SteliosPisisIstoselidaΟ Στέλιος Πισής γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1976 και από τα πέντε του χρόνια φάνηκε η κλίση και το ταλέντο του στη μουσική. Ξεκίνησε αυτοδίδακτος παίζοντας πιάνο. Την ίδια περίοδο όμως οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από μυϊκή δυστροφία. Λόγω των κινητικών δυσκολιών που προέκυψαν, άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, μια και δεν είχε πλέον την δυνατότητα να παίζει πιάνο. Από το 1990 άρχισε να γράφει μουσική και τραγούδια. Το 1994 πήρε το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού με το τραγούδι του "Είναι στολίδι τ' ουρανού", το οποίο και ερμήνευσε ο ίδιος. Το 1996 άρχισε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και synthesizers και απέκτησε τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενορχηστρώνει ο ίδιος τα κομμάτια του.

Η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Στέλιου Πισή κυκλοφόρησε το 1997 με τον τίτλο "Ψηφίδες". Περιλαμβάνει μία σειρά τραγουδιών για την Κύπρο, τα οποία ερμήνευσε ο ίδιος. Το 1999 συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα τουΚρεμλίνου και το μαέστρο Pavel Ovjiannicov στο δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο 'Υπέρβαση', ο οποίος περιέχει ορχηστρική μουσική. Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε ο τρίτος του δίσκος με τίτλο 'Κασταλίας και Σειρήνων' που τον προλογίζει ο Γιώργος Νταλάρας. Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια τα οποία γράφτηκαν την περίοδο 1999-2005, σε στίχους του πατέρα του Κλείτου Πισή, αγαπημένων φίλων αλλά και δικούς του.Το Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε ο τέταρτος προσωπικός του δίσκος, ο οποίος περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς "Μίλα μου". Τον Ιούλιο του 2010 κυκλοφόρησε το νέο cd-single του Στέλιου Πισή που περιλαμβάνει τον Ύμνο του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών. Τον Φεβρουάριο του 2007 το ντοκιμαντέρ "Στέλιος – Υπέρβαση" των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη, που αναφέρεται στον άνθρωπο και μουσικό Στέλιο Πισή, προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο 4ο Φεστιβάλ Κυπριακών Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής που έγραψε ο ίδιος ο Στέλιος.

Όλα αυτά τα χρόνια από την αρχή της ενασχόλησης του με τη μουσική και το τραγούδι μέχρι σήμερα έλαβε μέρος σε πάρα πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εμφανίστηκε σε κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια. Έλαβε πολλά βραβεία για το έργο του από τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του σταδιακά επιδεινώθηκε και έτσι τώρα η ασθένεια τον κρατά μόνιμα στο κρεβάτι, με αναπνευστήρα. Ωστόσο, ο Στέλιος Πισής συνεχίζει να δημιουργεί και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όσους εκτιμούν τη στάση ζωής και τη μουσική του. 

Αναλυτικό Βιογραφικό

Δισκογραφία
Πισής, Σ. (1997) Ψηφίδες. Παραγωγή: Στέλιος Πισής.
Πισής, Σ. (2005) Κασταλίας και Σειρήνων. Παραγωγή: Στέλιος Πισής.
Πισής, Σ. (2008) Υπέρβαση. Παραγωγή: Στέλιος Πισής.
Πισής, Σ. (2008) Μίλα μου. Παραγωγή: Στέλιος Πισής.
Πισής, Σ. (2010) Πάντα Παιδί. Παραγωγή: Στέλιος Πισής.

Ενδεικτικό Υλικό

Τραγούδια
Το τρένο της ζωής
Στίχοι και Μουσική: Στέλιος Πισής
Ερμηνεία: Μάριαμ Βενιζέλου

Ειν' η αγάπη μας πολύ μεγάλη
Στίχοι και Μουσική: Στέλιος Πισής
Ερμηνεία: Μάριαμ Βενιζέλου

Σ' ένα κομπιούτερ
Στίχοι: Κλείτος Πισής
Μουσική: Στέλιος Πισής
Ερμηνεία: Στέλιος Πισής

Μέσα στα μάτια των παιδιών
Στίχοι και Μουσική: Στέλιος Πισής
Ερμηνεία: Μαρία-Έλενα Κυριάκου

Κράτα γερά
Στίχοι και Μουσική: Στέλιος Πισής
Ερμηνεία: Σοφία Πατσαλίδου
 

Ντοκιμαντέρ
Κακογιάννη, Κ. και Κουζάλη, Π. (2008) Στέλιος, Υπέρβαση. Λεμύθου: Παράκεντρο.

Μέρος Πρώτο

Μέρος Δεύτερο

Βίντεο
Νότες Ζωής - Αφιέρωμα στο Στέλιο Πισή (2013). Ταινία μικρού μήκους που δημιουργήθηκε από την εκπαιδευτικό και τα παιδιά της Γ'2 τάξης του ΙΖ' Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (Μονοβόλικος).

Αντώνης Βαρδής - Για τον Στέλιο. (2 Φεβρουαρίου 2011) Συναυλία "Στέλιος Πισής, 20 χρόνια δημιουργίας".

Στέλιος Πισής "Με την ορχήστρα των ματιών μου" (24 Οκτωβρίου 2016) - Πρόσκληση συναυλίας

Δημοσιεύσεις
Άγνωστος Συγγραφέας (29 Ιουνίου, 2005) Στέλιος Πισής: Παράδειγμα προς μίμησηΑλήθεια, σ. 30.

Άγνωστος Συγγραφέας (26 Ιουνίου, 2009) Τιμήθηκε ο Στέλιος ΠισήςΧαραυγή, χωρίς σελίδα.

Κούννου, Α. (4 Ιανουαρίου 2016) Στέλιος Πισής: "Είναι ευλογία για μένα η τεχνολογία". Ανακτήθηκε από www.reporter.com.cy 

Παμπαλλή, Ν. (5 Οκτωβρίου, 2008) Ο Στέλιος ανοίγει δρόμους. Η «Υπέρβαση» του μουσικοσυνθέτη Στέλιου ΠισήΗ Σημερινή, σ. 32.

Πετρουλέας, Β. (Δεκέμβριος, 2007) Πόσα μπορεί να κάνει κανείς με το ένα του δάχτυλο; Η Δράση μας, τ. 454, σ. 388-390.

Τσαππαρέλλα, Τ. (18 Ιανουαρίου, 2009) Παράθυρο στο φως...,Χαραυγή, σ. 18-19.

Προσωπική ιστοσελίδα
http://www.steliospissis.com.cy/

 

* Η αρχική συλλογή του υλικού έγινε με τη βοήθεια της Άντριας Νέρουππου
** Τελευταία ενημέρωση Σεπτέμβριος 2019