Κατάλογος Προσωπικού

ΝΙΚΟΛΑΣ ΔΙΕΤΗΣ

ndieti
+357 2289 5211
...
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ/Η ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ/ΡΙΑ
Ιατρική Σχολή
Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, 127
Παλαιός Δρόμος Λευκωσίας Λεμεσού Αρ. 215/6

Ο Δρ Νικόλας Διέτης είναι Eπίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διδάσκει βασική φαρμακολογία στο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής (MD) και φαρμακογενετική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής (MSc Precision Medicine). Ίδρυσε και διευθύνει το Εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας και το Εργαστήριο Zebrafish στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ο Δρ Διέτης είναι εγγεγραμμένος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Ειδικός στον τομέα της Φαρμακολογίας (Reg: EX2022D543045) και της Επικοινωνίας της Επιστήμης (Reg: D 306517), είναι διορισμένος Εξεταστής του Κυπριακού Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών (ID: I.K.Y.K.1.1.04.1/V), είναι ανεξάρτητος Αξιολογητής στο Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ, ID: 7.9.05.14), είναι μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, είναι πιστοποιημένος Ερευνητικός Αξιολογητής της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας στην Ελλάδα (Reg: 17609, ID: 68268), ενώ είναι και μέλος του European AI Alliance, της ομάδας πολλαπλών ενδιαφερομένων φορέων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (member ID: 53803) και μελος του European Digital Education Hub on AI in Education.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΜΠΕΙΡΙΑ
O Δρ Διέτης αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth (Αγγλία) με BSc στη Φαρμακολογία, από το Nottingham Trent University (Αγγλία) με BScHons στη Νευροεπιστήμη & Φαρμακολογία, από το Κέντρο Φυσικών Επιστημών του Nottingham Trent University (Αγγλία) με MRes στις Εφαρμοσμένες Βιοεπιστήμες/Νευροφαρμακολογία και από το Πανεπιστήμιο του Leicester (Αγγλία) με PhD στην Φαρμακολογία. Πριν από τον διορισμό του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργάστηκε στην φαρμακευτική βιομηχανία για 5 χρόνια (Janssen-Cilag, Lavipharm) πριν εργαστεί στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Τασμανίας (Αυστραλία) ως Λέκτορας στις Φαρμακολογικές Επιστήμες.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ & ΜΑΘΗΣΗ
Ο Δρ Διέτης δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της Ιατρική Εκπαίδευσης και είναι μέλος της ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος "Μάθηση Ενισχυόμενη από Τεχνολογία" της επιστημονικής εταιρείας Association for the Study of Medical Education (ASME). Εκπαιδεύτηκε στην τριτοβάθμια διδασκαλία (Foundations of University Learning & Teaching) στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας (Αυστραλία). Είναι πιστοποιημένος Κριτής Διαδικτυακών Μαθημάτων στην Ανώτερη Εκπαίδευση από το Quality Matters (ΗΠΑ) και έχει δύο πιστοποιήσεις Πανεπιστημιακών προγραμμάτων ως Εκπαιδευτής Ιατρικής Εκπαίδευσης, από την Ιατρική Σχολή του Harvard (ΗΠΑ) και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (ΗΠΑ).
Κατά την διάρκεια της εργασίας του στην Αυστραλία, ο Δρ Διέτης έλαβε δύο βραβεία Διδακτικής Αριστείας για εξαιρετική διδασκαλία από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας (Αυστραλία) και ένα βραβείο Εξαιρετικής Διδασκαλίας από την Ένωση Φοιτητών Φαρμακευτικής της Τασμανίας (Αυστραλία). 
Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Δρ. Διέτης έχει υπηρετήσει ως μέλος του Κέντρου Διδασκαλίας & Μάθησης του Πανεπιστημίου Κύπρου για 6 χρόνια και σήμερα υπηρετεί  ως μέλος της Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην Ιατρική Σχολή,  ηγήθηκε της επιτυχούς διαδικασίας Πιστοποίησης του προπτυχιακού προγράμματος της Σχολής το 2019, ενώ συμμετέχει ενεργά στην δεύτερη διαδικασία πιστοποίησης (2025). Ο Δρ Διέτης είναι ενεργό μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Ποιότητας της Ιατρικής Σχολής, της Ομάδας Τεχνικής Υποστήριξης Εξετάσεων, και της Ειδικής Επιτροπής Χαρτογράφισης Διδακτικής Ύλης της Ιατρικής Σχολής.
Ο Δρ Διέτης είναι ερευνητικά ενεργός στον τομέα της έρευνας στην διδασκαλία & μάθηση, με εστίαση στις μεθόδους αξιολόγησης και στις πρακτικές διδασκαλίας υποβοηθούμενες από την τεχνολογία. Aνέπτυξε την εφαρμογή της Αυτό-Kαταυθηνόμενης Μάθησης (Self-Directed Learning) στην διδασκαλία της Φαρμακολογίας, ως μια μαθησιακή μέθοδο υποστήριξης της ευρύτερης μάθησης των φοιτητών με αυτο-ελεγχόμενο ρυθμό. Στην Ιατρική Σχολή του ΠΚ ανέπτυξε επίσης το Δίκτυο Διδασκαλίας-Έρευνας (Teaching-Research Nexusως εργαλειο ανάπτυξης του ακαδημαϊκού προγράμματος. Επιπλέον, ανέπτυξε μαζί με ομάδα του το ‘Drug Index Visual Map’, ως το πρώτο ανοιχτό, ψηφιακό, οπτικό εργαλείο νοητικής χαρτογράφησης (mind mapping) για χρήση στην διδασκαλία & μάθηση της ταξινόμησης φαρμάκων, το οποίο και παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βασικής & Κλινικής Φαρμακολογίας 2023.
Ο Δρ Διέτης δραστηριοποιείται επίσης στην έρευνα επικοδομητικών τρόπων ενσωμάτωσης εργαλείων τεχνιτής νοημοσύνης στην διδασκαλία & μάθηση, αφού απέκτησε πιστοποιητικό εκπαίδευσης στο Prompt Engineering in ChatGPT από το Πανεπιστήμιο του Vanderbilt (HΠΑ). Ενδιαφέρεται πρωτίστως για τους για την χρήση των εργαλείον παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, σαν τον ChatGPT, στην διδασκαλία και μάθηση. Η ομάδα του πρόσφατα δημιούργησε ένα προσαρμοσμένο-GPT ως καθοδηγητής στην Ιατρική Εκπαίδευση, που ονομάζεται ArchMaester MED. Ο Δρ Διέτης τρέχει μια διεθνή έρευνα, που υποστηρίζεται από την Εταιρεία για την Μελέτης Ιατρικής Εκπαίδευσης (Association for the Study of Medical Education; ASME), με παρουσία παρατηρητή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιατρικής Εκπαίδευσης, για την χρήση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης από φοιτητές Ιατρικής. Το 2025, βραβεύτηκε με το διεθνές ανταγωνιστικό βραβείο "The Clinical Teacher 20th Anniversary Award" για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πρακτική της διδασκαλίας στην Ιατρική.

 

ΕΡΕΥΝΑ
Ο Δρ. Διέτης ασχολείται ενεργά με την βασική & μεταφραστική έρευνα στην φαρμακολογία από το 2012. Έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από εθνικά ανταγωνιστικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει την έρευνά του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλής ποιότητας. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε επιστημονικές συναντήσεις και συμπόσια. Έχει επιβλέψει την ερευνητική πτυχιακή εργασία 12 αποφοίτων (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών) που έχουν βραβευτεί με 6 εθνικά βραβεία αριστείας. Ο Δρ. Διέτης έχει λάβει ερευνητικά βραβεία  κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών του. Ως ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει λάβει το Βραβείο Καλύτερης Δημοσιευμένης Εργασίας στο διεθνούς-κύρους Διεθνές Συνέδριο GLOBECOM 2020 για τη συμβολή του στην κατανόηση του ρόλου των αναπτυσσόμενων δικτύων βιο-νανομηχανών στην εξέλιξη και πρόοδο του γλοιοβλαστώματος.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ερευνητικές του δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, επισκεφθείτε την αντίστοιχη καρτέλα.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
O Δρ. Διέτης είναι παθιασμένος με την επικοινωνία της επιστήμης των φαρμάκων, με έντονο προφίλ δημόσιας προβολής μέσω πολυάριθμων άρθρων σε εφημερίδες, συνεντεύξεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, κοινωνικών μέσων δικτύωσης και ανοιχτών ομιλιών και παρουσιάσεων προς το ευρύ κοινό, με στόχο την εκπαίδευση και την εμπλοκή του γενικού κοινού με την επιστήμη των φαρμάκων βάσει τεκμηρίωσης, ενάντια στην παραπληροφόρηση. Η κοινωνική δράση του Δρ Διέτη είναι δημόσια αναρτημένη στο κανάλι του στο YouTube. Eίναι ιδιαίτερα ενεργός στην πλατφόρμα Twitter, όπου δημοσιεύει εκπαιδευτικά νήματα σχετικά με την σωστή χρήση των φαρμάκων & εμβολίων. Ο Δρ Διέτης είναι ο παραγωγός του podcast DrugTalk, που δημοσιεύεται στο Spotify, Apple Music, Amazon και YouTube. Επίσης, είναι ο δημιουργός ενός ανοιχτού Substack Newsletter με τον τίτλο Forward Teaching, που δημοσιεύει περιεχόμενο σχετικό με την διδασκαλία & μάθηση.

 

Για τα Media & BioLinks του Δρ Διέτη κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

 

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ Διέτη επικεντρώνονται στην μεταφραστική ανακάλυψη νέων φαρμάκων και στην επανατοποθέτηση κλινικών φαρμάκων, χρησιμοποιώντας μεθόδους διαλογής/ελέγχου φαρμάκων με υψηλή απόδοση (high-throughput), βασισμένες σε στόχευση επιλεγμένων μοριακών στόχων σε διάφορα μοντέλα ασθενειών του ανθρώπου, τόσο σε κυτταρικά μοντέλα όσο και σε πειραματόζωα, με ιδιαίτερη έμφαση στον καρκίνο.

Το 2016, ο Δρ. Διέτης ίδρυσε το Εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου (το πρώτο εργαστήριο βασικής έρευνας για διαλογή/έλεγχο φαρμάκων στην Κύπρο), με στόχο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεταφραστική φαρμακολογία στην Κύπρο, σε ευθυγράμμιση με την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (Ενότητα Υγείας, Προτεραιότητα Γ: "Ανάπτυξη Ασφαλών και Αποτελεσματικών Φαρμάκων"). Το εργαστήριο χρησιμοποιεί σύγχρονο εξοπλισμό με διάφορες μεθόδους ελέγχου για την αξιολόγηση της φαρμακολογικής αποτελεσματικότητας και την εκτίμηση των τοξικολογικών παραμέτρων νέων ή εγκεκριμένων φαρμάκων σε μοντέλα ασθενειών. Το 2018 ο Δρ Διέτης ίδρυσε το πρώτο Εργαστήριο Zebrafish στην Κύπρο, το οποίο επικεντρώνεται σε τοξικολογικές και φαρμακολογικές δοκιμασίες σε πειραματόζωα (ζεβρόψαρα) για τον χαρακτηριστμό και την φαινοτυπική ανάλυση φαρμάκων έναντι ανθρώπινων μοντέλων ασθενειών.

Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Διέτη περιλαμβάνουν:

  • Χρήση των zebrafish ως πειραματικό μοντέλο για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων ή την επανατοποθέτηση εγκεκριμένων φαρμάκων με αποτελεσματικότητα σε ανθρώπινες ασθένειες
  • Διαλογή/έλεγχο φαρμάκων έναντι καρκίνου ανθεκτικού σε φαρμακοθεραπεία (εστιάζοντας στον  καρκίνο εγκεφάλου, παγκρέατος, παχύ εντέρου και προστάτη)
  • Τοξικολογικός χαρακτηρισμός πιθανών αντικαρκινικών φαρμάκων σε μοντέλα zebrafish
  • Διατάραξη των νευρικών δικτύων διακυτταρικών συνδέσεων κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφαλικού καρκίνου
  • Αποτελεσματικότητα ψυχοδραστικών φαρμάκων κατά της ανάπτυξης και μετάστασης του εγκεφαλικού καρκίνου
  • Προστασία από φαρμακογενή τοξικότητα χημειοθεραπευτικών αντικαρκινικών φαρμάκων

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό και τις μεθόδους του εργαστηρίου, τα ερευνητικά έργα και τις ειδήσεις, επισκεφθείτε το dietislab.org.

 

 Πρόσφατες (5-ετών) δημοσιεύσεις