Καλώς Ήλθατε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Χημεία είναι μια βασική Φυσική Επιστήμη. Βασικός της στόχος είναι η μελέτη των μετασχηματισμών της ύλης δια μέσου χημικών αντιδράσεων. Για να επιτύχει τους στόχους της η Χημεία έχει αναπτύξει ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο από συνθετικές και αναλυτικές μεθοδολογίες. Οι συνθετικές της τεχνικές οδηγούν στη σύνθεση νέων μορίων μέσα από χημικούς μετασχηματισμούς, ενώ οι αναλυτικές τεχνικές επιτρέπουν την ταυτοποίηση και μέτρηση όλων των συστατικών των χημικών συστημάτων. Η Χημεία έχει αναπτύξει τη δική της εκτεταμένη θεωρητική βάση, που συνδέεται άμεσα με όλες τις άλλες παραδοσιακές θετικές επιστήμες (τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Βιολογία), ενώ παράλληλα αξιοποιεί με πολύ αποτελεσματικό τρόπο τις πρόσφατες εξελίξεις της Πληροφορικής. Η Χημεία έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα νέες μορφές ενέργειας, νέα είδη καυσίμων, φάρμακα, συνθετικές ίνες, πλαστικά κλπ και έχει μια βαθύτατη, αν και μάλλον ανεπαρκώς αναγνωρισμένη επίδραση στον ανθρώπινο Πολιτισμό. Οι πρόσφατες σχεδόν απίστευτες ανακαλύψεις στη Βιολογία και την Ιατρική οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην προοδευτικά αυξανόμενη κατανόηση της μοριακής φύσης των βιολογικών διεργασιών και συστημάτων, στην οποία η Χημεία παίζει μείζονα ρόλο. Η Χημεία είναι επομένως μια επιστήμη-κλειδί για το σύγχρονο Πολιτισμό, μια «κεντρική επιστήμη», όπως την αποκάλεσε πρόσφατα η Αμερικανική Χημική Εταιρεία ( ACS ).

Δυστυχώς, πέρα από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, η τεχνολογική ανάπτυξη δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων, όπως η περιβαλλοντική ρύπανση, οι δραματικές μεταβολές του κλίματος, η επικίνδυνη ποσοτική μείωση και ποιοτική υποβάθμιση των υδατικών αποθεμάτων και η βαθμιαία εξαφάνιση των παραδοσιακών ενεργειακών πηγών. Η βασική και η εφαρμοσμένη έρευνα στη Χημεία θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον αγώνα της ανθρωπότητας να βρει λύσεις για να αντιμετωπίσει τα τεράστια αυτά σύγχρονα προβλήματα.

Αγαπητοί επισκέπτες,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Επιστήμη και η Τεχνολογία γενικότερα αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μια κρίση στον Δυτικό Κόσμο. Μετά τον υπερβολικό ενθουσιασμό του δεύτερου μισού του 20 ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία η Επιστήμη σχεδόν θεοποιήθηκε, ενώ δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε πολύ συχνά ενάντια στο συμφέρον της Ανθρωπότητας ...

Μετά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, κατά τις οποίες η Επιστήμη και η Τεχνολογία άρχισαν να κατηγορούνται και να θεωρούνται ως πηγές κακού, όχι μόνο εξ αιτίας του κινδύνου ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, αλλά επειδή έγινε αντιληπτός ο τεράστιος κίνδυνος που απειλεί το φυσικό περιβάλλον (ένας κίνδυνος για τον οποίο η Χημεία θεωρούνταν πάντα βασικός υπαίτιος) ....

Αντιμετωπίζουμε σήμερα μια ανησυχητική στάση αδιαφορίας προς τις Θετικές Επιστήμες γενικότερα και τη Χημεία ειδικότερα. Οι νεώτερες γενιές στο Δυτικό Κόσμο έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τις Θετικές Επιστήμες, τη στιγμή ακριβώς που η Ανθρωπότητα χρειάζεται τις καλές τους υπηρεσίες για να επιβιώσει και να χαράξει το μελλοντικό της δρόμο. Οι επιστημονικές καριέρες θεωρούνται κουραστικές και απαιτητικές και σπάνια οδηγούν σε ευρεία κοινωνική καταξίωση και υψηλές οικονομικές απολαβές, σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα που απαιτούν πολύ λιγότερο κόπο και αφοσίωση. Η Επιστήμη (και μάλιστα η Χημεία) εξαφανίζονται σταδιακά από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το επίπεδο χημικής γνώσης του πληθυσμού σχεδόν κάθε χώρας του πλανήτη είναι επικίνδυνα χαμηλό.

Η Κοινωνία έχει ανάγκη από περισσότερους Επιστήμονες και Χημικούς, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και έχει ανάγκη από μια ελάχιστη αλλά μη-αμελητέα γνώση και εκτίμηση της αξίας των Θετικών Επιστημών και μάλιστα της Χημείας.
Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάϊο του 2004 δημιούργησε σημαντικές ανάγκες για καλύτερο έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων, της περιβαλλοντικής ρύπανσης, των ραδιενεργών υλικών και των διάφορων δυνητικά επικίνδυνων χημικών ουσιών. Επί πλέον, η νέα βιομηχανική πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης, που στοχεύει στη δημιουργία Τεχνολογικών και Ερευνητικών Μονάδων στην Κύπρο, θα βασιστεί αναγκαστικά σε ένα καλά εκπαιδευμένο Επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, μέσα στο οποίο οι Χημικοί θα πρέπει να παίξουν εξέχοντα ρόλο.

Το Τμήμα μας είναι πολύ νέο, αφού ιδρύθηκε μόλις το 2000, ενώ προϋπήρχε σαν τομέας του παλαιότερου Τμήματος Φυσικών Επιστημών από το 1992. Σήμερα το Τμήμα έχει 14 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού, ένα μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), μια βοηθό μηχανογράφησης, μια βοηθό λογιστική λειτουργό, τέσσερις τεχνικούς και δύο γραμματείς. Στο Τμήμα φοιτούν περίπου 110 προπτυχιακοί φοιτητές και 54 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 37 από τους οποίους είναι σε επίπεδο Διδακτορικού. Το Διδακτορικό πρόγραμμα του Τμήματος είναι το μεγαλύτερο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι ακαδημαϊκοί του Τμήματος πασχίζουν συνεχώς για να επιτευχθεί το όραμα του Τμήματος, που δεν είναι άλλο από την άριστη εκπαίδευση νέων χημικών και την παραγωγή μεγάλου όγκου βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας με σταθερή αφοσίωση στην ακαδημαϊκή αριστεία. Η αξιοσημείωτη ερευνητική δραστηριότητα, που επιτεύχθηκε μέσα σε λίγα μόλις έτη, υπόσχεται ένα σπουδαίο μέλλον για το Τμήμα Χημείας.

Σας προσκαλώ να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος Χημείας για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τις ερευνητικές μας δραστηριότητες και τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που έχουμε αναπτύξει.


Πρόεδρος Τμήματος Χημείας