

Νόμπελ Οικονομίας 2010
Από το 2010 ο Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης αποτελεί μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Τμήμα Οικονομικών.
Το 2009 η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Regius Professor στο London School of Economics και καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στη μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Του απονεμήθηκε Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, από κοινού με τους Dale Mortensen του πανεπιστημίου Northwestern και του Peter Diamond του MIT, για το έργο του στην ανάλυση των αγορών με τριβές. Προηγουμένως, το 2005, ήταν ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ που κέρδισε (μαζί με τον Dale Mortensen) το διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ) στα Οικονομικά της Εργασίας. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο και το βιβλίο του «Equilibrium Unemployment Theory» αποτελεί σημείο αναφοράς στα οικονομικά της ανεργίας και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Συχνά παραθέτει τις απόψεις του στον Τύπο για θέματα που αφορούν την Ευρωζώνη και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι εκλεγμένο μέλος του Econometric Society, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Ευρώπης και αρκετών άλλων επιστημονικών συλλόγων, ενώ επίσης, είναι ισόβιο επίτιμο μέλος του American Economic Association. Το 2011 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγινε ιππότης του βρετανικού στέμματος το 2013.
27 συνολικά χορηγίες από το ERC
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει μια δυναμική παρουσία στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. Απόδειξη της έντονης ερευνητικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η εξασφάλιση χορηγιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), το κύριο χρηματοδοτικό όργανο για την επιστήμη και ερευνητική αριστεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χορηγίες ERC είναι μέρος του προγράμματος πλαισίου της ΕΕ για χρηματοδότηση της Έρευνας και Καινοτομίας (προηγουμένως «Ορίζοντας 2020» και τώρα «Ορίζοντας Ευρώπη»). Οι χορηγίες του ERC είναι άκρως ανταγωνιστικές και θεωρούνται ιδιαίτερα τιμητικές για τους ερευνητές/τριες που τις λαμβάνουν. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατάφερε να εξασφαλίσει μέχρι σήμερα 27 συνολικά έργα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας που προέρχονται και από τα πέντε είδη χορηγιών που παραχωρούνται από το ERC.
Κέντρο Aριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ»
Το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος», με Διευθυντή τον Καθηγητή Μάριο Πολυκάρπου (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνική Σχολή), ιδρύθηκε το 2008 και μετεξελίχθηκε σε Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία το 2017, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming». Στρατηγικός συνεργάτης του είναι το Imperial College London. Πρωταρχικός στόχος του είναι η διεξαγωγή έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ICT), με έμφαση στην παρακολούθηση, τη διαχείριση, τον έλεγχο και την ασφάλεια μεγάλης κλίμακας υποδομών ζωτικής σημασίας, όπως είναι τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορών, υδάτινων πόρων, τηλεπικοινωνιών, υγείας και συστήματα διαχείρισης και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το «Κοίος» αξιοποιεί τα αποτελέσματα της έρευνας του για να συμβάλει στην κοινωνικο-οικονομική πρόοδο, στην πράσινη ανάπτυξη και στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα
Το biobank.cy, Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, με διευθυντή τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Δέλτα (Ιατρική Σχολή), δημιουργήθηκε μετά από αξιολόγηση και έγκριση της επιστημονικής πρότασης CY-Biobank, στο πλαίσιο της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του στρατηγικού προγράμματος «Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming», το 2019. Το Κέντρο φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ιατρική έρευνα επόμενης γενιάς στην Κύπρο μέσω της ανάπτυξης πέντε πυλώνων: α). Βιοτράπεζα, β). Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής, γ). Μοριακό Εργαστήριο Γενετικής, δ). Εκπαίδευση, ε). Καινοτομία. Η Βιοτράπεζα αναπτύσσεται ως μία υποδομή βιοϊατρικής έρευνας αιχμής, με στόχο να παράγει νέα γνώση για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και να συμβάλει στην πρόληψη, τη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Το υλικό που αρχειοθετείται στη Βιοτράπεζα αποτελεί εθνικό θησαυρό και κληρονομιά για την ερευνητική κοινότητα της Κύπρου για την υποστήριξη γενετικών, επιδημιολογικών και άλλων χρήσιμων κλινικών μελετών. Η επεξεργασία των δεδομένων, πάντα με σεβασμό στην ιδιωτικότητα και στην προστασία των δεδομένων, θα οδηγήσει στην ανακάλυψη νέας γνώσης και στην εμπέδωση καινοτόμων εφαρμογών που θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων.
Εταίρος στο Κέντρο Αριστείας CYENS
Τo Κέντρο Αριστείας CYENS ιδρύθηκε το 2018 μετά την επιτυχή αξιολόγηση του έργου (RISE- Research centre on Interactive media, Smart systems and Emerging technologies) στο πλαίσιο της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του στρατηγικού προγράμματος «Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ερευνάς, της καινοτομίας, και της αριστείας. Συντονιστής είναι ο Δήμος Λευκωσίας, με εταίρους τα τρία δημόσια πανεπιστήμια της χώρας (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και δυο κορυφαία ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα, το University College London και το Max Planck Institute for Informatics. Tο Κέντρο Αριστείας CYENS έχει στόχο να προωθήσει ερευνητικές δραστηριότητες παγκόσμιας κλάσης και να αποτελέσει πρότυπο για τη γεφύρωση της επιστημονικής έρευνας με την καινοτομία στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) με εξειδίκευση στα διαδραστικά μέσα, έξυπνα συστήματα και αναδυόμενες τεχνολογίες.