Ανάπτυξη Ικανοτήτων

Ανάπτυξη Ικανοτήτων
Στόχος κάθε φοιτητή δεν πρέπει να είναι μόνο ένας καλός βαθμός πτυχίου. Πρέπει να αξιοποιήσει την παρουσία του στο πανεπιστήμιο και να αναπτύξει εκείνες τις δραστηριότητες, που θα του βελτιώσουν διάφορες ικανότητες και δεξιότητες που με τη σειρά τους θα βελτιώσουν, κατά πολύ, τις πιθανότητες εργοδότησής του στο μέλλον.
 
ANAPTIKAN1
 
Σεμινάρια και Εργαστήρια Ανάπτυξης Ικανοτήτων
Το Γραφείο Σταδιοδρομίας διοργανώνει κάθε χρόνο μια σειρά από σεμινάρια και εργαστήρια, που προσφέρουν τη δυνατότητα στο φοιτητή να αποκτήσει και να καλλιεργήσει ικανότητες και δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.
 
Η θεματολογία περιλαμβάνει τόσο συγκεκριμένες δεξιότητες αναζήτησης εργασίας (π.χ. ετοιμασία βιογραφικού σημειώματος και συμβουλές για επιτυχημένες συνεντεύξεις), όσο και γενικές δεξιότητες (π.χ. ομαδικότητα και επικοινωνία). Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις μας για συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων.
 
Αξιοποιήστε το χρόνο σας και τις εμπειρίες σας
Μετά από κάθε εργασιακή ή άλλη εμπειρία, αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταγράψετε τί κερδίσατε από αυτή. Κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:
 • Τι ικανότητες απόκτησα;
 • Τι μου έδινε κίνητρο να δουλέψω και τι όχι;
 • Ποια κομμάτια της δουλειάς έβρισκα πιο ενδιαφέροντα και ποια πιο βαρετά;
 • Η εταιρεία/οργανισμός που δούλεψα μου ταίριαζε (αξίες, κουλτούρα κ.α.);
 • Η δουλειά μου άρεσε;
 • Τι θα άλλαζα για να μου αρέσει ή να ταιριάξω καλύτερα;
 • Τι σημαίνει αυτό για τις μελλοντικές μου επιλογές καριέρας;
 
Σίγουρα ο πρώτιστος στόχος σας στο Πανεπιστήμιο είναι ακαδημαϊκός, αλλά πέρα από τις σπουδές σας, σχεδόν όλες οι εμπειρίες κατά τη διάρκεια των σπουδών, θα σας φανούν χρήσιμες όταν θα ψάχνεται για δουλειά, ειδικά εάν τις παρουσιάσετε σωστά. Είτε αυτές είναι ικανότητες μελέτης και μάθησης, διαχείρισης χρόνου είτε συμμετοχής σε φοιτητικούς ομίλους και αθλητικές ομάδες. Όλα αυτά μπορούν να μπουν στο βιογραφικό σας και να συζητηθούν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Ακόμα και φαινομενικά «άσχετες» δουλειές, όπως ως γκαρσόνι ή μπάρμαν μπορούν να σας δώσουν χρήσιμες εμπειρίες όπως διαχείριση κόσμου, εξυπηρέτηση δύσκολων πελατών, συνεργασία και ομαδικότητα, τήρηση ωραρίων και χρονοδιαγραμμάτων και «γνώση του παζαριού» (commercial awareness). Οι δεξιότητες/ικανότητες αυτές χαρακτηρίζονται ως μεταφέρσιμες (transferable skills). Μπορεί να δείτε πιο κάτω ένα αρκετά πλήρη κατάλογο τέτοιων ικανοτήτων.
 
Ακαδημαϊκές Εμπειρίες – Δεξιότητες
Ως φοιτητές στο Πανεπιστήμιο θα μάθετε νέες δεξιότητες/ικανότητες ενώ θα αναπτύξετε περαιτέρω κάποιες που ήδη έχετε. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τις εξής ικανότητες:
 • Παρουσίαση
 • Ηγεσία
 • Προγραμματισμός
 • Ομαδικότητα
 • Έρευνα και Ανάλυση δεδομένων
 • Δημιουργική σκέψη
 • Επικοινωνία, γραπτή και προφορική
 
Το εκπαιδευτικό σύστημα αναμένεται να σας ενθαρρύνει να βλέπετε και τις δυο ή περισσότερες όψεις ενός επιχειρήματος, να παίρνετε γρήγορες αποφάσεις όταν χρειάζεται , να μπορείτε να εξηγήσετε τη θέση σας σε άλλους, να παρουσιάσετε πληροφορίες και να αντεπεξέλθετε υπό πίεση. Όλα αυτά εκτιμούνται ιδιαίτερα από τους εργοδότες.
 
Ελεύθερος χρόνος
Φυσικά το πώς θα αποφασίσετε να αξιοποιήσετε τον ελεύθερο σας χρόνο μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξετε πολλές μεταφέρσιμες δεξιότητες. Ο εθελοντισμός, η οργάνωση εκδηλώσεων ή ακόμα και ενός ταξιδιού με φίλους μπορεί να αναδείξει τέτοιες ικανότητες. Έχετε όμως υπόψη σας ότι οι εργοδότες θέλουν να δουν την ετοιμότητα σας να αναλάβετε ρόλους ηγετικούς και υπευθυνότητας. Εάν είσαστε ακόμα φοιτητές, εκμεταλλευτείτε όσο χρόνο έχετε στο Πανεπιστήμιο για να ενδυναμώσετε την ανάμειξη σας στις διάφορες ομάδες/ομίλους κ.α. που ανήκετε. Εάν για παράδειγμα βοηθήσετε ή αναλάβετε το συντονισμό της προώθησης μια θεατρικής παράστασης στο Πανεπιστήμιο, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια θέση στο κόσμο των Δημοσίων Σχέσεων, ή του Μάρκετινγκ. Εάν αναλάβετε τα λογιστικά βιβλία ενός ομίλου μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια θέση στο κόσμο των Χρηματοοικονομικών κ.ο.κ.
 
ANAPTIKAN2
ANAPTIKAN3
ANAPTIKAN4