Λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, η πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 7 Ιουνίου 2022, ασχολήθηκε με το «Βραβείο της Ποιοτικής Διδασκαλίας», τη νέα καινοτόμα ιδέα του Πανεπιστημίου Κύπρου, να επιβραβεύσει φέτος στις Τελετές Αποφοίτησης ένα Ακαδημαϊκό από κάθε Σχολή με το εν λόγω βραβείο.

Τη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Ειρήνη-Άννα Διακίδου, η οποία είναι και η Πρόεδρος της Επιτροπής αξιολόγησης του εν λόγω βραβείου και  ακαδημαϊκοί, οι οποίοι εξασφαλίζουν αυτή τη διάκριση, συντόνισε  η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου. Στην εκπομπή συμμετείχαν τέσσερις  από τους έξι ακαδημαϊκούς που θα τιμηθούν στις Τελετές Αποφοίτησης με το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας: η Διδάκτωρ Αννίτα Χαραλάμπους, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, η Διδάκτωρ Στέλλα Πέτρου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, η Διδάκτωρ Παναγιώτα Φλωρή Λυσιώτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης και ο Διδάκτορας Παναγιώτης Ρουσής, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής.

Η κα Διακίδου, ανέφερε ότι το βραβείο είναι απόλυτα συνυφασμένο με τους στρατηγικούς στόχους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ένας από τους οποίους είναι η αριστεία στη διδασκαλία και στη μάθηση. Για να επιτευχθεί αυτό στην πράξη, είπε, θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί και δράσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση και την ενίσχυση της ποιότητας της διδασκαλίας. Μια από αυτές τις δράσεις είναι και το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας, με αναγνώριση και επιβράβευση της αριστείας στη διδασκαλία, αλλά και τα αποτελέσματα της διδασκαλίας, που είναι η μάθηση των φοιτητών/τριών. Το κομμάτι της διδασκαλίας είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, διότι πλέον έχει γίνει απόλυτα κατανοητό ότι οι στόχοι για την αριστεία στην έρευνα, συμπεριλαμβάνουν και την κατάρτιση, τη σωστή εκπαίδευση και μάθηση των φοιτητών/τριών, οι οποίοι θα είναι οι μελλοντικοί συνεργάτες, ερευνητές/τριες και ακαδημαϊκοί του τόπου.

Η κα Διακίδου, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το βραβείο απονέμεται  σε κάθε Σχολή ξεχωριστά. Το 2017 η πρόνοια ήταν να απονέμεται ένα βραβείο κάθε δυο χρόνια και το πρώτο απονεμήθηκε στον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Άρη Κωνσταντινίδη, ενώ υπήρχαν 13 υποψηφιότητες στο σύνολο. Διαφάνηκε ουσιαστικά, είπε, από την πρώτη διαδικασία ότι υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί δάσκαλοι και δασκάλες με πολύ αποτελεσματικό διδακτικό έργο και έτσι αποφασίσθηκε να δίνεται ένα βραβείο ανά Σχολή. Για την απόφαση αυτή συνέβαλε τόσο το Συμβούλιο του Κέντρου Διδασκαλίας και Μάθησης και η Πρυτανεία, όσο και η Σύγκλητος.

Ο Δρ Ρουσής, είπε ότι είναι αναμφίβολα τιμητική η σύνδεση του ονόματός του με το βραβείο που εξαίρει τη διδακτική αριστεία και που απονέμεται για πρώτη φορά στην Πολυτεχνική Σχολή. Η βράβευση αυτή αποτελεί αναγνώριση της ακαταπόνητης προσπάθειας και συνεπούς προσήλωσής του στον ευγενή στόχο τής ποιοτικής διδασκαλίας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η έγνοια να καταστήσει τη μάθηση από μια στεγνή διαδικασία αποστήθισης δεδομένων σε μια συναρπαστική εμπειρία μαθητείας. Γιατί ακράδαντα πιστεύει, ανέφερε, πως ο αυθεντικός δάσκαλος υπερβαίνει τον παραδοσιακό ρόλο τού αναμεταδότη τής γνώσης, για να ενσταλάξει το πάθος για τη μάθηση και να εμπνεύσει την αλλαγή.

Στη συνέχεια, η Δρ Αννίτα Χαραλάμπους ανέφερε ότι η διασύνδεση της διδασκαλίας και της έρευνας αποτελεί καλή πρακτική γιατί αποδεδειγμένα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση της θεωρητικής γνώσης, καθώς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η αναλυτική και κριτική σκέψη. Αυξάνει την πρόκληση τόνισε, αλλά παράλληλα η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και αποτελεί πηγή έμπνευσης. Επιπλέον, η ακαδημαϊκή εμπειρία πρέπει να είναι πολυδιάστατη και να μην επικεντρώνεται μόνο στο διάβασμα. Το μότο της, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι το “Work Hard-Play Hard”. Παρακινεί τους/τις φοιτητές/τριές της να δουλεύουν σκληρά, αλλά παράλληλα να αξιοποιούν ευκαιρίες, όπως τα προγράμματα Erasmus για να ταξιδεύουν, να γνωρίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις, να αποκτούν εμπειρίες. Μόνο έτσι μπορούν να γίνουν πραγματικά ολοκληρωμένοι άνθρωποι, πρόσθεσε. Όπως έλεγε και ο ακαδημαϊκός της σύμβουλος, είπε χαρακτηριστικά, «κανένας δεν θα νοιαστεί αν πήρες 7 ή 10 στην Βιοχημεία, αλλά σίγουρα όλοι θα προσέξουν ότι συμμετείχες σε ένα πρόγραμμα Erasmus, και πιο πολύ από όλους εσύ».

Με τη σειρά της η Δρ Στέλλα Πέτρου είπε χαρακτηριστικά «όταν διδάσκεις χρειάζεται να δίνεις το ‘είναι’ σου. Να διδάσκεις με ενθουσιασμό για να εμπνέεις όλα εκείνα τα μάτια που σε κοιτάνε. Να τα παρασέρνεις στο όμορφο ταξίδι της μάθησης και να τα αφήνεις να ταξιδεύουν όσο μακριά μπορούν και θέλουν. Δώσε τους τα εφόδια για το ταξίδι αλλά μην προδιαγράψεις με ακρίβεια την πορεία και τον τελικό προορισμό. Αξιοποίησε τις διδακτικές σου στρατηγικές, φτιάξε ένα δημιουργικό περιβάλλον μάθησης και γίνε συνοδοιπόρος στο ταξίδι αυτό. Να επαγρυπνείς για όσα συμβαίνουν αλλά να παρεμβείς μόνο εάν χρειαστεί. Με αυτό τον τρόπο θα δεις εκείνα τα μάτια να παλεύουν και να εξελίσσονται και θα τα αγαπάς κάθε μέρα και λίγο παραπάνω γιατί είναι γι’ εκείνα τα μάτια που επαγρυπνούσες καθημερινά».

Η Δρ Φλωρή Λυσιώτου υπογράμμισε ότι προσπαθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον των φοιτητών και φοιτητριών διδάσκοντάς τους με ενθουσιασμό, συνδέοντας τη διδασκόμενη ύλη με παραδείγματα από την τοπική και παγκόσμια επικαιρότητα, ώστε να εκτιμούν τη χρησιμότητα της ύλης μέσω της πρακτικής εφαρμογής. Τους παροτρύνει, είπε, να σκέφτονται ορθολογικά στηριζόμενοι στη θεωρητική και εμπειρική οικονομική γνώση για να καταλήγουν σε αξιόπιστες απαντήσεις αναφορικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονές κοινωνίες. Επιδιώκει, τόνισε, την εποικοδομητική συζήτηση μαζί τους ενθαρρύνοντάς τους να θέτουν ερωτήσεις, απόψεις και προβληματισμούς, αντιμετωπίζοντάς τους με σεβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις τους και ότι είναι διαθέσιμη σε όσους/ες επιζητούν να την συμβουλευτούν. Απώτερος διδακτικός της στόχος είναι η επαγγελματική κατάρτιση των φοιτητών/τριών και η ανάπτυξη εκ μέρους τους βασικών επιδεξιοτήτων, που θα τους κάνουν παραγωγικούς και εποικοδομητικούς πολίτες της κοινωνίας με κριτική σκέψη.

Στο τέλος όλοι οι Ακαδημαϊκοί οι οποίοι θα βραβευθούν ευχαρίστησαν τους/τις φοιτητές/τριες για την επιλογή τους, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερη η τιμή που τους προσφέρεται. Στις Τελετές Αποφοίτησης θα βραβευθούν επίσης με το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας, η Διδάκτωρ Σβιατλάνα Κάρπαβα, Λέκτορας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και ο Διδάκτορας Αθανάσιος Βιώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ακούστε αυτή την ενδιαφέρουσα εκπομπή, που μεταδόθηκε σε απ’ ευθείας σύνδεση από το ΡΙΚ, στον σύνδεσμο: https://www.ucy.ac.cy/el/logos

 
Λόγος 1   Λόγος
 
 
 

 
 
 
Μια σημαντική από ιστορικής άποψης διάλεξη με θέμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων, έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την Τρίτη, 24 Μαΐου 2022. Ο ομιλητής ήταν ο Προέδρος του Πανεπιστημίου του Λιβάνου “Haigazian”, Δρ Paul Haidostian, ο οποίος ξεδίπλωσε άγνωστες ιστορίες ανθρώπων της τραγικής αυτής περιόδου, της δικής του οικογένειας, αλλά και άλλων Αρμενίων, δείχνοντας την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα ενός έθνους να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει, κόντρα στη συστηματική και μεθοδική επιχείρηση εξόντωσης και δίωξης των Αρμενίων που ξεκίνησε το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
 
Ο Δρ Paul Haidostian ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει στις διαλέξεις του θέματα τα οποία «μιλούν» πρώτα στην καρδιά του, για να μπορέσει έτσι να μιλήσει στην καρδιά του κοινού. Το όφελος που προκύπτει από τις αναδρομές στο παρελθόν είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να εμπνεύσουν και να εμπνευστούν από άλλους ανθρώπους, με τη ξεδίπλωση συναισθημάτων και ιδεών, που οδηγούν βαθύτερα στην εκτίμηση για τη ζωή. Όπως ανέφερε μέσα από τη διήγηση άλλωστε ιστοριών οικοδομείται η συνείδηση των εθνών. Οι ιστορίες μετανάστευσης, οι εξορίες, η διαφυγή, γίνονται μέρος μιας ευρύτερης μαρτυρικής ιστορίας επιβίωσης και ανανέωσης. Για έναν ιστορικό πολέμου οι συλλογές αυτές της μνήμης βοηθούν στο να γίνονται συγκρίσεις και επιστημονικές επισημάνσεις για την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα θύματα. Εξάλλου, για τα θύματα και τους απόγονους τους αυτές οι ιστορίες συνθέτουν την ταυτότητα τους, ως ιστορίες αντοχής.
 
«Το πώς πλάθεται η εθνική ταυτότητα μέσα από τη μνήμη και τις ιστορίες δεν μπορεί εύκολα να αποσυσκευαστεί με το πέρασμα του χρόνου. Η Οι νέες επιστήμες συμβάλλουν επίσης στο να αναδεικνύονται με μεθοδικότητα τα εγκλήματα του παρελθόντος. Το 2015 ήταν η αφορμή, αφού πέρασαν 100 χρόνια μνήμης από τη γενοκτονία ο κόσμος να ψάξει βαθύτερα και με λεπτομέρεια, πτυχές της ιστορίες μελετώνται ακόμα από τους ιστορικούς ερευνητές, αλλά και από απόγονους των επιβιώσαντων. Κάθε ένας από τα ενάμιση εκατομμύρια θύματα είναι ένα άτομο, ένα όνομα και είναι μέρος της ιστορίας».
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην ιστορία του “Armenag Haigazian”, προς τιμή του οποίου πήρε το όνομά του το Πανεπιστήμιο του Λιβάνου. Θεολόγος, μουσικός και γλωσσολόγος, η ιστορία του οποίου περιείχε αρκετά μαθήματα, καθώς χρησιμοποίησε την εκπαίδευσή του για το καλό του λαού του και όχι για προσωπικό του όφελος.
 
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε τον Δρα Haidostian για την παρουσία και διάλεξή του στο Ίδρυμα, ενώ ανέφερε ότι αυτή η δράση είναι η πρώτη από μια σειρά κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Λιβάνου “Haigazian”, καθώς τα δύο πανεπιστήμια έχουν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας. Οι αφηγήσεις ιστοριών αναμφισβήτητα εμπνέουν και αποτελούν μέρος της ιστορίας και της μνήμης μιας χώρας. Πρόκειται για ανθρώπινες ιστορίες που πλάθουν τις πολιτιστικές ταυτότητες, τις ελπίδες, τους φόβους ενός έθνους και τις φιλοδοξίες του για το μέλλον. Μέσα από την αφήγηση και μέσα από την κριτική ανάλυση μιας ιστορίας, υπογράμμισε, το έθνος, αλλά και οι άνθρωποι του εξελίσσονται. Συνδέοντας τις ιστορίες των λαών του κόσμου ο Πρύτανης αναφέρθηκε επίσης στις οδυνηρές ιστορίες των Κυπρίων ένεκα της τουρκικής εισβολής του 1974, αλλά και τις σύγχρονες ιστορίες ξεριζωμού στην Ευρώπη.
 
Την εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Βάρτκες Μαχτεσιάν, οι Πρυτανικές Αρχές, ακαδημαϊκοί, φοιτητές/τριες και πλήθος κόσμου, κυρίως από την αρμενική κοινότητα.
 
armenia1   armenia2
     
armenia3   armenia4
 
 
 
 

 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Αδιανόητο η Κύπρος να παραμένει η μόνη χώρα στην ΕΕ, η οποία δεν διαθέτει πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πανεπιστημιακή κλινική
 
Ένα νέο επιβλητικό κτήριο, ανεγείρεται στην Πανεπιστημιούπολη, με δωρεά ύψους €9 εκ. του Ιδρύματος «Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα», το θεμέλιο λίθου του οποίου κατέθεσε την Τετάρτη, 11 Μαϊου 2022 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. Πρόκειται για το Κτήριο της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», που θα φέρει το όνομα του ευεργέτη του, συνολικού μικτού εμβαδού 8.500 τ.μ.
 
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά στον κ. Νίκο και την κα Ελπίδα Σιακόλαοι οποίοι , λόγω της αγάπης που τους διακρίνει για την πατρίδα, συνέδεσαν το όνομά τους με την πορεία της πρώτης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να ανταποκριθεί η νεότερη Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια, δυστυχώς, τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα, τις ιατρικές σχολές ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνδικαλιστικών αιτημάτων, μιας υπεροψίας απαράδεκτης από πλευράς ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα πολλοί των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής να είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείπουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου διότι στερούνται των πανεπιστημιακών κλινικών. Και είναι αδιανόητο. Είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία οφείλω να ομολογήσω, έχει ήδη καθυστερήσει, κάτι το οποίο δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν από εμάς, καθώς η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν διαθέτει πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πανεπιστημιακή κλινική. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων και θέλω να ευελπιστώ πως ύστερα από χρόνια συζητήσεων, αλλά και διαφωνιών, σε ένα πνεύμα συναίνεσης αλλά και των υπαρχουσών αναγκών, της αδήριτης ανάγκης να υπάρξουν πανεπιστημιακές κλινικές, θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
 
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Ανδρέας Κ. Χριστοφίδης, τονισε ότι για την ανέγερση του Κτηρίου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας» αλλά και την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου είναι πολύτιμη η προσφορά του Ιδρύματος «Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα». Η σημερινή κατάθεση του θεμέλιου λίθου, είπε, συμβολίζει την αρχή της οικοδόμησης του Κτηρίου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», ενός έργου που η οικοδόμηση του αρχίζει μέσα σε ένα οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται απο διεθνή πολιτική και οικονομική αστάθεια. Η υλοποίηση του έργου κάτω απο αυτές τις συνθήκες, ανέφερε, απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων των συντελεστών του έργου με στόχο την ολοκλήρωση του εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος. Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του έργου αυτού, το Συμβουλίο του Πανεπιστημίου Κύπρου θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση του στόχου αυτού.
 
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε θερμά τον κύριο και την κυρία Σιακόλα για τη δωρεά τους και τόνισε ότι είναιμία πολύ σημαντική ημέρα για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου, σημείωσε, είναι μία υπόσχεση στην κοινότητα της Ιατρικής Σχολής, στους ακαδημαϊκούς γιατρούς, στις φοιτήτριες και φοιτητές, στους μελλοντικούς γιατρούς της χώρας μας, τονίζοντας ότι η Σχολή έχει μέλλον και τεράστια προοπτική και αποτελεί κεφάλαιο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Κύπρο ευρύτερα. Περαιτέρω, ευχαρίστησε τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς θεσμούς που χρηματοδοτούν το έργο μέσω της κυβέρνησης, τις Πρυτανείες και τα μέλη του Συμβουλίου που προηγήθηκαν, την Πολιτεία ως θεσμό για τις υπερβάσεις και τις στρατηγικές αποφάσεις της που συνέβαλαν στην επιτυχή λειτουργία της Σχολής καθώς και το ακαδημαϊκό προσωπικό της Σχολής. Το κτήριο της Ιατρικής Σχολής, όπως είπε ο Πρύτανης, είναι ένα ακόμα αρχιτεκτονικό κόσμημα που έρχεται να προστεθεί στην Πανεπιστημιούπολη και ένας ακόμα χώρος συνάντησης, που θα κινητοποιεί την κοινότητα για δημιουργία, συνεχή αναζήτηση της γνώσης, της καινοτομίας και έρευνας.
 
Ο ευεργέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Νίκος Σιακόλας, με αισθήματα συγκίνησης απευθύνθηκε στο κοινό αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να προβεί στην εν λόγω δωρεά. Ο ένας λόγος αφορούσε την απώλεια ενός συμμαθητή του σε ηλικία 8 ετών από μηνιγγίτιδα, η οποία τώρα θεραπεύεται, όπως είπε, με ένα χάπι. Ο δεύτερος λόγος ήταν η βαριά ασθένεια του ίδιου από τύφο το 1948. Μέσα από την περιπέτεια της υγείας του συνειδητοποίησε, όπως ανέφερε, ότι το πιο πολύτιμο αγαθό στη ζωή του ανθρώπου είναι η υγεία, εξ ου και η προσφορά του στο τομέα της υγείας.
 
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα κ. Antonio G. Liñán, ο οποίος προέβει σε παρουσίαση του έργου, το κτήριο θα αποτελέσει, όχι μόνο ένα αρχιτεκτονικό σημείο αναφοράς για την Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως κέντρο αριστείας της Ιατρικής Σχολής για τους/τις φοιτητές/τριες, οι οποίοι/ες θα αποτελέσουν το μέλλον του Ιατρικού Επιστημονικού Προσωπικού στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό. Τα σχέδια του εντυπωσιακού κτηρίου της Ιατρικής Σχολής περιλαμβάνουν την κλασική λογική ενός περίκλειστου κτηρίου με αυλή, την ευανάγνωστη και ευέλικτη χωροδιάταξη και την περιβαλλοντική προσέγγιση που απορρέει από το βιοκλιματικό κέλυφος και την αξιοποίηση της τοπογραφίας. Οι κατασκευαστικές εργασίες που άρχισαν τον Ιανουάριο του 2022, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2025.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν πέραν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αρχηγοί και Εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές/τριες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι του Αρχηγού της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι Πρυτανικές Αρχές, ακαδημαϊκοί, φοιτητές/τριες της Ιατρικής Σχολής, η εργοληπτική εταιρεία Α. Aristotelous Construction Ltd, ο Προϊστάμενος, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, εργαζόμενες/οι στην Εταιρεία CTC, πλήθος κόσμου, εκτιμητές του έργου του ευεργέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Νίκου Σιακόλα, καθώς και η οικογένειά του.
 
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 1   ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 2
     
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 4   ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 3
 
 
 
 

Την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 διοργανώθηκε από το Europe-Direct Λευκωσίας - Πανεπιστημίου Κύπρου στην Πλατεία Ελευθερίας γιορτή για την Ημέρα της Ευρώπης, η οποία τιμάται κάθε χρόνο από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Μαΐου. Κοινό μήνυμα των συμμετεχόντων ήταν ότι η Ευρώπη πρέπει να βγει ισχυρότερη μέσα από όσα τεκταίνονται και διαδραματίζονται στην Ουκρανία, ενώ δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα προάσπισης οικουμενικών αξιών, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία.
 
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί κοινό οικοδόμημα και κατάκτηση. Αυτή την περίοδο των αναταραχών και γεωπολιτικών αναταράξεων καλούμαστε να θυμηθούμε πώς και γιατί θεμελιώθηκε η Ένωση», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, προσθέτοντας πως η ευρωπαϊκή οικογένεια καλείται να προβεί στις υπερβάσεις που χρειάζεται για να διασφαλίσει την ειρήνη και να προστατεύσει τους πολίτες της στο σύνολό τους. Η Ευρώπη, πρόσθεσε επίσης, είναι πολλά πράγματα, «αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας στη δικιά μας χώρα προσεκτικά πόσα έργα υποδομής έλαβαν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Είναι γνωστό ότι τα κράτη δεν έχουν θέσεις αρχών, αλλά θέσεις συμφερόντων. Εκείνοι που έχουν όμως θέσεις αρχών είναι οι πολίτες, οι οποίοι θεωρούν τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης ως θεμελιώδεις. Πάνω σε αυτές τις αρχές πρέπει να στηρίζεται και το οικοδόμημα της Ένωσης», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε πως η Κύπρος ως κράτος-μέλος της Ένωσης κατάφερε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πολλές κρίσεις προς όφελος των πολιτών της. Σήμερα, είπε, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, υπάρχει η ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί ενωμένη και αλληλέγγυα στην Ουκρανία. Σε τέτοιες στιγμές έχουμε χρέος απέναντι στην κοινή ιστορία μας, να θυμόμαστε ότι είμαστε ταυτόχρονα Ευρωπαίοι και πατριώτες γιατί αυτό είναι η Ευρώπη, ενωμένη στην πολυμορφία της, ανέφερε.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως σήμερα οι λαοί της Ευρώπης χρειάζονται την ενωμένη Ευρώπη περισσότερο από ποτέ, καθώς η ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις και απειλές. Εμείς οι Κύπριοι, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, αναγνωρίζουμε ότι η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία μας.
 
Η οικοδόμηση κοινών υπερεθνικών θεσμών, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Ανδρέας Κεττής, θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγγυώνται τη συνέχιση των πολλών ωφελημάτων που απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες και στα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης.
 
Η Πρέσβης της Γαλλίας, κα Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, η χώρα της οποίας ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, μας δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται να προστατεύσει πλήρως τις αξίες της και ότι η Ένωση απέδειξε τη δύναμή της απέναντι σε αυτή την πρόκληση κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
 
Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κα Μυρτώ Ζαμπάρτα, τόνισε πως η εστίαση πλέον θα πρέπει να γίνει στην Ευρώπη του μέλλοντος, «μια Ευρώπη που προστατεύει, που ενθαρρύνει, αντικατοπτρίζει τα θέλω και τα μπορώ των πολιτών μας, ειδικά των νέων στους οποίους είναι αφιερωμένη η φετινή χρονιά.
 
Ο Επίτροπος του Πολίτη, κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε πως η δημοκρατία και η ειρήνη δεν είναι καταστάσεις δεδομένες και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση, προσθέτοντας πως «αυτό που κρατά την Ευρώπη ενωμένη και την καθιστά ισχυρή είναι η δημοκρατική της ζωτικότητα, το ότι βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές και ότι έχει στον πυρήνα της το κράτος δικαίου».
 
Με το πέρας των χαιρετισμών, έγινε η έπαρση της ευρωπαϊκής σημαίας υπό τους ήχους του κουαρτέτου «Papageorgiou String», που ανέκρουσε τον ύμνο της Ευρώπης «Ωδή στη Χαρά».

Το 2022 έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας και οι νέοι και οι νέες της Κύπρου και κάθε χώρας-κράτους μέλους, καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μια καλύτερη Ευρώπη. Στόχος είναι η ενεργή συμμετοχή της νεολαίας σε κομβικές διαδικασίες διαβούλευσης, ενώ δίνεται έμφαση στην αποκατάσταση των θετικών προοπτικών για τους νέους της Ευρώπης. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης στην Πλατεία Ελευθερίας δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει και συζήτηση νέων με ευρωβουλευτές. Συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές Λουκάς Φουρλάς, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν τη νεολαία, συμπεριλαμβανομένων της εργοδότησης, των σπουδών και την ενεργότερη εμπλοκή των γυναικών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
 
Το Europe Direct Λευκωσίας - Πανεπιστημίου Κύπρου φρόντισε η ημέρα να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από κάθε νέο και νέα. Κατάφερε να συνδυάσει γνώση και ψυχαγωγία προς όφελος μικρών και μεγάλων, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο κάτω μέρος της Πλατείας Ελευθερίας, στήθηκαν πέραν των 30 ενημερωτικών περιπτέρων που πρόσφεραν πληροφορίες και δώρα στους παρευρισκόμενους. Η μεγάλη γιορτή που στήθηκε έδινε πληροφόρηση τόσο για θέματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, όσο και για συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Έμφαση δόθηκε και σε κάθε οικογένεια με μικρά παιδιά, με πλούσιο πρόγραμμα που περιλάμβανε δραστηριότητες αγγειοπλαστικής, ζωγραφικής, αφήγηση παραμυθιού, φουσκωτά, μπαλόνια και κλόουν. Παιδιά από τη χορωδία του Δήμου Λευκωσίας έδωσαν μάλιστα μια άλλη νότα στη διοργάνωση.
 
Στην επιτυχή διοργάνωση συνέβαλαν επίσης το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο Δήμος Λευκωσίας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το ΙΔΕΠ Δια Βίου Μάθησης, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων (ΟΕΠΠΣ). Την εκδήλωση υποστήριξαν το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας, το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας και η εταιρεία Enoros Consulting Ltd.
 
 
e1   e4
     
e3   e2
 
 
 
 

 
 
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εργατικής Πρωτομαγιάς, η πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» φιλοξένησε την Τρίτη, 3 Μαΐου 2022, τον κ. Άντη Αποστόλου, Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την κα Χριστιάνα Κληρίδου, Ειδική Επιστήμονα στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα, «Εργατική Πρωτομαγιά και Εργασιακά Δικαιώματα». Συντονίστρια της συζήτησης, ήταν η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Δόξα Κωμοδρόμου.
 
Η κα Κληρίδου έκανε μια ιστορική αναδρομή σχετικά με το τι έγινε το Μάϊο του 1886 στο Σικάγο, όταν τα εργατικά συνδικάτα ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας οκτάωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ τρία χρόνια μετά, η ημέρα αυτή απέκτησε οικουμενικό χαρακτήρα, στο Παρίσι στο εθνικό συνέδριο της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου ήταν μια κομβική στιγμή στην ιστορία του παγκόσμιου σοσιαλιστικού και εργατικού κινήματος. Η 1η Μαΐου, ανέφερε, αποτελεί ορόσημο για τους αγώνες όλων των εργαζομένων και για τις διεκδικήσεις τους όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και στην Κύπρο γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1925.
 
Ο κ. Αποστόλου με τη σειρά του, επισήμανε ότι το 1967 είχε υπογραφεί για πρώτη φορά στην Κύπρο ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων, μια συμφωνία μεταξύ των τότε κοινωνικών εταίρων, Συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ, τον Υπουργό Εργασίας και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), όπου καθόριζε διαδικασίες και τρόπους επίλυσης εργατικών διαφορών, μέσα από ένα κοινωνικό διάλογο και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μέσα από τα χρόνια, έχει δημιουργηθεί μια ωρίμανση στους κοινωνικούς εταίρους είπε, η οποία επιτρέπει να ξεπεραστούν μεγάλες κρίσεις, όπως η εισβολή του 1974 όπου επέφερε τεράστιο το πλήγμα για τα εργασιακά και την οικονομία στην Κύπρο, η οικονομική κρίση του 2013, καθώς και τα τελευταία δυο χρόνια με την πανδημία του κορωνοϊού. Το Υπουργείο Εργασίας, τόνισε, από την πρώτη στιγμή είχε προχωρήσει στην εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων για τη στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να διατηρηθεί το εργατικό δυναμικό και να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις. Το δικό μας σύστημα εργασιακών σχέσεων σε αρκετές περιπτώσεις, είπε, έχει αποτελέσει ένα πρότυπο σε άλλες χώρες σε ότι αφορά την υιοθέτηση ενός μικτού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 
Επιπλέον στη συζήτηση, αναφέρθηκαν και οι προκλήσεις στην οικονομία δύο χρόνια μετά την πανδημία του κορωνοϊού και ένεκα του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία, που έχει ως αποτέλεσμα την συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής και πώς η Πολιτεία διασφαλίζει και προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ώστε να μηδενίζονται οι κοινωνικές ανισότητες. Θίχθηκε και το θέμα της τηλεργασίας κατά πόσο μπορεί να αντικαταστήσει ένα μέρος της πραγματικής εργασίας, και πώς διασφαλίζεται και προστατεύεται η ποιότητα της εργασίας. Στην Κύπρο δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που να διέπει την τηλεργασία, ωστόσο υπάρχει νομοθεσία που ρυθμίζει τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Εντούτοις είναι σε εξέλιξη ένα νομοθετικό σχέδιο το οποίο θα προστατεύει την τηλεργασία, το χώρο εργασίας του εργαζομένου, αλλά και το δικαίωμα της αποσύνδεσης, το δικαίωμα δηλαδή του εργαζόμενου με τον καθορισμό και τη λήξη του κανονικού ημερήσιου ωραρίου του, να μην έχει καμιά υποχρέωση σύνδεσης (είτε τηλεφωνικά, είτε ηλεκτρονικά) με τον εργοδότη του.
 
Για το θέμα ισότητας φύλου και της ίσης αμοιβής, ειπώθηκε ότι έχει μειωθεί το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στο 10%, ενώ στην Ευρώπη είναι στο 20%. Στην Κύπρο πριν 10 χρόνια, το χάσμα αυτό ανερχόταν πάνω από 25%, άρα έχουν γίνει αρκετά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Αναφορικά με το θέμα της ρύθμισης του κατώτατου μισθού στην Κύπρο, ο μικτός μισθός ανέρχεται στα 870 ευρώ κατά την πρόσληψη και γίνεται 924 ευρώ μετά την παρέλευση έξι μηνών από την πρόσληψη, ενώ θα θεσπιστεί νομοθεσία ρύθμισης κατώτατου μισθού όλων των επαγγελμάτων, ανεξαρτήτως φύλου. Σημαντικό, τονίστηκε είναι να υπάρχουν νομοθεσίες και διαδικασίες που να διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα με το μέγιστο εργασιακό δικαίωμα για ένα άτομο είναι να μπορεί να απασχολείται. Το μεγάλο στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Εργασίας, όπως ακούστηκε, είναι και η αδήλωτη εργασία, για αυτό και οι έλεγχοι είναι εντατικοί. Στα καταληκτικά σχόλιά τους, ο κ. Αποστόλου, ανέφερε ότι οι κοινωνικοί εταίροι στην Κύπρο θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι για ότι έχουν επιτύχει τις τελευταίες έξι δεκαετίες στο εργασιακό κομμάτι και ευελπιστεί ότι το σύστημα εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στην Κύπρο, με την τριμερή συνεργασία, θα μπορέσει να συνεχίσει να έχει θετικά αποτελέσματα προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, αλλά και προς όφελος του τόπου και της κοινωνίας γενικότερα.
 
Η κα Κληρίδου, αναφέρθηκε πώς μέσα από τις κρίσεις συχνά δημιουργούνται ευκαιρίες, καθώς σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις σε νομοθετικό επίπεδο για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επισήμανε, ότι το εθελοντικό μοντέλο εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στην Κύπρο, είναι επιτυχημένο, καθώς υπάρχει ανεπτυγμένος ο κοινωνικός διάλογος και αυτό διαφαίνεται στην πράξη όταν προκύπτουν νέα θέματα που αφορούν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Για να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση, που μεταδόθηκε σε απ’ ευθείας σύνδεση από το ΡΙΚ, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.ucy.ac.cy/el/logos 
 
 
protomagia1   protomagia
 
 
 
 

 
Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και τους νέους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, η επίδραση που έχει η ρωσική επιθετικότητα στην ασφάλεια και την σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προεκτάσεις στην Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο Συνεδρίου που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας – ΟΠΕΚ.
 
Το Συνέδριο, υπό τον τίτλο «Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία: Τι διακυβεύεται για την Ευρώπη;», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 3 Μαΐου 2022, στην Πανεπιστημιούπολη, με φυσική παρουσία και ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση. Το Συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Φόρουμ Πολιτών για την Ευρώπη.
 
Σε χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή είναι αλληλένδετες μεταξύ τους και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να μας επηρεάσουν καθοριστικά. Δυστυχώς, πρόσθεσε, αυτή την πραγματικότητα επιλέγουμε να παραγνωρίζουμε στον τόπο μας, καθώς συχνά θεωρούμε ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από μας αγνοώντας τους συσχετισμούς δυνάμεων, τις εξελίξεις, τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των άλλων. Ένα από τα θύματα του πολέμου, ανέφερε ο Πρύτανης, είναι και η ορθή πληροφόρηση και ορθή θεώρηση των πραγμάτων. Η εν λόγω εκδήλωση, σημείωσε ότι έχει πολλά να προσφέρει στον τομέα της ορθής ενημέρωσης, από ανθρώπους που μπορούν, είτε λόγω θέσης είτε λόγω εμπειρογνωμοσύνης, να παρουσιάσουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, όπως είναι, μακριά από συναισθηματισμούς και μεροληπτικές τοποθετήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Παύλος Μ. Παύλου, διδάκτωρ Ιστορίας, σε εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε στο νέο πολωτικό κλίμα και τον κίνδυνο θερμής σύγκρουσης στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Κύπρος - συνειδητά πλέον και με δημιουργική ατζέντα - να καταστεί κανονικό κράτος μέλος της Ε.Ε. που είναι το μοναδικό προσφερόμενο κέλυφος για την προστασία της.
 
Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Το Διακύβευμα του Γεωπολιτικού Ανταγωνισμού και η Αμηχανία του Διεθνούς Δικαίου», ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κώστας Μ. Κωνσταντίνου, έθεσε την ανάγκη ενίσχυσης του παγκόσμιου συστήματος συλλογικής ασφάλειας, υποστηρίζοντας την ενίσχυση του ελέγχου εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Υποστήριξε ειδικότερα ένα πιο δημοκρατικό Συμβούλιο Ασφαλείας, χωρίς δικαίωμα αρνησικυρίας και ασφαλιστικές δικλείδες όπως η ενίσχυση ποινικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου και η υποχρεωτική παραπομπή διενέξεων στο διεθνές δικαστήριο πριν από την καταφυγή στη χρήση ένοπλης βίας.
 
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Άρης Κωνσταντινίδης, υποστήριξε ότι η Ρωσία παραβίασε την αρχή για τη διαφύλαξη της εδαφικής τάξης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με κίνδυνο αναζωπύρωσης διενέξεων παντού: από τον Καύκασο, την Μολδαβία, έως και την Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ανέφερε επίσης ότι οι μηχανισμοί εφαρμογής του διεθνούς δικαίου παραμένουν εξαρτώμενοι από τα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά, υποστήριξε, οι μονομερείς κυρώσεις όπως αυτές που εφαρμόζει η Ε.Ε. καλύπτουν εν μέρει ένα κενό για να αποτρέψουν ανάλογες εισβολές στο μέλλον. Συντονίστρια στην Α’ Ενότητα του Συνεδρίου ήταν η Κατερίνα Γεννάρη, Διεθνολόγος, μέλος του Διευρυμένου Συμβουλίου του ΟΠΕΚ.
 
Στην δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου υπό τον τίτλο «Νέα Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας και Άμυνας και προεκτάσεις για Κύπρο και Ελλάδα», η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κα Μυρτώ Ζαμπάρτα, ανέφερε ότι η Ε.Ε. προχωρεί και ενισχύει την Κοινή Ασφάλεια και Άμυνα, καθώς και την αυτονομία της σε πολλούς άλλους συνδεδεμένους τομείς, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, η απαλλαγή από την ενεργειακή εξάρτηση και η ανάπτυξη της εμπορικής ισχύος της. Σημείωσε, όμως, ότι η συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ παραμένει, με την επικάλυψη των αναγκών της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας από την Βορειοατλαντική Συμμαχία.
 
Ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης, υποστήριξε ότι έχει ανοίξει νέος μεγάλος κύκλος για την ΕΕ για να γίνει πάροχος σταθερότητας και ειρήνης, όχι μόνο μέσω της ήπιας ισχύος, αλλά και ως δύναμη ασφάλειας. Υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί διπλωματικά για να αποφευχθεί το εφιαλτικό σενάριο ο Πούτιν να καταφύγει σε τακτικά πυρηνικά όπλα. Τόνισε επίσης ότι για να αναπτύξει την στρατηγική αυτονομία και κυριαρχία της, η ΕΕ θα χρειαστεί να κάνει νέα επένδυση στην διεύρυνση, αποδεχόμενη ως «σταδιακά κράτη μέλη», χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Ουκρανία, την Μολδαβία και την Γεωργία. Προέβλεψε επίσης ότι η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος και αναπόδραστα θα περιλάβει και την Τουρκία. Συντονίστρια της Β’ Ενότητας του Συνεδρίου ήταν η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Διεθνολόγος, Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα, Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
 
Το Συνέδριο παρακολούθησαν οι Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακαδημαϊκοί, φοιτητές/τριες και πλήθος κόσμου.
 
Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία
 
 
 
 

 
Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Τα πανεπιστήμια είναι πυρήνας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης»
 
Ένα νέο κτήριο έρχεται να προστεθεί στην Πανεπιστημιούπολη, καθώς την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022, κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του κτηρίου του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη». Η νέα πράσινη υποδομή θα καλύπτει τις τωρινές και μελλοντικές ανάγκες του Τμήματος και είναι συμβατή με την κουλτούρα βιωσιμότητας και αειφορίας που ήδη καλλιεργείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Τον θεμέλιο λίθο του κτηρίου κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υπογράμμισε τον ρόλο του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στην ίδρυση και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, αφού μέρος του κόστους ανέγερσης και του εν λόγω κτηρίου προήλθε από δωρεά ύψους €6 εκατ. από το Ίδρυμα. Τόνισε ότι, με τις γενναιόδωρες χρηματικές συνεισφορές της, η οικογένεια Λεβέντη προσφέρει στο πανεπιστήμιο τη δυνατότητα ενσωμάτωσης νέων αντικειμένων εκπαίδευσης και έρευνας σε τομείς αιχμής.
 
«Το Πανεπιστήμιο, όπως και όλα τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκτιμώνται από την Πολιτεία ως πυρήνας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης», είπε ο Πρόεδρος, παραθέτοντας σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η Πολυτεχνική Σχολή, το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου και το Κτήριο Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών «Δρ Αρτέμης Χατζηπαναγής», ενώ σημείωσε ότι προωθείται η υλοποίηση του δεύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου και του νέου Ενεργειακού Κέντρου της Πανεπιστημιούπολης με διεθνείς διαγωνισμούς. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το Κτήριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη», θα αποτελέσει χώρο επιστημονικής αριστείας και πηγή πνευματικού πλούτου για το Πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση τη χώρα μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Σταθμό χαρακτήρισε την τελετή της κατάθεσης του Θεμέλιου Λίθου του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λεβέντη, Αναστάσιος Π. Λεβέντης. Είναι, είπε, μία νέα μεγάλη εξέλιξη για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η επιστήμη, πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης, θα μας επιτρέψει να βρούμε μέσα ήπια και βιώσιμα για να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό μας πλούτο και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτό θα συμβάλει και το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Για τη διαχρονική στήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, αναφέρθηκε στο δικό του χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Στηρίζει, είπε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου για πολλά χρόνια, με τη χρηματοδότηση της έρευνας, με πολιτιστικές δράσεις, με υποτροφίες και με ενίσχυση στρατηγικών υποδομών. «Το κτήριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντης» είναι ένας μοναδικός τόπος επικοινωνίας, συνδημιουργίας και διαλόγου. Η Πλατεία Πέτρα που θα διαμορφωθεί, θα θυμίζει στις επισκέπτριες και τους επισκέπτες τον τόπο καταγωγής των Δωρητών, θα είναι μία υπενθύμιση της γλυκείας χώρας Κύπρου και των μοναδικών της τοποθεσιών. Τον χώρο θα κοσμούν έργα τέχνης, καθώς επιστήμη και καλλιτεχνία πάντα συμπορεύονται και συνομιλούν δημιουργικά. Η αίθουσα «Κωνσταντίνος Λεβέντης» θα υπενθυμίζει τους δεσμούς του Πανεπιστημίου Κύπρου με τον αείμνηστο Ντίνο Λεβέντη και την αδιάλειπτη έμπρακτη στήριξη της οικογένειας Λεβέντη».
 
Στην πολύτιμη συνεισφορά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και στη στήριξη της πολιτείας στην υλοποίηση των στόχων του Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Ανδρέας Κ. Χριστοφίδης. Το έργο που αρχίζει μέσα σε οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και πληθωριστικές τάσεις, είπε, απαιτείται ο συντονισμός και η συνεργασία όλων, με στόχο την ολοκλήρωσή του εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.
 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το έργο θα ανεγερθεί χάρη και στη χρηματοδότηση μέσω της Πολιτείας από ευρωπαϊκούς τραπεζικούς θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Κατά την τελετή παρουσιάστηκε το έργο από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα κ. Μιλτιάδη Κατσαρό, του Αρχιτεκτονικού Γραφείου KTPCG Collective Architects. Καταλαμβάνει, είπε, εμβαδό γύρω στα 8.400 τ.μ. και είναι οργανωμένο σε πέντε επίπεδα και σε δύο ζώνες, ανάλογα με το βαθμό προσβασιμότητάς τους, περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, ερευνητικά εργαστήρια, χώρους υποστήριξης ερευνητικών δραστηριοτήτων, χώρους σεμιναρίων, γραφεία ακαδημαϊκών, χώρους ερευνητών, μονάδα διατήρησης ζώων (τρωκτικών) και άλλα. Κατά την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην Πλατεία Πέτρας, ως χώρο κοινωνικής συνάντησης, όπως επίσης και στο γεγονός ότι δόθηκε έμφαση στις περιβαλλοντικές του επιδόσεις, στην ανθεκτικότητά του σε ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και στη δυνατότητα να καλύπτει 40%-50% των αναγκών του σε ενέργεια.
 
 
n1 2   n1 3
     
n1 1   n1 4


 
 
 
 

 
Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου αναγορεύθηκε την Τρίτη, 12 Απριλίου 2022, ο Καθηγητής Richard Fentiman, σε ειδική τελετή στην παρουσία ακαδημαϊκών, φοιτητών/τριών, νομικών και εκτιμητών του έργου του τιμώμενου μετά από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου να του απονείμουν την ύψιστη αυτή τιμή.
 
Ο Καθηγητής του Τμήματος Νομικής, Νικήτας Χατζημιχαήλ, παρουσίασε το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου, αναφέροντας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά τον Καθηγητή Fentiman, ως ακαδημαϊκό πρότυπο και ως εκπρόσωπο μιας ευρύτερης παράδοσης. Αναγνωρίζεται, είπε, η ουσιαστική του συνεισφορά στην ανάδειξη της αξίας της νομικής σκέψης, για όλη τη νομική επιστήμη, καθοριστικό για το επιστημονικό του αντικείμενο. Ό,τι έχει γράψει ο κ. Fentiman, τόνισε, αποτελεί ουσιαστική συνεισφορά στην επιστήμη, με προστιθέμενη αξία για τον αναγνώστη, με γλώσσα καθαρή, κομψή και απαλλαγμένη από διατυπώσεις, βαρύγδουπες ή κενές περιεχομένου, οι οποίες μαστίζουν τη σύγχρονη επιστημονική παραγωγή. Το μεταπτυχιακό του μάθημα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ανέφερε ο Καθηγητής Χατζημιχαήλ, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μαθήματα του ιστορικού αυτού πανεπιστημίου και όχι μόνο του οικείου προγράμματος. Τα μαθήματά του δε σε μικρές ομάδες προπτυχιακών φοιτητών, θεωρούνται καθοριστικής σημασίας. Επίσης, καθοριστικός υπήρξε και ο ρόλος του στον μετασχηματισμό και τη συστηματοποίηση του Αγγλικού δικαίου, τη δογματική ανάπτυξη της προβληματικής των θεραπειών και κατ’ επέκταση της πολιτικής δικονομίας.
 
Την Τελετή Αναγόρευσης προσφώνησε ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ενώ η Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, Καθηγήτρια Ελένη Φτιάκα ανέγνωσε το σχετικό ψήφισμα. Στην περγαμηνή αναφέρει ότι ο κ. Fentiman αποτελεί πρότυπο ακαδημαϊκού και δασκάλου, η παρακαταθήκη του οποίου στη νομική επιστήμη υπερβαίνει το αντικείμενο που υπηρετεί και τη δικαιική παράδοση που εκπροσωπεί. 

Κατά την αντιφώνησή του με θέμα: “Principle and Pragmatism in Private International Law”, ο κ. Fentiman ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ιδιαίτερη τιμή να τον αναγορεύσει σε Επίτιμο Διδάκτορα και τόνισε ότι με την αναγόρευση αυτή, δεν τιμάται μόνο ο ίδιος ως άτομο, αλλά και το ίδιο το αντικείμενο του επαγγέλματός του, το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο. Η επιθυμία του, είπε, είναι να μιλήσει για τη Μεθοδολογία του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, όχι μόνο από την πλευρά του νομικού, αλλά από μια ευρεία γωνιά για το ρόλο των Αρχών στο νομικό σύστημα. Η έρευνά μου, πρόσθεσε, αφορά όλες τις πτυχές του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, σε σχέση με τις αστικές διαφορές. Προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά σε ζητήματα που αφορούν τη δικαιοδοσία, τις διασυνοριακές αγωγές, την απόδειξη του αλλοδαπού δικαίου και την ανάλυση του κινδύνου σε διασυνοριακές συναλλαγές και διαφορές.
 
Στην Αναγόρευση του Καθηγητή Richard Fentiman, παρευρέθηκε πλήθος κόσμου κυρίως του νομικού τομέα και ακαδημαϊκοί, φοιτητές, φοιτήτριες του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μεταπτυχιακοί και μεταδιδακτορικοί σπουδαστές/στριες, οι οποίοι με τη σειρά τους διαπιστώνουν ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις, δεν αποτελούν μόνο τιμή για την Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, αλλά και για ολόκληρη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
 
 
 
f 3   IMG 0936
     
f 2   f 4
 
 
 
 

 
Εξαιρετικής σημασίας διάλογος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μεταξύ της Πρέσβεως της Γαλλίας στην Κύπρο, κας Salina Grenet-Catalano και πολιτών, ακαδημαϊκών, φοιτητών και φοιτητριών.
 
Η κα Grenet-Catalano καταδίκασε αρχικά με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και διαρκεί πλέον περισσότερο από ένα μήνα. Η επίθεση αυτή παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, είπε. Σημείωσε επίσης τον ενεργό ρόλο των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, ξεκινώντας από την πρόκληση της διαχείρισης της πανδημίας και της Ουκρανικής κρίσης. Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε έμπρακτα ότι δεν εργάζεται μόνο σε ασκήσεις επί χάρτου.
 
Συνέχισε κάνοντας αναφορά στο ρόλο της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας Γαλλίας που υψώνει τη φωνή της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, μιας Γαλλίας που σχεδιάζει το κοινό, ευρωπαϊκό μέλλον και την περαιτέρω ανάπτυξη σε τομείς, όπως: κλιματική αλλαγή, πράσινη ανάπτυξη, βιοποικιλότητα, μείωση εκπομπής βιομηχανικών αερίων, ψηφιακή τεχνολογία, ευρωπαϊκή πολιτική χρηματοδότηση, ισότητα των φύλων, διαμόρφωση κατώτατου μισθού, μετανάστευση, διαμόρφωση περιοχής Shengen και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
 
Η Γαλλική Προεδρία, όπως λέχθηκε, προσανατολίζεται να συμβάλει στη δημιουργία μιας Ευρώπης πιο κοντά στον άνθρωπο. Έχει όραμα μιας Ευρώπης αμοιβαίας συνεργασίας εντός των συνόρων της, ισχυρής, κυρίαρχης και ελεύθερης να κάνει τις επιλογές της και να ορίζει την πορεία της. Η κα Grenet-Catalano διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα υπερασπίζεται πάντα τα ιδανικά της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, τον οποίο συντόνισε η Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη-Ντοά. Η Γαλλίδα διπλωμάτης απάντησε σε ερωτήσεις και σχόλια των παρευρισκομένων. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν Πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, οι Πρυτανικές Αρχές, η Αντιπρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δήμαρχοι, ακαδημαϊκοί και φοιτητές/τριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, αλλά και άλλων Τμημάτων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική.
 
Πριν την τοποθέτηση της Πρέσβεως, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι τα κράτη δεν έχουν θέσεις αρχών, όπως πολλοί πιστεύουν, ιδιαίτερα στη χώρα μας, αλλά θέσεις συμφερόντων. Εκείνοι όμως που έχουν θέσεις αρχών είναι οι πολίτες. Οι πολίτες της Κύπρου και της Γαλλίας, όχι απλώς τώρα, αλλά και σε καιρούς παλαιότερους θεωρούσαν και θεωρούν τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης ως θεμελιώδεις. Είναι πάνω σε αυτές τις αρχές που πρέπει να στηρίζεται και το οικοδόμημα της ΕΕ. Αρχές που ενώνουν τους πολίτες και που τους κάνουν να αντιλαμβάνονται ότι ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ επειδή αυτή στηρίζεται σε αυτές τις κοινές αρχές και αξίες.
 
g1   g2   g3
 
 
 

 
 

Για το μέλλον της Ευρώπης, οι νέοι άνθρωποι διαδραματίζουν κρίσιμο και σπουδαίο ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, στην Πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» με θέμα: «Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας», φιλοξένησε στις 5 Απριλίου 2022, τον Εθνικό Συντονιστή, κ. Παναγιώτη Σεντώνα, Επίτροπο του Πολίτη, την κα Χριστιάνα Ξενοφώντος, Μέλος του Συμβουλίου του European Youth Forum, τον κ. Κλεάνθη Κουτσόφτα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), την κα Μαρία Κολά, Πρόεδρο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και την κα Ελπίδα Χρίστου, Υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου και μέλος του Κέντρου Europe Direct Λευκωσίας -Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Σεντώνας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, αποφάσισαν όπως το έτος 2022 αφιερωθεί στους νέους, όχι τυχαία, όπως δήλωσε, αλλά γιατί έχει καταγραφεί, τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και σε εθνικό, το σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία στους νέους ανθρώπους, στη ζωή τους, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την κοινωνική τους ένταξη, αλλά και την ψυχική τους υγεία. Εθνικές έρευνες καταδεικνύουν, πρόσθεσε, υψηλά ποσοστά νέων, όπου η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία, οπότε στόχος είναι να στραφεί η προσοχή στους νέους και νέες πώς συμμετοχικά μαζί με αυτούς, γίνεται η ανάκαμψη των χωρών από την πανδημία. Σε όλη την προσπάθεια ανάκαμψης, τόνισε ο κ. Σεντώνας, είτε είναι πράσινη μετάβαση, είτε ψηφιακή ή στην αγορά εργασίας, θα πρέπει οι νέοι να είναι συμμέτοχοι, να ακουστούν οι προτάσεις τους και οτιδήποτε υλοποιείται, να εστιάζεται στις πραγματικές τους ανάγκες, προκειμένου να υποστηριχτούν σε αυτό το μεγάλο βήμα στη μετά πανδημία περίοδο.

Η κα Ξενοφώντος, χαιρέτισε την ανακήρυξη του έτους 2022 ως το ευρωπαϊκό έτος νεολαίας και ανέφερε ότι κάθε έτος πρέπει να είναι αφιερωμένο στη νεολαία. Το οποιοδήποτε ζήτημα νεολαίας, είπε, η Ευρώπη οφείλει να το έχει ψηλά στις ατζέντες. Διανύεται ακόμη η περίοδος της πανδημίας, πρόσθεσε, και οι περισσότερες επιπτώσεις αφορούν τη νεολαία, καθώς πολλοί νέοι και νέες έχασαν την εργασία τους και επλήγησαν σε ό,τι αφορά την ψυχική τους υγεία. Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντικό να λαμβάνουν πρωτοβουλίες που αφορούν τη νεολαία. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ονομάστηκε, όπως είπε, Youth Generation EU, έχοντας και αυτό το δικό του συμβολισμό στη σημασία που δίνεται στη νεολαία. Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το τρέχον έτος καθώς είναι στα δικά μας χέρια, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να κάνουμε αυτό το έτος να αξίζει. Συμπλήρωσε δε ότι έχει κατατεθεί εθνικό πλάνο,  το οποίο συνδιαμορφώθηκε με τη νεολαία κι ως εκ τούτου με το πέρας του 2022 τα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία δεν πρέπει να παραγνωρισθούν. Ως Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, ανέφερε, θέσαμε πολύ ψηλά τα ζητήματα δημοκρατίας, τα ζητήματα αλλαγής της κουλτούρας σε ό,τι αφορά την ενεργό συμμετοχή και την πολιτότητα, αλλά και σε ό,τι αφορά την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Με τη σειρά του, ο κ. Κουτσόφτας, δήλωσε ότι στον ΟΝΕΚ, υποδέχτηκαν το ευρωπαϊκό έτος νεολαίας με μεγάλη ικανοποίηση, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός αποτελεί την αρμόδια αρχή για τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους νέους και νέες, τα οποία λειτουργούν τα τελευταία τρία χρόνια. Έφερε ως παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το Europe Desk, καθώς και αρκετά από τα προγράμματα του Erasmus. Σε αυτά τα προγράμματα, είπε, προωθούνται οι πυλώνες, οι οποίοι έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς νέους ανθρώπους να συμμετέχουν μέσα από δράσεις, εκστρατείες και σεμινάρια, εκφράζοντας γενικότερα την άποψή τους σε θέματα που ίσως τους δυσαρεστούν, αλλά και να τοποθετηθούν. Τα προγράμματα, τόνισε, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, τα οποία με την ολοκλήρωσή τους, τοποθετούνται στον Ευρωπαϊκό χάρτη, ώστε να διαφαίνεται και ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιείται η Κύπρος. Η κοινωνία των νέων, ανέφερε ο κ. Κουτσόφτας, με τα χρόνια αλλάζει και πρέπει να συμβαδίζουμε με τους νέους και ως Οργανισμός Νεολαίας να βλέπουμε τις πραγματικές ανάγκες των νέων και να εξελίσσεται όλη η προσπάθεια που γίνεται.

«Ως κυπριακή νεολαία ανήκουμε στην νεολαία της Ευρώπης», ανέφερε η κα Κολά. Επομένως, πρόσθεσε, η νεολαία της Κύπρου θα επωφεληθεί με τον ίδιο τρόπο που επωφελούνται και άλλοι ευρωπαίοι νέοι και νέες. Αρκετές δράσεις, ανέφερε, θα γίνουν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό δίνοντας την  ευκαιρία να συμμετέχουν. Το 2022 είναι η ευκαιρία των νέων να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν, να πουν την άποψή τους και τις ιδέες τους, γιατί φέτος, όπως είπε, όλες οι πόρτες είναι ανοικτές και όλα τα μάτια είναι στραμμένα στους νέους. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα “The 25% project”, το οποίο, όπως τόνισε, συσχετίζεται και με τη διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αλλά και με το ευρωπαϊκό έτος για τη νεολαία. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη συλλογή ιδεών κι ως εκ τούτου οποιοσδήποτε νέος/νέα στην Κύπρο μπορεί να καταθέσει στην πλατφόρμα του προγράμματος τις απόψεις, τις ιδέες, τα σχόλιά του για το μέλλον της Ευρώπης που οι ίδιοι/ίδιες οραματίζονται. Το σπουδαίο αυτό υλικό θα μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό οι ιδέες να γίνουν πράξεις για τη νεολαία σε εθνικό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο, είπε η κα Κολά, γίνεται μια άμεση παρέμβαση της νεολαίας στο να διαμορφώσει το παρόν, αλλά και το μέλλον της. Η νεολαία, κατέληξε, μέσα και από άλλα προγράμματα που συνυπάρχουν, οραματίζεται το μέλλον της Ευρώπης πιο πράσινο, πιο διαφανές, πιο αξιοκρατικό και πιο δίκαιο.

Στο σκοπό του Κέντρου Europe Direct Λευκωσίας-Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε στη συνέχεια η κα Χρίστου, που δεν είναι άλλος από την προώθηση των προτεραιοτήτων και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το 2022 ως το ευρωπαϊκό έτος νεολαίας, είπε, το Κέντρο προσαρμόζει τη δράση του στοχεύοντας στη νεολαία. Το Europe Direct, το οποίο στεγάζεται στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», είναι στη διάθεση των νέων, είπε, είτε αυτοί είναι φοιτητές, είτε επαγγελματίες ή καλλιτέχνες. Επιπλέον ανέφερε ότι διοργανώνονται πολλά “podcast” με θέματα επαγγελματικής προοπτικής, στερεότυπα και προκαταλήψεις με βάση τις ανάγκες των νέων. Υπογράμμισε δε ότι στις 8 Μαΐου 2022, θα πραγματοποιηθεί μεγάλο φεστιβάλ για την «Ημέρα της Ευρώπης» στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου οι νέοι και νέες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με Ευρωβουλευτές και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, θέτοντας τα σχόλια και τους προβληματισμούς τους.

Οι φιλοξενούμενοι της εκπομπής είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν και σε σειρά ερωτημάτων των ακροατών, όπως πώς διεξάγεται ο ευρωπαϊκός διάλογος, πώς οραματίζονται οι νέοι/νέες το μέλλον τους, ποιοι είναι οι στόχοι της νεολαίας στην Κύπρο και πως με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας προβλέπεται να γίνουν εφικτοί. Επίσης, αν αναγνωρίζονται οι απόψεις της νεολαίας στην πολιτική που χαράζεται για λογαριασμό της, ποια τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η νεολαία και με ποια προγράμματα/δράσεις επωφελούνται. Στο καταληκτικό της σχόλιο, η κα Κωμοδρόμου ανέφερε ότι για να στεφθεί με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, είναι σημαντικό αυτό να διαμορφωθεί μαζί με τους ανθρώπους που θα ωφεληθούν περισσότερο, δηλαδή τους νέους και νέες. Για να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση, που μεταδόθηκε σε απ’ ευθείας σύνδεση από το ΡΙΚ, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.ucy.ac.cy/el/logos

 

 

Εκπομπή Λόγος

 

 
 
 

 
Επίσκεψη πραγματοποίησαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 υποψήφιοι ακόλουθοι της Διπλωματικής Ακαδημίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης, από την Εκπρόσωπο Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, καθώς και στο Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».
 
Σημαντική για τους υποψηφίους διπλωμάτες ήταν η διάλεξη που ακολούθησε με θέμα «Συνέχειες και ρήξεις στις σχέσεις Τουρκίας – Τουρκοκυπριακής κοινότητας: η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ως σημείο καμπής;», την οποία προσέφερε ο Λέκτορας του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Νίκος Μούδουρος. Μίλησε για το ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς και τις πολιτικές αποικιοκρατικού τύπου. Τέτοιες πολιτικές, τόνισε, είναι η στρατιωτική εισβολή ως επιχείρηση ευτυχισμένης ειρήνης, η διαδικασία εκτουρκισμού που οδηγεί σε «νέα πατρίδα», αλλά και οι πολύπλοκες διαδικασίες ενσωμάτωσης.
 
Ο κ. Μούδουρος αναφέρθηκε επίσης στη σημασία και τις επιπτώσεις της πραξικοπηματικής απόπειρας τον Ιούλιο του 2016 για το συνασπισμό εξουσίας στην Τουρκία, μια διαδικασία που δημιουργήθηκε από το 2015 και κορυφώθηκε το 2017. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις βασικές επιπτώσεις στην κοινωνία των Τουρκοκυπρίων, όπως είναι η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και η αντιπαράθεση για το προεδρικό σύστημα, οι σχέσεις με την Τουρκία και το ζήτημα της ταυτότητας, αλλά και σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο τα σημάδια συνολικής κατάρρευσης.
 
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των στενών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, της συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.
 
diplomates
 
 
 

 
«Αρχείο Ανδρέα Ζιαρτίδη - Αριστερά και Εργατικό Κίνημα» Πολύτιμο αρχείο για κάθε ερευνητή/τρια στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022 εκδήλωση με θέμα «Αρχείο Ανδρέα Ζιαρτίδη - Αριστερά και Εργατικό Κίνημα», στην Πανεπιστημιούπολη. Συνδιοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με αφορμή τη δωρεά του Αρχείου «Ανδρέα Ζιαρτίδη» από την οικογένειά του προς το Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», το Φεβρουάριο του 2021.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους δωρητές για την εμπιστοσύνη και την προσφορά τους, η οποία τιμά ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη του, συμπληρώνοντας επίσης πως «μέσω των πολύτιμων αυτών δωρεών, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, αποτελεί πλέον Κέντρο Πληροφόρησης και την κύρια πηγή, όπου ο κάθε ερευνητής και η κάθε ερευνήτρια θα επισκέπτεται για εξεύρεση και μελέτη έγκυρων πρωτογενών πηγών της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου».

Μεταξύ άλλων ο Πρύτανης ανέφερε: «Όπως και κάθε αρχείο που διαχειριζόμαστε, ανεξαρτήτου πολιτικής προέλευσης, εμείς, ως Πανεπιστήμιο Κύπρου, με απόλυτο σεβασμό το παραθέτουμε στον/στην κάθε ερευνητή/ερευνήτρια ως πρωτογενές υλικό για τη διεξαγωγή της έρευνας που θα παρουσιάσει στις μετέπειτα γενεές τα δρώμενα της εποχής κατά την οποία έζησε και έδρασε η κάθε προσωπικότητα. Ως το πρώτο ανώτατο ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου που προάγει, ανάμεσα σε άλλα, την ιστορική έρευνα, έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε, διασώσουμε και να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου, να διδάξουμε και να διδαχθούμε από τα σωστά και τα λάθη του παρελθόντος για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές».

Εκ μέρους της οικογένειας του Ανδρέα Ζιαρτίδη, χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Χριστάκης Παρτασίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την αποδοχή του αρχείου και του επαγγελματικού χειρισμού που τυγχάνει από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης του, τόνισε ότι σκοπός της οικογένειας ήταν να καταστήσει το αρχείο προσβάσιμο στους ερευνητές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Ανδρέα Ζιαρτίδη, ο οποίος, όπως είπε, πρωταγωνίστησε σε μεγάλες εργατικές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις όπως η αναγνώριση των συντεχνιών, η καθιέρωση του οκταώρου, της ΑΤΑ, των συλλογικών συμβάσεων και άλλα που φέρουν την σφραγίδα της ΠΕΟ και του Ζιαρτίδη. Για τη συνολική προσφορά του στον τόπο, ο κος Παρτασίδης μετέφερε τις αναφορές που έγιναν προς τιμήν του Α. Ζιαρτίδη από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο το 2003, ο οποίος τότε είχε αναφέρει: «Για τον Ανδρέα Ζιαρτίδη όσα και αν λεχθούν είναι πολύ φτωχά μπροστά στο μέγεθος της ανθρωπιάς αλλά και της προσφοράς του στο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και για τα ευρύτερα σημαντικά προβλήματα του λαού μας».
 
Την περιγραφή του αρχείου όπως και της ψηφιακής πλατφόρμας που το φιλοξενεί παρουσίασε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Έλενα Διομήδη-Παρπούνα, η οποία με τη σειρά της ευχαρίστησε τους δωρητές για την αξιέπαινη πράξη τους αλλά και για την εμπιστοσύνη τους προς τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, μίλησαν για τον Ανδρέα Ζιαρτίδη, την αριστερά και το εργατικό κίνημα διακεκριμένοι ομιλητές. Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Σπύρος Σακελλαρόπουλος του Παντείου Πανεπιστημίου μίλησε για την ένταξη του Α. Ζιαρτίδη στο Κυπριακό Κομμουνιστικό Κίνημα και τη συμβολή του στην απαρχή του οργανωμένου Συνδικαλιστικού Κινήματος. Στη συνέχεια ο Δρ Νίκος Περιστιάνης, Κοινωνιολόγος, μίλησε για την αριστερά στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης ενώ έκανε αναφορά στην εργατική τάξη στις στρατιές των μεταναστών και των προσφύγων. Τέλος, την ημερίδα έκλεισε ο συντονιστής της συζήτησης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Τομπάζος, ο οποίος ταυτόχρονα μίλησε για το εργατικό κεκτημένο και την ταξική πάλη.
Η εκδήλωση μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο YouTube. Μπορείτε να την παρακολουθείστε στο σύνδεσμο https://bit.ly/3vRbvAt
 
Z4   Z2
     
Z1   z5
 
 
 

 
 
Με το κρίσιμο ερώτημα «Γιατί χρειάζεται ακόμη να ασχολούμαστε με θέματα ισότητας», καταπιάστηκε η εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», που πραγματοποιήθηκε αρχές Μαρτίου 2022, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, φιλοξένησε την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Management και Οργανωσιακών Σπουδών, κα Αλεξία Παναγιώτου, την Λεκτόρισσα στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, κα Νάγια Καμένου, αμφότερες μέλη της Ομάδας Ισότητας Φύλου του Πανεπιστημίου Κύπρου και την Επικεφαλής του Γραφείου Πολυμορφίας Ισότητας και Ενσωμάτωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Μαρίνα Σωτηριάδου-Πετρίδου.

Σκοπός του Γραφείου Πολυμορφίας, Ισότητας και Ενσωμάτωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η προώθηση της ενσωμάτωση, της πολυμορφίας, της ισότητας και της εξάλειψης όλων των μορφών διακρίσεων στο Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, ώστε να υπάρχει ένα δίκαιο, ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον για όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Σωτηριάδου-Πετρίδου, όπου οι φοιτητές/τριες και το προσωπικό, μέσα και πέρα από τις πολλαπλές τους ταυτότητες, να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ανάπτυξη. Το Γραφείο, πρόσθεσε, είναι οργανωμένο κάτω από πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν την ισότητα φύλου και την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας, εκφοβισμού και μη αποδεκτής εργασιακής συμπεριφοράς, καθώς επίσης, θεματικές που αφορούν άτομα με αναπηρίες, ΛΟΑΤΚΙ+ και άτομα με μεταναστευτική βιογραφία.

Η κα Παναγιώτου ανέφερε ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια επέτειος, η οποία θυμίζει τι συμβαίνει στην κοινωνία μας και τις ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των φύλων. Μάλιστα, η ίδια κάλεσε το ακροατήριο να κάνει μια μικρή άσκηση, παρατηρώντας γενικά σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, αλλά και της καθημερινότητας πώς εμφανίζεται αυτή η ανισότητα, αλλά και πώς παρουσιάζονται άντρες και γυναίκες, π.χ. σε πολιτικές εκπομπές, σε πινακίδες στους δρόμους και σε διαφημίσεις.
Κάποιοι νομίζουν ότι η έμφυλη ισότητα έχει επιτευχθεί, αλλά δυστυχώς είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό το στόχο και ο λόγος είναι ότι δεν μπορούμε να μιλούμε για έμφυλη ισότητα αν δεν αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο συσχετίζονται τα άτομα μεταξύ τους, αν δεν αλλάξουν οι δομές και οι θεσμοί, ανέφερε από την πλευρά της η κα Καμένου. Η ύπαρξη νομοθετικών πλαισίων, είπε, είναι πολύ χρήσιμη και μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή, όμως αυτό που χρειάζεται είναι η εκπαίδευση και η ενσυναίσθηση, η οποία καλλιεργείται μέσα από την εκπαίδευση, κάτι που, όπως ανέφερε, γίνεται αρκετά καλά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στο ερώτημα αν η κοινωνία είναι όντως έτοιμη να δεχθεί την αλλαγή αναφορικά με την ισότητα των φύλων, οι φιλοξενούμενες της εκπομπής δήλωσαν ότι οι έμφυλες σχέσεις περιλαμβάνουν και τους άντρες, όχι μόνο τις γυναίκες. Αξιοσημείωτο, είπαν, είναι το γεγονός ότι έχει καταρτιστεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πολιτική και κώδικας πρακτικής για την σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και διαδικασία διαχείρισης τυχών καταγγελιών και παραπόνων. Τονίστηκε ότι εδώ και ένα χρόνο από τη λειτουργία του Γραφείου Πολυμορφίας, Ισότητας και Ενσωμάτωσης δεν έχει καταχωρηθεί καμία καταγγελία σεξουαλικής φύσεως.

Οι καλεσμένες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν και σε άλλα καίρια ερωτήματα των ακροατών, όπως το πότε θα απαλλαγεί η γυναίκα από την ενδοοικογενειακή βία και το ρατσισμό. Δυστυχώς, ανέφεραν, διαπιστώνεται ότι η Κύπρος είναι μια από τις χώρες όπου οι γυναίκες μετανάστριες αντιμετωπίζονται ως λιγότερο «άνθρωποι» σε σχέση με τις Κύπριες γυναίκες και αυτό διαφάνηκε από την αντιμετώπιση στην υπόθεση των γυναικοκτονιών του «Ορέστη». Σε ερώτηση αναφορικά με το ρόλο των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, επισημάνθηκε ότι είναι τρομερά σημαντικός, καθώς ακούγεται ελεύθερα η φωνή των γυναικών. Επιπλέον, τονίστηκε και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ασκεί πίεση στα κράτη για να δημιουργήσουν πολιτικές για την προστασία και την προώθηση των φύλων.

Στο τέλος της συζήτησης, εκφράστηκε αισιοδοξία για την ισότητα, αλλά τονίστηκε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν από μόνα τους στη βελτίωση, αλλά η κατάσταση θα συνεχίσει να βελτιώνεται, όταν όλοι και όλες συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ενσυναίσθηση και πολιτική συνείδηση για την έμφυλη ισότητα, ανεξαρτήτως φύλου.

Για να ακούσετε αυτή τη σημαντική συνομιλία, που μεταδόθηκε από το ΡΙΚ, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.ucy.ac.cy/el/logos 
 
mg1   mg
 
 
 

 
Μεγάλο ακροατήριο προσέλκυσε η ομιλία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά με τίτλο «Μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που ανοίγει δρόμους κι ευκαιρίες» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 21 Φεβρουαρίου 2022.
 
Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι που σχεδιάζεται και αποφασίζεται εν κρυπτώ στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Είναι το πιο φιλόδοξο ιστορικά εγχείρημα δημοκρατικής συνεργασίας και πραγματώνεται καθημερινά, ανέφερε, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης: στα εθνικά κοινοβούλια, σε εργαστήρια ερευνητικών κι επιστημονικών κέντρων, στα καταστήματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βεβαίως σε πανεπιστημιακές αίθουσες, όπως αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Απευθυνόμενος στους νέους και νέες, ο κ. Σχοινάς είπε ότι αποτελούν το μέλλον της Ευρώπης. Είναι πρωτίστως χαρά μου να βλέπω τόσα νέα παιδιά, γεμάτα ενέργεια, θέληση και προσδοκίες για να χτίσουν ένα μέλλον που τους αρμόζει, είπε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένα μέλλον που ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και αγκαλιάζει τις αμέτρητες ευκαιρίες της γενιάς τους, είπε, προσθέτοντας ότι το μέλλον τους επιτρέπει να χαράξουν την δικιά τους ευρωπαϊκή διαδρομή και να γράψουν το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Παρότρυνε μάλιστα τη νέα γενιά να συμμετάσχει στη σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, έστω και με ένα γρήγορο «σχόλιο» στη πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ή μια-δυο ώρες αφιερωμένες σε πάνελ πολιτών ανταλλάσσοντας τους προβληματισμούς τους και συνεισφέροντας ιδέες για τις προτεραιότητές τους. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, μας δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξουμε τις σημαντικές δυνατότητες στήριξης που ήδη βρίσκονται στη διάθεση των νέων ανθρώπων, είπε.
 
Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής της συνεργασίας, της καινοτομίας και της κινητικότητας οδηγεί, είπε, σε μια Ευρώπη που ανοίγει δρόμους και ευκαιρίες για όλους. Η πιο έξυπνη επένδυση που έχουμε να κάνουμε για το μέλλον της Ευρώπης, δήλωσε, δεν είναι σε τεχνολογίες και υποδομές, αλλά πρωτίστως σε ανθρώπους. «Μαζί με τα Κράτη Μέλη επιδιώκουμε μέσα από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης, ως ένα εξαιρετικό οικοσύστημα μάθησης και αριστείας, προσβάσιμο και ανοιχτό σε όλους, που θα διευκολύνει την κινητικότητα στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις επαγγελματικές συνεργασίες», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.
 
Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, τα κονδύλια που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έρευνα και παραγωγή εμβολίων. Μίλησε για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και για την ολοκληρωμένη στρατηγική συνοδευόμενη από μια σειρά στοχευμένων νομοθετικών προτάσεων και πρωτοβουλιών και την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Η Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά, δεν απειλείται και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψει την πολιτική εργαλειοποίηση της μετανάστευσης.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρουσία του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και την ευκαιρία που δίνεται μέσα από ανοικτή συζήτηση με τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες, ακαδημαϊκούς, αξιωματούχους της Πολιτείας και πολίτες, να τεθούν ερωτήματα και να γίνει εποικοδομητικό διάλογος. Στο χαιρετισμό του ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στο ρόλο των πανεπιστημίων ως φορέων της θετικής αλλαγής, της ανάπτυξης και του πολιτισμού και ως αρωγών στην ομαλή μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή εποχή. Οι ευρωπαϊκές κουλτούρες είναι δυνάμεις δημιουργίας σε συνθήκες συνέργειας και επικοινωνίας, είπε ο Πρύτανης, προσθέτοντας ότι το όραμα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, στο οποίο το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι βασικός συντελεστής μέσω της συμμαχίας νεαρών πανεπιστημίων YUFE, μίας από τις πρώτες συμμαχίες που συστάθηκαν για να προτείνουν το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι να διασυνδέσει τα πανεπιστήμια της Ευρώπης με τρόπο που να προσφέρουν κοινά προγράμματα, να συμμετέχουν σε κοινές ερευνητικές δραστηριότητες, να διασυνδέονται με τις κοινωνίες και κυρίως να προσφέρουν στην κοινότητά τους και την κοινωνία των πολιτών εμπειρίες σε περισσότερες από μία πανεπιστημιουπόλεις. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, πρόσθεσε, που οι εταίροι και συνεργάτες του YUFE είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν με επιτυχία, επειδή ακριβώς πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας, στη δυναμική της ακαδημαϊκής διπλωματίας και του ανθρώπινου δυναμικού των πανεπιστημίων για τη διαμόρφωση μίας καλύτερης Ευρώπης, ενός καλύτερου κόσμου.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου προέβη σε σύντομη αναδρομή στα δρώμενα του Πανεπιστημίου Κύπρου από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και σήμερα, παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό από δράσεις και εκδηλώσεις τόσο στην Πανεπιστημιούπολη όσο και στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.
 
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε ο Δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος. Τέθηκαν αρκετά ερωτήματα στον κ. Σχοινά, μεταξύ άλλων, για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της Τουρκίας, για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της ελεύθερης διακίνησης στην Κύπρο, αλλά και το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Σχοινάς, τόνισε, ότι η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος για να ζει μια γυναίκα, καθώς ο ρόλος της είναι κατοχυρωμένος τόσο στην οικογένεια, στην κοινωνία, αλλά και την αγορά εργασίας.
 
Επιπρόσθετα, σε ερώτηση σχετικά με τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τα θέματα ψυχικής υγείας και της στήριξης των νέων, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ψυχικής υγείας, ενώ παράλληλα εξήρε και τη σπουδαιότητα του Ευρωπαϊκού προγράμματος “EUHealth for All”, το οποίο θα δαπανήσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια, σε διασυνοριακές ευρωπαϊκές δράσεις δημόσιας υγείας.
 
Πριν από την ομιλία του, ο κ. Σχοινάς ξεναγήθηκε από τον Πρύτανη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» και άλλες Σχολές, αλλά και το υπό ανέγερση κτήριο της Πολυτεχνικής Σχολής. Δήλωσε εντυπωσιασμένος με όσα αντίκρυσε ως προς τις κτηριακές εγκαταστάσεις στην Πανεπιστημιούπολη, αλλά και από τον τρόπο λειτουργίας του, θεωρώντας το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κόσμημα για τον τόπο.
 
Η εκδήλωση μεταδιδόταν από τον Ραδιοσταθμό και από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο YouTube. Μπορείτε να την παρακολουθείστε στο σύνδεσμο https://bit.ly/34TS9zI.
 
sxoinas1   sxoinas4
     
sxoinas3   sxoinas2
 
 

 
Σε μια αναδρομή από την 1η επίσκεψή του στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή το 1974 μέχρι και σήμερα, αλλά και επηρεασμένος από την πρόσφατη επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού, ο έγκριτος δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, μίλησε για την Παιδεία, τη Δημοκρατία και τη Δημοσιογραφία στη Γιορτή των Γραμμάτων, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 31 Ιανουαρίου 2022.
 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικαλέστηκε μια φράση από το βιβλίο του Βρετανού ιστορικού και δημοσιογράφου Μαρκ Μαζάουερ, για την Ελληνική Επανάσταση. Μια φράση, είπε, που μου έκανε τρομερή εντύπωση, γιατί στην απλότητά της συμπυκνώνει τη διάσταση της εκπαιδευτικής επανάστασης που προηγήθηκε. «Πριν ξεσπάσει η επανάσταση, ο Αλή Πασάς είπε σε κάποιον από τους Έλληνες που ήταν στην δούλεψή του: ‘Εσείς οι Έλληνες κάτι ετοιμάζετε βρε, κάτι μεγάλο έχετε στο κεφάλι σας, γιατί βλέπω πως δεν βαφτίζετε πια τα παιδιά σας Κώστα, Γιάννη, Πέτρο, παρά Λεωνίδα, Θεμιστοκλή, Αριστείδη. Κάτι μαγειρεύετε εσείς.’ Μια άλλη φράση στο ίδιο βιβλίο, περιγράφει πως ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος από την Πίζα της Ιταλίας όπου είχε βρεθεί στο ταξίδι του για την επιστροφή στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στην Επανάσταση, το μόνο σχεδόν πράγμα που φρόντισε, ήταν να βρει χρήματα, ώστε να αγοραστεί και να μεταφερθεί στην Ελλάδα ένα τυπογραφείο. Μέχρι τότε στη χώρα δεν υπήρχε τυπογραφείο που να τυπώνει βιβλία ή εφημερίδες».
 
Ο κ. Τσίμας σημείωσε πως ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ελληνικός Τύπος και η Δημοσιογραφία στην Ελλάδα άρχισαν το 1821 με την πρώτη εφημερίδα να εκδίδεται στην Καλαμάτα τον Αύγουστο του ίδιου έτους, κι αυτό, όπως, ανέφερε, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Αγώνα. Οι αρχές της δημοσιογραφίας, είπε, γεννήθηκαν μέσα στις φωτιές της Επανάστασης.
 
Σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική, ανέφερε, και εξηγεί: «Μέτρηση που διενεργεί κάθε χρόνο το Πρακτορείο Reuters με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καταγράφει τις παγκόσμιες τάσεις στα media. Το 2012 η μέτρηση καταγράφει ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την εφημερίδα και την τηλεόραση, είχε πέσει σε σχέση με το 2009, στο 50%. Το 2016, σε μια άλλη μέτρηση, είχε προκύψει ότι ένας στους τρεις Έλληνες έχει ως μοναδική πηγή ενημέρωσής του τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δεν ανοίγει καν μια εφημερίδα, δεν βλέπει καν ειδήσεις στην τηλεόραση. Αυτό μας φέρνει στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, κι έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα της Δημοκρατίας που ζούμε. Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης. Οι σχέσεις, δηλαδή ενός μέσου ενημέρωσης ως επιχείρηση με την πολιτική, με την εξουσία και το δύσοσμο παιχνίδι που παίζεται. Στις λίγες γραμμές που αφιερώνει στη Δημοσιογραφία ο Μαξ Βέμπερ, αναδεικνύει ακριβώς αυτό. Συλλαμβάνει και αναλύει τα προβλήματα στη Δημοσιογραφία και τον Τύπο από το γεγονός ότι ήδη τότε, οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις επιδίωκαν το κέρδος και συναλλάσσονταν με την εξουσία πάνω και κάτω από το τραπέζι κι αυτό έθετε μια σειρά από ηθικά προβλήματα στους δημοσιογράφους και μια σειρά από δυσκολίες στη δουλειά τους και στις σχέσεις τους με την κοινωνία».
 
Χαρακτήρισε μεγάλη επανάσταση στην ιστορία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης την τεχνολογία που κάνει τον δέκτη ισότιμο με τον πομπό· τον κάθε πολίτη αναγνώστη και δημοσιογράφο ταυτόχρονα· που μπορεί να παίρνει και να δίνει. Η ιεραρχία της επικοινωνίας, είπε, δεν είναι πια κάθετη, αλλά οριζόντια. Μια άλλη δημοκρατική επανάσταση, που κατέγραψε ο κ. Τσίμας, είναι όταν αρθρογραφείς σε μια εφημερίδα, να μπορείς να δεχθείς τα σχόλια του κόσμου κάτω από το άρθρο σου. Είτε θετικά, είτε αρνητικά σχόλια. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε, δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να αμφισβητήσει και να συντρίψει τον αρθρογράφο. Όταν οι πολίτες αποκτούν στα χέρια τους δύναμη, μέσα από την ευκαιρία εκδημοκρατισμού της επικοινωνίας που καθρεφτίζεται στην ποιότητα της Δημοκρατίας, τότε οι ιεραρχίες της επικοινωνίας, καταλύονται. Ο κ. Τσίμας μίλησε και για τα τρία μεγάλα προβλήματα του κόσμου σήμερα: την κλιματική κρίση, την πανδημία με τις κοινωνικές ανισότητες που δημιούργησε και την ανάγκη για ανασυγκρότηση του πεδίου της ενημέρωσης, ώστε να διατηρείται ο λόγος και αντίλογος εκατέρωθεν χωρίς να υπονομεύεται. «Εάν η θεωρητική γέφυρα που ενώνει τον άνθρωπο, ο οποίος διαβάζει εφημερίδα ή παρακολουθεί τηλεόραση με τη δημόσια σφαίρα, εκεί δηλαδή όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις που ορίζουν τη μοίρα όλων, σπάσει, τότε οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε κάθε είδους χειραγώγηση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημοκρατία είναι μια πανδημία ιδιώτευσης».
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Τσίμα για την αποδοχή να μιλήσει στη Γιορτή των Γραμμάτων για τις αξίες της παιδείας και της δημοκρατίας, αλλά και για το ρόλο της δημοσιογραφίας, ανέφερε ότι χωρίς παιδεία, δεν μπορεί να έχουμε πραγματική δημοκρατία και χωρίς δημοκρατία, ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να διερευνήσει με ελευθερία και ασφάλεια και να αναδείξει με αντικειμενικότητα την είδηση. Αλλά και αντίστροφα, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, αν δεν υπάρχει η σοβαρή δημοσιογραφία, η δημοκρατία και η παιδεία με την ευρύτερη έννοια, κινδυνεύουν. Ωστόσο, σήμερα, είπε, οι ψευδείς ειδήσεις, τα fake news, τα alternative facts, τα hoaxes, έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, τα συναντάμε ακόμα και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και κυριαρχούν στις δημόσιες συζητήσεις· κι αυτό που φαντάζει τόσο εύκολο, πρόσθεσε, -η επαφή με την αλήθεια- είναι στην πραγματικότητα τόσο δύσκολο. Γι’ αυτό, είπε, το χρέος των πανεπιστημίων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, σ΄ αυτή την καινούρια πραγματικότητα, πρέπει να είναι η συνεχής αναζήτηση της αλήθειας και η ανάδειξη και προάσπισής της. Και για να επιτευχθεί, αυτό, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, προϋποθέτει μελέτη και κουλτούρα δια βίου μάθησης.
 
Πριν από την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να ανταλλάξει απόψεις με τον γνωστό Έλληνα δημοσιογράφο, υποβάλλοντάς του επίσης διάφορα ερωτήματα για το ρόλο της Δημοσιογραφίας απέναντι στην Παιδεία και τη Δημοκρατία. Παρέστησαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Πολιτείας, ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις, ο Πρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακαδημαϊκοί, φοιτητές/τριες, λειτουργοί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φίλοι/ες και εκτιμητές του έγκριτου δημοσιογράφου και πλήθος κόσμου, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Την ομιλία του κ. Παύλου Τσίμα μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην εκπομπή του Πανεπιστημίου Κύπρου «Λόγος και Αντίλογος» στον σύνδεσμο: https://www.ucy.ac.cy/el/logos
 
tsimaspritanis   tsimasdoxa
     
tsimaskosmosL   tsimaskosmosR
 
 
 
 

 
 «ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ» Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ 1η ΕΚΠΟΜΠΗ «ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ» - 4 Ιανουαρίου 2022
 
 
Η πρώτη εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» του 2022, που αγαπήθηκε από το κοινό της Κύπρου, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Η οικοδέσποινα της εκπομπής, Δόξα Κωμοδρόμου, είχε τη χαρά να συνομιλήσει στις 4 Ιανουαρίου 2022 με τον Νεκτάριο Παΐσιο, από τη Λακατάμια της Κύπρου, απόφοιτο δημοτικής εκπαίδευσης με δευτερεύοντα κλάδο την πληροφορική και επίσης απόφοιτο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις προηγμένες τεχνολογίες πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αφότου αποπεράτωσε τις σπουδές του στο νησί, μετέβηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για διδακτορικό τίτλο σπουδών, κι έκτοτε διαπρέπει στη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου, την Google, στην εταιρεία που κυριαρχεί στην αγορά αναζήτησης, καθώς χειρίζεται το 90% των αναζητήσεων.
 
Ο Νεκτάριος Παΐσιος αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα από την ηλικία των τεσσάρων ετών, αυτό τη όρασης, το οποίο όμως δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο σε κανένα από τους στόχους και τα όνειρά του. Το «πρόβλημα», από πλευράς μου το τοποθετώ σε εισαγωγικά, γιατί συνομιλώντας μαζί του σε μια σφαιρική και προσωπική συζήτηση, διαπίστωσα ότι για τον ίδιο αποτελεί πια κομμάτι της καθημερινότητάς του. Μπορεί να είναι τυφλός, αλλά δεν παύει να ζει και να αξιοποιεί χρήσιμα την κάθε ώρα, την κάθε στιγμή. Η έλλειψη όρασης δεν του στέρησε ούτε μια στιγμή να ατενίζει ενσυνείδητα με τους οφθαλμούς της ψυχής, το κάθε αύριο. Ο Νεκτάριος Παΐσιος είναι ένα ολοφώτεινο παράδειγμα ήθους, υπομονής και επιμονής προς μίμηση, που αξίζει η φωνή του όχι μόνο να ακούγεται, αλλά και να επαναλαμβάνεται στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
 
Μιλήσαμε για το σημαντικό ρόλο της οικογένειάς του σε όλη αυτή την «σκοτεινή» εμπειρία, αλλά και τι είδους βοήθεια, ηθική και υλική, εξασφάλισε από την Πολιτεία, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τους φίλους, συμφοιτητές και ακαδημαϊκούς του. Συζητήσαμε για το πως προέκυψε από τη δημοτική εκπαίδευση, να μεταπηδήσει στην πληροφορική και στις προηγμένες τεχνολογίες, με τι ακριβώς ασχολείται στην εταιρεία Google και πόσο συναρπαστικό είναι συνάμα να συναναστρέφεται με κάποιους από τους πιο «ευφυείς ανθρώπους» στον κόσμο. Αναλύσαμε τις συνθήκες εργασίας, εάν και πόσο δυσκολεύει το θέμα της όρασης στη διακίνησή του σε μια μεγαλούπολη, όπως είναι η Νέα Υόρκη, και πως περνά τον ελεύθερό του χρόνο, ποιες οι ενασχολήσεις και τα χόμπι του και πόσο κατορθωτά γίνονται. Συγκρίναμε την Κύπρο με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, όπως στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του Covid-19, στις υποδομές, στις επαγγελματικές και γενικότερα στις ανθρώπινες σχέσεις.
 
Η εργατικότητα, η ευγένεια, αλλά και η πραότητα που τον χαρακτηρίζουν ανέκαθεν ήταν στον χαρακτήρα του. Ο ίδιος αφηγείται πως έμαθε να ξεπερνά τα εμπόδια και να μένει πάντα προσγειωμένος. Πήγε κόντρα στο ρέμα, αντιστάθηκε στην όποια χάρη, γιατί ήθελε να ανταπεξέλθει μόνος στις δυσκολίες, και δη στα αρχικά στάδια που όλα ήταν πιο ανηφορικά. Αυτό ήταν ίσως και το μεγαλύτερο επίτευγμά του, να μεταβεί δηλαδή από τη σκοτεινή στη φωτεινή πλευρά της ζωής, την οποία ξέρει να αγκαλιάζει συμπαρασέρνοντας κι εμάς μαζί του. Τον συναρπάζει η εργασία του, τον εκστασιάζει η πρόκληση, αγαπά την ένταση, τον ικανοποιεί η δημιουργία. Η «ταλαιπωρία» με την απώλεια οράσεως, δεν στέκεται εμπόδιο στο να υλοποιεί τα «θέλω» του, χωρίς να χάνει τον ανθρώπινο χαρακτήρα του, όπως συνηθίζεται στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες.
 
Προτού ολοκληρωθεί αυτή η ραδιοφωνική εκπομπή, ο Νεκτάριος ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον Πρύτανη, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους Καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ευχαρίστησε επίσης το ΡΙΚ που συνεχίζει να στηρίζει και κατά το 2022 πρωτοβουλίες του Γραφείου Σχεδιασμού και Υλοποίησης Εκδηλώσεων, για να μπορεί ο κάθε ακροατής της Κύπρου να γίνεται κοινωνός στη γνώση, την επιστήμη, στα προβλήματα, ακόμα και στα συναισθήματα και τις εμπειρίες των φιλοξενουμένων της εκπομπής.

Η 1η εκπομπή του νέου έτους, κατάφερε να μας συγκινήσει, κατάφερε να μας δώσει το έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα στα ξεχασμένα μας όνειρα και προσδοκίες και να μας θυμίσει ταυτόχρονα πόσο όμορφη μπορεί να είναι η ζωή ακόμα και δίχως το υλικό «φως», αλλά κυριότερα ίσως και πως να ξαναγίνουμε ή να ξανανιώσουμε άνθρωποι. Σκεφτείτε το λίγο. Ακούγοντας τον Νεκτάριο, σε μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, λίγες μέρες πριν από την επιστροφή σου στη Νέα Υόρκη, αντιλαμβάνεσαι πως η ζωή είναι ένα θαύμα που μας χαρίζεται, το οποίο όμως χρειάζεται να δουλευτεί όπως ο γλύπτης δουλεύει και δίνει μορφή στο άγαλμα, και ένα «σμιλεμένο χαρακτήρα». Ο Νεκτάριος Παΐσιος πιστεύω είναι ένας καλλιτέχνης της τόλμης και της επιτυχίας στο στίβο της ζωής, όντως άξιος για να τον μιμηθεί κανείς.
Παρακολουθείστε την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση της Εκπομπής «Λόγος και Αντίλογος», στο σύνδεσμο: https://bit.ly/3FZ1S4O.
 
paisios1   paisios2