Κατάλογος Προσωπικού

Αφροδίτη Αθανασοπούλου

ATHANASOPOULOU AFRODITI
22893885
...
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ/ΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ/ΡΙΑ
Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών
Αποστολίδη,
Λεωφ. Καλλιπόλεως 10 και Ερεσσού 1
Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, απ' όπου αποφοίτησε με άριστα (9,40/10). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στo Πανεπιστήμιo του Amsterdam. Η διατριβή της, με  επόπτη τον καθηγητή Massimo Peri, είχε ως αντικείμενο τη διγλωσσία του Διονυσίου Σολωμού με έμφαση στα Αυτόγραφα έργα του. Εκλέχτηκε παμψηφεί Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (ΒΝΕΣ) του Πανεπιστημίου Κύπρου και ανέλαβε καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο του 2011. Από τον Αύγουστο του 2022 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα. Προηγουμένως είχε εργαστεί ως Λέκτορας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Lettrice di lingua e letteratura neogreca) στο Πανεπιστήμιο της Padova (1992-1997) και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας (2000-2002) ως 407/80. Δίδαξε επίσης νεοελληνική λογοτεχνία ως μέλος Σ.Ε.Π. στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2005-06) και διετέλεσε επιστημονική συνεργάτις στο «Εργαστήριο Ιστορίας» του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2003-2008) με αντικείμενο τις σχέσεις της λογοτεχνίας με την ιστορία. Τον Φεβρουάριο του 2009 διορίστηκε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Λογοτεχνία, μαζί με τους καθηγητές Παντελή Βουτουρή και Μίμη Σουλιώτη, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου με αντικείμενο τη σύνταξη του νέου Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας για τα σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη διετία 2020-2022 συμμετείχε επίσης ως μέλος της ομάδας εκπονητών του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Λογοτεχνίας για το Γυμνάσιο, υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Τζίνας Καλογήρου, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας / Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). 
 
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν στο επιστημονικό πεδίο της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Ειδικότερα αφορούν τη λογοτεχνική παραγωγή και κριτική του 19ου και του 20ού αιώνα, τη νεοελληνική Μετρική, τις σχέσεις Ιστορίας - Λογοτεχνίας και τη Διδακτική της Λογοτεχνίας. Ενδιαφέρεται επίσης για την αφηγηματολογία και τους λογοτεχνικούς τόπους, τις Γλωσσικές και Πολιτισμικές Σπουδές και την Ιστορία των ιδεών και των νοοτροπιών. Έχει εκδώσει τα βιβλία Ιστορία και Λογοτεχνία σε διάλογο, ή Περί μυθικής και ιστορικής μεθόδου (εκδ. Επίκεντρο, 2016) και Σχήματα λόγου (εκδ. Μεταίχμιο, 2022). Είναι επίσης συν-συγγραφέας, μαζί με τους ιστορικούς Γιώργο Κόκκινο και Γαβρίλη Λαμπάτο, του βιβλίου Η Ματαιωμένη Ουτοπία. Γιάννης Γαβριηλίδης, Νίκος Καραγιάννης και άλλοι σύντροφοι (εκδ. Ταξιδευτής, 2008). Έχει πάρει μέρος σε περισσότερα από 70 Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες. Εργασίες της στα ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, και αφορούν σε μείζονες Ελλαδίτες και Κύπριους δημιουργούς (Σολωμός, Βιζυηνός, Παπαδιαμάντης, Καβάφης, Καζαντζάκης, Σεφέρης, Ρίτσος, Λειβαδίτης, Μόντης, Χαραλαμπίδης, Πίτσα Γαλάζη), αλλά και σε γενικότερα ζητήματα της Νεοελληνικής Φιλολογίας (μετρική, γλωσσικό ζήτημα, πρωτοπρόσωπη αφήγηση κ.ά.). 
 
Στο πεδίο της Διδακτικής της Λογοτεχνίας, η πιο σημαντική δουλειά της σε εθνικό επίπεδο αφορά τη σύνταξη του ενιαίου Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας (ΠΣΛ) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου (2009-10) και την παραγωγή της σειράς εγχειριδίων Ο λόγος ανάγκη της ψυχής για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου (6 βιβλία, 2011-14) με ομάδα συνεργατών από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου, υπό τη γενική εποπτεία του καθηγητή Π. Βουτουρή. Το ΠΣΛ εφαρμόζεται στην κυπριακή εκπαίδευση από το εκπαιδευτικό έτος 2011-12. Η συνεργασία της με το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου συνεχίζεται μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει, πέραν της εφαρμογής του ΠΣΛ, και άλλες δραστηριότητες γύρω από τη Νεοελληνική Λογοτεχνία και τη διδακτική της, όπως: Προϋπηρεσιακή κατάρτιση φιλολόγων, Εξετάσεις διορίσιμων εκπαιδευτικών, Επιμορφωτικά σεμινάρια σε μάχιμους εκπαιδευτικούς, διοργάνωση Συνεδρίων και φιλολογικών Ημερίδων κ.ά. Ως εμπειρογνώμων στη διδακτική της λογοτεχνίας συμμετείχε επίσης κατά τη διετία 2020-22 στη δράση «Αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.
 
Έχει συνεργαστεί με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και με το Μουσείο Μπενάκη ως μεταφράστρια και φιλολογική επιμελήτρια μονογραφιών και συλλογικών τόμων γύρω από τη νεοελληνική φιλολογία (Κορνάρος, Σολωμός, Κάλβος, Καβάφης, Σικελιανός, Αφηγηματολογία). Ειδικότερα, ως μεταφράστρια από τα ιταλικά έχει συμβάλει στην έκδοση επιστημονικών βιβλίων με σημαντική απήχηση στις νεοελληνικές σπουδές: Massimo Peri, Του πόθου αρρωστημένος (Π.Ε.Κ., 1999)· Louis Coutelle, Για την ποιητική διαμόρφωση του Δ. Σολωμού (Μουσείο Μπενάκη, 2009)· Αλληλογραφία Κάλβου (2 τόμοι, Μουσείο Μπενάκη, 2014). Στα τέλη του 2019 εκδόθηκε, με δική της επιμέλεια και θεώρηση μετάφρασης, η αναθεωρημένη ελληνική έκδοση του βιβλίου του Massimo Peri, «Εἶς, δύο, τρεῖς: ὁ δὲ δὴ τέταρτος ποῦ;». Έρευνα για τον λογοτεχνικό τόπο της καλλονής, μτφρ. Μαρία Οικονομίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών / Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη (506 σελίδες). Τον Δεκέμβριο του 2022 εκδόθηκε, με δική της επιμέλεια και σχολιασμό, η Αλληλογραφία Στυλιανού Αλεξίου – Λεύκιου Ζαφειρίου από τον εκδοτικό οίκο Το Ροδακιό, ενώ εντός του 2024 αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα ποιητικά Άπαντα της Κύπριας ποιήτριας Πίτσας Γαλάζη, με δική της Εισαγωγή και επιμέλεια, από τον εκδοτικό οίκο Αρμός των Αθηνών.
 
Νεοελληνική Λογοτεχνία, με έμφαση στη λογοτεχνική παραγωγή και κριτική του 19ου και του 20ού αιώνα. Ειδικότερα: Ελληνικός Ρομαντισμός, επτανησιακός και αθηναϊκός • Σολωμός και Ιταλία • Πεζογραφία του Ρεαλισμού, ελληνική και ευρωπαϊκή • Η σκέψη και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη • Νεοελληνική Μετρική • Θεωρία της Λογοτεχνίας, με έμφαση στην Τοπολογία και την Αφηγηματολογία • Διδακτική της Λογοτεχνίας και σύνταξη Αναλυτικών Προγραμμάτων • Σχέσεις Λογοτεχνίας και Ιστορίας (ιστορική και μυθική μέθοδος, εθνορομαντικός ιστορισμός, ιστορικός Καβάφης και "μυθιστορικός" Σεφέρης, το κυπριακό παράδειγμα: Κώστας Μόντης, Πίτσα Γαλάζη,  κ.ά.).
  
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (2011-12 έως σήμερα)
 
Α. Παραδόσεις 
  1. ΒΝΕ 435: Νεοελληνική Γραμματεία (υποχρεωτικό επί πτυχίω μάθημα) (11 εξάμηνα)
  2. Εισαγωγή στη Νεοελληνική Μετρική (υποχρεωτικό μάθημα) (3 εξάμηνα)
  3. Μετρικές καινοτομίες στην ποίηση του 19ου αιώνα
  4. Η ελευθέρωση της μορφής (Μετρική)
  5. Ο Ρομαντισμός στην Ελλάδα. Αθηναϊκή και Επτανησιακή Σχολή
  6. Η πνευματική μορφή και το έργο του Διονυσίου Σολωμού: Ποίηση και ποιητική (5 εξάμηνα)
  7. Ο Σολωμός και οι πρόδρομοί του
  8. Ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
  9. Όψεις του Ρεαλισμού στη νεοελληνική πεζογραφία του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα
  10. Η σκέψη και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (3 εξάμηνα)
  11. Το μυθιστόρημα της εφηβείας (2 εξάμηνα)
  12. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος
  13. Ο διαπολιτισμικός Καβάφης

 Β. Σεμινάρια

  1. Διδακτική της Λογοτεχνίας (προπτυχιακό σεμινάριο)
  2. Θέματα και προβλήματα του σολωμικού έργου (προπτυχιακό σεμινάριο)
  3. Ελληνικός Ρομαντισμός: ποίηση - πεζογραφία - κριτική (προπτυχιακό σεμινάριο)
  4. Μετρική θεωρία και πράξη στην ποίηση των Ελλήνων ρομαντικών, 1820-1880 (προπτυχιακό σεμινάριο)
  5. Μετρικά και υφολογικά ζητήματα στη Φαναριώτικη-Αθηναϊκή ποίηση (προπτυχιακό σεμινάριο)
  6. Έμμετρα δράματα του ελληνικού Ρομαντισμού (προπτυχιακό σεμινάριο)
  7. Άγγελος Σικελιανός: ο ποιητής και ο μύστης (προπτυχιακό σεμινάριο)
  8. Η Επανάσταση του 1821 στην ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα (προπτυχιακό σεμινάριο)
  9. Ο ποιητής ως κριτικός: Οι Δοκιμές του Γ. Σεφέρη (μεταπτυχιακό σεμινάριο)
  10. Νεοελληνική σάτιρα και κοινωνία, 19ος-20ός αι. (μεταπτυχιακό σεμινάριο)
  11. Ιστορική και μυθική μέθοδος: Σχέσεις ιστορίας - λογοτεχνίας στη νεοελληνική ποίηση, 19ος-20ός αι. (μεταπτυχιακό σεμινάριο)
  12. Λογοτεχνικοί τόποι (μεταπτυχιακό σεμινάριο)
  13. Ο ιστορικός Καβάφης (μεταπτυχιακό σεμινάριο)
  14. Προσολωμικοί και σολωμικοί ποιητές της Επτανήσου (μεταπτυχιακό σεμινάριο) 

 

ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ (ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ)

Διδακτική της Λογοτεχνίας (7 εξάμηνα: ΧΕ 2017/18 - ΧΕ 2023/24) (2 ακροατήρια ανά εξάμηνο).

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ (με πρόσκληση)

2023 (Μάρτ.) Università degli Studi di Padova, Dipartimento dei Beni Culturali, Ιταλία. Υπεύθυνος καθηγητής Francesco Scalora, corso “Lingua e letteratura neogreca”.

  • «Fra la cultura italiana e la cultura greca: il bilinguismo di Solomòs» (σεμινάριο 1,5 ώρας στα ιταλικά, 30/03/2023).  

2023 (Μάιος) Universidad de Granada, Departamento de Filologia Griega y Filologia Eslava, Ισπανία. Υπεύθυνος καθηγητής - Διευθυντής στο Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών: Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός.

  • «Δ. Σολωμός και γλωσσικό ζήτημα» (ωριαία παράδοση στα ελληνικά με ισπανική μετάφραση των κειμένων, 09/05/2023). 
  • «Cypriot Literature: a historical and literary overview» (ωριαία παράδοση στα αγγλικά, 11/05/2023). 

2023 (Μάιος)  ΑΠΘ, Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών.  Ωριαία διάλεξη στο επιστημονικό Colloquium του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Νεοελληνικής Φιλολογίας.

  • «Ζητήματα της φαναριώτικης μετρικής» (02/05/2023).

2023 (Μάιος)  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας.  Ωριαία διάλεξη στο επιστημονικό Colloquium του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Νεοελληνικής Φιλολογίας.

  • «Η υποδοχή των Μικρασιατών προσφύγων στη βρετανοκρατούμενη Κύπρο» (04/05/2023).

2018 (Απρ.)  Universidad Autónoma de Madrid, Ισπανία. Υπεύθυνη καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών: Helena González-Vaquerizo.

  • «The Language Question in Modern Greek Literature, 19th-20th centuries (ωριαία παράδοση στα αγγλικά, 11/04/2018).
  • «Trends in contemporary Greek-Cypriot Literature» (ωριαία παράδοση στα αγγλικά, 12/04/2018).
  • «Nikos Kazantzakis’s ‘Cretan Glance’ and its philosophical background: the notion of desperado» (σεμινάριο στα αγγλικά με ισπανική μετάφραση των παραθεμάτων, 13/04/2018).

2018 (Μάιος)  Shanghai International Studies University, Κίνα. Υπεύθυνη καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών: Sofia Hu.

  • «The beginnings of Modern Greek Literature / Πότε αρχίζει η Νεοελληνική Λογοτεχνία;» (παράδοση στα αγγλικά, 29/05/2018).
  • «Cypriot History, Society, Literature: An Introduction» (παράδοση στα αγγλικά, 30/05/2018).
  • «The impact of Buddha on Nikos Kazantzakis’s worldview» (σεμινάριο στα αγγλικά με κινεζική μετάφραση των παραθεμάτων, 31/05 – 01/06/2018).

2018 (Ιούν.)  Freie Universität Berlin, Γερμανία. Υπεύθυνος καθηγητής: Μίλτος Πεχλιβάνος. Δύο διαλέξεις στο επιστημονικό Colloquium για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών:

  • «Η Αλληλογραφία του Σολωμού ως πηγή για τη βιογραφία του ποιητή: προβλήματα και ευρήματα» (19/06/2018).
  • «Τα ερωτικά ποιήματα του ιστορικού Καβάφη» (20/06/2018).

2018 (Ιούν.)  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής. Υπεύθυνος καθηγητής: Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος. Δύο σεμινάρια στους τελειόφοιτους μεταπτυχιακούς φοιτητές:

  • Παρουσίαση του Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας της Κύπρου με έμφαση σε στοιχεία του που αφορούν τη δημιουργική γραφή (3ωρο σεμινάριο, 14/06/2018).
  • Στοιχεία αφηγηματολογίας, με έμφαση στην αναπαράσταση του λόγου των προσώπων, και στοιχεία ποιητικής με έμφαση στη θεωρία του ποιητικού συμβόλου (3ωρο σεμινάριο-εργαστήριο, 15/06/2018).

2013 (Απρ.)  University of Warsaw, Institute for Interdisciplinary Studies, Πολωνία. Υπεύθυνος καθηγητής: Przemek Kordos.

  • «Το Κυπριακό Ζήτημα στο έργο των Παλαμά, Σικελιανού και Σεφέρη» (παράδοση στα ελληνικά, 23/04/2013).
  • «Memory and Sense of History in Cavafy» (σεμινάριο στα αγγλικά, 24/04/2013).
  • «Ελληνικά κόμικς: Ιστορία, ιδεολογία, πολιτισμικό περιβάλλον» (εργαστήριο στα ελληνικά και τα πολωνικά σε συνεργασία με τον καθηγητή Przemek Kordos, 25/04/2013). 

2013 (Μάρτ.)  King’s College London, Centre for Hellenic Studies, UK.  Ωριαία διάλεξη στα αγγλικά στο επιστημονικό Colloquium με πρόσκληση των καθηγητών Roderick Beaton και David Ricks.

  • «Aspects of Cyprus in the oeuvre of Kazantzakis, Sikelianos and Seferis» (19/03/2013).

2013 (Δεκ.)  Università degli Studi di Padova, Dipartimento dei Beni Culturali, Ιταλία. Ωριαίο μάθημα-διάλεξη στα ιταλικά σε φοιτητές του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών με πρόσκληση του καθηγητή Μassimo Peri.

  • «Testimonianze di letterati greci e ciprioti intorno alla Questione di Cipro» (13/12/2013). 

           

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ 

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Ολοκληρωμένες

  1. Alexandra Gorbacheva, Η πρόσληψη του γενέθλιου τόπου στη νεοελληνική λογοτεχνία της Κύπρου του 20ού  αιώνα (υποστήριξη: 8/11/2019).
  2. Δημήτρης Χριστόπουλος, Χριστόφορος Μηλιώνης: Συμβολή στη μελέτη του βίου και του έργου του (υποστήριξη: 26/1/2023). 
  3. Μαριέττα Κατσιάρτου,  Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και η εμπειρία της Κατοχής στην ελληνική πεζογραφία (1940-1967). Όψεις της λογοτεχνικής πρόσληψης της Ιστορίας. Μια κοινωνιοσημειωτική προσέγγιση (υποστήριξη: 22/5/2023).                                    Υπό εκπόνηση
  4. Γαβριέλλα Παναγή, Η μουσική στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη (2017 – ).
  5. Δήμητρα Κιούση, Πρωτοπορία και ανανέωση στην ελληνική μεταπολεμική ποίηση. Μια διακαλλιτεχνική προσέγγιση με έμφαση στη “μακρά δεκαετία του ’60”. Ποίηση, Φωτογραφία, Κινηματογράφος (2020 – ).
  6. Γιώργος Βλάχος, Χρονοτοπικές και διαλογικές πραγματικότητες στα μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και «Αδερφοφάδες» (2021 – ).
  7. Χαρά-Μαρία Παναγιώτου, Αιμίλιος Χουρμούζιος: ένας διανοούμενος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας (2021 –).
  8. Μάριος Δημοσθένους, Έργα ταξιδιωτικής λογοτεχνίας Ελλήνων και Ελληνίδων συγγραφέων του Μεσοπολέμου (1922-1945) (2022 – ).
  9. Αλίκη Γιαννακού, Εαυτός – τραύμα – χώρος στη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία [προσωρινός τίτλος] (2023 – ). 
  10. Μαρία Πολίτου, Η ποίηση και η ποιητική του Μάρκου Μέσκου (2024 – ).

 

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

  1. Μαριάννα Παφίτη, Ο κόσμος της κρητικής «Βοσκοπούλας». Ερμηνευτική προσέγγιση στην Αναγεννησιακή Λογοτεχνία (2013, επόπτης: Μ. Πιερής).
  2. Παναγιώτα Χαραλάμπους, Η διαπλοκή ποίησης και μουσικής στο έργο του Διονυσίου Σολωμού (2014, συνεπόπτες: Δ. Αγγελάτος, Μ. Πιερής).
  3. Αλέξανδρος Μπαζούκης, Ο Ρόδης Ρούφος στην Κατοχή, στην Αντίσταση και στον Αγώνα της ΕΟΚΑ (2017, επόπτης: Π. Βουτουρής).
  4. Παναγιώτης Πετρίδης, Ελλάδα και Δύση, μια σχέση σε κρίση (1850-1880): Αλ. Ρ. Ραγκαβή, «Ο Αυθέντης του Μωρέως» – Σπ. Ζαμπελίου, «Κρητικοί γάμοι». Μυθοπλασία, ιδεολογία, διπλωματία (2021, επόπτης: Π. Βουτουρής).
  5. Giovanna Carbonaro, Η μεσαιωνική ελληνική ερωτική ποίηση μεταξύ παράδοσης και νεωτερισμού. Η συλλογή του κώδικα Vindob. Theol. Gr. 244 (2022, επόπτρια: Ρ. Παπαδάκη).
  6. Στέλλα Μιχαήλ, Η πρόσληψη του συμβολισμού στην Ελλάδα (1890-1900) (2023, επόπτης: Π. Βουτουρής – διετέλεσα Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής).

ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

  1. Nicoletta Hadjipavlou, ‘This too will pass’: Constructing the idea of empire in the Modern Greek Poetry of Cyprus, 1878-2004, King’s College London (υποστήριξη: 31/03/2015). Επόπτης: Prof. Roderick Beaton. Mέλη της εξεταστικής επιτροπής: Prof. Marc Lauxtermann, Oxford University, Α. Athanasopoulou, UCY.
  2. Βασιλική Σελιώτη, Το τραύμα του ’74 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία – Έμφυλες προσεγγίσεις, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Π.Τ.Δ.Ε. (υποστήριξη: 10/6/2019). Τριμελής Επιτροπή: Δήμητρα Κογκίδου (κύρια επόπτρια), Βενετία Αποστολίδου, Χριστοδούλα Μητακίδου (συνεπόπτριες). Μέλος της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής.
  3. Μαρίκα Δουζίνα, Εναλλακτικές προσεγγίσεις του λογοτεχνικού κειμένου. Επαναπροσδιορίζοντας την επικοινωνία των εφήβων μαθητών με το λογοτεχνικό κείμενο μέσω της δημιουργικής ανάγνωσης και της δημιουργικής γραφής, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (υποστήριξη: 11/2/2020). Τριμελής Επιτροπή: Έλλη Φιλοκύπρου (κύρια επόπτρια), Τζίνα Καλογήρου, Αφροδίτη Αθανασοπούλου (συνεπόπτριες).
  4. Κωνσταντίνα Μισιρλιάδη, Ο διασκελισμός στον Φιλύρα και στον Σεφέρη, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Φιλολογίας - Τομέας ΜΝΦ (υποστήριξη: 28/2/2022). Τριμελής Επιτροπή: Δημήτρης Αγγελάτος (κύριος επόπτης), Ευριπίδης Γαραντούδης, Χριστίνα Ντουνιά (συνεπόπτες). Μέλος της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής.
  5. Σοφία Τατίδου, Πολιτικές χειραφέτησης: οι «επιδημίες» αυτοκτονιών των γυναικών στην Ελλάδα στα τέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι., ΑΠΘ - Τμήμα Πολιτικών Επιστημών (υποστήριξη: 31/05/2022). Τριμελής Επιτροπή: Γιώργος Μαργαρίτης (κύριος επόπτης), Νίκος Ροτζώκος, Vemund Aarbakke (συνεπόπτες). Μέλος της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής.
  6. Αικατερίνη Βεργετάκη-Πειρασμάκη, Αναπαραστάσεις της φύσης στα σχολικά εγχειρίδια Λογοτεχνίας της δημοτικής εκπαίδευσης, 1975-σήμερα / Représentations de la Nature dans les manuels scolaires de littérature de l'enseignement primaire grec, au fil du temps, de 1975 jusqu'à nos jours, Université Paul Valéry Montpellier (υποστήριξη: 23/11/2023). Επόπτης: Prof. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος/Constantin Angelopoulos. Υπήρξα μία από τους 2 ανώνυμους αξιολογητές της διατριβής (peer reviewer) προκειμένου αυτή να θεωρηθεί δεκτή για υποστήριξη. 
 
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
 

2023-2025: «Αρχείο Γιώργου Κ. Κατσίμπαλη: Ταξινόμηση, αναλυτική περιγραφή και ψηφιοποίηση». Επιστημονική Υπεύθυνη. Σε συνεργασία με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Βασιλική Λαμπροπούλου, ΕΚΠΑ. Εγκρίθηκε ως χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα από την Επιτροπή Ερευνών του Π.Κ.  Διάρκεια: Μάρτιος 2023 - Φεβρουάριος 2025, προϋπολογισμός 60.000 ευρώ. [ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Π.Κ.]

2020-2023: «Φίλοι του άλλου πολέμου»: Η διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης του Σεφέρη μέσα από τη σχέση του με Βρετανούς διανοούμενους με σημαντικό πολιτικό ρόλο, και η αντανάκλαση στο έργο του με έμφαση στην Κύπρο (1944-1963). Επιστημονική Υπεύθυνη. Σε συνεργασία με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Βασιλική Λαμπροπούλου, ΕΚΠΑ. Εγκρίθηκε ως χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα από την Επιτροπή Ερευνών του Π.Κ. στο πλαίσιο του Προγράμματος Χρηματοδότησης Μεταδιδακτορικών Ερευνητών «Ονήσιλος». Διάρκεια: Σεπτέμβριος 2020 - Φεβρουάριος 2023, προϋπολογισμός 70.000 ευρώ. [ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Π.Κ.]

2020-2022: Μέλος της ομάδας Εκπονητών του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Λογοτεχνίας για το Γυμνάσιο στο πλαίσιο της δράσης «Αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα Προγράμματα Σπουδών και το Εκπαιδευτικό Υλικό Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Υπουργείο Παιδείας Ελλάδας, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (διορισμός: Σεπτέμβριος 2020). [ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΥΠΕΠΘ]

2009-2015: Νέα Αναλυτικά Προγράμματα για τα δημόσια σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέλος της 3μελούς Επιστημονικής Επιτροπής για τη Λογοτεχνία στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, μαζί με τους καθηγητές Μίμη Σουλιώτη και Παντελή Βουτουρή (πρόεδρος της Επιτροπής). Αρμοδιότητες: Συντάκτρια του ενιαίου Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας (ΠΣΛ) στην υποχρεωτική εκπαίδευση, Συντονίστρια της Συντακτικής Ομάδας των νέων εγχειριδίων Λογοτεχνίας για το Γυμνάσιο, Κύρια Επιμορφώτρια στα προγράμματα εκπαίδευσης των μάχιμων εκπαιδευτικών στα νέα ΑΠ Λογοτεχνίας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, Επιστημονική υπεύθυνη για τις δράσεις της Ομάδας υποστήριξης του ΠΣΛ στην εκπαίδευση, καθώς και για τον έλεγχο του υλικού στο site για τη Λογοτεχνία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Βλ. αντίστοιχα http://logom.schools.ac.cy/index.php/el/ (για τη Μέση) και http://logod.schools.ac.cy/index.php/el/ (για τη Δημοτική εκπαίδευση). [ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΥΠΠ] 

1999-2001: Συντονίστρια του έργου «ΣΑΛΑΜΙΣ - Σχολικές Βιβλιοθήκες» στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Καθηγηγής Δημήτρης Δεσπότης. Το έργο ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια (πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ - Β΄ ΚΠΣ), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Αντικείμενο: Ίδρυση, οργάνωση και εξοπλισμός 25 Σχολικών Βιβλιοθηκών σε έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό (σύνολο περίπου 5.000 τόμοι για καθεμία συν οπτικοακουστικό υλικό και ηλεκτρονικός εξοπλισμός) σε ισάριθμες σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική και στον Πειραιά. Συνολικός χρόνος εργασίας: 2 χρόνια (1.6.1999 - 30.6.2001). [ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΥΠΕΠΘ]

1994-95: Κύρια Ερευνήτρια στο πρόγραμμα «La topica del sogno della letteratura neogreca», Università di Padova, Sezione di Studi Bizantini e Neogreci. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Massimo Peri. Σκοπός του Ερευνητικού προγράμματος ήταν η διερεύνηση του λογοτεχνικού τόπου του ονείρου στη Νεοελληνική Λογοτεχνία από τις απαρχές της (10ος-11ος αι.) έως τον 20ό αιώνα (μέχρι και το κίνημα του Υπερρεαλισμού). Αντικείμενο της δικής μου ερευνητικής εργασίας ήταν οι καταβολές του τόπου αυτού στην αρχαία και βυζαντινή ονειρολογική παράδοση και οι συνάφειές του με την ευρωπαϊκή, ειδικότερα την ιταλική λογοτεχνία στα έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας (Φαλιέρος, Μπεργαδής, Χορτάτσης, Κορνάρος, Τρώιλος κ.ά.).Συνολικός χρόνος ερευνητικής εργασίας: 1 έτος και έξι μήνες (Ιούνιος 1994 – Δεκέμβριος 1995). [ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΙΤΑΛΙΑ]      

1990-1992: Ερευνήτρια-υπότροφος του εθνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο πρόγραμμα «Αρχείο Νεοελληνικής Μετρικής», Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών. Επιστημονικός υπεύθυνος: Νάσος Βαγενάς. Αντικείμενο της εργασίας μου ήταν ο εντοπισμός, η ευρετηρίαση και η θεματική κατάταξη όλων των κειμένων μετρικού ενδιαφέροντος στα λογοτεχνικά και ημιλογοτεχνικά Περιοδικά και συναφή έντυπα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, μεταξύ των οποίων η αποδελτίωση όλης της σειράς της Νέας Εστίας (1927-1992). Προϊόν του προγράμματος αποτελεί η Βιβλιογραφία Νεοελληνικής Μετρικής, επιμ. Ευριπίδης Γαραντούδης, Π.Ε.Κ., 2000 (για τη συμβολή μου  βλ. τον Πρόλογο και την Εισαγωγή). Συνολικός χρόνος της ερευνητικής εργασίας μου: 2 χρόνια και 10 μήνες (1.1.1990 - 31.10.1992). [ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ι.Τ.Ε.]

 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ & ΗΜΕΡΙΔΩΝ

 

2024

1. «Το βίωμα του εγκλεισμού και της επιτήρησης από διεπιστημονική σκοπιά: ιστορία, λογοτεχνία, βιολογία, ψυχολογία, τέχνη». Διεπιστημονική Ημερίδα (Λευκωσία, 17/06/2024). Διοργ. Τμήμα ΒΝΕΣ. Επιστημονική Υπεύθυνη.

2. Ανοίγοντας την ελληνόγλωσση λογοτεχνία στον αγγλόφωνο κόσμο: παρουσίαση της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας 'CENSUS of Modern Greek Literature' (moderngreekliterature.org) από τους Dia Philippides, Wim Bakker και συνεργάτες τους. Συνδιοργ. Παν. Κύπρου, Τμήμα ΒΝΕΣ - Παν. Λευκωσίας, χορηγός: Ίδρυμα Αντζουλή. Επιστημονική Υπεύθυνη σε συνεργασία με τη Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα.

2022

3.  Διονύσιος Σολωμός και Κύπρος. Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο (Λευκωσία, 23-25/09/2022). Συνδιοργ. Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής – Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα ΒΝΕΣ. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

4.   13th Conference of ARLE (The International Association for Research in L1 Education). Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κύριος διοργανωτής: Τμήμα ΕΠΑ (15-17/06/2022). Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής (με ειδίκευση στη διδακτική της λογοτεχνίας).

2019      

5. Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Ερωτόκριτο (Ρέθυμνο, 21-23/06/2019). Διοργ. Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

6. 4ο Διεθνές Συνέδριο για τη Δημιουργική Γραφή (Φλώρινα, 12-15/09/2019). Διοργ. ΑΠΘ – ΕΑΠ, Κοινό Διαπανεπιστηµιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών «Δηµιουργική Γραφή». Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

2018      

7. «Με ολάνοιχτα του λογισμού τα μάτια»: 220 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού. Επιστημονική Ημερίδα (Λευκωσία, 17/03/2018). Συνδιοργ. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου – Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα ΒΝΕΣ – Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Δασούπολης. Επιστημονική Υπεύθυνη.

8. Ο Νίκος Καζαντζάκης και η επίδραση του έργου του σε άλλους συγγραφείς. Επιστημονικό συνέδριο (Χανιά, 28-30/09/2018). Συνδιοργ. Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας – Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

2015      

9. Οι γλωσσικοί κώδικες στη σχολική πράξη. Φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη του Εμμανουήλ Κριαρά. Διημερίδα (Ρἐθυμνο, 17-18/4/2015). Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής. Διοργ. Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Ρεθύμνης. Βλ. www.sfnr.gr/

10. Ο λογοτεχνικός γραμματισμός στη διδακτική πράξη. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (Λευκωσία, 14/3/2015). Επιστημονική Υπεύθυνη για την οργάνωση της Ημερίδας και τη διεξαγωγή των εργαστηρίων (workshops) από την ομάδα υποστήριξης του Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας.

2011      

11.  Διδακτική της Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση: Aντικρίζοντας το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα. Συνέδριο. Συνδιοργ. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου – Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (6-7/05/2011). Επιστημονική Υπεύθυνη της οργάνωσης των εργαστηρίων (workshops) από τα μέλη της ομάδας υποστήριξης του Α.Π. Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση. Στο Συνέδριο συμμετείχαν ειδικοί στη Διδακτική της Λογοτεχνίας από την Κύπρο και την Ελλάδα (Βενετία Αποστολίδου, Ελένη Χοντολίδου κ.ά.).

 

Ελληνικός Ρομαντισμός (προπτυχιακό σεμινάριο)
ΒΙΒΛΙΑ - ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ
  1. Το πρόβλημα της διγλωσσίας - Η περίπτωση του Σολωμού, διδακτορική διατριβή, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Φιλοσοφική Σχολή, Ρέθυμνο 1999, 251 σελίδες. Αναρτημένη στο Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/32251.
  2. Η Ματαιωμένη Ουτοπία. Γιάννης Γαβριηλίδης, Νίκος Καραγιάννης και άλλοι σύντροφοι (σε συνεργασία με τους Γιώργο Κόκκινο και Γαβρίλη Λαμπάτο), εκδ. Ταξιδευτής, Αθήνα 2008, 351 σελίδες. ISBN 9789606748318.
  3. Ιστορία και Λογοτεχνία σε διάλογο, ή Περί μυθικής και ιστορικής μεθὀδου. Μια ανίχνευση στη νεοελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα, εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2016, 288 σελίδες. ISBN 978-960-458-661-5. http://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604586615
  4. Σχήματα λόγου, εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2022, 108 σελίδες. ISBN 978-618-03-3357-2.   https://www.metaixmio.gr/el/products/%CF%83%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%85 
 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
  1. Massimo Peri, Του πόθου αρρωστημένος. Ιατρική και ποίηση στον "Ερωτόκριτο", Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (Π.Ε.Κ.), Ηράκλειο 1999, 289 σελίδες (μτφρ. από τα ιταλικά του βιβλίου του: Malato d’amore. La medicina dei poeti e la poesia dei medici, ed. Rubbettino, Messina 1996).
  2. Louis Coutelle, Για την ποιητική διαμόρφωση του Διονυσίου Σολωμού (1815-1833), Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2009, 670 σελίδες (μετάφραση του συνόλου των ιταλικών και λατινικών παραθεμάτων του βιβλίου).
  3. Ανδρέα Κάλβου Αλληλογραφία, 2 τόμοι (512+592 σελίδες), εισαγωγή - επιμέλεια - σχολιασμός Δημήτρης Αρβανιτάκης με τη συνεργασία του Λεύκιου Ζαφειρίου, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2014 (μετάφραση του μεγαλύτερου μέρους των ιταλικών επιστολών και των δύο τόμων: βλ. σχετικά, τόμος Β΄, σ. 535).

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ 

  1. Massimo Peri, «Εἶς, δύο, τρεῖς: ὁ δὲ δὴ τέταρτος ποῦ;». Έρευνα για τον λογοτεχνικό τόπο της καλλονής, αναθεωρημένη έκδοση, μτφρ. Μαρία Οικονομίδου, θεώρηση μετάφρασης - επιμέλεια Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών/ Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2019, 506 σελίδες. ISBN 978-960-231-195-0.
  2. Στυλιανός Αλεξίου – Λεύκιος Ζαφειρίου Αλληλογραφία, επιμέλεια - σχολιασμός Αφροδίτη Αθανασοπούλου, εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 2022, 117 σελίδες. ISBN 978-618-5248-00-0.
  3. Πίτσα Γαλάζη, Ποιήματα (1963-2020), με Σημειώσεις και Γλωσσάρι, Εισαγωγή και επιμέλεια Αφροδίτη Αθανασοπούλου, εκδ. Αρμός, Αθήνα, 1020 σελίδες (υπό έκδοση). ISBN 978-960-615-000-0. 
Φιλολογικές επιμέλειες
(σε παρένθεση σημειώνεται η σελίδα όπου γίνεται αναφορά στη δουλειά μου από τον συγγραφέα ή τον επιμελητή της έκδοσης)
  1. Massimo Peri, Η φεγγαροντυμένη του Σολωμού. Ένας άγνωστος x που πρέπει να παραμείνει άγνωστος, εκδόσεις Gutenberg, 2016 («Πρόλογος»).
  2. Η ποίηση του κράματος. Μοντερνισμός και διαπολιτισμικότητα στο έργο του Καβάφη, επιμ. Μιχάλης Πιερής, Π.Ε.Κ., 2000 («Πρόλογος»).
  3. Αθηνά Βογιατζόγλου, Η Μεγάλη Ιδέα του Λυρισμού. Μελέτη του «Προλόγου στη Ζωή» του Σικελιανού, Π.Ε.Κ., 1999 («Πρόλογος»).
  4. Massimo Peri, Δοκίμια Αφηγηματολογίας, επιμ. Σ. Ν. Φιλιππίδης, Π.Ε.Κ., 1994 (σ. viii).
  5. Μιχάλης Πιερής, Χώρος, φως και λόγος. Η διαλεκτική του «μέσα»-«έξω» στην ποίηση του Καβάφη, Καστανιώτης, 1992 (σ. 17).
  6. Επιμελήθηκα επίσης το αφιέρωμα στον Καζαντζάκη του περιοδικού Φιλόλογος, τχ. 130 (Ιανουάριος-Μάρτιος 2008), με συνεργασίες των Peter Bien, Χρίστου Γουνελά, Φάνη Κακριδή, Παναγιώτη Υφαντή, Τασούλας Μαρκομιχελάκη, Δημήτρη Κόκορη, Στέλιου Λαμπάκη, Σπύρου Κατσαραπίδη και άλλων.
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ (κατά αύξουσα χρονολογική σειρά)
 
ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Βλ. τους αρ. Α.2, 15, 18, 24, 28 | Β.12, 13, 23
 
Α. Κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και σε πρακτικά συνεδρίων
  1. 1996 (σε συνεργασία με τον Massimo Peri): «Μια ελληνική οδός προς τον ανισοσύλλαβο στίχο», στο: Νάσος Βαγενάς (επιμ.), Η ελευθέρωση των μορφών. Η ελληνική ποίηση από τον έμμετρο στον ελεύθερο στίχο (1880-1940), Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, Π.Ε.Κ., 57-69. [ΜΕΤΡ]
  2. 1997/98: «Il Dialogo di Solomos. Problemi di fonti», στον τόμο: ΙταλοΕλληνικά, επιμ. Costantino Nikas, Napoli, 397-422. [ΣΟΛ]
  3. 2002: «Ο απόηχος του Κρητικού Αγώνα στην ποίηση των Ελλήνων ρομαντικών», στον τόμο: Ο Ρομαντισμός στην Ελλάδα, Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Αθήνα: Εταιρεία Σπουδών Σχολής Μωραΐτη, 31-53. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, ΕΛΛ. ΡΟΜ.]
  4. 2004a: «Ο Σεφέρης και “οι τρεις μεγάλοι ποιητές μας που δεν ήξεραν ελληνικά”», στο: Μιχάλης Πιερής (επιμ.), Γιώργος Σεφέρης: το ζύγιασμα της καλοσύνης, Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου, Ελληνικά Γράμματα - Μεσόγειος, 245-267. [ΣΕΦ, ΚΑΛΒ, ΣΟΛ, ΚΑΒ]
  5. 2004b: «Ιστορία και Λογοτεχνία στο σχολείο. Μια διεπιστημονική πρόταση διδασκαλίας για την κριτική αγωγή των μαθητών στον σύγχρονο πολιτισμό», στο: Κώστας Αγγελάκος – Γιώργος Κόκκινος (επιμ.), Η διαθεματικότητα στο σύγχρονο σχολείο η διδασκαλία της Ιστορίας με τη χρήση πηγών, Αθήνα: Μεταίχμιο, 101-131. [ΙΣΤ-ΛΟΓ]
  6. 2005: «Σχεδίασμα για μια Γραμματική της ποιητικής γλώσσας. (Σκέψεις και προτάσεις για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας)», στο: Κώστας Μπαλάσκας – Κώστας Αγγελάκος (επιμ.), Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Μεταίχμιο, 143-173. [ΘΕΩΡΙΑ ΛΟΓ, ΔΙΔ.ΛΟΓ]
  7. 2008a: «“Σκοτάδι πνευματικό σκέπασε την Ελλάδα…”: Διαβάζοντας για την παιδεία επί Τουρκοκρατίας στα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», στο: Αντρέας Π. Ανδρέου (επιμ.), Η Διδακτική της Ιστορίας στην Ελλάδα και η έρευνα στα σχολικά εγχειρίδια, Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Μεταίχμιο, 233-267. Βλ. http://ucy.academia.edu/AfroditiAthanasopoulou/Papers/1200207/ [ΙΣΤ. ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ]
  8. 2008b: «Το αντικαθρέφτισμα της Ιστορίας στην ποίηση του Κώστα Μόντη», στο: Κώστας Νικολαΐδης (επιμ.), Κώστας Μόντης (1914-2004). Ο περιπατητής του ουρανού, Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου, Λευκωσία: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου - Πολιτιστικές Υπηρεσίες, 175-190. Πρώτη δημοσ. Ύλαντρον 8-9 (Ιούνιος 2007) 21-35. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, ΜΟΝΤΗΣ]
  9. 2010: «Διαπιστώσεις και προτάσεις για την εφαρμοσμένη Διδακτική της Λογοτεχνίας στην καθ’ ημάς εκπαίδευση, στον ορίζοντα μιας (ακόμη) Μεταρρύθμισης: από την ελλαδική στην κυπριακή πραγματικότητα και πάλι πίσω», στο: Χριστίνα Αργυροπούλου – Παναγιώτης Σκορδάς (επιμ.), Η θέση της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Πρακτικά 36ου Ετήσιου Συνεδρίου της Π.Ε.Φ., Αθήνα: Ελληνοεκδοτική, 276-303. [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΠΣΛ]
  10. 2012: «Περιεχόμενο και καινοτόμα στοιχεία του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου», και «Χιούμορ και σάτιρα στη Λογοτεχνία», στο: Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα – Γιώργος Κ. Μύαρης (επιμ.), Διδακτική της Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση: Αντικρίζοντας το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα, Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Λευκωσία: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, 2012, 41-67 και 124-135. [ΔΙΔ.ΛΟΓ - ΠΣΛ, ΧΙΟΥΜΟΡ-ΣΑΤΙΡΑ]
  11. 2013 (σε συνεργασία με τη Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα): «Βιτσέντζος Κορνάρος – Διονύσιος Σολωμός: Η χρήση λογοτεχνικών παραδειγμάτων του 16ου και 19ου αιώνα στη διαπολιτισμική εκπαίδευση με βάση τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα», στο: Παναγιώτης Αγγελίδης και Χριστίνα Χατζησωτηρίου (επιμ.), Διαπολιτισμικός διάλογος στην Εκπαίδευση: Θεωρητικές προσεγγίσεις, πολιτικές πεποιθήσεις και παιδαγωγικές πρακτικές, Αθήνα: Διάδραση, 379-419, ειδικά 390-413 [χρησιμοποιείται ως ακαδημαϊκό εγχειρίδιο στο Παν/μιο Λευκωσίας]. [ΣΟΛ]
  12. 2015a: «Η Κύπρος μεταξύ “μητέρας Ελλάδας” και “μητριάς Αγγλίας”: μαρτυρίες λογοτεχνών, ή Η λογοτεχνία ως δημόσια ιστορία», στο: Αντρέας Ανδρέου κ.ά. (επιμ.), Η Δημόσια Ιστορία στην Ελλάδα. Χρήσεις και καταχρήσεις της Ιστορίας, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 217-236. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, ΚΥΠΡΟΣ]
  13. 2015b: «Από τις Κρητικές κωμωδίες στα σατιρικά όνειρα του Σολωμού», στο: Κωνσταντίνος Α. Δημάδης (επιμ.), Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο (1204-2014): οικονομία, κοινωνία, ιστορία, λογοτεχνία, Πρακτικά Ε΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών, Αθήνα: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, τόμος Β΄, 785-819. [ΣΟΛ]
  14. 2015c: «O Καζαντζάκης στο νησί της Αφροδίτης (1926). Ερωτήματα, υποθέσεις, νέα στοιχεία», στο: Μιχάλης Πιερής (επιμ.), «Διά ανθύμησιν καιρού και τόπου». Λογοτεχνικές Αποτυπώσεις του Κόσμου της Κύπρου, Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, Λευκωσία: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υ.Π.Π. Κύπρου – Τμήμα ΒΝΕΣ Πανεπιστημίου Κύπρου, 407-443. [ΚΑΖ]
  15. 2017: “Kazantzakis’s perception of England (1939, 1946)”, in: Liana Giannakopoulou and E. Kostas Skordyles (eds.), Culture and Society in Crete. From Kornaros to Kazantzakis, Cambridge Scholars Publishing, 77-102. [ΚΑΖ]
  16. 2018a: «Η Αλληλογραφία του Σολωμού: μια πολύτιμη πηγή για τη ζωή και το έργο του», στα ψηφιακά Πρακτικά του Συνεδρίου "Με ολάνοιχτα του λογισμού τα μάτια". 220 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, http://logom.schools.ac.cy/index.php/el/epimorfosi/imerides-synedria (ανάρτηση: Μάιος 2018) [ΣΟΛ]
  17. 2018b: «Οι κριτικές απόψεις του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου για το έργο του Σολωμού, του Κάλβου και άλλων ποιητών του 19ου αιώνα», στο: Θεοδόσης Πυλαρινός (επιμ.), Το κριτικό έργο του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Πρακτικά Συνεδρίου, Εκδόσεις της Σχολής Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Αθήνα, 111-126. [ΣΟΛ, ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ]
  18. 2018c: «Being a Bilingual “National” Poet: The Case of Dionysios Solomos / Dionisio Salamon», στον τόμο: Innovation in Language Learning, Proceedings of the 11th International Conference, Filodiritto Editore, Florence, 252-256. E-book: https://conference.pixel-online.net/ICT4LL/files/ict4ll/ed0011/Conference%20Proceedings.pdf [ΣΟΛ]
  19. 2018d: «Μυώντας τους μαθητές στη λογοτεχνία μέσα από το Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας της Κύπρου. Δείκτες επιτυχίας και επάρκειας», στο: Ξένη Σκαρτσή (επιμ.), Ποίηση και Εκπαίδευση, Πρακτικά 36ου Συμποσίου Ποίησης Πατρών, Μανδραγόρας, Αθήνα, 79-95. [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ]
  20. 2018e (σε συνεργασία με την Αγγελική Τανίδου): «Με μπούσουλα τις Οδηγίες Πλεύσεως φτάσαμε σε μια… δημιουργική Ιθάκη. Ένα βιβλίο για τη δημιουργική γραφή και εφαρμογές του στη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο Λύκειο», Πρακτικά 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Δημιουργική Γραφή, επιμ. Τ. Η. Κωτόπουλος – Β. Νάνου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα, σ. 17-42. [ΔΙΔ. ΛΟΓ, ΔΗΜ. ΓΡΑΦΗ]
  21. 2021a: «Καβαφικά ίχνη στην ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Τα “Ιουλιανά” ποιήματα», στον τόμο: Καβάφης και Κύπρος, Πρακτικά του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, επιμ. Κ. Ιωάννου – Λ. Γαλάζης – Στ. Αλεξίου, Λευκωσία, 171-188. [ΚΑΒ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ]
  22. 2021b: «Σύσταση και μετασχηματισμοί του locus amoenus στην ελληνική λόγια και δημώδη λογοτεχνία: Από τον “λειμώνα του προσώπου” του Τάτιου ώς τον αρκαδισμό του νεοκλασικισμού», στον τόμο: Ερωτόκριτος: Αισθητική, Ιστορία, Κριτική, Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου προς τιμήν του του Wim F. Bakker και του Arnold F. van Gemert, επιμ. Ελένη Κωβαίου – Σπύρος Κατσαραπίδης, Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, Ηράκλειο, 67-108. [ΛΟΓ. ΤΟΠΟΙ]
  23. 2022a: «Ο Σολωμός και οι σύγχρονοί του. Γύρω από την ποιητική πρόσληψη (και την προϊστορία) του Ύμνου εις την Ελευθερίαν στην Αθήνα και στα Επτάνησα», στον τόμο: Η πένα και το ξίφος: Η πολεμική στη νεοελληνική λογοτεχνία, φιλολογία και κριτική από τους πρώιμους νεότερους χρόνους έως σήμερα, Πρακτικά της ΙΣΤ΄ Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης, ΑΠΘ – Τμήμα Φιλολογίας – Τομέας Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη, 73-96. [ΣΟΛ, ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ, ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΙ]
  24. 2022b (σε συνεργασία με τη Μαρίλη Δουζίνα): «Redefining the students’ contact with Literature through Creative Writing and Reading», στον τόμο: Innovation in Language Learning, Proceedings of the 15th International Conference, Filodiritto Editore, Florence, 38-44. DOI: 10.26352/GY10_2384-9509 [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΔΗΜ. ΓΡΑΦΗ]
  25. 2023a: «Ο locus amoenus στο έργο του Σολωμού», στον τόμο: Διονύσιος Σολωμός και Κύπρος, Πρακτικά του Γ΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής (ΟΛΚ) σε συνεργασία με το Τμήμα ΒΝΕΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λευκωσία, 233-263. [ΣΟΛ, ΛΟΓ. ΤΟΠΟΙ]
  26. 2023b: «“Ιστορία σε ψυχές”. Ο αντίχτυπος της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κύπρο: Μαρτυρίες προσφύγων», Επιστημονική Επετηρίδα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τ. 2, Ηρόδοτος, Αθήνα, 251-263. [ΙΣΤ-ΛΟΓ]
  27. 2024a: «Προκλήσεις και ζητούμενα της λογοτεχνικής εκπαίδευσης σήμερα», στoν τόμο (e-book): Το μάθημα της Λογοτεχνίας στο σύγχρονο σχολείο: από τη θεωρία στην πράξη, Πρακτικά Εκπαιδευτικού Συνεδρίου, επιμ. Χρυσάνθη Δημητρίου – Ευανθία Πολυβίου, Υπουργείο Παιδείας /Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου – Κέντρο Λογοτεχνικών και Πολιτισμικών Σπουδών (ΚΕΛΟΠΟΣ), Λευκωσία, σ. 8-17. [ΔΙΔ. ΛΟΓ.]
  28. 2024b (σε συνεργασία με τον Γιώργο Βλάχο): «The image of the Ancestor in Askitiki», στον τόμο των Πρακτικών 100 Years of Askitiki: The Centenary Conference, (Cambridge, Queens’ College, 30/6 – 1/7/2023). [ΚΑΖ] [υπό δημοσ.]
  29. 2024c: «Μέτρο και ύφος στον Ύμνο του Σολωμού», στον τόμο των Πρακτικών της Επιστημονικής Ημερίδας Από τον Εθνικό Ύμνο στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν». Διακόσια χρόνια από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού, Ίδρυμα Αντζουλή (Λευκωσία, 26/5/2023) [ΣΟΛ] [υπό δημοσ.]
Β. Άρθρα σε Περιοδικά και αφιερώματα περιοδικών
  1. 1996: «Φαινόμενα γλωσσικής διαπλοκής στο έργο του Σολωμού», Μαντατοφόρος, τχ. 41, Ιανουάριος (αφιέρωμα στον Δ. Σολωμό), 5-49. [ΣΟΛ. ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ]
  2. 1997: «Για τις ελληνικές πηγές του σολωμικού Διαλόγου», Η Λέξη, τχ. 142, Νοέμβριος-Δεκέμβριος (αφιέρωμα στον Δ. Σολωμό), 868-881. [ΣΟΛ. ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ]
  3. 2000: «Προβλήματα περιγραφής και ερμηνείας των ελληνοϊταλικών του Σολωμού», Πόρφυρας, τχ. 95-96, Ιούλιος-Σεπτέμβριος (αφιέρωμα στον Δ. Σολωμό), 197-232. Βλ. http://users.sch.gr/afroath/downloads/SOLOMOY_Diglossia.pdf [ΣΟΛ. ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ, Αυτόγραφα]
  4. 2007a-b: «Μια λύση στο πρόβλημα της ονομασίας των νεοελληνικών στίχων στην παραδοσιακή έμμετρη ποίηση», Μικροφιλολογικά, τχ. 21 (άνοιξη), 36-42 και «Επισημείωση στο άρθρο για τη Μετρική», τχ. 22 (φθινόπωρο), 57-59. [ΜΕΤΡ]
  5. 2008a: «Come l’uom s’eterna. Για μια τυπολογία των ηρώων της καζαντζακικής μυθολογίας», Φιλόλογος, τχ. 130, Ιανουάριος-Μάρτιος (αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη), 55-71. Αναδημοσ. με προσθήκες στα Πεπραγμένα του Ι΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, επιμ. Κωστής Ψυχογυιός, Χανιά 2011, τόμος Γ.3, 247-272. [ΚΑΖ]
  6. 2008b: «Νίτσε – Βούδας – Καζαντζάκης: Η γενεαλογία της “Κρητικής Ματιάς”», Πόρφυρας, τχ. 129 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος), 287-303 και http://users.sch.gr/afroath/downloads/KAZANTZAKIS_2.pdf (εκτενέστερη ηλεκτρονική μορφή του δημοσιεύματος). [ΚΑΖ]
  7. 2009: «Νοσταλγώντας “το άπειρο των παιδικών μας χρόνων”. Το θέμα της παιδικότητας στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη», Το Δέντρο, τχ. 171-172, Φθινόπωρο (αφιέρωμα στον Τ. Λειβαδίτη), 14-18 και  http://users.sch.gr/afroath/downloads/LEIVADITIS.pdf (εμπλουτισμένη μορφή) [ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ]
  8. 2010a: «Η παρουσίαση του “άλλου εαυτού” στο αυτοβιογραφικό αφήγημα. Παράλλαξη και αποσιώπηση στο Αμάρτημα της μητρός μου του Γ. Βιζυηνού», Νέα Εστία, τχ. 1834 (Ιούνιος), 1151-1186. http://ucy.academia.edu/AfroditiAthanasopoulou/Papers/1180115/ [ΒΙΖ]
  9. 2010b: «Απομεινάρι θαυμαστό ερμιάς και μεγαλείου. Η σολωμική κληρονομιά από τη σκοπιά του σήμερα», Ακτή, τχ. 82 (Άνοιξη), 203-222. [ΣΟΛ]
  10. 2010c: «Ο Ρίτσος στα σχολικά εγχειρίδια Λογοτεχνίας», Ήριννα, περιοδ. έκδοση Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδ/σου, τχ. 3 (Ιανουάριος 2010), 55-79, και αναδημοσ. στο περιοδ. Παρουσία της ΟΕΛΜΕΚ Κύπρου, τχ. 19 (Σεπτέμβριος 2010) 82-96. [ΡΙΤΣΟΣ, ΔΙΔ.ΛΟΓ]
  11. 2011: «Ο “πολιτικός” Σεφέρης και ο “ιστορικός” Καβάφης - παράλληλοι;», Το Δέντρο, τχ. 179-180, Ιανουάριος-Μάρτιος (αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη), 9-22. http://ucy.academia.edu/AfroditiAthanasopoulou/Papers/1180132/_and_ [ΣΕΦ, ΚΑΒ]
  12. 2014a: «Cipro tra Grecia e Gran Bretagna, 1931-1960: testimonianze di letterati di lingua greca», Res Pubblica 8 (gennaio-aprile 2014) 65-86. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, ΚΥΠΡΟΣ]
  13. 2014b: «Teaching Literature in Contemporary Education: The National Curriculum for Literature in Cyprus», JoLaCe: Journal of Language and Cultural Education, 2(3), 4-24, http://www.jolace.com/en/sluzby/a2-3-september2014/ [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΠΣΛ]
  14. 2015a (σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μπαζούκη): «Το Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας στη δημόσια εκπαίδευση της Κύπρου: στόχοι, καινοτομίες και εμπειρίες από την εφαρμογή του», Νέα Παιδεία, τχ. 154 (Ιανουάριος-Μάρτιος), 87-126, και ηλεκτρ. αναδημοσ. στα Πρακτικά του Συνεδρίου Η Νεοελληνική Λογοτεχνία σήμερα: Κοινωνία και Εκπαίδευση, Αθήνα: Ε.Κ.Π.Α., 30-77, http://tonephil.phil.uoa.gr/fileadmin/phil.uoa.gr/uploads/Tomeas_MNEF/istoselida_tnf/pdf_istoselida_tnf_/Proceedings_LitSoc__2013__2015.pdf [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΠΣΛ]
  15. 2015b: «Ο ερωτικός - λυρικός Σολωμός», Πόρφυρας, τχ. 155 (Απρίλιος-Ιούνιος) 7-24. Αναδημοσίευση στα Πρακτικά του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου, τόμος ΙΙΙ: Λογοτεχνία, Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, Κέρκυρα 2017, σ. 177-192. [ΣΟΛ]
  16. 2015c: «Μετρικά ζητήματα στη φαναριώτικη ποίηση», Νέα Εστία, τχ. 1866 (Σεπτέμβριος), 716-752, και ηλεκτρ. αναδημοσ. στα Πρακτικά της ΙΔ΄ Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης Ζητήματα Νεοελληνικής Φιλολογίας: Μετρικά, υφολογικά, κριτικά, μεταφραστικά. Μνήμη Ξ. Α. Κοκόλη, Θεσσαλονίκη: Α.Π.Θ. - Τομέας ΜΝΕΦ, 2016, 231-254, http://www.lit.auth.gr/sites/default/files/mneme_x._a._kokole_praktika.pdf [ΜΕΤΡ]
  17. 2015d: «Ένας ποιητικός διάλογος για την ελληνική γλώσσα με αφορμή το ποίημα του Μόντη Έλληνες ποιητές», Νέα Ευθύνη 30 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) 443-453. [ΜΟΝΤΗΣ]
  18. 2016a: «Οικοδομώντας τον λογοτεχνικό γραμματισμό στη βαθμίδα του Δημοτικού. Στοιχεία διδακτικής του ποιητικού λόγου στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας για τη Δημοτική Εκπαίδευση της Κύπρου, ηλεκτρον. δημοσ. στο περιοδικό Κείμενα, τχ. 22 (Ιανουάριος), βλ.  http://keimena.ece.uth.gr/main/t22/04-athanasopoulou.pdf [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΠΣΛ]
  19. 2016b: «Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Κύπρο», Επιστημονική Επετηρίδα της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών, τόμος ΙΒ΄, 293-308. [ΙΣΤ, ΜΙΚΡ.ΚΑΤΑΣΤΡ.]
  20. 2016/17: «Η “Κύπρια Οδύσσεια” ιστορημένη από την Πίτσα Γαλάζη», Νέα Εστία, τ. 179, τχ. 1871, αφιέρωμα στην κυπριακή λογοτεχνία, 735-750 (το τεύχος φέρει χρονολογία Δεκέμβριος 2016 αλλά κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2017). [ΚΥΠΡ.ΛΟΓ.]
  21. 2017: «Μητρότητα και ερωτισμός: η γυναίκα - μητέρα στο έργο του Λειβαδίτη», Θέματα Λογοτεχνίας, τχ. 56, Ιούλιος (αφιέρωμα στον Κ. Βάρναλη και στον Τ. Λειβαδίτη), 125-140. [ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ]
  22. 2018a (σε συνεργασία με τον Μassimo Peri): «Η γκιόστρα του Ερωτόκριτου: ιμπρέζες ή εμβλήματα;», Κονδυλοφόρος 16 (2018) 5-30 [ΚΡΗΤ. ΛΟΓΟΤ. ΑΝΑΓΕΝΝ.]
  23. 2018b: «Observations on Cavafy’s historical method: The erotic poems», Modern Greek Studies Online [επιστημονικό περιοδικό της British Society for Modern Greek Studies], 4: A 27-56, http://www.moderngreek.org.uk/journal/content/athanasopoulou2018. [KAB]
  24. 2019a: «Η Λογοτεχνία στο μεταβαλλόμενο τοπίο της ψηφιακής εποχής. Προβληματισμοί, οριοθετήσεις, συνάφειες», Ήριννα 6 (Ἀνοιξη 2019) 89-93. [ΔΙΔ.ΛΟΓ, ΤΠΕ]
  25. 2019b: «Σκέψεις για τη διδακτική της λογοτεχνίας διαβάζοντας το Η λογοτεχνία σε κίνδυνο του Τσβετάν Τοντορόφ», Νέα Παιδεία 154 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2019) 124-132. [ΔΙΔ.ΛΟΓ]
  26. 2019c: «Καζαντζακικές απηχήσεις στο έργο του Λειβαδίτη», Νέα Εστία 1882 (Σεπτέμβριος 2019) 844-876. [KAZ, ΛΕΙΒΑΔ.]
  27. 2019d: «Πικρολέμονα και Κλειστές πόρτες, ή η λογοτεχνία ως χρονικό», Θέματα Λογοτεχνίας 61 (2019) 116-145. Αναδημοσίευση: Επετηρίδα της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών, τόμος ΙΔ΄ (2021) 13-44. [IΣΤ-ΛΟΓ, ΜΟΝΤΗΣ, DURRELL] 
  28. 2020a: «Τρόποι αφηγηματικής αναπαράστασης του ενδιάθετου λόγου των προσώπων σε ηθογραφικά κείμενα στο μεταίχμιο 19ου και 20ού αιώνα», Νέα Παιδεία 176 (2020) 118-129. [ΑΦΗΓ/ΛΟΓΙΑ, ΠΑΠΑΔ.]
  29. 2020b: «Παρατηρήσεις στους δεκαπεντασύλλαβους των φαναριώτικων στιχουργημάτων: Από τις μισμαγιές στον Α. Ρ. Ραγκαβή», Νέα Εστία 1885 (Δεκέμβριος 2020) 449-471. [ΜΕΤΡ]
  30. 2021a: «Μιμήσεις και μεταποιήσεις του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Δ. Σολωμού στην ποίηση των Αθηναίων Ρομαντικών», The Books’ Journal, επετειακό αφιέρωμα στο 1821 με έμφαση στον Δ. Σολωμό, τχ. 117 (Μάρτιος 2021) 39-41. Αναπτυγμένη μορφή του άρθρου δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά του Συνεδρίου Η πένα και το ξίφος (βλ. παραπάνω).[ΣΟΛ, ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ]
  31. 2021b: «Αναφορές στην ελληνική Επανάσταση στην ποίηση του Νίκου Ορφανίδη», Ακτή 129 (Χειμώνας 2021) 65-80. [ΙΣΤ-ΛΟΓ, 1821 & ΚΥΠΡ]
  32. 2023: «Σύσταση και μετασχηματισμοί του locus amoenus στην ελληνική λόγια και δημώδη λογοτεχνία: Από τον “λειμώνα του προσώπου” του Τάτιου ώς τον αρκαδισμό του νεοκλασικισμού», Ελληνικά 69 (2020-2023) 127-175. Αναδημοσίευση με προσθήκες της ομότιτλης δημοσίευσης στον τόμο Ερωτόκριτος: Αισθητική, Ιστορία, Κριτική (βλ. παραπάνω). [ΛΟΓ. ΤΟΠΟΙ] 

Μεταφράσεις άρθρων 

32. 1996: «Ει τις τα ξένα μάχεται… Ιταλο-ελληνική μετρική διαπλοκή στις κυπριακές Ρίμες αγάπης», Σημείο (Λευκωσίας), τχ. 4, 93-103 (μτφρ. της εργασίας του Massimo Peri, «Ει τις τα ξένα μάχεται… Interferenze metriche italo-greche nel canzoniere petrarchista di Cipro», στον τόμο: Testi letterari italiani tradotti in greco (dal ’500 ad oggi), Atti del IV Convegno di Studi Neogreci, Messina: Rubbettino, 1994). [ΜΕΤΡ]
 
Υπό δημοσίευση

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ - ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

2009-2010: Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας για τα δημόσια σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση). Σύνταξη: Α. Αθανασοπούλου - εποπτεία: Π. Βουτουρής, Μ. Σουλιώτης. Τελική εγκεκριμένη μορφή: www.moec.gov.cy/analytika_programmata/analytika_programmata/logotechnia.pdf

2011-2014: Α. Αθανασοπούλου (σε συνεργασία με τους Βασιλική Σελιώτη, Αλέξανδρο Μπαζούκη, Λαμπριανή Ματθαίου - γενική εποπτεία: Π. Βουτουρής): Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Κείμενα λογοτεχνίας. Βιβλία Λογοτεχνίας για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου με βάση τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου – Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων. 6 εγχειρίδια: 3 βιβλία μαθητή (Κείμενα) και 3 βιβλία εκπαιδευτικού (Ερωτήσεις-Δραστηριότητες). Σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή: http://logom.schools.ac.cy/index.php/el/yliko/didaktiko-yliko.