Kάνετε κλικ στο ερώτημα που σας ενδιαφέρει.

 
Αν έχετε οποιοδήποτε άλλο ερώτημα που θα θέλατε να υποβάλετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Ψυχικής ΥΓείας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 22892136).
 
Ε: Πώς μπορώ να διευθετήσω συνάντηση στο ΚΕΨΥ;
A: Μπορείς να συμπληρώσεις το ηλεκτρονικό έντυπο που θα βρεις εδώ. Εναλλακτικά, μπορείς να επικοινωνήσεις απευθείας με  το ΚΕΨΥ με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ή τηλεφωνικά στο 22892136. Όλα τα στοιχεία λαμβάνονται μόνο από υπεύθυνα άτομα, και παραμένουν εμπιστευτικά.
 
E: Ποιοι μπορούν να αποτείνονται στο ΚΕΨΥ;
A: Όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί. Οι οικογένειες ή σύντροφοί τους μπορούν να εμπλακούν σε περίπτωση που θα ήταν προς όφελος της συμβουλευτικής, το επιθυμεί ο φοιτητής και μόνο αφού συζητηθεί με το φοιτητή.
 
E: Υπάρχει κόστος για τις συναντήσεις με ψυχολόγο;
A: Όλες οι υπηρεσίες του ΚΕΨΥ προσφέρονται Δωρεάν στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
E: Ποιοι προσφέρουν τις υπηρεσίες στο Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης;
A: Οι υπηρεσίες στο ΚΕΨΥπροσφέρονται από Λειτουργό Ψυχολογικής Στήριξης και από ειδικευόμενους κλινικούς ψυχολόγους στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στο Διδακτορικό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αν και στο ΚΕΨΥδεν απασχολείται ψυχίατρος ή άλλης ειδικότητας ιατρός, για άτομα με επιπρόσθετες ανάγκες για εξειδικευμένη αξιολόγηση ή ιατρικές υπηρεσίες, διευθετούνται οι κατάλληλες παραπομπές σε άλλες δομές στην κοινότητα.
 
E: Ποιοι γνωρίζουν για τους φοιτητές που επισκέπτονται στο ΚΕΨΥ;
A: Κανείς εκτός από εσένα και το προσωπικό του Κέντρου. Οι συναντήσεις στο ΚΕΨΥ είναι αυστηρά εμπιστευτικές. Οι εξαιρέσεις είναι πολύ σπάνιες, και αναφέρονται στους Κανόνες Λειτουργίας. Εφόσον ο φοιτητής/τρια χρειάζεται και το επιθυμεί, μπορεί να γίνει ενημέρωση προς το Τμήμα όπου φοιτά, ώστε να διευθετηθούν ειδικές ακαδημαϊκές διευκολύνσεις, μετά από συζήτηση με την Ψυχολόγο και μόνο με δική του γραπτή συγκατάθεση.
 
E: Πόσο διαρκούν οι συναντήσεις; Τι σημαίνει ότι προσφέρεται βραχυπρόθεσμη θεραπεία;
A: Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των συναντήσεων στο ΚΕΨΥ. Μετά την αρχική αξιολόγηση στις πρώτες συναντήσεις, ο/η ψυχολόγος θα σε ενημερώσει για την υπολογιζόμενη διάρκεια της ψυχολογικής παρέμβασης. Σε μερικές περιπτώσεις οι φοιτητές μπορεί να επιθυμούν μόνο μερικές συναντήσεις για να συζητήσουν κάποια θέματα που τους απασχολούν ή για να διευκολυνθούν σε κάποια τους απόφαση. Η βραχυπρόθεσμη θεραπεία σημαίνει κατά μέσο όρο 10 συναντήσεις. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η διάρκεια της παρέμβασης μπορεί να είναι μακροχρόνια.
Η κάθε συνάντηση διαρκεί συνήθως 50 λεπτά. Για σκοπούς αρχικής αξιολόγησης, ή αν κρίνεται χρήσιμο σε συνεννόηση με την ψυχολόγο, κάποτε διευθετούνται συναντήσεις διάρκειας 90 λεπτών.
 
E: Χορηγούνται φάρμακα από το ΚΕΨΥ;
A: Όχι. Σε περίπτωση που κριθεί χρήσιμο να διερευνηθεί η ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής θα γίνει παραπομπή σε αρμόδιο γιατρό.
 
E: Το ΚΕΨΥ είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ);
A: Ναι, όπως και όλα τα Γραφεία και οι Υπηρεσίες στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
E: Προτιμώ να μην επισκεφτώ ψυχολόγο στο χώρο του Πανεπιστημίου γιατί ανησυχώ ότι μπορεί να με δουν συμφοιτητές ή ακαδημαϊκοί. Μπορεί το Πανεπιστήμιο να με στηρίξει οικονομικά για να λάβω υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα ή αλλού;
A: Αν και μπορείς να είσαι βέβαιος/η ότι οι επισκέψεις σου στο Γραφείο είναι αυστηρά εμπιστευτικές και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της εχεμύθειας, η τελική απόφαση αν επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες του ΚΕΨΥ είναι δική σου. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν μπορεί να καλύψει το κόστος ψυχοθεραπείας στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί όμως να σε παραπέμψει, εάν το επιθυμείς, σε άλλες δομές στο δημόσιο, π.χ. στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, ή σε Συμβουλευτικά Κέντρα στην κοινότητα.
 
E: Μπορώ να λάβω ψυχολογική στήριξη διαδικτυακά ή μέσω τηλεφώνου;
A: Το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης προσφέρει τις υπηρεσίες του κατ' ιδίαν. Στην ιστοσελίδα του Γραφείου μας μπορείτε να βρείτε και στοιχεία για άλλες υπηρεσίες, όπως τηλεφωνικές γραμμές πληροφόρησης και στήριξης για γενικά και ειδικά θέματα, συνδέσμους για διαδικτυακή υποστήριξη, καθώς και συνδέσμους σε σελίδες δομών και εθελοντικών οργανώσεων στην Κύπρο που μπορούν να παρέχουν πληροφόρηση για θέματα που σας απασχολούν. Στη σελίδα του ΚΕΨΥ, στο χώρο Θέματα που απασχολούν φοιτητές μπορείτε επίσης να βρείτε πληροφορίες για διάφορα θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Σημειώστε βέβαια ότι τα παραπάνω είναι για δική σας υποστήριξη και πληροφόρηση, και δεν αποτελούν ψυχοθεραπεία, αντίστοιχη με τις επισκέψεις σε ψυχολόγο.
 
E: Νομίζω έχω δυσλεξία, ή μαθησιακή δυσκολία, ή κάποιο άλλο πρόβλημα που με επηρεάζει ακαδημαϊκά. Πώς μπορεί να με βοηθήσει το ΚΕΨΥ;
A: Σε περίπτωση που έχεις κάποια δυσκολία που επηρεάζει την ακαδημαϊκή σου επίδοση, το ΚΕΨΥ μπορεί να συνεργαστεί με το αρμόδιο Γραφείο (Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης) για να παρέχει συστάσεις για ακαδημαϊκές διευκολύνσεις (π.χ. παράταση χρόνου, επεξήγηση δοκιμίου, προφορική εξέταση κ.α.), και να ενημερώσει τους διδάσκοντές σου ώστε να σου παρέχονται οι διευκολύνσεις. Για να παραχωρηθούν οι διευκολύνσεις για μαθησιακές δυσκολίες, χρειάζεται να δώσεις γραπτή συγκατάθεση, αφού προσκομίσεις βεβαίωση για τη διάγνωση της μαθησιακής δυσκολίας από εγγεγραμμένο ψυχολόγο, και έκθεση με βάση το εργαλείο αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκε. Συνήθως, μπορείς να εξασφαλίσεις τις βεβαιώσεις αυτές από τις Επαρχιακές Επιτροπές για αξιολόγηση ειδικών αναγκών.
Εάν υποψιάζεσαι ότι έχεις κάποια μαθησιακή δυσκολία και δεν έχεις κάνει αξιολόγηση κατά τη διάρκεια των μαθητικών σου χρόνων ή σε κάποια άλλη στιγμή, το ΚΕΨΥ μπορεί να σε βοηθήσει με παραπομπή σε κάποια υπηρεσία όπου θα μπορείς να έχεις την ευκαιρία να κάνεις κάποια τεστ για να εντοπίσεις κατά πόσον έχεις πράγματι κάποια μαθησιακή δυσκολία. Στην περίπτωση που εξασφαλίσεις διάγνωση, και αφού προσκομίσεις τη διαγνωστική έκθεση, το ΚΕΨΥ θα μπορέσει να ενημερώσει τους διδάσκοντές σου ώστε να σου παραχωρηθούν οι χρειαζόμενες ακαδημαϊκές διευκολύνσεις.
 
Αν έχετε οποιοδήποτε άλλο ερώτημα που θα θέλατε να υποβάλετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΚΕΨΥ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 22892136).