Μέσα στο πλαίσιο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Βυζαντινές Σπουδές και τη Λατινική Ανατολή, που προσφέρεται από τα τμήματα ΒΝΕ και ΙΣΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου, λειτουργεί κάθε εξάμηνο το Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών, στο οποίο μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, πανεπιστημιακοί και ερευνητές άλλων ιδρυμάτων καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος δίνουν διαλέξεις με θέματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον βυζαντινό πολιτισμό και τον μεσαιωνικό κόσμο. Οι διαλέξεις δίδονται ημέρα Τετάρτη, ώρα 7:30 μ.μ., και διαρκούν γύρω στα 90 λεπτά, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Λόγω της απόφασης του Πανεπιστημίου Κύπρου μέσα στο πλαίσιο της διαχείρισης νόσου COVID-19 για μετάβαση σε διαδικτυακή διδασκαλία από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 και μέχρι το τέλος του Χειμερινού Εξαμήνου 2020/21, οι τρεις τελευταίες συναντήσεις του Εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom. Για την παρακολούθησή τους, παρακαλούμε όπως πρώτα εγγραφείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJ0vc-6rrD8vE9DnIK6MNbHoVrHmfNcrXqx5
 


Χειμερινό Εξάμηνο 2020-21

30 Σεπτεμβρίου
H υστερορωμαϊκή καταγωγή των εθίμων του Κατακλυσμού στην Κύπρο. Μια νέα υπόθεση εργασίας
Γιώργος Δεληγιαννάκης (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου)


14 Οκτωβρίου
Παρουσίαση βιβλίου
 
Στάθης Μπίρταχας (έκδ.), Βενετική Κύπρος (1489–1571): Οι εκθέσεις των αξιωματούχων του ανώτατου διοικητικού σχήματος της κτήσης / Venetian Cyprus (1489–1571): Reports by the Dominion’s Supreme Administrative Officials, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2019
Νίκος Κουρέας (Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου)
Γεράσιμος Παγκράτης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Στάθης Μπίρταχας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)


4 Νοεμβρίου
H ιστορία της Κύπρου του Φλώριου Βουστρώνιου. Πηγές και επιδράσεις της ουμανιστικής ιστοριογραφίας
Ιωάννης Χάρκας (Πανεπιστήμιο Κύπρου)


Σε συνεργασία με το Colloquium Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΠΚ
18 Νοεμβρίου 
Σκέψεις για τη γλώσσα του πεζού λόγου του 16ου αιώνα
Ελένη Καραντζόλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)


2 Δεκεμβρίου
Οι δύο άγιοι Κυπριανοί: επιπλοκές στη μεταφορά γνώσης και πληροφορίας στο πρώιμο Βυζάντιο
Ελένη Λεοντίδου (ανεξάρτητη ερευνήτρια)

 


Για πληροφορίες: Νατάσσα Κωνσταντινίδου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
                                Μιχάλης Ολύμπιος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.