Στρατηγική διεθνοποίησης 2021-2025
Εισαγωγή
Σύμφωνα με το όραμα του Πανεπιστημίου Κύπρου (UCY), όπως αναφέρεται στο Στρατηγικό Σχέδιο 2021-2025, το ΠΚ φιλοδοξεί να αναδειχθεί ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και να γίνει φάρος επιστημονικής σκέψης, ήθους και δημιουργικότητας στην ευρύτερη ευρωμεσογειακή περιοχή. Ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η διεθνοποίηση του ΠΚ , η οποία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του και τη διεθνή αναγνώρισή του μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου.
Η στρατηγική διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Κύπρου περιλαμβάνει τις ακόλουθες παραμέτρους:
- Η ανάπτυξη διεθνών στρατηγικών σχέσεων για την ενθάρρυνση της κινητικότητας των φοιτητών, του προσωπικού και των αποφοίτων (π.χ. μέσω του προγράμματος Erasmus+, συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα και οργανισμούς, απόκτηση διεθνούς εργασιακής εμπειρίας)
- Η ανάπτυξη διεθνών στρατηγικών σχέσεων για την ενίσχυση της έρευνας και της διδασκαλίας
- Η πρόσληψη διεθνών φοιτητών σε υφιστάμενα ή νέα προγράμματα σπουδών, καθώς και η συνεχής υποστήριξή τους
- Ανάπτυξη διεθνών δραστηριοτήτων
- Αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών του ΠΚ σε διεθνείς ατομικούς ή ομαδικούς διαγωνισμούς
Η ανάπτυξη και η ενίσχυση της διεθνοποίησης του ΠΚ μπορεί να επιτευχθεί με:
Βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης
- Ανάπτυξη μιας στρατηγικής διεθνοποίησης στο σπίτι (I@H)
- Ενίσχυση της δέσμευσης του ΠΚ για διεύρυνση της συμμετοχής και της ενσωμάτωσης, μέσω της ανάπτυξης του νέου Γραφείου Πολυμορφίας, Ενσωμάτωσης και Ισότητας.
- Θέσπιση των κατάλληλων μηχανισμών όσον αφορά τη διασφάλιση της ποιότητας σε σχέση με τη διεθνή διαπίστευση και αναγνώριση.
- Ενίσχυση της ποιότητας μέσω της κινητικότητας και της διασυνοριακής συνεργασίας.
- Συνεργασία με διεθνείς φοιτητές/φοιτήτριες του ΠΚ για την περαιτέρω βελτίωση των διεθνών διαστάσεων της διδασκαλίας και της μάθησης.
- Συστηματική ανάπτυξη, αξιολόγηση και εκσυγχρονισμός των ακαδημαϊκών προγραμμάτων, ώστε να είναι συγκρίσιμα και ανταγωνιστικά με άλλα προγράμματα σπουδών διεθνώς, δημιουργώντας έτσι μια πολυπολιτισμική κοινωνία μέσω της διεθνοποίησης των προγραμμάτων σπουδών.
- Επέκταση των ευκαιριών για τους φοιτητές/φοιτήτριες να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών τους και αξιοποίησης ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων, όπως το Erasmus+ και το Erasmus + International.
- Ανάπτυξη ενός «Προγράμματος Σπουδών στο Εξωτερικό» για την ενθάρρυνση των φοιτητών/φοιτητριών να σπουδάσουν σε άλλα πανεπιστήμια παγκοσμίως, εκτός του προγράμματος Erasmus+, και να δίνοντας υποτροφίες για τους σκοπούς αυτούς.
- Υποστήριξη της συμμετοχής των φοιτητών/φοιτητριών σε διεθνείς δραστηριότητες και σε διεθνή φοιτητικά δίκτυα/ενώσεις.
- Ανάπτυξη και ενίσχυση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών πρωτευόντων και δευτερευόντων προγραμμάτων σπουδών που έχουν διεθνή χαρακτήρα, όπως περιφερειακές σπουδές, διεθνείς σπουδές και οι ξένες γλώσσες.
- Παροχή ευκαιριών στο διοικητικό προσωπικό να μεταβεί στο εξωτερικό σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.
- Εφαρμογή της ηλεκτρονικής μάθησης στη διδασκαλία, μέσω της ανάπτυξης υποδομών, μηχανισμών και προγραμμάτων ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
- Διευκόλυνση της συμμετοχής των φοιτητών/φοιτητριών σε διεθνείς εθελοντικές οργανώσεις/δραστηριότητες.
- Προώθηση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ως θεμελίωσης μαθημάτων για την εισαγωγή διεθνών φοιτητών/φοιτητριών σε μαθήματα ελληνικής διδασκαλίας, με τη χρήση διεθνών εξετάσεων, δηλαδή GCEs.
Βελτίωση της ποιότητας της έρευνας
- Εξασφάλιση αποτελεσματικής επικοινωνίας των διεθνών ευκαιριών χρηματοδότησης σε ολόκληρο το ΠΚ, μέσω της στενής συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων και της Υπηρεσίας Υποστήριξης Έρευνας και Καινοτομίας.
- Διασφάλιση της χρήσης βασικών εταιρικών σχέσεων για τη προσέλκυση αυξημένης διεθνούς χρηματοδότησης της έρευνας, δηλαδή διεθνοποίησης της ερευνητικής δραστηριότητας.
- Αύξηση του όγκου των εργασιών/άρθρων που δημοσιεύονται σε περιοδικά υψηλού αντίκτυπου που συν-συντάχθηκαν με διεθνείς εταίρους.
- Ενίσχυση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων του διοικητικού προσωπικού που συμμετέχει στην υποστήριξη των ερευνητών στην προετοιμασία προτάσεων, με τη χρηματοδότηση της συμμετοχής τους σε διεθνή σεμινάρια/συνέδρια.
- Δημιουργία κοινών ερευνητικών ιδρυμάτων με πανεπιστήμια/ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.
- Ενθάρρυνση των φοιτητών/φοιτητριών να διεξάγουν ερευνητικές δραστηριότητες σε άλλα πανεπιστήμια/ερευνητικά κέντρα, μέσω του προγράμματος Erasmus+.
Ενίσχυση της διεθνούς φήμης και προβολής του ΠΚ
- Προώθηση της ανάπτυξης διεθνών στρατηγικών συνεργασιών και κοινών επιχειρήσεων με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ώστε να προσφέρονται κοινά προγράμματα σπουδών, διατμηματικά μαθήματα, και να διευκολύνεται η ανταλλαγή φοιτητών/φοιτητριών και προσωπικού κλπ.
- Ενεργός συμμετοχή σε μια σειρά πανεπιστημιακών δικτύων και ενώσεων.
- Ενεργοποίηση των υφιστάμενων σχέσεων του ΠΚ και συμμετοχή σε νέες ενεργές συνεργασίες με ιδρύματα διεθνώς, μέσω της υπογραφής διμερών συμφωνιών συνεργασίας.
- Ανάπτυξη ενεργών σχέσεων στην ΕΕ και άλλα διεθνή προγράμματα, τα οποία θα βοηθήσουν στη στρατηγική δέσμευση σε σχέσεις ανάπτυξης ικανοτήτων με τις περιφέρειες/χώρες-στόχους.
- Διοργάνωση διεθνών συνεδρίων/συναντήσεων σε τοπικό επίπεδο και ιδιαίτερα εντός της πανεπιστημιούπολης.
- Απόκτηση πρόσβασης στα παγκόσμια επιχειρηματικά δίκτυα, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας διεθνούς κοινότητας εντός του ΠΚ.
- Προώθηση ευκαιριών κινητικότητας του προσωπικού σε ιδρύματα εταίρους (είτε στο πλαίσιο συμφωνιών Erasmus+ είτε συμφωνιών συνεργασίας) για την ενίσχυση του ερευνητικού και διδακτικού προφίλ του Πανεπιστημίου.
- Προσφορά υποτροφιών σε διεθνείς φοιτητές/φοιτήτριες για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.
- Αποτελεσματική επικοινωνία των διεθνών εξελίξεων στην έρευνα και τη διδασκαλία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς φορείς.
- Διατήρηση μιας βάσης δεδομένων κεντρικά, αναφορικά με τις διεθνείς δραστηριότητες εντός του ΠΚ.
- Συνεχής επικοινωνία με Πρεσβείες και Προξενεία στην Κύπρο και το εξωτερικό.
- Στενή συνεργασία με την κυπριακή και ελληνική Ομογένεια.
- Συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς.
- Συμμετοχή αποφοίτων και ακαδημαϊκών από το εξωτερικό, στην προώθηση του ΠΚ διεθνώς.
- Ενίσχυση του διεθνούς αντίκτυπου του ΠΚ όπως αντικατοπτρίζεται στις διεθνείς πανεπιστημιακές κατατάξεις.
- Υποστήριξη διεθνών εκδόσεων υψηλής ποιότητας για την προώθηση του ΠΚ στο εξωτερικό.
- Χρήση μιας σειράς μέσων επικοινωνίας και μάρκετινγκ για την ανάδειξη του ΠΚ στη διεθνή κοινότητα.
- Μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας των επισκέψεων προσωπικού σε συνεργαζόμενους οργανισμούς ή της συμμετοχής τους σε συνέδρια στο εξωτερικό, για την προβολή επιτευγμάτων του ΠΚ στην έρευνα και τη διδασκαλία.
- Υποστήριξη της πρόσληψης διεθνούς προσωπικού, εξέλιξη που συνάδει με τον στόχο της ενίσχυσης της ικανότητας του ΠΚ να προσελκύει διεθνώς ανταγωνιστικό προσωπικό.
- Ενίσχυση και ανάπτυξη όλων των εσωτερικών οντοτήτων που εμπλέκονται στις διεθνείς σχέσεις, ώστε να υποστηριχθεί η στρατηγική και η διασύνδεση με άλλες οντότητες.
Προετοιμασία των φοιτητών/φοιτητριών για τη ζωή και την εργασία σε έναν διαπολιτισμικό κόσμο
- Αποτελεσματική φοιτητική συμμετοχή στην Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων – YUFE.
- Περαιτέρω ανάπτυξη πολιτικών απαγόρευσης των διακρίσεων και ανάπτυξη πολιτικών για την ένταξη των προσφύγων στα προγράμματα του ΠΚ, μέσω του Γραφείου Πολυμορφίας, Ενσωμάτωσης και Ισότητας.
- Προσέλκυση διεθνών φοιτητών/φοιτητριών, μέσω της συμμετοχής σε εκπαιδευτικές εκθέσεις και επισκέψεις που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας ή άλλες εθνικές αρχές, εμπορικά επιμελητήρια ή δίκτυα.
- Διερεύνηση πρακτικών τρόπων ενθάρρυνσης των φοιτητών/φοιτητριών να σπουδάσουν στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, καθώς και άλλων προγραμμάτων ανταλλαγών (τουλάχιστον ένα εξάμηνο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους) – Παράθυρα Κινητικότητας
- Ανάπτυξη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε ξένες γλώσσες για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών.
- Ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών για την κάλυψη των απαιτήσεων των διεθνών φοιτητών.
- Διευκόλυνση της ανάπτυξης διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων με ιδρύματα του εξωτερικού.
- Προώθηση ευκαιριών κατάρτισης του εξερχόμενου προσωπικού με τη χρήση του προγράμματος Erasmus+ και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
- Διοργάνωση Θερινών/Χειμερινών Σχολείων σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους.
- Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης
- Διοργάνωση θερινών μαθημάτων σε συγκεκριμένους/εξειδικευμένους τομείς που σχετίζονται με τις τρέχουσες τάσεις σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους.
- Προσφορά εξατομικευμένων μαθημάτων στα αγγλικά.
- Πρόσληψη διεθνούς ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού.