Κατάλογος Προσωπικού

ΚΩΣΤΑΣ Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

COSTAS CONSTANTINOU
+357-22894564
...
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ/ΡΙΑ
Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
ΟΕΔ 01 - Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Β116
Πανεπιστημιούπολη
Ο Κώστας Μ. Κωνσταντίνου είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με ερευνητικά ενδιαφέροντα στη διπλωματία, διένεξη, διεθνή πολιτική θεωρία, και νομικές και κανονιστικές πτυχές των διεθνών σχέσεων. Εκπόνησε το διδακτορικό του με υποτροφία (Overseas Research Scholarship) στο Πανεπιστήμιο του Lancaster, και πριν την επιστροφή του στην Κύπρο δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Hull, Keele και Lancaster, και ως επισκέπτης ακαδημαϊκός στo Πανεπιστήμιo του Taras Shevchenko στο Κίεβο και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα. Διετέλεσε Επισκέπτης Εταίρος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNRISD), και έχει διεξαγάγει έρευνα πεδίου, πέραν της Κύπρου, στην Ινδία, Νεπάλ, Λίβανο, Ισραήλ, Τουρκία και Κένυα. Η έρευνα του έχει λάβει διεθνή βραβεία και διακρίσεις, καθώς και εξωτερική χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ, τις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, το Leverhulme Trust και το Ίδρυμα Λεβέντη. Έχει διατελέσει εξωτερικός αξιολογητής σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, Αμερικής, Αφρικής και Αυστραλίας, και μέλος σε συντακτικές επιτροπές διεθνών επιστημονικών περιοδικών, μεταξύ άλλων, στα Diplomatica, International Political Sociology, Politics, Religion and Ideology και Review of International Studies.
 
Διδάσκει τα ακόλουθα μαθήματα:

ΚΠΕ 641 – Διπλωματία (μεταπτυχιακό)
ΚΠΕ 624 – Τοπογραφίες  Ειρήνης και Διένεξης (μεταπτυχιακό)
ΚΠΕ 540 – Διεθνής Πολιτική Θεωρία (μεταπτυχιακό)
ΚΠΕ 456 – Παγκόσμια Κοινά (πτυχίο)
ΚΠΕ 377 – Εξουσία και Νομιμοποίηση στη Διεθνή Πολιτική (πτυχίο)
  • Διπλωματία
  • Διένεξη
  • Διεθνής Πολιτική Θεωρία
  • Νομικές και Κανονιστικές Πτυχές των Διεθνών Σχέσεων
Η έρευνα του, αυτή την περίοδο, επικεντρώνεται στα ακόλουθα:
 
(1) Ασυμμετρίες και Ανισότητες Συμμετοχής στην Πολυμερή Διπλωματία: Εξετάση των κανόνων, προοπτικών και προκλήσεων συμπερίληψης μη κρατικών δρώντων σε διεθνή συνέδρια και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στα Ηνωμένα Έθνη.
 
(2) Ο Επαναπροσδιορισμός της Αυτοδιάθεσης: Στη βάση και πέραν των προνοιών του διεθνούς δικαίου, εξέταση του πως σχεσιακές,  διατομικές και απο-αποκιακές προσεγγίσεις προβληματίζουν το δικαίωμα, το διακύβευμα και την πρακτική της αυτοδιάθεσης στη διεθνή πολιτική.
 
 
  • Constantinou, C.M. (2023) "Humanitarian Diplomacy as Moral History", Peacebuilding 11(1): 1-19.
  • Constantinou, C.M. and McConnell, F.  (2023) "On the Right to Diplomacy: Historicizing and Theorizing Delegation and Exclusion at the United Nations", International Theory 15(1): 53-78.  
  • Constantinou, C.M. (2021) "Why Greeks and Turks Fight", Current History 120(824): 105-111.
  • Constantinou, C.M. et al (2021) "Thinking with Diplomacy: Within and Beyond Practice Theory", International Political Sociology 15(4): 559-587.
  • Constantinou, C.M., Cornago, N. and McConnell, F. (2017) Transprofessional Diplomacy (Brill)
  • Constantinou, C.M, Kerr, P. and Sharp, P., eds, (2016) The SAGE Handbook of Diplomacy (Sage Publications)
  • Constantinou, C.M. and Der Derian, J., eds, (2010) Sustainable Diplomacies (Palgrave Macmillan)
  • Constantinou, C.M., Richmond, O.P and Watson, A., eds, (2008) Cultures and Politics of Global Communication (Cambridge University Press)
  • Constantinou, C.M. (2004) States of Political Discourse: Words, Regimes, Seditions (Routledge)
  • Constantinou, C.M. (1996) On the Way to Diplomacy (Minnesota University Press) 
Για πρόσβαση σε δημοσιεύσεις – βιβλία, άρθρα και δοκιμιακές ταινίες – στο  https://www.researchgate.net/profile/Costas-Constantinou-4  και  https://vimeo.com/costasmconstantinou