Το ΕΡ.ΕΝ.Α.Ε , στοχεύοντας στη μελέτη της ναυτικής παράδοσης έχει προχωρήσει σε ενέργειες για τη διάσωση παραδοσιακών σκαφών της Κύπρου:
 
  • Το σκάφος Απόστολος Ανδρέας (LL13207) το οποίο προριζόταν για απόσυρση και καταστροφή, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του Τμήματος Αλιείας, παραχωρήθηκε στο ΕΡΕΝΑΕ και τεμαχίστηκε με τρόπο ώστε να είναι ευδιάκριτα τα βασικά κατασκευαστικά του μέρη. Τα διάφορα του τμήματα μεταφέρθηκαν στον υπαίθριο χώρο της αποθήκης του εργαστηρίου, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία, όπου πρόκεται να αναπτυχθεί ένας χώρος μελέτης και εκπαίδευσης φοιτητών στον τομέα.
   
Paradosiaka skafi 

Our Boats

Ergastirio montelon Model
  • Το 2012 ο συνεργάτης του Εργαστηρίου Κωνσταντίνος Νικολάου, στο πλαίσιο της μελέτης του για την Κυπριακή ναυτική παράδοση κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατασκέυασε ακριβές αντίγραφο κυπριακού παραδοσιακού σκάφους, τύπου Πασάρα. To Ανερούσα δωρίθηκε στο ΕΡ.ΕΝ.Α.Ε από το οποίο παραχωρήθηκε στο Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα επί δανείω, προκειμένου να είναι προσβάσιμη στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού
 
Anerousa