Στο μέρος αυτό επισημαίνονται σημαντικές πληροφορίες τις οποίες πρέπει να γνωρίζεις για τις υπηρεσίες μας. Παρακαλώ διάβασέ τες προσεκτικά!
Επειδή στο Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης εξυπηρετούνται φοιτητές σε ένα ευρύ πλαίσιο, κάποια από τα αναφερόμενα θέματα ίσως να μη σε αφορούν.
Είναι σημαντικό να είσαι ενήμερος/η και αν έχεις οποιαδήποτε απορία, παρακαλώ μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με την Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 
 
Δικαιώματα
 
Δικαίωμα Αποδοχής Υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης
Όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου δικαιούνται δωρεάν, εθελοντικές και εμπιστευτικές υπηρεσίες από το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης. Στην πρώτη συνάντηση ο/η φοιτητής/τρια και η Υπεύθυνη του Γραφείου συζητούν προγραμματισμό της παροχής ψυχολογικής στήριξης, τους στόχους ή, αν χρειαστεί, την παραπομπή σε άλλη υπηρεσία.
 
Διαδικασία Προγραμματισμού Συνάντησης
Η αρχική συνάντηση με την Υπεύθυνη Ψυχολόγο του Γραφείου έχει ως σκοπό τη συνέντευξη και την αξιολόγηση για το ιστορικό της κάθε περίπτωσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, συζητείται και συμφωνείται το αρχικό αίτημα και ο προγραμματισμός της συνεργασίας. Σε περιόδους αιχμής, το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης είναι δυνατόν να έχει κατάλογο αναμονής για την παροχή των υπηρεσιών του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η υπεύθυνη του Γραφείου μπορεί να διευθετήσει συναντήσεις πριν την προγραμματισμένη εάν παρουσιαστεί επείγον περιστατικό.
 
Σεβασμός
Το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης δεσμεύεται να σε σεβαστεί ως άτομο, να τηρεί τις προκαθορισμένες σας συναντήσεις και να σε ειδοποιήσει σε περίπτωση που κάποια αλλαγή είναι αναγκαία. Στο πλαίσιο των συναντήσεων υπάρχει κατανόηση, ενσυναίσθηση, και παροχή όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερης στήριξης.
 
Απόρρητο και Εχεμύθεια
Οι πληροφορίες που θα αναφέρονται στις συναντήσεις είναι αυστηρά εμπιστευτικές. Οι πληροφορίες δε συζητούνται έξω από το χώρο του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης, εκτός και αν υπάρχουν ενδείξεις για:
  • Κίνδυνο για τον εαυτό του ατόμου: Αν η ψυχολόγος πιστεύει ότι εσύ διατρέχεις πραγματικό κίνδυνο και δε συμφωνείς να ακολουθήσεις την απαιτούμενη στήριξη και συμβουλευτική, τότε υποχρεούται να σπάσει το απόρρητο και να επικοινωνήσει με συγγενικό σου πρόσωπο ή άλλο πρόσωπο το οποίο δύναται να σε προστατεύσει, ή δικαιούται την παρά τη θέλησή σου παραπομπή σε αρμόδια υπηρεσία.
  • Κίνδυνο για τρίτα πρόσωπα: Αν η ψυχολόγος πιστεύει ότι αποτελείς απειλή και πραγματικό κίνδυνο για τρίτο(α) άτομο(α), δικαιούται να δράσει ανάλογα, όπως να επικοινωνήσει με την αστυνομία, να ειδοποιήσει το(α) άλλο(α) άτομο(α), να ζητήσει την εισδοχή σου σε ψυχιατρική υπηρεσία ή υποχρεωτική ψυχιατρική αξιολόγηση για να διασφαλίσει την ασφάλεια τρίτων.
  • Κακοποίηση Παιδιών: Αν η ψυχολόγος πιστεύει ότι ένα άτομο κάτω της ηλικίας των 18 κακοποιείται ή παραμελείται, είναι υποχρεωμένη να αναφέρει το περιστατικό σε αρμόδια υπηρεσία.
 
Παρακαλώ σημείωσε ότι οι πιο πάνω εξαιρέσεις είναι πολύ σπάνιες. Στην περίπτωση όμως που παρουσιαστεί ανάγκη για παραβίαση της εχεμύθειας, θα συζητήσουμε μαζί σου τους πιθανούς χειρισμούς. Νομικά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε την άδειά σου σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα εάν η μη εξασφάλιση της άδειάς σου θα μας παρεμπόδιζε από το να διασφαλίζαμε τη δική σου ασφάλεια ή την ασφάλεια άλλων προσώπων.
 
Ευθύνες
 
Συμμετοχή
Η ενεργός συμμετοχή σου στη διαδικασία της συμβουλευτικής/ψυχοθεραπείας είναι αναγκαία για την πρόοδό σου στο ζήτημα ή στα ζητήματα που σε απασχολούν. Οι συμβουλευτικές συναντήσεις συνήθως διαρκούν 45-50 λεπτά. Η ακρίβεια και η τυπικότητα στις ώρες της συνάντησης είναι σημαντικές. Σε περίπτωση ακύρωσης, έχεις την υποχρέωση να ενημερώσεις την Υπεύθυνη του Γραφείου, κατά προτίμηση 24 ώρες πριν το προκαθορισμένο ραντεβού.
 
Μη-εμφάνιση σε προκαθορισμένη συνάντηση
Σε περίπτωση που χάσεις μια προκαθορισμένη συνάντηση και δεν έχεις ακυρώσει από πριν, είναι δική σου ευθύνη να τηλεφωνήσεις και να διευθετήσεις την επόμενη συνάντηση.
 
Για να κατεβάσετε το έντυπο σε μορφή .pdf, πατήστε εδώ.