Πλεονεκτήματα
 • Μου αρέσει το θέμα
Η επιδίωξη της γνώσης για χάρη της γνώσης μπορεί να είναι μια πολύ ευχάριστη επιδίωξη και ένα δυνατό κίνητρο. Σίγουρα η ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων με άτομα που μοιράζονται το ίδιο πάθος είναι μια ωραία εμπειρία και μπορεί να σας βοηθήσει ιδιαίτερα στην έρευνα σας και την εμβάθυνση σε νέες περιοχές ενός θέματος.
 • Συγκριτικό Πλεονέκτημα
Αν και δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, ένα μεταπτυχιακό μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα απέναντι σε άλλους υποψηφίους για μια θέση εργασίας, οι οποίοι δεν έχουν μεταπτυχιακό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, σε αυτή την δύσκολη εποχή όπου ο ανταγωνισμός είναι ακόμα πιο έντονος.
 • Βελτίωση προοπτικών ανέλιξης
Αν και μπορεί να μην σας προσφέρει άμεσα καρπούς, ένα μεταπτυχιακό μπορεί να σας προσφέρει καλύτερες προοπτικές ανέλιξης και μεγαλύτερα εισοδήματα.
 • Απαραίτητο για την εξάσκηση κάποιου επαγγέλματος
Υπάρχουν κάποια επαγγέλματα, π.χ. του Εγκεκριμένου Λογιστή (Chartered/Certified Accountant), τα οποία απαιτούν κάποια μεταπτυχιακή εκπαίδευση.
 • Θέλω να διαφοροποιηθώ από το πρώτο μου πτυχίο
Πολύ συχνός λόγος. Πολλοί απόφοιτοι θέλουν να προσθέσουν επιλογές στην αναζήτηση εργασίας είτε γιατί δεν τους αρέσει το πρώτο τους πτυχίο και προτιμούν κάτι άλλο, είτε λόγω μειωμένων πιθανοτήτων εξεύρεσης εργασίας.
 • Εξειδίκευση σε ένα θέμα
Αρκετοί φοιτητές θέλουν να εξειδικευτούν σε ένα θέμα, συνήθως σε συνέχεια του θέματος του πρώτου τους πτυχίου, έτσι επιλέγουν κάτι συγγενικό και εμβαθύνουν σε αυτό. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, αφού δείχνει πέραν των επιπλέον γνώσεων και κάποιου βαθμού δέσμευση στο θέμα.
 • Απόκτηση μεταφερόμενων δεξιοτήτων/ικανοτήτων
Σίγουρα μέσα από ένα ή δύο χρόνια εντατικών σπουδών, μπορείτε να αναπτύξετε και να βελτιώσετε ικανότητες και δεξιότητες όπως η διαχείριση χρόνου και πίεσης, προγραμματισμός έργων, κριτική σκέψη, ικανότητες παρουσίασης, επικοινωνίας και ομαδικότητας κ.α. Οι εργοδότες πάντα ψάχνουν για αποδείξεις αυτών των ικανοτήτων στα βιογραφικά και τις αιτήσεις εργασίας που εξετάζουν.
 • Δικτύωση/Networking
Μέσα από το μεταπτυχιακό μπορείτε να κτίσετε ένα πολύ καλό δίκτυο επαφών, που μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας. Οι επαφές αυτές περιλαμβάνουν εταιρείες και οργανισμούς αλλά και τους συμφοιτητές σας.
 • Είσοδος σε Διδακτορικό επίπεδο/ ακαδημαϊκή καριέρα
Συνήθως το μεταπτυχιακό σε επίπεδο μάστερ είναι απαραίτητο για όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσουν και σε διδακτορικό και πιθανότατα να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα.
 
 
 
Προβληματισμοί/Μειονεκτήματα
 • Έξοδα
Το μεταπτυχιακό είναι μια σοβαρή επένδυση και σε χρήμα. Μάλιστα οι πηγές χρηματοδότησης για μεταπτυχιακά είναι συγκριτικά λιγότερες σε σχέση με τα προπτυχιακά. Οι υποτροφίες είναι λίγες σε σχέση με τους αριθμούς των φοιτητών και ο ανταγωνισμός πολύ μεγάλος. Για το λόγο αυτό πολλοί φοιτητές χρειάζεται να εργάζονται σε εργασίες μερικής απασχόλησης ή και να συνάπτουν δάνεια για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους.
 • Αντίδοτο στην κρίση;
Με την οικονομική κρίση είναι αλήθεια ότι μειώθηκαν οι προσλήψεις ειδικότερα αυτές που απαιτούν μεταπτυχιακό. Οπόταν πολλοί φοιτητές μπορεί να συνεχίσουν τις σπουδές τους λόγω ανεργίας. Πρέπει όμως ψύχραιμα να ζυγίσετε τα πράγματα και να αποφασίσετε εάν το μεταπτυχιακό είναι η πιο επωφελής επιλογή για την καριέρα σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η απόκτηση κάποιας εργασιακής εμπειρίας, σχετικής ή μη, να σας προσφέρει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στις μελλοντικές σας επιδιώξεις.
 • Τι ζητά η αγορά εργασίας;
Συνήθως οι φοιτητές αναζητούν κάποιο μεταπτυχιακό με κριτήριο τη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Δυστυχώς η αγορά εργασίας είναι γρήγορα μεταβαλλόμενη και είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο κάποιος να προβλέψει τη ζήτηση που θα υπάρχει σε πέντε χρόνια ή και λιγότερο. Το μόνο δεδομένο που υπάρχει είναι η ζήτηση την παρούσα στιγμή η οποία και αυτής η ένταση εκτιμάται διαφορετικά από κάθε φορέα που μελετάει το θέμα. Καλό είναι οι επιλογές να γίνονται λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες σας και ακολούθως να λαμβάνετε υπόψη κάποιες γενικότερες τάσεις που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Τις τάσεις αυτές μπορείτε να τις διακρίνετε διαβάζοντας τον ημερήσιο οικονομικό και άλλο τύπο, συνομιλώντας με επαγγελματίες των κλάδων που σας ενδιαφέρουν, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις επαγγελματικών φορέων και συνδέσμων κ.α.