Για αναζήτηση εντός του κείμενου πατήστε "Ctrl + F"

ΜΕΡΟΣ Α: ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ

  1. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  2. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ

ΜΕΡΟΣ Β: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

  1. ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
  2. ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

 ΜΕΡΟΣ Γ: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ


 ΜΕΡΟΣ Α: ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ

1. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1.1. Πού βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου;
1.2. Πώς να φθάσετε στη Λευκωσία;
1.3. Πού και πότε θα υπογράψω τη Σύμβαση Απασχόλησης;
1.4. Ποια είναι η διαδικασία εξασφάλισης Αριθμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έκδοσης Πιστοποιητικού Εγγραφής Αλλοδαπού;
1.5. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει στέγαση;
1.6. Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για ξενοδοχεία στην Κύπρο;
1.7. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα ωφελήματα
1.8. Πώς μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη;
1.9. Πώς μπορώ να αποκτήσω λογαριασμό χρήστη και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;
1.10. Πού υποβάλλονται οι τελικές βαθμολογίες των φοιτητών;
1.11. Πόσο στοιχίζει η ζωή στη Λευκωσία;
1.12. Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για τις διαδρομές λεωφορείων σε ολόκληρη την Κύπρο;
1.13. Πώς μπορώ να ενημερωθώ για τη χρήση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Πανεπιστημίου Κύπρου;
1.14. Πού μπορώ να βρω τουριστικές πληροφορίες για την Κύπρο;
1.15. Πώς είναι το κλίμα της Κύπρου;

2. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ

2.1 Επισκέπτες Ακαδημαϊκοί
2.2 Επισκέπτες Ακαδημαϊκοί Σύντομης Διάρκειας
2.3 Κώδικας Δεοντολογίας Επισκεπτών Ακαδημαϊκών

 

1. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ

1.1. Πού βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στη Λευκωσία. Η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου και αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη πόλη του νησιού. Είναι το διοικητικό, εμπορικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο της χώρας, ενώ, ταυτόχρονα, είναι τοποθετημένη γεωγραφικά στο κέντρο του νησιού. Για περισσότερες πληροφορίες για τη Λευκωσία, καθώς και για χάρτες της πόλης, επισκεφτείτε τις ακόλουθες ιστοσελίδες: http://ucyweb.ucy.ac.cy/livinginnicosia/el/ και http://www.nicosia.org.cy/greekhome.shtm 

1.2. Πώς να φθάσετε στη Λευκωσία;

Η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο από τα νόμιμα σημεία εισόδου της χώρας: τα διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ή τα λιμάνια της Λεμεσού και Λάρνακας. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο στη Λευκωσία είναι το αεροδρόμιο Λάρνακας (49 χλμ.). Οι επισκέπτες μπορούν να φθάσουν στη Λευκωσία από το αεροδρόμιο Λάρνακας μέσω γραμμής λεωφορείου ή μέσω ιδιωτικών ταξί. Πληροφορίες για τα λεωφορεία από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.kapnosairportshuttle.com Το κόστος μεταφοράς με ταξί είναι περίπου €40 ανά διαδρομή, ενώ το εισιτήριο του λεωφορείου είναι €7 ανά διαδρομή.

[Πίσω στην αρχή]

1.3. Πού και πότε θα υπογράψω τη Σύμβαση Απασχόλησης;

Η υπογραφή της Σύμβασης Απασχόλησης γίνεται στο Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» (Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά ,Τ.Θ. 20537, 1678 Λευκωσία) σε ημέρα και ώρα που θα καθορίσει η Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού. Κατά την υπογραφή της Σύμβασης σας θα σας δοθούν από την Υπηρεσία και τα σχετικά έντυπα τα οποία θα πρέπει να υποβάλετε στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πιο πάνω ζητήματα επικοινωνήστε με το Γραφείο Στελέχωσης και Εργασιακών Σχέσεων – Ακαδημαϊκά Θέματα της Υπηρεσίας Ανθρώπινου Δυναμικού: Λευκή Χαραλάμπους: Τηλ. 22894155, Ηλ. Ταχ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Φάνη Κατσιάρη: Τηλ. 2289 4158, Ηλ. Ταχ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

1.4. Ποια είναι η διαδικασία εξασφάλισης Αριθμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έκδοσης Πιστοποιητικού Εγγραφής Αλλοδαπού;

Σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, για την εξασφάλιση Αριθμού Αλλοδαπού θα πρέπει να ακολουθείται η πιο κάτω διαδικασία (βλέπε Παράρτημα ΙV):

α. Υπογραφή Συμβολαίου

Ο νέος εργοδοτούμενος προσέρχεται στην Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπογράφει τη σύμβαση απασχόλησης και παραλαμβάνει τα εξής έγγραφα:

- Συμβόλαιο
- «Βεβαίωση Πρόσληψης» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία εκδίδεται από την Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού
- «Δήλωση Πρόσληψης Εργοδοτούμενου». (Έντυπο Υ.Κ.Α. 1-003)
- «Αίτηση Εγγραφής Μισθωτού». (Έντυπο Υ.Κ.Α. 1-008)
- «Αίτηση για έκδοση βεβαίωσης εγγραφής πολίτη της Ένωσης και μελών της οικογένειας του που είναι επίσης πολίτες της Ένωσης». (Form MEU1A)

β. Αίτηση για Έκδοση Αριθμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Για την έκδοση Αριθμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το Επαρχιακό Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο εργοδοτούμενος θα πρέπει να προσκομίσει στο Επαρχιακό Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα εξής:

- «Βεβαίωση Πρόσληψης»
- «Δήλωση Πρόσληψης Εργοδοτούμενου»
- «Αίτηση Εγγραφής Μισθωτού»
- Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου

Η αίτηση για έκδοση Αριθμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πρέπει να γίνει κατά την ημερομηνία έναρξης του συμβολαίου, ή μέχρι δύο μέρες μετά από αυτή, λόγω του ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν μπορούν να εκδώσουν αριθμό για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Για διευκόλυνση των νέων εργοδοτουμένων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναλαμβάνει να παραλάβει και να παραδώσει τα έγγραφα στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκτός από τις περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος δεν το επιθυμεί.

γ. Αίτηση για έκδοση Πιστοποιητικού Εγγραφής Αλλοδαπού

Μόλις εκδοθεί ο Αριθμός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο εργοδοτούμενος θα πρέπει να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στο Τμήμα Αλλοδαπών προσκομίζοντας τα εξής:

- «Αίτηση για έκδοση βεβαίωσης εγγραφής πολίτη της Ένωσης και μελών της οικογένειας του που είναι επίσης πολίτες της Ένωσης». (Form MEU1A)
- Αντίγραφο συμβολαίου
- Διαβατήριο
- Φωτοτυπία Διαβατηρίου
- Ενοικιαστήριο Έγγραφο
- Αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων
- 2 Φωτογραφίες
- Αντίτιμο €20

δ. Παράδοση Στοιχείων στην Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού

Ο αριθμός κοινωνικών Ασφαλίσεων και αντίγραφο του Πιστοποιητικού Εγγραφής Αλλοδαπού (ή της απόδειξης είσπραξης του Υπουργείου Εσωτερικών στην οποία αναγράφεται ο αριθμός εγγραφής αλλοδαπού) θα πρέπει να παραδοθούν άμεσα στην Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η έγκαιρη προώθηση όλων των σχετικών εγγράφων πρόσληψης στο Γραφείο Μισθοδοσίας. Σε περίπτωση που τα σχετικά έγγραφα δεν υποβληθούν μέσα στο χρονικό πλαίσιο που θέτει η Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού για την έγκαιρη προώθηση τους στο Γραφείο Μισθοδοσίας, οι πληρωμές μισθών θα γίνονται τον επόμενο μήνα.

1.5. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει στέγαση;

Το Γραφείο Στέγασης ετοιμάζει κατάλογο με ανακοινώσεις για διαμερίσματα/οικίες προς ενοικίαση, ο οποίος διατίθεται στις αρχές κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στον συγκεκριμένο κατάλογο επισκεφθείτε τον εξής σύνδεσμο: http://ucyweb.ucy.ac.cy/fmweb/el/announcements Ενδεικτικά, το ενοίκιο για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κυμαίνεται μεταξύ €400 και €500 το μήνα, των δύο υπνοδωματίων κυμαίνεται μεταξύ €480 και €600 το μήνα, ενώ το ενοίκιο για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων μεταξύ €600 και €780 το μήνα.

[Πίσω στην αρχή]

1.6. Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για ξενοδοχεία στην Κύπρο;

Για ένα ηλεκτρονικό κατάλογο ξενοδοχείων της Κύπρου, επισκεφθείτε τις ακόλουθες ιστοσελίδες: http://www.cyprushotels.net ή http://www.visitcyprus.com 

1.7. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα ωφελήματα:

α. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:

Οι επισκέπτες ακαδημαϊκοί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δικαιούνται δωρεάν κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τους ίδιους καθώς και για τα εξαρτώμενα από αυτούς άτομα (εφόσον τα εξαρτώμενα άτομα βρίσκονται στην Κύπρο). Για το έντυπο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τα κρατικά νοσηλευτήρια, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.ucy.ac.cy/hr/el/office-of-safety-health-and-environment/22-gr-articles/office-of-safety-health-and-environment/68-state-health-plan 

β. 13ος μισθός:

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου καταβάλλει στους επισκέπτες ακαδημαϊκούς 13ο μισθό κατ' αναλογία, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου ο επισκέπτης ακαδημαϊκός υποβάλει την παραίτησή του πριν την ημερομηνία λήξης του συμβολαίου του.

1.8. Πώς μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη;

Δικαίωμα χρήσης της Βιβλιοθήκης έχουν όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου Κύπρου (φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό), αφού εξασφαλίσουν την ειδική κάρτα, η οποία παρέχει στον κάτοχό της δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις συλλογές και τα παραρτήματα της Βιβλιοθήκης, και είναι αυστηρά ατομική. Για να εξασφαλίσετε την αίτηση για έκδοση της ειδικής κάρτας επισκεφθείτε τον εξής σύνδεσμο: http://library.ucy.ac.cy/library_services_gr/lib_appl_staff.pdf  Η κάρτα μέλους βιβλιοθήκης χρησιμοποιείται και για την είσοδο στους χώρους στάθμευσης του προσωπικού του Πανεπιστημίου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης: http://library.ucy.ac.cy 

1.9. Πώς μπορώ να αποκτήσω λογαριασμό χρήστη και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Τη διαχείριση λογαριασμών και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (υπηρεσία προς χρήστες) για όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου Κύπρου (φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό), χειρίζεται το Γραφείο Στήριξης Κεντρικών Συστημάτων και Εφαρμογών του Τομέα Διαχείρισης Συστημάτων και Εφαρμογών της Υπηρεσίας Πληροφοριακών Συστημάτων. Για αίτηση δημιουργίας λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα πρέπει να συμπληρωθεί ειδικό έντυπο, το οποίο βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.ucy.ac.cy/iss/documents/Entypa/Entipo23A-NEW.doc. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πληροφορικών Συστημάτων: http://www.ucy.ac.cy/iss/el/ 

1.10. Που υποβάλλονται οι τελικές βαθμολογίες των φοιτητών;

Οι τελικές βαθμολογίες του μαθήματος θα πρέπει να υποβάλλονται στην Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου. Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας: 22894021 ή 22894058.

1.11. Πόσο στοιχίζει η ζωή στη Λευκωσία;

Το κόστος διαβίωσης στη Λευκωσία εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και τους διαθέσιμους πόρους του κάθε ατόμου. Κατά τη διάρκεια της προσαρμογής (δηλαδή τις πρώτες δύο-τρεις εβδομάδες), τα πρώτα έξοδα αναμένεται να είναι κάπως αυξημένα σε σχέση με τα «συνηθισμένα». Στη συνέχεια, όμως, τα έξοδα αναμένεται να σταθεροποιηθούν επιτρέποντας την πιο αποτελεσματική διαχείριση του μηνιαίου προϋπολογισμού. Τα υπολογιζόμενα έξοδα διαβίωσης στη Λευκωσία, υπολογίζονται μεταξύ €1000 με €1500 μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων ενοικίου.

1.12. Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για τις διαδρομές λεωφορείων σε ολόκληρη την Κύπρο;

Για τις διαδρομές λεωφορείων σε ολόκληρη την Κύπρο ακολουθήστε τους πιο κάτω συνδέσμους:

· Λευκωσία: www.osel.com.cy (εδώ μπορείτε να βρείτε και πληροφορίες για τις διαδρομές που ενώνουν τα Παραρτήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου)
· Λεμεσός: www.limassolbuses.com 
· Πάφος: www.pafosbuses.com 
· Λάρνακα: www.zinonasbuses.com 
· Αμμόχωστος: www.oseabuses.com 
· Διαστικές Διαδρομές Λεωφορείων: www.intercity-buses.com 
· Διαστικές Διαδρομές Ταξί: www.travelexpress.com.cy 

Τα εισιτήρια και τα κόμιστρα των όλων των αστικών λεωφορείων έχουν ως ακολούθως:

Μονή διαδρομή: €1.5
Ημερήσιο πολλαπλών διαδρομών: €5
Εβδομαδιαίο πολλαπλών διαδρομών: €15
Μηνιαίο πολλαπλών διαδρομών: €40
Ετήσιο πολλαπλών διαδρομών: €400

[Πίσω στην αρχή]

1.13. Πώς μπορώ να ενημερωθώ για τη χρήση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Πανεπιστημίου Κύπρου;

Το Συμβούλιο Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέσα από το αθλητικό πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει, δίνει τη δυνατότητα σε ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Στο πρόγραμμα εντάσσεται ένας μεγάλος αριθμός αθλημάτων και μπορούν να λαμβάνουν μέρος άτομα με διαφορετικές ανάγκες αλλά και δυνατότητες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Γραφείου Αθλητισμού αλλά και τη χρήση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.ucy.ac.cy/athletics/index.php/el/ 

1.14. Πού μπορώ να βρω τουριστικές πληροφορίες για την Κύπρο;

Για τουριστικές πληροφορίες και λεπτομερείς χάρτες της Κύπρου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) (http://www.visitcyprus.org.cy/). Αν βρίσκεστε στην Κύπρο, μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν χάρτες, καθώς και άλλο πληροφοριακό έντυπο υλικό, απευθείας από τα κατά τόπους γραφεία του ΚΟΤ σε διάφορα μέρη του νησιού.

1.15. Πώς είναι το κλίμα της Κύπρου;

Η Κύπρος απολαμβάνει ένα μεσογειακό κλίμα με άφθονη ηλιοφάνεια καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Μακριά ξηρά καλοκαίρια και ήπιοι χειμώνες διαχωρίζονται από σύντομες φθινοπωρινές και ανοιξιάτικες περιόδους. Το καλοκαίρι είναι περίοδος ψηλών θερμοκρασιών, ενώ οι χειμώνες είναι κάπως ήπιοι, με μερική βροχόπτωση σε όλο το νησί και χιόνια στα βουνά του Τροόδους. Ελαφριά λινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ζεστά ρούχα κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να θεωρούνται απαραίτητα ενδύματα. Περισσότερες πληροφορίες για το κλίμα και τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί μπορείτε να βρείτε στον εξής σύνδεσμο: http://www.moa.gov.cy/moa/ms/ms.nsf/DMLindex_gr/DMLindex_gr?OpenDocument 

[Πίσω στην αρχή]

2. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ

2.1. Επισκέπτες Ακαδημαϊκοί

1. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει τη δυνατότητα να διορίζει Επισκέπτες Ακαδημαϊκούς.

2. Οργανική θέση μπορεί να πληρωθεί με ανάθεση σε Επισκέπτη Ακαδημαϊκό (Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή, Επίκουρο Καθηγητή ή Λέκτορα).

3. Επισκέπτες Ακαδημαϊκοί διορίζονται μόνο όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας αναγκαστικής αφυπηρέτησης καθώς επίσης και Ομότιμοι Καθηγητές.

4. Σε περίπτωση προκηρυγμένης ή απλήρωτης θέσης, το Συμβούλιο του Τμήματος, μέσω της Σχολής, μπορεί να προτείνει με τεκμηριωμένη εισήγηση Επισκέπτη Ακαδημαϊκό για κάλυψη της θέσης. Ο Επισκέπτης Ακαδημαϊκός εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και διορίζεται από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου.

5. (α) Κατώτατο όριο εργοδότησης είναι οκτώ διδακτικές εβδομάδες και ανώτατο όριο ένα έτος με δυνατότητα ανανέωσης για ένα ακόμα το πολύ έτος.
(β) Το Πανεπιστήμιο δύναται να παρέχει σε Επισκέπτη Ακαδημαϊκό μέχρι και τέσσερα εξάμηνα συνεχούς ή διακεκομμένης εργοδότησης, στο ίδιο Τμήμα ή διαφορετικά Τμήματα για κάθε δυνατή πενταετή περίοδο. 

6. Το χρονικό πλαίσιο των συμβάσεων καθορίζεται ως εξής:

(α) Το Χειμερινό Εξάμηνο έχει ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου.
(β) Το Εαρινό Εξάμηνο έχει ισχύ από την 15η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Μαΐου του ιδίου χρόνου.
(γ) Το Ακαδημαϊκό Έτος έχει ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου χρόνου.
(δ) Το Ακαδημαϊκό Έτος διάρκειας 12 συνεχόμενων μηνών έχει ισχύ από την 15η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου.
(ε) Οκτώ συνεχόμενες διδακτικές εβδομάδες.

 7. Οι Επισκέπτες Ακαδημαϊκοί που διδάσκουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα, για την ελάχιστη περίοδο των οκτώ εβδομάδων ανά εξάμηνο, μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε διακεκομμένα διαστήματα (π.χ. τέσσερις εβδομάδες στην αρχή και τέσσερις εβδομάδες στο τέλος του εξαμήνου).

Νοείται ότι η διδασκαλία θα γίνεται μέσα στο χρονικό πλαίσιο του εξαμήνου.

8. Οι απολαβές των Επισκεπτών Ακαδημαϊκών αναπροσαρμόζονται ως ακολούθως και θα έχουν ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015:

ΘΕΣΗ

ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩ

1.            Επισκέπτης Ακαδημαϊκός (Καθηγητής)

3.615,09*

2.Επισκέπτης Ακαδημαϊκός (Αναπληρωτής Καθηγητής)

3.249,56*

3.Επισκέπτης Ακαδημαϊκός (Επίκουρος Καθηγητής)

3.082,68*

4.Επισκέπτης Ακαδημαϊκός (Λέκτορας)

2.688,78*

Σημείωση: 

*Οι πιο πάνω μηνιαίες ακαθάριστες απολαβές έχουν υπολογιστεί με βάση την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) που βρίσκεται σε ισχύ από την 01/01/2008.

Οι μηνιαίες ακαθάριστες απολαβές αναμένεται να αυξηθούν ανάλογα με την παραχώρηση οποιονδήποτε γενικών αυξήσεων που δυνατό να παραχωρήσει το Κράτος

Στους Επισκέπτες Καθηγητές δεν καταβάλλεται το ειδικό επίδομα που καταβάλλεται στα μέλη του μόνιμου ακαδημαϊκού προσωπικού.

[Πίσω στην αρχή]

9. Οι Επισκέπτες Ακαδημαϊκοί που προσκαλούνται σύμφωνα με τους Κανόνες 6(α)-6(δ) απασχολούνται επί πλήρους βάσεως, που συνεπάγεται την κατά μέσο όρο κάλυψη 6 έως 8 διδακτικών ωρών την εβδομάδα.

10. Για απασχόληση Επισκεπτών Ακαδημαϊκών που προσκαλούνται σύμφωνα με τον Κανόνα 6(ε) είναι δυνατό να ζητηθεί η γνώμη της Επιτροπής Έρευνας.

11. Για τις άδειες απουσίας των Επισκεπτών Ακαδημαϊκών ισχύει ότι και για το αντίστοιχο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου, όπως προβλέπεται από τους Κανόνες και Κανονισμούς.

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου κατά τη 22η συνεδρία στις 23 Σεπτεμβρίου 1996 και τροποποιήθηκε κατά την 67η, 69η και 78η  συνεδρία του Συμβουλίου, στις 16 Μαρτίου, 9 Μαϊου, 2000 και 17 Μαϊου 2001, αντίστοιχα και τροποποιήθηκε κατά την 31η συνεδρία της Επιτροπής Προσωπικού και Κανονισμών του Συμβουλίου στις 14 Φεβρουαρίου 2005 και κατά την 55η συνεδρία της Επιτροπής Προσωπικού και Κανονισμών του Συμβουλίου στις 25 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου 2006 και τροποποιήθηκε κατά τη συνεδρία της Συγκλήτου αρ 11/2007 στις 25 Απριλίου 2007 και κατά τη συνεδρία της Συγκλήτου αρ.21/2011 στις 4 Ιουλίου 2011.

*Οι ακαθάριστες απολαβές δυνατό να αυξομειωθούν ανάλογα με πιθανές τροποποιήσεις στη Νομοθεσία/ Κανόνες/Κανονισμούς/ Εγκυκλίους

2.2. Επισκέπτες Ακαδημαϊκοί Σύντομης Διάρκειας

      2.2.1   Γενικά

2.2.1.1 Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει τη δυνατότητα να διορίζει με εξειδικευμένες γνώσεις ακαδημαϊκούς ως Επισκέπτες Ακαδημαϊκούς Σύντομης Διάρκειας (ΕΑΣΔ) κατόπιν εισήγησης του Τμήματος.

2.2.1.2 Οι ΕΑΣΔ δύναται να διορίζονται στις βαθμίδες του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή ή του Επίκουρου Καθηγητή.

2.2.1.3 Κονδύλι για ΕΑΣΔ θα κατανέμεται στις Σχολές σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν υποβάλει με τον προϋπολογισμό και παράλληλα με το έργο που έχει γίνει στο παρελθόν. Άλλα αιτήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του χρόνου να τίθενται ενώπιον της Επιτροπής αιτιολογημένα για εξέταση.

2.2.2 Σκοπός
Σκοπός του θεσμού του ΕΑΣΔ είναι η παρουσίαση σειράς διαλέξεων που προάγουν την επιστημονική έρευνα. Το επίπεδο των διαλέξεων είναι απαραίτητα μεταπτυχιακό.

[Πίσω στην αρχή]

2.2.3. Όροι Απασχόλησης

2.2.3.1 Η διάρκεια απασχόλησης είναι διάρκειας 1-4 εβδομάδων. Η απασχόληση πρέπει να αντιστοιχεί σε διδακτικό έργο 6 ωρών ανά εβδομάδα. Η περίοδος του διορισμού εμπίπτει απαραίτητα εντός των περιόδων των δύο εξαμήνων. Στους Επισκέπτες Ακαδημαϊκούς Σύντομης Διάρκειας καταβάλλεται: (α) ημερήσιες απολαβές ύψους €137 (για τα Σαββατοκυρίακα που προηγούνται ή έπονται της εβδομάδας απασχόλησης δεν καταβάλλονται ημερήσιες απολαβές), (β) κατ΄αποκοπή επίδομα (Honorarium*) ανά εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Κύπρο, ανάλογα με την ακαδημαϊκή τους βαθμίδα (Καθηγητής ή Αναπληρωτής Καθηγητής €800 και Επίκουρος Καθηγητής €600). Πέραν των πέντε εργάσιμων ημερών θα καταβάλλεται κατ’ αναλογία κατ’ αποκοπή επίδομα (Honorarium) και (γ) μεταφορικά έξοδα (αεροπορικό εισιτήριο οικονομικής θέσης και έξοδα μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο στην Κύπρο και στο εξωτερικό). 

2.2.3.2 Σε ΕΑΣΔ δεν παρέχεται άδεια απουσίας.

2.3.3.3 Στους ομιλητές και εξωτερικούς κριτές των συνθετικών μαθημάτων του μη αυτονομημένου Τμήματος Αρχιτεκτονικής καταβάλλονται: (α) ανάλογα με τη χρονική διάρκεια διαμονής τους (μέχρι τέσσερις ημέρες) €155 ημερησίως ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα εγκρίνει κατά καιρούς η Δημόσια Υπηρεσία για τέτοιες περιπτώσεις, (β) κατ’ αποκοπή επίδομα ύψους €200 (Honorarium) και (γ) μεταφορικά έξοδα (αεροπορικό εισιτήριο οικονομικής θέσης και έξοδα μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο στην Κύπρο και στο εξωτερικό).

2.2.4. Διαδικασία Διορισμού

2.2.4.1 Το Συμβούλιο του Τμήματος υποβάλει πρόταση για διορισμό του ΕΑΣΔ στο Συμβούλιο της οικείας Σχολής για έγκριση, χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Πρυτανικό Συμβούλιο, με την προϋπόθεση ότι τα Τμήματα:

(α)       διαθέτουν τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους (π.χ. δίδακτρα μεταπτυχιακής φοίτησης και υπερκεφαλικά) και
(β)       καθορίζουν από ποιο κονδύλι θα αμείβονται οι Επισκέπτες.

2.2.4.2 Σε περίπτωση που τα Τμήματα επιθυμούν να διορίσουν Επισκέπτες Καθηγητές Σύντομης Διάρκειας οι οποίοι θα αμείβονται από κεντρικά κονδύλια του Πανεπιστημίου, τότε τα Τμήματα πρέπει να υποβάλλουν τα αιτήματά τους μέσω της οικείας Σχολής μία φορά το χρόνο (κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) στην Επιτροπή Οικονομικών και Προσωπικού ώστε να μελετούνται στα πλαίσιο της κατανομής του ετήσιου Προϋπολογισμού. Οι κατανομές θα γίνονται σε επίπεδο Τμημάτων και θα έχουν ισχύ μετά την έγκριση των κατανομών από τη Σύγκλητο. Οι Κοσμήτορες των Σχολών εξουσιοδοτούνται να κάνουν μεταφορές κονδυλίων από ένα Τμήμα σε άλλο με τη συγκατάθεση του Συμβουλίου του οικείου Τμήματος.

 Εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της 92η Συνεδρίας του Συμβουλίου στις 30/08/2002, τροποποιήθηκε κατά τη 97η και 117η Συνεδρία του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου στις 18/12/2002 και 19/07/2004, αντίστοιχα και τροποποιήθηκε κατά την 55η Συνεδρία της Επιτροπής Προσωπικού και Κανονισμών στις 25/09 και 5/10/2006 και κατά την 149η Συνεδρία του Συμβουλίου στις 11/03/2008 και τροποποιήθηκαν κατά την 114η συνεδρία και 120η συνεδρία της Επιτροπής Προσωπικού και Κανονισμών στις 26/11/2009 και στις 18/02/2010, αντίστοιχα, και κατά την 175η και την 181η συνεδρία του Συμβουλίου στις 15/03/2010 και 4/10/2010, αντίστοιχα.

*Η Επιτροπή Προσωπικού και Κανονισμών (231η Συνεδρία, 12/03/2013) αποφάσισε τη μείωση των επιδομάτων κατά 15%)

[Πίσω στην αρχή]

2.3. Κώδικας Δεοντολογίας Επισκεπτών Ακαδημαϊκών (Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Επίκουρος Καθηγητής ή Λέκτορας)

Υπάρχουν δύο κατηγορίες Επισκεπτών Ακαδημαϊκών, οι Επισκέπτες Ακαδημαϊκοί κανονικής διάρκειας (η παραμονή των οποίων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι διάρκειας μισού εξαμήνου τουλάχιστον) και οι Επισκέπτες Ακαδημαϊκοί σύντομης διάρκειας (η παραμονή των οποίων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι 2-4 εβδομάδες στα πλαίσια κάποιου εξαμήνου).  Και στις δύο κατηγορίες, η έλευση του Επισκέπτη Ακαδημαϊκού είναι για διδακτικούς σκοπούς.  Στη μεν πρώτη κατηγορία για τη διδασκαλία μαθημάτων, η οποία συνεπάγεται την κατά μέσο όρο κάλυψη 6 έως 8 διδακτικών ωρών την εβδομάδα, στη δε δεύτερη κατηγορία για τον εμπλουτισμό μεταπτυχιακών μαθημάτων με αριθμό σεμιναρίων από κορυφαίους επιστήμονες των εν λόγω πεδίων.

Κάθε Επισκέπτης Ακαδημαϊκός θα πρέπει να γνωρίζει το ακαδημαϊκό ημερολόγιο.  Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει τις γενικές υποχρεώσεις κάθε διδάσκοντα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ειδικά επισημαίνονται τα ακόλουθα ως προς τις διδακτικές υποχρεώσεις, κυρίως για την προσοχή των Επισκεπτών Ακαδημαϊκών κανονικής διάρκειας:

1. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.

2. Η αξιολόγηση της απόδοσης των φοιτητών είναι συστηματική και συνεχής.  Με άλλα λόγια δεν βασίζεται μόνο σε μία τελική εξέταση.  Ο τρόπος αξιολόγησης των φοιτητών θα πρέπει να κοινοποιείται στους φοιτητές γραπτώς, μαζί με τους στόχους και το αναλυτικό περιεχόμενο του μαθήματος, κατά την έναρξη του μαθήματος.

3. Ο διδάσκων θα πρέπει να είναι γενικά προσιτός στους φοιτητές και εκτός των ωρών διδασκαλίας.  Συγκεκριμένα, θα πρέπει να διευθετήσει με τους φοιτητές «ώρες γραφείου», επί εβδομαδιαίας βάσης, κατά τις οποίες θα είναι διαθέσιμος για επίλυση προβλημάτων που αφορούν το μάθημα.

4. Το μέγιστο όριο απουσιών εντός εξαμήνου είναι 10 εργάσιμες ημέρες (5 σε περίπτωση που η παραμονή είναι μόνο για οκτώ εβδομάδες και ούτω καθεξής, παρόλο που αναμένεται ότι ένας Επισκέπτης Ακαδημαϊκός σύντομης διάρκειας δε θα προγραμματίσει να απουσιάσει κατά την περίοδο της παραμονής του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου).  Σε κάθε περίπτωση απουσίας θα πρέπει να συμπληρώνεται το σχετικό έντυπο, το οποίο θα πρέπει να υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος (για απουσία μέχρι 7 ημερών) και τον Κοσμήτορα (για απουσία πέραν των 7 ημερών).  Στο έντυπο αυτό ο διδάσκων θα πρέπει να εξηγεί πως θα καλυφθούν τυχόν διδακτικές του υποχρεώσεις που αφορούν την περίοδο απουσίας του.

5.    Οι τελικές βαθμολογίες του μαθήματος θα πρέπει να υποβάλλονται στην Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου.

6.    Αναμένεται ότι οι βαθμολογίες του μαθήματος δεν θα αποκλίνουν κατά πολύ από τη μέση απόδοση των φοιτητών του Τμήματος.  Στο παρελθόν εκδηλώθηκαν ακραία φαινόμενα σε ακροατήρια (μεγάλου αριθμού ατόμων) που διδάχθηκαν από Επισκέπτες Ακαδημαϊκούς, όπου είτε σχεδόν όλοι οι φοιτητές απέτυχαν παταγωδώς, ή σχεδόν όλοι οι φοιτητές ολοκλήρωσαν το μάθημα με βαθμό 10.0.

7.    Επισκέπτης Ακαδημαϊκός του οποίου η παραμονή είναι για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, θα πρέπει να βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέχρι τη λήξη του εξαμήνου (εκτός εάν του έχει επιτραπεί από τον Πρόεδρο του Τμήματος ή/και τον Κοσμήτορα της Σχολής να απουσιάσει κατά τις τελευταίες ημέρες του εξαμήνου), έστω και εάν η διδασκαλία και η εξέταση του μαθήματος έχουν ολοκληρωθεί και οι τελικές βαθμολογίες έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.  Ο λόγος είναι ότι φοιτητές ενδέχεται να θελήσουν να συζητήσουν τα γραπτά των τελικών τους εξετάσεων με το διδάσκοντα, ή ακόμη να ζητήσουν την επανεξέταση της βαθμολογίας τους στην τελική εξέταση, κάτι που είναι μέσα στα δικαιώματά τους.  Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται η παρουσία του διδάσκοντα.

Εγκρίθηκε κατά την 161η Συνεδρία της Συγκλήτου, στις 15 Ιανουαρίου 2003.

[Πίσω στην αρχή]

ΜΕΡΟΣ Β: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

1.ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

1.1. Πότε ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ιδρύθηκε το 1989 και δέχθηκε τους πρώτους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές το 1992 και 1997 αντιστοίχως.

1.2. Ποιο είναι το νομικό καθεστώς του Πανεπιστημίου;

Το Πανεπιστήμιο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και λειτουργεί με βάση τον Περί Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμο 1989-2006. Περισσότερα για τη νομοθεσία μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.ucy.ac.cy/el/aboutus/legislation 

1.3. Ποιο είναι το Όραμα και η Αποστολή του Πανεπιστημίου;

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύει να καταστεί ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα, που να διακρίνεται στο διεθνή χώρο για την προαγωγή της επιστήμης, του πνεύματος και του πολιτισμού και να αναγνωρίζεται ως κέντρο αριστείας, γέφυρα συνεργασίας και επικοινωνίας στην περιοχή της Μεσογείου.
Οι βασικοί στόχοι του Πανεπιστημίου είναι η προαγωγή της επιστήμης και της γνώσης μέσα από τη διδασκαλία και την έρευνα και η προώθηση της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατέχει τη διάκριση «Committed to Excellence» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διοίκησης Ποιότητας (EFQM), η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα του Πανεπιστημίου προς την ευρωπαϊκή επιχειρηματική αριστεία. Η διάκριση αυτή είναι το πρώτο από τα τρία επίπεδα διακρίσεων που απονέμει ο Οργανισμός και επιβεβαιώνει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί ένα σύγχρονο οργανισμό, ο οποίος μπορεί να επιτυγχάνει την αριστεία σε όλες του τις δράσεις, ακαδημαϊκές και διοικητικές. Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου κατέχει τη διάκριση «Recognised for Excellence».

1.4. Ποια είναι τα Σώματα του Πανεπιστημίου;

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διοικείται από το Συμβούλιο, το οποίο «έχει τη διαχείριση και έλεγχο των διοικητικών και οικονομικών υποθέσεων του Πανεπιστημίου και της περιουσίας του», και τη Σύγκλητο, η οποία «αποτελεί το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του Πανεπιστημίου». Οι Σχολές και τα Τμήματα διοικούνται από Συμβούλια, με επικεφαλή τον Κοσμήτορα της Σχολής και τον Πρόεδρο του Τμήματος, αντίστοιχα.

1.5. Ποιες είναι οι Σχολές και τα Τμήματα;

Πατήστε εδώ για σχετικές πληροφορίες.

1.6. Που βρίσκεται η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου;

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου στεγάζεται στα κτίρια της οδού Καλλιπόλεως (Καλλιπόλεως 75, Τ.Θ. 20537, 1678, Λευκωσία), ενώ διατηρεί παραρτήματα στο Παράρτημα Λατσιών και στη Λεωφόρο Λάρνακος. Η σχετική ιστοσελίδα είναι: http://library.ucy.ac.cy/index.htm 

1.7. Ποια είναι η διάρθρωση των Διοικητικών Υπηρεσιών;

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει έξι Διοικητικές Υπηρεσίες, υπό την επίβλεψη του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών. Λεπτομέρειες για κάθε Διοικητική Υπηρεσία υπάρχουν στην ιστοσελίδα της κάθε Υπηρεσίας:

Γραφείο Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών: http://www.ucy.ac.cy/daf 

Οικονομικές Υπηρεσίες: http://www.ucy.ac.cy/fs 

Τεχνικές Υπηρεσίες: http://www.ucy.ac.cy/ts 

Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού: http://www.ucy.ac.cy/hr 

Υπηρεσία Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων: http://www.ucy.ac.cy/rirs 

Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων: http://www.ucy.ac.cy/iss 

Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας: http://www.ucy.ac.cy/aasw 

[Πίσω στην αρχή]

1.8. Πού μπορώ να βρω τις διάφορες εκδόσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδόσεις, ή για να λάβετε κάποιο έντυπο του Πανεπιστημίου Κύπρου, επικοινωνήστε με τα ακόλουθα γραφεία:

α. Για εκδόσεις του Γραφείου Εκδόσεων της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων, επικοινωνήστε με: Τηλ. +357 22 894286, Φαξ. +357 22 894473. Διαφορετικά, μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

β. Για εκδόσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.Π.Α.Κ.), επικοινωνήστε με: Τηλ. +357 22 434801, Φαξ. +357 22 434808

γ. Για εκδόσεις της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, επικοινωνήστε με: Τηλ. +357 22 894021, Φαξ. +357 22 894463

δ. Για εκδόσεις του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμμάτων Ανάπτυξης, επικοινωνήστε με: Τηλ. +357 22 894363, Φαξ. +357 22 894477

ε. Για εκδόσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών, επικοινωνήστε με: Τηλ. +357 22 894200, Φαξ. +357 22 894464

στ. Για εκδόσεις του Τομέα Προώθησης και Προβολής, επικοινωνήστε με:

Γραφείο Ανάπτυξης: Τηλ. +357 22 894365, Φαξ. +35722894477
Γραφείο Αποφοίτων: Τηλ. +357 22 894366, Φαξ. +35722894477
Γραφείο Επικοινωνίας: Τηλ +357 22 894367, Φαξ. +35722894477 ζ. Για βιβλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κύπρου (ΠΕΚ), επικοινωνήστε με το Γραφείο Εκδόσεων της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων, Τηλ.: +357 22 894314, Φαξ.: +357 22 894472. Διαφορετικά, μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

[Πίσω στην αρχή]

2. ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

2.1. Ποιες είναι οι γλώσσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου;

Οι επίσημες γλώσσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου είναι η Ελληνική και η Τουρκική (οι επίσημες γλώσσες του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας). Οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα για εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Παρόλα αυτά, η γλώσσα διδασκαλίας του μεταπτυχιακού προγράμματος μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), καθώς και των προγραμμάτων του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών, είναι η Αγγλική. Κατά αναλογία, η γλώσσα διδασκαλίας των προγραμμάτων του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών είναι η Γαλλική. Στα Αγγλικά μπορούν να διδαχθούν μεταπτυχιακά προγράμματα που ήδη διδάσκονται και στα Ελληνικά.

2.2. Ποιες είναι οι απαιτήσεις για την απόκτηση πτυχίου;

Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η συμπλήρωση 240 τουλάχιστον π.μ. (ECTS), ανάλογα με το τι ορίζεται στο σχετικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Στις 240 π.μ. περιλαμβάνονται 3-4 μαθήματα ελεύθερης επιλογής, εκτός της κύριας ειδικότητας, τα οποία ο φοιτητής πρέπει να παρακολουθήσει σε δύο τουλάχιστον από τις Σχολές του Πανεπιστημίου. Ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει δύο έως τρία μαθήματα για την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας. Ο αναμενόμενος χρόνος συμπλήρωσης του κύκλου σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα και ο μέγιστος χρόνος για την ολοκλήρωσή του είναι δώδεκα εξάμηνα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.

2.3. Ποιες είναι οι απαιτήσεις για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου;

Οι απαιτήσεις για μεταπτυχιακό τίτλο μάστερ είναι:

Πλήρης φοίτηση διάρκειας τριών τουλάχιστον εξαμήνων. Η μέγιστη διάρκεια φοίτησης είναι οκτώ εξάμηνα. Επιτυχής συμπλήρωση 90-120 ECTS σύμφωνα με το πρόγραμμα του τμήματος. Αν το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπόνηση διατριβής τότε ο φόρτος εργασίας που αναλογεί στη διατριβή δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το ήμισυ του συνολικού φόρτου εργασίας του προγράμματος. Εκτός από την εκπόνηση διατριβής, άλλα κριτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν περιεκτική εξέταση στο τέλος του προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας: http://www.ucy.ac.cy/aasw 

[Πίσω στην αρχή]

2.4. Ποιες είναι οι απαιτήσεις για την απόκτηση διδακτορικού;

Οι απαιτήσεις για διδακτορικό είναι:

Επιτυχής συμπλήρωση 60 τουλάχιστον ECTS σε μαθήματα μεταπτυχιακού επιπέδου, σύμφωνα με το πρόγραμμα του τμήματος. Η κατοχή μάστερ ή ισοδύναμου απαλλάσσει μερικώς ή πλήρως το φοιτητή από την απαίτηση αυτή. Επιτυχία σε περιεκτική εξέταση που διενεργείται το αργότερο μέχρι το πέμπτο εξάμηνο σπουδών. Παρουσίαση σε τριμελή επιτροπή της πρότασης για διδακτορική διατριβή. Εκπόνηση πρωτότυπης διατριβής που να αποτελεί σημαντική προσφορά στο οικείο γνωστικό αντικείμενο. Υποστήριξη της διατριβής ενώπιον πενταμελούς εξεταστικής επιτροπής. Ο συνολικός χρόνος απόκτησης διδακτορικού διπλώματος δεν μπορεί να υπερβεί τα οκτώ έτη από τη μέρα εισδοχής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Διδακτορική διατριβή μπορεί να κατατεθεί μόνο αφού παρέλθουν έξι εξάμηνα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας: http://www.ucy.ac.cy/aasw 

2.5. Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για το πρόγραμμα μαθημάτων;

Το πρόγραμμα μαθημάτων κοινοποιείται κάθε εξάμηνο πριν την περίοδο εγγραφών στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας: http://www.ucy.ac.cy/fmweb/el/schedule-of-classes 

2.6. Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για το πρόγραμμα εξετάσεων;

Το πρόγραμμα εξετάσεων κοινοποιείται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας: http://www.ucy.ac.cy/fmweb/el/exam-schedule 

2.7. Το Πανεπιστήμιο προφέρει μαθήματα Ελληνικών ως ξένη γλώσσα;

Από το ακαδημαϊκό έτος 1998-99, λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας. Τα μαθήματα του Σχολείου μπορούν να παρακολουθήσουν ιδιώτες από την Κύπρο και το εξωτερικό, μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου, μεταπτυχιακοί φοιτητές, φοιτητές ανταλλαγής κ.ά. Οι φοιτητές των προγραμμάτων LLP/ERASMUS μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν το θερινό εντατικό πρόγραμμα (που προσφέρεται κάθε Αύγουστο) ή ένα από τα υπόλοιπα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής, ανάλογα με τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επιπλέον, το Σχολείο προσφέρει εντατικά μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής, ποικίλης διάρκειας, σε ειδικά ακροατήρια, π.χ. παιδιά αποδήμων, συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων. Η σχετική ιστοσελίδα είναι: http://www.ucy.ac.cy/mogr/el/courses

[Πίσω στην αρχή]

ΜΕΡΟΣ Γ: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Ι. Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο.

ΙΙ. Χρήσιμοι Χάρτες.

ΙΙΙ. Υπεύθυνη Δήλωση για αποφυγή παράλληλης απασχόλησης.

ΙV. Διαγράμματα Ροής Διαδικασίας Εξασφάλισης Αριθμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Εγγραφής Αλλοδαπού για Ευρωπαίους Πολίτες.

 

[Πίσω στην αρχή]