ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΛΟΥΡΟΣ
ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
YIALLOUROS PANAYIOTIS
...
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ/ΡΙΑ
Ιατρική Σχολή
Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής
Παλαιός Δρόμος Λευκωσίας Λεμεσού Αρ. 215/6
209
22895212
-
-

Προσωπικό Προφίλ

 Ο Δρ. Γιάλλουρος είναι Καθηγητής Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2016 και διευθύνει το Εργαστήριο Αναπνευστικής Φυσιολογίας της Σχολής (https://res-lab-pcd-service.eu/el/home-gr/). Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφίες του Ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και του Ιδρύματος ‘‘Anastasios G. Leventis’’ και εκπαιδεύτηκε στη γενική παιδιατρική στο Νοσοκομείο Παίδων ‘‘Π & Α Κυριακού’’ στην Αθήνα και στην παιδιατρική πνευμονολογία στο Νοσοκομείο St Thomas’ και στο Νοσοκομείο Παίδων Great Ormond Street στο Λονδίνο. Το 1997 εντάχθηκε στην Παιδιατρική Κλινική στο τριτοβάθμιο Νοσοκομείο για τη Μητέρα και το Παιδί “Αρχ Μακάριος ΙΙΙ” στη Λευκωσία και ίδρυσε την Παιδοπνευμονολογική Μονάδα την οποία διεύθυνε για 18 χρόνια έως το 2015. Από το 2005 έως το 2015 υπηρέτησε ως Adjunct Faculty και Επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος “Respiratory Diseases & The Environment” στο Cyprus International Institute for Environmental and Public Health, το οποίο δημιουργήθηκε με συμφωνία της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου Harvard.
Στα τελευταία 12 χρόνια, ο Καθηγητής Γιάλλουρος έχει κερδίσει δέκα ανταγωνιστικές ερευνητικές χρηματοδοτήσεις (European Union FP7, LIFE+, Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου X 2, Διεθνή και άλλα Τοπικά grants) φέρνοντας εξωτερική χρηματοδότηση που υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Σε οκτώ από αυτές τις χρηματοδοτήσεις ήταν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος ή Επικεφαλής Δέσμης Εργασίας.
Το ερευνητικό έργο του Καθηγητή Γιάλλουρου έχει αποδώσει έως σήμερα >100 δημοσιεύσεις στο PubMed, και αξιώθηκε διεθνούς αναγνώρισης. Με πάνω από 13.000 αναφορές στη βιβλιογραφία (h-index: 38), το έργο του έχει δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά με συνολικό συντελεστή απήχησης (IF): >600, ενώ είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του BMC Pulmonary Medine.
 Το ερευνητικό ενδιαφέρον του Καθηγητή Γιάλλουρου μπορεί να διακριθεί σε τέσσερεις κύρια ενότητες:
α) Επιδημιολογικές μελέτες τοπικού ενδιαφέροντος σε βασικούς δείκτες υγείας (άσθμα, παχυσαρκία, υποβιταμίνωση Δ) και παρακολούθηση των τάσεων τους,
β) Διεθνούς ενδιαφέροντος μελέτες για κατανόηση της αλληλεπίδρασης του άσθματος με συν-νοσηρότητες όπως η παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία και μειωμένη άσκηση, καθώς και τις επιδράσεις στο άσθμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ειδικά των καταιγίδων σκόνης της ερήμου), του τρόπου ζωής (καισαρική τομή, βιταμίνη Δ) και του γενετικού υποστρώματος,
γ) Δημοσιεύσεις κλινικών παρατηρήσεων και διαγνωστικής σε σοβαρές χρόνιες πνευμονοπάθειες της παιδικής ηλικίας όπως η Πρωτοπαθής Δυσκινησία Κροσσών και Κυστική Ίνωση,
δ) Ομοφωνίες και άρθρα πολιτικής για την παιδική υγεία και αντιμετώπιση των αναπνευστικών παθήσεων σε συνεργασία με ομάδες ειδικών από την Ευρώπη και τον κόσμο.
 
Εξωτερικά Χρηματοδοτούμενα Ερευνητικά Προγράμματα
 
Τίτλος Προγράμ.: MEDEA - Mitigating the Health Effects of Desert Dust Storms Using Exposure-Reduction Approaches (https://www.life-medea.eu/)
Χρηματοδότης: LIFE16CCA/CY/000041 - LIFE Climate Change Adaptation
Amount: EU: € 1,939,000, Συνολική Χρηματοδότηση: € 3,337,611
Περίοδος: 2017-2021
Ρόλος: Συντονιστής Προγράμματος. Ανάδοχος Φορέας: Ιατρική Σχολή/Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνεργάτης σε Κύπρο Dr Σ Παπαθεοδώρου (Επιδημιολόγος – ΤΕΠΑΚ). Κύριος στόχος του ΜΗΔΕΙΑ είναι η απόδειξη ότι είναι εφικτή και αποτελεσματική μια στρατηγική προσαρμογής στα επεισόδια σκόνης της ερήμου και η ανάλογη ενημέρωση και εκσυχρονισμός της πολιτικής της ΕΕ. Ειδικότερα, αποσκοπεί σε a) δημιουργία επιστημονικών δεδομένων για την ανάπτυξη στρατηγικής για απάβλυνση των επιδράσεων στην υγεία των επεισοδίων σκόνης της ερήμου μέσω μείωσης της έκθεσης, b) ανάπτυξη και αξιολόγηση απλών και βιώσιμων οδηγιών για μείωση της έκθεσης, c) εφαρμογή μοντέλων πρώιμης πρόβλεψης των επεισοδίων σκόνης και η έγκαιρη προειδοποίηση του κοινού και των ευάλωτων ομάδων, d) διενέργεια κλινικών μελετών παρέμβασης σε ομάδες ασθενών με κολπική μαρυγή και παιδιά με άσθμα και e) διάχυση των αποτελεσμάτων σε ρυθμιστικές αρχές, επιστημονική κοινότητα, κοινωνικούς φορείς σε Κύπρο, Κρήτη και Ισραήλ και διασύνδεση με αρμόδιους οργανισμούς σε άλλες περιοχές της ΝΑ Ευρώπης με αυξημένη έκθεση σε σκόνη της ερήμου.
Συνεργαζόμενοι Φορείς: University of Crete, Soroka University Medical Center, Cyprus University of Technology, Department of Labor Inspection, Cy MO Labor, Cyprus Meteorology Service, Cyprus Broadcasting Corporation, E.N.A Consultants.
 
Τίτλος Προγράμ.: BESTCILIA - Better Experimental Screening and Treatment for Primary Ciliary Dyskinesia
Χρηματοδότης: FP7 HEALTH.2012.2.4.4-2 Observational trials in rare diseases
Ποσό: ΤΕΠΑΚ: € 261,000, Συνολική Χρηματοδότηση: € 2,993,000
Περίοδος: 2012-2016
Ρόλος: Επικεφαλής Δέσμης Εργασίας III. Ανάδοχος Φορέας: ΔΙΚ/ΤΕΠΑΚ. Συνεργάτες σε Κύπρο Dr K Kυριάκου (Electron Microscopist – Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου) & Dr N Middleton (Βιοστατιστικός – ΤΕΠΑΚ). Κύριος σκοπός της Δέσμης Εργασίας III υπό τον Dr Γιάλλουρο είναι α) η εισαγωγή τυποποιημένων διαγνωστικών μεθόδων για ΠΔΚ σε Ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλές δαπάνες υγείας και β) η σύγκριση μετρήσεων ρινικού Μονοξειδίου Αζώτου (nNO) με την φθηνή ηλεκτροχημική μέθοδο και την μέθοδο αναφοράς chemiluminescence ως δοκιμασία screening για την ΠΔΚ.
Συνεργαζόμενοι Φορείς: Westfälische Wilhelms-Universität Münster, Univ Bern, Univ North Carolina, Copenhagen University Hospital, Rigshospitalet, VU University Medical Center Amsterdam, Univ Southampton, Univ Miami, International Institute of Molecular and Cell Biology Warsaw, Univ Athens, European Research Services GmbH. Συντονιστής Προγράμματος: Heymut Omran, Dept Pediatrics, University Hospital Muenster, Germany.
 
Τίτλος Προγράμ.: Η σχέση του status της Βιταμίνης Δ με το άσθμα και την ατοπία σε εφήβους στην Κύπρο.
Χρηματοδότης: Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου (ΙΠΕ) (Πρόγραμμα ΥΓΕΙΑ/ ΔΥΓΕΙΑ/0308 (ΒΙΕ)/22)
Ποσό: Συνολική Χρηματοδότηση: € 160,000
Περίοδος: 2010-2012
Ρόλος: Επιστημονικός Υπεύθυνος. Ανάδοχος Φορέας: ΔΙΚ/ΤΕΠΑΚ. Συνεργάτης σε Κύπρο Dr N Middleton (Βιοστατιστικός - ΤΕΠΑΚ). Σε κοόρτη 930 εφήβων διερευνήθηκε ή επίδραση του μοντέρνου τρόπου ζωής στην Κύπρο (αυξανόμενη παχυσαρκία, μειωμένη έκθεση στον ήλιο) και του status της βιταμίνης Δ στο άσθμα, το συριγμό, αναπνευστική λειτουργία και αλλεργική ευαισθητοποίηση.
Συνεργαζόμενοι Φορείς: Πανεπιστ. Αθηνών, Harvard School of Public Health (HSPH), Ερευνητικό & Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, Υπουργείο Υγείας Κύπρου.
Τίτλος Προγράμ.: Παιδικό άσθμα και ατοπία στην Κύπρο.
Χρηματοδότης: Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου (ΙΠΕ) (Πρόγραμμα ΥΓΕΙΑ/0506/17)
Ποσό: Συνολική Χρηματοδότηση: € 154,000 (CYP 90,000)
Περίοδος: 2007-2009
Ρόλος: Επιστημονικός Υπεύθυνος. Ανάδοχος Φορέας: ΔΙΚ. Συνεργάτης σε Κύπρο Dr N Middleton (Βιοστατιστικός - ΤΕΠΑΚ). Διερευνήθηκε α) ο επιπολασμός του άσθματος και της ατοπίας σε 5,000 παιδιά της Ελληνοκυπριακής κοινότητας το 2006/7 σε σύγκριση με αυτόν στα 2000/1 και β) η σχέση ανάμεσα σε ποικίλες εκθέσεις όπως οικιακά αλλεργιογόνα και ενδοτοξίνη, τρόπος τοκετού, διατροφή, φυσική δραστηριότητα με την αλλεργική ευαισθητοποίηση και το άσθμα σε 1300 παιδιά σχολικής ηλικίας στην Επαρχία Λευκωσίας.
Συνεργαζόμενοι Φορείς: Harvard School of Public Health (HSPH), Υπουργείο Υγείας Κύπρου.
 
Τίτλος Προγράμ.: Asthma & Allergy and associated environmental & lifestyle factors in the two communities in Cyprus.
Χρηματοδότης: United Nations Development Program (UNDP Ref. 4701-07-001)
Ποσό: Συνολική Χρηματοδότηση: € 137,000 (CYP 80,000)
Περίοδος: 2007-2009
Ρόλος: Επιστημονικός Υπεύθυνος. Ανάδοχος Φορέας: ΔΙΚ. Το πρόγραμμα α) προσδιόρισε τη συχνότητα του άσθματος και αλλεργιών σε παιδιά της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και τη σύγκρινε με δεδομένα από παράλληλη μελέτη στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα και β) αποσκοπούσε στη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στον τρόπο ζωής (διατροφή, φυσική δραστηριότητα, παχυσαρκία) και την αλλεργική ευαισθητοποίηση και άσθμα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο.
Συνεργαζόμενοι Φορείς: Harvard School of Public Health (HSPH), Ιατρικός Σύλλογος Κύπρου, Cyprus Turkish Medical Association.
 
Τίτλος Προγράμ.: The relation between obesity, adipose tissue, fatty acids and systemic and airway inflammation.
Χρηματοδότης: Merck Sharpe & Dohme External Studies - Investigator-Initiated Studies Program (IISP ID#: 34393)
Ποσό: Συνολική Χρηματοδότηση: € 90,000 ($120,000 USD)
Περίοδος: 2007-2009
Ρόλος: Επιστημονικός Υπεύθυνος. Ανάδοχος Φορέας: ΔΙΚ. Συνεργάτης σε Κύπρο: Dr Σ. Σάββα (Παιδίατρος-Nutrition Epidemiologist). Διερευνήθηκε α) η σχέση της συχνότητας του άσθματος στην ηλικία 15-17 με το δείκτη μάζας σώματος (BMI) και το ποσοστό λίπους σώματος στην ηλικία 15-17 και ανεξάρτητα με το BMI στην ηλικία των 11-12 χρόνων και β) η σχέση των λιπιδίων ορού στην ηλικία των 16-18 και ανεξάρτητα των λιπιδίων ορού στην ηλικία 11-12 χρόνων με: αλλεργική ευαισθητοποίηση, αναπνευστική λειτουργία, φλεγμονή αεραγωγών και βαρύτητα του άσθματος.
Συνεργαζόμενοι Φορείς: Harvard School of Public Health (HSPH), Υπουργείο Υγείας Κύπρου, Ερευνητικό/Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.
 
Τίτλος Προγράμ.: Ατμοσφαιρική ρύπανση και αναπνευστική νοσηρότητα σε εφήβους στην Κύπρο.
Χρηματοδότης: Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) (Project Contract: 4500003724 YA/875)
Ποσό: Συνολική Χρηματοδότηση: € 103,000 (60,000 CYP)
Περίοδος: 2007-2008
Ρόλος: Επιστημονικός Υπεύθυνος. Ανάδοχος Φορέας: ΔΙΚ. Συνεργάτης σε Κύπρο: Dr N Middleton (Βιοστατιστικός). Διερευνήθηκε η συχνότητα αναπνευστικών συμπτωμάτων και άσθματος σε σχέση με την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση με μέτρο την εγγύτητα του τόπου διαμονής σε πηγές ρύπανσης (κύρια ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς) σε εφήβους σε ολόκληρη την Κύπρο.
Συνεργαζόμενοι Φορείς: Harvard School of Public Health (HSPH), Υπουργείο Υγείας Κύπρου.
 
Τίτλος Προγράμ.: Environmental Risk Factors & Respiratory Diseases Program.
Χρηματοδότης: Υπουργείο Υγείας Κύπρου (ΜοΗ) (Αριθμός Πρότασης 622/2006, Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου)
Ποσό: Συνολική Χρηματοδότηση: € 171,000 (100,000 CYP)
Περίοδος: 2006-2010
Ρόλος: Συντονιστής Προγράμματος. Ανάδοχος Φορέας: ΔΙΚ. Συνεργάτης σε Κύπρο: Dr N Middleton (Βιοστατιστικός). 5ετές πρόγραμμα πλαίσιο υπό την Αναπνευστική Μονάδα στο ΔΙΚ με συνεργάτες επιστήμονες σε Harvard School of Public Health στη Βοστώνη και κυβερνητικά τμήματα στην Κύπρο. Τα πρώτα δύο προγράμματα του πλαισίου διερεύνησαν α) τη συσχέτιση της ημερήσιας καρδιο-αναπνευστικής νοσηρότητας και θνητότητας με τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και β) τη συσχέτιση των εκπομπών ρύπων από τροχοφόρα οχήματα με τη συχνότητα και βαρύτητα του παιδικού άσθματος. Χρηματοδότηση από το πρόγραμμα πλαίσιο χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη δραστηριοτήτων και άλλων προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από άλλες πηγές όπως το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου, United Nations Development Program (UNDP), Pharmaceutical Industry (MSD International) και το ΔΙΚ.
Συνεργαζόμενοι Φορείς: Harvard School of Public Health (HSPH), Υπουργείο Υγείας Κύπρου.
 Selected PubMed Publications in Last 10 Years

1. Kouis, P., Michanikou, A., Anagnostopoulou, P., ...Nikolopoulos, G.K., Yiallouros, P.K. Use of wearable sensors to assess compliance of asthmatic children in response to lockdown measures for the COVID-19 epidemic. Scientific Reports, 2021, 11(1), 5895
 
2. Kouis, P., Papatheodorou, S.I., Kakkoura, M.G., ...Koutrakis, P., Yiallouros, P.K. The MEDEA childhood asthma study design for mitigation of desert dust health effects: implementation of novel methods for assessment of air pollution exposure and lessons learned. BMC Pediatrics, 2021, 21(1), 13
 
3. Yiallouros, P.K., Kouis, P., Kyriacou, K., ...Loizidou, M.A., Hadjisavvas, A. Implementation of multigene panel NGS diagnosis in the national primary ciliary dyskinesia cohort of Cyprus: An island with a high disease prevalence. Human Mutation, 2021
 
4. Ioannou, P., Kouis, P., Kakkoura, M.G., ...Middleton, N., Yiallouros, P.K. Health related quality of life in adult primary Ciliary dyskinesia patients in Cyprus: Development and validation of the Greek version of the QOL-PCD questionnaire. Health and Quality of Life Outcomes, 2020, 18(1), 105
 
5. Shoemark, A., Boon, M., Brochhausen, C., ...Yiallouros, P., Escudier, E. International consensus guideline for reporting transmission electron microscopy results in the diagnosis of Primary Ciliary Dyskinesia (BEAT PCD TEM Criteria). European Respiratory Journal, 2020, 55(4), 1900725
 
6. Achilleos, S., Mouzourides, P., Kalivitis, N., ...Yiallouros, P., Koutrakis, P. Spatio-temporal variability of desert dust storms in Eastern Mediterranean (Crete, Cyprus, Israel) between 2006 and 2017 using a uniform methodology. Science of the Total Environment, 2020, 714, 136693
 
7. Crowley S, Azevedo I, Boon M, Bush A, Eber E, Haarman E, Karadag B, Kötz K, Leigh M, Moreno-Galdó A, Mussaffi H, Nielsen KG, Omran H, Papon JF, Pohunek P, Priftis K, Rindlisbacher B, Santamaria F, Valiulis A, Witt M, Yiallouros P, Zivkovic Z, Kuehni CE, Lucas JS. Access to medicines for rare diseases: beating the drum for primary ciliary dyskinesia. ERJ Open Res. 2020 Sep 14;6(3):00377-2020
 
8. Goutaki M, Halbeisen FS, Barbato A, Crowley S, Harris A, Hirst RA, Karadag B, Martinu V, Morgan L, O'Callaghan C, Ozçelik U, Scigliano S, Ucros S, Yiallouros P, Schulzke SM, Kuehni CE. Late Diagnosis of Infants with PCD and Neonatal Respiratory Distress. J Clin Med. 2020 Sep 4;9(9):2871.
 
9. Ardura-Garcia C, Goutaki M, Carr SB, Crowley S, Halbeisen FS, Nielsen KG, Pennekamp P, Raidt J, Thouvenin G, Yiallouros PK, Omran H, Kuehni CE. Registries and collaborative studies for primary ciliary dyskinesia in Europe.
ERJ Open Res. 2020 May 26;6(2):00005-2020.
 
10. Kouis, P., Evriviadou, A., Yiallouros, P.K. Nasal nitric oxide measurement for primary ciliary dyskinesia diagnosis: The impact of underlying genetic defects on diagnostic accuracy. Pediatric Investigation, 2019, 3(4), pp. 214–216
 
11. Kouis P, Goutaki M, Halbeisen FS, Gioti I, Middleton N, Amirav I; Israeli PCD Consortium, Barbato A; Italian PCD Consortium, Behan L, Boon M, Emiralioglu N, Haarman EG, Karadag B, Koerner-Rettberg C, Lazor R; Swiss PCD Group, Loebinger MR, Maitre B; French Reference Centre for Rare Lung Diseases, Mazurek H, Morgan L, Nielsen KG, Omran H, Özçelik U, Price M, Pogorzelski A, Snijders D; PCD Italian Consortium, Thouvenin G; French Reference Centre for Rare Lung Diseases, Werner C, Zivkovic Z, Kuehni CE, Yiallouros PK. Prevalence and course of disease after lung resection in primary ciliary dyskinesia: a cohort & nested case-control study. Respir Res. 2019 Sep 18;20(1):212.
 
12. Garshick E, Abraham JH, Baird CP, Ciminera P, Downey GP, Falvo MJ, Hart JE, Jackson DA, Jerrett M, Kuschner W, Helmer DA, Jones KD, Krefft SD, Mallon T, Miller RF, Morris MJ, Proctor SP, Redlich CA, Rose CS, Rull RP, Saers J, Schneiderman AI, Smith NL, Yiallouros P, Blanc PD. Respiratory Health after Military Service in Southwest Asia and Afghanistan. An Official American Thoracic Society Workshop Report. Ann Am Thorac Soc. 2019 Aug;16(8):e1-e16. doi: 10.1513
 
13. Yiallouros PK, Kouis P, Pirpa P, Michailidou K, Loizidou MA, Potamiti L, Kalyva M, Koutras G, Kyriacou K, Hadjisavvas A. Wide phenotypic variability in RSPH9-associated primary ciliary dyskinesia: review of a case-series from Cyprus. J Thorac Dis 2019;11(5):2067-2075. doi: 10.21037/jtd.2019.04.71
 
14. Halbeisen FS, Shoemark A, Barbato A, Boon M, Carr S, Crowley S, Hirst R, Karadag B, Koerner-Rettberg C, Loebinger MR, Lucas JS, Maitre B, Mazurek H, Özçelik U, Martinů V, Schwerk N, Thouvenin G, Tschanz SA, Yiallouros P, Goutaki M, Kuehni CE. Time trends in diagnostic testing for primary ciliary dyskinesia in Europe.Eur Respir J. 2019 Oct 24;54(4). pii: 1900528. doi: 10.1183/13993003.00528-2019
 
15. Kouis P, Papatheodorou SI, Middleton N, Giallouros G, Kyriacou K, Cohen JT, Evans JS, Yiallouros PK. Cost-effectiveness analysis of three algorithms for diagnosing primary ciliary dyskinesia: a simulation study. Orphanet J Rare Dis. 2019 Jun 13;14(1):142. doi: 10.1186/s13023-019-1116-3.
 
16. Giannakou K, Evangelou E, Yiallouros P, Christophi CA, Middleton N, Papatheodorou E, Papatheodorou SI. Risk factors for gestational diabetes: An umbrella review of meta-analyses of observational studies. PLoS One. 2019 Apr 19;14(4):e0215372. doi: 10.1371/journal.pone.0215372.
 
17. Lucas JS, Gahleitner F, Amorim A, Boon M, Brown P, Constant C, Cook S, Crowley S, Destouches DMS, Eber E, Mussaffi H, Haarman E, Harris A, Koerner-Rettberg C, Kuehni CE, Latzin P, Loebinger MR, Lorent N, Maitre B, Moreno-Galdó A, Nielsen KG, Özçelik U, Philipsen LKD, Pohunek P, Polverino E, Rademacher J, Robinson P, Snijders D, Yiallouros P, Carr SB. Pulmonary exacerbations in patients with primary ciliary dyskinesia: an expert consensus definition for use in clinical trials. ERJ Open Res. 2019 Feb 1;5(1). pii: 00147-2018. doi: 10.1183/23120541.00147-2018.
 
18. Stylianou-Riga P, Kouis P, Kinni P, Rigas A, Papadouri T, Yiallouros PK, Theodorou M. Maternal socioeconomic factors and the risk of premature birth and low birth weight in Cyprus: a case-control study. Reprod Health. 2018 Sep 19;15(1):157. doi: 10.1186/s12978-018-0603-7.
 
19. Halbeisen F, Goutaki M, Spycher B, Amirav I, Behan L, Boon M, Hogg C, Casaulta C, Crowley S, Haarman E, Karadag B, Koerner-Rettberg C, Loebinger M, Mazurek H, Morgan L, Nielsen K, Omran H, Santamaria F, Schwerk N, Thouvenin G, Yiallouros P, Lucas J, Latzin P, Kuehni C. Lung function in patients with Primary Ciliary Dyskinesia: an iPCD Cohort study. Eur Respir J. 2018 Aug 23;52(2). pii: 1801040. doi: 10.1183/13993003.01040-2018.
 
20. Kouis P, Hadjisavvas A, Middleton N, Papatheodorou SI, Kyriacou K, Yiallouros PK. The effect of l-Arginine on Ciliary Beat Frequency in PCD patients, non-PCD respiratory patients and healthy controls. Pulm Pharmacol Ther. 2017 Oct 19. pii: S1094-5539(17)30121-9
 
21. Kouis P, Yiallouros PK, Middleton N, Evans JS, Kyriacou K, Papatheodorou SI. Prevalence of Primary Ciliary Dyskinesia in consecutive referrals of suspect cases and the Transmission Electron Microscopy detection rate: A systematic review and meta-analysis. Pediatr Res. 2016 Dec 9. doi: 10.1038/pr.2016.263. [Epub ahead of print]
 
22. Yiallouros PK, Kouis P, Kolokotroni O, Youhanna S, Savva SC, Dima K, Zerva A, Platt D, Middleton N, Zalloua P. Shared genetic variants between serum levels of high-density lipoprotein cholesterol and wheezing in a cohort of children from Cyprus. Ital J Pediatr. 2016 Jul 13;42(1):67. doi: 10.1186/s13052-016-0276-1.
 
23. Kouis P, Papatheodorou SI, Yiallouros PK. Diagnostic accuracy of nasal nitric oxide for establishing diagnosis of primary ciliary dyskinesia: a meta-analysis. BMC Pulmonary Medicine 2015; 15:153
 
24. Papadopoulou A, Kouis P, Middleton N, Kolokotroni O, Karpathios T, Nicolaidou P, Yiallouros P. Association of Vitamin D Receptor gene polymorphisms and Vitamin D levels with asthma and atopy in Cypriot adolescents: a case-control study. Multidisci Respir Med. 2015 Sep 4;10(1):26. doi: 10.1186/s40248-015-0025
 
25. Kolokotroni O, Middleton N, Kouta C, Raftopoulos V, Yiallouros PK. Association of Serum Vitamin D with Asthma and Atopy in Childhood: Review of Epidemiological Observational Studies. Mini Rev Med Chem. 2015;15(11):881-99
 
26. Yiallouros PK, Kouis P, Middleton N, Nearchou M, Adamidi T, Georgiou A, Eleftheriou A, Ioannou P, Hadjisavvas A, Kyriacou K. Clinical features of primary ciliary dyskinesia in Cyprus with emphasis on lobectomized patients. Respir Med 2015. Mar;109(3):347-56.
 
27. Kolokotroni O, Papadopoulou A, Middleton N, Kouta C, Raftopoulos V, Nicolaidou P, Yiallouros PK. Vitamin D levels and status amongst asthmatic and non-asthmatic adolescents in Cyprus: a comparative cross-sectional study. BMC Public Health. 2015 Jan 31;15:48. doi: 10.1186/s12889-015-1385-2.
 
28. Yiallouros PK, Economou M, Kolokotroni O, Savva SC, Gavatha M, Ioannou P, Karpathios T, Middleton N. Gender differences in objectively assessed physical activity in asthmatic and non-asthmatic children. Pediatr Pulmonol. 2015 Apr;50(4):317-26. doi: 10.1002/ppul.23045.
 
29. Yiallouros PK, Savva SC, Kolokotroni O, Dima K, Zerva A, Kouis P, Bousquet J, Middleton N. Asthma: The Role of Low High-Density-Lipoprotein Cholesterol in Childhood and Adolescence. Int Arch Allergy Immunol. 2014 Nov 1;165(2):91-99.
 
30. Middleton N, Kolokotroni O, Lamnisos D, Koutrakis P, Yiallouros PK. Prevalence of asthma and respiratory symptoms in 15-17 year-old Greek-Cypriots by proximity of their community of residence to power plants: Cyprus 2006-2007. Public Health. 2014 Mar;128(3):288-96.
 
31. Savva SC, Tornaritis MJ, Kolokotroni O, Chadjigeorgiou C, Kourides Y, Karpathios T, Yiallouros PK. High cardiorespiratory fitness is inversely associated with incidence of overweight in adolescence: A longitudinal study.Scand J Med Sci Sports. 2014 Dec;24(6):982-9
 
32. Yiallouros P, Moustaki M, Voutsioti A, Sharifi F, Karpathios T. Association of Mycoplasma pneumoniae infection with henoch-schonlein purpura. Prague Med Rep. 2013;114(3):177-9.
 
33. Yiallouros P, Mavri A, Attilakos A, Moustaki M, Leontsini F, Karpathios T. Shewanella putrefaciens bacteraemia associated with terminal ileitis. Paediatr Int Child Health. 2013;33(3):193-5
 
34. Yiallouros PK, Lamnisos D, Kolokotroni O, Moustaki M, Middleton N. Associations of body fat percent and body mass index with childhood asthma by age and gender. Obesity 2013 Sep;21(9):E474-82. doi: 10.1002/oby.20284.
 
35. Yiallouros PK, Papadouri T, Karaoli C, Papamichael E, Zeniou M, Pieridou-Bagatzouni D, Papageorgiou G, Pissarides N,. Harrison T, Hadjidemetriou A. First outbreak of nosocomial legionella infection in term neonates caused by a cold mist ultrasonic humidifier. Clin Infect Dis. 2013 Jul;57(1):48-56.
 
36. Lamnisos D, Moustaki M, Kolokotroni O, Koksoy H, Faiz M, Arifoglu K, Milton DK, Middleton N, Yiallouros PK. Prevalence of asthma and allergies in children from the Greek-Cypriot and Turkish-Cypriot communities in Cyprus: a bi-communal cross-sectional study. BMC Public Health 2013 Jun 16;13(1):585.
 
37. Neophytou AM, Yiallouros P, Coull BA, Kleanthous S, Pavlou P, Pashiardis S, Dockery DW, Koutrakis P, Laden F. Particulate matter concentrations during desert dust outbreaks and daily mortality in Nicosia, Cyprus. J Expo Sci Environ Epidemiol. 2013 May; 23(3): 275-80.
 
38. Kolokotroni O, Middleton N, Gavatha M, Lamnisos D, Priftis KN, Yiallouros PK. Asthma and atopy in children born by caesarean section: effect modification by family history of allergies - a population based cross-sectional study. BMC Pediatr. 2012 Nov 16;12:179. doi: 10.1186/1471-2431-12-179.
 
39. Yiallouros PK, Savva SC, Kolokotroni O, Behbod B, Zeniou M, Economou M, Chadjigeorgiou C, Kourides YA, Tornaritis MJ, Lamnisos D, Middleton N, Milton DK. Low serum high-density lipoprotein cholesterol in childhood is associated with adolescent asthma. Clin Exp Allergy. 2012 Mar;42(3):423-32.
 
40. Kolokotroni O, Middleton N, Nicolaou N, Pipis S, Priftis KN, Milton DK, Yiallouros PK. Temporal changes in the prevalence of childhood asthma and allergies in urban and rural areas of Cyprus: results from two cross sectional studies. BMC Public Health. 2011 Nov 11;11:858. doi: 10.1186/1471-2458-11-858.

Profile Information

Dr Yiallouros is the Professor of Pediatrics and Pediatric Pulmonology at the Medical School of the University of Cyprus since 2016 and directs the Respiratory Physiology Laboratory of the School (https://res-lab-pcd-service.eu/). He studied Medicine at the University of Athens supported by scholarships of the Greek State Scholarships Foundation and the ‘‘A.G. Leventis Foundation’’ and trained in general pediatrics at the ‘‘P & A Kyriakou’’ Children’s Hospital in Athens and in pediatric pulmonology at St Thomas’ Hospital and the Great Ormond Street Hospital for Sick Children in London. In 1997 joined the Department of Pediatrics at the tertiary Archbishop Makarios III” Hospital in Nicosia and established the Pediatric Pulmonology Unit which he directed for 18 years. From 2005 till 2015 he served as an Adjunct Faculty and Head of the “Respiratory Diseases & The Environment Research Program” of the Cyprus International Institute for Environmental and Public Health (CII), a research institute that was established in Cyprus by an agreement of the Cyprus Government and Harvard University.
Over the last 12 years, Prof Yiallouros has acquired ten competitive research grants (European Union FP7, LIFE+, Cyprus Research Promotion Foundation X 2, International and other Local grants) bringing external funding exceeding 3 million euros. In eight of these grants he was the Principal Investigator or Work Package Leader.
To date, Prof Yiallouros’ published work includes >100 publications in PubMed Journals, which have received international recognition and now feature more than 13.000 citations, an h-index of 38 and total IF: >600, while he is an Associate Editor of BMC Pulmonary Medicine.

Professor Yiallouros research agenda was developed in four major areas:

  1. Epidemiological studies in child health in conditions such as asthma, obesity, vitamin D deficiency;
  2. Cutting edge studies to understand important factors implicated in the development of asthma and comorbidities such as obesity, dyslipidemia and reduced activity, investigating particularly interactions of asthma with air pollution (especially desert dust storms), lifestyle factors (caesarean section delivery, vitamin D status) and genetic background,                       
  3. Clinical studies on manifestations, diagnostics and outcomes of chronic pediatric lung conditions such as Primary Ciliary Dyskinesia and Cystic Fibrosis;
  4. Consensus and policies papers on active and healthy ageing and respiratory disease management developed jointly with panels of experts from Europe and the world. 
 
Externally funded On-going or Completed projects
 
Project Title: MEDEA - Mitigating the Health Effects of Desert Dust Storms Using Exposure-Reduction Approaches (https://www.life-medea.eu/)
Funding Body: LIFE16CCA/CY/000041 - LIFE Climate Change Adaptation
Amount: EU: € 1,939,000, Total budget: € 3,337,611
Period: 2017-2021
Role: Project Coordinator. Host Organization: Medical School/UCY. Co-Investigator from Cyprus Dr S Papatheodorou (Epidemiologist – CUT). The main goal of MEDEA is to demonstrate the feasibility and effectiveness of an adaptation strategy to Desert Dust Storms events and better inform EU policy making. More specifically it aims to a) provide evidence for the development of a strategic plan for mitigation of health effects of DDS events through exposure reduction, b) develop and test easy to implement and sustainable exposure-reduction recommendations, c) implement early forecasting models for DDS events and timely notifications to the public and susceptible individuals, d) perform panel Studies of adults with atrial fibrillation and asthmatic children, and e) transfer the results to competent authorities, scientific community, social stakeholders and citizens in Cyprus, Crete, and Israel and network with target bodies in other DDS-exposed regions in South-Eastern Europe.
Project partners: University of Crete, Soroka University Medical Center, Cyprus University of Technology, Department of Labor Inspection, Cy MO Labor, Cyprus Meteorology Service, Cyprus Broadcasting Corporation, E.N.A Consultants.
 
Project Title: BESTCILIA - Better Experimental Screening and Treatment for Primary Ciliary Dyskinesia
Funding Body: FP7 HEALTH.2012.2.4.4-2 Observational trials in rare diseases
Amount: CUT: € 261,000, Total budget: € 2,993,000
Period: 2012-2016
Role: Leader of Work Package III. Host Organization: CII/CUT. Co-Investigators from Cyprus Dr K Kyriakou (Electron Microscopist – Cyprus Institute of Neurology & Genetics) & Dr N Middleton (Biostatistician – CUT). The main goal of Work Package III which is led by Dr Yiallouros is a) the introduction of standardized diagnostic testing for PCD in European countries with limited health care expenditures and b) comparison of nasal Nitric Oxide (nNO) measurements using a cheaper electrochemical method with the more expensive chemiluminescence gold standard as a screening tool for PCD.
Project partners: Westfälische Wilhelms-Universität Münster, Univ Bern, Univ North Carolina, Copenhagen University Hospital, Rigshospitalet, VU University Medical Center Amsterdam, Univ Southampton, Univ Miami, International Institute of Molecular and Cell Biology Warsaw, Univ Athens, European Research Services GmbH. Project coordinator: Heymut Omran, Dept of Pediatrics, University Hospital Muenster, Germany.
 
Project Title: The relation of Vitamin D status with asthma and atopy in adolescents in Cyprus.
Funding Body: Cyprus Research Promotion Foundation (RPF) (Project ΥΓΕΙΑ/ΔΥΓΕΙΑ/0308 (ΒΙΕ)/22)
Amount: Total budget: € 160,000
Period: 2010-2012
Role: Principal Investigator. Host Organization: CII/CUT. Co-Investigator from Cyprus Dr N Middleton (Biostatistician - CUT). The project investigated in a cohort of 930 adolescents the effect of modern affluent life style in Cyprus, including increasing obesity, reduced sunlight exposure and compromised vitamin D status on asthma, wheezing, lung function, and allergic sensitization.
Project Partners: Univ Athens, Harvard School of Public Health (HSPH), Research & Educational Institute of Child Health, Cyprus Ministry of Health.
 
Project Title: Childhood asthma and atopy in Cyprus.
Funding Body: Cyprus Research Promotion Foundation (RPF) (Project ΥΓΕΙΑ/0506/17)
Amount: Total budget: € 154,000 (CYP 90,000)
Period: 2007-2009
Role: Principal Investigator. Host Organization: CII. Co-Investigator from Cyprus Dr N Middleton (Biostatistician - CUT). The project investigated a) the prevalence of asthma and atopy in 5,000 children in the Greek Cypriot community in Cyprus in 2006/7 and compare it to that of 2000/1 and b) examined the relation between various exposures such as domestic allergen and endotoxin, mode of delivery, dietary intake, physical activity to atopic sensitization and asthma amongst 1300 schoolchildren residing in the District of Nicosia.
Project Partners: Harvard School of Public Health (HSPH), Cyprus Ministry of Health.
 
Project Title: Asthma & Allergy and associated environmental & lifestyle factors in the two communities in Cyprus.
Funding Body: United Nations Development Program (UNDP Ref. 4701-07-001)
Amount: Total budget: € 137,000 (CYP 80,000)
Period: 2007-2009
Role: Principal Investigator. Host Organization: CII. The project a) assessed frequency of asthma and allergies in children of the Turkish Cypriot community and compared it to data from a parallel study in the Greek Cypriot community and b) aimed to assess the relation between lifestyle factors such as diet, physical activity and obesity to allergic sensitization and asthma in children of both communities in Cyprus.
Project Partners: Harvard School of Public Health (HSPH), Cyprus Medical Association, Cyprus Turkish Medical Association.
 
Project Title: The relation between obesity, adipose tissue, fatty acids and systemic and airway inflammation.
Funding Body: Merck Sharpe & Dohme External Studies - Investigator-Initiated Studies Program (IISP ID#: 34393)
Amount: Total budget: € 90,000 ($120,000 USD)
Period: 2007-2009
Role: Principal Investigator. Host Organization: CII. Co-Investigator from Cyprus: Dr SC Savva (Pediatrician-Nutrition Epidemiologist). The project investigated a) the association of asthma prevalence at age 15-17 with body mass index (BMI) and body fat content at age 15-17 and independently with BMI at age 11-12 years and b) the association of serum lipids at age 16-18 and independently of serum lipids at age 11-12 years with: Prevalence of allergic sensitization, Lung function, Levels of airway inflammation and Severity of asthma
Project Partners: Harvard School of Public Health (HSPH), Research & Educational Institute of Child Health, Ministry of Health.
 
Project Title: Air pollution and respiratory morbidity in adolescents in Cyprus.
Funding Body: Electricity Authority of Cyprus (EAC) (Project Contract: 4500003724 YA/875)
Amount: Total budget: € 103,000 (60,000 CYP)
Period: 2007-2008
Role: Principal Investigator. Host Organization: CII. Co-Investigator from Cyprus: Dr N Middleton (Biostatistician). The project investigated the frequency of self-reported respiratory symptoms and asthma and their associations to exposure to air pollution through residential proximity to potential sources of pollution (especially power plants) in adolescents from the whole of Cyprus
Project Partners: Harvard School of Public Health (HSPH), Cyprus Ministry of Health.
 
Project Title: Environmental Risk Factors & Respiratory Diseases Program.
Funding Body: Ministry of Health of Cyprus (MoH) (Number of Proposal 622/2006, Council of Ministers Decision)
Amount: Total budget: € 171,000 (100,000 CYP)
Period: 2006-2010
Role: Project Coordinator. Host Organization: CII. Co-Investigator from Cyprus: Dr N Middleton (Biostatistician). The project was a five-year research framework led by the Respiratory Unit at CII with research collaborators both at the Harvard School of Public Health in Boston as well as in governmental departments in Cyprus. The first two projects of the framework grant examined a) associations between day-to-day respiratory-cardiovascular morbidity & mortality outcomes in sensitive age groups and air pollution and b) vehicular emissions and development or severity of childhood asthma. Funding from the framework program was also allocated to support the activities of projects that were partly funded by other various sources including the Cyprus Research Promotion Foundation, United Nations Development Program (UNDP), Pharmaceutical Industry (MSD International) and the CII.
Project Partners: Harvard School of Public Health (HSPH), Cyprus Ministry of Health.

Selected PubMed Publications in Last 10 Years

1. Kouis, P., Michanikou, A., Anagnostopoulou, P., ...Nikolopoulos, G.K., Yiallouros, P.K. Use of wearable sensors to assess compliance of asthmatic children in response to lockdown measures for the COVID-19 epidemic. Scientific Reports, 2021, 11(1), 5895
 
2. Kouis, P., Papatheodorou, S.I., Kakkoura, M.G., ...Koutrakis, P., Yiallouros, P.K. The MEDEA childhood asthma study design for mitigation of desert dust health effects: implementation of novel methods for assessment of air pollution exposure and lessons learned. BMC Pediatrics, 2021, 21(1), 13
 
3. Yiallouros, P.K., Kouis, P., Kyriacou, K., ...Loizidou, M.A., Hadjisavvas, A. Implementation of multigene panel NGS diagnosis in the national primary ciliary dyskinesia cohort of Cyprus: An island with a high disease prevalence. Human Mutation, 2021
 
4. Ioannou, P., Kouis, P., Kakkoura, M.G., ...Middleton, N., Yiallouros, P.K. Health related quality of life in adult primary Ciliary dyskinesia patients in Cyprus: Development and validation of the Greek version of the QOL-PCD questionnaire. Health and Quality of Life Outcomes, 2020, 18(1), 105
 
5. Shoemark, A., Boon, M., Brochhausen, C., ...Yiallouros, P., Escudier, E. International consensus guideline for reporting transmission electron microscopy results in the diagnosis of Primary Ciliary Dyskinesia (BEAT PCD TEM Criteria). European Respiratory Journal, 2020, 55(4), 1900725
 
6. Achilleos, S., Mouzourides, P., Kalivitis, N., ...Yiallouros, P., Koutrakis, P. Spatio-temporal variability of desert dust storms in Eastern Mediterranean (Crete, Cyprus, Israel) between 2006 and 2017 using a uniform methodology. Science of the Total Environment, 2020, 714, 136693
 
7. Crowley S, Azevedo I, Boon M, Bush A, Eber E, Haarman E, Karadag B, Kötz K, Leigh M, Moreno-Galdó A, Mussaffi H, Nielsen KG, Omran H, Papon JF, Pohunek P, Priftis K, Rindlisbacher B, Santamaria F, Valiulis A, Witt M, Yiallouros P, Zivkovic Z, Kuehni CE, Lucas JS. Access to medicines for rare diseases: beating the drum for primary ciliary dyskinesia. ERJ Open Res. 2020 Sep 14;6(3):00377-2020
 
8. Goutaki M, Halbeisen FS, Barbato A, Crowley S, Harris A, Hirst RA, Karadag B, Martinu V, Morgan L, O'Callaghan C, Ozçelik U, Scigliano S, Ucros S, Yiallouros P, Schulzke SM, Kuehni CE. Late Diagnosis of Infants with PCD and Neonatal Respiratory Distress. J Clin Med. 2020 Sep 4;9(9):2871.
 
9. Ardura-Garcia C, Goutaki M, Carr SB, Crowley S, Halbeisen FS, Nielsen KG, Pennekamp P, Raidt J, Thouvenin G, Yiallouros PK, Omran H, Kuehni CE. Registries and collaborative studies for primary ciliary dyskinesia in Europe.
ERJ Open Res. 2020 May 26;6(2):00005-2020.
 
10. Kouis, P., Evriviadou, A., Yiallouros, P.K. Nasal nitric oxide measurement for primary ciliary dyskinesia diagnosis: The impact of underlying genetic defects on diagnostic accuracy. Pediatric Investigation, 2019, 3(4), pp. 214–216

11. Kouis P, Goutaki M, Halbeisen FS, Gioti I, Middleton N, Amirav I; Israeli PCD Consortium, Barbato A; Italian PCD Consortium, Behan L, Boon M, Emiralioglu N, Haarman EG, Karadag B, Koerner-Rettberg C, Lazor R; Swiss PCD Group, Loebinger MR, Maitre B; French Reference Centre for Rare Lung Diseases, Mazurek H, Morgan L, Nielsen KG, Omran H, Özçelik U, Price M, Pogorzelski A, Snijders D; PCD Italian Consortium, Thouvenin G; French Reference Centre for Rare Lung Diseases, Werner C, Zivkovic Z, Kuehni CE, Yiallouros PK. Prevalence and course of disease after lung resection in primary ciliary dyskinesia: a cohort & nested case-control study. Respir Res. 2019 Sep 18;20(1):212.


12. Garshick E, Abraham JH, Baird CP, Ciminera P, Downey GP, Falvo MJ, Hart JE, Jackson DA, Jerrett M, Kuschner W, Helmer DA, Jones KD, Krefft SD, Mallon T, Miller RF, Morris MJ, Proctor SP, Redlich CA, Rose CS, Rull RP, Saers J, Schneiderman AI, Smith NL, Yiallouros P, Blanc PD. Respiratory Health after Military Service in Southwest Asia and Afghanistan. An Official American Thoracic Society Workshop Report. Ann Am Thorac Soc. 2019 Aug;16(8):e1-e16. doi: 10.1513

13. Yiallouros PK, Kouis P, Pirpa P, Michailidou K, Loizidou MA, Potamiti L, Kalyva M, Koutras G, Kyriacou K, Hadjisavvas A. Wide phenotypic variability in RSPH9-associated primary ciliary dyskinesia: review of a case-series from Cyprus. J Thorac Dis 2019;11(5):2067-2075. doi: 10.21037/jtd.2019.04.71

14. Halbeisen FS, Shoemark A, Barbato A, Boon M, Carr S, Crowley S, Hirst R, Karadag B, Koerner-Rettberg C, Loebinger MR, Lucas JS, Maitre B, Mazurek H, Özçelik U, Martinů V, Schwerk N, Thouvenin G, Tschanz SA, Yiallouros P, Goutaki M, Kuehni CE. Time trends in diagnostic testing for primary ciliary dyskinesia in Europe.Eur Respir J. 2019 Oct 24;54(4). pii: 1900528. doi: 10.1183/13993003.00528-2019

15. Kouis P, Papatheodorou SI, Middleton N, Giallouros G, Kyriacou K, Cohen JT, Evans JS, Yiallouros PK. Cost-effectiveness analysis of three algorithms for diagnosing primary ciliary dyskinesia: a simulation study. Orphanet J Rare Dis. 2019 Jun 13;14(1):142. doi: 10.1186/s13023-019-1116-3.

16. Giannakou K, Evangelou E, Yiallouros P, Christophi CA, Middleton N, Papatheodorou E, Papatheodorou SI. Risk factors for gestational diabetes: An umbrella review of meta-analyses of observational studies. PLoS One. 2019 Apr 19;14(4):e0215372. doi: 10.1371/journal.pone.0215372.

17. Lucas JS, Gahleitner F, Amorim A, Boon M, Brown P, Constant C, Cook S, Crowley S, Destouches DMS, Eber E, Mussaffi H, Haarman E, Harris A, Koerner-Rettberg C, Kuehni CE, Latzin P, Loebinger MR, Lorent N, Maitre B, Moreno-Galdó A, Nielsen KG, Özçelik U, Philipsen LKD, Pohunek P, Polverino E, Rademacher J, Robinson P, Snijders D, Yiallouros P, Carr SB. Pulmonary exacerbations in patients with primary ciliary dyskinesia: an expert consensus definition for use in clinical trials. ERJ Open Res. 2019 Feb 1;5(1). pii: 00147-2018. doi: 10.1183/23120541.00147-2018.

18. Stylianou-Riga P, Kouis P, Kinni P, Rigas A, Papadouri T, Yiallouros PK, Theodorou M. Maternal socioeconomic factors and the risk of premature birth and low birth weight in Cyprus: a case-control study. Reprod Health. 2018 Sep 19;15(1):157. doi: 10.1186/s12978-018-0603-7.

19. Halbeisen F, Goutaki M, Spycher B, Amirav I, Behan L, Boon M, Hogg C, Casaulta C, Crowley S, Haarman E, Karadag B, Koerner-Rettberg C, Loebinger M, Mazurek H, Morgan L, Nielsen K, Omran H, Santamaria F, Schwerk N, Thouvenin G, Yiallouros P, Lucas J, Latzin P, Kuehni C. Lung function in patients with Primary Ciliary Dyskinesia: an iPCD Cohort study. Eur Respir J. 2018 Aug 23;52(2). pii: 1801040. doi: 20.1183/13993003.01040-2018.

20. Kouis P, Hadjisavvas A, Middleton N, Papatheodorou SI, Kyriacou K, Yiallouros PK. The effect of l-Arginine on Ciliary Beat Frequency in PCD patients, non-PCD respiratory patients and healthy controls. Pulm Pharmacol Ther. 2017 Oct 19. pii: S1094-5539(17)30121-9

21. Kouis P, Yiallouros PK, Middleton N, Evans JS, Kyriacou K, Papatheodorou SI. Prevalence of Primary Ciliary Dyskinesia in consecutive referrals of suspect cases and the Transmission Electron Microscopy detection rate: A systematic review and meta-analysis. Pediatr Res. 2016 Dec 9. doi: 10.1038/pr.2016.263. [Epub ahead of print]

22. Yiallouros PK, Kouis P, Kolokotroni O, Youhanna S, Savva SC, Dima K, Zerva A, Platt D, Middleton N, Zalloua P. Shared genetic variants between serum levels of high-density lipoprotein cholesterol and wheezing in a cohort of children from Cyprus. Ital J Pediatr. 2016 Jul 13;42(1):67. doi: 10.1186/s13052-016-0276-1.

23. Kouis P, Papatheodorou SI, Yiallouros PK. Diagnostic accuracy of nasal nitric oxide for establishing diagnosis of primary ciliary dyskinesia: a meta-analysis. BMC Pulmonary Medicine 2015; 15:153

24. Papadopoulou A, Kouis P, Middleton N, Kolokotroni O, Karpathios T, Nicolaidou P, Yiallouros P. Association of Vitamin D Receptor gene polymorphisms and Vitamin D levels with asthma and atopy in Cypriot adolescents: a case-control study. Multidisci Respir Med. 2015 Sep 4;10(1):26. doi: 10.1186/s40248-015-0025

25. Kolokotroni O, Middleton N, Kouta C, Raftopoulos V, Yiallouros PK. Association of Serum Vitamin D with Asthma and Atopy in Childhood: Review of Epidemiological Observational Studies. Mini Rev Med Chem. 2015;15(11):881-99

26. Yiallouros PK, Kouis P, Middleton N, Nearchou M, Adamidi T, Georgiou A, Eleftheriou A, Ioannou P, Hadjisavvas A, Kyriacou K. Clinical features of primary ciliary dyskinesia in Cyprus with emphasis on lobectomized patients. Respir Med 2015. Mar;109(3):347-56.

27. Kolokotroni O, Papadopoulou A, Middleton N, Kouta C, Raftopoulos V, Nicolaidou P, Yiallouros PK. Vitamin D levels and status amongst asthmatic and non-asthmatic adolescents in Cyprus: a comparative cross-sectional study. BMC Public Health. 2015 Jan 31;15:48. doi: 10.1186/s12889-015-1385-2.

28. Yiallouros PK, Economou M, Kolokotroni O, Savva SC, Gavatha M, Ioannou P, Karpathios T, Middleton N. Gender differences in objectively assessed physical activity in asthmatic and non-asthmatic children. Pediatr Pulmonol. 2015 Apr;50(4):317-26. doi: 10.1002/ppul.23045.

29. Yiallouros PK, Savva SC, Kolokotroni O, Dima K, Zerva A, Kouis P, Bousquet J, Middleton N. Asthma: The Role of Low High-Density-Lipoprotein Cholesterol in Childhood and Adolescence. Int Arch Allergy Immunol. 2014 Nov 1;165(2):91-99.

30. Middleton N, Kolokotroni O, Lamnisos D, Koutrakis P, Yiallouros PK. Prevalence of asthma and respiratory symptoms in 15-17 year-old Greek-Cypriots by proximity of their community of residence to power plants: Cyprus 2006-2007. Public Health. 2014 Mar;128(3):288-96.

31. Savva SC, Tornaritis MJ, Kolokotroni O, Chadjigeorgiou C, Kourides Y, Karpathios T, Yiallouros PK. High cardiorespiratory fitness is inversely associated with incidence of overweight in adolescence: A longitudinal study.Scand J Med Sci Sports. 2014 Dec;24(6):982-9

32. Yiallouros P, Moustaki M, Voutsioti A, Sharifi F, Karpathios T. Association of Mycoplasma pneumoniae infection with henoch-schonlein purpura. Prague Med Rep. 2013;114(3):177-9.

33. Yiallouros P, Mavri A, Attilakos A, Moustaki M, Leontsini F, Karpathios T. Shewanella putrefaciens bacteraemia associated with terminal ileitis. Paediatr Int Child Health. 2013;33(3):193-5

34. Yiallouros PK, Lamnisos D, Kolokotroni O, Moustaki M, Middleton N. Associations of body fat percent and body mass index with childhood asthma by age and gender. Obesity 2013 Sep;21(9):E474-82. doi: 10.1002/oby.20284.

35. Yiallouros PK, Papadouri T, Karaoli C, Papamichael E, Zeniou M, Pieridou-Bagatzouni D, Papageorgiou G, Pissarides N,. Harrison T, Hadjidemetriou A. First outbreak of nosocomial legionella infection in term neonates caused by a cold mist ultrasonic humidifier. Clin Infect Dis. 2013 Jul;57(1):48-56.

36. Lamnisos D, Moustaki M, Kolokotroni O, Koksoy H, Faiz M, Arifoglu K, Milton DK, Middleton N, Yiallouros PK. Prevalence of asthma and allergies in children from the Greek-Cypriot and Turkish-Cypriot communities in Cyprus: a bi-communal cross-sectional study. BMC Public Health 2013 Jun 16;13(1):585.

37. Neophytou AM, Yiallouros P, Coull BA, Kleanthous S, Pavlou P, Pashiardis S, Dockery DW, Koutrakis P, Laden F. Particulate matter concentrations during desert dust outbreaks and daily mortality in Nicosia, Cyprus. J Expo Sci Environ Epidemiol. 2013 May; 23(3): 275-80.

38. Kolokotroni O, Middleton N, Gavatha M, Lamnisos D, Priftis KN, Yiallouros PK. Asthma and atopy in children born by caesarean section: effect modification by family history of allergies - a population based cross-sectional study. BMC Pediatr. 2012 Nov 16;12:179. doi: 10.1186/1471-2431-12-179.

39. Yiallouros PK, Savva SC, Kolokotroni O, Behbod B, Zeniou M, Economou M, Chadjigeorgiou C, Kourides YA, Tornaritis MJ, Lamnisos D, Middleton N, Milton DK. Low serum high-density lipoprotein cholesterol in childhood is associated with adolescent asthma. Clin Exp Allergy. 2012 Mar;42(3):423-32.

40. Kolokotroni O, Middleton N, Nicolaou N, Pipis S, Priftis KN, Milton DK, Yiallouros PK. Temporal changes in the prevalence of childhood asthma and allergies in urban and rural areas of Cyprus: results from two cross sectional studies. BMC Public Health. 2011 Nov 11;11:858. doi: 10.1186/1471-2458-11-858.