Ολοκληρώθηκε το Συμπόσιο Έναρξης Εργασιών του Ευρωπαϊκού Έργου “StoryPharm” της ΕΜοΜεΤ
25 Οκτωβρίου, 2024Η διευθύντρια της ΕΜοΜεΤ θα μιλήσει στο Byzantine Studies Colloquium στο Dumbarton Oaks (Washington, DC) στις 15 Νοεμβρίου 2024
5 Νοεμβρίου, 2024Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τελετή εγκαινίων της ΕΜοΜεΤ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 η τελετή των εγκαινίων της Ερευνητικής Μονάδας για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες (ΕΜοΜεΤ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Τα εγκαίνια χαιρέτισε πρώτος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθ. Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος τόνισε το σημαντικό έργο που επιτελείται στην ΕΜοΜεΤ, καθώς και τη μεγάλη προσφορά της Μονάδας τόσο στο Πανεπιστήμιο, όσο και στην κυπριακή κοινωνία γενικότερα. Ακολούθως, η Πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθ. Μαριλένα Καρυολαίμου, έκανε μια σύντομη αναδρομή στις μεγάλες επιτυχίες της ΕΜοΜεΤ και στα επιστημονικά πεδία που θεραπεύει. Οι δύο ομιλητές τόνισαν επίσης τη μεγάλη επιτυχία της ΕΜοΜεΤ στην εξασφάλιση μεγάλων ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα τρία χρόνια λειτουργίας της, καθώς και τη σημασία της κυκλοφορίας του διεθνούς διεπιστημονικού περιοδικού ανοικτής πρόσβασης με τον τίτλο Eventum: A Journal of Medieval Arts and Rituals (https://riviste.unimi.it/index.php/eventum) που αποτελεί πρωτοβουλία της διευθύντριας της Μονάδας, Καθ. Σταυρούλας Κωνσταντίνου. Επιπρόσθετα, έκαναν αναφορά στο ρόλο της Μονάδας ως σπουδαίου κέντρου επιμόρφωσης νέων ερευνητριών/ών και ως σημείου αναφοράς για διεθνείς συνεργασίες. Τέλος, ευχαρίστησαν τη διευθύντρια και τα μέλη της ΕΜοΜεΤ για το σπουδαίο έργο που επιτελούν.
Στη συνέχεια, η Διευθύντρια της ΕΜοΜεΤ παρουσίασε σύντομα την επιστημονική στρατηγική και τους στόχους της Μονάδας αναφορικά με την έρευνα, τις συνεργασίες και την εξασφάλιση χρηματοδότησης, την εκπαίδευση και την παιδεία, την πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, καθώς και τη συνεισφορά των ανθρωπιστικών σπουδών στην οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Το όραμα της ΕΜοΜεΤ, όπως αναφέρθηκε, είναι εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή πολιτισμική στρατηγική για τον 21ο αι.
Η εκδήλωση των εγκαινίων περιλάμβανε επίσης μεσαιωνική μουσική από την Κύπρο. Το γνωστό ελληνικό σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio (https://www.exsilentio.org/) παρουσίασε μια επιλογή θρησκευτικής και κοσμικής μουσικής της αυλής των Λουζινιανών από το σπάνιο και πολύτιμο κώδικα της Κύπρου (Ms Torino J.II.9) που φυλάσσεται στην Εθνική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Τορίνου (Ιταλία). Όπως ο Δρ. Δημήτρης Κούντουρας, ιδρυτής του συνόλου και γνωστός φλαουτίστας ανέφερε παρουσιάζοντας σύντομα τον κώδικα, πρόκειται για ένα πολυτελές χειρόγραφο, το οποίο ήταν έργο κάποιου Γάλλου που έμεινε στην Αυλή των Λουζινιανών μεταξύ των ετών 1413 και 1430.
Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχουσες/οντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους και με τον κόσμο που ήλθε να παρακολουθήσει την τελετή των εγκαινίων.
Η ΕΜοΜεΤ διεξάγει σημαντική διεπιστημονική έρευνα αναδεικνύοντας την ανάγκη συνεξέτασης όλων των μεσαιωνικών τεχνών και της αλληλεπίδρασής τους με τις τελετουργίες. Οι δράσεις της Μονάδας απευθύνονται τόσο σε ερευνήτριες/ές, όσο και στο ευρύ κοινό και στοχεύουν στη μελέτη και ανάδειξη του μεσαιωνικού κόσμου και της ευρωπαϊκής μεσαιωνικής κληρονομιάς. Παρά την πρόσφατη ίδρυσή της, η ΕΜοΜεΤ έχει καταφέρει να εξασφαλίσει επτά μεγάλα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, ενώ συνεργάζεται με περισσότερα από δέκα πανεπιστήμια και πολλούς μη-ακαδημαϊκούς φορείς.
Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης των εγκαινίων και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΜοΜεΤ (www.ucy.ac.cy/cemar/).