image

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

[email protected]

Ο Χαράλαμπος είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ από το οποίο αποφοίτησε με Άριστα το 2017. Περαιτέρω, το 2015 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ενώ το 2016 έγινε μέλος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αφού πέρασε με επιτυχία τα απαιτούμενα μαθήματα.
Ο Χαράλαμπος εργάζεται ως δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία. Στα πλαίσια των καθηκόντων του ασχολείται με το Τραπεζικό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο και το Οικογενειακό Δίκαιο. Επίσης, ο Χαράλαμπος εμφανίζεται ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων της Κύπρου, καθώς επίσης και του Διοικητικού Δικαστηρίου, των Οικογενειακών Δικαστηρίων, της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών καθώς επίσης και σε άλλες αρχές όπως είναι η Επιτροπή Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων.
Η έρευνα του Χαράλαμπου επικεντρώνεται στην παράγωγη αγωγή στο κοινό δίκαιο. Περαιτέρω δε, κύριο αντικείμενο της έρευνας του αποτελούν οι εξαιρέσεις που έχουν νομολογιακά εισαχθεί από τα Δικαστήρια της Κοινοπολιτείας στον κανόνα της υπόθεσης Foss v Harbottle σε μια προσπάθεια να αναθεωρηθεί η υπάρχουσα νομοθεσία στη Κύπρο με απώτερο σκοπό να προταθεί και να εισαχθεί το ιδανικό μοντέλο παράγωγης αγωγής στη κυπριακή νομοθεσία. Ο Χαράλαμπος είναι διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα νομικής του πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νικήτα Χατζημιχαήλ.

 

 

image

Κυριακή Χαραλάμπους

[email protected]

Η Κυριακή είναι διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Νομικής υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη. Η διδακτορική της διατριβή εξετάζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ ποινικής δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως διαμορφώνεται ιδιαίτερα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας κατά γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επίσης τη φεμινιστική θεωρία και τον νομικό φεμινισμό, ζητήματα φύλου και διαπλεκόμενων μορφών ανισότητας.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Σπουδές Φύλου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου από όπου αποφοίτησε ως πρωτεύσασα με Άριστα. Η μεταπτυχιακή της διατριβή είχε τον τίτλο: «Η Λογοθετική πλαισίωση της Σεξουαλικής Βίας κατά των γυναικών: Η συγκρότηση του Βιασμού στον δικαστικό λόγο στην Κύπρο». Επιπρόσθετα, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου στην κατεύθυνση Ποινική Δικαιοσύνη & Ανθρώπινα Δικαιώματα από όπου αποφοίτησε ως πρωτεύσασα με Άριστα. Η μεταπτυχιακή της διατριβή είχε τον τίτλο: «Ενδοοικογενειακή Βία και Μέτρα Θεραπείας και Επανόρθωσης: Η πρακτική του ΕΔΔΑ και η Ανάγκη για μία Προσέγγιση που θα θέτει το Θύμα και τις Συστημικές Αλλαγές στο Επίκεντρο».
Η Κυριακή εργάζεται ως δικηγόρος και είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2011.

 

 

image

Νικολέττα Επαμεινώνδα


[email protected]

Η Νικολέττα είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ξεκίνησε το 2018 υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Τατιάνας Συνοδινού. Έχει ολοκληρώσει την ανασκόπηση βιβλιογραφίας και την ερευνητική πρόταση, και τώρα είναι στο στάδιο συγγραφής! Η διδακτορική της διατριβή εξετάζει την αποτελεσματικότητα της Οδηγίας περί Εμπορικού Απορρήτου στις χώρες κοινοδικαίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Νικολέττα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Νομική με άριστα από το University of Durham (St John’s College) και προπτυχιακού από το University of Cambridge (Girton College). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την διανοητική ιδιοκτησία και το φαρμακευτικό/ κανονιστικό δίκαιο. Ασκεί επίσης την δικηγορία.

 

Δημοσιεύσεις:

co-author, Copyright in the Information Society: A Guide to National Implementation of the European Directive (2nd edn) (Cyprus chapter), Mar 1, 2019, Edward Elgar Publishing Limited

co-author, Overview of the national laws on electronic health records in the EU Member States: National Report for Cyprus, Apr 7, 2014, Milieu Ltd and Time.lex.

 

 

image

Ναυσικά Γρηγορίου

[email protected]

Η Ναυσικά εργάζεται ως Δικηγόρος και είναι μέλος τους Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2020. Είναι απόφοιτη Νομικής από το Nottingham Trent University και κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στο Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Queen Mary University of London.

Η Ναυσικά είναι διδακτορική φοιτήτρια υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Χαράλαμπου Παπαχαραλάμπους και η διδακτορική της διατριβή εξετάζει την παραβατικότητα ανηλίκων και έχει ως στόχο ένα πιο φιλικό σύστημα για τα παιδιά μέσω ενός προγράμματος αναμόρφωσης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το ποινικό δίκαιο, τα δικαιώματα των παιδιών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εγκληματολογία.

 

 

Αθηνά Ηροδότου

[email protected]

Η Αθηνά είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η διαδακτορική της διατριβή εξετάζει την υποχρέωση μη αναγνώρισης καταστάσεων που δημιουργούνται από σοβαρές παραβιάσεις διεθνών υποχρεώσεων και την εφαρμογή της εν λόγω υποχρέωσης στη θάλασσα, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη. Παράλληλα, εργάζεται ως σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας σε θέματα διεθνών συνθηκών. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως μεταπτυχιακή συνεργάτιδα στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε θέματα δημοσίου διεθνούς δικαίου, συνταγματικού δικαίου, εργατικού δικαίου και δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το γενικό διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, το δίκαιο των διεθνών συμβάσεων και ζητήματα κυριαρχίας. Η Αθηνά είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (LLM in Public International Law) από το University of Nottingham και πτυχίου Νομικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δημοσιεύσεις:
– Kombos, C., Herodotou, A., Stergiou, S., ‘Oath’ (2022) Max Planck Encyclopedia of Comparative Constitutional Law.
– Kombos, C., Herodotou, A., ‘Removal of Officials’ (2022) Max Planck Encyclopedia of Comparative Constitutional Law.
– Herodotou, A., Kombos, C., ‘Cyprus’, in Schneider S. M., Petrova T., Becker U. (eds.), Pension Maps: Visualising the Institutional Structure of Old Age Security in Europe and Beyond (2nd ed., MPISOC, 2021).
– Kombos, C., Herodotou, A., ‘A “bail-in” of social rights? The Cypriot experience of the financial crisis’ in Becker, U., Poulou, A., (eds.) Social Rights after the European Financial Crisis: The Constitution of the Welfare State under Pressure (Oxford University Press, 2020).
– Kombos, C. and Herodotou, A., ‘Economic, Social and Cultural Rights During the Crisis in Cyprus: The Interplay Between Domestic and External Normative Systems’ (2021) 7(1) Constitutional Review 92.
– Kombos, C., Herodotou, A., ‘(Un-)Constitutional Amendments: The Cypriot Paradigm’ (2019) 25(3) European Public Law 305-324.
– Constantinides, A., Herodotou, A., “Re Petition of Seif Eldin Mostafa Mohamed Emam, Decision on application for writ of habeas corpus, Civil Application No 121/2016; ILDC 2701 (CY 2017), 16 February 2017”, International Law in Domestic Courts (ILDC) Report, OUP (2018).

 

 

 

Ιωσηφίνα Ιωάννου

[email protected]

Η Ιωσηφίνα Α. Ιωάννου είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2020, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Χάρη Παπαχαραλάμπους. Η διδακτορική της μελέτη επικεντρώνεται σε μια συγκριτική επισκόπηση του θεωρητικού και πραγματικού ζητήματος του κανόνα της εξ ακοής μαρτυρίας αλλά και της αποδεκτότητας της σε ποινικές διαδικασίες.
Η Ιωσηφίνα είναι δικηγόρος και νομική σύμβουλος στην εταιρεία Ηλίας Α. Στεφάνου Δ.Ε.Π.Ε. από το 2019 αφότου ολοκλήρωσε την άσκησή της στην εταιρεία. Η πρακτική της επικεντρώνεται σε ευρύ φάσμα ποινικών αδικημάτων. Από το 2018 είναι Barrister-at-Law στο Bar of England Wales και είναι μέλος του the Honorable Society of Gray’s Inn.
Το 2017 η Ιωσηφίνα αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Nottingham Law School. Το 2018 εντάχθηκε στο επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών, Barrister Professional Training Course (BPTC) και κατά το ίδιο έτος απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλου του LL.M Masters in Law. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, η Iωσηφίνα, απέκτησε πρακτική εμπειρία αναλαμβάνοντας υποθέσεις Pro-Bono και παρακολουθώντας υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου. Καθώς επίσης, απέκτησε εμπειρία κατά την εργασία της σε δικηγορικά γραφεία τόσο στην Αγγλία, όσο και στην Κύπρο. Στα ακαδημαϊκά της έτη, συμμετείχε σε εικονικές δίκες (mock trials και mock applications), που οργανώνονταν από το Πανεπιστήμιο, από το Bar Society και από τα Inn of Courts, λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμούς όπου και έλαβε βραβεία και διακρίσεις.

 

 

Σοφοκλής Καρασαμάνης

[email protected]

Ο Σοφοκλής είναι διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Τατιάνας Συνοδινού. Η διδακτορική του διατριβή εξετάζει ζητήματα προστασίας των εργαζομένων κάτω από το εταιρικό δίκαιο (κυπριακό εταιρικό δίκαιο, ευρωπαϊκό εταιρικό δίκαιο, καθώς και το εταιρικό δίκαιο χωρών του κοινοδικαίου).
Ο Σοφοκλής έλαβε πτυχίο Κλασικών Σπουδών από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και μεταπτυχιακό Master of Studies in Modern Languages από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Oriel College). Έλαβε πτυχίο Νομικής από το Queen Mary, University of London και μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.Ο Σοφοκλής είναι Δικηγόρος της Δημοκρατίας στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.Δημοσιεύσεις:– Νομομάχεια (Νομικό φοιτητικό περιοδικό του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου): ‘Η νομική προστασία του χαλουμιού ως κοινοτικού σήματος’, Τεύχος 8 (2020).

 

 

image

Λουίζα Κοφινά 

[email protected]

Η Λουίζα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Σεπτέμβρη του 2019, υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Θωμά Παπαδόπουλου. Η διδακτορική της διατριβή πραγματεύεται την πιθανή σχέση μεταξύ των δικαίων του ανταγωνισμού και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, υπό το πρίσμα του ενωσιακού και αμερικανικού δικαίου.
Η Λουίζα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (LL.M.) στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατεύθυνση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2019) από το οποίο αποφοίτησε με άριστα (πρωτεύσασα). Περεταίρω, είναι απόφοιτη του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου (2015) από το οποίο έχει λάβει πτυχίο Νομικής με άριστα (πρωτεύσασα).
Η Λουίζα είναι εγγεγραμμένη δικηγόρος, μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2016 και σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος.

 

 

 image

Κυριάκος Κυριακίδης 

[email protected]

Ο Κυριάκος είναι διδακτορικός φοιτητής στο Tμήμα Nομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νικήτα Χατζημιχαήλ. H διδακτορική του έρευνα επικεντρώνεται στον ρόλο της διακριτικής ευχέρειας στην πολιτική δικαιοσύνη.
Ο Κυριάκος είναι εγγεγραμμένος δικηγόρος στην Κύπρο από το 2016 και εργάζεται, στο δικηγορικό γραφείο Σάββας Κυριακίδης στη Λευκωσία. Τυγχάνει κάτοχος πτυχίου νομικής (LL.B.) από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και μεταπτυχιακού (LL.M.) από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο.

 

image

Αντώνης Μίντζης

[email protected]

O Αντώνης είναι διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Σεπτέμβριο του 2020, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Χαράλαμπου Παπαχαραλάμπους. Η έρευνα του πραγματεύεται την ποινική αντιμετώπιση των εξαρτημένων δραστών από τα ναρκωτικά στη κυπριακή δικαιοσύνη. Ειδικότερα, με την έρευνα του επιδιώκει την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων για αντιμετώπιση των εν λόγω δραστών μέσω της θεραπείας.
Ο Αντώνης, είναι υπότροφος απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSC) στο «Ποινικό δίκαιο και Εξαρτήσεις» του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση «Νομική και Θεραπευτική μεταχείριση εξαρτημένων ατόμων» και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (LLM) του Πανεπιστημίου Κύπρου «Ποινική Δικαιοσύνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών του σπουδών εκπόνησε Διπλωματική Μελέτη με θέμα «Η αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και νομικού συστήματος της Κύπρου ως προς τους εξαρτημένους δράστες ναρκωτικών ουσιών. Δημιουργία Δικαστηρίων θεραπείας Ναρκωτικών». Στη παρούσα φάση βρίσκεται υπό δημοσίευση άρθρου του με θέμα «Γέφυρα μεταξύ Ποινικής Δικαιοσύνης και Θεραπευτικών κοινοτήτων (2020). Σήμερα ο Αντώνης μετά την ολοκλήρωση της άσκησης του στην Κύπρο το 2018, είναι εγγεγραμμένος δικηγόρος και δραστηριοποιείται κυρίως σε ποινικές υποθέσεις.

 

 

image

Ιωάννα Νεοφύτου

[email protected]

Η Ιωάννα είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, από τον Σεπτέμβριο του 2018, υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή, Χαράλαμπου Παπαχαραλάμπους. Η έρευνα της πραγματεύεται την διασταύρωση της νευροεπιστήμης και του Δικαίου, με απώτερο στόχο την γεφύρωση των θεωρητικών αμφισβητήσεων που άπτονται της φιλοσοφίας της ποινής με την δικαστηριακή πρακτική, κατά το στάδιο επιβολής της ποινής. Ειδικότερα, με την έρευνα της επιδιώκει να αξιολογήσει τον ρόλο που δύνανται να διαδραματίσουν τα νευροεπιστημονικά ευρήματα, αφενός στην αμφισβήτηση και διαμόρφωση της θεωρίας γύρω από τον σκοπό επιβολής της ποινής και αφετέρου, στην βελτιστοποίηση της αντεγκληματικής πολιτικής με βασική συνισταμένη την έννοια της επικινδυνότητας.

 

Η Ιωάννα κατέχει πτυχίο Νομικής (τετραετές) και μεταπτυχιακό δίπλωμα (διετές) στο Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών της σπουδών εκπόνησε Διπλωματική Μελέτη με θέμα το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης στα Εγκλήματα Διαφθοράς η οποία βαθμολογήθηκε με Άριστα. Κατά τα έτη 2016-2017 πραγματοποίησε την άσκηση της ως Δικηγόρος στην Αθήνα και διετέλεσε μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Σήμερα η Ιωάννα, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης της στην Κύπρο, είναι εγγεγραμμένη δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου και δραστηριοποιείται κυρίως σε ποινικές υποθέσεις.

 

 

image

Ελβίρα Παλλήκαρου

[email protected]

 

Η Ελβίρα είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Σεπτέμβριο του 2020, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νικήτα Ε. Χατζημιχαήλ. Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στην επιστημονική μαρτυρία εμπειρογνώμονα στο πλαίσιο αστικής δίκης.

Η Ελβίρα είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου (LL.B). Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Queen Mary University of London στο Ιατρικό Δίκαιο (LL.M) από όπου αποφοίτησε με άριστα. Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της διατριβής ασχολήθηκε με τη βαρύτητα της επιστημονικής μαρτυρίας ψυχιάτρων σε αστική δίκη.

Στη συνέχεια άσκησε τη μάχιμη δικηγορία ενώ από το 2019 εργάζεται στον Τομέα Νομικών της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παρουσιάσεις:

Rijeca Doctoral Conference RiDoc 2021: “Expert witness testimony in civil courts: Stengthening the credibility of a court decision”.

 

Κωνσταντίνος Παντελή

[email protected]

Ο Κωνσταντίνος είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη. Η έρευνα του επικεντρώνεται στο καθεστώς των Κυρίαρχων Περιοχών των Βάσεων σε Δεκέλεια και Ακρωτήρι κάτω από το Διεθνές Δίκαιο. Τα ενδιαφέροντα του αφορούν στο Δίκαιο των Συνθηκών, της Εδαφικής Κυριαρχίας και του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση.

Ο Κωνσταντίνος εργάζεται ως δικηγόρος στο γραφείο Ορφανίδης, Χριστοφίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. Είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2017. Απέκτησε μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Νόττινγχαμ το 2016. Τέλος, ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Νομική με άριστα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2015.

 

image

Στέφανη Παπαϊωάννου

[email protected]

Η Στέφανη είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, από το Σεπτέμβριο του 2018, υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνου Κόμπου. Η διδακτορική της έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στους τομείς του Δημοσίου Δικαίου (Συνταγματικό Δίκαιο και Διοικητικό Δίκαιο) και του Συγκριτικού Δικαίου. Σκοπός της διδακτορικής της διατριβής είναι η εξέταση των νομικών οντοτήτων της Κύπρου, με έμφαση σε αυτές που, εκ των χαρακτηριστικών τους, δύνανται να τοποθετηθούν σε μία ενδιάμεση ζώνη, ήτοι ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και με παράλληλη συγκριτική επισκόπηση της εν λόγω κατηγοριοποίησης σε άλλα κράτη.
Η Στέφανη κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών με Άριστα από τον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση του Οικονομικού Διεθνούς Δικαίου, του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και του Συγκριτικού Δικαίου. Είναι πτυχιούχος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατα τη διάρκεια των σπουδών της, έλαβε υποτροφίες και επιχορηγήσεις (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη).
Η Στέφανη ασκεί παράλληλα ιδιωτική δικηγορία. Ήταν μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2011 μέχρι και το 2013, κατόπιν προηγούμενης επιτυχούς ολοκλήρωσης 2 ετών δικηγορικής άσκησης στην Ελλάδα. Από το 2014 είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και έχει λάβει το πρωτείο σε 2 από τα 10 εξεταζόμενα μαθήματα στις εξετάσεις του Συλλόγου. Είναι υπεύθυνη του δικαστηριακού τμήματος σε δικηγορική εταιρεία της Λευκωσίας και ασχολείται με υποθέσεις Διοικητικού Δικαίου, Εργατικού Δικαίου και με διεθνείς εμπορικές υποθέσεις. Γνωρίζει Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά.

 

 

Κατερίνα Σοφοκλέους

[email protected]

 

Η Κατερίνα είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Χαράλαμπου Παπαχαραλάμπους. Η διδακτορική της διατριβή εξετάζει την: «Θεωρία Ποινικοποίηση: Οριοθέτηση Ποινικής Ευθύνης σε συνάρτηση με την Προληπτική Λειτουργία και τις Θεμελιώδεις Αρχές του Ποινικού Δικαίου στη Σύγχρονη Κοινωνία με συγκεκριμένες αναφοράς στο Κυπριακό Δίκαιο». H θεωρία ποινικοποίησης είναι θεμελιώδης για την νομιμοποίηση της ποινικής ευθύνης των προσώπων σε μία πολιτεία και ως εκ τούτου, θεωρεί θεμελιώδη την ανάλυση της, ιδιαίτερα στη βάση της Κυπριακής έννομης τάξης.

Η Κατερίνα είναι Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος, μέλος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου. Επί του παρόντος, η Κατερίνα εργάζεται στη δικηγορική εταιρεία Ηλίας Α. Στεφάνου Δ.Ε.Π.Ε. και δραστηριοποιείται, κυρίως, στους τομείς του Ποινικού Δικαίου.Η Κατερίνα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στo LLM- Criminal Law and Criminal Justice από το University of Edinburgh. Ταυτόχρονα είναι κάτοχος προπτυχιακού τίτλου στη νομική από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με άριστα και ως πρώτη του τμήματος της. Καθ’όλη την διάρκεια των σπουδών της αλλά και της εργασίας της, ως Δικηγόρος, ασχολήθηκε και ασχολείται με την συγγραφή άρθρων σε σχέση με νομικά θέματα. Ταυτόχρονα έχει συνεργαστεί σε ερευνητικό επίπεδο με τον αναπληρωτή και επιβλέποντος καθηγητή της, Χαράλαμπο Παπαχαραλάμπους αλλά και με τον Αντρέα Καπαρδή. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν το ποινικό δίκαιο και την ποινική δικαιοσύνη.

Δημοσιεύσεις:

Criminal Justice Journal: Part of my dissertation of LLB titled Conspiracy: Legislative, Judicial Analysis and Problem for Implementation: Could conspiracy prove an unnecessary offence?

Publications in Nomomaxeia journal: Criminal Liability of Athletes; Cybercrime, Sexting and Sextortion; Ιs there a right for abortion?

Publications in Cyprus Legal News: Criminal Organisation: The conviction of Chrysi Aygi and the difference with Cyrpiot Criminal Law; Coronavirus, Holy Communion and Criminal Liability; Revenge Pornography: A Gap of Criminal Code; Rape Case: Victim’s Clothes due to a Controversial Irish Case

Publications in Sigmalive online journal: Suggestions from a young girl on the situation in prisons; Crimes affecting mankind

International Legal Research Group member: Freedom of Expression: The Protection of Journalist Sources

Associate Researcher (Supervisor: Professor Kapardis) 1)Insurance Association of Cyprus on “Deterrent penalties for traffic offences in Cyprus” which resulted in a report subsequently utilized by the Ministry of Justice to draft a Bill pending in Parliament reforming penalties for traffic offences; (2)comparative legal aspect of the project vis-a-vis Greece, England and Wales, and Germany;(3) you contributed to the research report by identifying relevant case law of the Supreme Court of Cyprus for the sentencing of traffic offenders.

Associate Researcher (Supervisor: Charalampos Papacharalampous): National Plan Action against Crime (for Ministry of Justice)

Παρουσιάσεις:

2020 Chair for Criminal Panel (EPLC Postgraduate Conference 2020)

 

Έμιλυ Σωτηρίου

[email protected]

Η Έμιλυ είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή, Κώστα Παρασκευά. Η διδακτορική της έρευνα μελετά την επιβολή χρονικών πλαισίων στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεών του. Η έρευνα της εστιάζεται στη δικαιοδοσία του ΕΔΑΔ για την επιβολή των εν λόγω χρονικών πλαισίων, στο βαθμό στον οποίο το δικαστήριο έχει αναπτύξει την εν λόγω πρακτική, αλλά και τις συνέπειές της στην εφαρμογή των αποφάσεων του δικαστηρίου.

Από το 2018, η Έμιλυ εργάζεται ως δικηγόρος στο ΕΔΑΔ, με κύριο καθήκον την εξέταση προσφυγών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προηγουμένως εργάστηκε ως δικηγόρος στην Κύπρο. Παράλληλα, από το 2013 μέχρι και το 2018 εργαζόταν ως βοηθός έρευνας του Δρ. Κώστα Παρασκευά.

Ακαδημαϊκά προσόντα: LL.B., University of Kent; LL.M, University College London

 

image

Ηλίας Στεφάνου

[email protected]

Ο Ηλίας Ανδρέα Στεφάνου είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2018, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Χάρη Παπαχαραλάμπους. Η διδακτορική του μελέτη επικεντρώνεται σε μια συγκριτική επισκόπηση του θεωρητικού και πραγματικού ζητήματος της παρανόμως ληφθείσας μαρτυρίας στις ποινικές υποθέσεις, υπό το ιδιαίτερο πρίσμα του κυπριακού δικαίου.

Ο Ηλίας δημοσίευσε σειρά άρθρων σχετικών με την ποινολογία, το διαδικτυακό έγκλημα, την προστασία μαρτύρων, και άλλους τομείς του ποινικού δικαίου δικαιoσύνης στην Κύπρο, ως επίσης, έχει εκδώσει με τον Καθηγητή Άνδρο Καπαρδή το βιβλίο « Η Επιβολή ποινών στην Κύπρο» (2003). Αυτή την περίοδο προετοιμάζεται νέα έκδοση επί του ιδίου θέματος. Παρέχει επιστημονικές συμβουλές για ζητήματα αμοιβαίας αναγνώρισης, διασυνοριακού εγκλήματος και σύγκρουσης δικαιοδοσιών στην Επιτροπή της ΕΕ και σε διεθνείς πελάτες.Έχει συστήσει το 2013 τη δικηγορική εταιρεία « Ηλίας Α. Στεφάνου ΔΕΠΕ», ενώ μεταξύ 2002 και 2008 ήταν Δικηγόρος της Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας σε ποινικές υποθέσεις. Ως ιδιώτης, χειρίζεται πολύπλοκες ποινικές υποθέσεις και συμβουλεύει εταιρείες και ιδιώτες για ποινικά θέματα.

Ο Ηλίας αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1999 και το 2001 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο LLM in Criminal Law and Justice από το Πανεπιστήμιο Leicester Αγγλίας. Είναι επισκέπτης Εισηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου («Ειδικά ζητήματα δικαίου Απόδειξης»). Είχε προηγούμενα διδάξει Ποινικό Δίκαιο και Απόδειξη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ποινική Δικαιοσύνης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως επίσης και επισκέπτης λέκτορας στην Αστυνομική Ακαδημία.

 

 

image

Σταματίνα Στεργίου

[email protected]

Η Σταματίνα είναι υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Νομικής απο τον Σεπτέμβριο 2019 υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνου Κόμπου. Η έρευνά της αφορά κυρίως θέματα γενικών αρχών ευρωπαϊκού δικαίου και την εφαρμογή αυτών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στην αρχή της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και στην ικανοποίηση αυτής ως προς την πρόσβαση των ιδιωτών ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το Δημόσιο Διεθνές και το Διοικητικό Δίκαιο.
Κατέχει πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης (Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), πτυχίο Νομικής (Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου- Γαλλία), Εξειδίκευση (Master 1) στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο (Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου) καθώς και LLM στο Διεθνές Δίκαιο (Uclan Cyprus – University of Central Lancashire). Καθόλη την διάρκεια των σπουδών της υπήρξε υπότροφος (IKY, Ίδρυμα Παπαδημητρίου, Uclan Cyprus, Υποτροφος Παν. Κύπρου).
Έχει εργασθεί ως εκπαιδευόμενη νομικός στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ενώ έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Αστυνομία και τις δικαστικές αρχές της Λέσβου ως διερμηνέας στα πλαίσια διεξαγωγής αυτόφωρης διαδικασίας με γαλλόφωνους πρόσφυγες και μετανάστες. Η Σταματίνα είναι δικηγόρος Κύπρου κι έχει εργαστεί σε δικηγορικά γραφεία σε Κύπρο και Ελλάδα για περίοδο τριών ετών. Είναι γνώστης της Γαλλικής, της Αγγλικής και της Γερμανικής γλώσσας.Δημοσιεύσεις:
-S. Stergiou ‘Young people rights and crisis in Europe, in the light of the ECHR jurisprudence’ in P. Grigoriou (Editor), ‘Youth and Crises in Europe’, Govunet Working Papers Vol.2, Eurasia Publications August 2019 pg. 165-178.
– Kombos, C., Herodotou, A., Stergiou, S., ‘Oath’ (2022) Max Planck Encyclopedia of Comparative Constitutional Law.

 

image

 

 Χρίστος Στρόππος

[email protected]

Ο Χρίστος είναι διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Οκτώβριο του 2018 υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή, κύριου Κωνσταντίνου Κόμπου.

Η διδακτορική του έρευνα εστιάζει στο ρόλο που διαδραματίζει η αυτονομία της ενωσιακής έννομης τάξης στις σχέσης της με τις έννομες τάξεις των κρατών μελών καθώς επίσης και με τη Διεθνή Έννομη τάξη και τον αρνητικό ή θετικό ρόλο που αυτή διαδραματίζει στην ανάπτυξη ενός ενιαίου, ομοιόμορφου ελάχιστου επιπέδου προστασίας ή/και στην αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Ο Χρίστος είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου στη Γερμανία και έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Νομικής.

Εργάζεται ως Δικηγόρος στο Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.

 

Μαρία Θεοχάρους

[email protected]

Η Μαρία είναι διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη. Η διδακτορική της διατριβή εξετάζει τη δικαιοδοσία του Cyprus port State under International and Domestic Law. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Μαρία εργάζεται ως δικηγόρος. Είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2017. Απέκτησε μεταπτυχιακό στο Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο από το Queen Mary University of London το 2018 και πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2016.

 

 

Χαρούλα Τόκα

[email protected]

Η Χαρούλα είναι διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Τατιάνας Συνοδινού.

 

 

image

Γιάννης Ζαβρός

[email protected]

 

Ο Γιάννης Ζαβρός είναι διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεμιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νικήτα Χατζημιχαήλ.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στο Χρηματοοικονομικό Δίκαιο εστιάζοντας ιδιαίτερα σε εξωχρηματιστηριακά παράγωγα και κεντρικά εκκαθαριστικά μέρη. Ο Γιάννης είναι κάτοχος πτυχίου νομικής (LLB) από το Queen Mary University of London και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από το London School of Economics and Political Science στο Banking Law and Financial Regulation.
.Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή εργάζεται ως δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Michael Kyprianou & Co LLC.

 

image

Σταύρος Μαριάννης

[email protected]

 

Ο Σταύρος είναι διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νικήτα Ε. Χατζημιχαήλ. Η διδακτορική του διατριβή εξετάζει τις διαφορές μεταξύ μετόχων και την επίλυση εταιρικών αδιεξόδων στις Kυπριακές ιδιωτικές εταιρείες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το Εταιρικό Δίκαιο και το Δίκαιο περί της Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ο Σταύρος εργάζεται ως δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Σ.Α. Ευαγγέλου & ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε., εταιρεία μέλος του διεθνούς δικτύου της Pricewaterhouse Coopers International Limited (PwCIL) και μέλος του δικτύου Φορολογικών και Νομικών Υπηρεσιών της PwC. Είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2018. Απέκτησε μεταπτυχιακό στο Εταιρικό Δίκαιο (LLM Corporate Law) από το University College London το 2019 και πτυχίο Νομικής (LLB Law) από το Queen Mary University of London το 2017 με Άριστα (First Class Honours).

image

Θεοχάρης Γεωργιάδης

[email protected]

 

Ο Θεοχάρης είναι διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Δρ. Θωμά Παπαδόπουλου. Η διδακτορική του διατριβή εξετάσει την ρύθμιση και τη λειτουργία των επενδυτικών εταιρειών, καθώς και την προστασία των επενδυτών υπό το πλαίσιο της οδηγίας MIFID II και του Κανονισμού MIFIR.

Ο Θεοχάρης είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου (2017), με βαθμό άριστα. Έχει επίσης αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Τα ενδιαφέροντα του αφορούν το δημόσιο δίκαιο, δίκαιο εταιρειών, ευρωπαϊκό δίκαιο, χρηματοοικονομικό δίκαιο, δίκαιο κεφαλαιαγορας, δίκαιο επενδύσεων, εμπορικό δίκαιο, δίκαιο αστικών αδικημάτων, προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Γνωρίζει ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και τουρκικά (μεσαίο επίπεδο). Είναι κάτοχος των πιστοποιητικών “Anti-Money Laundering” και “Advanced” της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (Cyprus Securities and Exchange Commission). Είναι επίσης, εγκεκριμένος διαμεσολαβητής και πιστοποιημένος “Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων”.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ασχολήθηκε και ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων σε σχέση με διάφορα νομικά θέματα.

Δημοσιεύσεις:
• Co-author of the book “Money Laundering: Framework, international standards and application” published by Nomiki Vivliothiki
• “Rules of Directive 2017/1132 for capital maintenance and alteration of public companies in relation to the scope of protection of Creditor”, Legal Journal of the Department of Law of the University of Cyprus (September 2021)”;
• “Freedom of Expression and Intellectual Property in European Copyright Law”, Legal Journal of the Department of Law of the University of Cyprus (May 2020);
• “Bail-in”, Legal Journal of the Department of Law of the University of Cyprus (July 2015);
• “Authorization to a Credit Institution, Refusal and Revocation of a License”, Co-author, Legal Journal of the Department of Law of the University of Cyprus (July 2015).

 

 

image

Γιάννης Πολυχρόνης Ο Γιάννης ασκεί δικηγορία από το έτος 2010 και ειδικεύεται στο τομέα του ποινικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων. Διατηρεί δικό του δικηγορικό γραφείο από το έτος 2011 και έχει χειριστεί μεγάλο αριθμό σοβαρών ποινικών υποθέσεως στη Κύπρο, καθώς και υποθέσεις που καταχωρήθηκαν στο ΕΔΑΔ. Έχει προβεί σε πολλές δημοσιεύσεις για θέματα που αφορούν τη ποινική δικαιοσύνη και τη μεταχείριση των κρατουμένων και μετέχει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που ασχολούνται με θέματα αναθεώρησης του Σωφρονιστικού δικαίου.

Ο Γιάννης Πολυχρόνης είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το2021, υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Παρασκευά. Το θέμα της διδακτορικής του μελέτης αφορά την παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ και των αρχών της δίκαιης δίκης, στις ποινικές διαδικασίες , στις περιπτώσεις όπου η ετυμηγορία του Δικαστηρίου στηρίζεται εξ ολοκλήρου ή αποφασιστικά στην βάση της κατάθεσης ενός μόνο μάρτυρα, με βάση το αξίωμα «testis unus testis nullus».

Ο Γιάννης αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 2008  και το 2020 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (LLM) στο Πανεπιστήμιο Κύπρο στο τομέα του Ποινικού δικαίου και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μέλος της επιτροπής αναθεώρησης ποινικού δικαίου και ποινικής δικονομίας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

 

 

Χριστίνα Ζαρόγιαννη

[email protected]

H Χριστίνα είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη. Η διδακτορική της διατριβή στον ευρύτερο τομέα του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και της Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικεντρώνεται στη μελέτη των επιπτώσεων της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών και δη της Τεχνητής Νοημοσύνης στις διαδικασίες απονομής ασύλου, υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σκοπός της έρευνά της είναι η διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος μέσω μελέτης άλλων επιστημών (επιστήμη και τεχνολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) καθώς και άλλων κλάδων δικαίου.
Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο Σπουδών (Master 2) από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, όπου εκπόνησε διπλωματική με θέμα την συγκριτική μελέτη των πρακτικών κράτησης των αιτούντων άσυλο. Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στη μόνιμη Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης στον ΟΗΕ καθώς και στο ελληνικό τμήμα επί του παραδεκτού των προσφυγών ενώπιον του ΕΔΔΑ. Είναι πτυχιούχος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάζεται ως Rapporteur στο EU Agency for Asylum ως προσωπικό στην Αρχή Προσφυγών, για τη δευτεροβάθμια εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Προηγουμένως, είχε εργαστεί ως δικηγόρος σε ΜΚΟ στο πεδίο και συγκεκριμένα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και έχει βασική γνώση Αραβικών και Ιταλικών.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
· Annual Conference on European Asylum Law της ERA με θέμα «Legal considerations on the implementation of EU Turkey statement» συμμετέχοντας στο πάνελ με θέμα EU-Turkey cooperation on migration management: activities under the facility for refugees in Turkey.
· Συμμετοχή και παρουσίαση έρευνας στο Διεπιστημονικό συνέδριο του
Πανεπιστημίου Κύπρου, 9 – 10 Μαΐου 2022, με θέμα παρουσίασης: “The use of Artificial intelligence in the Refugee Status Determination procedure. A pious hope or a bleak prospect?”
· Συμμετοχή και παρουσίαση έρευνας στο συνέδριο Jean Monnet Chair in
Mediterranean Digital Society and Law – Inaugural conference 3 Ιουνίου 2022
(online), με θέμα παρουσίασης: “Navigating between the Scylla of digital technologies and the Charybdis of border control”
· Συμμετοχή και παρουσίαση έρευνας στο συνέδριο International Law and
Technological Progress Conference 2022, University of Aberdeen, 23 – 24 Ιουνίου 2022 με θέμα παρουσίασης: “Artificial Intelligence technologies in Refugee Status Determination procedures: a critical analysis

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Έχει εκπονήσει ερευνητική εργασία με θέμα CJEU’s judgment in the case European Commission against Hungary (C-808/18, 17 December 2020): The Court faces the challenge of taking a leading role in interpreting the European Asylum Law, δημοσιευθείσα στο Βήμα των Ερευνητών με τίτλο Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση της Μετανάστευσης του Jean Monnet Centre of Excellence.

 

 

 

image

Ξένια Κασάπη

[email protected]

 

 

 

Η Ξένια είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Τατιάνας-Ελένης Συνοδινού. Η διδακτορική της διατριβή εξετάζει την ευθύνη των διαμεσολαβητών στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Είναι επίσης δικηγόρος και επικεφαλής του Τμήματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας & Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε δικηγορικό γραφείο. Η Ξένια είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής από το The University of Sheffield και κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στο Εμπορικό Δίκαιο από το University of Bristol.

Είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου, του Συλλόγου Διαιτητών στο Charted Institute of Arbitrators και της Κυπριακής Ένωσης Πνευματικών Δικαιωμάτων.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την διανοητική ιδιοκτησία και το Δίκαιο περί της Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επίσης διδάσκει το Εμπορικό Δίκαιο σε προπτυχιακούς φοιτητές σε Κολέγιο στην Λεμεσό.

Δημοσιεύσεις:

• co-author, Digital Business Laws and Regulations 2022 (3rd edition) (Cyprus Chapter), International Comparative Legal Guides
• co-author, Digital Business Laws and Regulations 2021 (2nd edition) (Cyprus Chapter), International Comparative Legal Guides
• “Why Trademarks can be commercially significant?” published by Cyprus Investment Fund Association (CIFA)
• “Countdown to the New Data Protection Law –The Impact of the General Data Protection Regulation (GDPR) for Companies” published by Cyprus Investment Fund Association (CIFA).

 

 

 

image

 

 

 

 

Άντρια Παντελίδου

[email protected]

Η Άντρια Παντελίδου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2021, υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Θωμά Παπαδόπουλου. Η διδακτορική της μελέτη επικεντρώνεται στην υποχρέωση των ευρωπαϊκών εταιρειών να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον διαμέσου της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας τους και εξετάζει ειδικότερα ζητήματα δέουσας επιμέλειας, λογοδοσίας και εκτελεστότητας.

Η Άντρια κατέχει πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (2014), μεταπτυχιακό τίτλο “MSc in Law and Finance” από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2016) και μεταπτυχιακό τίτλο “LLM – Master of Laws” από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (2017). Εργάστηκε σε δικηγορικές εταιρείες στο Λονδίνο και στην Λευκωσία σε υποθέσεις τραπεζικού, χρηματοοικονομικού και εταιρικού δικαίου. Από το έτος 2019 είναι διευθύντρια στην δικηγορική εταιρεία Πλαστήρας & Παντελίδου ΔΕΠΕ και είναι υπεύθυνη για υποθέσεις εταιρικού δικαίου, αστικού δικαίου και εργατικού δικαίου. Σημειώνεται ότι η Άντρια έχει προηγουμένως εργαστεί ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δημοσιεύσεις:

Nikitas Hatzimihail & Antria Pantelidou, “Evidence in Civil Law – Cyprus”, Maribor: Institute for Local Self-Government and Public Procurement, Lex localis, (Book series Law & Society), 2015.

 

 

Μαρία Δρυμιώτου

[email protected]

Η Μαρία Δρυμιώτου είναι υποψήφια διδάκτωρ υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Κώστα Παρασκευά.

 

 

Ραφαέλα Χαραλάμπους

[email protected]

Η Ραφαέλα Χαραλάμπους είναι υποψήφια διδάκτωρ υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νικήτα Χατζημιχαήλ.

 

image

Χρίστος Τσάλλος

[email protected]

 

 

 

 Ο Χρίστος είναι υποψήφιος διδάκτωρ από τον Σεπτέμβριο του 2022 υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νικήτα Χατζημιχαήλ. Το θέμα της διδακτορικής έρευνάς του είναι η χρήση των Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ADR) στην επίλυση δημοσίων και ιδιωτικών διαφορών αναφορικά με τη χρήση των υδάτινων πόρων.
Ο Χρίστος είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής (LLB (Hons) Law) του Πανεπιστημίου του Solent, UK, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Νομικής (LLM) στο Ναυτικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Southampton, UK και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από το CIArb, Λονδίνου και Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών. Επίσης είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Διατηρεί δικό του Δικηγορικό Γραφείο στον Πειραιά και ασχολείται με υποθέσεις Αστικού και Εμπορικού Δικαίου. Επίσης, είναι εισηγητής στη Νομική Σχολή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στην Αθήνα στους τομείς του Δικαίου των Συμβάσεων και του Δικαίου των Αδικοπραξιών στο πρόγραμμα LLB (Hons) Law σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Oxford Brookes, UK, όπου διατηρεί και ακαδημαϊκό affiliate status

 

 

Title: Inserting image...

Ζαχαρίας Λ. Καψής

[email protected] 

Ο Ζαχαρίας Λ. Καψής είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Σεπτέμβριο του 2022, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας κ. Τατιάνας-Ελένης Συνοδινού.

Η διδακτορική του διατριβή πραγματεύεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πλοίου, υπό το πρίσμα του ιδιωτικού δικαίου, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, μια συγκριτική μελέτη των ανοικτών και κλειστών νηολογίων, αναλύοντας συνάμα την ανάπτυξη του Κυπριακού μοντέλου.

Ο Ζαχαρίας είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών του σπουδών εκπόνησε Διπλωματική Μελέτη με θέμα «Η αξιοπλοΐα ενός μη επανδρωμένου φορτηγού πλοίου».

Από το 2015 είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Δικηγόρων του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 ήταν μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, όπου ασκούσε την δικηγορία απασχολούμενος αποκλειστικά με τον τομέα του Ναυτικού Δικαίου. Επίσης, διατέλεσε Γραμματέας της Επιτροπής Ναυτιλίας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου μέχρι τον Νοέμβριο του 2021. Από τον Δεκέμβριο του 2021 εργάζεται στο Νομικό Τμήμα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ζαχαρίας έχει δημοσιεύσει ένα μεγάλο αριθμό άρθρων σε θέματα του ευρύτερου ναυτικού και ναυτιλιακού τομέα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν το ναυτικό δίκαιο, το δίκαιο του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το δίκαιο της θάλασσας, το δημόσιο και ιδιωτικό διεθνές δίκαιο.

Αντιπροσωπευτικές Δημοσιεύσεις:

1. Shipping International Monthly Review Magazine:

· ‘The legislative framework of the Maritime Passenger Claims under the Cyprus Law’, pp. 22-24 (September 2022).
· ‘Ship mortgages over ships flying the Cyprus flag’, p. 32 (July-August 2022).
· ‘The status of the Parallel-out Registration of Cyprus-flagged vessels in foreign registries’, pp. 32-33 (July-August 2022).
· ‘The Environmental policy and the financial incentives of Cyprus flag for greener and environmentally friendly vessels’, pp. 22-23 (February 2022).
· ‘Brexit’s impact on Cypriot Shipping’, pp. 24-25 (November 2021).
· ‘The Cyprus Tonnage Tax Scheme’ pp. 24-25 (October 2021).

2. The Legal 500:

· Co-author, ‘Cyprus a flag of progress and quality. Ship Registration procedures and the benefits of Cyprus flag’ [The Legal 500: Country Comparative Guides – Hot Topic: Shipping 2021] (December 2021).

3. The Law Reviews:

· Co-author, ‘The Shipping Law Review 2021 – Cyprus Chapter’, 8th Edition, pp. 184-231 (June 2021).

4. Chambers and Partners:

· Co-author, ‘Shipping Law 2021 – Cyprus Trends and Developments’ (February 2021).

5. The International Comparative Legal Guides (ICLG):

· Co-author, ‘Cyprus Shipping Laws and Regulations 2020’, 8th Edition, pp. 72-88 (August 2020).

6. Lexology – Law Business Research Ltd:

· Co-author, ‘Spotlight: shipping contracts in Cyprus’ (June 2021).
· Co-author, ‘A general introduction to shipping law and practice in Cyprus’ (June 2021).

7. International Journal of Advanced Research (IJAR):

• ‘The prescriptive and enforcement jurisdiction of a coastal state in relation to ship source pollution occurs in its various maritime zones, under the United Nations Convention on the Law of the Sea and the customary international law’, pp. 616 – 624 (November 2020).

8. Νομικό Βήμα – Ετήσιο Νομικό Περιοδικό Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου:

• ‘The Digital Upgrade of the Cyprus Flag’, pp. 62-63 (Issue 1, June 2022).
• ‘The EU approval of the Cyprus-Greece maritime passenger ferry link’, pp. 73-74 (Issue 2, 2019 Edition, published in February 2021).
• ‘Potential concerns regarding the operation of unmanned (autonomous) cargo ships in the modern commercial reality’, pp. 85-88 (Issue 2, 2019 Edition, published in February 2021).
• ‘The obligation of a shipowner to provide a seaworthy vessel under the Common law and the Hague Visby rules’, pp. 100-102 (Issue 2, 2019 Edition, published in February 2021).
• The Port State jurisdiction of a costal state over a ship that voluntarily enters its ports, having violated marine pollution laws on the High Seas or in the jurisdictional zones of the coastal states, under the United Nations Convention on the Law of the Sea and the Customary International Law’, pp. 107-110 (Issue 2, 2019 Edition, published in February 2021).
• ‘The problem of piracy on South East Asian and East African costs and possible solutions’, pp. 152-156 (Issue 1, 2019 Edition, published in February 2019).

 

 

 

image

Αμφιτρίτη Παναγιώτου

[email protected]

Η Αμφιτρίτη είναι διδακτορική φοιτήτρια από το Σεπτέμβριο του 2022, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνου Κόμπου. Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στο Κυπριακό Σύνταγμα και τις τροποποιήσεις αυτού. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται το Συνταγματικό Δίκαιο, η Συνταγματική Θεωρία, το Διοικητικό Δίκαιο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Κατέχει πτυχίο Νομικής (Staffordshire University UK, LLB, 2012), Μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επιστήμη με εξειδίκευση τις Διεθνείς Σχέσεις (Πανεπιστήμιο Κύπρου, MSc, 2017) καθώς και Μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο Δίκαιο (Πανεπιστήμιο Κύπρου, LLM, 2022).

Ασκεί τη δικηγορία από το 2012, είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο ως Σύμβουλος Αφερεγγυότητας.

image

Αλέξανδρος Βρυωνίδης

[email protected]

 

Ο Αλέξανδρος είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2022, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Ιωάννας Χατζηγιάννη. Η διδακτορική του έρευνα επικεντρώνεται στην εξωεδαφική εφαρμογή των Συμβάσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε περιπτώσεις παραβιάσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Ο Αλέξανδρος είναι κάτοχος πτυχίου νομικής (LLB) από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακού τίτλου (LLM) από το University of Edinburgh στο Global Environment and Climate Change Law. Τα ερευνητικά του καθήκοντα αφορούν το περιβαλλοντικό δίκαιο, δίκαιο κλιματικής αλλαγής, δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές δίκαιο.

Ο Αλέξανδρος είναι επίσης εγγεγραμμένο μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας.

 

 

 

 

 Ειρήνη Α. Θεοχάρους

[email protected] 

Η Ειρήνη είναι υποψήφια διδάκτωρ από τον Σεπτέμβριο του 2022 υπό την επίβλεψη του καθηγητή κου. Κωνσταντίνου Τσίνα.

Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στο δικαίωμα του κατηγορούμενου στη σιωπή, από την ιστορική του θεμελίωση στην διεθνή του αναγνώριση και την λειτουργία του στην σύγχρονη ποινική δίκη.

Η Ειρήνη είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής (LLB (Hons) Law) του Πανεπιστημίου του Hull, του Ηνωμένου Βασιλείου και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Νομικής (LLM) στο «Ποινικό Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι επίσης Διαπιστευμένη Διαμεσολαβητής σε Αστικά και Εμπορικά ζητήματα καθώς και δικηγόρος παραστάτης κατά την διαδικασία διαμεσολάβησης, ενώ έτυχε και εκπαίδευσης χειρισμού υποθέσεων διαμεσολάβησης στα πλαίσια του οικογενειακού δικαίου από το ADR Group του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της διατριβής ασχολήθηκε με την παροχή εξηγήσεων εκ μέρους του κατηγορούμενου, ιδίως επί ενοχοποιητικής πραγματικής μαρτυρίας, στην ποινική δίκη.

Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στο ποινικό δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα και πως αυτά διασφαλίζονται νομοθετικά αλλά και πως δύναται να παραβιασθούν σε διάφορα στάδια της ποινικής διαδικασίας.

Ασκεί μάχιμη δικηγορία στην επαρχία Πάφου από το 2011 όταν εγγράφηκε ως μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

 

 

 

Ανδρόνικος Θεοφάνους

[email protected]

Ο Ανδρόνικος απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στο εταιρικό δίκαιο από το UCL το 2021. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Νομική από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ το 2020. Εργάζεται ως δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία και ασχολείται κυρίως με το τραπεζικό δίκαιο.
Η έρευνά του επικεντρώνεται στη ρύθμιση της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης, και τους στόχους της, για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Εκπονεί το διδακτορικό του υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Τατιάνας Συνοδινού.