Μήνυμα του Προέδρου του Τμήματος
Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές,
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητές επισκέπτριες και αγαπητοί επισκέπτες,
Σας καλωσορίζω θερμά στον ψηφιακό χώρο του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών – ενός δυναμικού χώρου που δημιουργήθηκε με σκοπό να αναδείξει τη διδασκαλία και την έρευνα που διεξάγονται στο Τμήμα μας, καθώς και τα σημαντικότερα επιτεύγματα των καθηγητών και των φοιτητών μας.
Σ’ έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία και απαιτεί όλο και πιο σύνθετες δεξιότητες κατανόησης και ανάλυσης, στόχος του Τμήματός μας είναι να ενισχύσουμε την κριτική σκέψη, να καλλιεργήσουμε τη δημιουργική έκφραση και να προάγουμε τη φιλολογική και γλωσσική παιδεία μέσα από τη μελέτη της ελληνικής γραμματείας και γλώσσας, από την ύστερη αρχαιότητα έως τη σημερινή εποχή.
Τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού μας προσωπικού ανήκουν σε τέσσερα βασικά ερευνητικά πεδία: τις Νεοελληνικές Σπουδές, τις Βυζαντινές Σπουδές, τη Γλωσσολογία και τη Θεωρία της Λογοτεχνίας. Τα ακαδημαϊκά μας πρόγραμματα καλύπτουν όλα τα επίπεδα Σπουδών, από το Πτυχίο στις Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές, μέχρι το Μάστερ και το Διδακτορικό στις Νεοελληνικές Σπουδές. Σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, προσφέρουμε επίσης το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Βυζαντινές Σπουδές και τη Λατινική Ανατολή (σε επίπεδα Μάστερ και Διδακτορικού).
Το Τμήμα μας έχει σαφή διεθνή προσανατολισμό και συνεργάζεται με δεκάδες φιλολογικά τμήματα ανά τον κόσμο, προσφέροντας στα μέλη της κοινότητάς μας — φοιτητές/φοιτήτριές, διδάσκοντες και διοικητικό προσωπικό — ευκαιρίες ακαδημαϊκής κινητικότητας και διεθνούς συνεργασίας (ανταλλαγές φοιτητών, συνδιοργανώσεις συνεδρίων, κοινά ερευνητικά εγχειρήματα κ.ά.). Εντός του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνεργαζόμαστε ενεργά με το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας (από το 1998), και φιλοξενούμε το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών–Σπουδαστήριο Πετρώνδα και την Ερευνητική Μονάδα Μεσαιωνικών Τεχνών και Τελετουργιών (EMoMeT).
Οι απόφοιτοί μας διαπρέπουν σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών πεδίων: από την εκπαίδευση και την έρευνα, έως τα ΜΜΕ, τον πολιτισμό, τη δημόσια υπηρεσία και την επικοινωνία — καταδεικνύοντας την πρακτική αξία των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των Σπουδών τους στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στηρίζουμε το ακαδημαϊκό και πολιτιστικό μας έργο μέσα από διαλέξεις, διεθνή συνέδρια, εργαστήρια και πολιτιστικές δράσεις, τα οποία θα βρείτε αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας. Με την ευκαιρία αυτή σας προσκαλώ να συμμετέχετε ενεργά στις εκδηλώσεις του Τμήματός μας!
Ας συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε μαζί ένα Τμήμα που τιμά την παράδοση και επενδύει στη γνώση, την έρευνα υψηλού επιπέδου, τη δημιουργικότητα και τη διεθνή συνεργασία, διατηρώντας ανοιχτό τον διάλογο με την κοινωνία.
Με εκτίμηση,
Μαρίνος Πουργούρης
Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Θεωρίας της Λογοτεχνίας
Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Κύπρου