ΣΥΝΘΕΣΗ ΦΩΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΑ low

Tρεις Παραστάσεις από το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. στο Θέατρο «Ένα», στη Λευκωσία

 Από τον Σοφοκλή στον Λόρκα | Συγκρουσιακοί Αγώνες Δικαίου – Αδίκου

Στην εποχή μας στην οποία η έννοια του Δικαίου και του Άδικου έχει γίνει θλιβερά ελαστική και προσαρμοζόμενη στα ιδιοτελή συμφέροντα του καθενός, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει μια επιλογή από συγκρουσιακούς αγώνες Δικαίου – Άδικου με κεντρικό θέμα την ύβρις, όπως έχει αποτυπωθεί στη λογοτεχνία από την Αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Με αφετηρία τα έργα του Σοφοκλή και του Αριστοφάνη και με ενδιάμεσους σταθμούς τους Λεόντιο Μαχαιρά, Βιτσέντζο Κορνάρου, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Βασίλη Μιχαηλίδη, Άγγελο Σικελιανό, Κ. Π. Καβάφη και Χριστόδουλο Γαλατόπουλο, η επιλογή των διαλογικών σκηνών φωτίζει διαφορετικές πτυχές της αιώνιας διαμάχης μεταξύ Δικαίου και Άδικου και του ηθικού προβλήματος της ύβρεως ως υπέρβαση του ανθρώπινου μέτρου, ακολουθώντας το αρχετυπικό μοντέλο της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας. Στο δεύτερο μέρος της σπονδυλωτής αυτή παράστασης, θα παρουσιαστεί η τελευταία σκηνή από το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Ματωμένος Γάμος» στην οποία το θέμα Δικαίου – Άδικου εξετάζεται μέσα από το δυαδική σχέση πάθους ­– φόνου.

Η παράσταση σε σκηνοθεσία, επιλογή και επιμέλεια κειμένων Μιχάλη Πιερή, συνδυάζεται με μια έκθεση μνημονίων της 20χρονης διαδρομής του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., ενώ στο διάλειμμα οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε ανοιχτή συζήτηση που έχει σκοπό να αναδείξει τη συνοχή και τη λογική αλληλουχία με την οποία αντιμετωπίζονται τα θέματα ηθικής στη λογοτεχνία, να τονίσει τη νομοτέλεια που διέπει την προσέγγιση αυτών των θεμάτων και να θέσει κάποιος προβληματισμούς γύρω από τη διδασκαλία παράλληλων κειμένων όσο σε πανεπιστημιακό επίπεδο, τόσο και στη μέση εκπαίδευση.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 18, 19 και 20 Μαΐου στο Θέατρο ΈΝΑ, με το οποίο το Πολιτιστικό Κέντρο και το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου διατηρεί μια γόνιμη συνεργασία εδώ και χρόνια.

Για πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 22894531-32