Μήνυμα Καλωσορίσματος
Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου ιδρύθηκε το 2006. Αποστολή του είναι η παροχή ποιοτικής νομικής παιδείας. Το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 σηματοδότησε την έναρξη του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών νομικής – το πρώτο αναγνωρισμένο πτυχίο νομικής στην Κύπρο. Η έναρξη των πρώτων μεταπτυχιακών προγραμμάτων νομικής πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 για το διδακτορικό πρόγραμμα (PhD) και τον Ιανουάριο του 2019 για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα (LLM). Το Τμήμα προσφέρει επίσης, από το 2006, νομικά μαθήματα στους φοιτητές άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου ως μαθήματα ελεύθερης επιλογής ή ως μαθήματα ενταγμένα σε προγράμματα σπουδών.
Το Τμήμα Νομικής πρωτοστατεί στη μελέτη του Κυπριακού δικαίου και την ανάπτυξή του με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και τις προκλήσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι νομικές σπουδές του Τμήματος αποβλέπουν στην καλλιέργεια κριτικής νομικής σκέψης, με το συνδυασμό θεωρίας, ειδικών γνώσεων και πρακτικού πνεύματος.
Πέρα από τα υψηλά πρότυπα διδασκαλίας, μια από τις βασικές προτεραιότητες του Τμήματος είναι η καλλιέργεια της επιστημονικής έρευνας. Η διεθνής επιστημονική παρουσία των μελών του ακαδημαϊκού του προσωπικού είναι έντονη. Τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού έχουν σημαντική συμμετοχή σε διεθνείς, ευρωπαϊκές και εγχώριες ερευνητικές δραστηριότητες και προγράμματα. Παράλληλα, το Τμήμα διοργανώνει τακτικά πληθώρα επιστημονικών εκδηλώσεων που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα γνωστικών αντικειμένων, καθώς και σειρά ερευνητικών σεμιναρίων.
Αναπληρωτής Καθηγητής, Κ. Παρασκευά, Πρόεδρος Τμήματος
Αποστολή του Τμήματος
Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ένα νέο Τμήμα (ιδρύθηκε το 2006) που στοχεύει στην αριστεία στην έρευνα και τη διδασκαλία. Η αποστολή του Τμήματος Νομικής είναι να:
- παρέχει ποιοτική νομική εκπαίδευση στους/στις φοιτητές/τριες και τη νομική κοινότητα της Κύπρου και δευτερευόντως της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.
- να συμβάλει στην ανάπτυξη του κυπριακού δικαίου και ευρύτερα της νομικής επιστήμης και πρακτικής.
- να μελετά τα διεθνή και ευρωπαϊκά νομικά συστήματα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών τους στην ανάπτυξη του κυπριακού δικαίου, αλλά και άλλων νομικών συστημάτων.
- να αναπτύσσει τις μεθοδολογικές, ερευνητικές και συγγραφικές δεξιότητες των φοιτητών/τριών του.
- να προσφέρει εμπειρογνωμοσύνη στην κυπριακή κοινωνία.
Το Τμήμα είναι πρωτοπόρο στη μελέτη του κυπριακού δικαίου και στην ανάπτυξή του στο διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η μελέτη του δικαίου στο Τμήμα ενθαρρύνει την κριτική νομική σκέψη, μέσα από ένα συνδυασμό θεωρίας, εξειδικευμένης γνώσης και πρακτικού πνεύματος. Το Τμήμα επενδύει εξίσου στην καλλιέργεια της έρευνας. Η παρουσία του σε διεθνείς, ευρωπαϊκές και εγχώριες ερευνητικές δραστηριότητες είναι ήδη ισχυρή – ιδίως στο συνταγματικό δίκαιο, το ευρωπαϊκό δίκαιο, το διεθνές δίκαιο, το διεθνές και ευρωπαϊκό ιδιωτικό δίκαιο, το εμπορικό και εταιρικό δίκαιο, το δίκαιο του ανταγωνισμού και το τραπεζικό δίκαιο, το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, το ποινικό δίκαιο, τη φιλοσοφία του δικαίου, την ιστορία του δικαίου, το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το διοικητικό δίκαιο, το περιβαλλοντικό δίκαιο.