Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (European Social Survey - ESS) είναι η σημαντικότερη έρευνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στοχεύει στη συγκριτική μελέτη των απόψεων των πολιτών γύρω από τα κυριότερα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Διεξάγεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 30 χώρες της Ευρώπης και για έβδομη φορά η Κύπρος συμμετέχει σε αυτή την πανευρωπαϊκή κοινωνική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τις κοινωνικές επιστήμες αλλά και για την ίδια την Κυπριακή κοινωνία στο βαθμό που μπορεί να σχεδιαστούν σχετικές πολιτικές στη βάση των ευρημάτων της ΕΚΕ. Η συμμετοχή της Κύπρου από μόνη της σε αυτό το θεσμό είναι δε μεγάλης σημασίας αφού στέκεται επάξια ανάμεσα στις πλέον αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε και αναβαθμίζει τις ερευνητικές τις υποδομές αλλά και την δυνατότητα αξιοποίησης πληθώρας συγκριτικών δημοσιεύσεων που δημοσιεύονται στα πιο αξιόλογα ακαδημαικά περιοδικά των κοινωνικών επιστημών στο κόσμο και περιλαμβάνουν τα στοιχεία της Κύπρου.
Λόγω της πρότυπης μεθοδολογίας που ακολουθεί, η ΕΚΕ έχει βραβευτεί με το κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο Descartes το 2005 και μέχρι το 2013 το πρόγραμμα αυτό ήταν στις προτεραιότητες πολιτικής της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής και χρηματοδοτήθηκε από το 5o, 6o και το 7o Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ και από εθνικούς φορείς των συμμετεχόντων κρατών. Μετά το 2013 μετεξελίχθηκε σε European Research Infrastructure Consortium (ERIC) στο οποίο η Κύπρο είναι πλήρες μέλος από το 2017.
Η ΕΚΕ διέπεται από αυστηρά μεθοδολογικά κριτήρια που εφαρμόζονται σε όλη τη διάρκεια της έρευνας. Σε ότι αφορά το δειγματοληπτικό πλαίσιο επιλέγεται από ένα παγκύπριο δείγμα βάσει επιστημονικών μεθόδων που μπορούν να εγγυηθούν την αντιπροσωπευτική εικόνα της χώρας. Τα νοικοκυριά κληρώνονται τυχαία και στη συνέχεια επιλέγεται ένα άτομο μέσα από το κάθε νοικοκυριό επίσης τυχαία και ασφαλώς ανώνυμα. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά και τα άτομα που κληρώνονται σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να αντικατασταθούν µε κάποια άλλα. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις τυγχάνουν απόλυτης εμπιστευτικότητας και σε καμία περίπτωση γίνεται σύνδεση με το όνομα ή τη διεύθυνσή των συμμετεχόντων. Η όλη διαδικασία συνάδει με την πολιτική της ΕΕ για την προστασία προσωπικών δεδομένων (General Data Protection Regulation - GDPR).
Μια άλλη ιδιαιτερότητα της ΕΚΕ αφορά το ερωτηματολόγιο. Η δομή του ερωτηματολογίου επιτρέπει την επανάληψη σταθερών θεματικών (core module) και κατ’ επέκταση τη σύγκριση κοινωνικών θεμάτων σε σταθερή βάση ενώ από την άλλη υπάρχουν εναλλασσόμενες θεματικές (rotating modules) που επιτρέπουν την ένταξη νέων θεματικών ώστε να μπορούν να μελετηθούν νέα κοινωνικά φαινόμενα.
Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας, εδώ.