Περίληψη: Αν και πρόθεση των μηχανικών, αλλά και της κοινωνίας, είναι η Μελέτη και Κατασκευή ασφαλών (γεω)τεχνικών έργων, κανένα τεχνικό έργο δεν είναι απολύτως ασφαλές. Τούτο οφείλεται στους εγγενείς κινδύνους όλων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων είτε από άγνοια είτε, συνηθέστερα, από εσκεμμένη επιλογή με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων από κάποια δραστηριότητα προκειμένου να διατεθούν για την ικανοποίηση άλλων κοινωνικών αναγκών. Η ομιλία πραγματεύεται την ασφάλεια των τεχνικών έργων μέσω της συσχέτισης της πιθανότητας αστοχίας των έργων με τους συντελεστές ασφαλείας των κανονισμών.
Ειδικότερα, δίνεται απάντηση στα ακόλουθα ερωτήματα :
1. Ποιά είναι η πιθανότητα αστοχίας ενός τεχνικού έργου που έχει μελετηθεί με δεδομένη τιμή του συντελεστή ασφαλείας (π.χ. την τιμή που επιβάλλουν οι Κανονισμοί).
2. Ποιά είναι η «αποδεκτή» πιθανότητα αστοχίας των τεχνικών έργων, με ποιά κριτήρια καθορίζεται και συνεπώς ποιός είναι ο «βέλτιστος» σχεδιασμός ενός έργου.
3. Ποιά είναι η αποτελεσματικότητα (αποδοτικότητα) των πόρων που διατίθενται για τη βελτίωση του σχεδιασμού των τεχνικών έργων, δηλαδή, πόσο μειώνεται η πιθανότητα αστοχίας ενός έργου εάν, με πρόσθετη δαπάνη, αυξηθεί ο συντελεστής ασφαλείας.
Για περισσότερες πληροφορίες: Κα. Εύα Λοΐζου, Τηλ: +357 22892200, E-mail: CEE@UCY.AC.CY