Κέντρο Aριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ»

Μάθε Περισσότερα

Το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος», με Διευθυντή τον Καθηγητή Μάριο Πολυκάρπου (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνική Σχολή), ιδρύθηκε το 2008 και μετεξελίχθηκε σε Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία το 2017, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming». Στρατηγικός συνεργάτης του είναι το Imperial College London. Πρωταρχικός στόχος του είναι η διεξαγωγή έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ICT), με έμφαση στην παρακολούθηση, τη διαχείριση, τον έλεγχο και την ασφάλεια μεγάλης κλίμακας υποδομών ζωτικής σημασίας, όπως είναι τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορών, υδάτινων πόρων, τηλεπικοινωνιών, υγείας και συστήματα διαχείρισης και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το «Κοίος» αξιοποιεί τα αποτελέσματα της έρευνας του για να συμβάλει στην κοινωνικο-οικονομική πρόοδο, στην πράσινη ανάπτυξη και στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Το Κέντρο

Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα

Μάθε Περισσότερα

Το biobank.cy, Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, με διευθυντή τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Δέλτα (Ιατρική Σχολή), δημιουργήθηκε μετά από αξιολόγηση και έγκριση της επιστημονικής πρότασης CY-Biobank, στο πλαίσιο της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του στρατηγικού προγράμματος «Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming», το 2019. Το Κέντρο φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ιατρική έρευνα επόμενης γενιάς στην Κύπρο μέσω της ανάπτυξης πέντε πυλώνων: α). Βιοτράπεζα, β). Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής, γ). Μοριακό Εργαστήριο Γενετικής, δ). Εκπαίδευση, ε). Καινοτομία. Η Βιοτράπεζα αναπτύσσεται ως μία υποδομή βιοϊατρικής έρευνας αιχμής, με στόχο να παράγει νέα γνώση για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και να συμβάλει στην πρόληψη, τη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Το υλικό που αρχειοθετείται στη Βιοτράπεζα αποτελεί εθνικό θησαυρό και κληρονομιά για την ερευνητική κοινότητα της Κύπρου για την υποστήριξη γενετικών, επιδημιολογικών και άλλων χρήσιμων κλινικών μελετών. Η επεξεργασία των δεδομένων, πάντα με σεβασμό στην ιδιωτικότητα και στην προστασία των δεδομένων, θα οδηγήσει στην ανακάλυψη νέας γνώσης και στην εμπέδωση καινοτόμων εφαρμογών που θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Το Κέντρο

Εταίρος στο Κέντρο Αριστείας CYENS

Μάθε Περισσότερα

Τo Κέντρο Αριστείας CYENS ιδρύθηκε το 2018 μετά την επιτυχή αξιολόγηση του έργου (RISE- Research centre on Interactive media, Smart systems and Emerging technologies) στο πλαίσιο της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του στρατηγικού προγράμματος «Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ερευνάς, της καινοτομίας, και της αριστείας. Συντονιστής είναι ο Δήμος Λευκωσίας, με εταίρους τα τρία δημόσια πανεπιστήμια της χώρας (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και δυο κορυφαία ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα, το University College London και το Max Planck Institute for Informatics. Tο Κέντρο Αριστείας CYENS έχει στόχο να προωθήσει ερευνητικές δραστηριότητες παγκόσμιας κλάσης και να αποτελέσει πρότυπο για τη γεφύρωση της επιστημονικής έρευνας με την καινοτομία στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) με εξειδίκευση στα διαδραστικά μέσα, έξυπνα συστήματα και αναδυόμενες τεχνολογίες.

Το Κέντρο

Κέντρο Aριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΦΑΕΘΩΝ»

Μάθε Περισσότερα

Το Κέντρο Αριστείας «ΦΑΕΘΩΝ» (PHAETHON) ιδρύθηκε το 2023, στο πλαίσιο της Δράσης «Teaming for Excellence» του ανταγωνιστικού προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη». Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβληθείσα πρόταση του ομώνυμου ερευνητικού έργου αξιολογήθηκε και διέπρεψε με την υψηλότερη βαθμολογία. Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με συνεργαζόμενους φορείς το Cyprus Seeds, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας και το Πανεπιστήμιο Groningen της Ολλανδίας. Το ΦΑΕΘΩΝ αντιπροσωπεύει τη μετεξέλιξη και αναβάθμιση της Ερευνητικής Μονάδας Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου σε αυτόνομο Κέντρο Αριστείας στον τομέα της πράσινης και αειφόρου ενέργειας. Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος του Κέντρου είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης αριστείας στον ενεργειακό τομέα, εστιάζοντας στην ανάπτυξη λύσεων και εφαρμογών οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων στον τομέα της ενέργειας. Με γνώμονα την έγκαιρη ενεργειακή μετάβαση και τις επικρατούσες προκλήσεις της εν εξελίξει κλιματικής αλλαγής, το Κέντρο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας για ευφυείς, αποδοτικές και αειφόρες ενεργειακές λύσεις, πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτή η αποστολή τοποθετεί το Κέντρο Αριστείας ΦΑΕΘΩΝ στην καρδιά του ενεργειακού οικοσυστήματος, τόσο της Κύπρου και της γύρω περιοχής, όσο και παγκοσμίως, για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου και ασφαλούς ενεργειακού μέλλοντος.

Το Κέντρο

Ακαδημαϊκοί με απήχηση

Μάθε Περισσότερα

Η συμπερίληψη της Καθηγήτριας Δέσπως Φάττα-Κάσινου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος στη λίστα «The Highly Cited Researchers» για έβδομη συνεχή χρονιά τον Νοέμβριο του 2024 φανερώνει τη συνεισφορά του ακαδημαϊκού μας προσωπικού στην επιστήμη, αλλά και τη σημαντική τους επίδραση και επιρροή στον τομέα της εξειδίκευσής τους. Στη λίστα συγκαταλεγόταν και το 2021 ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ιωάννης Κρικίδης αποδεικνύοντας την ερευνητική δυναμική και επιρροή των ανθρώπων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σημαντικός αριθμός επίσης ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου περιλαμβάνονται στη λίστα Stanford με τους/ις κορυφαίους/ες ερευνητές/ριες παγκοσμίως.

Ακαδημαϊκοί με απήχηση

Κυπριακά Βραβεία Έρευνας

Μάθε Περισσότερα

Η διαχρονική διάκριση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού μας προσωπικού στα κυπριακά Βραβεία Έρευνας του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), αποδεικνύουν τον ερευνητικό προσανατολισμό του Πανεπιστημίου και την επικέντρωση της ερευνητικής μας κοινότητας τόσο στην επέκταση της γνώσης και την παραγωγή έρευνας όσο και στη διασύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία. Οι πιο πρόσφατες διακρίσεις καταγράφονται πιο κάτω:

  • Δρ Χρυσοβαλάντης Βουτουρής, Βραβείο Νέου Ερευνητή 2023 στις Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Βιοφυσικής του Καρκίνου του Πανεπιστημίου, καθώς και ο Ιδρυτής της εταιρίας AnaBioSi-Data Ltd.
  • Δρ Φώτιος Μπεκρής, Βραβείο Νέου Ερευνητή 2023 στις Επιστήμες Ζωής. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής και Επίκουρος Καθηγητής Έρευνας στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Δρ Λένος Χατζηδημητρίου, Νέος Ερευνητής 2022 στη θεματική ενότητα Φυσικές Επιστήμες, Λέκτορας Ερευνητής στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής της ερευνητικής υποδομής του κέντρου σε ευφυή συστήματα ηλεκτρικής ισχύος.
  • Δρ Ιωάννα Χατζηγιάννη, Νέα Ερευνήτρια 2022 στη θεματική Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος, Διακεκριμένος Ερευνητής 2021, Καθηγητής, τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής
  • Κυπριακά Βραβεία Έρευνας

    Διεθνές Βραβείο της UNESCO- Equatorial Guinea for Research in the Life Sciences

    Μάθε Περισσότερα

    Το Διεθνές Βραβείο UNESCO-Equatorial Guinea for Research in the Life Sciences έλαβε ο Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος. Το Βραβείο επιβραβεύει σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες ατόμων ή ιδρυμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής. Η βράβευση έγινε στις 23 Απριλίου 2024 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Φόρουμ της Αφρικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Το Βραβείο, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Δημοκρατία της Ισημερινής Γουινέας, καθιερώθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO για να υποστηρίξει την υλοποίηση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και απονέμεται ετησίως σε μέχρι τρεις επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ο Δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος μοιράστηκε το φετινό βραβείο με τους καθηγητές Mohamed Ali Farag από την Αίγυπτο και Jie Qiao από την Κίνα.

    Αντιπροσώπευση στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών

    Μάθε Περισσότερα

    Διάκριση για την κυπριακή ακαδημαϊκή κοινότητα ανά τον κόσμο και τεκμήριο της δυναμικής αναπτυξιακής της πορείας, αποτελεί η συμμετοχή οκτώ ακαδημαϊκών στην Academia Europaea - Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών, τέσσερις εκ των οποίων είναι από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης και η Καθηγήτρια Δέσπω Φάττα-Κάσινου είναι οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου που έχουν εκλεγεί στην Academia Europaea το 2024, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η απόφοιτος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2007, Σοφία Ξενοφώντος (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) εξελέγη επίσης τακτικό μέλος της Ακαδημίας στην τάξη των Κλασικών και Ανατολικών σπουδών (Classics and Oriental Studies). Η Academia Europaea ιδρύθηκε το 1988 και είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός, με διακεκριμένους ερευνητές/ριες διεθνούς εμβελείας από όλους τους τομείς των επιστημών, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων βραβευθέντων/θεισών με το Βραβείο Nobel. Αντικείμενο της Ακαδημίας είναι η προώθηση και η διάδοση της αριστείας στην επιστημονική έρευνα οπουδήποτε στον κόσμο προς όφελος της κοινωνίας και στην προαγωγή της εκπαίδευσης. Το μοναδικό κριτήριο εκλογής είναι η «αποδεδειγμένη επιστημονική αριστεία στο πεδίο του/της υποψηφίου/υποψήφιας». H Ακαδημία στοχεύει να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή έρευνα, να παρέχει συμβουλές σε φορείς χάραξης πολιτικής και διεθνείς οργανισμούς για επιστημονικά ζητήματα και να προωθεί τη διεπιστημονική και διεθνή έρευνα.