Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Shihezi στην Κίνα
Συμφωνία Συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας υπογράφτηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Shihezi της Xinjiang στην Κίνα.
Τη Συμφωνία Συνεργασίας, υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Shihezi, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Chai Zhen. Την Καθηγήτρια Zhen συνόδευε τριμελής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς και διοικητικό προσωπικό.Kατά τη διάρκεια της τελετής παρευρέθηκαν ο Πρέσβης και εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Κίνας στην Κύπρο, καθώς και ακαδημαϊκοί και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Βάσει της Συμφωνίας, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν για την ανάληψη κοινών ερευνητικών δράσεων, καθώς και για την ανταλλαγή επιστημονικού προσωπικού για σκοπούς διδασκαλίας, έρευνας, ή διαλέξεων και την ανταλλαγή φοιτητών/ριών στο πλαίσιο των σπουδών τους. Ακόμη, μέσω της Συμφωνίας, δίνεται η ευκαιρία στα δύο πανεπιστήμια να συνεργαστούν για τη διοργάνωση κοινών συνεδρίων, σεμιναρίων, ή διαλέξεων.
Κατά την τελετή υπογραφής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κίνα, ιδιαίτερα με την ίδρυση του Ινστιτούτου Κομφούκιος το 2014. Η υπογραφή της Συμφωνίας, συνέχισε, είναι μόνο η αρχή αυτής της συνεργασίας, η οποία θα αναπτυχθεί μέσα από τη συνεργασία των αντίστοιχων Τμημάτων των δύο Πανεπιστημίων. Καταλήγοντας, ο Πρύτανης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων θα συμβάλει θετικά στην επίτευξη των στόχων των δύο ιδρυμάτων.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Shihezi, Καθηγήτρια ChaiZ hen, ανέφερε ότι Κίνα και Κύπρος συνδέονται με κοινά πολιτιστικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών. Η Καθηγήτρια Chai Zhen, εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η υπογραφή της Συμφωνίας θα ανοίξει νέους ορίζοντες για συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.
Τέλος, ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, κ. Liu Yantao, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Ευχαρίστησε ακόμη τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη συμβολή του Πανεπιστημίου στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, επισημαίνοντας τις σημαντικές συνεργασίες που διατηρεί με πανεπιστήμια στην Κίνα και την ίδρυση του πρώτου Ινστιτούτου Κομφούκιος στην Κύπρο.
Δράσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα τον πολιτισμό της Κίνας
Στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας, στο οποίο τιμώμενη χώρα ήταν η Κίνα, πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2023 παράλληλες δράσεις με θέμα τον κινέζικο πολιτισμό.
Έκθεση Έργων Τέχνης “A Comprehensive Collection of Ancient Chinese Paintings”
Η έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, του China National Publication Import & Export Group Co., Ltd, και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην έκθεση παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κυρία Αννίτα Δημητρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κύριος Zhang Jianchun, ο Επικεφαλής της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, κύριος LI Yaohui, και ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης.
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κυρία Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι η έκθεση αποτελεί ένα ταξίδι στην κινέζικη ιστορία, το οποίο ενισχύει την κατανόηση του πολιτισμού της Κίνας και εμβαθύνει τις σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αναπληρωτής Υπουργός του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κύριος Zhang Jianchun, ανέδειξε την σημασία αυτής της έκθεσης ως έναρξη για τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Κύπρου. Οι επίσημοι καλεσμένοι τύπωσαν μαζί τη φράση “Harmony in Diversity” στο κινεζικό σύστημα γραφής, δηλώνοντας επίσημα την έναρξη της έκθεσης και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στις ζωγραφικές συλλογές. Τα εκθέματα αποτελούνταν από έργα κινέζικης ζωγραφικής που προέρχονται από διαφορετικές δυναστείες, με σκοπό να παρουσιάσουν την ιστορία της.
Συμπόσιο “Sino-Cyprus Art and Cultural Exchange”
Το συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το China National Publication Import & Export Group Co., Ltd. Συμμετείχαν η ποιήτρια Μαρία Σιακαλλή, ο Καθηγητής του Πολιτιστικού Ινστιτούτου Κινέζικης Καλλιγραφίας στο Capital Normal University, Ye Peigui και η καλλιτέχνης Κινέζικης χαρτοκοπτικής, Sun Chunbo. Στην ομιλία της η κυρία Σιακαλλή αναφέρθηκε στη σημασία της λογοτεχνίας ως μέσου κατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στον κόσμο της κινέζικης καλλιγραφίας και χαρτοκοπτικής μέσω παρουσιάσεων και εργαστηρίων.
China – Cyprus Civilization Exchange Forum
Το Φόρουμ είχε ως θέμα την αρμονική συνύπαρξη των πολιτισμών και της ανθρωπότητας με την φύση. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, το China National Publication Import & Export Group Co., Ltd, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, κυρία Ειρήνη Πική, ο Πρόεδρος του China Publishing Group Co., Ltd. και του China Publishing and Media Holdings Co., Ltd., κύριος Huang Zhijian και ο Αναπληρωτής Υπουργός του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κύριος Zhang Jianchun. Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω υπογράμμισε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και καινοτομία που διακατέχει τις δύο χώρες και τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι ανταλλαγές στην ενίσχυση της συνεργασίας. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες προωθούν την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι ομιλητές και ομιλήτριες, προερχόμενοι από την πολιτική, τη λογοτεχνική και την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κύπρου και της Κίνας, ανέπτυξαν ιδέες για την ενίσχυση του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης προκειμένου να προωθηθούν οι πολιτιστικές και επιχειρηματικές συνεργασίες ανάμεσα στις δύο χώρες.
Φοιτητές/τριες Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στο Πρόγραμμα “Seeds for the Future 2023” της Huawei
Πέντε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στο Πρόγραμμα “Seeds for the Future”, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών Huawei. Φέτος, το πρόγραμμα διεξάχθηκε διαδικτυακά από τις 19-26 Ιουνίου 2023.
Το “Seeds for the Future”, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου με ειδίκευση στον τομέα των Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT). Οι συμμετέχοντες/ουσες διευρύνουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις στον κλάδο της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, εκπαιδεύονται από κορυφαίους επαγγελματίες σχετικά με τις τεχνολογίες αιχμής και ενημερώνονται για το τεχνολογικό οικοσύστημα της Κίνας. Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις γνώσεις που αποκτώνται στην τάξη και τις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας.
Η δυνατότητα συμμετοχής δόθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στους/στις φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογράψει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την εταιρεία Huawei Technologies (Cyprus) Co Ltd, έπειτα από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι φοιτητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, προέρχονται από τα Τμήματα Πληροφορικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
Στο πλαίσιο του “Seeds for the Future 2023”, οι συμμετέχοντες/ουσες φοιτητές/τριες παρακολούθησαν διαδικτυακά μαθήματα, μιας και οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν τη φυσική παρουσία των φοιτητών στις εγκαταστάσεις της Huawei στην Κίνα. Στόχος των μαθημάτων ήταν η εμβάθυνση των γνώσεων των φοιτητών/τριών σε θεματικές ενότητες, όπως η Τεχνολογία, η Διοίκηση, η Ηγεσία και η κινεζική κουλτούρα. Οι συμμετέχοντες/ουσες στο πρόγραμμα είχαν, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Startup Sprint στην Κίνα, προκειμένου να αποκτήσουν πραγματική επιχειρηματική εμπειρία. Μάλιστα, οι ομάδες που έλαβαν την πρώτη θέση, μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση για την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων ενώ ο φοιτητής που έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ταλέντων και όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από τη Huawei.
Οι φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφεραν ότι η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τους βοήθησε να αναπτυχθούν επαγγελματικά, αφού ενίσχυσε τις γνώσεις τους σχετικά με τους κορυφαίους τεχνολογικούς τομείς και τους έδωσε τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με έμπειρους μέντορες. Σημείωσαν, επίσης, ότι μέσα σε μόνο 8 ημέρες είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ομαδικά μια νεοφυή επιχείρηση.
Η Τελετή Λήξης του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 στο ξενοδοχείο Hilton Park. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής της Huawei Κύπρου, κύριος Wu Hao, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κύριος Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, η Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης, Δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κυρία Έλενα Αυγουστίδου-Κυριάκου, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου, η Διευθύντρια του Τμήματος Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κυρία Δέσπω Κτωρίδου, ο υπεύθυνος μαθημάτων Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο UCLan, Καθηγητής Στέλιος Ιωάννου, καθώς και οι συμμετέχοντες/ουσες φοιτητές/τριες.
Διαγωνισμός “2023 CHINESE BRIDGE” από το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ο 22ος διαγωνισμός “Chinese Bridge” για φοιτητές και ενήλικες διοργανώθηκε με επιτυχία την Τρίτη, 6 Ιουνίου 2023 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τον διαγωνισμό διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο. Το “Chinese Bridge” αποτελεί διαγωνισμό παγκόσμιας κλίμακας στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών. Έχει ως στόχο να προωθήσει την Κινέζικη γλώσσα και πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο και να δημιουργήσει γέφυρες φιλίας μεταξύ των νέων από την Κίνα και άλλες χώρες.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν “One World, One Family”. Συμμετέχοντες από διαφορετικές εθνικότητες, με διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο και ηλικία αξιολογήθηκαν για τη γνώση τους σχετικά με την Κινεζική γλώσσα και πολιτισμό. Δύο φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Νταιάνα Ιβάνοβα και η Ιωάννα Ιωάννου, κατέκτησαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα. Την τρίτη θέση κατέκτησε ο κύριος Φίλιος Φυλακτού. Η νικήτρια θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο διαγωνισμό “2023 Chinese Bridge” που διοργανώνεται στην Κίνα.
Ο κύριος Liu Yantao, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, η κυρία Έλενα Αυγουστίδου-Κυριάκου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και η κυρία Cao Li, Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, απηύθυναν χαιρετισμό. Επεσήμαναν τη σημασία της εκμάθησης της Κινέζικης Γλώσσας καθώς συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Κύπρου και αποτελεί σημαντικό μέρος για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την περαιτέρω ενίσχυση της μακρόχρονης φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
ΦΟΡΟΥΜ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΙΝΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ
Γόνιμος διάλογος για τις σημερινές και αυριανές γενιές
Έναν εξαιρετικά ενδιαφέρων υβριδικό διάλογο πραγματοποίησαν για τους νέους και νέες, η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα Πανεπιστήμια Shihezi και UIBE της Κίνας. Ο διαδικτυακός διάλογος με θέμα “Embrace a Green Life and Promote China-Cyprus Friendship”, έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στις 8 Νοεμβρίου 2022, σε ζωντανή σύνδεση με το Shihezi University και το University of International Business and Economics της Κίνας, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους/ες στην Κύπρο και στην Κίνα να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για το περιβάλλον και τον πολιτισμό των δύο χωρών.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, κ. Liu Yantao. Χαιρετισμούς εκφώνησαν επίσης από το Πεκίνο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας της Κίνας, κ. Tian Xuejun και η κα Μάρθα Μαυρομμάτη, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στη συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Πρεσβεία της Κίνας με το 2ο Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου να αποτελεί το ορόσημο. Παράλληλα, τόνισε ότι η εν λόγω δράση έχει πλέον καθιερωθεί ως η πλατφόρμα για τη δημιουργία γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στους/στις νέους/ες στην Κίνα και την Κύπρο. Αυτό καταδεικνύει ξεκάθαρα, πρόσθεσε, τη δέσμευση των δύο χωρών να διασφαλίσουν ότι η νεολαία του σήμερα και του αύριο ενδυναμώνεται και η φωνή της ακούγεται. Ο Πρύτανης χαρακτήρισε ακόμη εξαιρετικά σημαντική την ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αφού, όπως ανέφερε, αποτελεί το μέσο για την ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, ανάμεσα στο Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Κίνα.
Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο κ. Liu Yantao επισήμανε ότι το 2021 η Κίνα και η Κύπρος γιόρτασαν τα πενήντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων και αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για την διοργάνωση του 1ου Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου. Στη συνέχεια τόνισε ότι το Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου αποτελεί γέφυρα φιλίας και ανταλλαγών ανάμεσα στη νεολαία των δύο χωρών και έχει αναγνωριστεί ευρέως από τους ηγέτες τους. «Σήμερα οι νέοι μας συναντιούνται ξανά για να ανανεώσουν την φιλία τους και να διευρύνουν τη συνεργασία τους», είπε χαρακτηριστικά.
Η ενδυνάμωση των σχέσεων Κίνας-Κύπρου ιδιαίτερα στους τομείς της νεολαίας αποτελούν προτεραιότητα και επομένως κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενθαρρύνεται, ανέφερε μεταξύ άλλων η Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ο τίτλος “Embrace a green life and promote China Cyprus friendship” είναι επίκαιρος, καθώς υπογραμμίζει τα αποτελέσματα της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το περιβάλλον και τις δυνατότητες της εκπαίδευσης να είναι το κλειδί για πιο βιώσιμες, επιτυχημένες, ανθεκτικές και ειρηνικές κοινωνίες». Η Δρ Κωνσταντινίδου αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία των δύο χωρών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, όπως η σύναψη του Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, η ίδρυση του Ινστιτούτου Κομφούκιος και η παραχώρηση υποτροφιών σε Κύπριους πολίτες για σπουδές στην Κίνα και υπογράμμισε ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπερνούν το αυστηρό ακαδημαϊκό και ερευνητικό πεδίο.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας της Κίνας, κ. Tian Xuejun, αναφέρθηκε στη νέα εποχή που εφοδιάζει τους νέους με νέες αποστολές, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κίνα σήμερα έχει δημιουργήσει ένα υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό σύστημα που προωθεί τη συνεργασία με άλλες χώρες. Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας αποτελεί την πλατφόρμα για ανταλλαγές ανάμεσα στους νέους στην Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο.
«Το Φόρουμ διενεργείται στο πλαίσιο των εξαίρετων διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Κύπρου, δύο χωρών με τους αρχαιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο, περήφανες για την ιστορία και την κουλτούρα τους» υπογράμμισε στο δικό της χαιρετισμό η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο κα Μάρθα Μαυρομμάτη. Αναφέρθηκε επίσης στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης, εκφράζοντας την ελπίδα να λειτουργήσει ως γέφυρα για να μάθουν οι νέοι της Κύπρου για τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Κίνας. Τόνισε τέλος ότι οι ανταλλαγές των νέων των δύο χωρών είναι ο στόχος του China-Cyprus Youth Forum και σίγουρα θα επιτευχθεί.
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων, αξιωματούχοι της Δημοκρατίας των χωρών, φοιτητές/ιες του Πανεπιστημίου Κύπρου και πλήθος κόσμου, κατατέθηκαν εισηγήσεις από ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε δυο διαφορετικά πάνελμε αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη νεολαία, το περιβάλλον σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τον πολιτισμό. Κατατέθηκαν επίσης προτάσεις για την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών προς την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικότερα μέσω της δημιουργίας των απαραίτητων πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, που θα συμβάλουν στη δημιουργία σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος, οι σύνεδροι επεσήμαναν τη σημασία της συμβολής των κυβερνήσεων, κοινοβουλίων, επιχειρήσεων, κοινωνικών εταίρων και πολιτών στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο μέσω του Ινστιτούτου Κομφούκιος. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ιδρύθηκε το 2014, αποτελεί κοινοπραξία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Chinese International Education Foundation και το Beijing Institute of Education. Αποστολή του είναι η ανάπτυξη ισχυρών εκπαιδευτικών, ερευνητικών, πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.
Εννέα Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στο Πρόγραμμα
“Seeds for the Future 2022”
Εννέα φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στο Πρόγραμμα “Seeds for the Future”, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Κινέζικο κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών Huawei. Φέτος, το πρόγραμμα διεξάχθηκε διαδικτυακά από τις 20 μέχρι τις 27 Ιουνίου 2022 και συμμετείχαν συνολικά 21 φοιτητές και φοιτήτριες από τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου.
Το “Seeds for the Future”, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς σπουδαστές/στριες πανεπιστημιακών σχολών με ειδίκευση στον τομέα των Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT). Οι συμμετέχοντες/ουσες έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις στον κλάδο της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, να εκπαιδευτούν από κορυφαίους επαγγελματίες σχετικά με τις τεχνολογίες αιχμής και να ενημερωθούν για το τεχνολογικό οικοσύστημα της Κίνας. Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις γνώσεις που αποκτούνται στην τάξη και στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας.
Η ευκαιρία αυτή δόθηκε φέτος στους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου για έκτη συνεχόμενη φορά, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης που διατηρεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η εταιρεία Huawei Technologies (Cyprus) Co Ltd, έπειτα από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι φοιτητές/τριες που είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα, προέρχονται από τα Τμήματα Πληροφορικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
Στο πλαίσιο του “Seeds for the Future 2022”, οι συμμετέχοντες/ουσες φοιτητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαθήματα, μιας και οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν τη φυσική παρουσία των φοιτητών στις εγκαταστάσεις της Huawei στην Κίνα. Στόχος των μαθημάτων ήταν η εμβάθυνση των γνώσεων των φοιτητών/τριών σε θεματικές ενότητες όπως η Τεχνολογία, η Διοίκηση, η Ηγεσία και η Κινέζικη κουλτούρα. Επιπλέον, οι φοιτητές/τριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα γραφεία της Huawei Κύπρου, αλλά και να εξερευνήσουν, μέσω εικονικής πραγματικότητας, το Galileo Exhibition Hall που βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της Huawei στην Κίνα. Η εικονική περιήγηση περιλάμβανε παρουσιάσεις του τρόπου που χρησιμοποιούνται οι τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες της Huawei, όπως η ρομποτική και η υπολογιστική νοημοσύνη.
Μέρος του προγράμματος ήταν και ο διαγωνισμός “Tech4Good”. Τρία από τα μέλη της νικητήριας ομάδας είναι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι/ες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο “EU Seeds Week” και στο “Talent Summit” που θα διοργανωθούν από τη Huawei το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο αντίστοιχα.
Οι φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφεραν ότι η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα τους βοηθήσει να αναπτυχθούν επαγγελματικά, αφού ενίσχυσε τις γνώσεις τους σχετικά με τους κορυφαίους τεχνολογικούς τομείς και τους έδωσε τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με έμπειρους μέντορες. Παράλληλα, στο διαγωνισμό “Tech4Good” έμαθαν να εργάζονται ως ομάδα, να ανταλλάζουν διαφορετικές ιδέες και να μελετούν τις τεχνικές και επιχειρηματικές πτυχές του έργου που τους είχε ανατεθεί.
Η Τελετή Λήξης του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 στο ξενοδοχείο Hilton Park. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής της Huawei Κύπρου, κύριος Wu Hao, ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, κύριος Liu Yantao, ο Γενικός Διευθυντής στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κύριος Νεόφυτος Παπαδόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κύριος Στέλιος Χειμώνας, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κυρία Έλενα Αυγουστίδου-Κυριάκου, καθώς και οι συμμετέχοντες/ουσες φοιτητές/τριες.
Seeds for the Future Scholarships: Παραχώρηση υποτροφιών από Huawei Κύπρου σε φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Huawei Κύπρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Seeds for the Future Scholarships” παραχώρησε υποτροφίες σε 14 φοιτητές και φοιτήτριες προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου των Τμημάτων Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, Πληροφορικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι υποτροφίες δόθηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεργασίας που υπέγραψε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η εταιρεία Huawei Technologies (Cyprus) Co. Ltd, έπειτα από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Πρόγραμμα “Seeds for the Future Scholarships” υλοποιείται φέτος για πρώτη φορά και απευθύνεται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς σπουδαστές/στριες πανεπιστημιακών σχολών με ειδίκευση στον τομέα των Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT).
Την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022, το Ινστιτούτο Κομφούκιος διοργάνωσε ευχαριστήρια εκδήλωση εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κα Έλενα Αυγουστίδου – Κυριάκου, ο Γενικός Διευθυντής της Huawei Κύπρου, κος Wu Hao, καθώς επίσης οι δικαιούχοι/ες φοιτητές/τριες, εκπρόσωποι των Τμημάτων Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, Πληροφορικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, όπως και της Huawei Κύπρου.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, εξέφρασε, την ευγνωμοσύνη του προς τη Huawei Κύπρου για τη γενναιόδωρη προσφορά της και πρόσθεσε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, μέσω των ευκαιριών που τους δίνονται από τη Huawei Κύπρου, θα μπορέσουν μελλοντικά να συνεισφέρουν σημαντικά στον τομέα των τεχνολογιών και πληροφορικής, στον οποίο δραστηριοποιείται η Huawei. Ευχήθηκε, επίσης, ότι η μακρόχρονη συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Huawei Κύπρου, θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.
Ο Γενικός Διευθυντής της Huawei Κύπρου, κος Wu Hao, αναφέρθηκε στην πολύχρονη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και στην περαιτέρω στήριξη προς τους φοιτητές. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι το Πρόγραμμα “Seeds for the Future”, θα συνεχίσει να προσφέρεται στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου δίνοντάς τους την ευκαιρία να διευρύνουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις στον κλάδο της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, να εκπαιδευτούν από κορυφαίους επαγγελματίες σχετικά με τις τεχνολογίες αιχμής, να ενημερωθούν για το τεχνολογικό οικοσύστημα της Κίνας, αλλά και να ανακαλύψουν τον Κινέζικο πολιτισμό. Η έναρξη του προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έγινε το 2016 και μέχρι τώρα συμμετείχαν συνολικά 48 φοιτητές.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου ευχαρίστησαν τη Huawei Κύπρου για τις ευκαιρίες που τους προσφέρει, μέσω των προγραμμάτων της, αφού έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν πρακτικά με τον τομέα των σπουδών τους και να δικτυωθούν επαγγελματικά.
Το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το English School
γιόρτασαν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά
Καθώς ο κόσμος προετοιμαζόταν να αποχαιρετίσει τη Χρονιά του Βουβαλιού και να καλωσορίσει το 2022, τη Χρονιά της Τίγρης, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου επισκέφθηκαν το English School με σκοπό να μοιραστούν, τόσο με τους μαθητές και τις μαθήτριες, όσο και με τους καθηγητές, την ιστορία της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.
Την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο English School. Οι μαθήτριες Yuanhong Xie (Catherine) και YouYou Tian (Elena) υποδέχτηκαν τους καθηγητές του Ινστιτούτου Κομφούκιος με το κινεζικό παραδοσιακό τραγούδι “Mo Li Hua”, εκτελεσμένο με βιολί.
Το διδακτικό προσωπικό του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο ΠΚ, κος Lu Xing και κα. Du Juan, παρουσίασαν με διαδραστικό τρόπο τις πιο δημοφιλείς ευχές, παραδόσεις και εορτασμούς του Κινεζικού Νέου Έτους, όπως οι στολισμοί, οι χοροί, το οικογενειακό δείπνο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και το Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ. Καθηγητές και μαθητές έμαθαν να εύχονται “虎年大吉” (Hǔ nián dàjí ; καλή τύχη στη Χρονιά της Τίγρης) και “新年快乐” (Xīnnián kuàilè ; Ευτυχισμένο Νέο Έτος). Πραγματοποιήθηκε, επίσης, μάθημα Κινεζικής καλλιγραφίας, όπου μαθητές και καθηγητές έγραψαν τον κινέζικο χαρακτήρα “福” (fu ; καλή τύχη). Στην Κίνα, οι άνθρωποι διακοσμούν τις εξώπορτες και τα παράθυρά τους με τον χαρακτήρα “福”, τοποθετώντας τον, όμως, ανάποδα καθώς αυτό σημαίνει «έρχεται η καλή τύχη», αφού οι κινέζικες λέξεις «ανάποδα» και «φτάνω» είναι σχεδόν ομόηχες. Ανάμεσα στα δώρα που προσφέρθηκαν στους/τις μαθητές/τριες που συμμετείχαν, ήταν και η αφίσα με τον χαρακτήρα “福”, για να διακοσμήσουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του Κινεζικού Νέου Έτους.
Το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ως στόχο να προωθήσει την ανάδειξη της Κινεζικής κουλτούρας στην Κύπρο μέσω προγραμμάτων και δράσεων στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Το Κινεζικό Νέο Έτος, που ονομάζεται επίσης και Εαρινό Φεστιβάλ, είναι η πιο σημαντική γιορτή στην Κίνα. Οι εορτασμοί διαρκούν έως και 16 ημέρες και κορυφώνονται με τη Γιορτή των Φαναριών, την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022.
ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΣΤΟ HUAWEI TALENT SUMMIT
Δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στο Huawei Talent Summit που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας στις 10 Δεκεμβρίου 2021, από τον κινέζικο κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών Huawei. Περισσότεροι από 80 φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα “Seeds for the Future”, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες γύρω από το θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων. Στόχος είναι να αναδείξουν τα επιτεύγματά τους σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης ταλέντων της Huawei.
Η ευκαιρία αυτή δόθηκε στις/στους φοιτήτριες/ές του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντρέα Τσιάρτα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Έλια Νικολάου από το Τμήμα Πληροφορικής, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεργασίας που υπέγραψε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η εταιρεία Huawei Technologies (Cyprus) Co. Ltd, έπειτα από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η επίλυση μελλοντικών προκλήσεων όπως το χάσμα στις ψηφιακές δεξιότητες, η έλλειψη ταλέντων στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η ισότητα και η βιωσιμότητα αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του Huawei Talent Summit.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανέφεραν ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία ζωής, αφού αποκόμισαν πολλές εμπειρίες και γνώσεις στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με ταλαντούχους φοιτητές/τριες από την Ευρώπη.
Η Huawei έχει δεσμευτεί να αναπτύξει νέα ταλέντα στον τομέα των ΤΠΕ σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιείται ενώ το 2008 ξεκίνησε την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων υποτροφιών, διαγωνισμών τεχνολογίας και εκπαίδευσης ψηφιακών δεξιοτήτων. Έκτοτε, έχει επενδύσει πάνω από 130 εκατ. ευρώ, ωφελώντας περισσότερους από 1,54 εκατ. ανθρώπους σε πάνω από 150 χώρες παγκοσμίως.
Τουρνουά Κυπέλλου Γκο 2019 «Ινστιτούτο Κομφούκιος»
Το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο «ΓΚΟ» διοργανώνουν το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019, τουρνουά για το Κύπελλο Γκο «Ινστιτούτο Κομφούκιος».
Το τουρνουά θα διεξαχθεί στo Kέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, στην Πανεπιστημιούπολη, του Πανεπιστημίου Κύπρου (κτήριο ΚΟΔ 07, προθάλαμος) , θα είναι ανοικτό προς όλους όσοι γνωρίζουν να να παίζουν το παιχνίδι GO και θα αποτελείται από τέσσερις γύρους (10:00 – 11:30., 11:30 – 13:00, 14:00 – 15:30, 15:30 – 17:00). Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε€10 και θα καταβάλλεται στον Κυπριακό Σύνδεσμο GO, ενώ νέοι κάτω των 18 ετών μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν. Οι εγγραφές θα γίνονται δεκτές στο ηλέκτ. ταχυδρομείο: [email protected] ή μέχρι τις 10:00π.μ. το Σάββατο (21/9) πριν την έναρξη του τουρνουά.
Το Γκο είναι το αρχαιότερο παιχνίδι στρατηγικής στον κόσμο. Παίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια από εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα, ενώ στην Ευρώπη, Αμερική και το διαδίκτυο οι παίχτες του GO ανέρχονται στις 100.000 περίπου. Επιπλέον, το GO έχει εμφανιστεί σε ταινίες, όπως οι “Beautiful Mind” and “Pi” και έχει αναφερθεί πρόσφατα λόγω της επιτυχίας της Deep Μind, θυγατρικής εταιρίας της Google, η οποία κατάφερε να κερδίσει τον κορυφαίο επαγγελματία παίκτη του GO, τον Κινέζο Ke Jie, με το λογισμικό Alpha Go, χρησιμοποιώντας τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης.
Aποστολή του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι να συνεργαστεί με τον δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Κίνα, για την ανάπτυξη ισχυρότερων εκπαιδευτικών, ερευνητικών, πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων για την κινεζική γλώσσα, τον πολιτισμό, τις τέχνες, την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις.
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος GO είναι αναγνωρισμένος από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) και άρχισε τις δραστηριότητές του τον Σεπτέμβριο του 2003.
παιδείαnews, Σεπτέμβριος 2019
- Πραγματοποιήθηκε το Φόρουμ Νεολαίας Κύπρου- Κίνας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Paideia-News – Νοέμβριος 2022
- Εννέα Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στο Πρόγραμμα “Seeds for the Future 2022”, Paideia-News – Ιούλιος 2022
- Παραχώρηση υποτροφιών από τη Huawei Κύπρου σε φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου, Paideia-News – Μάρτιος 2022
- Ινστιτούτο Κομφούκιος Παν. Κύπρου και English School γιόρτασαν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, Paideia-News – Φεβρουάριος 2022
- Φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στο Huawei Talent Summit στο Ελσίνκι, Paideia-News – Δεκέμβριος 2021
- Το Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξένησε το «Huawei Roadshow 2021», Paideia-News – Δεκέμβριος 2021
- 17 φοιτητές του Πανεπ. Κύπρου συμμετείχαν στο Πρόγραμμα “Seeds for the Future 2021”, Paideia-News – Ιούλιος 2021
- Φαίδωνος: Ψήφος εμπιστοσύνης η διαμονή Κινέζων στην Πάφο, Sigmalive – Οκτώβριος 2017
- Εορταστική Εκδήλωση Κινέζικου Νέου ‘Ετους, ΠΟΛΙΤΗΣ – Φεβρουάριος 2016
- Διάλεξη στο ΠΚ με θέμα «Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική», ΜΑΧΗ, PaidiaNews – Οκτώβριος 2015
- Εκδήλωση απο Central Nationalities Song and Dance Ensemble,ΠΟΛΙΤΗΣ – Σεπτέμβριος 2015
- Κινέζικο Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ , OnlyCy, PaidiaNews, ΧΑΡΑΥΓΗ – Φεβρουάριος 2015
- Διάλεξη του Πρέσβη της Κίνας στο ΠΚ, PaidiaNews, Sigmalive – Ιανουάριος 2015
- Συνάντηση Διευθύντριας ΔΑΑΕ με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Κομφούκιος και του BJIE, PaidiaNews – Οκτώβριος 2014
- Εγκαίνια Ινστιτούτου Κομφούκιος στο ΠΚ, inews , PaidiaNews – Οκτώβριος 2014
- 5 λεπτά με την κα Έλενα Αυγουστίδου-Κυριάκου, Διευθύντρια Ινστιτούτου Κομφούκιος στο ΠΚ, Φιλελεύθερος – Σεπτέμβριος 2014
- Παγκόσμια Ημέρα Ινστιτούτου Κομφούκιος , dolce , PaidiaNews – Σεπτέμβριος 2014
- Ίδρυση Ινστιτούτου Κομφούκιος στο ΠΚ, Sigmalive – Σεπτεμβριος 2014