ΜΑΡΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ
O Δρ. Μάριος Πολυκάρπου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας «Κοίος». Παρακολούθησε βασικές σπουδές στο Rice University, Η.Π.Α. (B.A. Computer Science, 1987, B.Sc. Electrical Engineering, 1987) και μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Southern California, Η.Π.Α. (M.Sc., 1989, Ph.D., 1992, Electrical Engineering). Το 1992, εντάχθηκε στο University of Cincinnati, Η.Π.Α όπου έγινε Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. Το 2001 ήταν το πρώτο ακαδημαϊκό μέλος που εντάχθηκε στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου και υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος μεταξύ 2001-2008. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: ευφυή συστήματα και δίκτυα, αυτόματα συστήματα ελέγχου, νευρωνικά δίκτυα και τεχνητή νοημοσύνη, αυτόματη διάγνωση σφαλμάτων, και πράσινη μετάβαση σε υποδομές ζωτικής σημασίας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 500 άρθρα σε διεθνή τεχνικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων και κεφάλαια σε βιβλία, ως επίσης και 7 βιβλία και 6 πατέντες.
Ο Δρ. Πολυκάρπου έχει λάβει το 2023 IEEE Frank Rosenblatt Technical Field Award και το 2016 IEEE Neural Networks Pioneer Award. Διετέλεσε Αρχισυντάκτης (Editor-in-Chief) του περιοδικού IEEE Transactions on Neural Networks and Learning Systems μεταξύ 2004-2010. Είναι IΕΕΕ Fellow και IFAC Fellow. Διετέλεσε Πρόεδρος του IEEE Computational Intelligence Society (2012, 2013). Ο Δρ. Πολυκάρπου έχει προσκληθεί σαν Keynote Plenary Speaker σε περισσότερα από 60 συνέδρια και έχει λάβει μέρος σε 80 ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση από την Ευρώπη και την Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του European Research Council (ERC) Advanced Grant, του ERC Synergy Grant και του Teaming -- European Centers of Excellence prorgamme. Ο Καθ. Μάριος Πολυκάρπου έχει εκλεγεί μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ως επίσης και τη Ακαδημίας της Ευρώπης (Academia Europaea).
Ευφυή συστήματα και δίκτυα, αυτόματα συστήματα ελέγχου, νευρωνικά δίκτυα και τεχνητή νοημοσύνη, αυτόματη διάγνωση σφαλμάτων, και πράσινη μετάβαση σε υποδομές ζωτικής σημασίας.