Ο Μιχάλης Δημοσθένους γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1957 σε ένα από τα μικρά χωριά της Πάφου, την Ελεδιώ. Ο θάνατος του πατέρα του τον οδήγησε στην απόφαση να διακόψει τη φοίτηση του με το τέλος της Τρίτης τάξης Γυμνασίου. Τον Οκτώβρη του 1972 μπήκε στο χώρο εργασίας, όπου έμαθε και εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος στις οικοδομές και αργότερα στα εργοστάσια. Με το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, αναχώρησε για το Κουβέιτ όπου εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1978 και αποφάσισε να εργαστεί ως μηχανοδηγός. Λίγους μήνες μετά, τα δεδομένα της ζωής του άλλαξαν δραματικά. Στις 6 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου είχε εργατικό ατύχημα, του οποίου το αποτέλεσμα ήταν ζημιά στο νωτιαίο μυελό και παράλυση των κάτω άκρων.

Έκτοτε διακινείται με τροχοκάθισμα.Τον Φεβρουάριο του 1979, και ενώ βρισκόταν ακόμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενημερώθηκε από τον Ντίνο Πιτσιλλίδη ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ιδρυτικό συνέδριο οργάνωσης παραπληγικών και του ζητήθηκε να συμμετέχει και να μπει και στο διοικητικό συμβούλιο. Από τότε άρχισε και η εμπλοκή του στον αγώνα των ατόμων με αναπηρία.Είναι ένας από τους ιδρυτές και τα στελέχη της ΠΟΑ Παραπληγικών (1979), της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (1980), της Οργάνωσης Μαθητών και Αποφοίτων του ΚΕΑΑ (1982), του Αθλητικού Συνδέσμου Παραπληγικών Κύπρου (1985, ένας από τους πρώτους τρεις αθλητές) και της Τεχνικής Επιτροπής Διευκολύνσεων Εμποδιζόμενων Ατόμων (1998). Συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων Κύπρου (1984, η σημερινή ΚΥΣΟΑ), της Συντονιστικής Επιτροπής Αναπήρων (1981, μετέπειτα Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων).

Οι συνθήκες της αναπηρίας και η εμπειρία του στον αγώνα των ατόμων με αναπηρία έσυραν τη σκέψη του στους πρώτους για τον ίδιο φιλοσοφικούς συλλογισμούς γύρω από την αναπηρία και τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Τον Δεκέμβριο του 1985 (διεξήχθησαν πρόωρες Βουλευτικές εκλογές) εμπλάκηκε για πρώτη φορά με την πολιτική και τον Ιανουάριο του 1986 έγινε δραστήριο μέλος της Αριστερής Πτέρυγας (μαρξιστική Οργάνωση). Η ένταξη του στην Αριστερή Πτέρυγα τον έβαλε σε διαδικασία αυτομόρφωσης. Η ακόρεστη δίψα του για μάθηση τον έκανε αχώριστο φίλο του βιβλίου. Η γνώση θεωρήθηκε από τον ίδιο ως απαραίτητο στοιχείο της πάλης του για το σοσιαλισμό και την πρόοδο του κινήματος των ατόμων με αναπηρία.

Έτσι, η προσωπική του ιστορία είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του κινήματος των ατόμων με αναπηρία. Μια σύνδεση που συνεχίζει μέχρι σήμερα, όντας ενεργό ακόμα στέλεχος.

Βιβλίο
Δημοσθένους, Μ. (2013) Κριτική στο Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας και της Λειτουργικότητας. Λευκωσία: Εκδόσεις Πάργα

Υλικό από την παρουσίαση βιβλίου
Πρόσκληση

Ομιλία Σιμώνης Συμεωνίδου

Ομιλία Θέμου Δημητρίου

Αντιφώνηση Συγγραφέα

Δημοσιεύσεις

Δημοσθένους, M. (7 Δεκεμβρίου, 2020) Με αφορμή την εργασία της Γκόλντινερ. Ανακτήθηκε από  www.socialistikiekfrasi.com.

Δημοσθένους, Μ. (3 Δεκεμβρίου, 2020) Λένε πως είμαι ανάπηρος/η. Ανακτήθηκε από www.socialistikiekfrasi.com.

Δημοσθένους, Μ. (8 Ιουνίου, 2020) Αναπαραγωγή προκαταλήψεων και αναπηρία. Ανακτήθηκε από www.socialistikiekfrasi.com.

Δημοσθένους, Μ. (18 Ιουνίου, 2018) Ο θάνατος του Χάρρυ Κλυνν, η δημοσιογραφία και η αναπηρία. Ανακτήθηκε από www.philenews.com.

Δημοσθένους, Μ. (2014) Η Jessica και το Σύστημα Αξιολόγησης της Λειτουργικότητας και της Αναπηρίας. Ανακτήθηκε από το αρχείο του Μιχάλη Δημοσθένους.

Δημοσθένους, Μ. (2013) Ραδιομαραθώνιος: Η αγάπη δεν είναι πάντοτε ωφέλιμη. Ανακτήθηκε από το αρχείο του Μιχάλη Δημοσθένους.

Δημοσθένους, Μ. (8 Μαρτίου, 2007) Έγκλημα κατά του παιδιούΑλήθεια, σ. 16.

Δημοσθένους, Μ. (30 Μαρτίου, 2007) Τελικά ήταν παραπλάνησηΦιλελεύθερος, σ. 8.

Δημοσθένους, Μ. (4 Μαΐου, 2007) Κάνουν το κορόιδοΠολίτης, σ. 14.

Δημοσθένους, Μ. (2007) Αφιέρωμα για το Νίκο ΚεφάλαΚαινούριες Μέρες των Αναπήρων, τ. 26, σ. 29-33.

Δημοσθένους, Μ. (24 Αυγούστου, 2006) Κοροϊδία τα αντισταθμικά μέτρα; ,Φιλελεύθερος, σ. 8.

Δημοσθένους, Μ. (15 Οκτωβρίου, 2005) «Σταθμεύω χωρίς να εμποδίζω;»Φιλελεύθερος, χωρίς σελίδα.

Παναγιώτου, Μ. (29 Νοεμβρίου, 1986) Ζητούμε αποδοχή κι όχι τον οίκτο. Δύο παραπληγικοί μιλούν στην «Α» για τη ζωή τουςΑλήθεια, σ. 5.

Σαββίδου, Δ. (1992) Δύο παραπληγικοί κυνηγοί: Προχωρούν ως τρία χιλιόμετρα καθισμένοι στα αναπηρικά, Ο Κυνηγός, τ. 67, σ. 18-21.

Χωρίς συγγραφέα (27 Οκτωβρίου, 1982) Διαμαρτυρία των παραπληγικώνΑπογευματινή, σ. 8.

Διάφορες Δημοσιεύσεις του Μιχάλη Δημοσθένους

Ομιλίες
Δημοσθένους, Μ. (24 Νοεμβρίου, 1985) Ομιλία στην 6η Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης Παραπληγικών ΚύπρουΑνακτήθηκε από το Αρχείο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου.

Δημοσθένους, Μ. και Νικολάου, Π. (4 Ιανουαρίου, 2006) Οργάνωση Μαθητών και Αποφοίτων Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης ΑναπήρωνΑνακτήθηκε από το αρχείο του Μιχάλη Δημοσθένους.

Δημοσθένους, Μ. (10 Μαρτίου, 2007) Χαιρετισμός στο 17ον Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΟΑΑΑνακτήθηκε από το αρχείο του Μιχάλη Δημοσθένους.

Δημοσθένους, Μ. (5 Νοεμβρίου, 2011) Χαιρετισμός στη Γενική Συνέλευση της ΚΥΣΟΑΑνακτήθηκε από το αρχείο του Μιχάλη Δημοσθένους.

Δημοσθένους, Μ. (10 Δεκεμβρίου, 2011) Η εργασία σε σχέση με την εφαρμογή της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, Ομιλία στην εκδήλωση «Γνωρίστε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες», που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων. Ανακτήθηκε από το αρχείο του Μιχάλη Δημοσθένους.

Δημοσθένους, Μ. (10 Ιουνίου, 2012) Χαιρετισμός στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης ΤυφλώνΑνακτήθηκε από το αρχείο του Μιχάλη Δημοσθένους.

Δημοσθένους, Μ. (12 Δεκεμβρίου, 2012) Ομιλία στη διαμαρτυρία της ΚΥΣΟΑ που πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο ΟικονομικώνΑνακτήθηκε από το αρχείο του Μιχάλη Δημοσθένους.

Βίντεο
Δημοσθένους, Μ. (11 Δεκεμβρίου, 2012) Ο Χαιρετισμός του Μιχάλη – Από την διαμαρτυρία των Οργανώσεων Αναπήρων Κύπρου (ΚΥΣΟΑ). Ανακτήθηκε από vimeo.com

Επιστολές
Δημοσθένους, Μ. (4 Ιανουαρίου, 1984) Επιστολή προς Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΚ – Υποβολή ΠαραίτησηςΑνακτήθηκε από το αρχείο του Μιχάλη Δημοσθένους.

Δημοσθένους, Μ. (7 Νοεμβρίου, 2012) Επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της ΚΥΣΟΑ: «Μια κριτική στο Αναθεώρηση/ Τροποποίηση των περί Δημόσιων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών Νόμων 2006 και 2012»Ανακτήθηκε από το αρχείο του Μιχάλη Δημοσθένους.

Δημοσθένους, Μ. (15 Δεκεμβρίου, 2013) Επιστολή προς τη Γενική Συνέλευση των μελών της Οργάνωσης Παραπληγικών ΚύπροΑνακτήθηκε από το αρχείο του Μιχάλη Δημοσθένους.

Συνεντεύξεις
Πογιατζή, Α. (11 Απριλίου, 2012) «Ραδιομαραθώνιος: Τότε και σήμερα. Η διαδρομή του πιο πολυσυζητημένου θεσμού στην Κύπρο. Από πού ερχόμαστε και πού πάμε;». Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Ψηφίδες Γνώσης, www.ucy.ac.cy/psifides-gnosis.
Συμεωνίδου, Σ. (15 Ιανουαρίου, 2004) Συνέντευξη με τον Μιχάλη Δημοσθένους – Α’ Μέρος. Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Ψηφίδες Γνώσης, www.ucy.ac.cy/psifides-gnosis.

Συμεωνίδου, Σ. (26 Ιανουαρίου, 2004) Συνέντευξη με τον Μιχάλη Δημοσθένους – Β’ Μέρος. Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Ψηφίδες Γνώσης, www.ucy.ac.cy/psifides-gnosis.

Χρίστου, Ε. (29 Μαρτίου, 2012) «Κοινωνική πολιτική για τα άτομα με αναπηρία στην Κύπρο: 1980-2010». Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Ψηφίδες Γνώσης, www.ucy.ac.cy/psifides-gnosis.

Αλληλογραφία με παιδιά Δημοτικού Σχολείου Κοφίνου
Επιστολή παιδιών προς Δημοσθένους (ομάδες: Ηλεκτρονικοί ΕγκέφαλοιΕξερευνητές Κομπιούτερ) (26 Μαρτίου, 2001)

Επιστολή Δασκάλας προς Δημοσθένους (27 Μαρτίου, 2001)

Απάντηση Δημοσθένους προς τα παιδιά δημοτικού σχολείου (17 Απριλίου, 2001)

Επιστολή Δημοσθένους προς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (17 Απριλίου, 2001)

Δημοσίευση στην εφημερίδα Αλήθεια (29 Απριλίου, 2001)

 

* Η αρχική συλλογή του υλικού έγινε με τη βοήθεια της Αρίστης Γιαννακού
* *Τελευταία ενημέρωση Σεπτέμβριος, 2019