ToulaKaratziaΗ Τούλα Καρατζιά γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 2 Οκτωβρίου1966. Οι γονείς της, Νίκος και Αθηνά, κατάγονται από τη Μόρφου. Το 1974, όταν ξέσπασε η τουρκική εισβολή, φοιτούσε στη δευτέρα τάξη δημοτικού. Η προσφυγιά και ο ξεριζωμός ανάγκασε ολόκληρη την οικογένεια της να εγκατασταθεί στο πατρικό της μητέρας της, στη Δασούπολη στη Λευκωσία. Παράλληλα με το σχολείο ασχολήθηκε με το μόντελινγκ, κάνοντας φωτογραφήσεις για περιοδικά και διαφημίσεις. Ακολούθως, σπούδασε λογιστική σε κολλέγιο στη Λευκωσία. Παράλληλα, εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία. Σε ηλικία 20 χρόνων, ένα τροχαίο ατύχημα της άλλαξε για πάντα τη ζωή. Το Δεκέμβριο του 1986, φεύγοντας με την παρέα της από νυκτερινό κέντρο της Μακεδονίτισσας, το αυτοκίνητο στο οποίο ήταν συνοδηγός χτύπησε σε ηλεκτρικό πάσσαλο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της. Το ατύχημα της προκάλεσε τετραπληγία. Ύστερα από δύο μήνες μετέβηκε στην Αγγλία για θεραπεία και αποκατάσταση.Επιστρέφοντας στην Κύπρο, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, κυρίως στην προσαρμογή. Οι γονείς της προσπάθησαν να βοηθήσουν κάνοντας τις κατάλληλες αλλαγές και διευθετήσεις στο σπίτι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητά της. Ωστόσο, η Καρατζιά βιώσε και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τόσο από στενούς φίλους, οι οποίοι την εγκατέλειψαν, όσο και ευρύτερα από την κοινωνία. Η ίδια έθεσε νέους στόχους στη ζωή της. Ακολούθησε καθημερινά κύκλο φυσιοθεραπειών και συγχρόνως συνέχισε τις σπουδές της σε κολλέγιο, στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.Απέκτησε νέους φίλους, τόσο από τον κύκλο της στο κολλέγιο όσο και από γνωριμίες που έκανε στο νοσοκομείο, πηγαίνοντας για φυσιοθεραπείες. Τρία χρόνια μετά το δυστύχημα γνώρισε τον άντρα της, άτομο που της άλλαξε ριζικά τη ζωή. Στις 29/12/1991 παντρεύτηκαν και ένα χρόνο μετά, το Μάιο του 1992, απέκτησαν το γιο τους Κυριάκο. Το Μάιο του 1993 βραβεύτηκε από το Λευκό Οίκο ως η πρώτη Κύπρια τετραπληγική μητέρα. Πέραν από την προσωπική της πρόοδο και επιτυχία, ξεκίνησε και ένα νέο αγώνα, τη διαφώτιση των νέων και της κοινωνίας για την οδική ασφάλεια. Ως μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Οδικής Ασφάλειας, επισκέπτεται μαζί με άλλους εκπροσώπους αρμόδιων φορέων σχολεία και στρατόπεδα σε παγκύπρια βάση και μέσω των ομιλιών της, καθώς και με ταξίδια στην Ελλάδα, συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στη διαφώτιση για την οδήγηση με ασφάλεια. Είναι αντιπρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ). 

Δημοσιεύσεις
Άγνωστος Συγγραφέας (21 Μαρτίου, 2012) Με δάκρυα στα μάτια χειροκρότησαν τη νικήτρια για το βραβείο «Άντη Χατζηκωστή». Ανακτήθηκε από www.gossip-tv.gr.

Άγνωστος Συγγραφέας (25 Μαρτίου, 1993) Διεθνές βραβείο σε Κύπρια τετραπληγική στην παρουσία του Αμερικανού προέδρου, Φιλελεύθερος, σ. 10.

Άγνωστος Συγγραφέας (30 Απριλίου, 1993) Διεθνές «Βραβείο Νίκης» σε Κύπρια τετραπληγική, Φιλελεύθερος, σ. 7.

Γιαννακός, Χ. (11 Ιουνίου, 1992) Ένα υγιέστατο αγοράκι έφερε προχθές στον κόσμο Κύπρια τετραπληγική, Φιλελεύθερος, σ. 1 & 4.

Ευθυμίου, Χ. (5 Μαΐου, 1993) Βραβείο Νίκης για την Τούλα, Το Περιοδικό, τ. 369.

Σμυρίλλη, Α. (29 Μαρτίου, 2012) Ένα μεγάλο Εύγε, Αλήθεια Online.

Σπινέλλη, Π. (3 Δεκεμβρίου, 2010) Βαδίζω και παραπατώ, City Press, τ. 236, σ. 22-24.

Ομιλίες
Καρατζιά, Τ. (12 Ιανουαρίου, 2008) Ομιλία που δόθηκε στα πλαίσια της Επιστημονικής Ημερίδας, με θέμα "Ανακουφιστική Φροντίδα" που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Καρατζιά, Τ. (χ.χ.) Η δύναμη του ανθρώπου δεν έχει όριαΑνακτήθηκε από το αρχείο της Τούλας Καρατζιά.

Συνέντευξη
Αποστόλου, Π. και Χαραλάμπους, Ε. (2012) Η ζωή της Τούλας Καρατζιά μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις της. Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Ψηφίδες Γνώσης, www.ucy.ac.cy/psifides-gnosis.

 

* Η συλλογή του υλικού έγινε με τη βοήθεια της Ελένης Χαραλάμπους και της Παναγιώτας Αποστόλου
** Τελευταία ενημέρωση Μάιος 2012