«Τα πανεπιστήμια δημιουργούν βιώσιμες, καινοτόμες και προοδευτικές κοινωνίες» – Πρόεδρος Εσθονίας: Μίλησε σε φοιτητόκοσμο του Π.Κ

Πραγματοποιήθηκε συνέδριο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου
12 Μαρτίου, 2024
«Έρευνα και Καινοτομία» τα κλειδιά για αύξηση της ανταγωνιστικότητας
18 Απριλίου, 2024
Πραγματοποιήθηκε συνέδριο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου
12 Μαρτίου, 2024
«Έρευνα και Καινοτομία» τα κλειδιά για αύξηση της ανταγωνιστικότητας
18 Απριλίου, 2024

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Εσθονίας, Καθηγητής Alar Karis, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, δίνοντας διάλεξη με θέμα “Courage, education and willpower – the secret weapons of small nations” και συμμετέχοντας σε ανοικτή συζήτηση με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Κατά την ομιλία του, υπογράμμισε τη διαχρονική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας, εστιάζοντας στα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο Κρατών, όπως οι αξίες, οι πλούσιες κουλτούρες και ο πολιτισμός τους και η συνεισφορά των δύο κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην ασφάλεια και ειρήνη των γειτονικών περιοχών. Η ομιλία του Εσθονού Προέδρου επικεντρώθηκε στη συνέχεια γύρω από τα σύγχρονα εφόδια που απαιτούνται για την ανάπτυξη, πρόοδο και εξέλιξη των μικρών κρατών της Ευρώπης. Μίλησε για την πορεία της Εσθονίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εξωτερική της πολιτική, καθώς και για τις προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης και της πολιτικής σήμερα.

Αναφέρθηκε κυρίως στη μεγάλη εμπειρία της Εσθονίας στην ψηφιοποίηση και στην άριστη ψηφιακή υποδομή της χώρας, σημειώνοντας ότι «σχεδόν όλες οι εργασίες διεκπεραιώνονται ψηφιακά, καθώς η χώρα αναπτύσσει υπηρεσίες που δεν θα υπάρξουν ποτέ σε χαρτί». Υπογράμμισε επίσης ότι η Εσθονία ηγείται στην Ευρώπη στην ίδρυση “Unicorn startups” μεταξύ των οποίων οι εφαρμογές “Skype”, “Wise” και “Bolt”, δηλώνοντας τη δυνατότητα μιας μικρής χώρας να ανταγωνιστεί με επιτυχία άλλα μεγάλα κράτη, μέσα από την επίδειξη επιμονής, αλλά και μέσω της ορθής αξιοποίησης του κεφαλαίου της γνώσης και των ανθρώπων της. Παράλληλα, τόνισε ότι η κάθε μικρή χώρα μπορεί να βρει και να δημιουργήσει τα δικά της μυστικά «όπλα» για επιτυχία, συνδυάζοντας εκπαίδευση και έρευνα. Συγκεκριμένα είπε ότι «Τα πανεπιστήμια είναι τα κλειδιά για τη δημιουργία βιώσιμων, καινοτόμων και προοδευτικών κοινωνιών».

Ανέδειξε επίσης θέματα πολιτικού ενδιαφέροντος, δηλώνοντας ότι οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι πολύ σημαντικές για όλα τα Κράτη μέλη της Ε.Ε. καθώς θα έχουν μακροχρόνια επίδραση στις ζωές των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Τέλος, ο Πρόεδρος της Εσθονίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την Τουρκική Εισβολή, εκφράζοντας τη δική του ελπίδα να έρθει σύντομα η στιγμή της επανένωσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Εσθονίας για την παρουσία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ του ακαδημαϊκού τομέα και της ευρύτερης κοινωνίας, καθώς λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας, προπύργιο αλήθειας και ισχυρό όπλο για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας. Στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «ένα από τα μυστικά όπλα των μικρών εθνών όπως η Κύπρος και η Εσθονία, είναι τα πανεπιστήμιά τους, και κυρίως οι άνθρωποί τους». Ανέφερε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί πρότυπο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, διδασκαλίας και έρευνας, έχοντας δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο διεθνών συνεργασιών σε αυτούς τους τομείς. Τέλος αναφέρθηκε στη διαχρονική δέσμευση της εσθονικής ηγεσίας για επικοινωνία με τη νεολαία, αφού και σε προηγούμενη επίσκεψη Εσθονού αξιωματούχου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2016, ήταν βασική επιδίωξη ο ανοικτός διάλογος με τη φοιτητική κοινότητα, τονίζοντας ο Πρύτανης ότι «Κατά τη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικών για το μέλλον, είναι σημαντικό να ακούμε τις ανησυχίες, τις φιλοδοξίες και τα όνειρα της νέας γενιάς».

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Kαθηγητής, Μοριακός Γενετιστής και Πρόεδρος της Εσθονίας Alar Karis κλήθηκε να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα των φοιτητών/τριών, καθώς και του κοινού που παρευρέθηκε στη διάλεξη. Η συζήτηση βασίστηκε κυρίως σε θέματα ψηφιοποίησης στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνίας και της Δημοκρατίας. Συντονιστής της ανοικτής συζήτησης ήταν ο Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιάννης Παπαδάκης.

Η επίσκεψη του Εσθονού Προέδρου ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.