• 17 Μαρτίου 2020 - Γυναικοκτονίες στην Κύπρο
              Δείτε την πρόσκληση
 
  • 8 Μαρτίου 2020 - Φεμινιστική Απεργία
              Διαβάστε το Μανιφέστο και το Κάλεσμα για την Απεργία των Γυναικών 
 
 
  • Παρουσίαση αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ “SMART WOMEN” (2016-1-MT01-KA202-015202)
    Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018, 5.30-8.00μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου (χώρος Παλαιού Δημαρχείου Στροβόλου, http://culturalcenterofstrovolos.org.cy/). Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

  • Νέες Δημοσιεύσεις

LatestNews1

LatestNews2

 

A. Helsinki Group on Gender in Research and Innovation

Position paper on H2020 interim evaluation and preparation of FP9Position paper on H2020 interim evaluation and preparation of FP9

 

Β. EU signs Council of Europe convention to stop violence against women. Κατεβάστε τη σύμβαση.

 

Γ. Συμμετοχή της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Κύπρου σε εργασίες του ερευνητικού έργου GENDER-NET (χρηματοδότηση: Science in Society work programme, FP7)

Σχετική αναφορά με τα αποτελέσματα του έργου σε σχέση με την επίδραση 8 σχεδίων/στρατηγικών (award schemes) στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στη θέσπιση δομικών αλλαγών σε ερευνητικά ιδρύματα έχει ετοιμαστεί.

Για μια πλήρη αναλυτική αναφορά, πατήστε εδώ. Για μια σύντομη αναφορά, πατήστε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο, στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.gender-net.eu.

 

Δ. V-DAY: Το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδές Φύλου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζουν The Vagina Monologues by Eve Ensler στις 30 Απριλίου 2015. Για την πρόσκληση, πατήστε εδώ. 

 

Ε. Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014

Στην 17χρονη Πακιστανή Malala Yousafzay και στον Ινδό υποστηρικτή δικαιωμάτων των παιδιών Kailash Satyarthi απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το έτος 2014. Για να διαβάσετε τη δήλωση της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, Ms irina Bokova, πατήστε εδώ ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://en.unesco.org/.
 

Στ. 8 Μαρτίου 2013, Διεθνής Μέρα της Γυναίκας

 

Ζ. Συμμετοχή της Έδρας UNESCO και του Κέντρου Σπουδών Φύλου του Πανεπιστημίου Κύπρου σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα Εκπαίδευση για το Φύλο στην Ευρώπη (25-26 Σεπτεμβρίου 2012)
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (European Institute for Gender Equality, EIGE) οργάνωσε μια διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με την εκπαίδευση για το φύλο στην Ευρώπη στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2012. Η έδρα UNESCO και το Κέντρο Σπουδών Φύλου του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στη συζήτηση κατά την οποία ερευνητές, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες σε θέματα φύλου από την Ευρώπη αντάλλαξαν ιδέες. Στη συζήτηση αναλύθηκαν πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα ενώ παρουσιάστηκε και το καινούργιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Σπουδές Φύλου που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Για μια αναλυτική αναφορά, παρακαλώ πατήστε εδώ.

 

Η. 8 Μαρτίου 2012 Διεθνής Μέρα της Γυναίκας

 

Θ. ΝΕΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΦΥΛΟΥ

 

Ι. Unesco Courier and UN publications on gender mainstreaming

 

Κ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΓΥΜΕ - Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ. ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΓΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ

Βίντεο για την παρουσίαση του προγράμματος στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών της Βουλής

Ειδήσεις MEGA - 30/3/2011

Ειδήσεις ΡΙΚ1 - 30/3/2011

 

Λ. Εγκαίνια του Ο.Η.Ε. Γυναίκα (UN Women) ενός ισχυρού φορέα για την Ισότητα των Φύλων

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ο.Η.Ε. γιόρτασε τα εγκαίνια του Ο.Η.Ε. Γυναίκα, του νέου οργανισμού-φορέα για την ισότητα των φύλων. Η εκδήλωση έγινε στη Νέα Υόρκη, στο Hall της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Το Ο.Η.Ε. Γυναίκα θα είναι επίσημα γνωστό ως Οντότητα των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών. Δημιουργήθηκε με ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών μελών ύστερα από ενέργειες γυναικών-ακτιβιστών. Αντιπροσωπεύει την πιο φιλόδοξη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, και έχει χαιρετιστεί από υποστηρικτές των δικαιωμάτων της γυναίκας ανά το παγκόσμιο. Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Ban Ki-moon αποκάλεσε το Ο.Η.Ε. Γυναίκα ένα ισχυρό καινούργιο φορέα για την πρόοδο στον τομέα της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών. Ως πρώτη Διευθύντρια του Ο.Η.Ε. Γυναίκα έχει διοριστεί η πρώην πρόεδρος της Χιλής Michelle Bachelet. Στην ομιλία της, η Michelle Bachelet περιέγραψε το Ο.Η.Ε. Γυναίκα ως τον παγκόσμιο υπερασπιστή των γυναικών στα Ηνωμένα Έθνη. Στόχος του είναι να βοηθήσει τις χώρες να πετύχουν την ισότητα των φύλων στην οικονομία και την πολιτική, και την εξάλειψη του παγκόσμιου φαινομένου της βίας κατά των γυναικών. Θα επιβλέπει την πρόοδο στα θέματα αυτά, και θα προσφέρει ευκαιρίες στις γυναίκες και τα κορίτσια μέσω προγραμμάτων του Ο.Η.Ε.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.unwomen.org

 

Μ. Εκατοστή Επέτειος της Μέρας της Γυναίκας, 1911-2011


Γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου η Διεθνής Μέρα της Γυναίκας, η οποία συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ύπαρξης. Η Διεθνής αυτή Μέρα δημιουργήθηκε για να γιορτάσει τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών. Το θέμα της Μέρας για φέτος θα είναι η ίση πρόσβαση στην μόρφωση, εκπαίδευση και τεχνολογία ως μια οδός προς την αξιοπρεπή εργασία για τις γυναίκες.

 

Ν. ΔΙEΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Human Rights and Violent Behaviour: The Social and Educational Perspective

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

18-19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

 

Ξ. Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Κομισιόν εκδίδει Γνωμάτευση για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βία Κατά των Γυναικών – Έπαινος για το Πρόγραμμα ΔΑΦΝΗ

 

Ο. 25η Νοεμβρίου: Διεθνής Μέρα για τον Τερματισμό της Βίας Κατά των Γυναικών

Βάσει της αποφάσεως 54/134 της 17ης Δεκεμβρίου 1999 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 25η Νοεμβρίου ως τη Διεθνή Μέρα για την Κατάργηση της Βίας Κατά των Γυναικών. Η 25η Νοεμβρίου είναι μια επέτειος που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, και περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με αυτό το κοινωνικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα. Το Κέντρο Σπουδών Φύλου του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Έδρα UNESCO για την Ισότητα και Ενδυνάμωση των Φύλων έχουν ως κεντρικούς τους στόχους την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών καθώς και την εξάλειψη όλων των μορφών ανισότητας και αποδυνάμωσης βάσει του φύλου, μέσω πολύπλευρης έρευνας, διαλόγου και θετικής δράσης. Εργαστείτε κι εσείς για να τερματιστεί η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και βάλτε την 25η Νοεμβρίου στο ημερολόγιό σας!

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε παρακαλώ:

www.un.org/en/events/endviolenceday

www.unifem.org/news_events