Τα Γερμανικά είναι η γλώσσα με το μεγαλύτερο ποσοστό φυσικών ομιλητών στο πλαίσιο της ΕΕ. Τα μιλούν στη Γερμανία, Αυστρία και η πλειοψηφία των Ελβετών. Μέσα στον ακαδημαϊκό κόσμο, η καλή γνώση της Γερμανικής θεωρείται πολύ σημαντική σε τομείς, όπως, οι Κλασικές Σπουδές, Φιλοσοφία, Αρχαιολογία και Ιστορία. Η δομή του προγράμματος γερμανικής γλώσσας έχει οργανωθεί με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες. Αναπτύσσει και τα τέσσερα επίπεδα επικοινωνιακών ικανοτήτων (λήψη, διαμεσολάβηση, παραγωγή και αλληλεπίδραση), καθώς, επίσης, και γνώσεις σε θέματα κοινωνίας και κουλτούρας, μέσω της χρήσης διαφόρων μεθοδολογιών. Αυτές οι μεθοδολογίες βασίζονται στην αλληλεπίδραση μέσω της χρήσης αυθεντικού υλικού, το οποίο περιλαμβάνει μοντέρνα μέσα, όπως ταινίες, και την αξιοποίηση ηλεκτρονικών πηγών, όπως το διαδίκτυο και το Blackboard.

 

Μαθήματα

ΓΛΩ 070 Γερμανικά – Αρχάριοι Ι (5 ECTS)
Αυτό το μάθημα βοηθά τους φοιτητές να λειτουργούν χρησιμοποιώντας βασικές έννοιες ακρόασης, ανάγνωσης, διαμεσολάβησης κειμένων, γραφής και προφορικής και διαδικτυακής αλληλεπίδρασης στη Γερμανική. Αναπτύσσει την ικανότητά τους στη χρήση και στην κατανόηση απλών προτάσεων, με απλή δομή και λεξιλόγιο σχετικό με θέματα ρουτίνας (π.χ. προσωπικά δεδομένα, χώρες, καφετέριες, γλώσσες, καθημερινές δραστηριότητες, προσανατολισμός σε ένα κτήριο, κ.ά.).

Η διδασκαλία εναρμονίζεται με το επίπεδο Α1.1+ του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες.
ΓΛΩ 071 Γερμανικά – Αρχάριοι ΙI (5 ECTS)
Προαπαιτούμενο: ΓΛΩ 070 ή ισότιμο.

Σ’ αυτό το επίπεδο ενισχύονται περαιτέρω όλες οι δεξιότητες επικοινωνίας. Το μάθημα βοηθά τους φοιτητές να αντιληφθούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες σε συναφή θέματα (εστιατόρια, προσανατολισμό στην πόλη, διακοπές, πινακίδες, ψώνια, μόδα, υγεία κ.ά.).

Στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του επιπέδου Α1.2/Α2.1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες.
ΓΛΩ 072 Γερμανικά – Μέσο Επίπεδο Ι (5 ECTS)
Προαπαιτούμενο: ΓΛΩ 071 ή ισότιμο.

To μάθημα αυτό ενισχύει περαιτέρω τις δεξιότητες επικοινωνίας των φοιτητών, επιτρέποντας τους να αντεπεξέρχονται σε θέματα ρουτίνας, εκφράσεις για την οικογένεια, ταξίδια / μετακινήσεις, δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο, εξόδους, εστιατόρια, κ.λπ.

Στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του επιπέδου Α2 του ΚΕΠΑ.
ΓΛΩ 073 Γερμανικά – Μέσο Επίπεδο ΙΙ (5 ECTS)
Προαπαιτούμενο: ΓΛΩ 072 ή ισότιμο.

Αυτό τo μάθημα δίνει στους φοιτητές την ικανότητα να επικοινωνούν με περισσότερη αυτοπεποίθηση τόσο στην προφορική όσο και στην γραπτή τους έκφραση για να περιγράφουν εμπειρίες, συναισθήματα, πλάνα για το μέλλον, επιθυμίες και όνειρα, να δίνουν αιτιολογήσεις για την άποψη τους σχετικά με την κατοικία, κουλτούρα, εφευρέσεις, εργασία, εκπαίδευση και την ιστορία της Γερμανίας, ταινίες κ.α. και να έρθουν σε στενή επαφή με τα πολιτιστικά θέματα στις γερμανόφωνες χώρες.

To μάθημα στοχεύει το επίπεδο Β1.1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και εξασφάλιση βαθμολογίας 7 και πάνω, οι φοιτητές που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα από το Χειμερινό εξάμηνο 2022 και μετά θα μπορούν να λαμβάνουν «Πιστοποιητικό Ξένης Γλώσσας» για το πιο πάνω αναφερόμενο επίπεδο.

Διάφορα

Self tests according to the levels of the CEFR of:

Testen Sie Ihr Deutsch https://www.goethe.de/de/spr/kup/tsd.html

Information on external exams/Πληροφορίες για εξωτερικές εξετάσεις based on the CEFR of Languages/German Examinations: https://www.goethe.de/de/spr/kup/prf.html

Free exercises for practise/Δωρεάν ασκήσεις:

https://www.goethe.de/de/spr/ueb.html
https://learngerman.dw.com/de/overview
https://www.deutschakademie.de/online-deutschkurs/

https://politis.com.cy/politis-news/kypros/mpirgkit-ziartidoy-i-gynaika-poy-ezise-tin-ptosi-toy-teichoys/

Article:
 "Μπιργκίτ Ζιαρτίδου: Η γυναίκα που έζησε την πτώση του Τείχ
Συμμετοχή στις Εβδομάδες τις Γερμανικής Γλώσσας organized by the embassies of Germany, Austria and Switzerland