successgroup_
favicon-32×32
Η επόμενη γενιά ηγετών και επαγγελματιών
Τα πτυχία μας μπορούν να σας προετοιμάσουν για συναρπαστικές σταδιοδρομίες σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων.Ανάλογα με το πτυχίο σας, μπορεί να βρείτε ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα κυβερνητικών υπηρεσιών ή φορέων, ιδιωτικών επιχειρήσεων, συμβούλων, πολιτικής, τουρισμού, μάρκετινγκ, διαχείρισης, οικονομικών ή μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Δείτε μερικές από τις ιστορίες μεταπτυχιακών μας σπουδών για να δείτε πού θα μπορούσε να σας οδηγήσει το πτυχίο σας.
 

Μενέλαος Μενελάου, Διπλωμάτης

"Οι σπουδές μου στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, τ από όπου αποφοίτησα το 1999, αποτέλεσαν για εμένα σημαντικό εφόδιο και εφαλτήριο τόσο για τις μετέπειτα μεταπτυχιακές μου σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, όσο και για την επαγγελματική μου πορεία στη διπλωματική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το 2001 μέχρι σήμερα. Το πτυχίο των Τουρκικών Σπουδών μου προσέφερε ένα στέρεο υπόβαθρο γνώσεων, μου καλλιέργησε τη δυνατότητα διαλεκτικής ανάλυσης και αντίληψης της ιστορίας και των διεθνών σχέσεων και μου εμπέδωσε την ανάγκη για διαρκή έρευνα και αναζήτηση. Στην επαγγελματική μου ενασχόληση με τα θέματα του κυπριακού και της Τουρκίας τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια, προστρέχω συστηματικά στις γνώσεις και τα αναλυτικά εργαλεία που αποκόμισα από τις σπουδές μου στο τμήμα, στις συμβουλές των καθηγητών και καθηγητριών μου και στις ακαδημαϊκές και φιλικές επιδράσεις των συμφοιτητών και των συμφοιτητριών μου. Κάθε οργανισμός είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποι που τον αποτελούν. Το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών δηλαδή οι άνθρωποι του, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές, υπήρξε για εμένα μια μεγάλη οικογένεια την οποία αναπολώ πάντα με αισθήματα αγάπης, τιμής και ευγνωμοσύνης".
 

Έρικα Θεοφανίδη, Διδακτορική Φοιτήτρια, Ευρωπαϊκές Σπουδές

Στο τελευταίο εξάμηνο του προγράμματος, είχα την ευκαιρία να κάνω την πρακτική μου άσκηση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και αργότερα στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, μια ευκαιρία που με βοήθησε να κατανοήσω έμπρακτα τον ρόλο που διαδραματίζει η διπλωματία και το πόσο σημαντικό είναι το διπλωματικό σώμα για την Κυπριακή Δημοκρατία.
 

Λοϊζος Χατζηβασιλείου, Διδακτορικό στις Ευρωπαϊκές Σπουδές

“Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος” Νίκος Καζαντζάκης "Τέτοια ήταν και η εξαιρετική εμπειρία μου στο διδακτορικό πρόγραμμα του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ένας ανηφορικός δρόμος, απαιτητικός, τα οφέλη του οποίου καταλαβαίνει κανείς μόνο όταν φτάσει στην κορυφή του βουνού, συναισθανόμενος τι έχει επιτύχει. Η φοίτηση στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Σπουδών, μου έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσω διεξοδικά το ερευνητικό μου αντικείμενο. Έχοντας τη συνεχή στήριξη και καθοδήγηση των καθηγητών του Τμήματος, πέτυχα να διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες και τις γνώσεις μου, ανακαλύπτοντας νέες προοπτικές που μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούσα. Η άριστη οργάνωση του προγράμματος και η πολυμορφία στις θεματικές ενότητες των προσφερόμενων μαθημάτων, σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες για περαιτέρω διάδραση με οργανισμούς και πανεπιστήμια της Ευρώπης με βοήθησαν να αποκτήσω ισχυρά εφόδια για το παρόν και το μέλλον."
 

Νάταλι Θεοδοσίου, Πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

"Ένα όμορφο ταξίδι έφτασε μετά από τέσσερα χρόνια στο τέλος του. Νιώθω πραγματικά γεμάτη από γνώσεις αλλά και από εμπειρίες. Το πρόγραμμα σπουδών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας περιείχε όλα τα σημαντικά και απαραίτητα μαθήματα για την σωστή κατάρτιση μου. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο για να δούμε τα ευρωπαϊκά όργανα. Επιπρόσθετα, η πρακτική εμπειρία αποτέλεσε σημαντικό γεγονός στην κατάρτιση μου αλλά και στην συνειδητοποίηση του πως είναι να διδάσκεις. Ήταν τέσσερα χρόνια γεμάτα δημιουργικότητα."
 

Κωνσταντία Σωτηρίου, Συγγραφέας, Λειτουργός, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

"Νομίζω δεν θα γινόμουν η συγγραφέας που είμαι αν δεν είχα φοιτήσει στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών. Οι σπουδές μου, πέραν της γνώσης και της κατάρτισης του αντικειμένου, με εφοδίασαν περισσότερο από όλα με ενσυναίσθηση, με την έγνοια να αφουγκράζομαι τον πόνο του «άλλου», να κοιτάζω πέρα από τις λέξεις και να αναζητώ την αλήθεια. Τα χρόνια μου στο Πανεπιστήμιο ήταν από τα πιο σημαντικά της ζωής μου επειδή καθόρισαν την κοσμοθεωρία μου και με έκαναν να αντιληφθώ ότι ο κόσμος έχει πολλές αλήθειες, μια ιστορία πολλές αφηγήσεις και οι άνθρωποι πολλές αναγνώσεις. Δηλώνω πάντα περήφανη απόφοιτος του Τμήματος, είναι κομμάτι της ταυτότητας μου, πιστεύω μπορεί να ανιχνευθεί στα γραψίματα μου και στον τρόπο που βλέπω τα πράγματα, όχι μόνο ως συγγραφέας, αλλά και ως άτομο και ως πολίτης μιας χώρας που βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται ακόμα και σήμερα η δική μου."
 

Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής , Ελληνικό Κοινοβούλιο

"Στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών δεν διδάχθηκα μόνο την τουρκική γλώσσα. Κυρίως έμαθα να αξιολογώ και να μελετώ τις τουρκικές πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές. Από την εργασία μου ως Ειδικού Συμβούλου στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι και την εκλογή μου ως βουλευτή και Γραμματέα της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, οι γνώσεις στην τουρκική ιστορία, την πολιτική σκηνή και κυρίως στη διασύνδεση του τριγώνου Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας αποτελούν για μένα την σημαντικότερη βάση για καλύτερη κατανόηση των πολύπλοκων θεμάτων που αφορούν τις τρεις αυτές χώρες. Ακόμα, στη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών μου για τον πολιτικό λόγο των κοινοτήτων της Κύπρου (1959-1963), η τουρκολογική βιβλιοθήκη του ΠΚ λειτούργησε ως ένας από τους πιο βασικούς «συνεργάτες» μου, με την πλούσια και ενδιαφέρουσα συλλογή τίτλων που διαθέτει. Το Τμήμα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα λίγα τμήματα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών που λειτουργούν στην Ευρώπη και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, καλύπτοντας τα σημαντικότερα ερευνητικά πεδία των Τουρκικών Σπουδών. Κάθε μέρα συνειδητοποιώ ότι τα γνωστικά εφόδια που μου προσέφερε, αποτελούν σημαντικά εργαλεία στην αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων στην εξωτερική πολιτική. Στην ουσία, αντανακλούν το υψηλό ερευνητικό επίπεδο του Τμήματος."
 

Στέλλα Σωτηρίου, Μάστερ στις Ευρωπαϊκές Σπουδές

" Ένα σύντομο και συνάμα όμορφο ταξίδι δύο χρόνων έφτασε στο τέλος του. Οι γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισα μέσα από το Μάστερ στις Ευρωπαϊκές Σπουδές καθώς και η τριβή μου με διάφορα πεδία μελέτης, με βοήθησαν όχι μόνο να εξελιχθώ ακαδημαϊκά, παρέχοντάς μου πολλές ευκαιρίες εργοδότησης, αλλά και προσωπικά διαμορφώνοντας ένα σωστό και ηθικό χαρακτήρα. Δεν νιώθω τίποτα λιγότερο από ευγνωμοσύνη και σεβασμό για τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, και με βοήθησαν και καθοδήγησαν ώστε να φτάσω στον τελικό προορισμό. Η εμπειρία μου στο τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου μετατράπηκε σε ένα ταξίδι που δεν πίστευα ποτέ πως θα εξελισσόταν με τέτοιο τρόπο, για αυτό και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευγνώμων."
 

Δέσποινα Ρούσου, Απόφοιτη Προγράμματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

"Είμαι πολύ περήφανη που είχα την τύχη να συνεργαστώ με τόσους διακεκριμένους καθηγητές της σχολής, από τους οποίους έχω πάρει άπειρες γνώσεις για την επιστημονική μου κατάρτιση αλλά και για την διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Όλα τα μαθήματα του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας είναι κατά την γνώμη μου απαραίτητα, το κάθε ένα για τον δικό του λόγο, έτσι ώστε να βγούμε στην κοινωνία έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επαγγελματική μας καριέρα. Αξίζει να αναφέρω και το γεγονός ότι το πτυχίο μου άνοιξε άμεσα και την πόρτα στη διδασκαλία σε σχολείο λίγες μέρες αφού αποφοίτησα. Η πλειοψηφία των μαθημάτων που έχω παρακολουθήσει λοιπόν στοχεύουν στην κατάρτιση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού, στην καλλιέργεια της κριτικής μας σκέψης και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας μέσω διαδραστικών μαθημάτων και ερευνών. Με άλλα λόγια, το πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας διευρύνει τους ορίζοντες των φοιτητών έτσι ώστε να μπορούν να σταδιοδρομήσουν σε διάφορους τομείς όπως η διδασκαλία, η δημοσιογραφία, η μετάφραση, ο δημόσιος τομέας κτλ. και το συστήνω ανεπιφύλακτα"
 

Αντώνης Δεριτζιότης , Λέκτορας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

"Μια μικρή, δυναμική και καλά καταρτισμένη ομάδα επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, υπό την ηγεσία του αείμνηστου Gyӧrgy Hazai, καλωσόρισε το 1992 τους πρώτους φοιτητές του τμήματος και τους καθοδήγησε σε ένα ταξίδι στην γνώση, στην κριτική σκέψη και στην αγάπη για την έρευνα. Ένα τμήμα του οποίο το γνωστικό αντικείμενο έχει ιδιαίτερο ειδικό ιστορικό και συναισθηματικό βάρος, σε ένα καινούριο, πολλά υποσχόμενο πανεπιστήμιο, με κάποιες - αναμενόμενες τότε λόγω του νεαρού της ηλικίας του- δυσκολίες· ταυτόχρονα όμως, με όραμα για το μέλλον, με οριοθετημένους στόχους και με τόλμη απέναντι στις προκλήσεις. 25 χρόνια μετά, το εξαιρετικό προσωπικό του τμήματος συνεχίζει να υπηρετεί με πάθος τις ίδιες αρχές, με τον ίδιο δυναμισμό, να εμπνέει τους φοιτητές, να διευρύνει το όραμα και να ανεβάζει ακόμα ψηλότερα τον πήχη. Είχα την τιμή να είμαι ένας από αυτούς τους πρώτους φοιτητές και το τμήμα αποτέλεσε το βασικό ερέθισμα για την ενασχόλησή μου με την πολιτική ιστορία και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, καθώς και το εφαλτήριο για την συνέχεια στις σπουδές (M.I.S., Phd University of Birmingham) και την επαγγελματική σταδιοδρομία μου (Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.)."