• ΣΗΜΑΝΤΙΚΈΣ ΑΝΑΚΟΙΝΏΣΕΙΣ
 
*NEO 09/07/2020, Μήνυμα Πρύτανη - Διδασκαλία το Χειμερινό Εξάμηνο 2020 – 2021- διαχείριση της νόσου COVID-19
 
18/06/2020, Ανακοίνωση Αθλητικού Κέντρου Πανεπιστημίου Κύπρου, "Επανέναρξη Λειτουργίας Γυμναστηρίου"
 
 
 
 
 
 
Μέτρα Στήριξης Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  - Δεδομένων των συνεχόμενων εξελίξεων, ανακοινώσεων και μέτρων που λαμβάνονται λόγω κορωνοϊού (Covid-19) στη χώρα μας, μέσω του διαδικτυακού τόπου του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής μπορείτε να έχετε πρόσβαση συγκεντρωτικά σε σημαντικές πληροφορίες και αιτήσεις που εκδίδονται από τους διάφορους κυβερνητικούς αρμόδιους φορείς για το θέμα αυτό.
 
Έρευνα Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης Πανεπιστημίου Κύπρου για την ψυχολογική επίδραση των μέτρων προστασίας κατά του Covid-19. Για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο πατήστε στο σύνδεσμο: https://bit.ly/2JAeOCL. Στόχος η αξιολόγηση των επιπτώσεων της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας στην ψυχική υγεία και στην ποιότητα ζωής. Η έρευνα εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου. Περισσότερα: https://bit.ly/3bYI5TZ
 
Το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει τη λειτουργία Διαδικτυακής Πύλης Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Κύπρου για την εξάπλωση του COVID-19 στην Κύπρο
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις της μετάδοσης του COVID – 19 – κορωνοϊού – παγκοσμίως και με στόχο την ετοιμασία Σχεδίου Δράσης για πρόληψη αλλά και προετοιμασία για αντιμετώπιση πιθανών συμβάντων, καθώς επίσης και για την καθοδήγηση της κοινότητας σε διάφορα ερωτήματα, διευθετήθηκε συνάντηση υπό την προεδρία του Πρύτανη, στην οποία έλαβαν μέρος ειδικοί επί του θέματος.

Για την αποτελεσματική διαχείριση του θέματος, η πανεπιστημιακή κοινότητα καλείται να παραμείνει ψύχραιμη. Χωρίς πανικό και με υπευθυνότητα ο καθένας από εμάς χρειάζεται να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την προστασία τόσο του ιδίου, όσο και των υπόλοιπων συνανθρώπων μας, ειδικά των ευάλωτων ομάδων. Προληπτικά μέτρα και προσωπική υγιεινή του καθενός πρέπει να μας απασχολήσουν για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας. Όσοι παρουσιάζουν λοιμώξεις στο αναπνευστικό προτρέπονται να περιορίζονται, ενώ τα μέλη της κοινότητάς μας καλούνται να αποφεύγουν τις επισκέψεις σε χώρες υψηλού κινδύνου.

Κατά τη συνάντηση για τη διαχείριση του ζητήματος καταρτίστηκε Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης εντός ΠΚ και αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
 
1. Τοποθέτηση αντισηπτικών σε όλους τους χώρους υγιεινής, χώρους διδασκαλίας και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Σχετική ενημέρωση (χάρτης) για τους χώρους τοποθέτησης θα σας κοινοποιηθεί σύντομα. Στο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε βίντεο μικρής διάρκειας για το σωστό πλύσιμο των χεριών.

2. Δημιουργία ιστοσελίδας με συνεχή ενημέρωση: COVID 19 - Ενημέρωση και Σχέδιο Δράσης, αποκλειστικά για το θέμα του COVID-19, που θα περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες και ενημέρωση για τα τελευταία νέα επί του θέματος. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα θα παραπέμπει στα ακόλουθα:

Α. Ανάρτηση κειμένου με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων σχετικά με τον νέο κορωνοϊό. Στο κείμενο αυτό απαντώνται ερωτήσεις φοιτητών και προσωπικού του Πανεπιστημίου μας σε σχέση με την επιδημία, τα ταξίδια αυτή την περίοδο κ.ά.
 
Για περισσότερη ενημέρωση παρατίθενται σύνδεσμοι με τις πιο κάτω ιστοσελίδες:
 
    Τα μέλη της κοινότητας καλούνται να ακολουθούν πιστά τις ταξιδιωτικές οδηγίες και να δρουν προδραστικά στους μελλοντικούς τους σχεδιασμούς.
 
3. Τηλέφωνα Έκτακτης Ανάγκης Πανεπιστημίου Κύπρου για διαχείριση και άμεση δράση:
  • Κέντρα Υγείας ΠΚ:
    Τηλ. 22895270, Πανεπιστημιούπολη
    Τηλ. 22895280,  Καλλιπόλεως
  • Τομέας Ασφάλειας, Υγείας και Περιβάλλοντος : 22894147, Κιν.: 99419007

 
  • EΡΩΤΉΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID -19
 Το κείμενο βασίστηκε στις πρόσφατες αντίστοιχες εκδόσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας (ΕΟΔΥ) και του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, 5 Μαρτίου 2020
 
Eρωτήσεις – Απαντήσεις για τον COVID -19

1. Τι είναι ο νέος κορωνοϊός;
2. Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός αυτός;
3. Με ποιο τρόπο μεταδίδεται ο ιός;
4. Πόσο επιβιώνει ο ιός σε επιφάνειες;
5. Πόσος είναι ο χρόνος επώασης;
6. Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί από άτομο που παρότι νοσεί δεν παρουσιάζει συμπτώματα;
7. Είναι ασφαλές να παραλάβω πακέτο που παράγγειλα από την Κίνα;
8. Μπορώ να προλάβω τη νόσο με τη χρήση αντιβιοτικών;
9. Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός;
10. Υπάρχουν άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή νόσο;
11. Πότε θα πρέπει κάποιος να ελέγχεται για νόσο από τον νέο κορωνοϊό;
12. Υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο από τον νέο κορωνοϊό;
13. Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;
14. Ποιο άτομο θεωρείται ότι ήρθε σε στενή επαφή με τον ασθενή (υψηλού κινδύνου επαφή);
15. Τι θεωρείται χαμηλού βαθμού έκθεση (τυχαία ή περιστασιακή επαφή);
16. Ποια μέτρα συνιστά το Υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση επαφών με ψηλό κίνδυνο έκθεσης;
17. Ποια μέτρα συνιστά το Υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση επαφών χαμηλού κινδύνου;
18. Σκοπεύω να ταξιδέψω σε περιοχή που έχει αυξημένα περιστατικά. Θα πρέπει να ματαιώσω το ταξίδι μου;
19. Τι θα κάνω όταν επιστρέψω από ταξίδι;
20. Σε περίπτωση που πήγα ταξίδι σε κάποια άλλη χώρα που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών με αυξημένα περιστατικά και μετάδοση στην κοινότητα (βλέπε παράγραφο 16) τι κάνω μετά την άφιξη μου στην Κύπρο; (ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ)
21. Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που φοιτητής ή μέλος του προσωπικού του Πανεπιστημίου παρουσιάσει στον χώρο του Πανεπιστημίου συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (πυρετός, βήχας κ.λπ.) και ταυτόχρονα από το ιστορικό του έχει πάει ταξίδι σε οποιαδήποτε χώρα ή έχει ιστορικό στενής επαφής (βλέπε παράγραφο 14) με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού, μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες;
22. Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από τον νέο κορωνοϊό;
23. Μπορώ να χρησιμοποιήσω μάσκα προσώπου για την προστασία μου;
 
 
Είναι ένας νέος ιός που εμφανίστηκε στην πόλη Wuhan στην Κίνα το 2019. Ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών. Αν και στην ίδια οικογένεια των κορωνοϊών ανήκουν πολύ διαδεδομένοι ιοί που προκαλούν «κοινό κρυολόγημα» δηλαδή μια εντελώς αθώα κατάσταση, ο ιός αυτός όπως και ο συγγενικός με αυτόν ιός SARS που εμφανίστηκε το 2002, προκαλούν συνήθως πιο σοβαρή κλινική εικόνα στους ασθενείς.

Πρόσφατα δόθηκε στον νέο αυτό κορωνοϊό το όνομα SARS-CoV-2 για να τονιστεί ότι είναι συγγενικός με τον ιό SARS που προκάλεσε επίσης σοβαρά προβλήματα. Η νόσος από τον ιό ονομάστηκε COVID-19 από τα αρχικάrona rus Disease που εμφανίστηκε το 2019.
 
Όπως και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού ο νέος αυτός κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα, όπως για παράδειγμα ρινική καταρροή, πόνο στο λαιμό, βήχα και πυρετό. Σε κάποια άτομα όμως μπορεί να εκδηλωθεί με πιο σοβαρή εικόνα και να προκαλέσει πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή και ο ασθενής να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο. Τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα στον ιό και έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά, είναι οι ηλικιωμένοι καθώς και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιοπάθεια.
 
Τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος που παράγονται κατά το φτάρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα στη φάση αυτή αν μπορεί να μεταδοθεί αερογενώς ή μέσω της κοπρανοστοματικής οδού.

Είναι πολύ σημαντικό όποιος βήχει ή φταρνίζεται να καλύπτει το πρόσωπο του με χάρτινο μαντηλάκι το οποίο αμέσως μετά να πετά στο καλάθι απορριμμάτων και αμέσως μετά να πλένει τα χέρια του.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι πολύ σημαντικό. Αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα με εκκρίσεις ή άλλη οργανική ύλη μπορεί επίσης να πλύνει κάποιος τα χέρια του και με διάλυμα οινοπνεύματος 70%.
 
Το στοιχείο αυτό δεν είναι ακόμα απόλυτα γνωστό. Υπάρχουν κάποια προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να ζήσει για μερικές ώρες ή για περισσότερο. Ο ιός καταστρέφεται εύκολα με τα συνηθισμένα αντισηπτικά.
 
Ο χρόνος επώασης είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση του ατόμου στον ιό μέχρι και την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν και η διάμεση διάρκεια του χρόνου επώασης είναι 5 – 6 ημέρες, κυμαίνεται από δύο μέχρι 14 ημέρες.
 
Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί κατά την περίοδο που ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα της νόσου. Υπάρχουν όμως κάποια κενά στις γνώσεις μας, κατά πόσον ακόμα και ασθενείς με πολύ ήπια νόσο ή ακόμα και χωρίς συμπτώματα μπορούν επίσης να μεταδώσουν τη νόσο.
 
Ναι, είναι ασφαλές. Άτομα που παραλαμβάνουν πακέτα από την Κίνα δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν τον νέο κορωνοϊό. Από προηγούμενη εμπειρία με άλλους κορωνοϊούς, γνωρίζουμε ότι οι ιοί αυτοί δεν επιβιώνουν για πολύ πάνω σε αντικείμενα όπως γράμματα ή πακέτα.
 
Όχι, τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά εναντίον ιών. Τα αντιβιοτικά δρουν εναντίον μικροβίων. Το συγκεκριμένο παθογόνο είναι ιός και επομένως τα αντιβιοτικά δεν έχουν απολύτως καμία δράση.
 

9. Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός;
Ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όπως:
• Πυρετός
• Βήχας
• Πόνοι στους μυς και αρθρώσεις
• Αίσθημα κόπωσης
• Δυσκολία στην αναπνοή
 
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει σοβαρή πνευμονία, σοβαρό σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, εικόνα σηπτικής καταπληξίας τα οποία μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο του ασθενούς.
 
Γενικά, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι καθώς και οι άνθρωποι με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. υπέρταση, Σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθεια, νόσοι του ήπατος καθώς και χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού) αναμένεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή νόσο.
 
Με βάση τον ανανεωμένο ορισμό του ECDC, του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Ελλάδας θα πρέπει να παρουσιάζει:
Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των 14 τελευταίων ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:
• Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου ή
• Ιστορικό ταξιδιού σε χώρες με αυξημένα περιστατικά και συνεχή μετάδοση στην κοινότητα.
 
 
12. Υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο από τον νέο κορωνοϊό;
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό. Η θεραπεία που προσφέρεται είναι υποστηρικτική (εφόσον υπάρξει ανάγκη γίνεται υποστήριξη της αναπνοής, χορήγηση υγρών ή και κάποιων αντιικών φαρμάκων που όμως δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωμένη δράση κατά του ιού).
 

13. Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;
Άτομο που ήρθε σε επαφή με τον ιό σημαίνει άτομο που δεν παρουσιάζει αυτή τη στιγμή συμπτώματα της νόσου, ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή κάποια στιγμή με άτομο που νοσεί από τον ιό. Ο ασθενής αυτός με τον οποίο ήρθε σε επαφή, μπορεί να παρουσίαζε κλινικά συμπτώματα της νόσου, είτε να ήταν ασυμπτωματικός.
 

14. Ποιο άτομο θεωρείται ότι ήρθε σε στενή επαφή με τον ασθενή (υψηλού κινδύνου επαφή);
• Άτομο που διαμένει στον ίδιο χώρο με τον ασθενή
• Άτομο που είχε απευθείας φυσική επαφή με τον ασθενή (π.χ. μέσω χειραψίας)
• Άτομο που ήρθε σε επαφή χωρίς μέτρα προστασίας με μολυσματικές βιολογικές εκκρίσεις του ασθενούς (π.χ. βρισκόταν σε μικρή απόσταση από τον ασθενή όταν αυτός έβηξε, ή να ήρθε σε επαφή με χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα).
• Άτομο που είχε πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με κρούσμα της νόσου και σε απόσταση <2μέτρα περισσότερο από 15’.
• Άτομο που βρέθηκε σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα αναμονής σε νοσοκομείο κ.λπ.) με κρούσμα της νόσου για 15’ ή περισσότερο, και σε απόσταση <2 μέτρων.
• Εργαζόμενος στον τομέα της υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα σε άτομο – επιβεβαιωμένο περιστατικό της νόσου χωρίς τα συνιστώμενα μέτρα ατομικής προστασίας.
• Άτομο σε καμπίνα αεροσκάφους που καθόταν σε απόσταση δύο θέσεων μπροστά και δύο πίσω από ένα κρούσμα της νόσου, συνταξιδιώτες ή μέλη πληρώματος καμπίνας στο τμήμα του αεροσκάφους που καθόταν ο ασθενής. Σε περίπτωση που ο ασθενής διακινείτο μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους, ο αριθμός των ατόμων σε στενή επαφή μπορεί να είναι αυξημένος.
 

15. Τι θεωρείται χαμηλού βαθμού έκθεση (τυχαία ή περιστασιακή επαφή);
• Άτομο που βρέθηκε σε κλειστό χώρο με το κρούσμα της νόσου για λιγότερο από 15’ ή σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων.
• Άτομο που είχε πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με κρούσμα της νόσου (σε απόσταση κάτω των 2 μέτρων) αλλά για λιγότερο των 15’.
• Άτομο που διέμεινε σε περιοχή όπου υπάρχουν αυξημένα περιστατικά και συνεχιζόμενη μετάδοση εντός αυτής (βλέπε παράγραφο 18).
 

16. Ποια μέτρα συνιστά το Υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση επαφών με ψηλό κίνδυνο έκθεσης;
Αυτοαπομόνωση και ενεργητική επιτήρηση από τις αρχές Δημόσιας Υγείας για ένα διάστημα 14 ημερών μετά την τελευταία έκθεση στο κρούσμα της νόσου.
• Καθημερινή παρακολούθηση για τη διαπίστωση συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή.
• Οδηγία να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές
• Οδηγία να αποφύγουν τα ταξίδια ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς
 

17. Ποια μέτρα συνιστά το Υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση επαφών χαμηλού κινδύνου;
• Αυτοαπομόνωση στο σπίτι και αποφυγή στενής επαφής με άλλους ανθρώπους, όπως στην περίπτωση της γρίπης για 14 ημέρες μετά την τελευταία ημερομηνία έκθεσής τους στον κίνδυνο ή αναχώρησης από τη χώρα.
• Οδηγία να παρακολουθούν από μόνοι τους τη θερμοκρασία τους και την πιθανή εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων COVID-19, όπως βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή για το διάστημα αυτό.
 
Σημειωτέον πως όλες οι επαφές, άσχετα αν η έκθεσή τους θεωρείται υψηλού ή χαμηλού κινδύνου, θα πρέπει άμεσα να απομονώνονται εθελοντικά και να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες υγείας σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα εντός 14 ημερών από την τελευταία έκθεσή τους στον κίνδυνο.

Εάν δεν εμφανιστεί κανένα σύμπτωμα εντός 14 ημερών από την τελευταία έκθεσή του στον κίνδυνο, το άτομο δεν θεωρείται πλέον πιθανό να νοσήσει από COVID-19.

Με βάση την πρόσφατη εγκύκλιο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, κάθε περίπτωση ατόμου που απομακρύνεται από την εργασία του λόγω χαμηλής ή ψηλού κινδύνου έκθεσης στον νέο κορωνοϊό, εφόσον θα κατέχει ανάλογο πιστοποιητικό που θα εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας, θα τυγχάνει χειρισμού ως να ήταν απουσία λόγω ασθένειας.
 
 
Μπορείτε να δείτε τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για το θέμα στην ιστοσελίδα http://www.pio.gov.cy/coronavirus
 
Με βάση τα σημερινά δεδομένα που ο ιός έχει εγκαταστήσει συνεχή μετάδοση στην κοινότητα και επιπλέον έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα από την πολιτεία για περιορισμό της καθόδου στην Κύπρο επισκεπτών από όλες τις χώρες, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας προτρέπονται να μεταθέσουν όλα τα ταξίδια τους μετά τις 30 Απριλίου 2020. Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να προβλέψουμε την ημερομηνία κατά την οποία τα μέτρα αυτά θα σταματήσουν να ισχύουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση όπως θα διαμορφωθεί μέχρι τότε. Για ήδη προγραμματισμένα μη αναγκαία ταξίδια, τα μέλη της κοινότητας προτρέπονται εντόνως να τα ακυρώσουν.
 
 
 
Με βάση νέες ταξιδιωτικές οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών, βρείτε εδώ όλο το ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
 
- Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον Τομέα Ασφάλειας, Υγείας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου (τηλ. 22894147, κιν.: 99419007) για ενημέρωση και για τυχόν οδηγίες.
 
 
ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ.
 

21. Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που φοιτητής ή μέλος του προσωπικού του Πανεπιστημίου παρουσιάσει στον χώρο του Πανεπιστημίου συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (πυρετός, βήχας κ.λπ.) και ταυτόχρονα από το ιστορικό του έχει πάει ταξίδι σε οποιαδήποτε χώρα ή έχει ιστορικό στενής επαφής (βλέπε παράγραφο 14) με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού, μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες;

- Θα πρέπει από μόνος του αυτόματα να απομακρυνθεί και να απομονωθεί σε χώρο μακριά από τους άλλους.
- Θα πρέπει να ειδοποιήσει το 1420 και να τους ενημερώσει για τα συμπτώματα του καθώς και για το ιστορικό του ταξιδιού του
- Μπορεί επίσης να τηλεφωνήσει σε ένα από τα πιο κάτω τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης του Πανεπιστημίου ώστε να τύχει βοήθειας:
 
Τηλέφωνα Έκτακτης Ανάγκης για διαχείριση και άμεση δράση:
Κέντρα Υγείας ΠΚ : 22895270 Πανεπιστημιούπολη, 22895280 Καλλιπόλεως
Τομέας Ασφάλειας, Υγείας και Περιβάλλοντος : 22894147, Κιν.: 99419007
 

22. Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από τον νέο κορωνοϊό;
Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2):

Α. Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
• Παραμονή στο σπίτι και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
• Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτάρνισμα.
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
• Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
• Σε βήχα ή φτάρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο, με απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων και καλό πλύσιμο των χεριών.
• Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους σε κάδο απορριμμάτων.
• Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί επάλειψη των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντηλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας.

Β. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:
• Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα μεταξύ των διαλέξεων.
• Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κ.λπ.) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
• Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται.
• Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
 

23. Μπορώ να χρησιμοποιήσω μάσκα προσώπου για την προστασία μου;
Η χρήση χειρουργικής μάσκας δεν συνιστάται στον υγιή πληθυσμό. Έχει βρεθεί αποτελεσματική σε περίπτωση που την φορούν ασθενείς, οπότε και εμποδίζει την μετάδοση της νόσου από αυτούς προς τους υπόλοιπους. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της στην περίπτωση που την φορούν υγιείς.