Afroditi Athanasopoulou
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ATHANASOPOULOU AFRODITI
...
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ/Η ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ/ΡΙΑ
Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών
Αποστολίδη
Λεωφ. Καλλιπόλεως 10 και Ερεσσού 1
-
22893876
-
https://ucy.academia.edu/AfroditiAthanasopoulou

Προσωπικό Προφίλ

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, απ' όπου αποφοίτησε με άριστα (9,40/10). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στα Πανεπιστήμια του Amsterdam και της Padova, όπου  εργάστηκε και ως Λέκτορας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Lettrice di lingua e letteratura neogreca) για 5 χρόνια. Η διατριβή της, με κύριο επόπτη τον καθηγητή Massimo Peri, είχε ως αντικείμενο τη διγλωσσία του Διονυσίου Σολωμού με έμφαση στα Αυτόγραφα έργα του. Εκλέχτηκε παμψηφεί Επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα ΒΝΕΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου και ανέλαβε καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο του 2011. Προηγουμένως είχε διδάξει νεοελληνικά στα Πανεπιστήμια της Padova (1992-1997), της Πάτρας (2000-2002) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2005-06). Διετέλεσε επίσης επιστημονική συνεργάτις στο «Εργαστήριο Ιστορίας» του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2003-2008) με αντικείμενο τις σχέσεις της λογοτεχνίας με την ιστορία. Τον Φεβρουάριο του 2009 διορίστηκε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Λογοτεχνία, μαζί με τους καθηγητές Παντελή Βουτουρή και Μίμη Σουλιώτη, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου (ΥΠΠ). Τον Σεπτέμβριο του 2020 διορίστηκε μέλος της ομάδας εκπονητών του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Λογοτεχνίας για το Γυμνάσιο, υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Τζίνας Καλογήρου, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας / Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). 
 
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν στο επιστημονικό πεδίο της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Ειδικότερα αφορούν τη λογοτεχνική παραγωγή και κριτική του 19ου και του 20ού αιώνα, τη νεοελληνική Μετρική, τις σχέσεις Ιστορίας - Λογοτεχνίας και τη Διδακτική της Λογοτεχνίας. Ενδιαφέρεται επίσης για την Αφηγηματολογία και την Τοπολογία, τις Γλωσσικές και Πολιτισμικές Σπουδές και την Ιστορία των ιδεών και των νοοτροπιών. Έχει συγγράψει το βιβλίο Ιστορία και Λογοτεχνία σε διάλογο, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2016 από τις εκδόσεις "Επίκεντρο", και είναι συν-συγγραφέας, μαζί με τους ιστορικούς Γιώργο Κόκκινο και Γαβρίλη Λαμπάτο του βιβλίου Η Ματαιωμένη Ουτοπία (εκδ. Ταξιδευτής, 2008). Είναι επίσης υπό έκδοση ένα βιβλίο της για τη Νεοελληνική Μετρική και ένα ακόμη με μελέτες για τη νεοελληνική λογοτεχνία της Κύπρου. Έχει πάρει μέρος σε περισσότερα από 70 Διεθνή επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες. Εργασίες της στα ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, και αφορούν σε μείζονες Ελλαδίτες και Κύπριους δημιουργούς (Σολωμός, Βιζυηνός, Καβάφης, Καζαντζάκης, Σεφέρης, Ρίτσος, Λειβαδίτης, Μόντης, Χαραλαμπίδης κ.ά.), αλλά και σε γενικότερα ζητήματα της Νεοελληνικής Φιλολογίας (Μετρική, Γλωσσικό Ζήτημα, πρωτοπρόσωπη αφήγηση κ.ά.). 
 
Στο πεδίο της Διδακτικής της Λογοτεχνίας, η πιο σημαντική δουλειά της σε εθνικό επίπεδο αφορά τη σύνταξη του ενιαίου Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας (ΠΣΛ) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου και την παραγωγή του σχετικού διδακτικού υλικού με ομάδα συνεργατών από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, υπό τη γενική εποπτεία του καθηγητή Π. Βουτουρή. Το ΠΣΛ εφαρμόζεται στην κυπριακή εκπαίδευση από το εκπαιδευτικό έτος 2011-12. Η συνεργασία της με το ΥΠΠ συνεχίζεται μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει, πέραν της εφαρμογής του ΠΣΛ, και άλλες δραστηριότητες γύρω από τη Νεοελληνική Λογοτεχνία και τη διδακτική της: Προϋπηρεσιακή κατάρτιση εκπαιδευτικών, Εξετάσεις διορίσιμων εκπαιδευτικών, Επιμορφωτικά σεμινάρια σε μάχιμους εκπαιδευτικούς, διοργάνωση φιλολογικών Ημερίδων, κλπ. Εξάλλου, από το 2020 συμμετέχει ως εκπονήτρια και επιμορφώτρια στο πλαίσιο της δράσης «Αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα Προγράμματα Σπουδών και το Εκπαιδευτικό Υλικό Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας / Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
 
Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, και πιο πρόσφατα με το Μουσείο Μπενάκη, ως μεταφράστρια και φιλολογική επιμελήτρια μονογραφιών και συλλογικών τόμων νεοελληνικού ενδιαφέροντος (Κορνάρος, Σολωμός, Κάλβος, Καβάφης, Σικελιανός, Αφηγηματολογία κ.ά.). Ειδικότερα, ως μεταφράστρια από τα ιταλικά έχει συμβάλει στην έκδοση επιστημονικών βιβλίων με σημαντική απήχηση στις Νεοελληνικές σπουδές: Massimo Peri, Του πόθου αρρωστημένος (Π.Ε.Κ., 1999)· Louis Coutelle, Για την ποιητική διαμόρφωση του Δ. Σολωμού (Μουσείο Μπενάκη, 2009)· Αλληλογραφία Κάλβου (2 τόμοι, Μουσείο Μπενάκη, 2014). Στα τέλη του 2019 εκδόθηκε, με δική της επιμέλεια, η αναθεωρημένη ελληνική έκδοση του βιβλίου του Massimo Peri, «Εἶς, δύο, τρεῖς: ὁ δὲ δὴ τέταρτος ποῦ;». Έρευνα για τον λογοτεχνικό τόπο της καλλονής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών - Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη (506 σελίδες). 
 
Νεοελληνική Λογοτεχνία, με έμφαση στη λογοτεχνική παραγωγή και κριτική του 19ου και του 20ού αιώνα. Ειδικότερα: Ελληνικός Ρομαντισμός, επτανησιακός και αθηναϊκός • Σολωμός και Ιταλία • Πεζογραφία του Ρεαλισμού, ελληνική και ευρωπαϊκή • Η σκέψη και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη • Νεοελληνική Μετρική • Θεωρία της Λογοτεχνίας, με έμφαση στην Τοπολογία και την Αφηγηματολογία • Διδακτική της Λογοτεχνίας και σύνταξη Αναλυτικών Προγραμμάτων • Σχέσεις Λογοτεχνίας και Ιστορίας (εθνορομαντικός ιστορισμός, ιστορικός Καβάφης και "μυθιστορικός" Σεφέρης, το κυπριακό παράδειγμα: Κώστας Μόντης, Πίτσα Γαλάζη,  κ.ά.).
  
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (2011-12 έως σήμερα)
 
Α. Παραδόσεις 
 1. ΒΝΕ 435: Νεοελληνική Γραμματεία (υποχρεωτικό επί πτυχίω μάθημα) (9 εξάμηνα)
 2. Εισαγωγή στη Νεοελληνική Μετρική (υποχρεωτικό μάθημα) (2 εξάμηνα)
 3. Μετρικές καινοτομίες στην ποίηση του 19ου αιώνα
 4. Η ελευθέρωση της μορφής (Μετρική)
 5. Ο Ρομαντισμός στην Ελλάδα. Αθηναϊκή και Επτανησιακή Σχολή
 6. Η πνευματική μορφή και το έργο του Διονυσίου Σολωμού: Ποίηση και ποιητική (4 εξάμηνα)
 7. Ο Σολωμός και οι πρόδρομοί του
 8. Ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
 9. Όψεις του Ρεαλισμού στη νεοελληνική πεζογραφία του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα
 10. Η σκέψη και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (3 εξάμηνα)
 11. Το μυθιστόρημα της εφηβείας (3 εξάμηνα)
 12. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος

 Β. Σεμινάρια

 1. Διδακτική της Λογοτεχνίας (προπτυχιακό σεμινάριο)
 2. Θέματα και προβλήματα του σολωμικού έργου (προπτυχιακό σεμινάριο)
 3. Ελληνικός Ρομαντισμός: ποίηση - πεζογραφία - κριτική (προπτυχιακό σεμινάριο)
 4. Μετρική θεωρία και πράξη στην ποίηση των Ελλήνων ρομαντικών, 1820-1880 (προπτυχιακό σεμινάριο)
 5. Μετρικά και υφολογικά ζητήματα στη Φαναριώτικη-Αθηναϊκή ποίηση (προπτυχιακό σεμινάριο)
 6. Έμμετρα δράματα του ελληνικού Ρομαντισμού (προπτυχιακό σεμινάριο)
 7. Η Επανάσταση του 1821 στην ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα (προπτυχιακό σεμινάριο)
 8. Άγγελος Σικελιανός: ο ποιητής και ο μύστης (προπτυχιακό σεμινάριο)
 9. Ο ποιητής ως κριτικός: Οι Δοκιμές του Γ. Σεφέρη (μεταπτυχιακό σεμινάριο)
 10. Νεοελληνική σάτιρα και κοινωνία, 19ος-20ός αι. (μεταπτυχιακό σεμινάριο)
 11. Ιστορική και μυθική μέθοδος: Σχέσεις ιστορίας - λογοτεχνίας στη νεοελληνική ποίηση, 19ος-20ός αι. (μεταπτυχιακό σεμινάριο)
 12. Λογοτεχνικοί τόποι (μεταπτυχιακό σεμινάριο)
 13. Ο ιστορικός Καβάφης (μεταπτυχιακό σεμινάριο) 

 

ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ (ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ)

Διδακτική της Λογοτεχνίας (5 εξάμηνα: ΧΕ 2017 - ΧΕ 2021) (2 ακροατήρια ανά εξάμηνο).

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ (με πρόσκληση)

2018 (Απρ.)  Universidad Autónoma de Madrid, Ισπανία. Υπεύθυνη καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών: Helena González-Vaquerizo.

 • «The Language Question in Modern Greek Literature, 19th-20th centuries (ωριαία παράδοση στα αγγλικά, 11/04/2018).
 • «Trends in contemporary Greek-Cypriot Literature» (ωριαία παράδοση στα αγγλικά, 12/04/2018).
 • «Nikos Kazantzakis’s ‘Cretan Glance’ and its philosophical background: the notion of desperado» (σεμινάριο στα αγγλικά με ισπανική μετάφραση των παραθεμάτων, 13/04/2018).

2018 (Μάιος)  Shanghai International Studies University, Κίνα. Υπεύθυνη καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών: Sofia Hu.

 • «The beginnings of Modern Greek Literature / Πότε αρχίζει η Νεοελληνική Λογοτεχνία;» (παράδοση στα αγγλικά, 29/05/2018).
 • «Cypriot History, Society, Literature: An Introduction» (παράδοση στα αγγλικά, 30/05/2018).
 • «The impact of Buddha on Nikos Kazantzakis’s worldview» (σεμινάριο στα αγγλικά με κινεζική μετάφραση των παραθεμάτων, 31/05 – 01/06/2018).

2018 (Ιούν.)  Freie Universität Berlin, Γερμανία. Υπεύθυνος καθηγητής: Μίλτος Πεχλιβάνος. Δύο διαλέξεις στο επιστημονικό Colloquium για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών:

 • «Η Αλληλογραφία του Σολωμού ως πηγή για τη βιογραφία του ποιητή: προβλήματα και ευρήματα»,
 • «Τα ερωτικά ποιήματα του ιστορικού Καβάφη» (19-20/06/2018).

2018 (Ιούν.)  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής. Υπεύθυνος καθηγητής: Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος. Δύο σεμινάρια στους τελειόφοιτους μεταπτυχιακούς φοιτητές:

 • Παρουσίαση του Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας της Κύπρου με έμφαση σε στοιχεία του που αφορούν τη δημιουργική γραφή (3ωρο σεμινάριο, 14/06/2018).
 • Στοιχεία αφηγηματολογίας, με έμφαση στην αναπαράσταση του λόγου των προσώπων, και στοιχεία ποιητικής με έμφαση στη θεωρία του ποιητικού συμβόλου (3ωρο σεμινάριο-εργαστήριο, 15/06/2018).

2013 (Απρ.)  University of Warsaw, Institute for Interdisciplinary Studies, Πολωνία. Υπεύθυνος καθηγητής: Przemek Kordos.

 • «Το Κυπριακό Ζήτημα στο έργο των Παλαμά, Σικελιανού και Σεφέρη» (παράδοση στα ελληνικά, 23/04/2013).
 • «Memory and Sense of History in Cavafy» (σεμινάριο στα αγγλικά, 24/04/2013).
 • «Ελληνικά κόμικς: Ιστορία, ιδεολογία, πολιτισμικό περιβάλλον» (εργαστήριο στα ελληνικά και τα πολωνικά σε συνεργασία με τον καθηγητή Przemek Kordos, 25/04/2013). 

2013 (Μάρτ.)  King’s College London, Centre for Hellenic Studies, UK.  Ωριαία διάλεξη στα αγγλικά στο επιστημονικό Colloquium με πρόσκληση των καθηγητών Roderick Beaton και David Ricks (19/03/2013).

 • «Aspects of Cyprus in the oeuvre of Kazantzakis, Sikelianos and Seferis».

2013 (Δεκ.)  Università degli Studi di Padova, Dipartimento dei Beni Culturali, Ιταλία. Ωριαίο μάθημα-διάλεξη στα ιταλικά σε φοιτητές του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών με πρόσκληση του καθηγητή Μassimo Peri (13/12/2013).

 • «Testimonianze di letterati greci e ciprioti intorno alla Questione di Cipro».                        

           

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ 

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Ολοκληρωμένη

 1. Alexandra Gorbacheva, Η πρόσληψη του γενέθλιου τόπου στη νεοελληνική λογοτεχνία της Κύπρου του 20ού αιώνα (υποστήριξη: 8/11/2019).                                                                                            Υπό εκπόνηση
 2. Μαριέττα Κατσιάρτου, Η εμπειρία του Β΄ΠΠ και της Κατοχής στη μεταπολεμική ελληνική πεζογραφία, 1950-1974 (2015 – ).
 3. Γαβριέλλα Παναγή, Η μουσική στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη (2017 – ).
 4. Παύλος Ξυντάρας, Η λειτουργία των χρωμάτων και του φωτός στην ποιητική του Μίλτου Σαχτούρη (2019 – ).
 5. Δημήτρης Χριστόπουλος, Χριστόφορος Μηλιώνης: Συμβολή στη μελέτη του βίου και του έργου του (2020 – ).
 6. Δήμητρα Κιούση, Πρωτοπορία και ανανέωση στην ελληνική μεταπολεμική ποίηση. Μια διακαλλιτεχνική προσέγγιση με έμφαση στη “μακρά δεκαετία του ’60”. Ποίηση, Φωτογραφία, Κινηματογράφος (2020 – ).
 7. Γιώργος Βλάχος, Χρονοτοπικές και διαλογικές πραγματικότητες στα μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και «Αδερφοφάδες» (2021 – ).
 8. Χαρά-Μαρία Παναγιώτου, Κυπριακή και ελλαδική ηθογραφία: μια σύγκριση (προσωρινός τίτλος) (2021 –).

 

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

 1. Μαριάννα Παφίτη, Ο κόσμος της κρητικής «Βοσκοπούλας». Ερμηνευτική προσέγγιση στην Αναγεννησιακή Λογοτεχνία (2013, επόπτης: Μ. Πιερής).
 2. Παναγιώτα Χαραλάμπους, Η διαπλοκή ποίησης και μουσικής στο έργο του Διονυσίου Σολωμού (2014, συνεπόπτες: Δ. Αγγελάτος, Μ. Πιερής).
 3. Αλέξανδρος Μπαζούκης, Ο Ρόδης Ρούφος στην Κατοχή, στην Αντίσταση και στον Αγώνα της ΕΟΚΑ (2017, επόπτης: Π. Βουτουρής).
 4. Παναγιώτης Πετρίδης, Ελλάδα και Δύση, μια σχέση σε κρίση (1850-1880): Αλ. Ρ. Ραγκαβή, «Ο Αυθέντης του Μωρέως» – Σπ. Ζαμπελίου, «Κρητικοί γάμοι». Μυθοπλασία, ιδεολογία, διπλωματία (2021, επόπτης: Π. Βουτουρής).

ΣΕ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 1. Nicoletta Hadjipavlou, ‘This too will pass’: Constructing the idea of empire in the Modern Greek Poetry of Cyprus, 1878-2004, King’s College London (υποστήριξη: 31/03/2015). Επόπτης: Prof. Roderick Beaton. Mέλη της εξεταστικής επιτροπής: Prof. Marc Lauxtermann, Oxford University, Α. Athanasopoulou, UCY.
 2. Βασιλική Σελιώτη, «Το τραύμα του ’74 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία – Έμφυλες προσεγγίσεις», Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Π.Τ.Δ.Ε. (υποστήριξη: 10/6/2019). Τριμελής Επιτροπή: Δήμητρα Κογκίδου (κύρια επόπτρια), Βενετία Αποστολίδου, Χριστοδούλα Μητακίδου (συνεπόπτριες). Μέλος της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής.
 3. Μαρίκα Δουζίνα, «Εναλλακτικές προσεγγίσεις του λογοτεχνικού κειμένου. Επαναπροσδιορίζοντας την επικοινωνία των εφήβων μαθητών με το λογοτεχνικό κείμενο μέσω της δημιουργικής ανάγνωσης και της δημιουργικής γραφής», Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (υποστήριξη: 11/2/2020). Τριμελής Επιτροπή: Έλλη Φιλοκύπρου (κύρια επόπτρια), Τζίνα Καλογήρου, Αφροδίτη Αθανασοπούλου (συνεπόπτριες).
 4. Κωνσταντίνα Μισιρλιάδη, «Ο διασκελισμός στον Φιλύρα και στον Σεφέρη», Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας ΜΝΦ (υποστήριξη: Φεβρουάριος 2022). Τριμελής Επιτροπή: Δημήτρης Αγγελάτος (κύριος επόπτης), Ευριπίδης Γαραντούδης, Χριστίνα Ντουνιά (συνεπόπτες). Μέλος της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής.
 
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

2020-2022: «Φίλοι του άλλου πολέμου»: Η διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης του Σεφέρη μέσα από τη σχέση του με Βρετανούς διανοούμενους με σημαντικό πολιτικό ρόλο, και η αντανάκλαση στο έργο του με έμφαση στην Κύπρο (1944-1963). Επιστημονική Υπεύθυνη. Σε συνεργασία με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Βασιλική Λαμπροπούλου, ΕΚΠΑ. Εγκρίθηκε ως χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα από την Επιτροπή Ερευνών του Π.Κ. στο πλαίσιο του Προγράμματος Χρηματοδότησης Μεταδιδακτορικών Ερευνητών «Ονήσιλος» (Δεκέμβριος 2019), προϋπολογισμός 70.000 ευρώ. [ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Π.Κ.]

2020 - : Μέλος της ομάδας Εκπονητών του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Λογοτεχνίας για το Γυμνάσιο στο πλαίσιο της δράσης «Αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα Προγράμματα Σπουδών και το Εκπαιδευτικό Υλικό Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Υπουργείο Παιδείας Ελλάδας, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (διορισμός: Σεπτέμβριος 2020).

2009-2015: Νέα Αναλυτικά Προγράμματα για τα δημόσια σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέλος της 3μελούς Επιστημονικής Επιτροπής για τη Λογοτεχνία στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, μαζί με τους καθηγητές Μίμη Σουλιώτη και Παντελή Βουτουρή (πρόεδρος της Επιτροπής). Αρμοδιότητες: Συντάκτρια του ενιαίου Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας (ΠΣΛ) στην υποχρεωτική εκπαίδευση, Συντονίστρια της Συντακτικής Ομάδας των νέων εγχειριδίων Λογοτεχνίας για το Γυμνάσιο, Κύρια Επιμορφώτρια στα προγράμματα εκπαίδευσης των μάχιμων εκπαιδευτικών στα νέα ΑΠ Λογοτεχνίας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, Επιστημονική υπεύθυνη για τις δράσεις της Ομάδας υποστήριξης του ΠΣΛ στην εκπαίδευση, καθώς και για τον έλεγχο του υλικού στο site για τη Λογοτεχνία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Βλ. αντίστοιχα http://logom.schools.ac.cy/index.php/el/ (για τη Μέση) και http://logod.schools.ac.cy/index.php/el/ (για τη Δημοτική εκπαίδευση). [ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΥΠΠ] 

1999-2001: Συντονίστρια του έργου «ΣΑΛΑΜΙΣ - Σχολικές Βιβλιοθήκες» στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Καθηγηγής Δημήτρης Δεσπότης. Το έργο ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια (πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ - Β΄ ΚΠΣ), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Αντικείμενο: Ίδρυση, οργάνωση και εξοπλισμός 25 Σχολικών Βιβλιοθηκών σε έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό (σύνολο περίπου 5.000 τόμοι για καθεμία συν οπτικοακουστικό υλικό και ηλεκτρονικός εξοπλισμός) σε ισάριθμες σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική και στον Πειραιά. Συνολικός χρόνος εργασίας: 2 χρόνια (1.6.1999 - 30.6.2001). [ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΥΠΕΠΘ]

1994-95: Κύρια Ερευνήτρια στο πρόγραμμα «La topica del sogno della letteratura neogreca», Università di Padova, Sezione di Studi Bizantini e Neogreci. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Massimo Peri. Σκοπός του Ερευνητικού προγράμματος ήταν η διερεύνηση του λογοτεχνικού τόπου του ονείρου στη Νεοελληνική Λογοτεχνία από τις απαρχές της (10ος-11ος αι.) έως τον 20ό αιώνα (μέχρι και το κίνημα του Υπερρεαλισμού). Αντικείμενο της δικής μου ερευνητικής εργασίας ήταν οι καταβολές του τόπου αυτού στην αρχαία και βυζαντινή ονειρολογική παράδοση και οι συνάφειές του με την ευρωπαϊκή, ειδικότερα την ιταλική λογοτεχνία στα έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας (Φαλιέρος, Μπεργαδής, Χορτάτσης, Κορνάρος, Τρώιλος κ.ά.).Συνολικός χρόνος ερευνητικής εργασίας: 1 έτος και έξι μήνες (Ιούνιος 1994 – Δεκέμβριος 1995). [ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΙΤΑΛΙΑ]      

1990-1992: Ερευνήτρια-υπότροφος του εθνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο πρόγραμμα «Αρχείο Νεοελληνικής Μετρικής», Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών. Επιστημονικός υπεύθυνος: Νάσος Βαγενάς. Αντικείμενο της εργασίας μου ήταν ο εντοπισμός, η ευρετηρίαση και η θεματική κατάταξη όλων των κειμένων μετρικού ενδιαφέροντος στα λογοτεχνικά και ημιλογοτεχνικά Περιοδικά και συναφή έντυπα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, μεταξύ των οποίων η αποδελτίωση όλης της σειράς της Νέας Εστίας (1927-1992). Προϊόν του προγράμματος αποτελεί η Βιβλιογραφία Νεοελληνικής Μετρικής, επιμ. Ευριπίδης Γαραντούδης, Π.Ε.Κ., 2000 (για τη συμβολή μου  βλ. τον Πρόλογο και την Εισαγωγή). Συνολικός χρόνος της ερευνητικής εργασίας μου: 2 χρόνια και 10 μήνες (1.1.1990 - 31.10.1992). [ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ι.Τ.Ε.]

 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

2022

1.  Διονύσιος Σολωμός και Κύπρος. Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο (Λευκωσία, 23-25/09/2022). Συνδιοργ. Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής – Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα ΒΝΕΣ. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

2.   13th Conference of ARLE (The International Association for Research in L1 Education). Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κύριος διοργανωτής: Τμήμα ΕΠΑ (15-17/06/2022). Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής (με ειδίκευση στη διδακτική της λογοτεχνίας).

2019      

1. Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Ερωτόκριτο (Ρέθυμνο, 21-23/06/2019). Διοργ. Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

2. 4ο Διεθνές Συνέδριο για τη Δημιουργική Γραφή (Φλώρινα, 12-15/09/2019). Διοργ. ΑΠΘ – ΕΑΠ, Κοινό Διαπανεπιστηµιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών «Δηµιουργική Γραφή». Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

2018      

3. «Με ολάνοιχτα του λογισμού τα μάτια»: 220 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού. Επιστημονική Ημερίδα (Λευκωσία, 17/03/2018). Συνδιοργ. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου – Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα ΒΝΕΣ – Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Δασούπολης. Επιστημονική Υπεύθυνη.

4. Ο Νίκος Καζαντζάκης και η επίδραση του έργου του σε άλλους συγγραφείς. Επιστημονικό συνέδριο (Χανιά, 28-30/09/2018). Συνδιοργ. Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας – Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

2016      

5. Νεοελληνική Μετρική: Ερευνητέα και μεθοδολογικό πλαίσιο. Επιστημονική Συνάντηση σε συνεργασία με τον Καθηγητή Massimo Peri (Padova, 8/8/2016). Η συνάντηση είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για τη διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου για τη Μετρική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

2015      

6. Οι γλωσσικοί κώδικες στη σχολική πράξη. Φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη του Εμμανουήλ Κριαρά. Διημερίδα (Ρἐθυμνο, 17-18/4/2015). Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής. Διοργ. Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Ρεθύμνης. Βλ. www.sfnr.gr/

7. Ο λογοτεχνικός γραμματισμός στη διδακτική πράξη. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (Λευκωσία, 14/3/2015). Επιστημονική Υπεύθυνη για την οργάνωση της Ημερίδας και τη διεξαγωγή των εργαστηρίων (workshops) από την ομάδα υποστήριξης του Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας.

2011      

8.  Διδακτική της Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση: Aντικρίζοντας το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα. Συνέδριο. Συνδιοργ. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου – Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (6-7/05/2011). Επιστημονική Υπεύθυνη της οργάνωσης των εργαστηρίων (workshops) από τα μέλη της ομάδας υποστήριξης του Α.Π. Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση. Στο Συνέδριο συμμετείχαν ειδικοί στη Διδακτική της Λογοτεχνίας από την Κύπρο και την Ελλάδα (Βενετία Αποστολίδου, Ελένη Χοντολίδου κ.ά.).

 

Ελληνικός Ρομαντισμός (προπτυχιακό σεμινάριο)
ΒΙΒΛΙΑ - ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ
 1. Το πρόβλημα της διγλωσσίας - Η περίπτωση του Σολωμού, διδακτορική διατριβή, Πανεπιστήμιο Κρήτης 1999, 251 σελίδες. Αναρτημένη στο Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/32251.
 2. Η Ματαιωμένη Ουτοπία. Γιάννης Γαβριηλίδης, Νίκος Καραγιάννης και άλλοι σύντροφοι (σε συνεργασία με τους Γιώργο Κόκκινο και Γαβρίλη Λαμπάτο), εκδ. Ταξιδευτής, Αθήνα 2008, 351 σελίδες.
 3. Ιστορία και Λογοτεχνία σε διάλογο, ή Περί μυθικής και ιστορικής μεθὀδου. Μια ανίχνευση στη νεοελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα, εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2016, 288 σελίδες, ISBN 978-960-458-661-5, http://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604586615
 4. Εισαγωγή στη Νεοελληνική Μετρική. Ένας οδηγός για κάθε ενδιαφερόμενο (προβλεπόμενο έτος έκδοσης: 2022).
 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
 1. Του πόθου αρρωστημένος. Ιατρική και ποίηση στον "Ερωτόκριτο", Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (Π.Ε.Κ.), Ηράκλειο 1999, 289 σελίδες (μτφρ. του βιβλίου του Massimo Peri, Malato d’amore. La medicina dei poeti e la poesia dei medici, Messina: Rubbettino 1996).
 2. Louis Coutelle, Για την ποιητική διαμόρφωση του Διονυσίου Σολωμού (1815-1833), Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2009, 670 σελίδες (μετάφραση του συνόλου των ιταλικών και λατινικών παραθεμάτων του βιβλίου).
 3. Ανδρέα Κάλβου Αλληλογραφία, 2 τόμοι (512+592 σελίδες), εισαγωγή - επιμέλεια - σχολιασμός Δημήτρης Αρβανιτάκης με τη συνεργασία του Λεύκιου Ζαφειρίου, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2014 (μετάφραση του μεγαλύτερου μέρους των ιταλικών επιστολών και των δύο τόμων: βλ. σχετικά, τόμος Β΄, σ. 535).

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ & ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ 

 1. Massimo Peri, «Εἶς, δύο, τρεῖς: ὁ δὲ δὴ τέταρτος ποῦ;». Έρευνα για τον λογοτεχνικό τόπο της καλλονής, μτφρ. Μαρία Οικονομίδου, Θεώρηση μετάφρασης - Επιμέλεια Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών - Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2019, 506 σελίδες.
 2. Πίτσα Γαλάζη, Ποιήματα, με Σημειώσεις - Γλωσσάρι - Ευρετήριο όρων-συμβόλων, Επιμέλεια και Εισαγωγή Αφροδίτη Αθανασοπούλου, εκδ. Αρμός, Αθήνα (υπό έκδοση 2022).
 3. Αλληλογραφία Στυλιανού Αλεξίου – Λεύκιου Ζαφειρίου, Επιμέλεια – Σχολιασμός Αφροδίτη Αθανασοπούλου, εκδόσεις «Το Ροδακιό» Αθήνα (υπό έκδοση 2022).
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ (κατά αύξουσα χρονολογική σειρά)
 
ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Βλ. τους αρ. Α.2, 15, 18, Β.12, 13, 23
 
Α. Κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και σε πρακτικά συνεδρίων
 1. 1996 (σε συνεργασία με τον Massimo Peri): «Μια ελληνική οδός προς τον ανισοσύλλαβο στίχο», στο: Νάσος Βαγενάς (επιμ.), Η ελευθέρωση των μορφών. Η ελληνική ποίηση από τον έμμετρο στον ελεύθερο στίχο (1880-1940), Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, Π.Ε.Κ., 57-69. [ΜΕΤΡ]
 2. 1997/98: «Il Dialogo di Solomos. Problemi di fonti», στον τόμο: ΙταλοΕλληνικά, επιμ. Costantino Nikas, Napoli, 397-422. [ΣΟΛ]
 3. 2002: «Ο απόηχος του Κρητικού Αγώνα στην ποίηση των Ελλήνων ρομαντικών», στον τόμο: Ο Ρομαντισμός στην Ελλάδα, Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Αθήνα: Εταιρεία Σπουδών Σχολής Μωραΐτη, 31-53. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, ΕΛΛ. ΡΟΜ.]
 4. 2004a: «Ο Σεφέρης και “οι τρεις μεγάλοι ποιητές μας που δεν ήξεραν ελληνικά”», στο: Μιχάλης Πιερής (επιμ.), Γιώργος Σεφέρης: το ζύγιασμα της καλοσύνης, Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου, Ελληνικά Γράμματα - Μεσόγειος, 245-267. [ΣΕΦ, ΚΑΛΒ, ΣΟΛ, ΚΑΒ]
 5. 2004b: «Ιστορία και Λογοτεχνία στο σχολείο. Μια διεπιστημονική πρόταση διδασκαλίας για την κριτική αγωγή των μαθητών στον σύγχρονο πολιτισμό», στο: Κώστας Αγγελάκος – Γιώργος Κόκκινος (επιμ.), Η διαθεματικότητα στο σύγχρονο σχολείο η διδασκαλία της Ιστορίας με τη χρήση πηγών, Αθήνα: Μεταίχμιο, 101-131. [ΙΣΤ-ΛΟΓ]
 6. 2005: «Σχεδίασμα για μια Γραμματική της ποιητικής γλώσσας. (Σκέψεις και προτάσεις για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας)», στο: Κώστας Μπαλάσκας – Κώστας Αγγελάκος (επιμ.), Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Μεταίχμιο, 143-173. [ΘΕΩΡΙΑ ΛΟΓ, ΔΙΔ.ΛΟΓ]
 7. 2008a: «“Σκοτάδι πνευματικό σκέπασε την Ελλάδα…”: Διαβάζοντας για την παιδεία επί Τουρκοκρατίας στα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», στο: Αντρέας Π. Ανδρέου (επιμ.), Η Διδακτική της Ιστορίας στην Ελλάδα και η έρευνα στα σχολικά εγχειρίδια, Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Μεταίχμιο, 233-267. Βλ. http://ucy.academia.edu/AfroditiAthanasopoulou/Papers/1200207/ [ΙΣΤ. ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ]
 8. 2008b: «Το αντικαθρέφτισμα της Ιστορίας στην ποίηση του Κώστα Μόντη», στο: Κώστας Νικολαΐδης (επιμ.), Κώστας Μόντης (1914-2004). Ο περιπατητής του ουρανού, Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου, Λευκωσία: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου - Πολιτιστικές Υπηρεσίες, 175-190. Πρώτη δημοσ. Ύλαντρον 8-9 (Ιούνιος 2007) 21-35. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, ΜΟΝΤΗΣ]
 9. 2010: «Διαπιστώσεις και προτάσεις για την εφαρμοσμένη Διδακτική της Λογοτεχνίας στην καθ’ ημάς εκπαίδευση, στον ορίζοντα μιας (ακόμη) Μεταρρύθμισης: από την ελλαδική στην κυπριακή πραγματικότητα και πάλι πίσω», στο: Χριστίνα Αργυροπούλου – Παναγιώτης Σκορδάς (επιμ.), Η θέση της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Πρακτικά 36ου Ετήσιου Συνεδρίου της Π.Ε.Φ., Αθήνα: Ελληνοεκδοτική, 276-303. [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΠΣΛ]
 10. 2012: «Περιεχόμενο και καινοτόμα στοιχεία του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου», και «Χιούμορ και σάτιρα στη Λογοτεχνία», στο: Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα – Γιώργος Κ. Μύαρης (επιμ.), Διδακτική της Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση: Αντικρίζοντας το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα, Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Λευκωσία: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, 2012, 41-67 και 124-135. [ΔΙΔ.ΛΟΓ - ΠΣΛ, ΧΙΟΥΜΟΡ-ΣΑΤΙΡΑ]
 11. 2013 (σε συνεργασία με τη Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα): «Βιτσέντζος Κορνάρος – Διονύσιος Σολωμός: Η χρήση λογοτεχνικών παραδειγμάτων του 16ου και 19ου αιώνα στη διαπολιτισμική εκπαίδευση με βάση τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα», στο: Παναγιώτης Αγγελίδης και Χριστίνα Χατζησωτηρίου (επιμ.), Διαπολιτισμικός διάλογος στην Εκπαίδευση: Θεωρητικές προσεγγίσεις, πολιτικές πεποιθήσεις και παιδαγωγικές πρακτικές, Αθήνα: Διάδραση, 379-419, ειδικά 390-413 [χρησιμοποιείται ως ακαδημαϊκό εγχειρίδιο στο Παν/μιο Λευκωσίας]. [ΣΟΛ]
 12. 2015a: «Η Κύπρος μεταξύ “μητέρας Ελλάδας” και “μητριάς Αγγλίας”: μαρτυρίες λογοτεχνών, ή Η λογοτεχνία ως δημόσια ιστορία», στο: Αντρέας Ανδρέου κ.ά. (επιμ.), Η Δημόσια Ιστορία στην Ελλάδα. Χρήσεις και καταχρήσεις της Ιστορίας, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 217-236. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, ΚΥΠΡΟΣ]
 13. 2015b: «Από τις Κρητικές κωμωδίες στα σατιρικά όνειρα του Σολωμού», στο: Κωνσταντίνος Α. Δημάδης (επιμ.), Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο (1204-2014): οικονομία, κοινωνία, ιστορία, λογοτεχνία, Πρακτικά Ε΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών, Αθήνα: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, τόμος Β΄, 785-819. [ΣΟΛ]
 14. 2015c: «O Καζαντζάκης στο νησί της Αφροδίτης (1926). Ερωτήματα, υποθέσεις, νέα στοιχεία», στο: Μιχάλης Πιερής (επιμ.), «Διά ανθύμησιν καιρού και τόπου». Λογοτεχνικές Αποτυπώσεις του Κόσμου της Κύπρου, Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, Λευκωσία: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υ.Π.Π. Κύπρου – Τμήμα ΒΝΕΣ Πανεπιστημίου Κύπρου, 407-443. [ΚΑΖ]
 15. 2017: “Kazantzakis’s perception of England (1939, 1946)”, in: Liana Giannakopoulou and E. Kostas Skordyles (eds.), Culture and Society in Crete. From Kornaros to Kazantzakis, Cambridge Scholars Publishing, 77-102. [ΚΑΖ]
 16. 2018a: «Η Αλληλογραφία του Σολωμού: μια πολύτιμη πηγή για τη ζωή και το έργο του», στα ψηφιακά Πρακτικά του Συνεδρίου "Με ολάνοιχτα του λογισμού τα μάτια". 220 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, http://logom.schools.ac.cy/index.php/el/epimorfosi/imerides-synedria (ανάρτηση: Μάιος 2018) [ΣΟΛ]
 17. 2018b: «Οι κριτικές απόψεις του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου για το έργο του Σολωμού, του Κάλβου και άλλων ποιητών του 19ου αιώνα», στο: Θεοδόσης Πυλαρινός (επιμ.), Το κριτικό έργο του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Πρακτικά Συνεδρίου, Εκδόσεις της Σχολής Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Αθήνα, 111-126. [ΣΟΛ, ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ]
 18. 2018c: «Being a Bilingual “National” Poet: The Case of Dionysios Solomos / Dionisio Salamon», στον τόμο: Innovation in Language Learning, Proceedings of the 11th International Conference, Filodiritto Editore, Florence, 252-256. E-book: https://conference.pixel-online.net/ICT4LL/files/ict4ll/ed0011/Conference%20Proceedings.pdf [ΣΟΛ]
 19. 2018d: «Μυώντας τους μαθητές στη λογοτεχνία μέσα από το Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας της Κύπρου. Δείκτες επιτυχίας και επάρκειας», στο: Ξένη Σκαρτσή (επιμ.), Ποίηση και Εκπαίδευση, Πρακτικά 36ου Συμποσίου Ποίησης Πατρών, Μανδραγόρας, Αθήνα, 79-95. [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ]
 20. 2018e (σε συνεργασία με την Αγγελική Τανίδου): «Με μπούσουλα τις Οδηγίες Πλεύσεως φτάσαμε σε μια… δημιουργική Ιθάκη. Ένα βιβλίο για τη δημιουργική γραφή και εφαρμογές του στη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο Λύκειο», Πρακτικά 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Δημιουργική Γραφή, επιμ. Τ. Η. Κωτόπουλος – Β. Νάνου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα, σ. 17-42. [ΔΙΔ. ΛΟΓ, ΔΗΜ. ΓΡΑΦΗ]
 21. 2021: «Καβαφικά ίχνη στην ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Τα “Ιουλιανά” ποιήματα», στον τόμο: Καβάφης και Κύπρος, Πρακτικά του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, επιμ. Κ. Ιωάννου – Λ. Γαλάζης – Στ. Αλεξίου, Λευκωσία, 171-188. [ΚΑΒ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ]
 22. 2022 (υπό δημοσίευση): «Ο Σολωμός και οι σύγχρονοί του. Γύρω από την ποιητική πρόσληψη (και την προϊστορία) του Ύμνου εις την Ελευθερίαν στην Αθήνα και στα Επτάνησα», Πρακτικά της ΙΣΤ΄ Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης με θέμα Η πένα και το ξίφος: Η πολεμική στη νεοελληνική λογοτεχνία, φιλολογία και κριτική από τους πρώιμους νεότερους χρόνους έως σήμερα, ΑΠΘ – Τμήμα Φιλολογίας – Τομέας ΜΝΕΣ (Θεσσαλονίκη, 16-18/10/2020). [ΣΟΛ, ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ]
Β. Άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και αφιερώματα περιοδικών
 1. 1996: «Φαινόμενα γλωσσικής διαπλοκής στο έργο του Σολωμού», Μαντατοφόρος, τχ. 41, Ιανουάριος (αφιέρωμα στον Δ. Σολωμό), 5-49. [ΣΟΛ. ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ]
 2. 1997: «Για τις ελληνικές πηγές του σολωμικού Διαλόγου», Η Λέξη, τχ. 142, Νοέμβριος-Δεκέμβριος (αφιέρωμα στον Δ. Σολωμό), 868-881. [ΣΟΛ. ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ]
 3. 2000: «Προβλήματα περιγραφής και ερμηνείας των ελληνοϊταλικών του Σολωμού», Πόρφυρας, τχ. 95-96, Ιούλιος-Σεπτέμβριος (αφιέρωμα στον Δ. Σολωμό), 197-232. Βλ. http://users.sch.gr/afroath/downloads/SOLOMOY_Diglossia.pdf [ΣΟΛ. ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ, Αυτόγραφα]
 4. 2007a-b: «Μια λύση στο πρόβλημα της ονομασίας των νεοελληνικών στίχων στην παραδοσιακή έμμετρη ποίηση», Μικροφιλολογικά, τχ. 21 (άνοιξη), 36-42 και «Επισημείωση στο άρθρο για τη Μετρική», τχ. 22 (φθινόπωρο), 57-59. [ΜΕΤΡ]
 5. 2008a: «Come l’uom s’eterna. Για μια τυπολογία των ηρώων της καζαντζακικής μυθολογίας», Φιλόλογος, τχ. 130, Ιανουάριος-Μάρτιος (αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη), 55-71. Αναδημοσ. με προσθήκες στα Πεπραγμένα του Ι΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, επιμ. Κωστής Ψυχογυιός, Χανιά 2011, τόμος Γ.3, 247-272. [ΚΑΖ]
 6. 2008b: «Νίτσε – Βούδας – Καζαντζάκης: Η γενεαλογία της “Κρητικής Ματιάς”», Πόρφυρας, τχ. 129 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος), 287-303 και http://users.sch.gr/afroath/downloads/KAZANTZAKIS_2.pdf (εκτενέστερη ηλεκτρονική μορφή του δημοσιεύματος). [ΚΑΖ]
 7. 2009: «Νοσταλγώντας “το άπειρο των παιδικών μας χρόνων”. Το θέμα της παιδικότητας στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη», Το Δέντρο, τχ. 171-172, Φθινόπωρο (αφιέρωμα στον Τ. Λειβαδίτη), 14-18 και  http://users.sch.gr/afroath/downloads/LEIVADITIS.pdf (εμπλουτισμένη μορφή) [ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ]
 8. 2010a: «Η παρουσίαση του “άλλου εαυτού” στο αυτοβιογραφικό αφήγημα. Παράλλαξη και αποσιώπηση στο Αμάρτημα της μητρός μου του Γ. Βιζυηνού», Νέα Εστία, τχ. 1834 (Ιούνιος), 1151-1186. http://ucy.academia.edu/AfroditiAthanasopoulou/Papers/1180115/ [ΒΙΖ]
 9. 2010b: «Απομεινάρι θαυμαστό ερμιάς και μεγαλείου. Η σολωμική κληρονομιά από τη σκοπιά του σήμερα», Ακτή, τχ. 82 (Άνοιξη), 203-222. [ΣΟΛ]
 10. 2010c: «Ο Ρίτσος στα σχολικά εγχειρίδια Λογοτεχνίας», Ήριννα, περιοδ. έκδοση Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδ/σου, τχ. 3 (Ιανουάριος 2010), 55-79, και αναδημοσ. στο περιοδ. Παρουσία της ΟΕΛΜΕΚ Κύπρου, τχ. 19 (Σεπτέμβριος 2010) 82-96. [ΡΙΤΣΟΣ, ΔΙΔ.ΛΟΓ]
 11. 2011: «Ο “πολιτικός” Σεφέρης και ο “ιστορικός” Καβάφης - παράλληλοι;», Το Δέντρο, τχ. 179-180, Ιανουάριος-Μάρτιος (αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη), 9-22. http://ucy.academia.edu/AfroditiAthanasopoulou/Papers/1180132/_and_ [ΣΕΦ, ΚΑΒ]
 12. 2014a: «Cipro tra Grecia e Gran Bretagna, 1931-1960: testimonianze di letterati di lingua greca», Res Pubblica 8 (gennaio-aprile 2014) 65-86. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, ΚΥΠΡΟΣ]
 13. 2014b: «Teaching Literature in Contemporary Education: The National Curriculum for Literature in Cyprus», JoLaCe: Journal of Language and Cultural Education, 2(3), 4-24, http://www.jolace.com/en/sluzby/a2-3-september2014/ [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΠΣΛ]
 14. 2015a (σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μπαζούκη): «Το Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας στη δημόσια εκπαίδευση της Κύπρου: στόχοι, καινοτομίες και εμπειρίες από την εφαρμογή του», Νέα Παιδεία, τχ. 154 (Ιανουάριος-Μάρτιος), 87-126, και ηλεκτρ. αναδημοσ. στα Πρακτικά του Συνεδρίου Η Νεοελληνική Λογοτεχνία σήμερα: Κοινωνία και Εκπαίδευση, Αθήνα: Ε.Κ.Π.Α., 30-77, http://tonephil.phil.uoa.gr/fileadmin/phil.uoa.gr/uploads/Tomeas_MNEF/istoselida_tnf/pdf_istoselida_tnf_/Proceedings_LitSoc__2013__2015.pdf [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΠΣΛ]
 15. 2015b: «Ο ερωτικός - λυρικός Σολωμός», Πόρφυρας, τχ. 155 (Απρίλιος-Ιούνιος) 7-24. Αναδημοσίευση στα Πρακτικά του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου, τόμος ΙΙΙ: Λογοτεχνία, Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, Κέρκυρα 2017, σ. 177-192. [ΣΟΛ]
 16. 2015c: «Μετρικά ζητήματα στη φαναριώτικη ποίηση», Νέα Εστία, τχ. 1866 (Σεπτέμβριος), 716-752, και ηλεκτρ. αναδημοσ. στα Πρακτικά της ΙΔ΄ Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης Ζητήματα Νεοελληνικής Φιλολογίας: Μετρικά, υφολογικά, κριτικά, μεταφραστικά. Μνήμη Ξ. Α. Κοκόλη, Θεσσαλονίκη: Α.Π.Θ. - Τομέας ΜΝΕΦ, 2016, 231-254, http://www.lit.auth.gr/sites/default/files/mneme_x._a._kokole_praktika.pdf [ΜΕΤΡ]
 17. 2015d: «Ένας ποιητικός διάλογος για την ελληνική γλώσσα με αφορμή το ποίημα του Μόντη Έλληνες ποιητές», Νέα Ευθύνη 30 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) 443-453. [ΜΟΝΤΗΣ]
 18. 2016a: «Οικοδομώντας τον λογοτεχνικό γραμματισμό στη βαθμίδα του Δημοτικού. Στοιχεία διδακτικής του ποιητικού λόγου στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας για τη Δημοτική Εκπαίδευση της Κύπρου, ηλεκτρον. δημοσ. στο περιοδικό Κείμενα, τχ. 22 (Ιανουάριος), βλ.  http://keimena.ece.uth.gr/main/t22/04-athanasopoulou.pdf [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΠΣΛ]
 19. 2016b: «Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Κύπρο», Επιστημονική Επετηρίδα της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών, τόμος ΙΒ΄, 293-308. [ΙΣΤ, ΜΙΚΡ.ΚΑΤΑΣΤΡ.]
 20. 2016/17: «Η “Κύπρια Οδύσσεια” ιστορημένη από την Πίτσα Γαλάζη», Νέα Εστία, τ. 179, τχ. 1871, αφιέρωμα στην κυπριακή λογοτεχνία, 735-750 (το τεύχος φέρει χρονολογία Δεκέμβριος 2016 αλλά κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2017). [ΚΥΠΡ.ΛΟΓ.]
 21. 2017: «Μητρότητα και ερωτισμός: η γυναίκα - μητέρα στο έργο του Λειβαδίτη», Θέματα Λογοτεχνίας, τχ. 56, Ιούλιος (αφιέρωμα στον Κ. Βάρναλη και στον Τ. Λειβαδίτη), 125-140. [ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ]
 22. 2018a (σε συνεργασία με τον Μassimo Peri): «Η γκιόστρα του Ερωτόκριτου: ιμπρέζες ή εμβλήματα;», Κονδυλοφόρος 16 (2018) 5-30 [ΚΡΗΤ. ΛΟΓΟΤ. ΑΝΑΓΕΝΝ.]
 23. 2018b: «Observations on Cavafy’s historical method: The erotic poems», Modern Greek Studies Online [επιστημονικό περιοδικό της British Society for Modern Greek Studies], 4: A 27-56, http://www.moderngreek.org.uk/journal/content/athanasopoulou2018. [KAB]
 24. 2019a: «Η Λογοτεχνία στο μεταβαλλόμενο τοπίο της ψηφιακής εποχής. Προβληματισμοί, οριοθετήσεις, συνάφειες», Ήριννα 6 (Ἀνοιξη 2019) 89-93. [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΤΠΕ]
 25. 2019b: «Σκέψεις για τη διδακτική της λογοτεχνίας διαβάζοντας το Η λογοτεχνία σε κίνδυνο του Τσβετάν Τοντορόφ», Νέα Παιδεία 154 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2019) 124-132. [ΔΙΔ.ΛΟΓ]
 26. 2019c: «Καζαντζακικές απηχήσεις στο έργο του Λειβαδίτη», Νέα Εστία 1882 (Σεπτέμβριος 2019) 844-876. [KAZ, ΛΕΙΒΑΔ.]
 27. 2019d: «Πικρολέμονα και Κλειστές πόρτες, ή η λογοτεχνία ως χρονικό», Θέματα Λογοτεχνίας 61 (2019) 116-145. Αναδημοσίευση: Επετηρίδα της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών, τόμος ΙΔ΄ (2021) 13-44. [IΣΤ-ΛΟΓ, ΜΟΝΤΗΣ, DURRELL] 
 28. 2020a: «Τρόποι αφηγηματικής αναπαράστασης του ενδιάθετου λόγου των προσώπων σε ηθογραφικά κείμενα στο μεταίχμιο 19ου και 20ού αιώνα», Νέα Παιδεία 176 (2020) 118-129. [ΑΦΗΓ/ΛΟΓΙΑ, ΠΑΠΑΔ.]
 29. 2020b: «Παρατηρήσεις στους δεκαπεντασύλλαβους των φαναριώτικων στιχουργημάτων: Από τις μισμαγιές στον Α. Ρ. Ραγκαβή», Νέα Εστία 1885 (Δεκέμβριος 2020) 449-471. [ΜΕΤΡ]
 30. 2021a: «Μιμήσεις και μεταποιήσεις του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Δ. Σολωμού στην ποίηση των Αθηναίων Ρομαντικών», The Books’ Journal, επετειακό αφιέρωμα στο 1821 με έμφαση στον Δ. Σολωμό, τχ. 117 (Μάρτιος 2021) 39-41. [ΣΟΛ, ΦΑΝΑΡ.]
 31. 2021b: «Αναφορές στην ελληνική Επανάσταση στην ποίηση του Νίκου Ορφανίδη», Ακτή 129 (Χειμώνας 2021) 65-80. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, 1821 & ΚΥΠΡ]

Μεταφράσεις άρθρων 

32. 1996: «Ει τις τα ξένα μάχεται… Ιταλο-ελληνική μετρική διαπλοκή στις κυπριακές Ρίμες αγάπης», Σημείο (Λευκωσίας), τχ. 4, 93-103 (μτφρ. της εργασίας του Massimo Peri, «Ει τις τα ξένα μάχεται… Interferenze metriche italo-greche nel canzoniere petrarchista di Cipro», στον τόμο: Testi letterari italiani tradotti in greco (dal ’500 ad oggi), Atti del IV Convegno di Studi Neogreci, Messina: Rubbettino, 1994). [ΜΕΤΡ]
 
Υπό δημοσίευση
 1. «Ο locus amoenus στην ελληνική λόγια και δημώδη λογοτεχνία: Από τον “λειμώνα του προσώπου” του Τάτιου ώς το “σπήλιο” της Βοσκοπούλας» (2019), υπό δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Ελληνικά (38 σελίδες). 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ - ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

2009-2010: Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας για τα δημόσια σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση). Υπεύθυνη σύνταξης: Α. Αθανασοπούλου - εποπτεία: Π. Βουτουρής, Μ. Σουλιώτης. Τελική εγκεκριμένη μορφή: www.moec.gov.cy/analytika_programmata/analytika_programmata/logotechnia.pdf

2011-2014: Α. Αθανασοπούλου (σε συνεργασία με τους Βασιλική Σελιώτη, Αλέξανδρο Μπαζούκη, Λαμπριανή Ματθαίου - γενική εποπτεία: Π. Βουτουρής): Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Κείμενα λογοτεχνίας, Εγχειρίδια Λογοτεχνίας για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου με βάση τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου – Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων. 6 τεύχη: 3 βιβλία μαθητή (Κείμενα) και 3 βιβλία εκπαιδευτικού (Ερωτήσεις-Δραστηριότητες). Σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή: http://logom.schools.ac.cy/index.php/el/yliko/didaktiko-yliko.
 
%MCEPASTEBIN%

Profile Information

AFRODITI ATHANASOPOULOU graduated from the Faculty of Letters of the University of Crete with First Class Honours (9.40/10). She holds a M.A. (1992) and a PhD diploma (1999) in Modern Greek Studies from the aforementioned University. She completed her graduate studies at the University of Amsterdam, under the guidance of the Professors Wim Bakker, Arnold van Gemert, Dia Philippides and Konstantinos Dimadis, and at the University of Padova, where she also worked as Lettrice di lingua e letteratura neogreca for 5 years. Her dissertation, The Question of Bilingualism: Solomos’ language as a case study (“Το πρόβλημα της διγλωσσίας: Η περίπτωση του Σολωμού”, 1999), which was composed under the supervision of Prof. Massimo Peri of the University of Padova, examines the Greek-Italian language of the national poet of Greece focusing on his Autographs. Since September 2011, she has been serving as Assistant Professor of Modern Greek Studies at the Department of Byzantine and Modern Greek Studies (BNES) of the University of Cyprus. Previously, she has taught Modern Greek literature at the University of Padova (1992-1997), at the University of Patras (2000-2002) and at the Hellenic Open University (2005-06). She also has worked as a researcher and teaching assistant, specialised in the relations between literature and history, at the “Laboratory of History and Social Sciences” of the Department of Primary Education at the University of the Aegean (2003-2008). In 2009 she has been appointed in the Scientific Committee for Literature, along with the Professors P. Voutouris and the late M. Souliotis, in the framework of the National Education Reform of the Cypriot Ministry of Education (MOEC).

Her research interests focus mainly on the literary production of the 19th and 20th centuries, on Modern Greek Prosody, the Teaching of Literature and the relations between Literature and History. She is also interested in Narratology and the literary topoi, as well as in Linguistic and Cultural Studies, and the History of ideas. Her major publications (books) include History and Literature in dialogue (Ιστορία και Λογοτεχνία σε διάλογο, 2016) and The Thwarted Utopia (Η Mαταιωμένη Ουτοπία, 2008, in collaboration with the historians G. Kokkinos and G. Lambatos). She also has completed a book on Modern Greek Prosody (forthcoming, 2020). She has participated in more than 60 International Conferences and Workshops held in Cyprus and abroad, delivering papers in Greek, English, and Italian. She has published several research papers in collective volumes, Journals and special issues on prominent authors of Modern Greek literature, such as Solomos, Vizyinos, Cavafy, Seferis, Kazantzakis, Ritsos, Leivaditis, Montis, and others, as well as on topics like the “Language Question”, the first-person narratives, the Phanariot versification etc.  

Her major work in the field of the Didactics of Literature has been the designing of the Integrated Programme of Study for Literature (IPSL) in the compulsory education of Cyprus (2009-10) as part of the National Education Reform, in consultation with the other members of the Scientific Committee (M. Souliotis and P. Voutouris, Chair). She also has been the Coordinator of the Editorial Committee for the new textbooks and teachers' manuals for the secondary education under the general title The Written Word as a Spiritual Need ("Ό λόγος ανάγκη της ψυχής", 6 books, 2011-2014), and Principal Instructor in teachers' training programmes on the Didactics of Literature, as well as in other activities concerning Modern Greek Literature in collaboration with the Cypriot Ministry of Education (seminars, workshops, evaluation examinations etc.).

She has a long experience as a translator and/or proof-reader of scholarly editions regarding, among others, the oeuvre of Kornaros, Solomos, Kalvos, Sikelianos, Cavafy, etc., published by reputable Greek editors, such as the Crete University Press and the Benaki Museum. Her most important contributions include the translation from Italian of the interdisciplinary monograph by M. Peri, "Malato d'amore" (Greek edition: "Του πόθου αρρωστημένος", Crete U.P. 1999), as well as her translations from Italian in volumes about Solomos and Kalvos edited by the Benaki Museum (Louis Coutelle, "Η πνευματική διαμόρφωση του Σολωμού", 2009, and Kalvos' "Αλληλογραφία", 2014). She is the editor of the revised Greek edition of M. Peri’s monograph "Ma il quatro dov’è? Indagine sul topos delle bellezze femminili" (“Έρευνα για τον λογοτεχνικό τόπο της καλλονής”, 506 pages), forthcoming by the Institute of Modern Greek Studies/Manolis Triantafyllides Foundation of the Aristotle University of Thessaloniki.

Research field: Modern Greek Literature, with a focus on 19th and 20th centuries literary production and criticism. Specific research interests: Greek Romanticism, both the Heptanesian and the Athenian Schools, with an emphasis on the oeuvre of Dionysios Solomos and his Italian background; Realism in both the Greek and European prose-fiction (with a special focus on first-person narratives and the narration of the "inner speech"); Nikos Kazantzakis as a writer and a thinker; Modern Greek Prosody and Metrical Analysis; Theory of Literature, with a focus on Narratology and the literary topoi; Teaching of Literature and Curriculum for Literature (literary literacy); Cross-disciplinary relations between Literature and History (19th century "ethnoromanticism" with a focus on poetry; the historical method of Cavafy; the “mythistorical" method of Seferis; Greek-Cypriot poets: Kostas Montis, Pitsa Galazi, and others). 
 
TEACHING ACTIVITY AT THE UCY (since 2011-12)
 
A. Courses 
 1. A Reader of Modern Greek Literature (BNE 435: Compulsory course for the 4th-year undergraduate students in Modern Greek Studies) (7 semesters)
 2. Introduction to Modern Greek Prosody (Compulsory course)
 3. Metrical innovations in the 19th century Greek poetry
 4. The “liberation” of the verse
 5. The Romantic Movement in Greece: The Athenian and the Heptanesian Schools [= literary traditions]
 6. The oeuvre of Dionysios Solomos (3 semesters)
 7. The precursors of D. Solomos and their impact on his oeuvre
 8. The poet Aristotelis Valaoritis
 9. Realism in Greek prose-fiction of the 19th and the early 20th centuries
 10. Nikos Kazantzakis, a writer and a thinker
 11. Nikos Kazantzakis as a novelist
 12. The Bildunsgroman
 13. The poet Yannis Ritsos.

Β. Seminars

 1. Teaching of Literature (Undergraduate seminar)
 2. Issues in Solomos' oeuvre (Undergraduate seminar)
 3. Metrical theory and versification in Greek Romantic Poetry, 1820-1880 (Undergraduate seminar)
 4. Stylistic and Metrical Issues in the Phanariot-Athenian poetry (Undergraduate seminar)
 5. Epic-dramatic poems of Greek Romanticism (Undergraduate seminar)
 6. Greek Romanticism: Poetry – Prose – Criticism (undergraduate seminar)
 7. Angelos Sikelianos, the poet and the mystic (Undergraduate seminar)
 8. The poet as a critic: Seferis' Essays (Graduate seminar)
 9. Satirical texts of Modern Greek Literature, 19th -20th cent. (Graduate seminar)
 10. Historical and Mythical method in Modern Greek Poetry of the 19th and 20th centuries (Graduate seminar)
 11. Literary topoi (Graduate seminar).

C. Training Programme for appointed Philologists

Teaching of Literature (3 semesters: ΧE 2017-18, ΧΕ 2018-19, ΧΕ 2019-20), two groups for each semester.
 
ACADEMIC LECTURES AND SEMINARS ABROAD

In the framework of the ERASMUS Teachers’ Mobility Programme, I delivered lectures and seminars in the following Universities upon invitation:

2018 (April)  Universidad Autónoma de Madrid, Spain. Host Prof. Helena González-Vaquerizo.

Two lectures and a seminar in English, each one hour long, for topics related to Modern Greek Literature and Cyprus, namely: the Greek language question (19th-20th cent.); Greek-Cypriot literature; Kazantzakis and Spain.

2018 (May)  Shanghai International Studies University, China. Host Prof. Sofia Hu.

Two lectures, each one hour long, and a three-hour seminar with the following topics: When does Modern Greek Literature begin? Introduction to the Cypriot history and literature (20th cent.). Kazantzakis and Buddha.

 2018 (June)  Freie Universität Berlin, Γερμανία. Host Prof. Miltos Pechlivanos.

Two lectures, each one hour long, in the Colloquium for Graduate students of the Modern Greek Programme of Study about Solomos’ Correspondence and the ‘historian’ Cavafy.

 2018 (June)  University of Western Macedonia. Graduate Programme in Creative Writing. Host Prof. Triandafyllos Kotopoulos.

Two seminars, each three hours long, for the students of the Graduate Programme concerning the creative writing in the IPSL, narratology, figures of speech and the poetic symbol.

2013 (April)  University of Warsaw, Institute for Interdisciplinary Studies, Poland. Host Prof. Przemek Kordos.

Two lectures, each one hour long, for the undergraduate students and a seminar for the Graduate students of Modern Greek Studies with the following topics: The Cypriot Question in Modern Greek Literature; Cavafy; Humour in Literature: Greek comics.

 2013 (March)  King’s College London, Centre for Hellenic Studies, UK.

Lecture at the Colloquium of the Centre for Hellenic Studies on the topic “Aspects of Cyprus in the oeuvre of Kazantzakis, Sikelianos and Seferis”, upon invitation by Prof. Roderick Beaton and Prof. David Ricks (19/03/2013).

2013 (Dec.)  Università degli Studi di Padova, Dipartimento dei Beni Culturali, Italy.

Seminar for undergraduate students in “Studi bizantini e neogreci” on the topic “Testimonianze di letterati greci e ciprioti intorno alla Questione di Cipro”, upon invitation by Prof. Μassimo Peri (13/12/2013).

 

SUPERVISION OF PhD THESES 

AT THE UNIVERSITY OF CYPRUS

Completed

 1. Alexandra Gorbacheva, Η πρόσληψη του γενέθλιου τόπου στη νεοελληνική λογοτεχνία της Κύπρου του 20ού αιώνα (defence: 8/11/2019).                                                                                                  In progress
 2. Μαριέττα Κατσιάρτου, Η εμπειρία του Β΄ΠΠ και της Κατοχής στη μεταπολεμική ελληνική πεζογραφία, 1950-1974 (2015 – ).
 3. Γαβριέλλα Παναγή, Η μουσική στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη (2017 – ).
 4. Παύλος Ξυντάρας, Η λειτουργία των χρωμάτων και του φωτός στην ποιητική του Μίλτου Σαχτούρη (2019 – ).
 5. Δημήτρης Χριστόπουλος, Χριστόφορος Μηλιώνης: Συμβολή στη μελέτη του βίου και του έργου του (2020 – ).
 6. Δήμητρα Κιούση, Η πρωτοπορία της ποιητικής γενιάς του ’60 (2020 – ). 

 

MEMBERSHIP IN EVALUATION COMMITTEES OF PhD THESES 

AT THE UNIVERSITY OF CYPRUS

 1. Μαριάννα Παφίτη, Ο κόσμος της κρητικής «Βοσκοπούλας». Ερμηνευτική προσέγγιση στην Αναγεννησιακή Λογοτεχνία (2013, Supervisor: Μ. Πιερής).
 2. Παναγιώτα Χαραλάμπους, Η διαπλοκή ποίησης και μουσικής στο έργο του Διονυσίου Σολωμού (2014, Co-supervisors: Δ. Αγγελάτος, Μ. Πιερής).
 3. Αλέξανδρος Μπαζούκης, Ο Ρόδης Ρούφος στην Κατοχή, στην Αντίσταση και στον Αγώνα της ΕΟΚΑ (2017, Supervisor: Π. Βουτουρής).

IN FOREIGH UNIVERSITIES

 1. Nicoletta Hadjipavlou, ‘This too will pass’: Constructing the idea of empire in the Modern Greek Poetry of Cyprus, 1878-2004, King’s College London (defence: 31/03/2015). Evaluation Committee: Prof. Roderick Beaton (Supervisor), Prof. Marc Lauxtermann, Oxford University, Assistant Prof. Αfroditi Athanasopoulou, UCY.
 2. Βασιλική Σελιώτη, «Το τραύμα του ’74 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία – Έμφυλες προσεγγίσεις», Aristotle University of Thessaloniki, School of Education (defence: 10/06/2019). Principal supervisor: Prof. Δήμητρα Κογκίδου, Co-supervisors: Prof. Βενετία Αποστολίδου, Prof. Χριστοδούλα Μητακίδου. I was selected as external member of the seven-member Evaluation Committee.
 3. Μαρίκα Δουζίνα, «Εναλλακτικές προσεγγίσεις του λογοτεχνικού κειμένου. Επαναπροσδιορίζοντας την επικοινωνία των εφήβων μαθητών με το λογοτεχνικό κείμενο μέσω της δημιουργικής ανάγνωσης και της δημιουργικής γραφής», University of Athens, Department of Communication and Media Studies. Three-member Advisory Committee: Principal supervisor: Prof. Έλλη Φιλοκύπρου, Co-supervisors: Prof. Τζίνα Καλογήρου, Assistant Prof. Αφροδίτη Αθανασοπούλου (defence: 11/02/2020).
 
RESEARCH PROGRAMMES
 
2020-2022:  Friends of the Other War": The shaping of Seferis’s political thought through his relationship with British intellectuals during the WW II and the impact on his work with a particular focus on Cyprus (1944-1963). Internal Research Project, UCY. Project Coordinator. In collaboration with the post-doc researcher Dr. Vasiliki Lampropoulou, University of Athens. Research project under the funding scheme for postdoctoral researchers “ONISILOS”, eligible for funding (December 2019), budget 70.000 euro. The research project focuses on Seferis’ relations with the British intelligentsia, starting from the so-called “Dekemvriana” of 1944 in Athens and the re-foundation of the Athens British Council in 1945 up to the poet’s international distinction with the 1963 Nobel Prize (which many linked to his stance on the Cyprus problem). More specifically, the research Project aims at shedding light to Seferis’ political and poetic self-awareness in the crucial years of the post-war era, by gathering and studying mainly sources yet untapped in research. The study of these sources may lead to a new interpretation of Seferis’ poetry, providing a deeper understanding not only of his oeuvre but also of the interconnection between literature and politics, as evident by the poet’s “cultural diplomacy” in relation to the English political and intellectual establishment.
 
2009-2015: Appointed Member of the Scientific Committee for Literature,with P. Voutouris, Chair, and M. Souliotis, in the framework of the National Education Reform Programme “New Curricula for Public Schools of the Republic of Cyprus”. Ministry of Education and Culture of Cyprus (MOEC). Activities: a) Designingof the Integrated Programme of Study for Literature (IPSL) in compulsory education, i.e. elaboration of the methodological principles, structure and content of the IPSL for each class and grade of education (primary, lower-secondary and upper-secondary), with a special focus on literary literacy, the cross-examination of texts, and student assessment through creative writing, and through research projects on literary works in a historical and cross-disciplinary perspective. b) Coordinator of the Editorial Committee of the new textbooks and teachers’ manuals (6 volumes) under the general title The Written Word as a Spiritual Need. Selected Literary Texts (Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Κείμενα Λογοτεχνίας) for the three grades of lower-secondary education. In the teachers' manuals I contributed original content myself: questions, exercises and research projects (417 pages in total). c) Chief coordinator of the activities of the support group for the IPSL in the Cypriot compulsory education (seminars, workshops, teachers’ training, teaching material, etc.). See the websites: http://logom.schools.ac.cy/index.php/el/ and http://logod.schools.ac.cy/index.php/el/ 
 
1999-2001: Coordinator of the Programme “SALAMIS: School Libraries”. 2 years and one month (1.6.1999-30.6.2001).Hellenic Ministry of Education – University of Piraeus Research Center. Academic Responsible: Prof. Dimitris Despotis. Foundation of 25 School Libraries (5.000 volumes each) in selected High schools in Attica and in Piraeus. The Project was financed by the European Union under the supervision of the Hellenic Ministry of Education.
 
1994-1995: Research scholar in the Research Programme “La topica del sogno nella letteratura neogreca”. Università di Padova, Sezione di Studi Bizantini e Neogreci, Italy. Project Coordinator: Prof. Massimo Peri. Duration of research activity: 1 year and six months (June 1994 – December 1995).The overall aim of the project was the examination of the dream as a diffused topos in Modern Greek Literature from its origins (10th-11th centuries) down to the 20th century (the movement of Surrealism, in particular). The specific aim of my research was to identify a) the influence of significant texts of the classic and late Antiquity (Aristotle’s theory on dreams, Artemidorus’ Oneirocritica etc.), and b) the influence of the Western tradition, in particular from the Italian Renaissance and the Baroque era, in the works of the Cretan Renaissance Literature (especially on those written by Phalieros, Bergadis, Chortatsis, Kornaros, Troilos). 
 
1990-1992: Research scholar in the Research Programme “Archive of Modern Greek Prosody”. Foundation for Research and Technology, Institute of Mediterranean Studies, Greece. Project Coordinator: Prof. Nasos Vayenas. Duration of research activity: 2 years & 10 months (1.1.1990 – 31.10.1992). The overall aim of the project was to set up an Archive, both in digital and printed form, including a full collection, if possible, of texts referring to Modern Greek prosody from the early 19th century onwards, published in books, booklets and journals. The object of my research activity was the identification and thematic indexing of all texts of metrical interest found in the literary journals of the Library of the University of Crete in Rethymno; to give an indicative example, I researched the full series of Nea Estia issues (1927-1992). See Euripides Garantoudis (ed.), Bibliography of Modern Greek Metrics, Crete U.P., 2000 (references to my contribution in the Prologue and in the Introduction).

 

ORGANISATION OF CONFERENCES

2019    

1.  International Conference on Erotokritos (Rethymnon, Crete, 21-23/06/2019). Organised by the Centre of Cretan Literature. Member of the Scientific Committee.

2.  IV International Conference on Creative Writing (Florina, 12-15/09/2019). Organised by the Aristotle University of Thessaloniki and the Hellenic Open University. Member of the Scientific Committee.

2018    

3.  «Με ολάνοιχτα του λογισμού τα μάτια»: 220 years since D. Solomos’ birth. Conference organised by the MOEC and the Dept. of BNES, UCY, in collaboration with the “Archbishop Makarios III” Lyceum of Dasoupoli (Nicosia, 17/03/2018). Scientific Coordinator. With the participation of scholars from Greece.

4.  Nikos Kazantzakis and his impact on other writers. International Conference (Chania, 28-30/09/2018). Conference organised by the Centre of Cretan Literature in the Orthodox Academy of Crete. Member of the Scientific Committee.

2016    

5.  Modern Greek Metrics and Versification: Desiderata and methodological framework. Workshop on Modern Greek Prosody in collaboration with Prof. Emeritus Massimo Peri (Padova, 08/08/2016). The meeting was prepatory for the organization of an International Conference on Modern Greek Prosody at the University of Cyprus (forthcoming).

2015     

6.  Codes of Communication in School Teaching. Conference in memory of Emmanuel Kriaras (Rethymnon, 17-18/04/2015). Organised by the Rethymnon Philological Society. Member of the Scientific Committee. See: www.sfnr.gr/

7. Literary Literacy in School Teaching. Conference organised by the Cyprus Pedagogical Institute (Nicosia, 14/03/2015). Scientific Coordinator and Academic Responsible for the workshops (seminars) organised by the support group for the New Curriculum for Literature.

2011    

8.  Teaching Literature in Secondary Education: Facing the New Curriculum. Conference organised by the Cyprus Pedagogical Institute and the University of Nicosia (6-7/05/2011). Scientific Coordinator, responsible for the workshops organised by the support group for the New Curriculum for Literature. With the participation of specialists in Literature Didactics from Greece (Apostolidou, Chondolidou, and others).

 

%MCEPASTEBIN%
BOOKS
 1. Το πρόβλημα της διγλωσσίας – Η περίπτωση του Σολωμού (The Question of Bilingualism: Solomos’ language as a case study), PhD thesis, University of Crete, Faculty of Letters, 1999, 251 pages. See: https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/32251.
 2. Η Ματαιωμένη Oυτοπία. Γιάννης Γαβριηλίδης, Νίκος Καραγιάννης και άλλοι σύντροφοι (The Thwarted Utopia. Yannis Gavrielides, Nikos Karayannis and other Comrades), in collaboration with Γιώργος Κόκκινος and Γαβρίλης Λαμπάτος, Taxideftis Publications, Athens 2008, 351 pages.
 3. Ιστορία και Λογοτεχνία σε διάλογο, ή Περί μυθικής και ιστορικής μεθόδου. Μια ανίχνευση στη νεοελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα (History and Literature in Dialogue. A study on the “historical” and “mythical method” in the Greek poetry of the 19th and 20th centuries), Epikentro Publications, Thessaloniki, 2016, 288 pages.
 4. Εισαγωγή στη Νεοελληνική Μετρική. Ένας οδηγός για κάθε ενδιαφερόμενο (Modern Greek Prosody. An Introduction), Gutenberg, Athens (forthcoming 2020).
 
TRANSLATION OF SCHOLARLY BOOKS
 1. Του πόθου αρρωστημένος. Ιατρική και ποίηση στον "Ερωτόκριτο", Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 1999, 289 σελίδες (μτφρ. του βιβλίου Massimo Peri, Malato d’amore. La medicina dei poeti e la poesia dei medici, Messina: Rubbettino 1996).
 2. Louis Coutelle, Για την ποιητική διαμόρφωση του Διονυσίου Σολωμού (1815-1833), Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2009, 670 σελίδες (μετάφραση του συνόλου των ιταλικών και λατινικών παραθεμάτων του βιβλίου).
 3. Ανδρέα Κάλβου Αλληλογραφία, 2 τόμοι (512+592 σελίδες), εισαγωγή - επιμέλεια - σχολιασμός Δημήτρης Αρβανιτάκης με τη συνεργασία του Λεύκιου Ζαφειρίου, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2014 (μετάφραση του μεγαλύτερου μέρους των ιταλικών επιστολών και των δύο τόμων: βλ. σχετικά, τόμος Β΄, σ. 535).

EDITING OF SCHOLARLY BOOKS

 1. Massimo Peri, «Εἶς, δύο, τρεῖς: ὁ δὲ δὴ τέταρτος ποῦ;». Έρευνα για τον λογοτεχνικό τόπο της καλλονής, Θεώρηση μετάφρασης - Επιμέλεια Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών - Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2019, 506 pages.
 2. Πίτσα Γαλάζη, Ποιήματα, με Σημειώσεις - Γλωσσάρι - Ευρετήριο όρων-συμβόλων, Επιμέλεια και Εισαγωγή Αφροδίτη Αθανασοπούλου, εκδ. Αρμός, Αθήνα (forthcoming 2020).

 

PARERS

Α. Chapters in Collective Volumes & Conference Proceedings
 1. 1996 (σε συνεργασία με τον Massimo Peri): «Μια ελληνική οδός προς τον ανισοσύλλαβο στίχο», στο: Νάσος Βαγενάς (επιμ.), Η ελευθέρωση των μορφών. Η ελληνική ποίηση από τον έμμετρο στον ελεύθερο στίχο (1880-1940), Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, Π.Ε.Κ., 57-69. [ΜΕΤΡ]
 2. 1997/98: «Il Dialogo di Solomos. Problemi di fonti», στον τόμο: ΙταλοΕλληνικά, επιμ. Costantino Nikas, Napoli, 397-422. [ΣΟΛ]
 3. 2002: «Ο απόηχος του Κρητικού Αγώνα στην ποίηση των Ελλήνων ρομαντικών», στον τόμο: Ο Ρομαντισμός στην Ελλάδα, Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Αθήνα: Εταιρεία Σπουδών Σχολής Μωραΐτη, 31-53. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, ΕΛΛ. ΡΟΜ.]
 4. 2004a: «Ο Σεφέρης και “οι τρεις μεγάλοι ποιητές μας που δεν ήξεραν ελληνικά”», στο: Μιχάλης Πιερής (επιμ.), Γιώργος Σεφέρης: το ζύγιασμα της καλοσύνης, Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου, Ελληνικά Γράμματα - Μεσόγειος, 245-267. [ΣΕΦ, ΚΑΛΒ, ΣΟΛ, ΚΑΒ]
 5. 2004b: «Ιστορία και Λογοτεχνία στο σχολείο. Μια διεπιστημονική πρόταση διδασκαλίας για την κριτική αγωγή των μαθητών στον σύγχρονο πολιτισμό», στο: Κώστας Αγγελάκος – Γιώργος Κόκκινος (επιμ.), Η διαθεματικότητα στο σύγχρονο σχολείο η διδασκαλία της Ιστορίας με τη χρήση πηγών, Αθήνα: Μεταίχμιο, 101-131. [ΙΣΤ-ΛΟΓ]
 6. 2005: «Σχεδίασμα για μια Γραμματική της ποιητικής γλώσσας. (Σκέψεις και προτάσεις για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας)», στο: Κώστας Μπαλάσκας – Κώστας Αγγελάκος (επιμ.), Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Μεταίχμιο, 143-173. [ΘΕΩΡΙΑ ΛΟΓ, ΔΙΔ.ΛΟΓ]
 7. 2008a: «“Σκοτάδι πνευματικό σκέπασε την Ελλάδα…”: Διαβάζοντας για την παιδεία επί Τουρκοκρατίας στα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», στο: Αντρέας Π. Ανδρέου (επιμ.), Η Διδακτική της Ιστορίας στην Ελλάδα και η έρευνα στα σχολικά εγχειρίδια, Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Μεταίχμιο, 233-267. Βλ. http://ucy.academia.edu/AfroditiAthanasopoulou/Papers/1200207/ [ΙΣΤ. ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ]
 8. 2008b: «Το αντικαθρέφτισμα της Ιστορίας στην ποίηση του Κώστα Μόντη», στο: Κώστας Νικολαΐδης (επιμ.), Κώστας Μόντης (1914-2004). Ο περιπατητής του ουρανού, Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου, Λευκωσία: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου - Πολιτιστικές Υπηρεσίες, 175-190. Πρώτη δημοσ. Ύλαντρον 8-9 (Ιούνιος 2007) 21-35. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, ΜΟΝΤΗΣ]
 9. 2010: «Διαπιστώσεις και προτάσεις για την εφαρμοσμένη Διδακτική της Λογοτεχνίας στην καθ’ ημάς εκπαίδευση, στον ορίζοντα μιας (ακόμη) Μεταρρύθμισης: από την ελλαδική στην κυπριακή πραγματικότητα και πάλι πίσω», στο: Χριστίνα Αργυροπούλου – Παναγιώτης Σκορδάς (επιμ.), Η θέση της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Πρακτικά 36ου Ετήσιου Συνεδρίου της Π.Ε.Φ., Αθήνα: Ελληνοεκδοτική, 276-303. [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΠΣΛ]
 10. 2012: «Περιεχόμενο και καινοτόμα στοιχεία του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου», και «Χιούμορ και σάτιρα στη Λογοτεχνία», στο: Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα – Γιώργος Κ. Μύαρης (επιμ.), Διδακτική της Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση: Αντικρίζοντας το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα, Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Λευκωσία: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, 2012, 41-67 και 124-135. [ΔΙΔ.ΛΟΓ - ΠΣΛ, ΧΙΟΥΜΟΡ-ΣΑΤΙΡΑ]
 11. 2013 (σε συνεργασία με τη Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα): «Βιτσέντζος Κορνάρος – Διονύσιος Σολωμός: Η χρήση λογοτεχνικών παραδειγμάτων του 16ου και 19ου αιώνα στη διαπολιτισμική εκπαίδευση με βάση τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα», στο: Παναγιώτης Αγγελίδης και Χριστίνα Χατζησωτηρίου (επιμ.), Διαπολιτισμικός διάλογος στην Εκπαίδευση: Θεωρητικές προσεγγίσεις, πολιτικές πεποιθήσεις και παιδαγωγικές πρακτικές, Αθήνα: Διάδραση, 379-419, ειδικά 390-413 [χρησιμοποιείται ως ακαδημαϊκό εγχειρίδιο στο Παν/μιο Λευκωσίας]. [ΣΟΛ]
 12. 2015a: «Η Κύπρος μεταξύ “μητέρας Ελλάδας” και “μητριάς Αγγλίας”: μαρτυρίες λογοτεχνών, ή Η λογοτεχνία ως δημόσια ιστορία», στο: Αντρέας Ανδρέου κ.ά. (επιμ.), Η Δημόσια Ιστορία στην Ελλάδα. Χρήσεις και καταχρήσεις της Ιστορίας, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 217-236. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, ΚΥΠΡΟΣ]
 13. 2015b: «Από τις Κρητικές κωμωδίες στα σατιρικά όνειρα του Σολωμού», στο: Κωνσταντίνος Α. Δημάδης (επιμ.), Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο (1204-2014): οικονομία, κοινωνία, ιστορία, λογοτεχνία, Πρακτικά Ε΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών, Αθήνα: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, τόμος Β΄, 785-819. [ΣΟΛ]
 14. 2015c: «O Καζαντζάκης στο νησί της Αφροδίτης (1926). Ερωτήματα, υποθέσεις, νέα στοιχεία», στο: Μιχάλης Πιερής (επιμ.), «Διά ανθύμησιν καιρού και τόπου». Λογοτεχνικές Αποτυπώσεις του Κόσμου της Κύπρου, Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, Λευκωσία: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υ.Π.Π. Κύπρου – Τμήμα ΒΝΕΣ Πανεπιστημίου Κύπρου, 407-443. [ΚΑΖ]
 15. 2017: “Kazantzakis’s perception of England (1939, 1946)”, in: Liana Giannakopoulou and E. Kostas Skordyles (eds.), Culture and Society in Crete. From Kornaros to Kazantzakis, Cambridge Scholars Publishing, 77-102. [ΚΑΖ]
 16. 2018a: «Η Αλληλογραφία του Σολωμού: μια πολύτιμη πηγή για τη ζωή και το έργο του», στα ψηφιακά Πρακτικά του Συνεδρίου "Με ολάνοιχτα του λογισμού τα μάτια". 200 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, http://logom.schools.ac.cy/index.php/el/epimorfosi/imerides-synedria (ανάρτηση: Μάιος 2018) [ΣΟΛ]
 17. 2018b: «Οι κριτικές απόψεις του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου για το έργο του Σολωμού, του Κάλβου και άλλων ποιητών του 19ου αιώνα», στο: Θεοδόσης Πυλαρινός (επιμ.), Το κριτικό έργο του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Πρακτικά Συνεδρίου, Εκδόσεις της Σχολής Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Αθήνα, 111-126. [ΣΟΛ, ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ]
 18. 2018c: «Being a Bilingual “National” Poet: The Case of Dionysios Solomos / Dionisio Salamon», στον τόμο: Innovation in Language Learning, Proceedings of the 11th International Conference, Filodiritto Editore, Florence, 252-256. E-book: https://conference.pixel-online.net/ICT4LL/files/ict4ll/ed0011/Conference%20Proceedings.pdf [ΣΟΛ]
 19. 2018d: «Μυώντας τους μαθητές στη λογοτεχνία μέσα από το Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας της Κύπρου. Δείκτες επιτυχίας και επάρκειας», στο: Ξένη Σκαρτσή (επιμ.), Ποίηση και Εκπαίδευση, Πρακτικά 36ου Συμποσίου Ποίησης Πατρών, Μανδραγόρας, Αθήνα, 79-95. [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ]
 20. 2018e (σε συνεργασία με την Αγγελική Τανίδου): «Με μπούσουλα τις Οδηγίες Πλεύσεως φτάσαμε σε μια… δημιουργική Ιθάκη. Ένα βιβλίο για τη δημιουργική γραφή και εφαρμογές του στη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο Λύκειο», Πρακτικά 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Δημιουργική Γραφή, επιμ. Τ. Η. Κωτόπουλος – Β. Νάνου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα, σ. 17-42. [ΔΙΔ. ΛΟΓ, ΔΗΜ. ΓΡΑΦΗ]
 
Β. Articles in Journals & Special Issues
 1. 1996: «Φαινόμενα γλωσσικής διαπλοκής στο έργο του Σολωμού», Μαντατοφόρος, τχ. 41, Ιανουάριος (αφιέρωμα στον Δ. Σολωμό), 5-49. [ΣΟΛ. ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ]
 2. 1997: «Για τις ελληνικές πηγές του σολωμικού Διαλόγου», Η Λέξη, τχ. 142, Νοέμβριος-Δεκέμβριος (αφιέρωμα στον Δ. Σολωμό), 868-881. [ΣΟΛ. ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ]
 3. 2000: «Προβλήματα περιγραφής και ερμηνείας των ελληνοϊταλικών του Σολωμού», Πόρφυρας, τχ. 95-96, Ιούλιος-Σεπτέμβριος (αφιέρωμα στον Δ. Σολωμό), 197-232. Βλ. http://users.sch.gr/afroath/downloads/SOLOMOY_Diglossia.pdf [ΣΟΛ. ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ, Αυτόγραφα]
 4. 2007a-b: «Μια λύση στο πρόβλημα της ονομασίας των νεοελληνικών στίχων στην παραδοσιακή έμμετρη ποίηση», Μικροφιλολογικά, τχ. 21 (άνοιξη), 36-42 και «Επισημείωση στο άρθρο για τη Μετρική», τχ. 22 (φθινόπωρο), 57-59. [ΜΕΤΡ]
 5. 2008a: «Come l’uom s’eterna. Για μια τυπολογία των ηρώων της καζαντζακικής μυθολογίας», Φιλόλογος, τχ. 130, Ιανουάριος-Μάρτιος (αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη), 55-71. Αναδημοσ. με προσθήκες στα Πεπραγμένα του Ι΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, επιμ. Κωστής Ψυχογυιός, Χανιά 2011, τόμος Γ.3, 247-272. [ΚΑΖ]
 6. 2008b: «Νίτσε – Βούδας – Καζαντζάκης: Η γενεαλογία της “Κρητικής Ματιάς”», Πόρφυρας, τχ. 129 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος), 287-303 και http://users.sch.gr/afroath/downloads/KAZANTZAKIS_2.pdf (εκτενέστερη ηλεκτρονική μορφή του δημοσιεύματος). [ΚΑΖ]
 7. 2009: «Νοσταλγώντας “το άπειρο των παιδικών μας χρόνων”. Το θέμα της παιδικότητας στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη», Το Δέντρο, τχ. 171-172, Φθινόπωρο (αφιέρωμα στον Τ. Λειβαδίτη), 14-18 και  http://users.sch.gr/afroath/downloads/LEIVADITIS.pdf (εμπλουτισμένη μορφή) [ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ]
 8. 2010a: «Η παρουσίαση του “άλλου εαυτού” στο αυτοβιογραφικό αφήγημα. Παράλλαξη και αποσιώπηση στο Αμάρτημα της μητρός μου του Γ. Βιζυηνού», Νέα Εστία, τχ. 1834 (Ιούνιος), 1151-1186. http://ucy.academia.edu/AfroditiAthanasopoulou/Papers/1180115/ [ΒΙΖ]
 9. 2010b: «Απομεινάρι θαυμαστό ερμιάς και μεγαλείου. Η σολωμική κληρονομιά από τη σκοπιά του σήμερα», Ακτή, τχ. 82 (Άνοιξη), 203-222. [ΣΟΛ]
 10. 2010c: «Ο Ρίτσος στα σχολικά εγχειρίδια Λογοτεχνίας», Ήριννα, περιοδ. έκδοση Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδ/σου, τχ. 3 (Ιανουάριος 2010), 55-79, και αναδημοσ. στο περιοδ. Παρουσία της ΟΕΛΜΕΚ Κύπρου, τχ. 19 (Σεπτέμβριος 2010) 82-96. [ΡΙΤΣΟΣ, ΔΙΔ.ΛΟΓ]
 11. 2011: «Ο “πολιτικός” Σεφέρης και ο “ιστορικός” Καβάφης - παράλληλοι;», Το Δέντρο, τχ. 179-180, Ιανουάριος-Μάρτιος (αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη), 9-22. http://ucy.academia.edu/AfroditiAthanasopoulou/Papers/1180132/_and_ [ΣΕΦ, ΚΑΒ]
 12. 2014a: «Cipro tra Grecia e Gran Bretagna, 1931-1960: testimonianze di letterati di lingua greca», Res Pubblica 8 (gennaio-aprile 2014) 65-86. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, ΚΥΠΡΟΣ]
 13. 2014b: «Teaching Literature in Contemporary Education: The National Curriculum for Literature in Cyprus», JoLaCe: Journal of Language and Cultural Education, 2(3), 4-24, http://www.jolace.com/en/sluzby/a2-3-september2014/ [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΠΣΛ]
 14. 2015a (σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μπαζούκη): «Το Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας στη δημόσια εκπαίδευση της Κύπρου: στόχοι, καινοτομίες και εμπειρίες από την εφαρμογή του», Νέα Παιδεία, τχ. 154 (Ιανουάριος-Μάρτιος), 87-126, και ηλεκτρ. αναδημοσ. στα Πρακτικά του Συνεδρίου Η Νεοελληνική Λογοτεχνία σήμερα: Κοινωνία και Εκπαίδευση, Αθήνα: Ε.Κ.Π.Α., 30-77, http://tonephil.phil.uoa.gr/fileadmin/phil.uoa.gr/uploads/Tomeas_MNEF/istoselida_tnf/pdf_istoselida_tnf_/Proceedings_LitSoc__2013__2015.pdf [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΠΣΛ]
 15. 2015b: «Ο ερωτικός - λυρικός Σολωμός», Πόρφυρας, τχ. 155 (Απρίλιος-Ιούνιος) 7-24. Αναδημοσίευση στα Πρακτικά του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου, τόμος ΙΙΙ: Λογοτεχνία, Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, Κέρκυρα 2017, σ. 177-192. [ΣΟΛ]
 16. 2015c: «Μετρικά ζητήματα στη φαναριώτικη ποίηση», Νέα Εστία, τχ. 1866 (Σεπτέμβριος), 716-752, και ηλεκτρ. αναδημοσ. στα Πρακτικά της ΙΔ΄ Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης Ζητήματα Νεοελληνικής Φιλολογίας: Μετρικά, υφολογικά, κριτικά, μεταφραστικά. Μνήμη Ξ. Α. Κοκόλη, Θεσσαλονίκη: Α.Π.Θ. - Τομέας ΜΝΕΦ, 2016, 231-254, http://www.lit.auth.gr/sites/default/files/mneme_x._a._kokole_praktika.pdf [ΜΕΤΡ]
 17. 2015d: «Ένας ποιητικός διάλογος για την ελληνική γλώσσα με αφορμή το ποίημα του Μόντη Έλληνες ποιητές», Νέα Ευθύνη 30 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) 443-453. [ΜΟΝΤΗΣ]
 18. 2016a: «Οικοδομώντας τον λογοτεχνικό γραμματισμό στη βαθμίδα του Δημοτικού. Στοιχεία διδακτικής του ποιητικού λόγου στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας για τη Δημοτική Εκπαίδευση της Κύπρου, ηλεκτρον. δημοσ. στο περιοδικό Κείμενα, τχ. 22 (Ιανουάριος), βλ.  http://keimena.ece.uth.gr/main/t22/04-athanasopoulou.pdf [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΠΣΛ]
 19. 2016b: «Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Κύπρο», Επιστημονική Επετηρίδα της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών, τόμος ΙΒ΄, 293-308. [ΙΣΤ, ΜΙΚΡ.ΚΑΤΑΣΤΡ.]
 20. 2016/17: «Η “Κύπρια Οδύσσεια” ιστορημένη από την Πίτσα Γαλάζη», Νέα Εστία, τ. 179, τχ. 1871, αφιέρωμα στην κυπριακή λογοτεχνία, 735-750 (το τεύχος φέρει χρονολογία Δεκέμβριος 2016 αλλά κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2017). [ΚΥΠΡ.ΛΟΓ.]
 21. 2017: «Μητρότητα και ερωτισμός: η γυναίκα - μητέρα στο έργο του Λειβαδίτη», Θέματα Λογοτεχνίας, τχ. 56, Ιούλιος (αφιέρωμα στον Κ. Βάρναλη και στον Τ. Λειβαδίτη), 125-140. [ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ]
 22. 2018a (σε συνεργασία με τον Μassimo Peri): «Η γκιόστρα του Ερωτόκριτου: ιμπρέζες ή εμβλήματα;», Κονδυλοφόρος 16 (2018) 5-30 [ΚΡΗΤ. ΛΟΓΟΤ. ΑΝΑΓΕΝΝ.]
 23. 2018b: «Observations on Cavafy’s historical method: The erotic poems», Modern Greek Studies Online [επιστημονικό περιοδικό της British Society for Modern Greek Studies], 4: A 27-56, http://www.moderngreek.org.uk/journal/content/athanasopoulou2018. [KAB]
 24. 2019a: «Η Λογοτεχνία στο μεταβαλλόμενο τοπίο της ψηφιακής εποχής. Προβληματισμοί, οριοθετήσεις, συνάφειες», Ήριννα 6 (Ἀνοιξη 2019) 89-93. [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΤΠΕ]
 25. 2019b: «Σκέψεις για τη διδακτική της λογοτεχνίας διαβάζοντας το Η λογοτεχνία σε κίνδυνο του Τσβετάν Τοντορόφ», Νέα Παιδεία 154 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2019) 124-132. [ΔΙΔ.ΛΟΓ]
 26. 2019c: «Καζαντζακικές απηχήσεις στο έργο του Λειβαδίτη», Νέα Εστία 1882 (Σεπτέμβριος 2019) 844-876. [KAZ, ΛΕΙΒΑΔ.]
 27. 2019d: «Πικρολέμονα και Κλειστές πόρτες, ή η λογοτεχνία ως χρονικό», Θέματα Λογοτεχνίας 61 (2019) 116-145. [IΣΤ-ΛΟΓ, ΜΟΝΤΗΣ, DURRELL]
Translation of Scholarly Articles
28. 1996: «Ει τις τα ξένα μάχεται… Ιταλο-ελληνική μετρική διαπλοκή στις κυπριακές Ρίμες αγάπης», Σημείο (Λευκωσίας), τχ. 4, 93-103 (μτφρ. της εργασίας του Massimo Peri, «Ει τις τα ξένα μάχεται… Interferenze metriche italo-greche nel canzoniere petrarchista di Cipro», στον τόμο: Testi letterari italiani tradotti in greco (dal ’500 ad oggi), Atti del IV Convegno di Studi Neogreci, Messina: Rubbettino, 1994). [ΜΕΤΡ]
 
Pending Papers
 1. «Ο locus amoenus στην ελληνική λόγια και δημώδη λογοτεχνία: Από τον “λειμώνα του προσώπου” του Τάτιου ώς το “σπήλιο” της Βοσκοπούλας» (2019), pending publication in the international Journal Ελληνικά (38 pages).
 2. «Παρατηρήσεις στους δεκαπεντασύλλαβους των φαναριώτικων στιχουργημάτων: Από τις μισμαγιές στον Α. Ρ. Ραγκαβή», pending publication in: Πρακτικά του 4ου Συνεδρίου Νεοελληνιστών των Βαλκανικών χωρών Ελληνισμός και Βαλκάνια – Αμφίδρομες σχέσεις: γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία, πολιτισμός (1453-2019), Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Κομοτηνή, 22-24/11/2019).

 

NATIONAL CURRICULUM FOR LITERATURE & RELATED TEXTBOOKS 

2009-2010: Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας για τα δημόσια σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση). Υπεύθυνη σύνταξης: Α. Αθανασοπούλου - εποπτεία: Π. Βουτουρής, Μ. Σουλιώτης. Τελική εγκεκριμένη μορφή: www.moec.gov.cy/analytika_programmata/analytika_programmata/logotechnia.pdf

2011-2014: Α. Αθανασοπούλου (σε συνεργασία με τους Βασιλική Σελιώτη, Αλέξανδρο Μπαζούκη, Λαμπριανή Ματθαίου - γενική εποπτεία: Π. Βουτουρής): Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Κείμενα λογοτεχνίας, Εγχειρίδια Λογοτεχνίας για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου με βάση τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου – Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων. 6 τεύχη: 3 βιβλία μαθητή (Κείμενα) και 3 βιβλία εκπαιδευτικού (Ερωτήσεις-Δραστηριότητες). Σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή: http://logom.schools.ac.cy/index.php/el/yliko/didaktiko-yliko.
 

Follow me on Academia.edu https://ucy.academia.edu/AfroditiAthanasopoulou

%MCEPASTEBIN%