Βασική επιδίωξη της Πολιτικής Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η ενίσχυση της αριστείας στη διδασκαλία και τη μάθηση, μέσα από τη δημιουργία μηχανισμών, πολιτικών και εργαλείων που αξιολογούν, βελτιώνουν και διασφαλίζουν συστηματικά την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Η Πολιτική λειτουργεί επικουρικά ως προς την επίτευξη των στρατηγικών επιδιώξεων του Πανεπιστημίου, όπως αυτές ορίζονται στο αναθεωρημένο στρατηγικό πλάνο 2021-25, αφού προάγει την κουλτούρα και τη φιλοσοφία της συνεχούς βελτίωσης στις κύριες όσο και υποστηρίχτηκες/περιφερειακές δραστηριότητες της εκπαιδευτικής διεργασίας, στοχεύοντας στην αριστεία.

Επιπρόσθετα, αποτελεί οδηγό για τη συνεχή εξέλιξη του εσωτερικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας ώστε τα Προγράμματα Σπουδών να ανταποκρίνονται στα Ευρωπαϊκά Κριτήρια και Κατευθυντήριες Γραμμές ESG 2015, στο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο, στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων και γενικότερα στις πολιτικές του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΕΗΕΑ).

Οι βασικές αρχές της πολιτικής διασφάλισης ποιότητας είναι:

  1. Κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης: αφορά στην περιοδική εξέταση των αποτελεσμάτων σε σχέση με τους αρχικούς στόχους που έχουν τεθεί, τον εντοπισμό αποκλίσεων και τη λήψη βελτιωτικών μέτρων ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών – PDCA cycle
  2. Διαφάνεια: αφορά στην παροχή επαρκούς και έγκαιρης πληροφόρησης σε φοιτητές ή/και υποψήφιους φοιτητές σχετικά με τη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα προγράμματα σπουδών, τα μαθήματα, τους διδάσκοντες, τις εγκαταστάσεις κ.ο.κ. .(όπως το περιεχόμενο των μαθημάτων, κριτήρια εισδοχής, προκηρύξεις υποτροφιών και μέτρων κοινωνικής στήριξης, Κανόνες σπουδών και φοίτησης, πολιτική υποβολής παραπόνων, ακαδημαϊκό ημερολόγιο, περίγραμμα μαθήματος, κριτήρια αξιολόγησης μαθήματος).
  3. Λογοδοσία: αφορά στην ευθύνη των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, στη διασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου διδακτικού και μαθησιακού έργου. Φοιτητές, ακαδημαϊκοί και διοικητικοί  αξιολογούνται για την επίτευξη των στόχων και των αποτελεσμάτων, και λειτουργούν με τρόπο συστηματικό και υπεύθυνο ώστε να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών.
  4. Συστηματικότητα: οι διεργασίες που ακολουθούνται για την υλοποίηση του διδακτικού έργου πρέπει να διέπονται από συστηματική οργάνωση και προγραμματισμό ώστε να διασφαλίζονται τα κριτήρια ποιότητας της εκπαιδευτικής διεργασίας, των προγραμμάτων σπουδών και κατ΄ επέκταση των Τίτλων Σπουδών που απονέμει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και να ανταποκρίνονται στις διεθνείς πρακτικές και απαιτήσεις των επαγγελματικών σωμάτων, ενισχύοντας την απασχολησιμότητα των αποφοίτων.
  5. Εξωστρέφεια και πολυμορφία: αφορά στη συνεργασία με εξωτερικούς εταίρους ώστε τα Προγράμματα Σπουδών να περιλαμβάνουν στο περιεχόμενο τους, τις μελλοντικές αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες, να ανταποκρίνονται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και να είναι συγκρίσιμα με αντίστοιχα προγράμματα του εξωτερικού. Επιπρόσθετα ενθαρρύνεται η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου για την ενίσχυση της διεπιστημονικότητας και της διάχυσης καλών πρακτικών.

Η υλοποίηση της πολιτικής διενεργείται μέσα από τη λειτουργία του Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας.