Αρχιτεκτονικής

Φιλοκύπρου Μαρία

Η Μαρία Φιλοκύπρου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Εδιμβούργο με υποτροφία του Ιδρύματος Ευγενίδη (που δίδεται στον απόφοιτο του ΕΜΠ με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο δίπλωμά του) όπου το 1992 απέκτησε Mάστερ στην Αρχιτεκτονική Συντήρηση (MSc with Distinction) από το Πανεπιστήμιο Heriot–Watt του Εδιμβούργου και το 2000 Διδακτορικό στον τομέα της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της διακρίθηκε με τα βραβεία Α. Σαμαρά και Στ. Στούρνα για τις υψηλές επιδόσεις της καθώς και με την Τιμητική Υποτροφία του ΙΚΥ και του Ιδρύματος Λεβέντη. Πριν το διορισμό της στην παρούσα θέση της στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα από το 2006 ανελάμβανε ως ειδικός επιστήμονας στο Τμήμα αυτό τη διδασκαλία μαθημάτων Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής. Είναι επιστημονική υπεύθυνος και συντονίστρια σε αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων επιχορηγημένων από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ως ιδιώτης αρχιτέκτονας με την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, ένα από τα οποία – το μοναστήρι της Παναγίας του Σίντη – βραβεύτηκε με το τιμητικό δίπλωμα Europa Nostra 1999. Έχει εργαστεί ως μεταπτυχιακός συνεργάτης στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, και ως Λειτουργός Πολεοδομίας στον Κλάδο Διατήρησης της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως (2001-2010). Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε κυπριακά και διεθνή συνέδρια και έχει αριθμό δημοσιεύσεων σε τοπικά και διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στα θέματα της έρευνάς της.

Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος

Ιωάννου Ιωάννης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε αρχικά (1999-2002) Προγραμματισμό και Διεύθυνση Κατασκευαστικών Έργων (B.Sc. Hons (First Class) και στη συνέχεια (2002) απέκτησε διδακτορικό (Ph.D.) στη Δομική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (UMIST). Θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν η μελέτη και ανάλυση των βασικών φυσικών αιτίων που διέπουν τη φθορά και τη διάβρωση των δομικών υλικών. Πριν την εκλογή του σε θέση Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΠΜΜΠ) του Πανεπιστημίου Κύπρου (Ιούνιος, 2015), ο Δρ. Ιωάννου εργάστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής (2009-2015), Λέκτορας (2005-2009) και Επισκέπτης Λέκτορας (2003-2005) στο ίδιο Τμήμα, καθώς επίσης και ως Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (2002-2003).Ο Δρ. Ιωάννου είναι μέλος του Ε.Τ.Ε.Κ. και της RILEM. Συμμετέχει επίσης ενεργά σε αριθμό Τεχνικών Επιτροπών του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης.

Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Παπασσάβας Γεώργιος

Πτυχιακές σπουδές Προϊστορικής και Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Wurzburg της Γερμανίας και διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Aθηνών για την αρχαία κυπριακή και κρητική μεταλλοτεχνία. Ανασκαφές στο Iερό του Δία στη Δωδώνη, τον οικισμό και το νεκροταφείο του Ξώμπουργου στη Τήνο, στο Ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης στη Σύμη Βιάννου της Κρήτης. Έχει εργαστεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα (1998-2000).