Κατάλογος Προσωπικού

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΤΟΥΡΗΣ

PV
22893886
...
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ/ΡΙΑ
Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών
Αποστολίδη,
Λεωφ. Καλλιπόλεως 10 και Ερεσσού 1

Kαθηγητής της Nεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής του Νεοελληνικού Σπουδαστηρίου Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Kύπρου. Σπούδασε Μεσαιωνική και Nεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου υπέβαλε και τη διδακτορική του διατριβή (Eισαγωγή στην ποιητική του Aνδρέα Eμπειρίκου. H ηρωική, ερωτική και θρησκευτική όψη της ποίησής του, με επόπτη καθηγητή τον Δημήτρης N. Mαρωνίτη). Δίδαξε Nεοελληνική Φιλολογία στο Tμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kρήτης (1991-1993) και ως Επισκέπτης Καθηγητής στα εξής πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού: στο Τμήμα Bυζαντινών και Nεοελληνικών Σπουδών του King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (χειμερινό εξάμηνο 1999-2000), στην Ακαδημία της Βαρκελώνης στα μεταπτυχιακά μαθήματα του Alexis Eudal Sola, στο Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και στο Τμήμα Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Pώμης La Sapienza (εαρινό εξάμηνο 2000).

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

– 1991-1993: Πανεπιστήμιο Kρήτης, Φιλοσοφική Σχολή, Ρέθυμνο, Tμήμα Φιλολογίας. (Π.Δ. 407/1980). 

– 1993-1998: Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ), Φιλοσοφική Σχολή, Tμήμα Bυζαντινών και Nεοελληνικών Σπουδών 

– 1998-2008: Αναπληρωτής Kαθηγητής στο ΠΚ

– 1999-2000, χειμερινό εξάμηνο: Visiting Lecturer στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου King΄s College, Department of Byzantine and Modern Greek Studies (συνεργασία με τον καθ. Roderick Beaton)

– 2000, εαρινό εξάμηνο: Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Pώμης Sapienza, Dipartimento di Lettere e Filosofia (συμμετοχή στομεταπτυχιακό σεμινάριο της καθ. Paola Maria Minucci)

– 2008 κ.ε.: Καθηγητής στο ΠΚ

 ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

– 1999, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος: Ακαδημία της Βαρκελώνης, Καταλανικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, τρεις διαλέξεις με θέμα τον Υπερρεαλισμό στην Ελλάδα, στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του καθηγητή Alexis Eudal Sola

– 2000, 17 Φεβρουαρίου: Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, «Seminars and Special Lectures in Modern Greek Studies», διάλεξη με θέμα: «Hαυτοβιογραφική μυθοπλασία στην πεζογραφία του 19ου αιώνα»

– 2000, 29 Φεβρουαρίου: Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, Faculty of Modern and Medieval Languages, διάλεξη με θέμα: «H κλασική αρχαιότητα στην πεζογραφία του 19ου αιώνα»

– 2000, 5 Ιουνίου: Istituto di Filologia Greca Bruno Lavagnini, Παλέρμο, διάλεξη με θέμα: «O Aλέξανδρος Παπαδιαμάντης και το ζήτημα του αυτοβιογραφισμού»

– 2007, 22-23 Μαϊου: Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, Φιλοσοφική Σχολή, δύο διαλέξεις με θέμα: «Νατουραλισμός και ηθογραφία στη νεοελληνική πεζογραφία

– 2010, 18 Μαϊου: Residència d' Investigadors, Βαρκελώνη, διάλεξη με θέμα: «Η Κύπρος, μέσα από την Τετραλογία των καιρών του Γ. Φ. Πιερίδη» (εκτενής αναφορά στη διάλεξη: Josep-Maria Ureta, «Chipre como alegoría», El Periodico, 19. 05. 2010)

– 2012, 20 Απριλίου: Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Νέα Υόρκη, διάλεξη με θέμα: «Linguistic geography and identity in The Axion Esti». ASeminar on the Poetry of Odysseas Elytis

– 2013, Ιούνιος: Πανεπιστήμιο Γρανάδας, Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών (El Centro de EstudiosBizantinos, Neogriegos y Chipriotas), σειρά διαλέξεων με θέματα σχετικά με τη λογοτεχνία της Κύπρου, στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του καθ. Μόσχου Μορφακίδη Φυλακτού

– 2016, 18 Οκτωβρίου: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διάλεξη στο Μεταπτυχιακό Colloquium του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής με θέμα: «Η θεωρία του Εκφυλισμού: J. A. Gobineau και Max Nordau»

– 2017, 26 Απριλίου: Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διάλεξη στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Κύκλου Διαλέξεων του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας Φιλοσοφικής Σχολής με θέμα: «Παρατηρήσεις για τη διαμάχη Παλαμά - Καβάφη. Η στάση του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου» 

– 2018, 7 Μαρτίου: Πανεπιστήμιο Πατρών, Φιλοσοφική Σχολή, διάλεξη με θέμα: «Ο ερωτικός Παλαμάς»

– 2019, 29 Μαρτίου: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, Φιλοσοφική Σχολή-Τμήμα Φιλολογίας, διάλεξη με θέμα: «Τα ερωτικά ποιήματα του Κωστή Παλαμά»

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

– 1980: περιοδικό Φαιαδέρων, Θεσσαλονίκη (συνεκδότης)

– 1980-1983: τακτική συνεργασία με τις εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα, με άρθρα για τα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης 

– 1992-2001: Επιφυλλίδες σε τακτά διαστήματα, στις εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα

– 1996: Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελληνικού Πολιτισμού στη Λευκωσία, και μέλος του πρώτου εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου

– 2009-2016: Πρόεδρος Επιτροπής Διαμόρφωσης Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας (2008-2016):  σύνταξη των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων (ΝΑΠ) στο μάθημα της Λογοτεχνίας για όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου. Μέχρι το 2016, εκτός από τα ΝΑΠ, σχεδιάστηκαν τα νέα διδακτικά βιβλία για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου (έξι συνολικά βιβλία· τρία για τους μαθητές και τρία για τους εκπαιδευτικούς) κάτω από τον γενικό τίτλο Ο λόγος ανάγκη της ψυχής

– 2010-215: Αριστίνδην μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας 

– 2013 κ.ε.: Μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κώστα Μόντη

– 2013-2015: Διοργάνωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε τακτά διαστήματα, θεματικών κύκλων δίωρων διαλέξεων, με τίτλο «Μαθήματα ελληνικής παιδείας και πολιτισμού».

– 2014-2019: Στενή συνεργασία (ανταλλαγές φοιτητών, διοργάνωση συνεδρίων κλπ.) με την Ines di Salvo, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Παλέρμο. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο, το 2014, εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή 

– 2016-2017: Διοργάνωση θεματικών κύκλων δίωρων διαλέξεων, με τίτλο «Λογοτεχνικές συναντήσεις της Πέμπτης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου 

– 2016 κ.ε: Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κοινωφελούς Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις περιοχές της λογοτεχνίας, κριτικής, και ιστορίας των ιδεών του 19ου και του εικοστού αιώνα.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Α. ΒΙΒΛΙΑ: ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΑΝΘΟΛΟΓΙΕΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  1. Ως εις καθρέπτην... Προτάσεις και υποθέσεις για την ελληνική πεζογραφία του 19ου αιώνα, Aθήνα, Nεφέλη 1995.

Στο βιβλίο προτείνεται μια ριζική αναθεώρηση της καθιερωμένης ιστορίας για την πεζογραφία του 19ου αιώνα. Ειδικότερα, διατυπώνονται οι εξής προτάσεις: α. Ο ρεαλισμός στην πεζογραφία ξεκινά αρκετά νωρίτερα, απ’ ό,τι πιστεύεται, γύρω στα 1960. β. Το ιστορικό μυθιστόρημα δεν αποτελεί, όπως πιστεύεται, την κυρίαρχη αφηγηματική κατηγορία  της περιόδου 1830–1880, αλλά μια άλλη αφηγηματική κατηγορία την οποία ονομάζω αστική ηθογραφία. Σε αυτό το κεφάλαιο χρησιμοποιώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον όρο μυστήρια ή απόκρυφα μυθιστορήματα. γ. Στο τελευταίο κεφάλαιο προτείνεται ένας διαφορετικός, διευρυμένος ορισμός της ηθογραφίας.

  1.  συνοχή του τοπίου. Eισαγωγή στην ποιητική του Aνδρέα Eμπειρίκου, Aθήνα, Kαστανιώτης 1997.

Στο βιβλίο, μια επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής μου διατριβής, υποστηρίζονται τα εξής: α. Η καθιερωμένη αντίληψη που θέλει τον Εμπειρίκο έναν άναρχο χρήστη της αυτόματης γραφής δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, υποστηρίζεται ότι το έργο του Εμπειρίκου βασίζεται σε μια σταθερή τυπολογία: σταθερές θεματικές λειτουργίες, τυποποιημένη οργάνωση της πλοκής, στερεότυπος τρόπος μεταφορικής σηματοδότησης. β. Η σχέση του Εμπειρίκου με τον υπερρεαλισμό δεν χαρακτηρίζεται από ορθόδοξη προσήλωση· αντιθέτως είναι επεισοδιακή και επιλεκτική. Για παράδειγμα παρέμεινε τελείως ξένος με τις πολιτικές αναζητήσεις, παρεμβάσεις και θεωρητικούς προβληματισμούς του γαλλικού υπερρεαλισμού.

  1.  Άγγελος Bλάχος, Διηγήματα. Kοινωνικαί μελέται και εικόνες, Aθήνα, Nεφέλη 1997 (ανθολόγηση, φιλολογική επιμέλεια, εισαγωγή)

Ο Άγγελος Βλάχος, από τους συνεπέστερους αθηναιογράφους του 19ου αιώνα, φωτογραφίζει την αθηναϊκή κοινωνία της εποχής του, διακωμωδεί την επιδειξιομανία και σαρκάζει τη μαζική υστερία πλουτισμού στα χρόνια του Λαυρεωτικού ζητήματος. Στον τόμο ανθολογούνται εκτός από διηγήματα και ορισμένα χρονογραφικά κείμενα. Εισαγωγή, σελ. 7-32.

  1. Παύλος Ξιούτας, Ποιήματα, Λευκωσία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, 2003 (φιλολογική επιμέλεια, εισαγωγή)

Ο τόμος περιλαμβάνει επιλογή ποιημάτων που έγραψε ο Παύλος Ξιούτας στη διάρκεια μιας περίπου πεντηκονταετίας. Η επιλογή, από ένα corpus ανέκδοτων ποιημάτων που βρίσκονται σε δακτυλόγραφη μορφή στο προσωπικό αρχείο του Π. Ξιούτα, έγινε από τους Παναγιώτη Σέργη και Κωστή Κολώτα. Ο Π. Ξιούτας είχε ταξινομήσει ο ίδιος τα ποιήματά του σε επτά θεματικές ενότητες, τις οποίες και είχε τιτλοφορήσει. Εισαγωγή, σελ. 17-21.

  1. Αγαπημένε μου Ζαρατούστρα. Παλαμάς Νίτσε, Αθήνα, Καστανιώτης 2006.

Η ηρωική φιλοσοφία του Νίτσε προβάλλεται στην Ελλάδα ως αντίδοτο στο τραυματικό σύνδρομο του 1897. Η ιδεολογική ρευστότητα της εποχής, η οποία σηματοδοτείται αφενός από την αίσθηση της κοινωνικής αποσύνθεσης και αφετέρου από την προσδοκία της εθνικής αναγέννησης, θα αποτελέσει γόνιμο έδαφος για τη θεωρία ιδίως του υπερανθρώπου. Τα πυκνά ίχνη του Νίτσε απότελούν από το 1899 και εξής οδοδείκτες στο έργο του Κωστή Παλαμά. Η προσέγγιση του παλαμικού έργου μέσα από αυτή την οπτική φωτίζει σκοτεινές περιοχές του και αναδεικνύει παντελώς άγνωστες όψεις του.

  1. Κώστας Μόντης, Γράμματα στη ΜητέραΕικαστική ερμηνεία Ανδρέας Λαδόμματος, Αθήνα, Εκδόσεις Ιδρύματος Κώστα Μόντη 2014 (επιλογή κειμένων, φιλολογική επιμέλεια, εισαγωγή)

Ο συγκεκριμένος συλλεκτικός τόμος εκδόθηκε το 2014 στο πλαίσιο του Έτους Κώστα Μόντη (εκατό χρόνια από τη γέννησή του) και αποτελείται από σύντομα αποσπάσματα από τα τρία Γράμματα στη Μητέρα, τα οποία επέλεξα με κριτήριο την προοπτική εικονογράφησής τους, τα πρότεινα στον Ανδρέα Λαδόμματο και συζήτησα διεξοδικά μαζί του για το κάθε απόσπασμα ξεχωριστά. Εισαγωγή, σελ. 8-15.

  1. Ιδέες της σκληρότητας και της καλοσύνης. Εθνικισμός, σοσιαλισμός, ρατσισμός(1897-1922), Αθήνα, Καστανιώτης 2017.

Το βιβλίο αξιοποιεί, σε μεγάλο βαθμό, υλικό και τεκμήρια τα οποία προέκυψαν από το ερευνητικό μου πρόγραμμα «Ιδεολογίες στην Ελλλάδα: Εθνικισμός, Ρατσισμός, Σοσιαλισμός» (Βλ. ). Με σημείο αναφοράς τις θεωρίες της σκληρότητας, εξετάζονται οι σημαντικότερες ιδεολογικές τάσεις στην Ελλάδα κατά την κρίσιμη εικοσιπενταετία ανάμεσα στις δύο μεγάλες τραυματικές στρατιωτικές ήττες του 1897 και του 1922· μια ταραγμένη δηλαδή περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας (με πλαίσιο δραματικά ιστορικά γεγονότα: μακεδονικός αγώνας, στρατιωτικό κίνημα του 1909, βαλκανικοί πόλεμοι, παγκόσμιος πόλεμος) κορυφώνεται το δημοτικιστικό κίνημα, αναζωπυρώνεται η Μεγάλη Ιδέα, αναβιώνει ο μεσσιανισμός, εκδηλώνεται ο εθνικός διχασμός, και αναλαμβάνονται σταυροφορίες για την ανόρθωση της χώρας, την κάθαρση και την αναγέννηση τόσο της  πολιτικής όσο και της πνευματικής ζωής. Εποχή, με άλλα λόγια, της δοκιμασίας, των μεγάλων αναμετρήσεων και των ιδεολογιών· του σοσιαλισμού, του εθνικισμού, και του ρατσισμού.

Βραβεία

– Πρώτο βραβείο στην κατηγορία «δοκίμια-μελέτες» του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο αναγνώστης

https://www.oanagnostis.gr/οι-τρεις-πρώτοι-στα-λογοτεχνικά-βραβε/

– Πρώτο κρατικό βραβείο στην κατηγορία «μελέτης­δοκιμίου» του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου

http://ucyweb.ucy.ac.cy/pr/documents/Press_Releases/2018/October_2018/Voutouris31.10.18.pdf

Παρουσιάσεις

– Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου, 07 Μαϊου 2019. Μίλησαν για το βιβλίο οι: Χριστίνα Ντουνιά, Κώστας Κουτσουρέλης, Μαρίνος Πουργούρης

– Πανεπιστήμιο Κύπρου, 14 Φεβρουαρίου 2019, διοργάνωση Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Μίλησαν για το βιβλίο οι: Πέτρος Παπαπολυβίου, Κυριάκος Δημητρίου. Συντονιστής Χαρίδημος Τσούκας

 Βιβλιοκρισίες

– Γιώργος Σιακαντάρης, «Σκληροί» όλων των αποχρώσεωνΤα Νέα / Βιβλιοδρόμιο, 19.5.2018

– Γιώργος Περαντωνάκης, Έθνος, φυλή και άλλες ιδέεςΕφημερίδα των Συντακτών, 5.5.2018

– Νίκος Μπακουνάκης, ΣκληρότηταΤο Βήμα / Βιβλία, 4.2.2018

– Μαρίνος Πουργούρης.  «Ο λόγος της σκληρότητας και της καλοσύνης», Νέο Πλανόδιονhttps://neoplanodion.gr/2019/10/14/   

– Κυριάκος Δημητρίου,  Παντελή Βουτουρή, Ιδέες της Σκληρότητας και της Καλοσύνης ...  

παιδεία­news, 12 Αυγούστου 2019

  1. Λευτέρης Γιαννίδης: Βήματα στην άμμο και άλλα ποιήματα, έκδ. Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών – Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018 (επιλογή ποιημάτων, φιλολογική επιμέλεια, εισαγωγή)

Ο τόμος περιλαμβάνει α) τα ποιήματα της μοναδικής ισχνής συλλογής του Γιαννίδη Βήματα στην άμμο, 1938 και  β. ανέκδοτα ποιήματα αφενός από το προσωπικό αρχείο του Γιαννίδη το οποίο μου εμπιστεύτηκε η οικογένειά του και αφετέρου από αθησαύριστα ποιήματα που εντοπίστηκαν ύστερα από συστηματική έρευνα στον κυπριακό περιοδικό και ημερήσιο τύπο. Εισαγωγή, σελ. 11-22

  1. Ο ερωτικός Παλαμάς, Αθήνα, εκδ. Μελάνι 2018 (ανθολόγηση, φιλολογική επιμέλεια, εισαγωγή)

Η συγκεκριμένη ανθολογία είναι από μιαν άποψη αιρετική γιατί προτείνει μια εντελώς διαφορετική, από τη στερεότυπη, εικόνα του Κωστή Παλαμά. Ο χαρακτηρισμός του εθνικού ποιητή ως «ηδονικού» και «σαρκολάτρη» ξενίζει γιατί συγκρούεται με χρόνιες παραμορφώσεις και εμπεδωμένα στις σχολικές αίθουσες φιλολογικά στερεότυπα. Ωστόσο αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση είναι ότι ο έρωτας, σαρκικός ή μετουσιωμένος, είναι διάχυτος σε όλη την έκταση του ποιητικού του έργου. Τα ερωτικά του ποιήματα είναι, μάλιστα, περισσότερα από τα ποιήματα κάθε άλλης θεματικής κατηγορίας, ακόμη και από τα πατριδολατρικά του. Η ανθολόγηση συγκεντρώνει και τοποθετεί σε χρονολογική τάξη ερωτικά ποιήματα των πενήντα περίπου δημιουργικών χρόνων του Παλαμά. Εισαγωγή σελ. 17-58.

Παρουσιάσεις

– Αθήνα, Βιβλιοπωλείον ΙΑΝΟΣ, 22 Μαρτίου 2018. Για το βιβλίο μίλησαν οι φιλόλογοι: Κ. Γ. Κασίνης, Άννα Κατσιγιάννη, Ευρ. Γαραντούδης· διάβασαν ποιήματα από το βιβλίο οι ποιητές: Μιχάλης Γκανάς, Δήμητρα Χριστοδούλου, Ειρήνη Γιαννάκη· στο πιάνο ο συνθέτης Μιχάλης Τερζής· τραγούδησε η Σοφία Μιχαηλίδη.

Παντελής Βουτουρής - Ο ερωτικός Παλαμάς - YouTube

– Αθήνα, Βιβλιοπωλείον ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΝ, 22 Δεκεμβρίου 2018. Για το βιβλίο μίλησαν οι: Άννα Μαρίνα Κατσιγιάννη, Κώστας Κουτσουρέλης. Διαβασαν ποιήματα από το βιβλίο οι ποιητές-ποιήτριες: Μιχάλης Γκανάς, Γιώργος Κεντρωτής, Μαρία Βαχλιώτη, Ειρήνη Γιαννάκη

Βιβλιοκρισίες

– Ευριπίδης Γαραντούδης, «Εγώ είμ’ ερωτοπλάνταχτος», Περιοδικό Ποιητική, τχ. 23, Άνοιξη-Καλοκαίρι 2019, σ. 233­237

– Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Η ερωτική ανθοφορία του Κωστή Παλαμά. Μια ανθολογία- έκπληξη για τον ποιητή της Μεγάλης ΙδέαςΑθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 27.4.2019

– Άννα Κατσιγιάννη, «Η αλχημεία του έρωτα και του πόνου: μια επανεκτίμηση της ποίησης του Κωστή Παλαμά», www.oanagnostis.gr, 5.4.2019

– Κώστας Παπαγεωργίου, Η αρμονική σύμπλεξη ιδανισμού και ηδονισμούΕφημερίδα των Συντακτών, 8.3.2019

– Παύλος Μαργαρίτης, «Ο ερωτικός Παλαμάς»: Η ερωτική ανθοφορία του μεγάλου ποιητή, The Fact, 27.4.2019 https://thefact.gr/2019/04/27/o-erotikos-palamas-i-erotiki-anthoforia-toy-megaloy-poiiti/

– 10.  Κωστής Παλαμάς, Άπαντα, τ. 7,  Οι Πεντασύλλαβοι – Τα παθητικά κρυφομιλήματα – Οι Λύκοι – Δυο λουλούδια από τα ξένα – Δειλοί και σκληροί στίχοι – Ο κύκλος των τετράστιχων), Αθήνα, Ίδρυμα Κωστή Παλαμά 2020. (φιλολογική επιμέλεια, Υπόμνημα) 

Το Υπόμνημα, σ. 457-660, περιλαμβάνει: α. Σημείωμα του επιμελητή, β. Σημειώσεις – Σχόλια, γ. Ευρετήρια κύριων ονομάτων, τίτλων, και πρώτων στίχων των ποιημάτων, δ. χρονολογικό πίνακα των ποιημάτων, ε.Γλωσσάριο. στ. Σημειώσεις του επιμελητή στις οποίες αποτυπώνεται η παράδοση και ιστορία των κειμένων, με πληροφορίες για τις πρώτες δημοσιεύσεις, τις προηγούμενες εκδόσεις και τα σωζόμενα αυτόγραφα. Η φιλολογική έκδοση των ΑΠΑΝΤΩΝ του Κωστή Παλαμά αποτελεί την πρώτη συναγωγή του συνόλου του δημοσιευμένου και ανέκδοτου έργου του ποιητή. Υπολογίζεται ότι θα εκδοθούν 45-50 τόμοι, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν εκτός από τα ποιήματα, τις μεταφράσεις, τα κριτικά κείμενα, τα άρθρα και χρονογραφήματα, και την αλληλογραφία του. Προκειται, συνεπώς, για ένα εκδοτικό εγχείρημα, υπό τη γενική εποπτεία του «Ιδρύματος Κωστή Παλαμά», το οποίο στην ιστορία των ελληνικών εκδόσεων δεν έχει άλλο προηγούμενο. Η φιλολογική επιμέλεια των τόμων έχει ανατεθεί σε πανεπιστημιακούς ειδικούς στο παλαμικό έργο. Στην κριτική αποκατάσταση ποιημάτων του έβδομου τόμου χρησιμοποίησα ως βάση την τελευταία έκδοση, αντιβάλλοντάς την με τις προηγούμενες εκδόσεις, τις επιμέρους δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, τα σωζόμενα αυτόγραφα, και τις παρασελίδιες διορθώσεις του ποιητή στα προσωπικά του αντίτυπα. 

 – 11. Μας είπαν προεξείχε η καρδιά και την περιέκοψαν. Εισαγωγή στην ποιητική του Κώστα Μόντη, (σελίδες 230) εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα. Υπό έκδοσιν.

Β. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΤΟΜΩΝ, ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΥΧΩΝ 

  1. Ο ελληνισμός στον 19ο αιώνα. Ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις, μαζί με τον Γιώργο Γεωργή [Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου], Αθήνα, Καστανιώτης 2006 
  2. Κωστής Παλαμάς. Ο ποιητής και ο κριτικός, [Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου], Αθήνα, Μεσόγειος [εκδ. Πανεπιστημίου Κύπρου] 2007 
  3. Αφιέρωμα: Κωστής ΠαλαμάςΝέα Εστία, τχ. 1878 (Σεπτέμβριος 2018)
  4. 4. Η λογοτεχνία του Αγώνα 1955-1959, [Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου], Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών - Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2021
  5. Λογοτεχνία και Δίκαιο. Πτυχές μιας πολυσύνθετης σχέσης, μαζί με τους Αχ. Αιμιλιανίδη, Στέργιο Μήτα, Μαρ. Πουργούρη, Αθήνα-Λευκωσία, Νομικές εκδόσεις Hippasus2020.

Γ. ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

  1. Η Νεοελληνική Λογοτεχνία της Κύπρου, διδακτικό εγχειρίδιο για τους φοιτητές του προγράμματος Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό :Λογοτεχνία της Κύπρου (12ος - 20ος αιώνας), Λευκωσία, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου 2010 [συγγραφή, ηλεκτρονική μορφή].
  1. Ο λόγος ανάγκη της ψυχής,βιβλία για τη διδασκαλία του μαθήματος της Λογοτεχνίας στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου (γενική εποπτεία Συντακτικής Ομάδας, πρόεδρος Επιτροπής Διαμόρφωσης Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας [2009-2016]:

Α1. Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Κείμενα Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου - Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Λευκωσία 2011, ανατύπωση 2014

http://archeia.moec.gov.cy/sm/12/vivlio_mathiti_a_gymn_2014.pdf

Α2. Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Κείμενα Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου. Ερωτήσεις – Δραστηριότητες. Βιβλίο για τον εκπαιδευτικό, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου - Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Λευκωσία 2011

http://archeia.moec.gov.cy/sm/12/logos_anagki_psychis_vivlio_ekpaideftikou.pdf

Β1. Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Κείμενα Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου - Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Λευκωσία 2012, ανατύπωση 2014

http://archeia.moec.gov.cy/sm/13/vivlio_mathiti_b_gymn_2014.pdf

Β2. Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Κείμενα Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου. Ερωτήσεις – Δραστηριότητες. Βιβλίο για τον εκπαιδευτικό, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου - Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Λευκωσία 2012

http://archeia.moec.gov.cy/sm/14/vivlio_mathiti_c_gymn_2014.pdf

Γ1. Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Κείμενα Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου - Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Λευκωσία 2014

http://archeia.moec.gov.cy/sm/14/vivlio_mathiti_c_gymn_2014.pdf

Γ2. Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Κείμενα Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου. Ερωτήσεις – Δραστηριότητες. Βιβλίο για τον εκπαιδευτικό, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου - Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Λευκωσία 2014

http://archeia.moec.gov.cy/sm/14/vivlio_ekpaideftikou_c_gymn_2014.pdf

 ** Σημ. για τα Α1-Α2, Β1-Β2, Γ1-Γ2: Γενική εποπτεία Συντακτικής Ομάδας, Πρόεδρος Επιτροπής Διαμόρφωσης Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας (2008-2016)

Δ. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΑ ΤΕΥΧΗ

  1. «H κλειστή κάμαρα. Σεφέρης-Kαρυωτάκης-Ravel», στον τ. Γιώργος Σεφέρης. Φιλολογικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Δοκίμια εις μνήμην Γ.Π. Σαββίδη, επιμ. M. Πιερής, Aθήνα, Πατάκης 1997, 95-105.
  2. «O Άγγελος Bλάχος και το αίτημα του ρεαλισμού» ,στον τ. Aπό τον Λέανδρο στον Λουκή Λάρα. Mελέτες για την πεζογραφία της περιόδου 1830-1880, επιμ. N. Bαγενάς, Hράκλειο, Πανεπιστημιακές Eκδόσεις Kρήτης 1997,  291-302.
  3. «Eκδοχές του καρυωτακισμού στην κυπριακή λογοτεχνία», στον τ. Kαρυωτάκης και καρυωτακισμός, Aθήνα, Eταιρεία Σπουδών Nεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας 1998, 167-193.
  4. «Λογοτεχνικές αναζητήσεις. Η νεοελληνική λογοτεχνία από τις αρχές του αιώνα ως το 1930», στον τ. Iστορία της Eλλάδας του 20ού αιώνα. 1900–1922. Οι απαρχές, επιμ. Χρ. Χατζηιωσήφ, Aθήνα,εκδ. Bιβλιόραμα, 2000,  283-309.
  5. «Η “Φαντασία και η πατρίς”  του Κ. Παλαμά - Το Ελεύθερο πνεύμα του Γ. Θεοτοκά. Συγκριτική  ανάγνωση», στον τ. Ο λόγος της παρουσίας. Τιμητικός τόμος για τον Παναγιώτη Μουλλά, επιμ. Μαίρη Μικέ - Μ. Πεχλιβάνος - Λίζυ Τσιριμώκου, Αθήνα,  Σοκόλης 2005,  61-71.
  6. «Πραγματικός και φανταστικός χώρος στον Νίκο Καχτίτση. Η προέκταση μιας υπερρεαλιστικής αναζήτησης», στον τ. Ελληνικός μεταπολεμικός υπερρεαλισμός, έκδοση Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επιμ. Γ. Η. Παππάς, Πάτρα, εκδόσεις περί τεχνών 2005, 464-475.
  7. «Ο κασσιανισμός του ΚωστήΠαλαμά και ο Κ. Π. Καβάφης», στον τ. Κωστής Παλαμάς. Εξήντα χρόνια από τον θάνατό του. Β΄Διεθνές Συνέδριο, Γραμματολογικά - Εκδοτικά - Κριτικά - Ερμηνευτικά ζητήματα. Πρακτικά, τ. Β΄, Αθήνα, Ίδρυμα Κωστή Παλαμά 2006, 801-815.
  8. «Η Μεγάλη Ιδέα του Κωστή Παλαμά», στον τ. Ο ελληνισμός στον 19ο αιώνα. Ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις, επιμ. Π. Βουτουρής - Γ. Γεωργής, Αθήνα, Καστανιώτης 2006, 76-97.
  9. «Ο Κωστής Παλαμάς και ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος. Η πρώτη συζήτηση για τον Ρεαλισμό στην Ελλάδα», στον τ. Κωστής Παλαμάς, ο ποιητής και ο κριτικός, επιμ. Π. Βουτουρής, Αθήνα, Μεσόγειος, 2006, 249-261.
  10. “La polifonia della narrativa greca alla fine del XIX secolo”, στον τ. Il verismo fra Sicilia e Grecia, Quaderni del Dipartimento di Filologia Moderna, Universita di Catania 2007.
  11. «Σκέψεις για τον ελληνικό υπερρεαλισμό», στον τ. Ανθολόγιο Κριτικών Κειμένων για τη μελέτη της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (19ος-20ός αιώνας), επιμ. Μιχ. Μπακογιάννης, Πάτρα, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 2008, 343-358.
  12. «Το Διπλό βιβλίο του Δημήτρη Χατζή. Η σκηνοθεσία της διάσπασης και η επαγγελία της σύνθεσης», στον τ. Ευτυχισμός. Τιμή στον Ερατοσθένη Καψωμένο, Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2010,  55-69.
  13. «Οδυσσέας Ελύτης - Περικλής Γιαννόπουλος. Από την ελληνική γραμμή στον υπερρεαλιστικό νεοκλασικισμό», στον τ. Ο Ελύτης στην Ευρώπη, επιμ. Paola Minucci - Χρ. Μπιντούδης, Αθήνα, Ίκαρος 2011,  332-359
  14. «Τα "Κομμάτια από το τραγούδι του ήλιου" του Κ. Παλαμά και "Ο ήλιος κατά τους δημώδεις μύθους" του Ν. Πολίτη. Παράλληλη ανάγνωση», στον τ. Η Ποίηση και η Ποιητική του Κ. Παλαμά. Εβδομήντα χρόνια από τον θάνατό του, Αθήνα, Ίδρυμα Κωστή Παλαμά 2016, 263-272
  15. «[Παλαμάς - Νίτσε] Αντί συμπερασμάτων», στον τ. Εισαγωγή στην ποίηση του Παλαμά. Επιλογή κριτικών κειμένων, επιμ. Ευρ. Γαραντούδης, Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2016, 349-367.
  16. «Η λογοτεχνία στα χρόνια του Αγώνα (1955-1959)», στο Αφιέρωμα στην Κύπρο. Ιστορία ­ λογοτεχνία ­ τέχνη, Νέα Εστία 1871 (Δεκέμβριος 2016) σ. 444-454
  17. «Εκείνο το κελί του δεν είχε μήτε τοίχους, μήτε σκεπή... Το ζήτημα της δυαδικότητας και του εσωτερικού διχασμού του Παλαμά», Νέα Εστία 1878 (Σεπτέμβριος 2018), Αφιέρωμα: Κωστής Παλαμάς,  621-634
  18. «Ξαναδιαβάζουμε τον Παλαμά...», Νέα Εστία 1878 (Σεπτέμβριος 2018), Αφιέρωμα: Κωστής Παλαμάς, [εισαγωγικό κείμενο], 511­-513.
  19. «Γιώργος Σεφέρης ­ JamesJoyce», στον τ. Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας; Αναζητήσεις και αγωνίες των ελλήνων λογοτεχνών του μεσοπολέμου (1918­1939). Διεθνές συνέδριο προς τιμήν του Peter Mackridge, Καλαμάτα 18­19 Μαΐου 2017, επιμ. Ελένα Κουτριάνου και Έλλη. Φιλοκύπρου, Αθήνα, εκδ. Νεφέλη 2018, 158­-166.
  20. «Το πρώιμο ποιητικό έργο του Κώστα Μόντη», περιοδ. δέκατα 57 (άνοιξη 2019), αφιέρωμα: Κύπρον οὗ μ᾽ ἐθέσπισεν. Η νεοελληνική λογοτεχνία της Κύπρου σήμερα, 16­-29
  21. «Το ερωτικό σκίρτημα. Τα τραγούδια της Φωτεινής», νέα ευθύνη 46­47 (Ιούλιος­Δεκέμβριος 2019), Αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά. 160 χρόνια από τη γέννησή του, 242­-247.
  22. «Ο Παλαμάς και η σοσιαλιστική πρόκληση», Νέον Πλανόδιον 4 (χειμώνας 2019-2020), αφιέρωμα: Κωστής Παλαμάς. 160 χρόνια από τη γέννησή του, 86-97.
  23. «"Να είσαι σαφής, φιλάνθρωπος, να μην ψευτίζεις την επιστήμη της πραγματικότητας". Οι ποιητικές σταθερές του Κυριάκου Χαραλαμπίδη», Κοράλλι  25­-26 (Απρίλιος­Σεπτέμβριος 2020), Αφιέρωμα στον Κυριάκο Χαραλαμπίδη, 7­-12.
  24. «Ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος ανάμεσα στον Παλαμά και στον Καβάφη», La letteratura neogreca del XX secolo. Un caso europeo. Atti del convegno internazionale di Studi neogreci in onore di Paola Maria Minucci, Roma, 21-23 novembre 2018, a cura di Francesca Zaccone – Paschalis Efthymiou, Christos Bintoudis, Roma, Sapienza University Press, 2020,  53-61. http://www.editricesapienza.it/node/7989
  25. «Ο Γλαύκος Αλιθέρσης για τον Κ. Π. Καβάφη», Καβάφης και Κύπρος. Πρακτικά του Α΄Επιστημονικού Συνεδρίου του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, Λευκωσία, 25-26 Σεπτεμβρίου 2020, επιμ. Κυρ. Ιωάννου - Λεων. Γαλάζης - Στέλλα Αλεξίου, Λευκωσία, Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής 2021, 159-170.
  26. «Η νεοελληνική λογοτεχνία της Κύπρου σήμερα», περ. Χάρτης 26 (Φεβρουάριος 2021), αφιέρωμα: Κύπρος

 https://www.hartismag.gr/hartis-26/afierwma/h-neoellhnikh-logotexnia-ths-kyproy-shmera?fbclid=IwAR3RG33CrHmaNOyvjJj1utsqbpGwO-IOMDyyRqGmVjj8cngg3r0FCL6Wl10#

  1. «Δύο πηγές για τα γεγονότα της ενάτης Ιουλίου στην Κύπρο ή η παραποίηση της Ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως του Σπ. Τρικούπη από Γ. Ι. Κηπιάδη», Η Δέλτος 8 (Ιανουάριος - Ιούνιος 2021), Αφιέρωμα στα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας, 189-194. 
  2. «Οι "Φωτιές του Άϊ-Γιάννη" του Γ. Σεφέρη και "Ο καθρέφτης τ’ άϊ Γιαννιού" του Κ. Παλαμά. Συγκριτική αναγνωση», στον τ. Και βλέπεις το φως του ήλιου (Πρακτικά Γ΄ Σεφερικού Συμποσίου), επιμ. Γ. Γεωργής – Φώτης Κίκιλλλος, Λευκωσία, εκδ. Επιφανίου 2021, 48-55.
  3. «Ἡμεῖς ἐδῶ διασκεδάζομεν à merveille ...Όψεις του γλωσσικού ζητήματος και σάτιρα (1800–1850)», στον τ. Ελληνική γλώσσα και ορολογίαΑνακοινώσεις 13ου Συνεδρίου, επιμ. Κ. Βαλεοντής, Π. Κριμπάς, κ.ά., Αθήνα, Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας, 2021,  35-46.

Ε. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

  1. «O απόηχος της γενιάς του 1920 στην κυπριακή λογοτεχνία», Kύκλος [Λάρνακα] 6 (1980), 221-227. 
  2. «Tο σχήμα της κυπριακής λογοτεχνίας. Eξελίξεις στα χρόνια του μεσοπολέμου», Aντί 236 (Iούλιος 1983) 40-42. Kαι στον τ. Aνθολογία κυπριακής λογοτεχνίας. Για το λύκειο. Bιβλίο για τον καθηγητή, Λευκωσία 1990, έκδ. Yπουργείου Παιδείας Kύπρου, 97-101.
  3. «Tόπος τοπείου. Oποιητικός τόπος του Aνδρέα Eμπειρίκου και το ελληνικό τοπίο», Tετράμηνα 48 (Άνοιξη 1992) 3217-3229.
  4. «Φαντασία και πραγματικότητα στην υπερρεαλιστική ποιητική θεωρία», ανάτυπο από το περ. Aκτή, 12 (1992)
  5. «H αφέλεια δεν ταιριάζει στις πονηρές αυτές ημέρες... H αλληλογραφία N. Kαχτίτση - A. Mυστακίδη (Mεσεβρινού)» [δημοσιεύονται και σχολιάζονται τέσσερις ανέκδοτες επιστολές του N. Kαχτίτση], Aντί (Iούλιος 1993) 52-57
  6. «Eις την σκιάν του πελωρίου δένδρου», Πλανόδιον 20 (Iούνιος 1994) 463-465
  7. «H στρατηγική του φανταστικού στην πεζογραφία του Nίκου Kαχτίτση»Eντευκτήριο 35 (καλοκαίρι 1996) 63-70
  8. «Oι ουράνιες ρεκλάμες ή οι μυστικές εικόνες του M. Σαχτούρη», Ποίηση 7 (1996) 173-179
  9. «Oι μυστικοί ποιητές ή το μυστήριον της ζωής εν τάφω», Πλανόδιον 24 (Δεκέμβριος 1996) 630-634
  10. «Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης. Aπό τους Bαμβακάδες στην Tετραλογία των καιρών», Σημείο 4 (1996) 215-223
  11. «O Iωάννης Σ. Zερβός και το απόκρυφο μυθιστόρημα. Eugène Sue και Émile Zola», Aντί  641 (Aύγουστος 1997)  32-40
  12. «Σημειώσεις και σχόλια. Για τα τρία Γράμματα στη Mητέρα του Kώστα Mόντη». HΛέξη, τχ. 152 (Iούλιος – Aύγουστος 1999) 430-435.
  13. «O Nικόλας Kάλας για τον K.Π. Kαβάφη», Ποίηση 17 (Άνοιξη - Kαλοκαίρι 2001) 170- 181
  14. «O Aνδρέας Eμπειρίκος και ο υπερρεαλισμός», Πόρφυρας 101 (Oκτώβριος – Δεκέμβριος 2001) 327-332.
  15. «Πότε γεννήθηκε ο Ιωάννης Σ. Ζερβός; Η διαμάχη του με τον Α. Παπαδιαμάντη», Κονδυλοφόρος 1 (2002)  285-291
  16. «The Land Within a Wall. Μια αντιστασιακή έκδοση του Νίκου Καχτίτση», Νέα Εστία 1755 (Απρίλιος 2003) 667-679
  17. «Ο Κωστής Παλαμάς και ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος», Αντί  793-794 (25 Ιουλ. - 4 Σεπτ. 2003) 62 -66.
  18. «Τα Γράμματα στη μητέρα. Ζητήματα πολιτικής ιδεολογίας και ποιητικής», Ύλαντρον 8-9 (2007) 158-165
  19. «Νίκου Καζαντζάκη, Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας», Νέα Εστία 166 (Οκτώβριος 2009) 663-697.
  20. «Ρωμιοσύνη: το νέον τούτο προϊόν της αλληλουχίας των αιώνων. Το ζήτημα της ελληνικής ταυτότητας στον 19ο αιώνα», Νέος Ερμής ο Λόγιος 4 (Ιανουάριος – Απρίλιος 2012) 43-48 
  21. «Ο Καβάφης ο στωικός. Η περιπέτεια ενός αντικαβαφικού άρθρου», Νέα Εστία 1858 (Ιούνιος 2013)  203-215 
  22. «Από τη Δουλτσινέα την Τσιγαρού στην εταίρα Γλυκέρα», Το Κοράλλι 7 (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2015) 126-130
  23. «Ποιητική και πολιτική ηθική. Για την πρώτη μεταπολεμική γενιά», the books' journal 69 (Σεπτέμβριος 2016) 62-66
  24. «Ξαναδιαβάζοντας τον Τελευταίο Σταθμό του Γιώργου Σεφέρη. Δύο ερμηνευτικές υποθέσεις», Εντευκτήριο 109 (Μάιος 2016) 76-77
  25. «Ναπολέων Λαπαθιώτης: Η λυπημένη φλόγα, η λέξη που δεν ειπώθηκε ποτέ, ο Αιώνιος Γυρισμός», Ποιητική 22 (Φθινόπωρο ­ Χειμώνας 2018) 93 -­ 99
  26. «Ανέκδοτη επιστολή του Γιάννη Ψυχάρη στον Κωστή Παλαμά», Νέα Ευθύνη 50­51 (Ιούλιος­-Δεκέμβριος 2020) 242­-247. 

ΣΤ. ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ 

  1. «O Nίκος Kαχτίτσης και η δικτατορία», Tο βήμα, 25. 4. 1993
  2. «Πόσο υπερρεαλιστής ήταν ο Eμπειρίκος;», Tα Nέα, 20.1.2001
  3. «Με δύναμη από την περιφέρεια” [για τον πεζογράφο Γ.Φ. Πιερίδη], Tα Nέα, 26.5.2001
  4. «Το μείζον μάθημα: περί ύφους και ήθους» [για τον Δ.Ν. Μαρωνίτη], Η Αυγή 17 Ιουλίου 2016.

Ζ. ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

  1. «Mεσοπόλεμος και πεζογραφία. Tομή και συνέχεια», Tο βήμα, 25.7.1993 [για την έκδοση Hμεσοπολεμική πεζογραφία, τ. 1-8, Αθήνα, Σοκόλης 1993]
  2. «Xαμένες προσδοκίες», Tα Nέα, 2.12.2000 [για την έκδοση Iωάννης Kονδυλάκης, Oι άθλιοι των Aθηνών, τ. A-B, φιλολογική επιμέλεια Γεωργία Γκότση, Aθήνα, Nεφέλη 2000].
  3. «Η τέχνη της επιφυλλίδας»,Tα Nέα, 13. 4. 2001 [για την έκδοση Κ.Θ. Δημαράς, Σύμμικτα, Α΄. Από την παιδεία στη λογοτεχνία, φιλολογική επιμέλεια Αλέξης Πολίτης, Aθήνα, Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, 2000].
  4. «Ουρανόπετρα: ένα κυπριακό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου», Φιλελεύθερος 11. 8. 2013: για το μυθιστόρημα Ουρανόπετρα. Η δωδέκατη γενιά, Αθήνα, Μεταίχμιο 2013]
  5. «Πάντα κάποιος θα επιστρέφει...», Τhe books' journal, 79 (Ιούλιος-Αύγουστος 2017) 57-58: για το μυθιστόρημα του Κ. Χατζηαντωνίου, Ο κύκλος του χώματος, Αθήνα, Καστανιώτης 2017
  6. «Η λογοτεχνία του τραύματος. Διηγήματα της Εισβολής», Το Κοράλλι 21-22 (Απρίλιος - Σεπτέμβριος 2019) 120-124: για την ανθολογία Διηγήματα της Εισβολής, Εισαγωγή - ανθολόγηση Κώστας Λυμπουρής, εκδ. Αίπεια, Αθήνα 2018 
  7. «Για πάντα η Αμμόχωστος», Το Κοράλλι 16 (Ιανουάριος -Μάρτιος 2018) 129-133: για το βιβλίο του Δημήτρη Λεβέντη, Ιστορίες της Αμμοχώστου. Διηγήματα, Αθήνα, Ιωλκός 2015 

     

        ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

  1. «Μπερδεμένη" η ταυτότητα της Κύπρου», Η Καθημερινή, 20.07.2014 [συνέντευξη στη Μαργαρίτα Πουρνάρα].

https://www.kathimerini.gr/776569/article/proswpa/synentey3eis/mperdemenh-h-taytothta-ths-kyproy

  1. «Σημειώσεις. Με τον Ανδρέα Κάραγιαν. Μόντης, ο ποιητής της Κύπρου», Φιλελεύθερος, 6. 12. 2014. 
  2. Συνέντευξη-συζήτηση γιατο ζήτημα των αρχαίων ελληνικών στην εκπαίδευση, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, με τον δημοσιογράφο Γιώργο Γκόντζο, 1η Ιουνίου 2016
  3. Συνέντευξη-συζήτηση για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, με τον δημοσιογράφο Γιώργο Γκόντζο, 15 Μαρτίου 2017
  4. Φιλοξενούμενος του Φίλιππου Παππά στην εκπομπή «Αθήνα το φελέκι σου», για συζήτηση εφ᾽ όλης της ύλης, δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας, ΑΘΗΝΑ 9.84, Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018
  5. Συζήτηση για τον Κωστή Παλαμά με τον Δημήτρη Φύσσα, στην εκπομπή «Τα λόγια της αγάπης», δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας, ΑΘΗΝΑ 9.84, Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018
  6. «Ερωτήσεις για τον ερωτικό Παλαμά», συνέντευξη, νέα ευθύνη 46­-47 (Ιούλιος-­Δεκέμβριος 2019), Αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά. 160 χρόνια από τη γέννησή του, 309­-311
  7. «Διαγώνιες μνήμες. Επισκέψεις στη "Διαγώνιο" του Ντίνου Χριστιανόπουλου», συμμετοχή στο αφιέρωμα: Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος μέσα από τη ματιά τεσσάρων ανθρώπων των γραμμάτων, ΚΥΠΕ – Γιώργος Χριστοδουλίδης, 18.8.2020

http://www.cna.org.cy/webnews.aspx?a=df8817ea6adb4b818baced512be58ef8&fbclid=IwAR1RK-tylmKDIf4Yev6bL9u-jZHTwvr_O9bv42UPp-t-EZoj-SvLovIBOjc

       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣYNEΔPIA

  1. «Πραγματικοί και φασματικοί χώροι στην πεζογραφία του Νίκου Καχτίτση», διεθνές συνέδριο Μεταπολεμικός υπερρεαλισμός, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννινα-Πρέβεζα 1991
  2. «Yπερρεαλιστικές προεκτάσεις στην ποίηση του Mίλτου Σαχτούρη», Επιστημονική Συνάντηση για τη νεώτερη ελληνική ποίηση, Tμήμα Eλληνικών Σπουδών, Φιλοσοφίας και Iστορίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου 1994
  3. «Παναγιώτη Σούτσου Λέανδρος - Γρ. Παλαιολόγου O Zωγράφος. Συγκριτική ανάγνωση», ΣT' Eπιστημονική Συνάντηση Tομέα Mεσαιωνικής και Nεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. [Mνήμη Aντωνίου Σιγάλα] Θεσσαλονίκη, 12-14 Mαϊου 1994 
  4. «H προλογικήσκέψη σε κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας». Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο Παιδική ηλικία, Eταιρεία Mελέτης των Eπιστημών του Aνθρώπου, Πάτρα 16-18 Σεπτεμβρίου 1994
  5. «O Άγγελος Bλάχος και το αίτημα του ρεαλισμού». Διεθνές Συνέδριο H ελληνική πεζογραφία 1830-1880, Iνστιτούτο Mεσογειακών Σπουδών / Ίδρυμα Γουλανδρή-Xορν, Aθήνα 24-25 Oκτωβρίου 1995
  6. «H κλειστή κάμαρα. Σεφέρης-Kαρυωτάκης-Ravel». B' Συμπόσιο Γιώργου Σεφέρη, Πανεπιστήμιο Kύπρου / Δήμος Aγίας Nάπας, Aγία Nάπα 16-18 Mαρτίου 1996 
  7. «H κλασική αρχαιότητα στην ελληνική πεζογραφία, 1830-1880». Διεθνές Συμπόσιο Tα όρια της αρχαίας κληρονομιάς. H διαχείριση της αρχαιότητας από τον νεότερο ελληνισμό, Πανεπιστήμιο Kρήτης / Iνστιτούτο Mεσογειακών Σπουδών, Pέθυμνο 30 Oκτωβρίου - 3 Nοεμβρίου 1996
  8. «Aπηχήσεις του καρυωτακισμού στην κυπριακή λογοτεχνία». Συμπόσιο Kαρυωτάκης και καρυωτακισμός, Eταιρεία Σπουδών Nεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, Aθήνα, 31 Iαν. - 1 Φεβρ. 1997
  9. «Tα δοκίμια του Nικόλα Kάλας για τον K. Π. Kαβάφη». Διεθνές συνέδριο Kαβάφεια, Kάιρο - Aλεξάνδρεια, 30 Aπριλίου - 3 Mαΐου 1998.
  10. «H αυτοβιογραφική μυθοπλασία στην πεζογραφία του 19ου αιώνα». 16thAnnual Greek Weekend, University of Birmingham, 12 Mαρτίου 2000
  11. «O κύπριοςλόγιος Iωάννης Kαρατζάς». Eπιστημονικό Συμπόσιο H Kύπρος κατά την τουρκοκρατία 1571-1878, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Aθηνών, Aθήνα 4-6 Aπριλίου 2001
  12. «O Aνδρέας Eμπειρίκος και ο υπερρεαλισμός». Eπιστημονικό Συμπόσιο …αυτός ο άνθρωπος περίμενε εκεί έναν αιώνα (100 χρόνια από τη γέννηση του Aνδρέα Eμπειρίκου), Πανεπιστήμιο Kύπρου 22-23 Mαϊου 2001
  13. «Aνδρέας Eμπειρίκος: ταξίδια με πλοία και αερόστατα». Διεθνές Συνέδριο Aνδρέας Eμπειρίκος: Hσήμερον ως αύριον και ως χθες, Yπουργείο Πολιτισμού της Eλλάδας-Eθνικό Kέντρο Bιβλίου, Xώρα Άνδρου 28-30 Iουνίου 2001
  14. «H εικόνα των Tούρκων σε κείμενα του νεοελληνικού Διαφωτισμού. H περίπτωση του Aνδρέα Kάλβου». Eπιστημονικό Συνέδριο Nεοελληνική Σάτιρα, Iόνιο Πανεπιστήμιο, Kέρκυρα 2-4 Nοεμβρίου 2001
  15. «Η Μεγάλη Ιδέα του Κωστή Παλαμά». Διεθνές Συνέδριο Ο ελληνισμός στον 19ο αιώνα. Ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 22-24 Νοεμμβρίου 2002
  16. «Κωστής Παλαμάς και Σπυρίδων Ζαμπέλιος». Διεθνές Συνέδριο Κωστής Παλαμάς. Ο ποιητής και ο κριτικός, Πανεπιστήμιο Κύπρου-Δήμος Πάφου, Πάφος 6-8 Ιουνίου 2003
  17. «Ο κασσιανισμός του Κ. Παλαμά και ο Κ.Π. Καβάφης». Διεθνές Συνέδριο Κωστής Παλαμάς, Πανεπιστήμιο Αθηνών 22-26 Οκτωβρίου 2003.
  18. «La questione della letteratura cipriota», Διεθνές Συνέδριο Cipro: Archeologia, Arte, Cultura, Letteratura, Universita Ca’  Foscari Venezia, Βενετία 23 Νοεμβρίου 2004 
  19. «Η στρατηγική της αποδόμησης στα Γράμματα στη μητέρα». Διεθνές Συνέδριο για τον Κώστα Μόντη, Πανεπιστήμιο Κύπρου 2005
  20. «Tendenze della prosa greca del 1900», Διεθνές Συνέδριo Il verismo fra Sicilia e Grecia, Universita di Catania,  Κατάνια 16-18 Δεκεμβρίου 2005 
  21. «Νίκου Καζαντζάκη, Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας», Κρητολογικό Συνέδριο, Χανιά 2006
  22. «Οδυσσέας Ελύτης - Περικλής Γιαννόπουλος», Διεθνές συνέδριο, Πανεπιστήμιο της Pώμης LaSapienza,  2007
  23. «Ο Νίκος Καζαντζάκης στο Παρίσι, 1908-1909», επιστημονική ημερίδα, Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, 24 Μαϊου 2007
  24. «Τα κυπριακά κείμενα του Γιάννη Ρίτσου για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα 1955-1959». Διεθνές συνέδριο Διά ανθύμησιν καιρού και τόπου. Λογοτεχνικές αποτυπώσεις του κόσμου της Κύπρου, 6-9 Οκτωβρίου 2012, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
  25. «Το τραγούδι του ήλιου. Ερμηνευτικά σχόλια», διεθνές συνέδριο Η ποίηση και η ποιητική του Κωστή Παλαμά. 70 χρόνια από τον θάνατό του, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 22-25 Οκτωβρίου 2013. 
  26. «Σκληροί καιροί», επιστημονική μερίδα για τον Γιώργο Φιλίππου Πιερίδη. 110 χρόνια από τη γέννησή του, Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας, διοργάνωση Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα, 13 Ιουνίου 2014
  27. «Ο πεζογράφος Βασίλης Γκουρογιάννης», διεθνές επιστημονικό συνέδριο Ήπειρος: Λογοτεχνία, Ιστορία, Μουσική Παράδοση, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 28.11.2014
  28. «Οι Κλειστές Πόρτες του Κ. Μόντη και τα Πικρολέμονα του Λόρενς Ντάρελ», επιστημονικό συνέδριο Εικόνες και αποτυπώσεις του Αγώνα στις Τέχνες και στα Γράμματα, Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, 17. 10. 2015
  29. «Ο Αγώνας στο ποιητικό έργο του Κ. Μόντη», διεθνές επιστημονικό συνέδριο Ιστορία και Λογοτεχνία του Αγώνα 1955-1959, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 21. 11. 2015
  30. «Ο μεγάλος μονόδρομος...», επιστημονική ημερίδα Κοινωνία του βιβλίου. Μια απόπειρα χαρτογράφησης, ΤΕ.ΠΑ.Κ. 11. 12. 2017
  31. «Γιώργος Σεφέρης – James Joyce», Διεθνές Συνέδριο προς τιμήν του Peter Mackridge, Πανεπιστήμιο Καλαμάτας 18-19 Μαΐου 2017
  32. «Κ. Χατζηαντωνίου, Ο κύκλος του χώματος», Διεθνές Συνέδριο Γιώργος Σεφέρης, Πανεπιστήμιο Παλέρμο, 20-22 Μαΐου 2017
  33. «Για τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη», Διεθνές Συνέδριο Γιώργος Σεφέρης, Πανεπιστήμιο Παλέρμο, 20-22 Μαΐου 2017
  34. «Η διατριβή του Νίκου Καζαντζάκη Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας», Διεθνές Συνέδριο Δίκαιο και Λογοτεχνία. Πτυχές μιας πολυσύνθετης σχέσης, Πανεπιστήμιο Κύπρου - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, 12-13 Μαΐου 2017
  35. «Η αδυναμία της "κομματιασμένης ψυχής" ή ο ιδεολογικός σχετικισμός του Παλαμά», επιστημονική ημερίδα Κωστής Παλαμάς. Ποίηση - Κριτική – Πρόσληψη, Πάφος, Πανεπιστήμιο Κύπρου - Πανεπιστήμιο Νεάπολις, 28. 4. 2017 
  36. «Κωστής Παλαμάς: Το ερωτικό ξύπνημα», Επιστημονικό Συνέδριο Η Πάτρα του Παλαμά, Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Πατρέων, Εκδηλώσεις εγκαινίων Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Κωστής Παλαμάς 
  37. «Γ. Σεφέρης, Τα ποιήματα του Στράτη Θαλασσινού», 3ο Συμπόσιο Σεφέρη, Αγία Νάπα 3­5 Νοεμβρίου 2017 
  38. «Ανάμεσα στον Παλαμά και στον Καβάφη. Η περίπτωση του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου», La letteratura neogreca del XX secolo. Un caso europeo. Atti del convegno internazionale di Studi neogreci in onore di Paola Maria Minucci, Πανεπιστήμιο Ρώμης La Sapienza, 22. 11. 2018 
  39. «Και αυτός αλήθεια που ήμουνα... Γλώσσα, γεωγραφία και ταυτότητα στο Άξιον εστί», Οδυσσέας Ελύτης. 40 χρόνια από την απονομή του Νόμπελ, Σπίτι της Κύπρου, ­ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 29­-30 Νοεμβρίου 2019 
  40. «Ο Γλαύκος Αλιθέρσης για τον Κ. Π. Καβάφη», Καβάφης και Κύπρος, επιστημονικό συνέδριο, Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Λευκωσία 25­-26 Σεπτεμβρίου 1920
  41. «Τα Οκτωβριανά του 1931 και ο Ονούφριος Κληρίδης», Επιστημονική Ημερίδα Άγιος Θεόδωρος Πιτσιλιας: Ιστορία και Πολιτισμός, διοργάνωση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Κοινότητα Αγίου Θεοδώρου, Άγιος Θεόδωρος 3 Ιουλίου 2021
  42. «Τα γεγονότα της ενάτης Ιουλίου 1821 στην Κύπρο. Το ζήτημα των πηγών», Επιστημονική Ημερίδα 9η Ιουλίου. Όψεις και προσλήψεις, διοργάνωση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Δήμος Στροβόλου, 6 Ιουλίου 2021.
  43. «Ἡμεῖς ἐδῶ διασκεδάζομεν à merveille ...Όψεις του γλωσσικού ζητήματος και σάτιρα (1800–1850)», «Προσκεκλημένος ομιλητής» στο 13ο διδικτυακό Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία», Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ) και Πανεπιστήμιο Κύπρου, 11-13 Νοεμβρίου.
  44. «Γιώργος Σεφέρης και Ρόδης Ρούφος. Δύο διπλωμάτες στην επαναστατημένη Κύπρο», 5ο Συμπόσιο Σεφέρη, Αγία Νάπα, 6­-8 Νοεμβρίου 2021 
  45. «Πενήντα πέντε ανέκδοτες επιστολές του Γιάννη Ψυχάρη στον Κωστή Παλαμά», Ο Κωστής Παλαμάς και η Κύπρος, Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο (διοργάνωση: Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής – Ηχώ της Κύπρου), Όμοδος 22–24 Οκτωβρίου 2021
  46. «Chi ha vinto la morte coi versi? Θέριστρον di Dimitris Kosmὸπoulos», Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο La Letteratura Neogreca tra XX e XXI secolo, Πανεπιστήμιο του Παλέρμο 1–4 Οκτωβρίου 2021.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

  1. Οδυσσέας Ελύτης: Ποίηση - Θεωρία - Πρόσληψη [συλλογικός τόμος], εκδ. Ύψιλον, Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου, Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου και τον Μαρίνο Πουργούρη
  2. Δημήτρης Λεβέντης, Ιστορίες της Αμμοχώστου, Αθήνα, εκδ. Ιωλκός, Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου, 10.12. 2015
  3. Δημήτρης Λιπέρτης, Τζιυπριώτικα τραούδκια, επιμέλεια-εισαγωγή Κώστας Νικολαϊδης, Βιβλιοπωλείο Γιαλούσα, 17 Μαρτίου 2016
  4. Αντώνης Ανδρουλιδάκης, Το ελληνικό τραύμα, παρουσίαση-συζήτηση με τον συγγραφέα και τον Γιώργο Γεωργή, Υφαντουργείο Λευκωσία, 28.2. 2017
  5. Μιχάλης Γκανάς, Ομήρου Οδύσσεια. Διασκευή για νέους αναγνώστες, παρουσίαση-συζήτηση με τον συγγραφέα, Πολιτιστικό Κεντρο Στροβόλου, 15. 12. 2016
  6. Κυριάκος Δημητρίου, Το χειρόγραφο / Τρεις μήνες και μια μέρα, παρουσίαση-συζήτηση με τον συγγραφέα, Πολιτιστικό Κεντρο Στροβόλου, 3. 11. 2016
  7. Δήμητρα Χριστοδούλου, Παράκτιος οικισμός, παρουσίαση - συντονισμός συζήτησης με την ποιήτρια, διοργάνωση Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα, Πολιτιστικό Κεντρο Στροβόλου, 19. 10. 2018
  8. Κώστας Κουτσουρέλης, Η τέχνη που αυτοκτονεί. Για το αδιέξοδο της ποίησης του καιρού μας, παρουσίαση ­ συζήτηση με τον συγγραφέα και τους Μαρίνο Πουργούρη και Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, 4 Νοεμβρίου 2019, Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου
  9. Στέφανος Κωνσταντινίδης, Νομάδας Γ΄, Μυθιστόρημα, διοργάνωση Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα, Πανεπιστήμιο Κύπρου 25 Σεπτεμβρίου 2019
  10. Δημήτρης Κοσμόπουλος, Θέριστρον, διοργάνωση Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, Πολυχώρος Λόγου και Τέχνης «Ροές», Λευκωσία, 17. 9. 2020

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

πρόεδρος της οργανωτικής – επιστημονικής επιτροπής 

  1. «…αυτός ο άνθρωπος περίμενε εκεί έναν αιώνα». Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Aνδρέα Eμπειρίκου, διεθνές επιστημονικό συνέδριο, Πανεπιστήμιο Kύπρου 22-23 Mαϊου, 2001
  2. Ο ελληνισμός στον 19ο αιώνα. Ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις, διεθνές επιστημονικό συνέδριο, Πανεπιστήμιο Kύπρου, 22-24 Νοεμβρίου 2002 (μαζί με τον Γιώργο Γεωργή)
  3. Κωστής Παλαμάς. Ο ποιητής και ο κριτικός, διεθνές επιστημονικό συνέδριο, Πάφος 6-8 Ιουνίου 2003
  4. Μνήμη Παναγιώτη Μουλλά,επιστημονική ημερίδα, Πανεπιστήμιο Κύπρου 03.12. 2012
  5. Εθνική ταυτότητα και παγκοσμιοποίηση,επιστημονική ημερίδα, διοργάνωση Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 7.12. 2012
  6. Συνέδριο Μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών του Τμήματος ΒΝΕΣ, στο πλαίσιο των Παλαμικών Εορτών, Πάφος 13 Απριλίου 2013 
  7. Επιστημονική μερίδα για τον Γιώργο Φιλίππου Πιερίδη. 110 χρόνια από τη γέννησή του, Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας, διοργάνωση Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα, 13 Ιουνίου 2014
  8. Ήπειρος: Λογοτεχνία, Ιστορία, Μουσική Παράδοση, διεθνές επιστημονικό συνέδριο, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 28.11.2014
  9. Ιστορία και Λογοτεχνία του Αγώνα 1955 - 1959, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, διοργάνωση Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα, Λευκωσία 20-22.11. 2015.
  10. Κωστής Παλαμάς: Ποίηση, Κριτική, Πρόσληψη, επιστημονικό συνέδριο, διοργάνωση Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα – Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Πάφος 28-29 Απριλίου 2017

μέλος της οργανωτικής – επιστημονικής επιτροπής

  1. Δίκαιο και Λογοτεχνία. Πτυχές μιας πολυσύνθετης σχέσης, Διεθνές Συνέδριο, Πανεπιστήμιο Κύπρου - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, 12-13 Μαΐου 2017
  2. 3ο Συμπόσιο Σεφέρη, Αγία Νάπα 3­-5 Νοεμβρίου 2017 
  3. 4ο Συμπόσιο Σεφέρη, Αγία Νάπα 1­3 Νοεμβρίου 2019 
  4. Άγιος Θεόδωρος Πιτσιλιας: Ιστορία και Πολιτισμός, Επιστημονική Ημερίδα, Πανεπιστήμιο Κύπρου - Πανεπιστήμιο Νεάπολις - Κοινότητα Αγίου Θεοδώρου, Άγιος Θεόδωρος, 3 Ιουλίου 2021
  5.  9η Ιουλίου. Όψεις και προσλήψεις, Επιστημονική Ημερίδα, Πανεπιστήμιο Κύπρου - Πανεπιστήμιο Νεάπολις - Δήμος Στροβόλου, 6 Ιουλίου 2021.
  6. 5ο Συμπόσιο Σεφέρη, Αγία Νάπα 6­8 Νοεμβρίου 2021 
  7. Ο Παλαμάς και τα κυπριακά γράμματα, Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής – Ηχώ της Κύπρου, Όμοδος 22–24 Οκτωβρίου 2021

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

  1. «Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης. Aπό τους Bαμβακάδεςστη Tετραλογία των καιρών». Aναφορά στον πεζογράφο Γιώργο Φιλίππου Πιερίδη και στο έργο του, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Eπίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kύπρου, 11 Nοεμβρίου 1996.
  2. «Τα τρία Γράμματα στη μητέρα», εκδήλωση του Ιδρύματος Κώστα Μόντη, 1η Μαρτίου 2012 https://youtu.be/_BsxTMbVvX4
  3. «Ο Παλαμάς και η κρίση του 1897», Παλαμικές Εορτές, Πάφος, 14 Απριλίου 2013
  4. «Η Κύπρος ως λογοτεχνικός τόπος», συζήτηση με τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο, διοργάνωση Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 11 Οκτωβρίου 2013
  5. «Παιδεία και ανθρωπισμός», εισήγηση στην ημερίδα Η οικονομική κρίση ως κρίση παιδείας: ο ρόλος της εκπαίδευσης σήμερα, διοργάνωση εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ επαρχίας Λάρνακας και Δήμος Λάρνακας, 15 Φεβρουαρίου 2014
  6. «Δράξασθε παιδείας», κύριος ομιλητής στον συν-εορτασμό των εθνικών επετείων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αίθουσα τελετών Πανεπιστημίου Κύπρου, 27 Μαρτίου 2014
  7. Συντονιστής δημόσιας συζήτησης με ποιητές από την Ελλάδα και την Κύπρο, με θέμα «Η ποίηση σε χαλεπούς καιρούς», 30.10. 2014, Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία. Διοργάνωση Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Συμμετείχαν οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Δήμητρα Χριστοδούλου, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Νάσα Παταπίου, Νίκος Ορφανίδης
  8. «Οικουμενικός, εντόπιος, αυτοβιογραφικός Κ. Μόντης», διοργάνωση Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, 26. 9. 2014,
  9. «Lawrence Darrel, Bitter Lemons - Κώστα Μόντης, Κλειστές Πόρτες», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, διοργάνωση Δήμος Λάρνακας,  19.11.2014
  10. Συντονιστής- εισηγητής στην εκδήλωση «Λογοτεχνική συνάντηση με την ποιήτρια και πεζογράφο Δώρα Κασκάλη», διοργάνωση Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 12.12. 2014
  11. «Τι είναι ο Διαφωτισμός», Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, διοργάνωση Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα, 15. 10. 2015
  12. «Οι πνευματικοί άνθρωποι σε χαλεπούς καιρούς», κύριος ομιλητής στον επίσημο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 του Δήμου Λάρνακας, 27. 10. 2015
  13. «Ρήγας Φεραίος», Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, διοργάνωση Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα, 22. 10. 2015
  14. «Κώστας Μόντης, Κλειστές Πόρτες», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, διοργάνωση Δήμος Λάρνακας, 19. 11. 2014
  15. Εισηγητής - Συντονιστής της εκδήλωσης, Συζήτηση με τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, διοργάνωση Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα, 26.11. 2015
  16. «Ο άγνωστος ερωτικός Παλαμάς», Πολιτιστικό Κεντρο Στροβόλου, διοργάνωση Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα, 7.4. 2016
  17. «Σεφέρης και Τζαίημς Τζόυς», Bloomsday2017. O Τζαίημς Τζόυς και η Ελλάδα, Δημαρχείο Στροβόλου, διοργάνωση Νεοελληνικό Σπoυδαστήριο Πετρώνδα, 16 Ιουνίου 2017
  18. «Εισαγωγικά στο έργο του Κώστα Μόντη. Οι πρώτες ποιητικές συλλογές», Λογοτεχνικός περίπατος. Κώστας Μόντης, διοργάνωση Public Cyprus και Discover Greek Culture, Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017
  19. «Να είσαι σαφής, φιλάνθρωπος, να μην ψευτίζεις την επιστήμη της πραγματικότητας. Οι ποιητικές σταθερές του Κυριάκου Χαραλαμπίδη», εκδήλωση για το έργο του Κυριάκου Χαραλαμπίίδη, διοργάνωση Δήμος Λάρνακας – Κυπριακό Κεντρο Μελετών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, 26. 2. 2020
  20. Συμμετοχή σε «Στρογγυλή Τράπεζα» με θέμα Δεδομένα και ζητούμενα της παλαμικής φιλολογίας,μαζί με τους καθηγητές Δημήτρη Αγγελάτο, Γιώργο Ανδρειωμένο, Λάμπρο Βαρελά, Ευριπίδη Γαραντούδη, Άννα Κατσιγιάννη, Κωνσταντίνο Κασίνη (συντονιστής), Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Πατρέων, Εκδηλώσεις εγκαινίων Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Κωστής Παλαμάς, Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018
  21. «…ούτ’ υποπτεύθηκε ποτές η φαντασία σου / πως θα σου γίνονταν μια μέρα/ Πρέβεζα ανήλεη η Λευκωσία σου», εναρκτήρια ομιλία στην τελετή βράβευσης διαγωνισμών Κώστα Μόντη, διοργάνωση Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης, Σύνδεσμος Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου, Λευκωσία 1η Μαρτίου 2018 https://parathyro.politis.com.cy/2018/03/out-ypoptefthike-potes-i-fantasia-sou-pos-tha-sou-ginontan-mia-mera-preveza-anilei-i-lefkosia-sou/
  22. «Η λυπημένη φλόγα και η λέξη που δεν ειπώθηκε ποτέ», εισήγηση στην εκδήλωση Ναπολέων Λαπαθιώτης. Η ζωή και το έργο, διοργάνωση Απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λευκωσία, πρώην αποθήκες ΘΟΚ, 31 Μαρτίου 2018.https://www.facebook.com/UniversityofCyprusAlumni/videos/1660874263988458
  23. «Η πνευματική ζωή στην κατεχόμενη Αθήνα», Πάνδημος εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, Δήμος Λάρνακας, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕ, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας 27 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  1. 1999-2000: Ελληνικός νεοκλασικισμός. Xρηματοδότηση, Ίδρυμα Αναστάσιος Λεβέντης

Η αρχειακή έρευνα έγινε σε βιβλιοθήκες, αρχεία και ερευνητικά κέντρα στο Λονδίνο, Ρώμη, Βενετία, Αθήνα. Μεγάλο μέρος των τεκμηρίων που προέκυψαν από την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν στο βιβλίο μου Ως εις καθρέπτην... Προτάσεις και υποθέσεις για την ελληνική πεζογραφία του 19ου αιώνα, Aθήνα,  Nεφέλη 1995 

  1. 2010-2012: Ιδεολογίες στην Ελλάδα: Ρατσισμός, εθνικισμός, σοσιαλισμός, 1897-1922. Χρηματοδότηση Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η έρευνa πραγματοποιήθηκε κυρίως σε αρχεία και Βιβλιοθήκες στην Αθήνα (ΕΛΙΑ, Ίδρυμα Κωστή Παλαμά, Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη της Βουλής, κ.ά.). Αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος ήταν το βιβλίο Ιδέες της σκληρότητας και της καλοσύνης. Εθνικισμός, σοσιαλισμός, ρατσισμός (1897-1922), Αθήνα, Καστανιώτης 2017

  1. 2014-2016: Greek Literature from Cyprus in SerbianCreativeEuropeΚοινό πρόγραμμα Νεοελληνικού Σπουδαστηρίου Πετρώνδα – εκδοτικού οίκου Treći Trg Βελιγραδίου. Επόπτες: Παντελής Βουτουρής - Μαρίνος Πουργούρης. Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο θέμα «Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020, και αφορά στη λογοτεχνική μετάφραση. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μεταπτυχιακοί φοιτητές νεοελληνικών σπουδών και συνεργάτες του Νεοελληνικού Σπουδαστηρίου Πετρώνδα μετέφρασαν στη σερβική γλώσσα έργα των εξής κύπριων λογοτεχνών. Ευφροσύνης Μαντά Λαζάρου, Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Στέλλας Βοσκαρίδου, Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη, Λουίζας Παπαλοΐζου, Γιώργου Χαριτωνίδη, Γιώργου Χριστοδουλίδη, Μαρίας Α. Ιωάννου, Αντώνη Γεωργίου. Οι μεταφράσεις εκδόθηκαν στη Σερβία από τις εκδόσεις Treći Trg και προβλήθηκαν σε λογοτεχνικά φεστιβάλ, εκθέσεις βιβλίου και δημόσιες παρουσιάσεις στις οποίες παρευρέθηκαν συγγραφείς και μεταφραστές.

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

 – 1997-2007: Υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία του Τμήματος ΒΝΕΣ

– 2003-2006: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.ΕΠ.Ε.Α.Α.

– 2005-2006: Μέλος της Επιτροπής Έρευνας

– 2002-2006 και 2012-2015: Πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών      Σπουδών 

– 1998-2000 / 2002-2006 / 2013-2015: Μέλος της Συγκλήτου 

– 2012 κ.ε.: Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών – Νεοελληνικού Σπουδαστηρίου Πετρώνδα

 

 ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ

ολοκληρωμένες

  1. Δήμητρα Γ. Καραδήμα, Οι μεταμορφώσεις της ποιητικής του Νικολάου Κάλας, 2006
  2. Αλέξανδρος Μπαζούκης, Ένας συγγραφέας σε καιρούς δοκιμασίας: Ο Ρόδης Ρούφος (1924-1972) στην Κατοχή, στην Αντίσταση και στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, 2017
  3. Zorka Šljivančanin, Ο Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι στην Ελλάδα (1877-1929). Κριτική πρόσληψη και μεταφράσεις, 2020
  4. Παναγιώτης Πετρίδης, Ελλάδα και Δύση. Μια σχέση σε κρίση (1850-1880). Αλ. Ραγκαβή Ο αυθέντης του Μωρέως – Σπ. Ζαμπέλιου Κρητικοί γάμοι. Μυθολογία, ιδεολογία, διπλωματία, 2021

εν πρoόδω

  1. BogdanKosenko, Ο ελληνισμός της Ουκρανίας
  2. Αλίκη Γεωργίου, Ο Κωστής Παλαμάς και ο Διονύσιος Σολωμός
  3. TamaraVukovic, Ο Κωστής Παλαμάς και η ελληνική αρχαιότητα
  4. Ελένη Ιωάννου, Ο ποιητής Παντελής Μηχανικός
  5. Στέλλα Μιχαήλ, Η πρώτη συμβολιστική γενιά (1890-1900) της νεοελληνικής λογοτεχνίας
  6. SashaDjordjevic, Η εικόνα των Ελλήνων στη Σερβία
  7. Μαριλένα Νεοκλέους, Η λογοτεχνική πρόσληψη της θεωρίας του Sigmund Freud στην Ελλάδα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

– Akropolis: Journal of Hellenic Studies,  member of the International Editorial Board

– η δέλτος: Επιθεώρηση Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Σύμβουλος Έκδοσης  

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

– 2014: Επιλογή αποσπασμάτων από τα τρία Γράμματα στη μητέρα του Κώστα Μόντη και φιλολογική επιμέλεια της  μουσικο-θεατρικής παράστασης Γράμματα στη μητέρα· συντελεστές: Έλενα Χατζηαυξέντη (θεατρική ερμηνεία), Γιώργος Καλογήρου (μουσική σύνθεση) κ.ά. Πρώτη παράσταση Παλιά Αρχιεπισκοπή Λευκωσία στις 17 Ιουλίου 2014 και ακολούθως στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα (Φεβρουάριο 2015, δύο παραστάσεις) και ημοτικό Θέατρο Στροβόλου 27 Σεπτεμβρίου 2015 https://archive.philenews.com/el-gr/politismos-kypros/162/277114/ta-grammata-sti-mitera-tou-kosta-monti-epistrefoun-sti-skini

– 2015, 6 Φεβρουαρίου: τέλεση εγκαινίων έκθεσης ζωγραφικής της Αθηνάς Μπετίνη, γκαλερί Αποκάλυψη, Λευκωσία

– 2015, 19 Ιουλίου: «Ευαγόρας Παλληκαρίδης»· σενάριο για την μουσικοποιητική παράσταση για τη ζωή και το έργο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Μεσαιωνικό κάστρο Λάρνακας. Συντελεστές της παράστασης: Φωνητικό σύνολο «Διάσταση»,  Κώστας Χατζηχριστοδούλου (τραγούδι), Βάσος Αργυρίδης (πιάνο) Μαριος Παπαδόπουλος. Ανδρέας Μελέκης (απαγγελίες).