photo RellasΟ Αντώνης Ρέλλας γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Τον Ιούνιο του 1989 αποφοίτησε από τα Τ.Ε.Ε. Πληροφορικής με την ειδικότητα του προγραμματιστή-αναλυτή. Το 1993 αποφοίτησε από την σχολή κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου με το δίπλωμα της σκηνοθεσίας. Την ίδια χρονιά μετά από τροχαίο ατύχημα έχασε το αριστερό του πόδι και την ικανότητα κίνησης του αριστερού χεριού. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 από το 1990 μέχρι το 2005 αρχικά ως βοηθός σκηνοθέτης στα τμήματα ειδήσεων, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών. Από το 1998 έως το 2005 εργάστηκε στο τμήμα on air promotion/trailers ως σκηνοθέτης μοντέρ.Έχει σκηνοθετήσει δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, ζωντανά προγράμματα. Αυτό που θέλει να θυμάται όμως από την εμπειρία της τηλεόρασης είναι η δημιουργία της πρώτης εκπομπής σε ιδιωτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας στις 17 Σεπτεμβρίου του 1994, με θέμα την αναπηρία. Ακολούθησαν πολλά ρεπορτάζ, έρευνες αλλά και παρεμβάσεις σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης με στόχο την ορθή απεικόνιση των θεμάτων αναπηρίας με διευρυμένη κοινωνική αντίληψη. Φλερτάρει καθημερινά με την δημοσιογραφία αρθρογραφώντας στοχευμένα σε blogs και στο social network. Ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει την ταινία μικρού μήκους 'Το καρφί' (1992) και τα ντοκιμαντέρ 'Είμαι ζωντανός' (1997), το βραβευμένο ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία 'Αιγαίου κύματα' (2005) που εκπροσώπησε επίσημα την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ και το ντοκιμαντέρ 'Καλλίστη θύρα' (2006). Επίσης, πολλές δημιουργίες του έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μουσικά video, πειραματικά video, ψηφιακά εικαστικά για χρήση σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Το 2005 σκηνοθέτησε τη μουσική παράσταση 'anthropometry' του Κωνσταντίνου Βήτα στο syhchfestival. Τον Απρίλιο του 2001 παρακολούθησε σεμινάρια στο B.B.C Training Center με αντικείμενα την ψηφιακή άρμοση εικόνας στα συστήματα της AVID. Επίσης, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, της Ομοσπονδίας Αθλητών με Αναπηρία και ιδρυτικό μέλος του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Σπάρτακος. Το 2007 συμμετείχε στην δημιουργία του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία 'Emotion Pictures Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία' που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στο Emotion Pictures διατήρησε τον τίτλο του ειδικού συμβούλου έως το 2009, όπου και παραιτήθηκε. Το 2011 σκηνοθέτησε την παράσταση 'Πεδίον Ολισθηρόν' για το χοροθέατρο Δαγίπολη.

Είναι ακτιβιστής και οργανώνει δράσεις που αφορούν την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες. Διατέλεσε συνεργάτης του δήμου Χαλανδρίου σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Είναι ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, της Κίνησης Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία: Μηδενική Ανοχή και σύμβουλος του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα Μ.Μ.Ε. θέματα αναπηρίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συμμετέχει ως ομιλητής στα σεμινάρια επιμόρφωσης του εθνικού αναπηρικού κινήματος.

Δημοσιεύσεις

Άγνωστος Συγγραφέας. (17 Σεπτεμβρίου, 2016) Τα προσφυγόπουλα δεν είναι τα μόνα παιδιά που αποκλείονται από τη σχολική τάξη. Ανακτήθηκε από www.thebest.gr

Άγνωστος Συγγραφέας. (31 Ιανουαρίου, 2010) Όταν οι ματαιώσεις γεννούν επαναστάσεις (και επαναστάτες), Enet.gr.

Άγνωστος Συγγραφέας. (14 Απριλίου, 2010) Τρίτη και δεκατρείς τον επρόσβαλαν τρεις, Enet.gr.

Άγνωστος Συγγραφέας. (10 Ιουνίου, 2010) Η προοδευτική "ματιά" του σκηνοθέτη Αντώνη Ρέλλα. Ανακτήθηκε από www.truerespect.com.cy.

Ζαχαρή, Δ. (8 Ιουνίου, 2007) Ο μύθος της αναπηρικής δυστυχίας καταρρίπτεται. Ανακτήθηκε από www.disabled.gr.

Μαργαρίτης, Π. (26 Απριλίου, 2019) Ρέλλας: Στην Ελλάδα ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ανάπηροι. Ανακτήθηκε από thefact.gr

Παυλάκη, Δ. (25 Ιουλίου, 2007) Οι περιορισμοί βρίσκονται στο μυαλό. Ανακτήθηκε από www.disabled.gr.

Ρέλλας, Α. (18 Σεπτεμβρίου, 2010) Άλλη μια οπτική για το Emotion Pictures. Ανακτήθηκε από www.processwork.gr.

Τσιροπούλου, T. (17 Μαρτίου, 2017) Η τέχνη δεν είναι προνόμιο του homo erectus. Ανακτήθηκε από www.thepressproject.gr

Ντοκιμαντέρ

Ο Αμπελώνας της Μάρθας
Περίληψη

Συνεντεύξεις σε βίντεο
 
Κατσίμη, Μ. & Σεραφείμ, Σ. (17 Φεβρουαρίου, 2016) Αντώνης Ρέλλας, ακτιβιστής με αναπηρία.

Χοροθέατρο

Πεδίον Ολισθηρόν
Διαφημιστικό απόσπασμα

Θεατρική παράσταση

Ένας ακούων στη χώρα των κωφών
Διαφημιστικό απόσπασμα

Προσωπική ιστοσελίδα
http://www.myspace.com/rellasa

 

* Η αρχική συλλογή του υλικού έγινε με τη βοήθεια της Μαρίας Παναγιώτου και της Βασιλικής Τσιανίκα
** Τελευταία ενημέρωση Σεπτέμβριος 2019