Σκεπτικό

Η έννοια της μασκότ

Η μασκότ ορίζεται ως ένα αντικείμενο (π.χ. ομοίωμα ζώου) ή και ζώο, που θεωρείται ότι φέρνει τύχη σε ομάδα ή σε διοργάνωση και
ενδεχομένως προβάλλεται ως σύμβολο.
Oι μασκότ χρησιμοποιούνται ευρέως για την εκπροσώπηση μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν κοινή ταυτότητα, όπως είναι οι φοιτητές/απόφοιτοι ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος, οι παίκτες και οι οπαδοί μιας αθλητικής ομάδας, τα μέλη μιας οργάνωσης ή ακόμα του αγοραστικού κοινού (για προϊόντα).
Η μασκότ δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα πάντα σε ένα πραγματικό ζώο ή αντικείμενο· μπορεί να είναι κάποιο φανταστικό πλάσμα, μια
αναπαραγωγή από καρτούν ή ένα αντικείμενο με ανθρώπινες ιδιότητες.
Η ετυμολογία της λέξης μασκότ έχει τις ρίζες της στη διάλεκτο της Προβηγκίας, όπου τη χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν οτιδήποτε έφερνε τύχη σε ένα σπίτι. Η λέξη έγινε ευρέως γνωστή το 1880, όταν ο Γάλλος συνθέτης Edmond Audran έγραψε μια δημοφιλή κωμική οπερέτα με το τίτλο, La Mascotte. Η οπερέτα ήταν τόσο δημοφιλής που μεταφράστηκε στα Αγγλικά ως The Mascot, εισάγοντας έτσι στην αγγλική γλώσσα μια λέξη για κάθε ζώο, άνθρωπο ή αντικείμενο που φέρνει καλή τύχη. Η λέξη με αυτήν την έννοια υιοθετήθηκε στη συνέχεια από πολλές άλλες γλώσσες.

 

Πώς δημιουργήθηκε η μασκότ του Πανεπιστημίου Κύπρου

 

Από τις 16 Ιανουαρίου – 14 Μαρτίου 2008 το Γραφείο Αποφοίτων συγκέντρωσε τις προτάσεις των δημιουργών για το διαγωνισμό της μασκότ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όλες οι υποβληθείσες προτάσεις εξετάστηκαν από το Συμβούλιο για θέματα αποφοίτων και τα τρία επικρατέστερα σχέδια υποβλήθηκαν προς ψηφοφορία από την πανεπιστημιακή κοινότητα μέσω της ιστοσελίδας του Γραφείου Αποφοίτων σε διάστημα ενός μηνός από την επιλογή των τελικών σχεδίων.
Το σχέδιο που επιλέγηκε μαζί με τα δύο επικρατέστερα παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και αποδόθηκαν τιμητικά βραβεία.

 

Παρουσίαση της μασκότ

 

Στις 27 Μαΐου 2008 το Γραφείο Αποφοίτων διοργάνωσε πάρτι για την επίσημη παρουσίαση της μασκότ στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εκδήλωση περιελάμβανε τη βράβευση των νικητών του διαγωνισμού για το σχεδιασμό της μασκότ, έκθεση όλων των σχεδίων που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό και πάρτι με εδέσματα, ποτά, και μουσική από DJ. Τη βράβευση πλαισίωσε ο Χορευτικός Όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν η PricewaterhouseCoopers. Επίσης χορηγοί ήταν οι, Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου, Coca Cola, και το Shark energy drink.  Χορηγός επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα Ο Πολίτης.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο από την παρουσίαση της μασκότ:

 

Η μασκότ του Πανεπιστημίου Κύπρου: Σοφία η μέλισσα
Η Σοφία η μέλισσα παίζει taekwondo