Βραβείο Καινοτομίας «Digital Water Award 2024» στο Κέντρο Αριστείας «Κοίος» από το Water Europe, 21 Ιουνίου 2024

Ίδρυση Κυπριακής Ακαδημίας Μάρκετινγκ, 20 Ιουνίου 2024
20 Ιουνίου, 2024
ΕΤΟΙΜΟΙ/ΕΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΕΨΟΥΝ, 25 Ιουνίου 2024
25 Ιουνίου, 2024
Ίδρυση Κυπριακής Ακαδημίας Μάρκετινγκ, 20 Ιουνίου 2024
20 Ιουνίου, 2024
ΕΤΟΙΜΟΙ/ΕΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΕΨΟΥΝ, 25 Ιουνίου 2024
25 Ιουνίου, 2024

Το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ανάμεσα στους νικητές των Βραβείων Καινοτομίας 2024 του Οργανισμού Water Europe με έδρα στις Βρυξέλλες, λαμβάνοντας το “Digital Water Award” για την έρευνα, την ανάπτυξη και την επίδειξη σε ασκήσεις πεδίου του καινοτόμου λογισμικού εργαλείου “PathoINVEST”, το οποίο διερευνά περιστατικά μόλυνσης νερού από παθογόνα σε υδάτινα περιβάλλοντα.

Το εργαλείο PathoINVEST

Το εργαλείο αναπτύχθηκε από το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο KWR Water Research Institute (Ολλανδία) και τη μικρομεσαία επιχείρηση PHOEBE Innovations Ltd, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου H2020 “Pathogen Contamination Emergency Response Technologies” (www.pathocert.eu). Το εργαλείο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε άσκηση μεγάλης κλίμακας που διοργανώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Πολιτική Άμυνα Κύπρου σε συνεργασία με την Υδατοπρομήθεια Λεμεσού και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Το “PathoINVEST” αναπτύχθηκε για να ενισχύσει τις δυνατότητες των Ομάδων Άμεσης Ανταπόκρισης και των οργανισμών συντήρησης, επιτήρησης και διανομής νερού να διαχειριστούν αποτελεσματικά διάφορα περιστατικά μολύνσεων νερού από παθογόνα. Επίσης, προσφέρει δυνατότητες μοντελοποίησης της μόλυνσης σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες Ψηφιακών Διδύμων (Digital Twin Technologies), καθιστώντας αποτελεσματική την ανταπόκριση, τη διαχείριση και τη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια περιστατικών μόλυνσης νερού. Τέλος, η δυνατότητα που έχει το εργαλείο για να παρέχει γρήγορα διάφορες σχετικές πληροφορίες, επιτρέπει στους οργανισμούς νερού να διαχειρίζονται αυτά τα περιστατικά προληπτικά, υποστηρίζοντας το συντονισμό με τους Πρώτους Ανταποκριτές και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού σε θέματα ασφάλειας νερού.

Τα περιστατικά μόλυνσης νερού, τα οποία μπορούν να προκληθούν από έκτακτες καταστάσεις, όπως είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι κυβερνοεπιθέσεις, τα ατυχήματα ή οι κακόβουλες επιθέσεις, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των Πρώτων Ανταποκριτών, των επαγγελματιών του νερού, των εθελοντών και των πολιτών. Για αυτόν τον λόγο, οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να διαθέτουν εργαλεία για να μπορούν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους σε περιορισμένο χρόνο και να απαντούν σε ερωτήματα όπως: πώς θα εξελιχθεί ένα συμβάν μόλυνσης σε 2, 4 ή 8 ώρες ή ποιες περιοχές θα επηρεαστούν πιο σοβαρά, πόσοι άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο και πώς;

Η τελετή απονομής των Βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2024, στις Βρυξέλλες, παρουσία περισσοτέρων από 260 επαγγελματιών στον τομέα του νερού και αξιωματούχων της ΕΕ. Εκ μέρους του Κέντρου Αριστείας «Κοίος», ο Ερευνητής Επίκουρος Καθηγητής, Δρ. Δημήτριος Ηλιάδης, παρέλαβε το βραβείο, λέγοντας ότι «με το εργαλείο PathoINVEST, δείξαμε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πώς η επιστημονική μας έρευνα σε θέματα ασφάλειας στα έξυπνα δίκτυα νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια πραγματικών περιστατικών έκτακτης ανάγκης, μειώνοντας αποτελεσματικά τον χρόνο ανταπόκρισης και υποστηρίζοντας τους Πρώτους Ανταποκριτές στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές».

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου: https://www.kios.ucy.ac.cy/