Ημερομηνία εκδήλωσης: 15 Απριλίου 2019
 
Ενόψει των Ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου, το Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών με την συντονίστρια του Ευρωπαϊκού προγράμματος και εκπαιδευτικό Έλενα Σιεκκερή, επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο της δράσης «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – European Parliament Ambassador School (EPAS)».
 
Στη διάρκεια της επίσκεψης, διαμοιράστηκε έντυπο υλικό για προώθηση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων. Συγκεκριμένα στη φετινή θεματολογία υπογραμμίστηκε η ενημέρωση των νέων και του κοινού γενικότερα για τις Ευρωεκλογές και την ενεργό πολιτότητα, υπό το γενικό σύνθημα της εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Αυτή τη φορά ψηφίζω».
 
Κύριος στόχος της εκστρατείας, είναι η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών κάθε ηλικίας και δη των νέων στις επικείμενες ευρωεκλογές του 2019. Τέλος, οι «Δόκιμοι Πρεσβευτές» μαθητές και μαθήτριες που εκπροσώπησαν το σχολείο, προσέφεραν στους φοιτητές και φοιτήτριες ως δώρο, τσαντούλα για τα ψώνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
IMG 20190415 111029   IMG 20190415 111044
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 10 Απριλίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
 • Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού
Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από Βουλευτές τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές καθώς και αντιπροσωπεία του κόμματος.
 
Είναι με μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζουμε σήμερα στο Κτήρι.
 
Το κτήριο είναι αποτέλεσμα χρόνιων και επίπονων προσπαθειών και είμαστε υπερήφανοι και για όλη τη δουλειά που έχει γίνει για την ανάδειξη της Βιβλιοθήκης για πολλαπλούς λόγους. Με πρωτοβουλίες του προσωπικού της έχει φτιάξει το δίκτυο κυπριακών βιβλιοθηκών κι ουσιαστικά έχει μοιραστεί όλη την πληροφορία και τις συλλογές με όλες τις Βιβλιοθήκες του τόπου μας. Το Κτήριο τώρα έρχεται ως επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών, γιατί η Βιβλιοθήκη δεν ανήκει μόνο στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, δεν ανήκει μόνο στο προσωπικό του Πανεπιστήμιου Κύπρου, ανήκει σε όλη την Κύπρο και είναι με ιδιαίτερη χαρά που βλέπουμε το κτήριο να αξιοποιείται από όλη τη νήσο.
 
ΠΚ 1   IMG 2d5256fd2be37f0dbf74ab4d47bac425 V
 
Αβέρωφ Νεοφύτου: Πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλά για την Κύπρο του 2030, της γνώσης, της τεχνολογίας, του υψηλού επιπέδου μόρφωσης. Και αυτά θα τα πετύχουμε μέσα από μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία μας.
 
Με το πέρας της επίσκεψης και ξενάγησης στην βιβλιοθήκη, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νεοφύτου, προέβη στην πιο κάτω δήλωση: «Θέλω να ευχαριστήσω την Πρυτανεία για την υποδοχή. Σήμερα είμαστε σ’ ένα πραγματικό κέντρο αριστείας. Θέλω και δημόσια να συγχαρώ εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού την Πρυτανεία, την προηγούμενη και την νυν, που με δικές τους πρωτοβουλίες αλλά και με την στήριξη ιδιωτών της οικογένειας Στέλιου Ιωάννου και των παιδιών τους έχουμε αυτό το κέντρο αριστείας, σε μια εποχή που η δύναμη μιας χώρας δεν εξαρτάται από το μέγεθος της αλλά από την δύναμη της γνώσης των παιδιών της. Και είναι εδώ που πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλά. Για την Κύπρο του 2030, της γνώσης, της τεχνολογίας, του υψηλού επιπέδου μόρφωσης. Και αυτά θα τα πετύχουμε μέσα από μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία μας. Με επίκεντρο τον μαθητή αλλά ως μεγαλύτερη αξία και ενεργητικό, τον Κύπριο δάσκαλο και τον Κύπριο καθηγητή. Θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά το Κρατικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ο πνευματικός φάρος της Κύπρου». Το σύγχρονο Κέντρο Πληροφόρησης αποτελεί πλέον Κέντρο Αριστείας, διακρινόμενο στο χώρο της επιστημονικής πληροφόρησης με βασικούς άξονες την έρευνα, τη μάθηση, τον πολιτισμό και την κοινωνική προσφορά. Είναι το πιο σημαντικό έργο που σχεδιάστηκε ποτέ στην χώρα μας από τον διεθνούς φήμης Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ και έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Κύπρου.
 
Το έργο συνολικής επένδυσης €45 εκ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με €30εκ, από δωρεά της Έλλης Ιωάννου στη μνήμη του συζύγου της, Στέλιου Ιωάννου και από εθνικούς πόρους.
 
qw12345   ΠΚ 2
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 21 Μαρτίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
 • Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 • Χάρης Ψάλτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, Πρόεδρος Πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνών Πεδίου(ΠΑΚΕΠΕ)
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε ο διάλογος με τους πολίτες που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, με τίτλο «Μετανάστευση και ασφάλεια: οι προκλήσεις για την Ευρώπη». Ομιλητής ήταν ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι τα δύο κορυφαία ζητήματα στον κόσμο, επισημαίνοντας πως περίπου 75 εκ. πρόσφυγες και περίπου 260 εκ. μετανάστες βρίσκονται σε κίνηση. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται από τον βαθμό κατανόησης και εφαρμογής με συνέπεια των όρων και των αρχών πάνω στις οποίες κτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με πρώτη την αρχή της αλληλεγγύης, σημειώνοντας παράλληλα ότι το μεταναστευτικό δεν ήρθε για να τελειώσει.
 
Μετά το πέρας της σύντομης τοποθέτησης του κ. Αβραμόπουλου ακολούθησε διάλογος με τους πολίτες, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Χρήστο Μιχάλαρο. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού για τα θέματα του χαρτοφυλακίου του, αναφέροντας ότι σύντομα θα υπάρχει παρουσία της EUROPOL στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο του καλύτερου ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων και ότι εάν η Κύπρος ζητήσει επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, θα την έχει.
 
Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ενόψει των ευρωεκλογών στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο των κρατών μελών θα συγκρουστούν δύο σχολές: αυτοί που θέλουν την Ευρώπη ισχυρή που να ανταποκρίνεται στο ηθικό της καθήκον απέναντι σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων και αυτοί που υπηρετούν αντιλήψεις που αμφισβητούν ευθέως και απροκάλυπτα την Ευρώπη και την υπονομεύουν, υπονομεύοντας όμως συγχρόνως, προειδοποίησε, και τις ίδιες τους τις χώρες γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσουμε σε σκοτεινές σελίδες της ιστορίας.
 
20190324ρ   IMG 20190321 105637ρ
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα από την ΕΕ στο μεταναστευτικό, αλλά η πραγματική πολιτική δύναμη βρίσκεται στο Συμβούλιο της ΕΕ, δηλαδή, στα κράτη μέλη, είπε, τα οποία «έχουν κρατήσει στα δικά τους χέρια την πολιτική δύναμη». Επανέλαβε ότι «το βαθύ κράτος καλά κρατεί», προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα υπάρξουν για το μέλλον της Ευρώπης όταν οι χώρες που σήμερα έχουν κυβερνήσεις λαϊκίστικες και αντιευρωπαϊκές θα κληθούν να συμβάλουν στον εσωτερικό διάλογο για τη διαμόρφωση των πολιτικών.
 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαχώρισε τα θέματα του μεταναστευτικού και της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι στην πολιτική της ΕΕ τα δύο δεν συνδέονται και ότι «ο μετανάστης δεν είναι εν δυνάμει τρομοκράτης, ούτε και ο πρόσφυγας».
 
Οι παρευρισκόμενοι υπέβαλαν ερωτήματα και τοποθετήθηκαν επί των απόψεών τους. Ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία επίσης να ψηφίσουν ηλεκτρονικά σε ερωτήματα όπως «τι σημαίνει για εσάς η Ευρωπαϊκή Ένωση» και «αν γίνεται η Ευρώπη φρούριο αναφορικά με τα θέματα μετανάστευσης».
 
Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Πρύτανη Kαθηγητή Τάσου Χριστοφίδη, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας και Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνών Πεδίου(ΠΑΚΕΠΕ), Χάρης Ψάλτης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου και τα ευρήματά της, στους όρους «πρόσφυγας» και «μετανάστης», στο ρόλο των ΜΜΕ και στην έννοια της ασφάλειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία και τους κανόνες Σέγκεν, που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν χωρίς να κτίζουν μια Ευρώπη «φρούριο».
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, κρατικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί, φοιτητές κ.ά.
 
Αβραμόπουλοςομιλίαρ   20190321r
     
IMG 20190321 105730r   IMG 9981r
 
 

 
 
Ημερονηνία εκδήλωσης: 14 Μαρτίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
 • Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας
 • Ανδρέας Κημήτρης. δημοσιογράφος
 • Ανδρέα Χαρίτου, Καθηγητής, Kοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης
 • Γιώργος Άγγελος Παπαδόπουλος, Καθηγητής. Kοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών
 • Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής, Kοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνδιοργάνωσε με τον ανεξάρτητο, μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό OXygono και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το πρώτο State of the Republic (Κατάσταση της Δημοκρατίας) με φιλοξενούμενο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συζήτηση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 στις 19:00 στο αίθριο του Κτηρίου Συμβουλίου - Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», στην Πανεπιστημιούπολη.
 
Η συζήτηση διεξήχθη στη βάση των κανόνων διεξαγωγής συζητήσεων του OXygono και ο Πρόεδρος κλήθηκε να απαντήσει κυρίως σε ερωτήσεις που αφορούν σε θέματα νεολαίας στη βάση τεσσάρων θεματικών ενοτήτων.
 
IMG 9888ρ   IMG 20190314 193738ρ
 
Η εκδήλωση είχε τη μορφή συζήτησης/συνέντευξης (informal conversation) και διήρκησε περίπου μία ώρα. Σε κάθε θεματική ενότητα υποβάλλονταν ερωτήσεις από τον δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη και εκ περιτροπής από τους Kοσμήτορες της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Καθηγητή Ανδρέα Χαρίτου, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Καθηγητή Γιώργο Άγγελο Παπαδόπουλο, και της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών, Καθηγητή Χαρίδημο Τσούκα.
 
Τέλος, σε κάθε θεματική υποβάλλονταν ερωτήσεις και από το κοινό, οι οποίες επελέγησαν εκ των προτέρων, κατόπιν σχετικής διαδικτυακής εκστρατείας με το hashtag #SotR #AskThePresident.
 
IMG 9892ρ   IMG 20190314 193452r
 
  

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 5 Μαρτίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
 • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
 • Χρίστος Ελληνίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποίησε την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019 το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στο πλαίσιο της δωρεάς της ΓΔΜ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου εκδόσεων των ομηρικών επών, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μόνιμη έκθεση και χρήση της συλλογής από την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία. Το τελετουργικό περιελάμβανε την ανάγνωση αποσπασμάτων από τα έπη από 16 Επικεφαλής διπλωματικών αποστολών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο.
 
Οι Πρέσβεις ανέγνωσαν μικρά αποσπάσματα από την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια» ο καθένας στη μητρική του γλώσσα, θυμίζοντάς μας, κατά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη, ότι η γλώσσα είναι ένα όχημα επικοινωνίας που ταξιδεύει τους αναγνώστες στο παρελθόν και τους εμπνέει για να πορευτούν –ενωμένοι- στο μέλλον. Ο κ. Χριστοφίδης στο χαιρετισμό του επίσης ανέφερε ότι τα έργα του Ομήρου αποτέλεσαν σημαντικό έρεισμα για την ανάπτυξη και διάνθιση της παγκόσμιας λογοτεχνίας με τεχνικές, αλλά κυρίως με συμβολισμούς και ιδέες. Τα έπη, είπε, εμπλουτίστηκαν, μεταλλάχτηκαν και μεταμορφώθηκαν. Ανέδειξαν σημαντικές λογοτεχνικές μορφές· Γοργίας, Έλιοτ, Δάντης, Καβάφης, Ρίτσος, Μόντης και τόσοι άλλοι, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, έκτισαν πάνω στα ομηρικά αριστουργήματα, φανερώνοντας ότι ο πολιτισμός είναι ένας, είναι παγκόσμιος και ανήκει σε όλους. Σήμερα στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», κατέληξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ένα από τα σπίτια της παγκόσμιας γραμματείας, παρουσιάζουμε τη συλλογή αυτή σε πολλές γλώσσες, αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο, ως υπενθύμιση της αξίας των γλωσσών.
 
1   Ομηρικά2
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Χρίστος Ελληνίδης. Η ιδέα, ανέφερε, να συλλέξουμε τα ομηρικά έπη γεννήθηκε για πρώτη φορά το 2014 με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τότε, το Γραφείο μας, ανέφερε ο κ. Ελληνίδης, διοργάνωσε την πρώτη περιοδεύουσα έκθεση μεταφράσεων της Οδύσσειας. Έκτοτε, η έκθεση έχει κάνει στάσεις σε όλη την Ευρώπη, από τη Ρώμη μέχρι την Πράγα και από την Αθήνα έως τη Στοκχόλμη και τη Βιέννη, προβάλλοντας την επίδραση που έχουν οι επικές αυτές ιστορίες στην ευρωπαϊκή κουλτούρα. Ο κ. Ελληνίδης αναφέρθηκε και στη διαδικασία εξεύρεσης των βιβλίων, λέγοντας ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση, επειδή αρκετά από αυτά έχουν εξαντληθεί. Όπως συμβαίνει και με την ιστορία που αφηγούνται οι ιστορίες κάποιων βιβλίων εδώ, είναι από μόνες τους αξιοσημείωτες. Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι η Οδύσσεια μεταφράστηκε, ή μάλλον προσαρμόστηκε στα Φινλανδικά, 4 φορές από 4 διαφορετικούς συγγραφείς και ποιητές. Επιπρόσθετα, αντιληφθήκαμε ότι υπάρχουν 3 βασικές εκδοχές των δύο έργων στα δανέζικα με τις παλαιότερες να χρονολογούνται από τη μετάφραση της Ιλιάδας το 1836 και της Οδύσσειας το 1837. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι εντοπίσαμε
τις πορτογαλικές μεταφράσεις στη Βραζιλία. Ωστόσο, αυτό που εγώ προσωπικά θεωρώ εκπληκτικό είναι ότι κατέστη δυνατόν να εξασφαλίσουμε μια μετάφραση της Οδύσσειας στα Κροατικά η οποία χρονολογείται από το 1915!
 
Ομηρικά3   Ομηρικά4
 
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) με τίτλο, «Ο Όμηρος και η αυγή της Δυτικής Λογοτεχνίας», καθώς και θεματικές κατασκευές όπως ο Δούρειος Ίππος και το Καράβι του Οδυσσέα από τον Κύπριο εικαστικό Γιάννη Λαζάρου.
 
Η εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, με τη στήριξη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και χορηγό επικοινωνίας το ΡΙΚ.
 
DSC 5824r   DSC 5952r
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 7 Φεβρουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
 • Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας
 • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη καθώς και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων, φίλων και δωρητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, απονεμήθηκαν 208 τίτλοι σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου σε απόφοιτους πλήρως καταρτισμένους και εφοδιασμένους με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα.
 
Κατά την Τελετή Αποφοίτησης των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2019, στο Αθλητικό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης, απονεμήθηκαν 173 Μεταπτυχιακά Διπλώματα Επιπέδου Μάστερ και 35 Διδακτορικοί Τίτλοι της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, της Πολυτεχνικής Σχολής και της Φιλοσοφικής Σχολής. 
 
Απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο τίτλος που απόψε τους απονέμεται όχι μόνο ενισχύει περαιτέρω τις επιστημονικές τους γνώσεις, αλλά αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για να καταξιωθούν σε νευραλγικούς τομείς της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Μίας αγοράς εργασίας η οποία, όπως είπε, δεδομένης και της ολοένα αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας, απαιτεί ως επί το πλείστον στελέχη με εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και επιστημονική εξειδίκευση. Στο πλαίσιο αυτό, προσμετρώντας τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία που παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά και την πληθώρα διακρίσεων και επιτυχιών που σημειώνουν οι φοιτητές του, ο μεταπτυχιακός σας τίτλος σας αποτελεί ένα σημαντικό για σας πλεονέκτημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου από την ίδρυση του έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, αλλά και τη διαμόρφωση νέων ικανών επιστημόνων. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε και συνεχάρη θερμά το Συμβούλιο και τις Πρυτανικές Αρχές, αλλά και το Ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, «που ανταποκρινόμενοι πλήρως στις προσδοκίες της Πολιτείας, εστιάζουν - ως έργο ζωής - στην παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και τη συνακόλουθη διαμόρφωση νέων επιστημόνων», όπως ανέφερε. «Πεπεισμένος πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συμβάλει σε περισσότερες επιτυχίες και κατακτήσεις προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας του τόπου, σας διαβεβαιώνω, ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του», κατέληξε.
 
DSC 4905r
  DSC 4811r
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, σε ομιλία του κατά την Τελετή Αποφοίτησης έδωσε έμφαση στην αναζήτηση της αλήθειας καθώς το ταξίδι για την κατάκτηση και την ανακάλυψή της, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι ταξίδι στο οποίο τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι οι καπετάνιοι. Ζούμε, πρόσθεσε, σε περίεργους χρόνους όπου η αντικειμενικότητα είναι σχετική, ακόμα και η αλήθεια, η ιστορική αλήθεια, πολλές φορές καταλήγει, λανθασμένα, να είναι υπερεκτιμημένη. Ο κ. Χριστοφίδης συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: «Ο ψηφιακός κόσμος έδωσε στον καθένα απεριόριστη δύναμη για ελεύθερη έκφραση, απελευθέρωσε όμως και φωνές που δεν φιλτράρουν κριτικά τις απόψεις τους, που δεν τους διέπει μία αυτοκριτική διάθεση, που δεν ασπάζονται πανανθρώπινες αξίες, που είναι φωνές τοξικές, φωνές που δηλητηριάζουν. Πριν να ξεστομίζουμε τις αλήθειες μας πρέπει να τις φιλτράρουμε, να τις περνούμε από έναν εσωτερικό έλεγχο, να είμαστε εμείς οι αυστηρότεροι κριτές του εαυτού μας, ώστε ό,τι πούμε να το λέμε με σιγουριά κι αυτοπεποίθηση και να γνωρίζουμε ότι οι σκοποί μας είναι καλοί και για εμάς, αλλά κυρίως για το σύνολο. Η αλήθεια μας πρέπει να είναι χρήσιμη στην κοινωνία. Χάρη στην πρόσβαση στη γνώση σήμερα είναι ίσως ευκολότερο από ποτέ να αναζητήσουμε πραγματικά ψήγματα αλήθειας. Ωστόσο, σήμερα οι ψευδείς ειδήσεις, τα fake news, τα alternative facts, τα hoaxes, έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο – τα συναντάμε ακόμα και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης - και κυριαρχούν στις δημόσιες συζητήσεις• κι αυτό που φαντάζει τόσο εύκολο – η επαφή με την αλήθεια - είναι στην πραγματικότητα τόσο δύσκολο. Ο λαϊκισμός έγινε μόδα, η υπερβολή στις τοποθετήσεις τάση. Ποιό είναι λοιπόν το χρέος των πανεπιστημίων, το καθήκον των φοιτητών και των ακαδημαϊκών σ΄ αυτήν την καινούρια πραγματικότητα; Είναι νομίζω η συνεχής αναζήτηση της αλήθειας, η ανάδειξή της και η προάσπισή της. Κι αυτό για να το πετύχουμε, για να το πετύχετε, αγαπητοί απόφοιτοι, προϋποθέτει μελέτη και κουλτούρα δια βίου μάθησης». Απευθυνόμενος στους απόφοιτους ανέφερε: «Η απόκτηση του πτυχίου σας είναι μια κατάκτηση και μια υπόσχεση. Υπόσχεση στον εαυτό σας, τους δασκάλους και την οικογένειά σας. Υπόσχεση ότι δεν θα συμπαρασυρθείτε από πρόσκαιρες σαγηνευτικές σειρήνες, από τα όμορφα ψέματα, που είναι ευήκοα μπροστά στις δύσκολες αλήθειες.»
 
DSC 4862r   DSC 4870r
 
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Γιώργος Δαυίδ και ο Κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών, Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης προς τους απόφοιτους συμφοιτητές του, ο πρωτεύσας μεταπτυχιακός φοιτητής του αγγλόφωνου Προγράμματος ΜΒΑ μερικής φοίτησης, κ. Νικόλας Κούρτης.
 
Στο πλαίσιο της Τελετής Αποφοίτησης, απονεμήθηκαν το Βραβείο ΕΥ στη μνήμη της Χρίστιας Ρωσσίδου-Σωτηρίου ύψους €2.500 στην κα Μαρία Φασουλίδη, τελειόφοιτη προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης και το Βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα» ύψους €3.000 στον αριστεύσαντα φοιτητή της Ιατρικής Σχολής, κ. Ανδρέα Ματθαίου.
 
DSC 4879r   DSC 4943r
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 30 Ιανουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
 • Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
pask11  
Κριτική αναδρομή στην έννοια της παιδείας στην ελληνική πνευματική παράδοση από την κλασική αρχαιότητα έως τον εικοστό αιώνα και αναφορά στα διλήμματα τα οποία θέτει η παρακαταθήκη αυτή σήμερα, αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου αφιερωμένη στη Γιορτή των Γραμμάτων την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019, στην Πανεπιστημιούπολη. Κύριος ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ελληνική παιδεία. Ιδέα και ιστορία».
 
Ο κ. Κιτρομηλίδης ανέφερε ότι η επίγνωση της διάκρισης της παιδείας ως πνευματικού αγαθού από την εκπαίδευση γίνεται αντιληπτή από τις απαρχές της ελληνικής πνευματικής παραδόσεως και εκφράζεται ρητά από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του πνευματικού ελληνισμού, αρχαίους και νεοτέρους. «Η διάκριση συνδέεται ιδίως με τη διδασκαλία του Σωκράτη και παραμένει ιδιαιτέρως αισθητή στη σκέψη του Πλάτωνα. Η παιδεία μαζί με τη δικαιοσύνη είναι το χαρακτηριστικό του «καλού καγαθού ανδρός και γυναικός» και είναι το μόνο αγαθό το οποίο συνοδεύει την ψυχή στον Άδη, μαθαίνουμε στον Φαίδωνα. Όσοι δεν διαθέτουν παιδεία, και είναι πάρα πολλοί, από βασιλείς και τυράννους έως «νομείς, ποιμένας βουκόλους», όπως μας λέγει ο Σωκράτης στον Θεαίτητο, δεν είναι διαφορετικοί από τα ζώα».
 
Συνεχίζοντας, ο Ομότιμος Καθηγητής ανέλυσε τον όρο «παιδεία», λέγοντας ότι είναι αυτή η οποία αρμόζει στους ελεύθερους και μεγαλόψυχους πολίτες, είναι η «ελευθέριος παιδεία», εκείνη δηλαδή η μόρφωση η οποία καλλιεργεί την ωριμότητα της κρίσης και της προσωπικότητας και δεν αποβλέπει σε σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες, τις οποίες υπηρετεί ό,τι ο Αριστοτέλης αποκαλεί το «χρήσιμον», το οποίον κατά τη γνώμη του ήκιστα συναρμόζεται με την πολιτική ελευθερία.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, στο χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι επαναπαυόμενοι στα επιτεύγματα των προγόνων μας και του παρελθόντος μένουμε εγκλωβισμένοι σ΄ αυτά, αδυνατώντας να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, κάτι εξίσου μεγαλειώδες. Αδυνατούμε επίσης, είπε, να αναδείξουμε τις δημιουργικές φωνές και δυνάμεις που ξεπροβάλλουν κατά καιρούς, επειδή κάποιοι από εμάς φοβούνται να αναμετρηθούν με τους καλύτερούς τους.
 
Πρόκειται όμως, πρόσθεσε, για ένα άλμα που χρειάζεται να κάνουμε αν θέλουμε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, εάν θέλουμε να ανήκουμε στους δημιουργούς, στους πρωταγωνιστές του μέλλοντος. Είναι αυτή σήμερα η πρόκληση για μας, είναι εάν θέλετε η πρόκληση για κάθε έθνος: Να απαγκιστρωθεί από προγονολατρείες και εξιδανικεύσεις, να προχωρεί μπροστά και να έχει να επιδείξει νέα επιτεύγματα. Η Γιορτή των Γραμμάτων, κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης, προσφέρεται για να αναλογιστούμε όσα πέτυχαν οι πρόγονοί μας, αλλά κυρίως να σκεφτούμε τί εμείς κατορθώσαμε, πού υστερούμε, πού είμαστε καλύτεροι και πού μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.
 
 

 
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 28 Ιανουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
 • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
 • Θέμιδα Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού
 • Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η συζήτηση που συνδιοργάνωσαν, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 στην Πανεπιστημιούπολη, με τίτλο «Ποιά Ευρώπη θέλουμε;». Ομιλήτρια ήταν η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Θέμιδα Χριστοφίδου.
 
Μας απομένουν, ανέφερε η κα Χριστοφίδου, μόλις 118 ημέρες για το επόμενο καθοριστικό σημείο απόφασης. «Οι ευρωεκλογές καθορίζουν αν μπροστά στα προβλήματα επιλέγουμε ανθρώπους που νοιάζονται για λύσεις ή ανθρώπους που επιλέγουν να φωνάξουν για τα προβλήματα αυτά δίχως να προτείνουν συγκεκριμένες διεξόδους. Η Ευρώπη δεν είναι οι Βρυξέλλες. Δεν είναι κάποιοι μυστήριοι τεχνοκράτες. Η Ευρώπη είναι ο κάθε πρόεδρος, ο κάθε πρωθυπουργός κράτους, ο υπουργός, ο ευρωβουλευτής ακόμη και ο δήμαρχος. Είμαστε μικρή χώρα, αλλά μαθαίνουμε να δημιουργούμε συμμαχίες που θα προωθήσουν τα συμφέροντα των Κύπριων πολιτών. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία μεταφέρεται στην εθνική νομοθεσία. Επομένως, ποιον ευρωβουλευτή θα ψηφίσουμε έχει σημασία. Είναι εξίσου σημαντικό όσο η ψήφος μας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
 
Η κα Χριστοφίδου αναφέρθηκε και στη δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης, της αειφόρου ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τίποτα δεν είναι πιο θεμελιώδες για την προώθηση μιας δίκαιης κοινωνίας, τόνισε, που δίνει ευκαιρίες και μια ‘υγιή’ αίσθηση ταυτότητας, από την παιδεία και την εκπαίδευση. Η κα Χριστοφίδου απευθύνθηκε τέλος στους νέους. «Όχι μόνο γιατί είσαστε οι ηγέτες του αύριο, αλλά γιατί είσαστε οι νέοι πολίτες του σήμερα. Η ιστορία αποδεικνύει καθημερινά ότι μια ψήφος μπορεί να αλλάξει το μέλλον μας, ότι η απουσία μιας ψήφου αφήνει το δικαίωμα στους λίγους να αποφασίσουν για το μέλλον των πολλών. Η Ευρώπη σίγουρα δεν είναι ένα οικοδόμημα χωρίς λάθη. Είναι μια ιδέα, που προσπαθεί και οφείλει να ανασυνταχτεί, να εξελιχθεί. Δεν μπορούμε να την εξελίξουμε όμως, χωρίς να συμμετέχουμε ενεργά και να είμαστε παρόντες και παρούσες». Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο πρόγραμμα Erasmus, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα της Ε.Ε. Σκοπός του, ανέφερε η κα Χριστοφίδου, είναι να χτίζει γέφυρες, να ενδυναμώνει τις ρίζες της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας».
 
IMG 7987r   IMG 7997r
 
 
Μετά το πέρας της ομιλίας της κας Χριστοφίδου ακολούθησε διάλογος με συντονιστή τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, κ. Ιερόθεο Παπαδόπουλο. Οι παρευρισκόμενοι υπέβαλαν ερωτήματα και τοποθετήθηκαν με δικές τους θέσεις και σχόλια. Ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν ηλεκτρονικά στα ερωτήματα που προβάλλονταν σε οθόνη της αίθουσας, όπως: τί σημαίνει για εσάς η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν συμμετείχατε στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus και αν θα ψηφίσετε στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κρίση, που φανέρωσε τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως ως προς την προσέγγιση και κατανόηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών κάθε χώρας. Η Ένωση παραμένει ωστόσο, σημείωσε, το μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό επίτευγμα της Ηπείρου μας, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο κ. Χριστοφίδης συνέχισε λέγοντας ότι μερικές φορές επειδή ο πολίτης αισθάνεται ότι βρίσκεται μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, επιλέγει να μην συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες και να μην συμμετέχει σε ανοικτές διαβουλεύσεις και συζητήσεις όπως η σημερινή. «Αυτή όμως δεν είναι η λύση» κατέληξε . «Με την αποχή δίνουμε πλέον βήμα σε εκπροσώπους του φόβου, του εθνικισμού και των ακραίων αντιλήψεων, γι’ αυτό χρειάζεται να συμμετέχουμε και να εκφράζουμε τη βούλησή μας».
 
Στην εκδήλωση που ήταν ανοικτή για το κοινό συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και φοιτητές από τα Τμήματα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Νομικής και Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και πλήθος κόσμου. Χαιρέτισαν επίσης η Καθηγήτρια Jean Monnet της Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, κα May Chehab, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας της Ε.Ε και Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου και η διδάσκουσα στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δώρα Λοϊζίδου.
 
Σε συνάντηση που προηγήθηκε στο Γραφείο του Πρύτανη, η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε στον κ. Χριστοφίδη αντίγραφο της Διακήρυξης Σουμάν του 1950 με χειρόγραφες σημειώσεις του τότε Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών.
 
 IMG 7972r
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 16 Ιανουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
 • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
 • Yoshiharu Tsukamoto, Αρχιτέκτονας Atelier Bow-Wow
 • Σωκράτης Στρατής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διάλεξη του Ιάπωνα Αρχιτέκτονα, Yoshiharu Tsukamoto του Atelier Bow-Wow, με τίτλο: «Αρχιτεκτονική Θεώρηση Συμπεριφορών: Δημιουργώντας καλύτερη προσβασιμότητα σε τοπικούς όρους». Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου Κύπρου, τη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, ο αρχιτέκτονας Tsukamoto εξήγησε τη φιλοσοφία του Αρχιτεκτονικού Γραφείου Atelier Bow-Wow και ανέλυσε τις συμπεριφορές που έχουν φέρει διάφοροι φορείς στην Αρχιτεκτονική, αλλά και τις αρχιτεκτονικές πρακτικές που βασίζονται στα όρια μεταξύ ανθρώπων και τοπικών πόρων.
 
Η παρουσία του κ. Tsukamoto στην Κύπρο αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματίες τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, να αφουγκραστούν την άποψη ενός διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, για τους τρόπους συγκερασμού του παραδοσιακού και του σύγχρονου στην τέχνη της αρχιτεκτονικής. Ένας συγκερασμός που να γίνεται κατά τρόπο λειτουργικό, ώστε να ανταποκρίνεται στην ανάγκη των ανθρώπων που διαβαίνουν ή εργάζονται σε ένα κτίριο, το οποίο να μην είναι ξένο προς αυτούς, ούτε οι ίδιοι να νιώθουν ένα ξένο σώμα. Μέσα από το παράδειγμα της συνεχούς αναπτυσσόμενης μητρόπολης του Τόκυο, που κατάφερε να αξιοποιήσει ακόμη και τους μικρότερους χώρους, ο Yoshiharu Tsukamoto κατέδειξε πως το εθνογραφικό στοιχείο, δηλαδή η παράδοση μιας χώρας και η έκφρασή της στην αρχιτεκτονική μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τη βιομηχανοποίηση σε ένα λειτουργικό περιβάλλον, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Και το κυριότερο, ο άνθρωπος, να αξιοποιήσει τους τοπικούς, κυρίως δημόσιους πόρους, ώστε να δημιουργήσει μια κοινωνία, ένα κτιριακό ορίζοντα, ο οποίος να είναι συμβατός με την κουλτούρα αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης. Το λεγόμενο υβριδικό κτίριο. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η αναφορά του Ιάπωνα Αρχιτέκτονα στην ανάγκη συμβολής και του ιδιωτικού τομέα, εταιρειών με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Τον αρχιτέκτονα Yoshiharu Tsukamoto παρουσίασε ο Σωκράτης Στρατής, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
IMG 7726r   IMG 7762r
 
ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τρεις ταξιδιωτικές υποτροφίες στη μνήμη του Γεώργιου Παρασκευαϊδη, ύψους €1.500 έκαστη, και μια υποτροφία ύψους €2.500 σε απόφοιτο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Αναπληρωτής Καθηγητής Σωκράτης Στρατής, παρουσίασε το σκεπτικό του διαγωνισμού και προέβη στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με τους Πρύτανη και Yoshiharu Tsukamoto να απονέμουν τα βραβεία στους ακόλουθους:
• Παναγιώτης Λιασής: «Ένας πιο ελευθεριακός τύπος σχολικής μονάδες, μια εις πλάτος μελέτη του σκανδιναβικού μοντέλου σχολείου».
• Σκιτίνη Παϊσιος: «Η πλωτή κοινωνία της Ιμφάλ. Η αρχέγονη σοφία της τεκτονικής των τοπικών υλικών».
• Αναστασία Ψωμά: «Αθώρητα συμπλέγματα. Υπόγειες Αστικές Δομές».
 
Για πρώτη φορά φέτος προκηρύχθηκε διαγωνισμός Ταξιδιωτικής Υποτροφίας και για τους απόφοιτους του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ύψους €2,500, την οποία εξασφάλισε η απόφοιτος Αρίστη Παύλου: «Waltzing to PQ». Εύφημος μνεία στο διαγωνισμό για τους αποφοίτους δόθηκε στην Λάρα-΄Αννα Σιάρφ: «Infrastructuring social change”.
 
Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Tsukamoto, που ήταν η πρώτη από σειρά Διαλέξεων Αρχιτεκτονικής του Εαρινού Εξαμήνου 2019 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ακολούθησε γόνιμος διάλογος και συζήτηση.
 
IMG 7795r   IMG 20190114 192047r
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 15 Ιανουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
 • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, νέος Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
 • Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Καθηγητής,τέως Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου 
Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, 15 Ιανουαρίου 2019, ως ανοικτή συνεδρία της Συγκλήτου, η Τελετή Μεταβίβασης Εξουσίας της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης μετά από δυο διαδοχικές θητείες ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου παρέδωσε την ακαδημαϊκή εξουσία στον Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη. Επίσημα τα καθήκοντά τους ανέλαβαν και ο νέος Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης και η νέα Αντιπρύτανης Aκαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγήτρια, Ειρήνη-Άννα Διακίδου.
 
Ο νέος Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης κατά την ομιλία του, αφού ευχαρίστησε την κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου που τον τίμησε με την ψήφο της και τους ανθυποψηφίους του, που κατέθεσαν τις ιδέες τους και συνέβαλαν στην ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για το πώς και πού πρέπει να πορευτεί το Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, ανέφερε πως από την πρώτη μέρα του Πανεπιστημίου Κύπρου πίστεψε στον οργανισμό και σε όσα εκπροσωπεί, καθώς ήταν για εκείνον η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Πρόσθεσε δε, πως κλήθηκαν να δημιουργήσουν από το μηδέν σε έναν τόπο χωρίς πανεπιστημιακή κουλτούρα, έναν πρότυπο οργανισμό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Τώρα βλέπω 30 χρόνια μετά ότι πετύχαμε, ότι μεγαλώσαμε, ότι δημιουργήσαμε προοπτική για τους νέους του τόπου μας» τόνισε.
 
DSC 0113r   thumbnail DSC 0076
 
«Καλούμαι να συνθέσω οράματα, ιδέες και απόψεις» ανέφερε ο νέος Πρύτανης. «Καλούμαι να κρίνω και να αποφασίζω μαζί με τα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου μας και σας καλώ να με κρίνετε· γιατί την ηγεσία συνοδεύει η ευθύνη και η τόλμη να παίρνει αποφάσεις που θα αναπτύξουν το ίδρυμά μας και θα το οδηγήσουν στην αριστεία, αλλά πρέπει να τη συνοδεύει και η αναγνώριση ότι η κριτική είναι βασικό συστατικό των δημοκρατικών διαδικασιών που οδηγεί στη λήψη ορθών αποφάσεων. Χαράζοντας την πορεία για το 2030, θυμόμαστε όλα όσα προσέφεραν οι προκάτοχοί μου και οι πρυτανείες των προηγούμενων χρόνων. Με τη νέα ομάδα της Πρυτανείας, θα πορευτούμε αυτή την τετραετία χωρίς τυμπανοκρουσίες στην προγραμματισμένη ανάπτυξη του πανεπιστημίου μας, με πνεύμα εξωστρέφειας και εφαρμογής πολιτικών που θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα τον οργανισμό. Ποιότητα, ίση αντιμετώπιση, σεβασμός στις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, αναγνώριση της επιστημονικής πολυφωνίας, αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση, και διαφάνεια», κατέληξε.
 
Ο τέως Πρύτανης, λίγο πριν παραδώσει την πρυτανική άλυσο στο νέο Πρύτανη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως είχε την τιμή να ηγηθεί του Οργανισμού σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καθώς είχε το προνόμιο να τον τιμήσει η ακαδημαϊκή κοινότητα τρεις φορές με τη εμπιστοσύνη της. Σημείωσε δε πως η θητεία του το 2018 έκλεισε με τον καλύτερο και πιο συμβολικό τρόπο με την ολοκλήρωση ενός μοναδικού έργου, της νέας βιβλιοθήκης. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης παρέδωσε, επίσης, στο νέο Πρύτανη τα κλειδιά της κρύπτης η οποία βρίσκεται στο Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» και η οποία πρόκειται να ανοίξει κατά τα εκατοντάχρονα του Πανεπιστημίου Κύπρου, το 2089. Παρέδωσε τέλος, ως δώρο στον Τάσο Χριστοφίδη, μια σημαία του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία ταξίδεψε μαζί του σε πρόσφατη ερευνητική αποστολή στην Ανταρτική, καθώς όπως ανέφερε, «θα τη χρειαστεί το 2020 όταν θα επιστρέψουν στην Ανταρκτική με μια μεγάλη ομάδα από άριστους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου».
 
DSC 0059r   DSC 0050r