Μήνυμα Καλωσορίσματος

Σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Το τμήμα ΛΟΧ λειτουργεί σαν ανεξάρτητο τμήμα από το 2013 όταν το τότε τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων αναδομήθηκε και μετατράπηκε σε δύο ανεξάρτητα τμήματα. Παρόλα αυτά οι ειδικότητες της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ήταν πλήρως στελεχωμένες με εξαίρετους ακαδημαϊκούς και με ποιοτικά προγράμματα σπουδών σε όλα τα επίπεδα, από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το τμήμα προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης πτυχίου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδικότητα είτε στη Λογιστική ή στη Χρηματοοικονομική. Η Λογιστική είναι η διεθνής γλώσσα των επιχειρήσεων την οποία οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν για να κοινοποιήσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες. Η Χρηματοοικονομική έχει σαν κύριο θέμα τη διαχείριση του χρήματος και την αποτίμηση χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως την αξία μετοχών, ομολόγων αλλά και πιο περίπλοκων προϊόντων όπως τα παράγωγα. Μαζί τα δύο θέματα προσεγγίζουν συνολικά και ολοκληρωμένα τα θέματα της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της σύγχρονης οικονομίας. Το τμήμα επίσης προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα MSc και PhD στη Χρηματοοικονομική. Τόσο τα προπτυχιακά όσο και τα μεταπτυχιακά προγράμματα του τμήματος τυγχάνουν ευρείας αναγνώρισης τόσο στη τοπική αγορά όσο και διεθνώς. Συγκεκριμένα το τμήμα ΛΟΧ είναι ιδιαίτερα περήφανο για τις πιο κάτω επιτυχίες του:
• Απόφοιτοι του Τμήματος έχουν γίνει αποδεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων διεθνούς εμβέλειας.
• Μεγάλος αριθμός των αποφοίτων του εργοδοτείται από τους ελεγκτικούς οίκους της χώρας και οι οποίοι εξαίρουν την άρτιας ακαδημαϊκή τους κατάρτιση.
• Απόφοιτοι του Τμήματος έχουν από τα ψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στις επαγγελματικές εξετάσεις για απόκτηση των τίτλων του Chartered και Certified accountant.
• Απόφοιτοι του Τμήματος έχουν διακριθεί με πρώτα παγκόσμια βραβεία στις επαγγελματικές εξετάσεις για απόκτηση των τίτλων του Chartered και Certified Accountant.
• Απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος εργοδοτούνται από τραπεζικά ιδρύματα, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίου και επενδυτικές τράπεζες.
• Απόφοιτοι του διδακτορικού προγράμματος εργοδοτούνται σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
• Σύμφωνα με μελέτη που διεξάγεται από το Arizona State University για την ποιότητα της έρευνας στην Χρηματοοικονομική, το τμήμα ΛΟΧ κατατάσσεται στην 143η θέση παγκοσμίως για την περίοδο 2010-2014.
• Σύμφωνα με μελέτη που διεξάγεται από το Brigham Young University για την ποιότητα της έρευνας στην Λογιστική, το τμήμα ΛΟΧ κατατάσσεται στην 187η θέση παγκοσμίως για την περίοδο 2005-2016.

Η αποστολή του Τμήματος είναι να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την διεθνή αναγνώριση μας ως αξιόλογο διδακτικό και ερευνητικό κέντρο στους τομείς της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και να πρωτοστατήσουμε στον Χρηματοοικονομικό και Επιχειρηματικό τομέα τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Επιδιώκουμε τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων μας ούτως ώστε να επιτυγχάνουμε την αποστολή μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ανταποκρινόμαστε στις συνεχείς και δυναμικές προκλήσεις των καιρών.

Η φιλοσοφία της διδασκαλίας του Τμήματος είναι να προωθήσει την απόκτηση γνώσης αλλά και κριτικής σκέψης εφοδιάζοντας τους φοιτητές μας με τις απαραίτητες δεξιότητες για μια επιτυχημένη καριέρα στους τομείς της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

Θα ήθελα να κλείσω με ένα σύντομο μήνυμα προς τους φοιτητές μας: Εμείς, τα μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του τμήματος, είμαστε πάντα δίπλα σας, να σας ενθαρρύνουμε, να στηρίζουμε τις προσπάθειες σας και να χαιρόμαστε με τις επιτυχίες σας.

 
Ειρήνη Καραμάνου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λογιστικής
Πρόεδρος Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής