Φοιτητές για Σπουδές, Ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22
- COVID-19
- Γενικές Πληροφορίες για την Κινητικότητα Φοιτητών για Σπουδές 2021-2022
- Πώς να κάνω αίτηση αν ενδιαφέρομαι
- Γλωσσική Υποστήριξη OLS
- Πού μπoρώ να βρω πληροφορίες για ασφάλειες που προσφέρουν κάλυψη έναντι ατυχημάτων, έναντι τρίτου και ιατροφαρμακευτική;
- Άλλες χρήσιμες συνδέσεις
- Στοιχεία επικοινωνίας
COVID-19 |
Το ξέσπασμα του Κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των σχολείων, πανεπιστημίων, εκπαιδευτικών κέντρων, επιχειρήσεων κ.ά. μαζί με το ταυτόχρονο κλείσιμο των συνόρων ορισμένων χωρών, των περιορισμών στη διακίνηση των κατοίκων των επηρεαζόμενων χωρών είχε σοβαρές επιπτώσεις και στο Πρόγραμμα Erasmus+.
Παρόλες τις δυσκολίες το Πρόγραμμα συνεχίζει κανονικά λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όλων των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό και προσαρμόζεται ανάλογα.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 22-09-2021 – ΝΕΟ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Γενικές Πληροφορίες για την Κινητικότητα Φοιτητών για Σπουδές 2021-2022 |
Το Πρόγραμμα Erasmus+ σου δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσεις σε ένα άλλο ευρωπαΊκό πανεπιστήμιο με το οποίο το Τμήμα σου έχει συμφωνία Erasmus. Σαν φοιτητής Εrasmus μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα και να κάνεις εξετάσεις και να μεταφέρεις τις πιστωτικές μονάδες ECTS από το πανεπιστήμιο υποδοχής στο Πανεπιστήμιο Κύπορυ. Τα μαθήματα που παρακολούθησες στο εξωτερικό και οι πιστωτικές μονάδες ECTS θα μετρούν για το πτυχίο σου.
Εάν διακινείσαι εντός των Σχεδίων της Πρόσκλησης 2020 μπορείς να συμμετέχεις από 3-12 μήνες.
Εάν διακινείσαι εντός των Σχεδίων της Πρόσκλησης 2021 μπορείς να συμμετέχεις από 2-12 μήνες.
Η χρηματοδότηση και κάποιοι κανόνες διαφοροποιούνται μεταξύ των δύο Σχεδίων.
Erasmus+ Σπουδές: Το Πρόγραμμα, πλεονεκτήματα και προυποθέσεις για συμμετοχή, και προορισμοί
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου μπορούν από το δεύτερο χρόνο και μετά να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης για συμπλήρωση μέρους των σπουδών τους (ένα ή δύο εξάμηνα) (μέχρι 12 μήνες σε κάθε κύκλο σπουδών για Erasmus σπουδές και τοποθετήσεις).
Οι φοιτητικές αυτές ανταλλαγές βασίζονται στην αμοιβαία αναγνώριση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων απο τα πανεπιστήμια αποστολής και αποδοχής. Αυτό γίνεται με την εφαρμογή των προνοιών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης των Πιστωτικών Μονάδων (European Credit Transfer and Accumulation System ECTS). Στο σύστημα αυτό 60 διδακτικές μονάδες ECTS αντιπροσωπεύουν το φόρτο εργασίας ενός ακαδημαϊκού έτους ενώ 30 μονάδες ECTS κάθε εξάμηνο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των ανταλλαγών αυτών η ύπαρξη διαπανεπιστημιακής συμφωνίας ERASMUS+ μεταξύ των δύο ιδρυμάτων αποστολής και αποδοχής στο θέμα της σπουδής του φοιτητή.
Tο Πρόγραμμα Erasmus+ σου δίνει χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσεις αυτή την ανταλλαγή, δεν πληρώνεις δίδακτρα στο πανεπιστήμιο υποδοχής και έχεις πλήρη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει αυτό στους δικούς του φοιτητές.
Στα πλαίσια της νέας Προγραμματικής περιόδου Erasmus 2021-2027, για το 2021-2022 για τα εγκεκριμένα σχέδια κινητικότητας 2021, επιτρέπεται η μικτή κινητικότητα δηλαδή η κινητικότητα εξ’αποστάσεως σε συνδυασμό με φυσική κινητικότητα (ελάχιστη διάρκεια φυσικής κινητικότητας 2 μήνες μέγιστη 12 μήνες). όπως επίσης και η κινητικότητα διδακτορικών φοιτητών για μικρή διάρκεια, 5-30 ημέρες.
Πού μπορείς να πας;
Υπάρχουν συμφωνίες με πάνω από 300 πανεπιστήμια σε 30 χώρες προορισμού. Μπορείς να πας:
- σε μια από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Ιταλία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία,
- σε μια από τις 3 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου: Ισλανδία, Λιίχτενσταϊν και Νορβηγία και
- στις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες: Τουρκία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία και σε κάποιες χώρες εκτός Ευρώπης με τις οποίες υπάρχουν συνεργασίες.
Μετά το BREXIT επιτρέπονται κινητικότητες προς το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2023 στα πλαίσια εγκεκριμένων σχεδίων κινητικότητας του 2019 και 2020, υπό προϋποθέσεις και στα πλαίσια των περιορισμών που θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ότι αφορά στη θεώρηση εισόδου στη χώρα (entry visa).
Περισσότερες πληροφορίες υπάχρουν στην ιστοσελίδα της Εθνικής Υπηρεσίας Εrasmus Κύπρου (ΙΔΕΠ Δια Βίου Μάθησης)
Η λίστα με τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια όπου οι φοιτητές μπορούν να διακινηθούν ανανεώνεται κάθε χρόνο επομένωςη τελευταία της έκδοση είναι διαθέσιμη κάθε φορά που δημοσιεύεται νέα πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων.
Πώς να κάνω αίτηση αν ενδιαφέρομαι |
Οι διαθέσιμες θέσεις (μετά την κατανομή του χειμερινού εξαμήνου 2021-2022) σε τμήματα που είχαν κινητικότητα το χειμερινό εξάμηνο, φαίνονται πιο κάτω (πατήστε πάνω στο όνομα του τμήματος).
Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Τμήμα Πληροφορικής, Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής, Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, Τμήμα Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Οικονομικών, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης και Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (κοινές συμφωνίες), Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
Για όλα τα υπόλοιπα τμήματα ισχύουν όλες οι θέσεις που θα βρείτε κάτω από τον Σύνδεσμο Συμφωνίες Erasmus 2021-2022
2. Υπόβαλε την αίτηση σου μέσω του UCY Portal στο www.ucy.ac.cy/mobility
μεταξύ 16/09/2021 και 28/09/2021
3. Συνδέσου στο portal με το username και password σου επιλέγοντας την κατηγoρία Erasmus για σπουδές.
Στην αίτηση σου θα πρέπει να ανεβάσεις και σκαναρισμένη την αναλυτική σου βαθμολογία (τυπωμένη από το banner web) όπως επίσης και το πιστοποιητικό γνώσης της γλώσσας διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο υποδοχής (επίπεδο Β2) (εξαιρούνται τα ελληνικά πανεπιστήμια).
Η προθεσμία υποβολής των διαδικτυακών αιτήσεων είναι η 28η Σεπτεμβρίου 2021.
Μπορείς να παρακολουθείς το στάδιο της αίτησης του μέσω του Συστήματος (οδηγός χρήσης του Συστήματος).
Η τελική επιλογή των φοιτητών που θα συμμετέχουν θα γίνει από τα Τμήματα αρχές Οκτωβρίου 2021 βάσει των κριτηρίων επιλογής που έχει θέσει το κάθε Τμήμα. – πάτησε εδώ για τα κριτήρια
Το κάθε τμήμα έχει το δικό του Συντονιστή Erasmus. Κάποια Τμήματα έχουν διαφορετικούς Συντονιστές σε κάθε κατεύθυνση σπουδών. Βρες εδώ τους Ακαδημαϊκούς Συντονιστές Erasmus Τμημάτων ανά Σχολή!
Ποια είναι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία μετά την έγκριση μου; Βρες την απάντηση εδώ!
Σαν φοιτητής του ΠΚ μπορώ να συμμετέχω σε κινητικότητα σε πανεπιστήμιο στη χώρα μόνιμης διαμονής μου; Βρες την απάντηση εδώ!
Μπορώ να παρατείνω τη φοίτηση μου για ακόμα ένα εξάμηνο (iισχύει μόνο για τους φοιτητές του χειμερινού εξαμήνου); Βρες την απάντηση εδώ!
Είμαι φοιτητής με αναπηρία και θέλω να συμμετέχω στο Πρόγραμμα. Τι πρέπει να γνωρίζω. Βρες την απάντηση εδώ!
Τι χρηματοδότηση έχει το Πρόγραμμα Erasmus+ για Σπουδές για μένα; |
Δικαιούσαι να πάρεις επίδομα ταξιδιού αν αναχωρήσεις και επιστρέψεις σε αεροδρόμιο της Κύπρου και επίσης επίδομα διαμονής διατροφής ανάλογα με τη χώρα προορισμού σου.
Χρηματοδότηση στα πλαίσια του εγκεκριμένου Σχεδίου της Πρόσκλησης 2020 – Επιδομα ταξιδιού και Επίδομα διαμονής – διατροφής για φυσική κινητικότητα 3-12 μήνες
Χρηματοδότηση στα πλαίσια του εγκεκριμένου Σχεδίου της Πρόσκλησης 2021 – Επίδομα ταξιδιού και Επίδομα διαμονής – διατροφής για φυσική κινητικότητα 2-12 μήνες, και Επίδομα διαμονής – διατροφής για μικρής διάρκειας κινητικότητα διδακτορικών φοιτητών, 5-30 ημέρες –
Γλωσσική Υποστήριξη OLS |
Όλοι οι φοιτητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Erasmus+ Σπουδές θα πρέπει να αυτοαξιολογηθούν στη γλώσσα διδασκαλίας τους ή στην ομιλούμενη γλώσσα της χώρας υποδοχής τους μέσω ενός ηλεκτρονικού εργαλείου του OLS (OLS assessment).
Από την αξιολόγηση εξαιρούνται οι φοιτητές που συμμετέχουν σε κινητικότητα σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα όπου η γλώσσα είναι τα ελληνικά.
Οι φοιτητές έχουν επίσης τη δυνατότητα online παρακολούθησης μαθημάτων γλώσσας (OLS Courses).
Το εργαλείο προσφέρεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες: αγγλικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, εσθονικά, ιρλανδικά (γαελικά), ισπανικά, ιταλικά, κροατικά, λετονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά, τσεχικά και φινλανδικά.
Κάνοντας γλωσσική αξιολόγηση μέσω της OLS πριν μεταβούν στο εξωτερικό, οι συμμετέχοντες στο Erasmus+ μπορούν να διαπιστώσουν το επίπεδο των γνώσεών τους στη γλώσσα στην οποία θα σπουδάσουν, θα εργαστούν ή θα προσφέρουν εθελοντική εργασία. Η αξιολόγηση αυτή πριν από την αναχώρηση είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης (πλην αυτών που έχουν τη συγκεκριμένη γλώσσα ως μητρική ή άλλων δεόντως αιτιολογημένων περιπτώσεων). Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι οι φοιτητές διαθέτουν το γλωσσικό επίπεδο που απαιτεί το ίδρυμα υποδοχής. Τα αποτελέσματα της γλωσσικής αξιολόγησης δεν αποκλείουν από τη δυνατότητα συμμετοχής στο Erasmus+.
Οι συμμετέχοντες που επιθυμούν να βελτιώσουν το επίπεδο των γλωσσικών τους δεξιοτήτων έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν γλωσσικά μαθήματα μέσω διαδικτύου πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο εξωτερικό. Τα μαθήματα αυτά περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων με «ζωντανή καθοδήγηση», όπως ατομικές συνεδρίες διδασκαλίας και μαζικά ανοικτά διαδραστικά μαθήματα (MOOCs: massive open online courses). Οι συμμετέχοντες που γνωρίζουν ήδη επαρκώς (επίπεδο B2 τουλάχιστον) την κύρια γλώσσα που θα χρησιμοποιήσουν στο εξωτερικό μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα της γλώσσας της χώρας υποδοχής, υπό την προϋπόθεση ότι η γλώσσα αυτή είναι διαθέσιμη στην OLS.
Στις περιπτώσεις όπου η κύρια γλώσσα δεν καλύπτεται από την OLS, παρέχεται γλωσσική υποστήριξη με άλλα μέσα από το ίδρυμα αποστολής ή υποδοχής. Κατά την επιστροφή τους, οι συμμετέχοντες κάνουν μια τελική αξιολόγηση, η οποία τους επιτρέπει να εκτιμήσουν την πρόοδο που σημείωσαν κατά τη διάρκεια παραμονής στους στο εξωτερικό.
Πού μπορώ να βρω διαμονή; |
Μπορείς να απευθυνθείς στο πανεπιστήμιο υποδοχής ή να ψάξεις μέσω ιστοσελίδων που προσφέρουν διαμονή στον ιδιωτικό τομέα
- ERASMUS STUDENT NETWORK – ESN: http://www.esn.org/
- UNIPLACES: www.uniplaces.com/
- HOUSINGANYWHERE: https://housinganywhere.com/
- Erasmus Play
Moreover, you will be able to book in total safety since all accommodation are provided by verified platforms. Book your student housing in Europe in 3 steps:
• Compare all available accommodation.
• Click and book in a totally secure way. ”

Πού μπoρώ να βρω πληροφορίες για ασφάλειες που προσφέρουν κάλυψη έναντι ατυχημάτων, έναντι τρίτου και ιατροφαρμακευτική; |
- Εθνική Μονάδα Erasmus της Κύπρου – Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης
- ERASMUS STUDENT NETWORK CYPRUS- ESN NICOSIA
- e-mail επικοινωνίας: infoevents.esnnicosia@gmail.com
- site: www.esncy.org
- facebook page: https://www.facebook.com/esnnicosia/
Στοιχεία επικοινωνίας |
και στην ηλεκτρονική διεύθυνση erasmus@ucy.ac.cy