Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφίδες Γνώσης» έχουν αναπτυχθεί δύο εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων. Τα προγράμματα αυτά αξιοποιούν υλικό από το ψηφιακό αρχείο των «Ψηφίδων Γνώσης» και σκοπό έχουν να ενημερώσουν και να εμπλέξουν εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες στη συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με την αναπηρία. Η συμμετοχή στα προγράμματα αυτά είναι δωρεάν.
 
Οι «Ψηφίδες Γνώσης» πάνε στο σχολείο

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων. Σχεδιάζεται και υλοποιείται στην τάξη, σε συνεργασία με τον/την εκπαιδευτικό. Συγκεκριμένα, κατόπιν επικοινωνίας του/της ενδιαφερόμενου εκπαιδευτικού με τη συντονίστρια του προγράμματος, αποφασίζεται από κοινού το θέμα στο οποίο θα εστιάσει ένα ογδοντάλεπτο μάθημα. Το θέμα μπορεί να εμπίπτει σε οποιοδήποτε μάθημα του Αναλυτικού Προγράμματος και να εστιάζει σε διαφορετικές πτυχές της αναπηρίας (π.χ. το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία σε συγκεκριμένο τομέα, οι απόψεις των ατόμων με αναπηρία σε συγκεκριμένα θέματα που η κοινωνία θεωρεί «καλές πρακτικές» ως προς την αναπηρία, θέματα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στην πληροφορία ή στο δομημένο περιβάλλον, κ.λπ.). Ο σχεδιασμός του μαθήματος (στόχοι, δραστηριότητες, μέσα και υλικά, αξιολόγηση) γίνονται από κοινού και αξιοποιούν το υλικό που υπάρχει στο ψηφιακό αρχείο των «Ψηφίδων Γνώσης». Η συντονίστρια του προγράμματος έχει υποστηρικτικό ρόλο στη διαδικασία αυτή ώστε το θέμα και ο σχεδιασμός του μαθήματος να ανταποκρίνεται στην ηλικία των μαθητών/τριών, στην προηγούμενη γνώση τους και στη θεωρία των Σπουδών για την Αναπηρία. Στη συνέχεια, το μάθημα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του/της εκπαιδευτικού της τάξης και της συντονίστριας του προγράμματος.
 
Οι «Ψηφίδες Γνώσης» πάνε στη βιβλιοθήκη

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων και υλοποιείται στο χώρο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των μαθητών/τριών για την έννοια της αναπηρίας, τα κυρίαρχα στερεότυπα που υπάρχουν για τα άτομα με αναπηρία και τις απόψεις των ίδιων των ατόμων με αναπηρία για αυτά, όπως εκφράζονται μέσα από το έργο τους (π.χ. λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, κ.λπ.). Το πρόγραμμα αξιοποιεί υλικό από το ψηφιακό αρχείο των «Ψηφίδων Γνώσης» και περιλαμβάνει παρουσίαση και συζήτηση με τη συντονίστρια του προγράμματος, παρουσίαση της βιβλιοθήκης και εργασία σε ομάδες στο χώρο της βιβλιοθήκης. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια περίπου 4 ώρες.
 
 
Περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή
Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στο κάθε πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί καλούνται να επικοινωνήσουν με τη συντονίστρια του προγράμματος Σιμώνη Συμεωνίδου (τηλέφωνο: 22892932, ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Ενιαίας Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό να ενισχύσει το ερευνητικό έργο που διεξάγεται στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Αποτελεί χώρο που εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ενιαία εκπαίδευση, όπως είναι για παράδειγμα η εκπαίδευση φοιτητών/ητριών, εκπαιδευτικών εν υπηρεσία και παιδιών, η παρατήρηση της διαδικασίας μάθησης, η παρατήρηση και καταγραφή της αλληλεπίδρασης κατά τη μάθηση κ.λπ. Το Εργαστήριο έχει τη μορφή ενός πρωτοποριακού πολυθεματικού χώρου, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικό υλικό που σχετίζεται με την ενιαία εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα πρωτογενές υλικό που αναπτύχθηκε από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις (π.χ. αυτοβιογραφίες, ποιήματα, μουσική και έργα τέχνης), αρχειακό υλικό (π.χ. ταινίες μικρού μήκους, παραμύθια και λογοτεχνικά βιβλία), εκπαιδευτικό υλικό και τεχνολογικά μέσα υποστήριξης της μάθησης για όλα τα παιδιά. Το Εργαστήριο στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Νέα Πτέρυγα, Λεωφόρος Καλλιπόλεως).

 

 

Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου:

Σιμώνη Συμεωνίδου
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ενιαίας Εκπαίδευσης
Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τ.Θ. 20537
1678 Λευκωσία
Τηλέφωνο: +357-22892932

Ηλ. Ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκό προφίλ: www.ucy.ac.cy/el/people/ssimoni  

 

Μαρίνα Δημοκράτους
Ερευνητική συνεργάτης - Πρόγραμμα Επαγγελματικής Μάθησης DISARTS
Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τ.Θ. 20537
1678 Λευκωσία
 
Ηλ. Ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

 

 

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Ψηφίδες Γνώσης» στοχεύει στη συλλογή, ψηφιοποίηση, και διάχυση υλικού που σχετίζεται με τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, τα οποία δραστηριοποιούνται στις τέχνες, στα γράμματα, στον αθλητισμό και στο αναπηρικό κίνημα.

Η λογική του προγράμματος βασίζεται στην αρχή ότι η κοινωνία μπορεί να γνωρίσει καλύτερα τα άτομα με αναπηρία μέσα από το έργο και τις απόψεις τους, παρά μέσα από τα πιστεύω των ατόμων χωρίς αναπηρία. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τα άτομα χωρίς αναπηρία συχνά έχουν στερεότυπα, όπως για παράδειγμα ότι τα άτομα αυτά είναι παθητικά, νιώθουν λύπηση για τον εαυτό τους, το μόνο που χρειάζονται είναι χρήματα για θεραπείες κ.λπ. Ωστόσο, τα ίδια τα άτομα με αναπηρία είναι στην πλειοψηφία τους ενεργά μέλη της κοινωνίας, επιθυμούν να εργάζονται, να έχουν οικογένεια, να αποφασίζουν για τη ζωή τους και να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους σε μια κοινωνία που δεν τους λυπάται, αλλά τους στηρίζει να έχουν πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε ψηφιακό αρχείο, στο οποίο παρουσιάζεται το βιογραφικό, αντιπροσωπευτικό έργο (π.χ. ποιήματα, γραπτά κείμενα, έργα τέχνης, τραγούδια, βίντεο, ντοκιμαντέρ κ.λπ.) και συνεντεύξεις του κάθε δημιουργού, υπό μορφή «ψηφιακών portfolio». Το ψηφιακό αρχείο μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για θέματα αναπηρίας, αλλά κυρίως από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται να εμπλουτίσουν το αναλυτικό πρόγραμμα και τη διδασκαλία τους με το υλικό αυτό. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε εργαλείο αναζήτησης υλικού, το οποίο διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς να εντοπίζουν υλικό ανά μάθημα, θέμα, κειμενικό είδος και τάξη. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος παρατίθενται σχετικές δημοσιεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως σημεία αναφοράς σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές/ήτριες και γονείς, οι οποίοι/ες επιθυμούν να ενημερωθούν για το θεωρητικό υπόβαθρο και τις πρακτικές εφαρμογές του υλικού που υπάρχει στο ψηφιακό αρχείο. Τέλος, στην ιστοσελίδα του προγράμματος υπάρχουν σύνδεσμοι σε ακαδημαϊκά περιοδικά, παιδαγωγικές οργανώσεις, κρατικές και άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενιαία εκπαίδευση και θέματα αναπηρίας.

Οι δράσεις του προγράμματος «Ψηφίδες Γνώσης» περιλαμβάνουν σεμινάρια και προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών, παρεμβάσεις σε σχολεία, παρουσιάσεις σε συνέδρια, ημερίδες και σχολεία, δημοσιεύσεις κ.λπ. Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών συμμετείχε μέχρι σήμερα σε σεμινάρια ή προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης, τα οποία περιλαμβάνουν σύντομες διαλέξεις, συζητήσεις και επεξεργασία υλικού και στήριξη για την ανάπτυξη διδακτικών παρεμβάσεων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνονται κατανοητές οι αντιλήψεις, οι επιθυμίες και τα βιώματα των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και η αντιμετώπιση που απαιτούν από το σχολείο και την κοινωνία. Οι συμμετέχοντες/ουσες στα προγράμματα αυτά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες, οι οποίες τους επιτρέπουν να αναπτύσσουν προγράμματα σε μικροεπίπεδο με στόχο την (ανά)κατασκευή της έννοιας της αναπηρίας στο σχολείο.

Κάποιες από τις δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται στο Ερευνητικό Εργαστήριο Ενιαίας Εκπαίδευσης το οποίο στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Εργαστήριο περιλαμβάνει σημαντικό υλικό που έχει συλλεχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος (π.χ. πρωτογενές υλικό που αναπτύχθηκε από άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις όπως αυτοβιογραφίες, ποιήματα, μουσική και έργα τέχνης, περιοδικά και ενημερωτικά δελτία, υποστηρικτικά μέσα και τεχνολογία, ταινίες μικρού μήκους, παραμύθια, εκπαιδευτικό υλικό για διάφορα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος κτλ.) και αποτελεί χώρο που εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την αναπηρία (π.χ. εκπαίδευση ομάδων εκπαιδευτικών και παιδιών).

Το πρόγραμμα «Ψηφίδες Γνώσης» άρχισε το 2011 με τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Κύπρου και συνεχίζει την εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά του μέχρι σήμερα. 

Αφίσα

Υποκατηγορίες