image

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

[email protected]

Ο Χαράλαμπος είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ από το οποίο αποφοίτησε με Άριστα το 2017. Περαιτέρω, το 2015 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ενώ το 2016 έγινε μέλος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αφού πέρασε με επιτυχία τα απαιτούμενα μαθήματα.
Ο Χαράλαμπος εργάζεται ως δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία. Στα πλαίσια των καθηκόντων του ασχολείται με το Τραπεζικό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο και το Οικογενειακό Δίκαιο. Επίσης, ο Χαράλαμπος εμφανίζεται ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων της Κύπρου, καθώς επίσης και του Διοικητικού Δικαστηρίου, των Οικογενειακών Δικαστηρίων, της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών καθώς επίσης και σε άλλες αρχές όπως είναι η Επιτροπή Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων.
Η έρευνα του Χαράλαμπου επικεντρώνεται στην παράγωγη αγωγή στο κοινό δίκαιο. Περαιτέρω δε, κύριο αντικείμενο της έρευνας του αποτελούν οι εξαιρέσεις που έχουν νομολογιακά εισαχθεί από τα Δικαστήρια της Κοινοπολιτείας στον κανόνα της υπόθεσης Foss v Harbottle σε μια προσπάθεια να αναθεωρηθεί η υπάρχουσα νομοθεσία στη Κύπρο με απώτερο σκοπό να προταθεί και να εισαχθεί το ιδανικό μοντέλο παράγωγης αγωγής στη κυπριακή νομοθεσία. Ο Χαράλαμπος είναι διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα νομικής του πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νικήτα Χατζημιχαήλ.

 

 

image

Κυριακή Χαραλάμπους

[email protected]

Η Κυριακή είναι διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Νομικής υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη. Η διδακτορική της διατριβή εξετάζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ ποινικής δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως διαμορφώνεται ιδιαίτερα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας κατά γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επίσης τη φεμινιστική θεωρία και τον νομικό φεμινισμό, ζητήματα φύλου και διαπλεκόμενων μορφών ανισότητας.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Σπουδές Φύλου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου από όπου αποφοίτησε ως πρωτεύσασα με Άριστα. Η μεταπτυχιακή της διατριβή είχε τον τίτλο: «Η Λογοθετική πλαισίωση της Σεξουαλικής Βίας κατά των γυναικών: Η συγκρότηση του Βιασμού στον δικαστικό λόγο στην Κύπρο». Επιπρόσθετα, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου στην κατεύθυνση Ποινική Δικαιοσύνη & Ανθρώπινα Δικαιώματα από όπου αποφοίτησε ως πρωτεύσασα με Άριστα. Η μεταπτυχιακή της διατριβή είχε τον τίτλο: «Ενδοοικογενειακή Βία και Μέτρα Θεραπείας και Επανόρθωσης: Η πρακτική του ΕΔΔΑ και η Ανάγκη για μία Προσέγγιση που θα θέτει το Θύμα και τις Συστημικές Αλλαγές στο Επίκεντρο».
Η Κυριακή εργάζεται ως δικηγόρος και είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2011.

 

 

image

Νικολέττα Επαμεινώνδα


[email protected]

Η Νικολέττα είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ξεκίνησε το 2018 υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Τατιάνας Συνοδινού. Έχει ολοκληρώσει την ανασκόπηση βιβλιογραφίας και την ερευνητική πρόταση, και τώρα είναι στο στάδιο συγγραφής! Η διδακτορική της διατριβή εξετάζει την αποτελεσματικότητα της Οδηγίας περί Εμπορικού Απορρήτου στις χώρες κοινοδικαίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Νικολέττα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Νομική με άριστα από το University of Durham (St John’s College) και προπτυχιακού από το University of Cambridge (Girton College). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την διανοητική ιδιοκτησία και το φαρμακευτικό/ κανονιστικό δίκαιο. Ασκεί επίσης την δικηγορία.

 

Δημοσιεύσεις:

co-author, Copyright in the Information Society: A Guide to National Implementation of the European Directive (2nd edn) (Cyprus chapter), Mar 1, 2019, Edward Elgar Publishing Limited

co-author, Overview of the national laws on electronic health records in the EU Member States: National Report for Cyprus, Apr 7, 2014, Milieu Ltd and Time.lex.

 

 

image

Ναυσικά Γρηγορίου

[email protected]

Η Ναυσικά εργάζεται ως Δικηγόρος και είναι μέλος τους Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2020. Είναι απόφοιτη Νομικής από το Nottingham Trent University και κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στο Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Queen Mary University of London.

Η Ναυσικά είναι διδακτορική φοιτήτρια υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Χαράλαμπου Παπαχαραλάμπους και η διδακτορική της διατριβή εξετάζει την παραβατικότητα ανηλίκων και έχει ως στόχο ένα πιο φιλικό σύστημα για τα παιδιά μέσω ενός προγράμματος αναμόρφωσης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το ποινικό δίκαιο, τα δικαιώματα των παιδιών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εγκληματολογία.

 

 

Αθηνά Ηροδότου

[email protected]

Η Αθηνά είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η διαδακτορική της διατριβή εξετάζει την υποχρέωση μη αναγνώρισης καταστάσεων που δημιουργούνται από σοβαρές παραβιάσεις διεθνών υποχρεώσεων και την εφαρμογή της εν λόγω υποχρέωσης στη θάλασσα, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη. Παράλληλα, εργάζεται ως σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας σε θέματα διεθνών συνθηκών. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως μεταπτυχιακή συνεργάτιδα στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε θέματα δημοσίου διεθνούς δικαίου, συνταγματικού δικαίου, εργατικού δικαίου και δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το γενικό διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, το δίκαιο των διεθνών συμβάσεων και ζητήματα κυριαρχίας. Η Αθηνά είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (LLM in Public International Law) από το University of Nottingham και πτυχίου Νομικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δημοσιεύσεις:
– Kombos, C., Herodotou, A., Stergiou, S., ‘Oath’ (2022) Max Planck Encyclopedia of Comparative Constitutional Law.
– Kombos, C., Herodotou, A., ‘Removal of Officials’ (2022) Max Planck Encyclopedia of Comparative Constitutional Law.
– Herodotou, A., Kombos, C., ‘Cyprus’, in Schneider S. M., Petrova T., Becker U. (eds.), Pension Maps: Visualising the Institutional Structure of Old Age Security in Europe and Beyond (2nd ed., MPISOC, 2021).
– Kombos, C., Herodotou, A., ‘A “bail-in” of social rights? The Cypriot experience of the financial crisis’ in Becker, U., Poulou, A., (eds.) Social Rights after the European Financial Crisis: The Constitution of the Welfare State under Pressure (Oxford University Press, 2020).
– Kombos, C. and Herodotou, A., ‘Economic, Social and Cultural Rights During the Crisis in Cyprus: The Interplay Between Domestic and External Normative Systems’ (2021) 7(1) Constitutional Review 92.
– Kombos, C., Herodotou, A., ‘(Un-)Constitutional Amendments: The Cypriot Paradigm’ (2019) 25(3) European Public Law 305-324.
– Constantinides, A., Herodotou, A., “Re Petition of Seif Eldin Mostafa Mohamed Emam, Decision on application for writ of habeas corpus, Civil Application No 121/2016; ILDC 2701 (CY 2017), 16 February 2017”, International Law in Domestic Courts (ILDC) Report, OUP (2018).

 

 

 

Ιωσηφίνα Ιωάννου

[email protected]

Η Ιωσηφίνα Α. Ιωάννου είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2020, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Χάρη Παπαχαραλάμπους. Η διδακτορική της μελέτη επικεντρώνεται σε μια συγκριτική επισκόπηση του θεωρητικού και πραγματικού ζητήματος του κανόνα της εξ ακοής μαρτυρίας αλλά και της αποδεκτότητας της σε ποινικές διαδικασίες.
Η Ιωσηφίνα είναι δικηγόρος και νομική σύμβουλος στην εταιρεία Ηλίας Α. Στεφάνου Δ.Ε.Π.Ε. από το 2019 αφότου ολοκλήρωσε την άσκησή της στην εταιρεία. Η πρακτική της επικεντρώνεται σε ευρύ φάσμα ποινικών αδικημάτων. Από το 2018 είναι Barrister-at-Law στο Bar of England Wales και είναι μέλος του the Honorable Society of Gray’s Inn.
Το 2017 η Ιωσηφίνα αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Nottingham Law School. Το 2018 εντάχθηκε στο επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών, Barrister Professional Training Course (BPTC) και κατά το ίδιο έτος απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλου του LL.M Masters in Law. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, η Iωσηφίνα, απέκτησε πρακτική εμπειρία αναλαμβάνοντας υποθέσεις Pro-Bono και παρακολουθώντας υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου. Καθώς επίσης, απέκτησε εμπειρία κατά την εργασία της σε δικηγορικά γραφεία τόσο στην Αγγλία, όσο και στην Κύπρο. Στα ακαδημαϊκά της έτη, συμμετείχε σε εικονικές δίκες (mock trials και mock applications), που οργανώνονταν από το Πανεπιστήμιο, από το Bar Society και από τα Inn of Courts, λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμούς όπου και έλαβε βραβεία και διακρίσεις.

 

 

Σοφοκλής Καρασαμάνης

[email protected]

Ο Σοφοκλής είναι διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Τατιάνας Συνοδινού. Η διδακτορική του διατριβή εξετάζει ζητήματα προστασίας των εργαζομένων κάτω από το εταιρικό δίκαιο (κυπριακό εταιρικό δίκαιο, ευρωπαϊκό εταιρικό δίκαιο, καθώς και το εταιρικό δίκαιο χωρών του κοινοδικαίου).
Ο Σοφοκλής έλαβε πτυχίο Κλασικών Σπουδών από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και μεταπτυχιακό Master of Studies in Modern Languages από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Oriel College). Έλαβε πτυχίο Νομικής από το Queen Mary, University of London και μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.Ο Σοφοκλής είναι Δικηγόρος της Δημοκρατίας στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.Δημοσιεύσεις:– Νομομάχεια (Νομικό φοιτητικό περιοδικό του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου): ‘Η νομική προστασία του χαλουμιού ως κοινοτικού σήματος’, Τεύχος 8 (2020).

 

 

image

Λουίζα Κοφινά 

[email protected]

Η Λουίζα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Σεπτέμβρη του 2019, υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Θωμά Παπαδόπουλου. Η διδακτορική της διατριβή πραγματεύεται την πιθανή σχέση μεταξύ των δικαίων του ανταγωνισμού και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, υπό το πρίσμα του ενωσιακού και αμερικανικού δικαίου.
Η Λουίζα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (LL.M.) στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατεύθυνση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2019) από το οποίο αποφοίτησε με άριστα (πρωτεύσασα). Περεταίρω, είναι απόφοιτη του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου (2015) από το οποίο έχει λάβει πτυχίο Νομικής με άριστα (πρωτεύσασα).
Η Λουίζα είναι εγγεγραμμένη δικηγόρος, μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2016 και σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος.

 

 

 image

Κυριάκος Κυριακίδης 

[email protected]

Ο Κυριάκος είναι διδακτορικός φοιτητής στο Tμήμα Nομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νικήτα Χατζημιχαήλ. H διδακτορική του έρευνα επικεντρώνεται στον ρόλο της διακριτικής ευχέρειας στην πολιτική δικαιοσύνη.
Ο Κυριάκος είναι εγγεγραμμένος δικηγόρος στην Κύπρο από το 2016 και εργάζεται, στο δικηγορικό γραφείο Σάββας Κυριακίδης στη Λευκωσία. Τυγχάνει κάτοχος πτυχίου νομικής (LL.B.) από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και μεταπτυχιακού (LL.M.) από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο.

 

image

Αντώνης Μίντζης

[email protected]

O Αντώνης είναι διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Σεπτέμβριο του 2020, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Χαράλαμπου Παπαχαραλάμπους. Η έρευνα του πραγματεύεται την ποινική αντιμετώπιση των εξαρτημένων δραστών από τα ναρκωτικά στη κυπριακή δικαιοσύνη. Ειδικότερα, με την έρευνα του επιδιώκει την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων για αντιμετώπιση των εν λόγω δραστών μέσω της θεραπείας.
Ο Αντώνης, είναι υπότροφος απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSC) στο «Ποινικό δίκαιο και Εξαρτήσεις» του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση «Νομική και Θεραπευτική μεταχείριση εξαρτημένων ατόμων» και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (LLM) του Πανεπιστημίου Κύπρου «Ποινική Δικαιοσύνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών του σπουδών εκπόνησε Διπλωματική Μελέτη με θέμα «Η αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και νομικού συστήματος της Κύπρου ως προς τους εξαρτημένους δράστες ναρκωτικών ουσιών. Δημιουργία Δικαστηρίων θεραπείας Ναρκωτικών». Στη παρούσα φάση βρίσκεται υπό δημοσίευση άρθρου του με θέμα «Γέφυρα μεταξύ Ποινικής Δικαιοσύνης και Θεραπευτικών κοινοτήτων (2020). Σήμερα ο Αντώνης μετά την ολοκλήρωση της άσκησης του στην Κύπρο το 2018, είναι εγγεγραμμένος δικηγόρος και δραστηριοποιείται κυρίως σε ποινικές υποθέσεις.

 

 

image

Ιωάννα Νεοφύτου

[email protected]

Η Ιωάννα είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, από τον Σεπτέμβριο του 2018, υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή, Χαράλαμπου Παπαχαραλάμπους. Η έρευνα της πραγματεύεται την διασταύρωση της νευροεπιστήμης και του Δικαίου, με απώτερο στόχο την γεφύρωση των θεωρητικών αμφισβητήσεων που άπτονται της φιλοσοφίας της ποινής με την δικαστηριακή πρακτική, κατά το στάδιο επιβολής της ποινής. Ειδικότερα, με την έρευνα της επιδιώκει να αξιολογήσει τον ρόλο που δύνανται να διαδραματίσουν τα νευροεπιστημονικά ευρήματα, αφενός στην αμφισβήτηση και διαμόρφωση της θεωρίας γύρω από τον σκοπό επιβολής της ποινής και αφετέρου, στην βελτιστοποίηση της αντεγκληματικής πολιτικής με βασική συνισταμένη την έννοια της επικινδυνότητας.

 

Η Ιωάννα κατέχει πτυχίο Νομικής (τετραετές) και μεταπτυχιακό δίπλωμα (διετές) στο Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών της σπουδών εκπόνησε Διπλωματική Μελέτη με θέμα το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης στα Εγκλήματα Διαφθοράς η οποία βαθμολογήθηκε με Άριστα. Κατά τα έτη 2016-2017 πραγματοποίησε την άσκηση της ως Δικηγόρος στην Αθήνα και διετέλεσε μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Σήμερα η Ιωάννα, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης της στην Κύπρο, είναι εγγεγραμμένη δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου και δραστηριοποιείται κυρίως σε ποινικές υποθέσεις.

 

 

image

Ελβίρα Παλλήκαρου

[email protected]

 

Η Ελβίρα είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Σεπτέμβριο του 2020, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νικήτα Ε. Χατζημιχαήλ. Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στην επιστημονική μαρτυρία εμπειρογνώμονα στο πλαίσιο αστικής δίκης.

Η Ελβίρα είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου (LL.B). Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Queen Mary University of London στο Ιατρικό Δίκαιο (LL.M) από όπου αποφοίτησε με άριστα. Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της διατριβής ασχολήθηκε με τη βαρύτητα της επιστημονικής μαρτυρίας ψυχιάτρων σε αστική δίκη.

Στη συνέχεια άσκησε τη μάχιμη δικηγορία ενώ από το 2019 εργάζεται στον Τομέα Νομικών της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παρουσιάσεις:

Rijeca Doctoral Conference RiDoc 2021: “Expert witness testimony in civil courts: Stengthening the credibility of a court decision”.

 

Κωνσταντίνος Παντελή

[email protected]

Ο Κωνσταντίνος είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη. Η έρευνα του επικεντρώνεται στο καθεστώς των Κυρίαρχων Περιοχών των Βάσεων σε Δεκέλεια και Ακρωτήρι κάτω από το Διεθνές Δίκαιο. Τα ενδιαφέροντα του αφορούν στο Δίκαιο των Συνθηκών, της Εδαφικής Κυριαρχίας και του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση.

Ο Κωνσταντίνος εργάζεται ως δικηγόρος στο γραφείο Ορφανίδης, Χριστοφίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. Είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2017. Απέκτησε μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Νόττινγχαμ το 2016. Τέλος, ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Νομική με άριστα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2015.

 

image

Στέφανη Παπαϊωάννου

[email protected]

Η Στέφανη είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, από το Σεπτέμβριο του 2018, υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνου Κόμπου. Η διδακτορική της έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στους τομείς του Δημοσίου Δικαίου (Συνταγματικό Δίκαιο και Διοικητικό Δίκαιο) και του Συγκριτικού Δικαίου. Σκοπός της διδακτορικής της διατριβής είναι η εξέταση των νομικών οντοτήτων της Κύπρου, με έμφαση σε αυτές που, εκ των χαρακτηριστικών τους, δύνανται να τοποθετηθούν σε μία ενδιάμεση ζώνη, ήτοι ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και με παράλληλη συγκριτική επισκόπηση της εν λόγω κατηγοριοποίησης σε άλλα κράτη.
Η Στέφανη κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών με Άριστα από τον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση του Οικονομικού Διεθνούς Δικαίου, του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και του Συγκριτικού Δικαίου. Είναι πτυχιούχος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατα τη διάρκεια των σπουδών της, έλαβε υποτροφίες και επιχορηγήσεις (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη).
Η Στέφανη ασκεί παράλληλα ιδιωτική δικηγορία. Ήταν μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2011 μέχρι και το 2013, κατόπιν προηγούμενης επιτυχούς ολοκλήρωσης 2 ετών δικηγορικής άσκησης στην Ελλάδα. Από το 2014 είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και έχει λάβει το πρωτείο σε 2 από τα 10 εξεταζόμενα μαθήματα στις εξετάσεις του Συλλόγου. Είναι υπεύθυνη του δικαστηριακού τμήματος σε δικηγορική εταιρεία της Λευκωσίας και ασχολείται με υποθέσεις Διοικητικού Δικαίου, Εργατικού Δικαίου και με διεθνείς εμπορικές υποθέσεις. Γνωρίζει Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά.

 

 

Κατερίνα Σοφοκλέους

[email protected]

 

Η Κατερίνα είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Χαράλαμπου Παπαχαραλάμπους. Η διδακτορική της διατριβή εξετάζει την: «Θεωρία Ποινικοποίηση: Οριοθέτηση Ποινικής Ευθύνης σε συνάρτηση με την Προληπτική Λειτουργία και τις Θεμελιώδεις Αρχές του Ποινικού Δικαίου στη Σύγχρονη Κοινωνία με συγκεκριμένες αναφοράς στο Κυπριακό Δίκαιο». H θεωρία ποινικοποίησης είναι θεμελιώδης για την νομιμοποίηση της ποινικής ευθύνης των προσώπων σε μία πολιτεία και ως εκ τούτου, θεωρεί θεμελιώδη την ανάλυση της, ιδιαίτερα στη βάση της Κυπριακής έννομης τάξης.

Η Κατερίνα είναι Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος, μέλος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου. Επί του παρόντος, η Κατερίνα εργάζεται στη δικηγορική εταιρεία Ηλίας Α. Στεφάνου Δ.Ε.Π.Ε. και δραστηριοποιείται, κυρίως, στους τομείς του Ποινικού Δικαίου.Η Κατερίνα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στo LLM- Criminal Law and Criminal Justice από το University of Edinburgh. Ταυτόχρονα είναι κάτοχος προπτυχιακού τίτλου στη νομική από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με άριστα και ως πρώτη του τμήματος της. Καθ’όλη την διάρκεια των σπουδών της αλλά και της εργασίας της, ως Δικηγόρος, ασχολήθηκε και ασχολείται με την συγγραφή άρθρων σε σχέση με νομικά θέματα. Ταυτόχρονα έχει συνεργαστεί σε ερευνητικό επίπεδο με τον αναπληρωτή και επιβλέποντος καθηγητή της, Χαράλαμπο Παπαχαραλάμπους αλλά και με τον Αντρέα Καπαρδή. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν το ποινικό δίκαιο και την ποινική δικαιοσύνη.

Δημοσιεύσεις:

Criminal Justice Journal: Part of my dissertation of LLB titled Conspiracy: Legislative, Judicial Analysis and Problem for Implementation: Could conspiracy prove an unnecessary offence?

Publications in Nomomaxeia journal: Criminal Liability of Athletes; Cybercrime, Sexting and Sextortion; Ιs there a right for abortion?

Publications in Cyprus Legal News: Criminal Organisation: The conviction of Chrysi Aygi and the difference with Cyrpiot Criminal Law; Coronavirus, Holy Communion and Criminal Liability; Revenge Pornography: A Gap of Criminal Code; Rape Case: Victim’s Clothes due to a Controversial Irish Case

Publications in Sigmalive online journal: Suggestions from a young girl on the situation in prisons; Crimes affecting mankind

International Legal Research Group member: Freedom of Expression: The Protection of Journalist Sources

Associate Researcher (Supervisor: Professor Kapardis) 1)Insurance Association of Cyprus on “Deterrent penalties for traffic offences in Cyprus” which resulted in a report subsequently utilized by the Ministry of Justice to draft a Bill pending in Parliament reforming penalties for traffic offences; (2)comparative legal aspect of the project vis-a-vis Greece, England and Wales, and Germany;(3) you contributed to the research report by identifying relevant case law of the Supreme Court of Cyprus for the sentencing of traffic offenders.

Associate Researcher (Supervisor: Charalampos Papacharalampous): National Plan Action against Crime (for Ministry of Justice)

Παρουσιάσεις:

2020 Chair for Criminal Panel (EPLC Postgraduate Conference 2020)

 

Έμιλυ Σωτηρίου

[email protected]

Η Έμιλυ είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή, Κώστα Παρασκευά. Η διδακτορική της έρευνα μελετά την επιβολή χρονικών πλαισίων στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεών του. Η έρευνα της εστιάζεται στη δικαιοδοσία του ΕΔΑΔ για την επιβολή των εν λόγω χρονικών πλαισίων, στο βαθμό στον οποίο το δικαστήριο έχει αναπτύξει την εν λόγω πρακτική, αλλά και τις συνέπειές της στην εφαρμογή των αποφάσεων του δικαστηρίου.

Από το 2018, η Έμιλυ εργάζεται ως δικηγόρος στο ΕΔΑΔ, με κύριο καθήκον την εξέταση προσφυγών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προηγουμένως εργάστηκε ως δικηγόρος στην Κύπρο. Παράλληλα, από το 2013 μέχρι και το 2018 εργαζόταν ως βοηθός έρευνας του Δρ. Κώστα Παρασκευά.

Ακαδημαϊκά προσόντα: LL.B., University of Kent; LL.M, University College London

 

image

Ηλίας Στεφάνου

[email protected]

Ο Ηλίας Ανδρέα Στεφάνου είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2018, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Χάρη Παπαχαραλάμπους. Η διδακτορική του μελέτη επικεντρώνεται σε μια συγκριτική επισκόπηση του θεωρητικού και πραγματικού ζητήματος της παρανόμως ληφθείσας μαρτυρίας στις ποινικές υποθέσεις, υπό το ιδιαίτερο πρίσμα του κυπριακού δικαίου.

Ο Ηλίας δημοσίευσε σειρά άρθρων σχετικών με την ποινολογία, το διαδικτυακό έγκλημα, την προστασία μαρτύρων, και άλλους τομείς του ποινικού δικαίου δικαιoσύνης στην Κύπρο, ως επίσης, έχει εκδώσει με τον Καθηγητή Άνδρο Καπαρδή το βιβλίο « Η Επιβολή ποινών στην Κύπρο» (2003). Αυτή την περίοδο προετοιμάζεται νέα έκδοση επί του ιδίου θέματος. Παρέχει επιστημονικές συμβουλές για ζητήματα αμοιβαίας αναγνώρισης, διασυνοριακού εγκλήματος και σύγκρουσης δικαιοδοσιών στην Επιτροπή της ΕΕ και σε διεθνείς πελάτες.Έχει συστήσει το 2013 τη δικηγορική εταιρεία « Ηλίας Α. Στεφάνου ΔΕΠΕ», ενώ μεταξύ 2002 και 2008 ήταν Δικηγόρος της Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας σε ποινικές υποθέσεις. Ως ιδιώτης, χειρίζεται πολύπλοκες ποινικές υποθέσεις και συμβουλεύει εταιρείες και ιδιώτες για ποινικά θέματα.

Ο Ηλίας αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1999 και το 2001 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο LLM in Criminal Law and Justice από το Πανεπιστήμιο Leicester Αγγλίας. Είναι επισκέπτης Εισηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου («Ειδικά ζητήματα δικαίου Απόδειξης»). Είχε προηγούμενα διδάξει Ποινικό Δίκαιο και Απόδειξη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ποινική Δικαιοσύνης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως επίσης και επισκέπτης λέκτορας στην Αστυνομική Ακαδημία.

 

 

image

Σταματίνα Στεργίου

[email protected]

Η Σταματίνα είναι υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Νομικής απο τον Σεπτέμβριο 2019 υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνου Κόμπου. Η έρευνά της αφορά κυρίως θέματα γενικών αρχών ευρωπαϊκού δικαίου και την εφαρμογή αυτών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στην αρχή της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και στην ικανοποίηση αυτής ως προς την πρόσβαση των ιδιωτών ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το Δημόσιο Διεθνές και το Διοικητικό Δίκαιο.
Κατέχει πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης (Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), πτυχίο Νομικής (Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου- Γαλλία), Εξειδίκευση (Master 1) στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο (Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου) καθώς και LLM στο Διεθνές Δίκαιο (Uclan Cyprus – University of Central Lancashire). Καθόλη την διάρκεια των σπουδών της υπήρξε υπότροφος (IKY, Ίδρυμα Παπαδημητρίου, Uclan Cyprus, Υποτροφος Παν. Κύπρου).
Έχει εργασθεί ως εκπαιδευόμενη νομικός στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ενώ έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Αστυνομία και τις δικαστικές αρχές της Λέσβου ως διερμηνέας στα πλαίσια διεξαγωγής αυτόφωρης διαδικασίας με γαλλόφωνους πρόσφυγες και μετανάστες. Η Σταματίνα είναι δικηγόρος Κύπρου κι έχει εργαστεί σε δικηγορικά γραφεία σε Κύπρο και Ελλάδα για περίοδο τριών ετών. Είναι γνώστης της Γαλλικής, της Αγγλικής και της Γερμανικής γλώσσας.Δημοσιεύσεις:
-S. Stergiou ‘Young people rights and crisis in Europe, in the light of the ECHR jurisprudence’ in P. Grigoriou (Editor), ‘Youth and Crises in Europe’, Govunet Working Papers Vol.2, Eurasia Publications August 2019 pg. 165-178.
– Kombos, C., Herodotou, A., Stergiou, S., ‘Oath’ (2022) Max Planck Encyclopedia of Comparative Constitutional Law.

 

image

 

 Χρίστος Στρόππος

[email protected]

Ο Χρίστος είναι διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Οκτώβριο του 2018 υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή, κύριου Κωνσταντίνου Κόμπου.

Η διδακτορική του έρευνα εστιάζει στο ρόλο που διαδραματίζει η αυτονομία της ενωσιακής έννομης τάξης στις σχέσης της με τις έννομες τάξεις των κρατών μελών καθώς επίσης και με τη Διεθνή Έννομη τάξη και τον αρνητικό ή θετικό ρόλο που αυτή διαδραματίζει στην ανάπτυξη ενός ενιαίου, ομοιόμορφου ελάχιστου επιπέδου προστασίας ή/και στην αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Ο Χρίστος είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου στη Γερμανία και έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Νομικής.

Εργάζεται ως Δικηγόρος στο Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.

 

Μαρία Θεοχάρους

[email protected]

Η Μαρία είναι διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη. Η διδακτορική της διατριβή εξετάζει τη δικαιοδοσία του Cyprus port State under International and Domestic Law. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Μαρία εργάζεται ως δικηγόρος. Είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2017. Απέκτησε μεταπτυχιακό στο Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο από το Queen Mary University of London το 2018 και πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2016.

 

 

Χαρούλα Τόκα

[email protected]

Η Χαρούλα είναι διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Τατιάνας Συνοδινού.