Seeds for the Future Scholarships: Παραχώρηση υποτροφιών από Huawei Κύπρου σε φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου
 
IMG 3367   IMG 3364
 
Η Huawei Κύπρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Seeds for the Future Scholarships” παραχώρησε υποτροφίες σε 14 φοιτητές και φοιτήτριες προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου των Τμημάτων Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, Πληροφορικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι υποτροφίες δόθηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεργασίας που υπέγραψε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η εταιρεία Huawei Technologies (Cyprus) Co. Ltd, έπειτα από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Πρόγραμμα “Seeds for the Future Scholarships” υλοποιείται φέτος για πρώτη φορά και απευθύνεται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς σπουδαστές/στριες πανεπιστημιακών σχολών με ειδίκευση στον τομέα των Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT).

Την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022, το Ινστιτούτο Κομφούκιος διοργάνωσε ευχαριστήρια εκδήλωση εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κα Έλενα Αυγουστίδου – Κυριάκου, ο Γενικός Διευθυντής της Huawei Κύπρου, κος Wu Hao, καθώς επίσης οι δικαιούχοι/ες φοιτητές/τριες, εκπρόσωποι των Τμημάτων Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, Πληροφορικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, όπως και της Huawei Κύπρου.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, εξέφρασε, την ευγνωμοσύνη του προς τη Huawei Κύπρου για τη γενναιόδωρη προσφορά της και πρόσθεσε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, μέσω των ευκαιριών που τους δίνονται από τη Huawei Κύπρου, θα μπορέσουν μελλοντικά να συνεισφέρουν σημαντικά στον τομέα των τεχνολογιών και πληροφορικής, στον οποίο δραστηριοποιείται η Huawei. Ευχήθηκε, επίσης, ότι η μακρόχρονη συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Huawei Κύπρου, θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Γενικός Διευθυντής της Huawei Κύπρου, κος Wu Hao, αναφέρθηκε στην πολύχρονη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και στην περαιτέρω στήριξη προς τους φοιτητές. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι το Πρόγραμμα “Seeds for the Future”, θα συνεχίσει να προσφέρεται στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου δίνοντάς τους την ευκαιρία να διευρύνουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις στον κλάδο της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, να εκπαιδευτούν από κορυφαίους επαγγελματίες σχετικά με τις τεχνολογίες αιχμής, να ενημερωθούν για το τεχνολογικό οικοσύστημα της Κίνας, αλλά και να ανακαλύψουν τον Κινέζικο πολιτισμό. Η έναρξη του προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έγινε το 2016 και μέχρι τώρα συμμετείχαν συνολικά 48 φοιτητές.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου ευχαρίστησαν τη Huawei Κύπρου για τις ευκαιρίες που τους προσφέρει, μέσω των προγραμμάτων της, αφού έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν πρακτικά με τον τομέα των σπουδών τους και να δικτυωθούν επαγγελματικά.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το English School
γιόρτασαν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά
 
English School 1   English School 2
 
 
Καθώς ο κόσμος προετοιμαζόταν να αποχαιρετίσει τη Χρονιά του Βουβαλιού και να καλωσορίσει το 2022, τη Χρονιά της Τίγρης, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου επισκέφθηκαν το English School με σκοπό να μοιραστούν, τόσο με τους μαθητές και τις μαθήτριες, όσο και με τους καθηγητές, την ιστορία της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.
 
Την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο English School. Οι μαθήτριες Yuanhong Xie (Catherine) και YouYou Tian (Elena) υποδέχτηκαν τους καθηγητές του Ινστιτούτου Κομφούκιος με το κινεζικό παραδοσιακό τραγούδι “Mo Li Hua”, εκτελεσμένο με βιολί.
 
Το διδακτικό προσωπικό του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο ΠΚ, κος Lu Xing και κα. Du Juan, παρουσίασαν με διαδραστικό τρόπο τις πιο δημοφιλείς ευχές, παραδόσεις και εορτασμούς του Κινεζικού Νέου Έτους, όπως οι στολισμοί, οι χοροί, το οικογενειακό δείπνο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και το Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ. Καθηγητές και μαθητές έμαθαν να εύχονται "虎年大吉" (Hǔ nián dàjí ; καλή τύχη στη Χρονιά της Τίγρης) και "新年快乐" (Xīnnián kuàilè ; Ευτυχισμένο Νέο Έτος). Πραγματοποιήθηκε, επίσης, μάθημα Κινεζικής καλλιγραφίας, όπου μαθητές και καθηγητές έγραψαν τον κινέζικο χαρακτήρα "福" (fu ; καλή τύχη). Στην Κίνα, οι άνθρωποι διακοσμούν τις εξώπορτες και τα παράθυρά τους με τον χαρακτήρα "福", τοποθετώντας τον, όμως, ανάποδα καθώς αυτό σημαίνει «έρχεται η καλή τύχη», αφού οι κινέζικες λέξεις «ανάποδα» και «φτάνω» είναι σχεδόν ομόηχες. Ανάμεσα στα δώρα που προσφέρθηκαν στους/τις μαθητές/τριες που συμμετείχαν, ήταν και η αφίσα με τον χαρακτήρα "福", για να διακοσμήσουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του Κινεζικού Νέου Έτους.
 
Το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ως στόχο να προωθήσει την ανάδειξη της Κινεζικής κουλτούρας στην Κύπρο μέσω προγραμμάτων και δράσεων στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Το Κινεζικό Νέο Έτος, που ονομάζεται επίσης και Εαρινό Φεστιβάλ, είναι η πιο σημαντική γιορτή στην Κίνα. Οι εορτασμοί διαρκούν έως και 16 ημέρες και κορυφώνονται με τη Γιορτή των Φαναριών, την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022.
 
 
 

 
 
ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΣΤΟ HUAWEI TALENT SUMMIT
 
Picture Talent Summit
 
 
Δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στο Huawei Talent Summit που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας στις 10 Δεκεμβρίου 2021, από τον κινέζικο κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών Huawei. Περισσότεροι από 80 φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα “Seeds for the Future”, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες γύρω από το θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων. Στόχος είναι να αναδείξουν τα επιτεύγματά τους σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης ταλέντων της Huawei.
 
Η ευκαιρία αυτή δόθηκε στις/στους φοιτήτριες/ές του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντρέα Τσιάρτα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Έλια Νικολάου από το Τμήμα Πληροφορικής, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεργασίας που υπέγραψε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η εταιρεία Huawei Technologies (Cyprus) Co. Ltd, έπειτα από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η επίλυση μελλοντικών προκλήσεων όπως το χάσμα στις ψηφιακές δεξιότητες, η έλλειψη ταλέντων στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η ισότητα και η βιωσιμότητα αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του Huawei Talent Summit.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανέφεραν ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία ζωής, αφού αποκόμισαν πολλές εμπειρίες και γνώσεις στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με ταλαντούχους φοιτητές/τριες από την Ευρώπη.
 
Η Huawei έχει δεσμευτεί να αναπτύξει νέα ταλέντα στον τομέα των ΤΠΕ σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιείται ενώ το 2008 ξεκίνησε την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων υποτροφιών, διαγωνισμών τεχνολογίας και εκπαίδευσης ψηφιακών δεξιοτήτων. Έκτοτε, έχει επενδύσει πάνω από 130 εκατ. ευρώ, ωφελώντας περισσότερους από 1,54 εκατ. ανθρώπους σε πάνω από 150 χώρες παγκοσμίως.
 
 
 
 

 
 
 
Τουρνουά Κυπέλλου Γκο 2019 «Ινστιτούτο Κομφούκιος»
 
 

Το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου,  σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο «ΓΚΟ» διοργανώνουν το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019, τουρνουά για το Κύπελλο Γκο «Ινστιτούτο Κομφούκιος».

Το τουρνουά θα διεξαχθεί στo Kέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, στην  Πανεπιστημιούπολη, του Πανεπιστημίου Κύπρου (κτήριο ΚΟΔ 07, προθάλαμος) , θα είναι ανοικτό προς όλους όσοι  γνωρίζουν να να παίζουν το παιχνίδι GO και θα αποτελείται από τέσσερις γύρους (10:00 – 11:30., 11:30 – 13:00, 14:00 – 15:30, 15:30 – 17:00). Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε€10 και θα καταβάλλεται στον Κυπριακό Σύνδεσμο GO, ενώ νέοι κάτω των 18 ετών μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν. Οι εγγραφές θα γίνονται δεκτές στο ηλέκτ. ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή μέχρι τις 10:00π.μ. το Σάββατο (21/9) πριν την έναρξη του τουρνουά.

Το Γκο είναι το αρχαιότερο παιχνίδι στρατηγικής στον κόσμο. Παίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια από εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα, ενώ στην Ευρώπη, Αμερική και το διαδίκτυο οι παίχτες του GO ανέρχονται στις 100.000 περίπου. Επιπλέον, το GO έχει εμφανιστεί σε ταινίες, όπως οι “Beautiful Mind” and “Pi” και έχει αναφερθεί πρόσφατα λόγω της επιτυχίας της Deep Μind, θυγατρικής εταιρίας της Google, η οποία κατάφερε να κερδίσει τον κορυφαίο επαγγελματία παίκτη του GO, τον Κινέζο Ke Jie,  με το λογισμικό Alpha Go, χρησιμοποιώντας τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης. 

Aποστολή του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι να συνεργαστεί με τον δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Κίνα, για την ανάπτυξη ισχυρότερων εκπαιδευτικών, ερευνητικών, πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων για την κινεζική γλώσσα, τον πολιτισμό, τις τέχνες, την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις.    

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος GO είναι αναγνωρισμένος από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) και άρχισε τις δραστηριότητές του τον Σεπτέμβριο του 2003.

παιδείαnews, Σεπτέμβριος 2019

 • Παραχώρηση υποτροφιών από τη Huawei Κύπρου σε φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου, Paideia-News - Μάρτιος 2022
 • Ινστιτούτο Κομφούκιος Παν. Κύπρου και English School γιόρτασαν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, Paideia-News - Φεβρουάριος 2022
 • Φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στο Huawei Talent Summit στο Ελσίνκι, Paideia-News - Δεκέμβριος 2021
 • Το Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξένησε το «Huawei Roadshow 2021», Paideia-News - Δεκέμβριος 2021
 • 17 φοιτητές του Πανεπ. Κύπρου συμμετείχαν στο Πρόγραμμα “Seeds for the Future 2021”, Paideia-News - Ιούλιος 2021
 • Φαίδωνος: Ψήφος εμπιστοσύνης η διαμονή Κινέζων στην Πάφο, Sigmalive - Οκτώβριος 2017
 • Εορταστική Εκδήλωση Κινέζικου Νέου 'Ετους, ΠΟΛΙΤΗΣ - Φεβρουάριος 2016
 • Διάλεξη στο ΠΚ με θέμα «Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική», ΜΑΧΗ, PaidiaNews - Οκτώβριος 2015
 • Εκδήλωση απο Central Nationalities Song and Dance Ensemble,ΠΟΛΙΤΗΣ - Σεπτέμβριος 2015
 • Κινέζικο Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ , OnlyCy, PaidiaNews, ΧΑΡΑΥΓΗ - Φεβρουάριος 2015
 • Διάλεξη του Πρέσβη της Κίνας στο ΠΚ, PaidiaNews, Sigmalive - Ιανουάριος 2015
 • Συνάντηση Διευθύντριας ΔΑΑΕ με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Κομφούκιος και του BJIE, PaidiaNews - Οκτώβριος 2014
 • Εγκαίνια Ινστιτούτου Κομφούκιος στο ΠΚ, inews PaidiaNews - Οκτώβριος 2014
 • 5 λεπτά με την κα Έλενα Αυγουστίδου-Κυριάκου, Διευθύντρια Ινστιτούτου Κομφούκιος στο ΠΚ, Φιλελεύθερος - Σεπτέμβριος 2014
 • Παγκόσμια Ημέρα Ινστιτούτου Κομφούκιος , dolce , PaidiaNews - Σεπτέμβριος 2014
 • Ίδρυση Ινστιτούτου Κομφούκιος στο ΠΚ, Sigmalive - Σεπτεμβριος 2014