Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφίδες Γνώσης» έχουν αναπτυχθεί δύο εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων. Τα προγράμματα αυτά αξιοποιούν υλικό από το ψηφιακό αρχείο των «Ψηφίδων Γνώσης» και σκοπό έχουν να ενημερώσουν και να εμπλέξουν εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες στη συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με την αναπηρία. Η συμμετοχή στα προγράμματα αυτά είναι δωρεάν.

Οι «Ψηφίδες Γνώσης» πάνε στο σχολείο

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων. Σχεδιάζεται και υλοποιείται στην τάξη, σε συνεργασία με τον/την εκπαιδευτικό. Συγκεκριμένα, κατόπιν επικοινωνίας του/της ενδιαφερόμενου εκπαιδευτικού με τη συντονίστρια του προγράμματος, αποφασίζεται από κοινού το θέμα στο οποίο θα εστιάσει ένα ογδοντάλεπτο μάθημα. Το θέμα μπορεί να εμπίπτει σε οποιοδήποτε μάθημα του Αναλυτικού Προγράμματος και να εστιάζει σε διαφορετικές πτυχές της αναπηρίας (π.χ. το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία σε συγκεκριμένο τομέα, οι απόψεις των ατόμων με αναπηρία σε συγκεκριμένα θέματα που η κοινωνία θεωρεί «καλές πρακτικές» ως προς την αναπηρία, θέματα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στην πληροφορία ή στο δομημένο περιβάλλον, κ.λπ.). Ο σχεδιασμός του μαθήματος (στόχοι, δραστηριότητες, μέσα και υλικά, αξιολόγηση) γίνονται από κοινού και αξιοποιούν το υλικό που υπάρχει στο ψηφιακό αρχείο των «Ψηφίδων Γνώσης». Η συντονίστρια του προγράμματος έχει υποστηρικτικό ρόλο στη διαδικασία αυτή ώστε το θέμα και ο σχεδιασμός του μαθήματος να ανταποκρίνεται στην ηλικία των μαθητών/τριών, στην προηγούμενη γνώση τους και στη θεωρία των Σπουδών για την Αναπηρία. Στη συνέχεια, το μάθημα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του/της εκπαιδευτικού της τάξης και της συντονίστριας του προγράμματος.

Οι «Ψηφίδες Γνώσης» πάνε στη βιβλιοθήκη

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων και υλοποιείται στο χώρο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των μαθητών/τριών για την έννοια της αναπηρίας, τα κυρίαρχα στερεότυπα που υπάρχουν για τα άτομα με αναπηρία και τις απόψεις των ίδιων των ατόμων με αναπηρία για αυτά, όπως εκφράζονται μέσα από το έργο τους (π.χ. λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, κ.λπ.). Το πρόγραμμα αξιοποιεί υλικό από το ψηφιακό αρχείο των «Ψηφίδων Γνώσης» και περιλαμβάνει παρουσίαση και συζήτηση με τη συντονίστρια του προγράμματος, παρουσίαση της βιβλιοθήκης και εργασία σε ομάδες στο χώρο της βιβλιοθήκης. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια περίπου 4 ώρες.

Περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στο κάθε πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί καλούνται να επικοινωνήσουν με τη συντονίστρια του προγράμματος Σιμώνη Συμεωνίδου (τηλέφωνο: 22892932, ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]).