Πού Μπορώ να ΔώσωΓιατί να ΔώσωΜεγάλοι ΕυεργέτεςΚάνε τη Δωρεά σου ΣήμεραUCY E-SHOP 

 


 

 

Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης»

Το ίδρυμα “Α.Γ. Λεβέντη”, ανταποκρινόμενο στην εκστρατεία “Πανεπιστήμιο Κύπρου 2010: Διάκριση στην Ευρώπη”, εξέφρασε δυναμικά τη σταθερή υποστήριξή του προς το έργο του  με τη δωρεά ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2004, με την οποία ανεγέρθηκε το κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. «Η δωρεά την οποία εξαγγέλλουμε σήμερα αποδεικνύει το συνεχές ενδιαφέρον  του Ιδρύματος Λεβέντη για την πρόοδο του Πανεπιστημίου. Στην εκπλήρωση της μεγάλης αποστολής του Πανεπιστημίου βρισκόμαστε όλοι δίπλα του για υλική και ηθική συμπαράσταση.» Γιώργος Δαυίδ, εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη»

 

 

 

 

Κτίριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη»

 

Σε συνέχεια της προηγούμενης δωρεάς του το 2004, το ίδρυμα “Α.Γ. Λεβέντη”, ανταποκρινόμενο στην εκστρατεία “Κτίζοντας την Πόλη της Γνώσης”, προχώρησε το 2016 στη δωρεά ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανέγερση του κτηρίου του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, το οποίο θα φέρει την ονομασία «Κτίριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών “Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη”».

«Η δωρεά του Ιδρύματος για την ανέγερση του κτιρίου του Τμήματος των Βιολογικών Επιστημών, συνάδει με την επιθυμία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη για ενθάρρυνση της εκπαίδευσης, της περιβαλλοντικής αειφορίας και της έρευνας στις βιολογικές επιστήμες.» Αναστάσιος Π. Λεβέντης, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη».

 

 

 

 

 

Κτήριο Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας»

Το ίδρυμα ”Νίκος και Ελπίδα Σιακόλα”, θέλοντας να συνδράμει άμεσα και ενεργά στην ανάπτυξη της παιδείας αλλά και στον τομέα της υγείας, προχώρησε το 2014 στη δωρεά των 13.5 εκατομμυρίων ευρώ. Η δωρεά θα καλύψει μέρος του συνολικού κόστους ανέγερσης του κτηρίου της Ιατρικής Σχολής, το οποίο θα φέρει την ονομασία ”Κτήριο Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας Νίκος Κ. Σιακόλας”, καθώς και της ανέγερσης του «Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας», όπου στεγάζεται το Κλινικό μέρος της Ιατρικής Σχολής.
«Πεποίθησή μου είναι ότι, οι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάει ένας τόπος και μία κοινωνία μπροστά είναι να αποτελείται από ανθρώπους υγιείς και μορφωμένους.» Νίκος Σιακόλας

 

 

 

 

 

Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου»

Η Έλλη Στέλιου Ιωάννου (1919-2010), ικανοποιώντας την επιθυμία του αείμνηστου συζύγου της Στέλιου (1915-1999) να συμβάλει στην ανέγερση του κτηρίου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, προσέφερε συνολικό ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανέγερση του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».Ο σχεδιασμός του κτηρίου έγινε από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean Nouvel, ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν το Δεκέμβριο του 2018, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη.

«Υλοποιώντας τη διακαή επιθυμία του αείμνηστου συζύγου μου Στέλιου να συμβάλει στην ανέγερση του κτηρίου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνω εισφορά ΛΚ 3.000.000 για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, αναλαμβάνω την αντιμισθία του Γάλλου αρχιτέκτονα που θα εκπονήσει τα σχέδια.» Έλλη Στέλιου Ιωάννου

Η δωρεά αυξήθηκε σε μεταγενέστερο στάδιο στα 10 εκατομμύρια ευρώ (8 εκατομμύρια ευρώ για τα έξοδα ανέγερσης του κτηρίου, και 2 εκατομμύρια για έξοδα Αρχιτέκτονα).

 

 

 

 

 

Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου 

Το ίδρυμα «George and Kaity David» προέβη το 2018 σε δωρεά ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την ανέγερση του κτηρίου στο οποίο θα στεγάζεται το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου, το οποίο θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Το κτήριο θα φέρει το όνομα «Κτήριο Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο», εις μνήμην της κόρης του ζεύγους George and Kaity David.
Το Ινστιτούτο στοχεύει να καταστεί ένα κορυφαίο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και μεταφοράς γνώσεων με αντίστοιχα Κέντρα Αριστείας στο εξωτερικό και συνέργειες με άλλα κέντρα στην Κύπρο ενώ, παράλληλα, να προσφέρει ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης σε νέους επιστήμονες.

 

 

 

 

 

 

Κτήριο Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών «Δρ. Αρτέμης Χατζηπαναγής»

Η ανέγερση του κτηρίου, το οποίο θα ενισχύσει ουσιαστικά τη διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στους τομείς της ιατρικής, των βιολογικών επιστημών και όχι μόνο, κατέστη δυνατή χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά ύψους €3.000.000 ευρώ που παραχώρησε στις 5 Οκτωβρίου 2015, ο Δρ. Αρτέμης Χατζηπαναγής. Το κτήριο θα φέρει την ονομασία «Κτήριο Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών ‘Δρ. Αρτέμης Χατζηπαναγής’», ενώ ένα από τα 5 Αμφιθέατρα τα οποία θα ανεγερθούν εντός του εν λόγω κτηρίου θα λάβει την ονομασία «Κυθρέα», τόπο καταγωγής του δωρητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, επιπλέον της πιο πάνω δωρεάς, ο Δρ. Χατζηπαναγής δώρισε ποσό ύψους €50.000 ευρώ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, θα δώσει σε αμφιθέατρο του κτηρίου την ονομασία «Χρυσταλλού Χατζηπαναγή» εις μνήμη της μητέρας του ευεργέτη και σε αίθουσα διδασκαλίας στο ίδιο κτήριο την ονομασία «Πλάτρες», όπου και έζησε.
«Ήμουν αρκετά τυχερός να αποκτήσω οικονομική ανεξαρτησία. Αποφάσισα να μοιραστώ αρκετό ποσό της οικονομικής μου τύχης με κάτι στην Κύπρο, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.» Δρ Αρτέμης Χατζηπαναγής