Νέο ερευνητικό έργο από το Society and Urban Form (SURF) Lab του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
12 Ιουλίου, 2024Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετέχει σε διαπεριφερειακό πρόγραμμα διεθνούς οργανισμού ατομικής ενέργειας για την υδρογειακή παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης με μικροπλαστικά, 17 Ιουλίου 2024
17 Ιουλίου, 2024Πλήρες Μέλος στο σημαντικότερο επαγγελματικό δίκτυο στην Κύπρο για ενίσχυση της Εταιρικής Βιωσιμότητας και Υπευθυνότητας
Στις εργασίες και αποφάσεις της 8ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Δικτύου για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (CSR Cyprus), οι οποίες έλαβαν χώρα την Τρίτη, 9 Ιουλίου 2024, στη Λάρνακα, συμμετείχε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με δικαίωμα ψήφου, ως πλήρες μέλος.
Με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς και της συμβολής του στην ανάπτυξη δράσεων με θετική επίδραση στην κοινωνία και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει ως πλήρες μέλος του Κυπριακού Δικτύου για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (CSR Cyprus) από το 2023.
Το Δίκτυο CSR Cyprus, το οποίο αριθμεί 61 μέλη (Οργανισμούς και επιχειρήσεις), ιδρύθηκε το 2016 και αποτελεί το Εθνικό Επιχειρηματικό Δίκτυο για την προώθηση, ευαισθητοποίηση και καλλιέργεια κουλτούρας για την Εταιρική Υπευθυνότητα και Βιωσιμότητα στην Κύπρο. Από τον Απρίλιο του 2017 είναι ο Εθνικός Εταίρος του κορυφαίου ευρωπαϊκού επιχειρηματικού δικτύου CSR Europe και Μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ). Έχει ως βασικό σκοπό την προώθηση, ανάπτυξη και εφαρμογή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας (ΕΚΕ), τη συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των μελών του και την προβολή της ΕΚΕ για την ισόρροπη επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Η ΟΕΒ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο μέλος της, το Κυπριακό Δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (CSR Cyprus), προωθούν ενέργειες και εκπαιδεύσεις προς τους οργανισμούς και επιχειρήσεις για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται από πιο εξελιγμένες χώρες σε ό,τι αφορά τα κριτήρια ESG (το τρίπτυχο Περιβάλλον (Εnvironment), Κοινωνία (Social) και Εταιρική Διακυβέρνηση (Governance). Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συνδέεται άμεσα με τα κριτήρια ESG.
Μέσω της συμμετοχής του ως πλήρες μέλος στο CSR Cyprus, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα έχει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, προβολής και επικοινωνίας των δράσεων του σχετικά με την ΕΚΕ, συμμετοχής ή/και συνδιοργάνωσης κοινών δράσεων με άλλους Οργανισμούς και επιχειρήσεις–μέλη του Δικτύου και συμμετοχής στον δημόσιο διάλογο με την Πολιτεία για θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκπροσώπησε στη Γενική Συνέλευση του CSR Cyprus, η κα Φωτεινή Παναγή, Λειτουργός Δημοσίων Σχέσεων, Υπεύθυνη του Γραφείου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Πανεπιστημίου.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, διά της Εταιρικής Κοινωνικής του Ευθύνης (CSR), αποδεικνύει ότι είναι ένας Οργανισμός που ενδιαφέρεται, μεταξύ άλλων, για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα όπως η ποικιλομορφία, η ένταξη, οι συνθήκες εργασίας, το περιβάλλον και οι βιώσιμες πρακτικές. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεσμεύεται στην κοινωνική ευθύνη και προσπαθεί να κάνει μια θετική διαφορά τόσο στην κοινωνία όσο και στο περιβάλλον μέσω της διδασκαλίας, της γνώσης, της έρευνας, και της καινοτομίας. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί για το Πανεπιστήμιο Κύπρου έναν εκ των στρατηγικών του στόχων.
Τη Γενική Συνέλευση χαιρέτισε εκ μέρους της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ Μαρίας Παναγιώτου, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, κ. Θεόδουλος Μακρυγιάννης και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, κ. Μιχάλης Αντωνίου. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CSR Cyprus, Δρ Μαρίνος Βουκής, προέβη σε απολογισμό των δράσεων του Δικτύου για την περίοδο Ιουλίου 2023-Ιουνίου 2024 αναλύοντας τους τρεις στόχους της διετούς θητείας του Συμβουλίου, που είναι: η ενίσχυση της αξίας που λαμβάνουν τα Μέλη του CSR Cyprus∙ Συνέργειες και συμπράξεις με ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως και δημόσιους φορείς∙ Ενίσχυση της εξωστρέφειας και του brand του Συνδέσμου. Πέραν από την πληθώρα εκπαιδεύσεων και τον ενισχυμένο θεσμικό ρόλο που διαδραματίζει το Δίκτυο, ο Δρ Βουκής εστίασε στις προωθητικές ενέργειες που υλοποιούνται, μέσα από την αναβαθμισμένη ψηφιακή παρουσία του Συνδέσμου και τη δημιουργία εξατομικευμένων βίντεο για κάθε Οργανισμό-Μέλος του.
H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση του έργου της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών, “Corporate Sustainability Supporting Framework” από τον κ. Μαρίνο Άνιφτο, Συντονιστή του έργου.
Από αριστερά: Ο κ. Μαρίνος Άνιφτος, Συντονιστής έργου «Corporate Sustainability Supporting Framework», Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών, ο κ. Κύπρος Πρωτοπαπάς, Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών, ο Δρ. Μαρίνος Βουκής, Πρόεδρος του Δ.Σ. του CSR Cyprus και η κα Φωτεινή Παναγή, Λειτουργός Δημοσίων Σχέσεων και Υπεύθυνη Γραφείου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Π.Κ.