Γιατί φυσική; Εάν η πιο συχνή ερώτηση που ρωτάτε είναι “γιατί” ή “πώς” (ακόμα κι αν αυτό τρελαίνει άλλους ανθρώπους) τότε θα πρέπει να σκεφτείτε να γίνετε φυσικός. Σε ένα μάθημα Φυσικής θα μάθετε πώς οι θεμελιώδεις νόμοι του Σύμπαντος λειτουργούν από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο, υπάρχουν διαλέξεις που ξεπερνούν το νόμο του Νεύτωνα στην Κβαντική Μηχανική στη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και στον υπέροχο κόσμο της Κοσμολογίας. Η φυσική είναι απολύτως συναρπαστική! Πάνω από όλα όμως, το πιο σημαντικό πράγμα που θα μάθετε είναι: πώς να λύνετε προβλήματα. Ακούγεται ασήμαντο, αλλά δεν είναι. Ως φυσικός, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, θα μάθετε να βλέπετε σφαιρικά, να εντοπίζετε τη ρίζα του προβλήματος και να βρείτε στη συνέχεια τον καλύτερο τρόπο επίλυσής του. Και αυτό είναι κάτι που θα σας ανοίξει πόρτες σε πολλούς τομείς. Όταν ξεκίνησα αρχικά σαν προπτυχιακή φοιτήτρια, σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να είμαι μία καθηγήτρια σε σχολείο που διδάσκει Φυσική ή να διδάσκω ιδιαίτερα μαθήματα. Λίγα ήξερα για το εύρος των πεδίων που θα μπορούσα να επιλέξω: μπορείτε να είστε μηχανικός αεροδιαστημικής στη NASA ή φυσικός επιταχυντή στο CERN (αυτό είναι με το οποίο ασχολούμαι σήμερα!), ή να εργαστείτε στο τμήμα «εγκεφάλου» μιας τράπεζας που βρίσκει ευφυέστερους αλγορίθμους για να υπολογίσετε και να μειώσετε τους κινδύνους επενδύσεων ή να εργαστείτε σε μια εταιρεία που κάνει μια πρόγνωση καιρού. Όλα αυτά τα επαγγέλματα έχουν ένα κοινό παρονομαστή: λύνουν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα.

Υπάρχει ωστόσο ακόμα ένα πλεονέκτημα: η επίλυση προβλημάτων όντας μέρος μιας ομάδας. Και αυτό έμαθα να το κάνω στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ). Το Τμήμα Φυσικής του ΠΚ δέχεται μόνο ~ 30 σπουδαστές/έτος. Αυτός ο μικρός αριθμός διευκολύνει τους φοιτητές να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον και να γίνουν φίλοι. Θυμάμαι ότι τα τέσσερα χρόνια των προπτυχιακών μου σπουδών ήταν γεμάτα από ομαδική εργασία. Συναντιόμασταν όλοι μαζί και θέταμε ερωτήματα στους συμφοιτητές μας σχετικά με θέματα που δεν κατανοούσαμε πλήρως. Η μελέτη με τους συνομηλίκους μας βοήθησε όλους να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα και μαζί. Ο μικρός αριθμός φοιτητών σημαίνει επίσης ότι οι καθηγητές στο ΠΚ σας γνωρίζουν με το μικρό σας όνομα. Δεν χάνεστε σε ένα τεράστιο ακροατήριο. Αντίθετα, μπορείτε να αναπτύξετε μια καλή προσωπική σχέση με τους καθηγητές σας. Αυτό που μου άρεσε ήταν το πόσο προσιτοί ήταν πολλοί από τους καθηγητές. Μπορούσαμε να τους συναντήσουμε για ερωτήσεις στο γραφείο τους και αυτές τις συναντήσεις μας βοηθούσαν να συνδέσουμε και να ξεδιαλύνουμε ό, τι ήταν αβέβαιο στα κεφάλια μας. Συνδέθηκα ιδιαίτερα με τους καθηγητές των οποίων οι έξυπνες προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων, καθώς και ο καλός χαρακτήρας τους, με ενέπνευσαν. Μέχρι σήμερα, τους θυμάμαι ως τους ανθρώπους που με ώθησαν και με βοήθησαν να συνεχίσω τις σπουδές μου στο διδακτορικό. Εκτός από το πλούσιο ακαδημαϊκό πρόγραμμα, το ΠΚ προσφέρει πληθώρα ευκαιριών συναναστροφής με τους συναδέλφους σας χάρη στις αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρει.

Αυτό που θα συμβούλευα τους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν Φυσική είναι:
– μην αφήνετε κενά στις γνώσεις σας: μελετάτε καθημερινά και σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνετε τι δεν σας είναι ξεκάθαρο: i) προσπαθώντας μόνοι σας, ii) ρωτώντας τους συναδέλφους σας, iii) ρωτώντας τον καθηγητή σας.
– βρείτε έναν μέντορα: βρείτε έναν άνθρωπο που σέβεστε και θαυμάζετε και ζητήστε τη συμβουλή και τη βοήθειά του τόσο κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών όσο και των μελλοντικών βημάτων σας!
– μία από τις καλύτερες συμβουλές που έδωσε σε μένα ο καθηγητής και μέντορας μου στο ΠΚ, ήταν: ίσως νιώσεις ότι δεν γνωρίζεις τίποτα; ίσως να αισθάνεσαι ανόητη: απλά συνέχισε να μελετάς σκληρά και θα πας μακριά (είχε δίκιο!)