Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020

"Επενδύστε περισσότερα στην Ψυχική Υγεία"

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου, έρχεται σε μια εποχή που η καθημερινή μας ζωή έχει αλλάξει σημαντικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Οι τελευταίοι μήνες έχουν φέρει πολλές προκλήσεις: για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που παρέχουν φροντίδα σε δύσκολες συνθήκες, που εργάζονται υπό το φόβο του να μην μεταφέρουν την ασθένεια στα σπίτια τους, για τους μαθητές που καλούνται να προσαρμοστούν στο να παρακολουθούν τα μαθήματα από τους σπίτι τους με περιορισμένη επαφή με εκπαιδευτικούς και συμμαθητές να ανησυχούν μόνοι σχετικά με το μέλλον, για εργαζομένους των οποίων απειλούνται τα προς το ζην, για τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που έχουν παραμείνει στη φτώχεια ή σε εύθραυστα περιβάλλοντα με εξαιρετικά περιορισμένη προστασία από το COVID-19, και για τα άτομα με ψυχικές παθήσεις, πολλά εν των οποίων βιώνουν ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση από πριν. Και αυτό δεν αναφέρεται στην ανάγκη να διαχειριστεί κανείς τη θλίψη λόγω της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, στο οποίο δεν πρόλαβες μερικές φορές να πεις αντίο.

WHO Mental Health Day 2020

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας γίνονται ήδη αισθητές, καθώς οι εταιρείες αφήνουν το προσωπικό να φύγει στην προσπάθεια να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, ή ακόμα και να τις κλείσουν εντελώς.
 
Δεδομένης προηγούμενης εμπειρίας έκτακτης ανάγκης, αναμένεται ότι η ανάγκη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης θα αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες και χρόνια.
 
Η επένδυση σε προγράμματα ψυχικής υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τα οποία έχουν ήδη υποστεί χρόνια υποχρηματοδότησης, είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ.
 
Γι 'αυτό ο στόχος της εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας φέτος είναι η αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία.